9. 12. 2017

THE 30TH EUROPEAN FILM AWARDS

THE 30TH EUROPEAN FILM AWARDS


Udeľovanie Európskych filmových cien 2017 ovládla dramédia Štvorec, ktorú nakrútil švédsky režisér Ruben Östlund. Snímka uspela v kategóriách Európsky film, Európska komédia, Európsky režisér, Európsky scenárista (Östlund), Európsky herec (Claes Bang) a Európsky výpravca (Josefin Asberg).

Dráma Bez lásky režiséra Andreja Zvjaginceva získala ceny v kategóriách Európsky kameraman (Michail Krichman) a Európsky skladateľ (Evgueni Galperine a Sacha Galperine). Najlepšou herečkou sa stala Alexandra Borbély, a to vďaka výkonu vo filme O tele a duši.

Titul S láskou Vincent, ktorý režírovali Dorota Kobiela a Hugh Welchman, vyhlásili za najlepší animovaný film. Anna Zamecka dostala trofej za dokument Prijímanie. Spomedzi krátkych filmov nemá premožiteľa Timecode, ktorý režíroval Juanjo Giménez Peňa. Dráma Lady Macbeth v réžii Williama Oldroyda je objavom roka.

Cenu za celosvetový prínos si pripísala na konto francúzsko-americká filmárka Julie Delpy. Cenu za celoživotné dielo si z rúk Agnieszky Holland prevzal 66-ročný ruský filmár Aleksandr Sokurov, ktorý si v ďakovnej reči spomenul aj na zosnulého poľského režiséra Andrzeja Wajdu.

Jubilejný 30. ročník podujatia sa konal v Berlíne.

Prehľad ocenených v 30. ročníku Európskych filmových cien:

Európsky film: Štvorec, réžia: Ruben Östlund
Európska komédia: Štvorec, réžia: Ruben Östlund
Európsky objav - Prix FIPRESCI: Lady Macbeth, réžia: William Oldroyd
Európsky dokument: Prijímanie, réžia: Anna Zamecka
Európsky animovaný film: S láskou Vincent, réžia: Dorota Kobiela, Hugh Welchman
Európsky krátky film: Timecode, réžia: Juanjo Giménez Peňa
Európsky režisér/režisérka: Ruben Östlund, Štvorec
Európska herečka: Alexandra Borbély, O tele a duši
Európsky herec: Claes Bang, Štvorec
Európsky scenárista/ scenáristka: Ruben Östlund, Štvorec
Európsky kameraman/ kameramanka: Michail Krichman, Bez lásky
Európsky strihač: Robin Campillo, 120 tepov za minútu
Európsky výpravca: Josefin Asberg, Štvorec
Európsky kostýmový návrhár/návrhárka: Katarzyna Lewińska, Cez kosti mŕtvych
Európsky maskér/maskérka: Leendert van Nimwegen, Brimstone
Európsky skladateľ: Evgueni Galperine a Sacha Galperine, Bez lásky
Európsky zvukový technik: Oriol Tarragó, Volanie netvora: Príbeh života
Európsky koproducent/ koproducentka - Prix Eurimages: Čedomir Kolar
Cena za celoživotné dielo: Aleksandr Sokurov
Cena za celosvetový prínos: Julie Delpy
Divácka cena - EFA People's Choice Award: Vor der Morgenröte - Stefan Zweig in Amerika, réžia: Maria Schrader
European University Film Award: Kamenné srdce, réžia: Gudmundur Arnar Gudmundsson

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Strana Smer-SD odmieta klebetu agentúry SITA


Strana Smer-SD odmieta 

klebetu agentúry SITA 

Strana SMER-SD odmieta klebetu prinesenú agentúrou SITA, že vraj Robert Fico odmietol politický program pripravený Marekom Maďaričom. Predseda strany SMER-SD dnes v rámci svojho prejavu predniesol návrh politického rámca činnosti strany SMER - SD, ktorý je totožný s materiálom pripraveným politickým tímom Mareka Maďariča.
 

Rádio_FM oslávi 13. Narodeniny

Rádio_FM oslávi 13. Narodeniny

Trináste narodeniny oslávi v nedeľu 10. decembra štvrtý okruh Slovenského rozhlasu a alternatíva pre slovenského poslucháča Rádio_FM. Osláv v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC) sa popri elektro-funkovej špičke z Holandska Kraak & Smaak zúčastní aj obľúbená indie-popová kapela Puding Pani Elvisovej.
Slovenská skupina, v minulosti ocenená hneď tromi Radio_Head Awards (2010-2012) ako „najlepšia koncertná kapela“, otvorí večer po úvodnom sete DJ-a Stame. „Na podujatie sa už veľmi tešíme, lebo Rádio_FM máme veľmi radi a takisto si veľmi radi zahráme pred dobrým publikom,“ uviedol za skupinu klávesák a gitarista Pino Ungvölgyi. Zároveň navnadil, že v prípade dobrej nálady kapela môže predstaviť aj niečo z pripravovanej novinky. Skupina aktuálne pracuje na nových singloch, dvojročnú pauzu od vydania posledného štúdiového albumu s názvom Tektonická platňa (2015) však v decembri vyplnia tri remixy známych singlov, kvôli ktorým PPE oslovili viacerých „remixérov“ z Českej republiky. Narodeninový setlist však predstaví všetko, čo z tejto pätice muzikantov robí jednu z najlepších kapiel na scéne už dvadsaťdva rokov.
Smršť funku, disca a housu s tou správnou dávkou rokenrolovej energie predvedie fanúšikom headliner večera, formácia Kraak & Smaak, ktorá je na Slovensku považovaná za jeden z najobľúbenejších holandských exportov. Projekt okolo producentského tria Oscar de Jong, Mark Kneppers a Wim Plug však tentokrát na Slovensko neprichádza s DJ-ským setom, ale so živou pódiovou kapelou a vokálmi. Práve spojenie klubového zvuku nahrávok a živých vystúpení urobili z Kraak & Smaak okamžitý fenomén holandskej scény. U nás sa v spomínanej zostave predstavili len dvakrát, a to v rámci festivalu Pohoda (2009) a v Starej Tržnici (2015).
Kraak & Smaak zaznamenali úspech už po vydaní debutového albumu Boogie Angst v roku 2005 a svojom prvom vystúpení v Amsterdame. Druhý radový album Plastic People (2008) formáciu vzápätí katapultoval na pódiá popredných svetových festivalov Coachella, Glastonbury či Sziget. Objavila sa tiež na renomovaných podujatiach za oceánom, ako Miami’s Winter Music Conference či newyorský CMJ Music Marathon. Singel Squeeze Me jej naopak zabezpečil účasť v populárnej Late Night Show Jimmyho Kimmela, pričom obdiv si vyslúžila aj od rappera Kanyeho Westa, či známeho celebrity bloggera Pereza Hiltona.
V súčasnosti majú Kraak & Smaak na konte 5 albumov, vrátane nespočetného množstva remixov skladieb od hudobníkov ako Moby, Aretha Franklin, Chromatics, či Royksopp. Posledný album Juicy Fruit (2016) sa vracia k pôvodnému organickému zvuku debutového albumu, pričom Kraak & Smaak sa na ňom opäť nevyhli kolaboráciám s významnými muzikantskými i producentskými hviezdami, akými sú napríklad Američania Mayer Hawthorne či Eric Biddiness.
Narodeninovými oslavami Rádia_FM bude sprevádzať Martin Staňo z Rána na eFeMku, pričom afterpárty prebehne v priestoroch bratislavského klubu Nu Spirit. Hlavný stage tu bude patriť soulful housu a world music pod patronátom dvojice DJ-ov Magálová a Kinet, známej tiež z pravidelnej nedeľnej relácie Nu Spirit_FM. V bassemente zase roztancuje matador slovenskej scény Galagha a rezident Nu Spiritu DJ Stame.

BBC Music Award

BBC Music Award

Britská spoločnosť BBC zverejnila mená víťazov jej výročných hudobných cien. Britským interpretom roka sa stal hip-hoper Stormzy, ktorý vydal tento rok vo februári debutový album Gang Signs & Prayer. Tridsaťdvaročný anglický spevák Rag'n'Bone Man dostal sošku za album roka, ktorým sa stala jeho prvá štúdiovka Human (2017) obsahujúca aj rovnomenný hit. Americká kapela Foo Fighters získala vďaka vystúpeniu na festivale Glastonbury trofej za najlepší koncert. V kategórii BBC Music Introducing Artist Of The Year triumfoval 18-ročný spevák Declan McKenna, ktorý ponúkol v júli debutový album What Do You Think About the Car?.

Prehľad víťazov BBC Music Awards 2017:

Britský interpret roka: Stormzy
Album roka: Rag'n'Bone Man - Human
BBC Radio 1 Live Lounge Performance Of The Year: Foo Fighters - Glastonbury
BBC Music Introducing Artist Of The Year: Declan McKenna


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK

Rádio Expres si udržuje svoju líderskú pozíciu medzi slovenskými rozhlasovými stanicami. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Median SK, v ktorom 34,7 percenta respondentov deklarovalo, že v priebehu posledného týždňa počúvalo práve toto rádio.
      Druhým najpočúvanejším je Rádio Slovensko s 28,4 percentami a tretie je Fun rádio, ktoré si naladilo 23,7 percenta opýtaných. Rádio Jemné počúvalo 15,9 percenta respondentov, v prípade stanice Európa 2 to bolo 15,1 percenta. Nasledujú Rádio Vlna (13 percent) a Rádio Regina (12,4 percenta).
      Najväčší podiel na trhu dosiahlo Rádio Expres (22,7 percenta), pred Rádiom Slovensko (21,6 percenta) a Fun rádiom (12,1 percenta). Štvrtý najväčší trhový podiel získalo Rádio Regina (8,2 percenta), nasledujú Rádio Jemné (7,9 percenta), Rádio Europa 2 (7,3 percenta) a Rádio Vlna (6,3 percenta). Ostatné rozhlasové stanice mali 13,9-percentný podiel na trhu.
      Najnovší prieskum Radioprojekt uskutočnila agentúra od 21. augusta do 12. novembra na vzorke 3127 respondentov. Ukázal tiež, že každý deň počúvajú rádio takmer tri milióny ľudí, v priemere ho počúvajú takmer jednu hodinu a 50 minút. TASR o tom dnes informovala Linda Kleinertová zo spoločnosti Median SK.

Copyright TASR ©2017 


8. 12. 2017

AFI Awards 2017

AFI Awards 2017

Americký filmový inštitút (AFI) zverejnil svoje tradičné zoznamy najlepších amerických filmov a televíznych seriálov roka. Medzi najlepšie filmy uplynulého roka sa dostali Srdcu nerozkážeš, Call Me by Your Name, Dunkirk, The Florida Project, Uteč, Lady Bird, Podoba vody, The Post: Aféra v Pentagone, Tri bilbordy kúsok za Ebbingom a Wonder Woman. V televíznej kategórii do top desiatky po siedmy raz zaradili projekt Hra o tróny (2011). Po dvojročnej absencii sa medzi najlepšie televízne projekty vrátil po druhý raz Master of None (2015), ktorý je v desiatke po druhý raz. Rovnako sa v zozname najlepších televíznych projektov po druhý raz objavili The Crown (2016), Stranger Things (2016) a This Is Us (2016). Nováčikmi v top desiatke sú Veľké malé klamstvá (2017), Feud: Bette and Joan (2017), The Good Place (2016), Príbeh služobníčky (2017) a Nesvoja (2016). Špeciálnu cenu za prínos americkému kultúrnemu dedičstvu udelil filmový inštitút dokumentárnej sérii The Vietnam war (2017). Tvorivé tímy všetkých uvedených diel ocenia 5. januára.

Najlepšie filmy roka 2017 podľa AFI: 

Srdcu nerozkážeš
Call Me by Your Name
Dunkirk
The Florida Project
Uteč
Lady Bird
Podoba vody
The Post: Aféra v Pentagone
Tri bilbordy kúsok za Ebbingom
Wonder Woman

Najlepšie seriály roka 2017 podľa AFI: 

Veľké malé klamstvá (2017)
The Crown (2016)
Feud: Bette and Joan (2017)
Hra o tróny (2011)
The Good Place (2016)
Príbeh služobníčky (2017)
Nesvoja (2016)
Master of None (2015)
Stranger Things (2016)
This Is Us (2016)

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

YOUTUBE 2017

YOUTUBE 2017

Zástupcovia spoločnosti Google zverejnili rebríčky najsledovanejších videí roka na YouTube. V rebríčku nehudobných videí sa v rámci Slovenska na prvej priečke umiestnili David Band a ich Sexy bomba. Do prvej trojky sa dostali aj videá Despacito (Česká parodie) od Kovyho a Silvester špeciál 2017 v podaní Goga & YouTubers. Do Top 10 sa prebojovali aj ďalšie dva príspevky od Goga, ale napríklad aj stretnutie cyklistov a medveďa či víťazstvo Petra Sagana v Bergene.
Spomedzi hudobných videí nenašiel premožiteľa Luis Fonsi s hitom Despacito (feat. Daddy Yankee). Na druhej priečke je Ed Sheeran s oficiálnym klipom k piesni Shape of You, pričom lyric video ku skladbe je na šiestom mieste. Podobný úspech sa podaril aj IMT Smile a Ondrejovi Kandráčovi s hitom Hej, Sokoly!. Verzia Expres Live sa dostala na tretie miesto a oficiálny videoklip na deviate. Ďalej v rebríčku figurujú napríklad aj Enrique Iglesias, The Chainsmokers & Coldplay, Imagine Dragons, Jason Derulo a Jonas Blue.
Rebríčku slovenských interpretov vládnu IMT Smile a Ondrej Kandráč s videom Hej, Sokoly! (Expres Live), pričom oficiálny klip k piesni je na druhej priečke. Ďalej nasledujú Kali a Peter Pann - Dnes už viem (Official video) a Kali figuruje aj na štvrtom, ôsmom a desiatom mieste. Na piatom je Lukáš Adamec, za ktorým nasledujú Separ a Miro Jaroš. Deviata priečka patrí Dominike Mirgovej a desiatu obsadili Peter Pann, Celeste Buckingham a Kali so skladbou Alica z ríše divokých.

Prehľad najpopulárnejších videí na YouTube za rok 2017:

Slovenský YouTube Rewind 2017 – najpopulárnejšie nehudobné videá:
1. David Band - Sexy bomba - videosatubasa
2. Despacito (ČESKÁ PARODIE) | KOVY - Kovy
3. SILVESTER ŠPECIÁL 2017 | GOGO & YOUTUBERS – GoGoManTV
4. Bear on the Bikepark // SLOW MOTION // Malino Brdo SLOVAKIA – Dušan Vinžík
5. Typy učiteľov | Zrebný & Frlajs #tosaoplaaa – Zrebny&Frflajs
6. NAJKYSLEJŠÍ CUKRÍK NA SVETE?! – OCHUTNÁVKA – GoGoManTV
7. VLOG. – GoGoManTV
8. Peter Sagan | WorldChampion | Bergen 2017 !!! – Live Cycling
9. Sajfavs. prvák Kubko: Najobľúbenejší predmet? Štvorec... – FunRadio
10. NELEGÁLNA NOC V AQUAPARKU – Expl0ited



Slovenský YouTube Rewind 2017 – najpopulárnejšie hudobné videá:

1. Luis Fonsi - Despacitoft. Daddy Yankee – LuisFonsiVEVO
2. Ed Sheeran - Shape of You [Official Video] – Ed Sheeran
3. IMT Smile a Ondrej Kandráč - Hej, Sokoly! (Expres Live) – RadioExpres
4. Enrique Iglesias - SUBEME LA RADIO (Official Video) ft. Descemer Bueno, Zion & Lennox – EnriqueIglesiasVEVO
5. The Chainsmokers & Coldplay - Something Just LikeThis (Lyric) – ChainsmokersVEVO
6. Ed Sheeran - Shape Of You [OfficialLyric Video] – Ed Sheeran
7. Imagine Dragons - Thunder – ImagineDragonsVEVO
8. Jason Derulo - Swalla (feat. Nicki Minaj & Ty Dolla Sign) (Official Music Video) – Jason Derulo
9. I.M.T. Smile - Hej, Sokoly! (pieseň k filmu Čiara) ft. Ondrej Kandrac – IMTSmileVEVO
10. Jonas Blue - Mama ft. William Singe – JonasBlueVEVO

Slovenský YouTube Rewind 2017 – najpopulárnejšie slovenské hudobné videá:
1. IMT Smile a Ondrej Kandráč - Hej, Sokoly! (Expres Live) – RadioExpres
2. I.M.T. Smile - Hej, Sokoly! (pieseň k filmu Čiara) ft. Ondrej Kandrac – IMTSmileVEVO
3. Kali a Peter Pann - Dnes už viem (OFFICIAL VIDEO) – KALI RECORDS
4. KALI - PRAVDA JE LEN JEDNA / SOUNDTRACK K FILMU ÚNOS / HUDBA: PETER PANN – KALI RECORDS
5. Lukáš Adamec - Horúca Láska [ Official Video ] – Lukáš Adamec
6. SEPAR - VŽDYCKY BOL (ft. Majk Spirit, Maxo) (prod. DJ WICH) – DMS RECORDS
7. Miro Jaroš - MOJE TELO (Oficiálny videoklip z DVD2) – Galgan Music
8. KALI - Som rád PROD.Taifun (OFFICIAL VIDEO) – KALI RECORDS
9. Dominika Mirgová - ZOBER MA TAM feat. Miroslav Mirga prod. Ien Echo – DMirgovaLIVE
10. Peter Pann ft. Celeste Buckingham & Kali - Alica z ríše divokých (OFFICIAL VIDEO) – PETER PANN PRODUCTION


Globálny YouTube Rewind 2017 – najpopulárnejšie nehudobné videá:


1. ??????????? - ??????????????? | THE MASK SINGER 2 – WorkpointOfficial
2. ED SHEERAN - Shape Of You | Kyle Hanagami Choreography – KYLE HANAGAMI
3. Ping Pong Trick Shots 3 | Dude Perfect – Dude Perfect
4. Darci Lynne: 12-Year-Old Singing Ventriloquist Gets Golden Buzzer - America's Got Talent 2017 – America's Got Talent
5. Ed Sheeran Carpool Karaoke – The Late Late Show with James Corden
6. Lady Gaga's FULL Pepsi Zero Sugar Super Bowl LI Halftime Show | NFL – NFL
7. "INAUGURATION DAY" — A Bad Lip Reading of Donald Trump's Inauguration – Bad Lip Reading
8. history of the entire world, i guess – bill wurtz
9. In a Heartbeat - Animated Short Film – In a Heartbeat Animated Short Film
10. Children interrupt BBC News interview - BBC News – BBC News

Globálny YouTube Rewind 2017 – najpopulárnejšie hudobné videá:
1. Luis Fonsi - Despacito ft. Daddy Yankee – LuisFonsiVEVO
2. Ed Sheeran - Shape of You [Official Video] – Ed Sheeran
3. J Balvin, Willy William - Mi Gente (Official Video) – jbalvinVEVO
4. Maluma - Felices los 4 (Official Video) – MalumaVEVO
5. Bruno Mars - That’s What I Like [Official Video] – Bruno Mars
6. Chris Jeday - Ahora Dice (Official Video) ft. J. Balvin, Ozuna, Arcángel – ChrisJedayVEVO
7. 05. El Amante - Nicky Jam (Video Oficial) (Álbum Fénix) – NickyJamTV
8. Jason Derulo - Swalla (feat. Nicki Minaj & Ty Dolla Sign) (Official Music Video) – Jason Derulo
9. DJ Khaled - I'm the One ft. Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper, Lil Wayne – DJKhaledVEVO
10. Enrique Iglesias - SUBEME LA RADIO (Official Video) ft. Descemer Bueno, Zion & Lennox – EnriqueIglesiasVEVO



©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Bezprecedentné ovplyvňovanie zástupcov krajín EU v Europarlamente je iba vrcholom ľadovca. Ukazuje na spôsob práce neziskoviek, ktoré cez sprostredkovateľov nehanebne vypracovávajú spravodajské zoznamy vytypovaných osôb s profilmi, našej verejnosti známe z dôb pôsobenia ŠtB. Momentálne sú stovky týchto spoločností etablovaných v rámci všetkých krajín Európy a dnes už nehorázne ovplyvňujú politické a spoločenské smerovanie starého kontinentu.“
Jaro Frank, Zem a Vek

„Nemůže opomenout ani to, jak se minulý týden předvedl i Český rozhlas, konkrétně investigativní trio Janek Kroupa, Jan Cibulka a Markéta Chaloupská na serveru www.irozhlas.cz. „Jejich text s titulkem Agrofert neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech půdy. Nemají majitele, přesto na ně holding pobírá dotace může sloužit jako ukázkový příklad účelové žurnalistiky. Ze dvou důvodů. Za prvé celý relativně krátký text je postaven v duchu sdělení, že problém se v podstatě týká pouze Agrofertu, přičemž odhadem je takových problematických pozemků v Česku až několik stovek tisíc hektarů. Kauza je tedy plošná. Pochvalu si zaslouží Česká tisková kancelář, která rozhlasový text převzala, ale před vydáním profesionálně upravila.“
Tomáš Kňourek ,Člen rady Českého rozhlasu 



„Štát má platiť kampaň, ktorá bude propagovať NATO?! Čože!? Niekto si tu asi robí srandu. To tu chce niekto propagovať zločinecké bombardovanie Juhoslávie? To chce niekto propagovať napadnutie Afganistanu, ktorý je dodnes v chaose? To chce niekto blahorečiť NATO za to, že uvrhlo Líbyu do krviprelievania, ktoré trvá dodnes? Pri všetkej úcte, ja o NATO žiadnu propagandu podporovať nehodlám, ja o NATO budem vždy hovoriť len a len pravdu. A očakávam to isté od tejto vlády. Jedna vec je, že SR je súčasťou NATO, iná vec je viesť propagandistickú kampaň za vojenský spolok. To je cez všetky čiary. Neviem o nikom v Smere, kto by si želal propagovať NATO. Nerozumiem, čo to má znamenať a budem sa na to pýtať.“

Ľuboš Blaha

„Čo by som dnes dal za to, aby tu sedeli normálne štandardné politické strany, ktoré sa s nami budú normálne hádať, ktoré budú s nami viesť normálny programový konflikt, Akú alternatívu nám ponúkate? Nedemokratickú SaS, stranu OĽaNO, všetci sa vopchajú do malého výťahu, štyria sú v ňom, na jej čele stojí uznaný daňový podvodník. Tretia strana, na čele ktorej stojí človek podozrivý z obchodovania s drogami, zo styku s mafiánmi a je podozrivý pokiaľ ide o vzťahy k maloletým dievčatám. Toto tu máme ako alternatívu tomu, čo tu dnes je. SaS je strana, ktorá má blízko ku kradnutiu, k odpočúvaniu, k zneužívaniu moci, k foteniu lístkov v tajnej voľbe. Nemáme krajšieho daňového podvodníka ako tento pán v rifliach. Postavili ste sa predo mňa mysliac si, že tu odpadnem. Ja sa vás nebojím pán Matovič, ja vám to budem hovoriť do očí od rána do večera."Normálny muž nemôže mať vzťah k 13-ročným dievčatám. Nechápem, ako môžete akceptovať, že je predsedom výboru.".
Robert Fico

7. 12. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Výbuch bomby, pri ktorom zahynula maltská investigatívna novinárka Daphne Caruanaová Galiziová, pravdepodobne iniciovala krátka textová správa. Tá bola na novinárkin mobilný telefón zaslaná z jachty plávajúcej pri pobreží. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie vyšetrovateľov.
Polícia skonfiškovala jachtu patriacu jednému z troch mužov, ktorých v súvislosti s vraždou Caruanaovej Galiziovej zadržala.
Vyšetrovatelia pracujú s verziou, že sms z paluby plavidla zaslal na novinárkin telefón George Degiorgio, keď dostal signál od svojho brata Alfreda, ktorý sa nachádzal v blízkosti miesta činu neďaleko Caruanaovej Galiziovej domu. Ten z iného miesta pozoroval aj tretí podozrivý zo spoluúčasti na vražde, ktorým je Vince Muscat, pričom zhoda jeho priezviska s priezviskom súčasného maltského premiéra je podľa polície čisto náhodná.
Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho domu v dedine Bidnija. Podľa agentúry AP odvolávajúcej sa na predstaviteľov oboznámených s vyšetrovaním sa pri výbuchu použila trhavina TNT.
Pri vyšetrovaní zločinu pomáha maltskej polícii americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a Europol. Podľa nemenovaných predstaviteľov vybavenie FBI pomohlo k zozbieraniu dôkazov z "elektronickej komunikácie", ktoré viedli k podozrivým.
Bratia Degiorgiovci a Muscat, ktorých súd v maltskej metropole Valletta v stredu z vraždy novinárky obžaloval, boli v skupine desiatich mužov zatknutých v pondelok ráno. Siedmich z nich prepustili na kauciu, ale ich vyšetrovanie bude pokračovať.


Stúpenci talianskej ultranacionalistickej strany Forza Nuova (FN - Nová sila) zaútočili v stredu na ústredie ľavicovo orientovaných novín La Repubblica v Ríme. Mediálnej skupine, ktorá noviny vydáva, pritom vyhlásili "vojnu".
Ide tak o najnovší zo série podobných incidentov po celom Taliansku, za ktorými stoja pravicoví extrémisti, informovala agentúra AP.
Približne desať maskovaných stúpencov hnutia Forza Nuova oblečených v čiernom, s vlajkami strany v rukách, hádzalo svetlice do rímskeho sídla novín La Repubblica a týždenníka L'Espresso.
Útočníci vyzývali na bojkot oboch periodík vydávaných mediálnym konglomerátom Gruppo Editoriale L'Espresso, ktoré obviňovali z páchania "genocídy" na talianskom národe. Tej sa podľa nich noviny dopúšťajú podporou navrhovaného zákona, ktorý by priznal občianstvo deťom migrantov narodených v Taliansku.
Solidaritu novinám okamžite vyjadril taliansky minister vnútra Marco Minnitti, ktorý označil útok za neprijateľný a sídlo novín osobne navštívil. Dokonca aj starostka Ríma Virginia Raggiová - ktorá je často terčom kritiky zo strany novín La Repubblica - im po stredajšom incidente vyjadrila podporu.

Copyright TASR ©2017

Historicky prvé atletické majstrovstvá Európy na Slovensku, nedeľňajšie 24. majstrovstvá Európy v krose v športovom komplexe x-bionic® sphere v Šamoríne, budú vysielať viaceré prestížne zahraničné verejnoprávne televízne spoločnosti združené v Európskej vysielacej únii (EBU). "Súboje najlepších európskych bežcov uvidia diváci v britskej BBC, v španielskej TVE, fínskej YLE, holandskej NOS, írskej RTE, talianskej RAI, v RTBF vysielajúcej vo valónskej časti Belgicka po francúzsky i vo VRT, ktorá ponúkne ME v holandskom jazyku flámskej časti Belgicka. Priamy prenos chystá aj nórska televízia NRK s prominentným komentátorom Vebjörnom Rodalom, olympijským šampiónom v behu na 800 metrov z Atlanty 1996 - najskôr od 9.00 h na druhom a od 11.30 h na svojom prvom programe," uvádza sa v tlačovej správe Slovenského atletického zväzu (SAZ).
Priamy prenos pripravuje aj Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), ktorá vyrába z podujatia signál do celého sveta. Duely krosovej kontinentálnej špičky uvidia priaznivci atletiky na Dvojke v bezmála trojhodinovom vysielaní od 9.45 do 12.30 h. Dianie v Šamoríne bude komentovať Pavol Gašpar, rozhovory s atlétmi bude pripravovať Andrej Bartaloš. V krajinách, ktoré nemajú "kúpené" vysielacie práva na šamorínsky šampionát, bude dostupný živý internetový prenos (live stream) na webe Európskej atletiky (EA) www.european-athletics.org s komentárom renomovaného britského športového novinára Phila Minshulla.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Dopis riaditeľovi Českého rozhlasu

Dopis riaditeľovi Českého rozhlasu

Vážený pane generální řediteli,

se znepokojením jsme zaznamenali na oficiální nahrávce z jednání Rady Českého rozhlasu Vaše vystoupení, v němž jste ostře kritizoval práci novinářů Vašeho média Janka Kroupy, Jana Cibulky a Markéty Chaloupské v souvislosti s informacemi o neoprávněném užívaní pozemků a pobírání evropských dotací podnikem Agrofert, a to i v době, kdy jeho majitel a nyní nastávající premiér Andrej Babiš, byl zároveň ministrem financí. Na jednání Rady jste doslova uvedl, že jste si o svém nesouhlasu s publikováním takových informací již rázně promluvil s ředitelem zpravodajství Janem Pokorným a po analýze si chcete promluvit i s Jankem Kroupou. V souvislosti s Vaší otázkou, zda se nejedná o „antibabišovské tažení“ si nemůžeme takové „rozhovory“ s novináři vyložit jinak, než jako zastrašování a požadování autocenzury.
Za prvé bychom Vás rádi upozornili na ústavní Listinu práv a svobod, která v článku 17 stanovuje:
(1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
(2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.
(3) Cenzura je nepřípustná.
Tato ústavní listina je nadřazenou normou ostatním zákonům a zavazuje Vás jako držitele veřejného úřadu, abyste se jí řídil.
Za druhé: Mezinárodní úmluvy, k nimž se Česká republika zavázala, chrání práva občanů dozvědět se ze svobodných médií informace i názory, jež mají kritickou povahu vůči držitelům politické moci. Judikatura demokratických zemí výslovně chrání práci novinářů, kteří zprostředkovávají veřejnosti možnost veřejné kontroly moci. Toto je jeden ze základních principů civilizované demokratické společnosti a také jeden z nejdůležitějších výdobytků osvobození společnosti z autoritativního systému v listopadu 1989.
Novinářský tým Českého rozhlasu vedený Jankem Kroupou postupoval zcela ve shodě s těmito principy, když přezkoumal podnikatelské poměry nastupujícího premiéra. Přesně to je totiž úkolem novinářů ve svobodné zemi: Chránit veřejnost před zneužíváním moci a neférovým jednáním státních představitelů. Předpokladem k tomu je možnost otevřeně hovořit o sporných či dokonce nesporných negativních jevech v činnosti držitelů politické moci.

Všichni dosavadní státní představitelé byli pod kontrolou veřejnosti a nyní se znepokojením zjišťujeme, že by pro Andreje Babiše měla platit nová pravidla, jež by měla zakrývat jeho činy a umlčovat novináře, kteří se legitimně ptají na jeho podnikatelské poměry.
Kritika novinářů, jež také zazněla na jednání Rady ČRo, že jejich práce nebyla objektivní, neboť nezohlednila, zda podobné nesrovnalosti v hospodaření a čerpání dotací nemají i jiní zemědělci, vůbec neobstojí. Žádný jiný zemědělec, který pobírá dotace na půdu, která není jeho, nesestavuje vládu a není nastávajícím premiérem. Právě proto jsou tyto informace relevantní u pana Babiše, zatímco u nikoho dalšího srovnatelnou relevanci nemají.
Domníváme se, že jste svým jednáním zasáhl jak do ústavních práv vlastních novinářů, tak jste se také postavil proti principům, k jejichž dodržování se zavázala Česká republika. A nakonec jste přispěl k atmosféře zastrašování novinářů, kteří jsou kritičtí vůči nejmocnějšímu politikovi. Takové jednání je neetické, nedemokratické a je v rozporu s Vaší funkcí ředitele veřejnoprávního média. Bude-li takové jednání na půdě Rady Českého rozhlasu pokračovat, bude nezbytné hledat ústavní a zákonné možnosti ochrany práce novinářů.

Pavel Šafr
šéfredaktor deníku FORUM 24
Johana Hovorková
předsedkyně spolku Free Czech Media

6. 12. 2017

Time magazine's 2017 person of the year.

Time magazine's 2017 

person of the year.

Osobnosťou roka 2017 amerického časopisu Time sa stali ženy a všetky ďalšie obete, ktoré "prelomili mlčanie" a odvážili sa prehovoriť o svojich skúsenostiach so sexuálnymi útokmi a obťažovaním. Informovala o tom agentúra AP.
Okrem tých, čo prelomili mlčanie ("The Silence Breakers), bol hlavným favoritom na získanie tohtoročného titulu Osobnosť roka vlaňajší laureát, americký prezident Donald Trump. Časopis Time to zdôvodnil tým, že súčasný šéf Bieleho domu budí takú pozornosť po celom svete, ako sa to nepodarilo ešte nijakému z jeho predchodcov.
Medzi tohtoročnými finalistami bol aj čínsky prezident Si Ťin-pching, ruský prezident Vladimir Putin, bývalá americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová, speváčka Beyoncé či populárny hráč amerického futbalu Colin Kaepernick.
Editori časopisu Time ocenili prestížnym titulom Osobnosť roka všetkých tých, ktorí "odhalili tajomstvá, presunuli na sociálne siete to, o čom sa predtým len šepkalo... a ostatných podnietili k tomu, aby prestali akceptovať neakceptovateľné".
Na obálke časopisu Time sa v tejto súvislosti objavili herečka Ashley Juddová, speváčka Taylor Swiftová a ďalšie obete obťažovania.
Časopis oznámil tohtoročného laureáta ocenenia v televíznom programe Today spravodajskej stanice NBC, ktorého dlhoročný moderátor Matt Lauer bol minulý týždeň prepustený kvôli obvineniam z obťažovania svojej kolegyne Savannah Guthrieovej.
Množstvo žien po celom svete od októbra tohto roku prehovorilo o sexuálnom zneužívaní desiatkami vplyvných mužov v oblasti zábavného priemyslu, médií, obchodu a športu. Agentúra AP pripomenula, že obvineniam z nenáležitého správania voči viacerým ženám čelil v minulosti aj prezident Trump.
V reakcii na množiace sa obvinenia zo sexuálneho obťažovania, najskôr voči americkému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, vznikla kampaň v sociálnych médiách, kde sa začal šíriť hashtag #MeToo ("Ja tiež"). Za kampaňou stojí americká herečka a aktivistka Alyssa Milanová, ktorá ju začala šíriť na sociálnych sieťach. V priebehu 48 hodín hashtag #MeToo tweetovali milióny ľudí.
Time s ústredím v New Yorku vymenúva každoročne osobu alebo myšlienku, ktorá najviac ovplyvnila spravodajstvo a svetové dianie za uplynulý rok, a to v dobrom alebo zlom. Vlani sa na obálke magazínu Time objavil americký prezident Donald Trump.

Copyright TASR ©2017

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na stredajšom zasadnutí uložila sankciu vo výške 4000 eur Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS), programová služba Jednotka, za porušenie paragrafu o zreteľnom oddelení reklamy, rozoznateľnosti a nezameniteľnosti reklamy od iných programov. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Michelčíková.
"K porušeniu došlo 29. mája 2017, keď v rámci programu Góly, body, sekundy odvysielal informácie o produkte zdravej výživy D-One," uviedla Michelčíková.
Rada uložila RTVS (programová služba Rádio Patria) aj sankciu - upozornenie na porušenie paragrafu zákona, ktorý sa týka objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov a oddeľovania názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru, v súvislosti s vysielaním programu Hangadó (Zvuk-art) dňa 18. apríla 2017.
RVR podľa Michelčíkovej uložila sankciu - upozornenie na porušenie zákona poskytovateľovi retransmisie Regio TV, s.r.o., ktorý dňa 6. júna 2017 poskytoval retransmisiu televíznych programových služieb JOJ HD, JOJ PLUS HD, WAU HD, M1 HD, M2 HD, Duna TV HD, TV2, RTL II, Viasat 3, RTL 2, VOX, Super RTL, n-tv, Travel Channel, Food Network HD, Fine Living Network HD, Fishing and Hunting a rozhlasových programových služieb EXPRES, Rádio Košice, EUROPA 2, bez súhlasu pôvodných vysielateľov.
Voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (TV JOJ) začala rada správne konanie vo veci možného porušenia paragrafu o objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovania názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru v súvislosti s vysielaním príspevku Nechcú dotované bane – Prievidza v programe Noviny dňa 18. septembra 2017.
MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) čelí správnemu konaniu aj vo veci možného porušenia paragrafu zákona o ochrane maloletých v súvislosti s vysielaním upútavky na program Take me out dňa 30. septembra 2017 približne o 15.17 h.

Copyright TASR ©2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Platforma YouTube prijme viac ako 10.000 ľudí, aby zakročili proti videám, ktoré porušujú pravidlá tejto spoločnosti. Informovala o tom v utorok agentúra AP.
Generálna riaditeľka YouTube Susan Wojcická uviedla, že "niektorí hrozní herci využívajú" túto službu, ktorá patrí americkej internetovej spoločnosť Google, na "zavádzanie, manipulovanie, obťažovanie či dokonca škodenie".
V súvislosti s riešením tohto problému Google prijme do konca roka viac ako 10.000 zamestnancov, hoci zo zverejneného pondelňajšieho blogu Wojcickej nie je jasné, koľko pracovníkov spoločnosť už má, píše AP.
Wojcická tiež dodala, že proti "problematickým" videám spoločnosť využije skúsenosti z boja proti násilným a extrémistickým videám. V súvislosti s tým YouTube využije umelú inteligenciu na rýchle vyselektovanie a zhodnotenie videí alebo komentárov, ktoré obsahujú nenávistné prejavy alebo škodia deťom.
V priebehu niekoľkých týždňov už viacero inzerentov stiahlo svoje reklamy z Youtube v reakcii na videá, ktoré škodia deťom alebo obsahujú nenávistné prejavy. Asi 250 inzerentov na začiatku tohto roka uviedlo, že kvôli extrémistickým videám, ktoré propagujú nenávisť a násilie, budú YouTube bojkotovať.
V pondelok služba YouTube vyhlásila, že podniká aj kroky, ktorými sa snaží upokojiť svojich inzerentov tým, že ich reklamy sa nebudú objavovať vedľa takýchto poburujúcich videí.

Copyright © TASR 2017

Zúfalá prosba o pomoc užívateľa závislého na fastfoodoch, výzva k darovanie potravy pre houstonských psov, ale aj tri odkazy bývalého prezidenta USA Baracka Obamu sú v zozname najpopulárnejších tweetov, ktorý v utorok vydala spoločnosť Twitter. Rebríček desiatich tweetov bol zostavený podľa počtu preposlanie.
"Pomôžte mi, prosím. Potrebujem svoje kuracie nugety," napísal v apríli na twitteri šestnásťročný Carter Wilkerson, ktorého odkaz poslalo ďalej rekordných 3,6 milióna užívateľov. Fastfood Wendy 's podľa agentúry Reuters jeho žiadosť vyslyšal, zásobuje ho zdarma do konca roka.
Do zoznamu sa dostal aj Sam Martin s tvítom "Leo a ja sme venovali Houstone šesť libier psích potravín za každé preposlanie".
Hojne používatelia preposielali odkazy exprezidenta Baracka Obamu. Cez 1,7 milióna užívateľov zaujal tweet "Nikto sa nenarodil s nenávisťou voči inej osobe kvôli farbe pleti, pôvodu alebo viere". Autorstvo výroku patrí juhoafrickému bojovníkov proti apartheidu Nelson Mandela.
Úspech mal aj ďalšie Obamov odkaz, ktorý bývalý šéf Bieleho domu rozoslal po skončení svojho mandátu. "Ďakujem za všetko. Moja posledná žiadosť je rovnaká ako tá prvá. Prosím vás, aby ste verili nie moje schopnosti dosiahnuť zmeny, ale tej vašej".
V zozname je tiež žiadosť istého Setha Josepha o pomoc sebevrahům: "Každých 40 sekúnd ukončí svoj život jeden človek. Nájdete si čas preposlať toto a možno jedného z nich zachrániť?"
Z médií používatelia preposielal najviac tweety konzervatívna televízia Fox News, ktorá podporuje prezidenta Donalda Trumpa. Hneď za ňou sa zaradila spravodajská televízia CNN, ktorá naopak hlave štátu moc nepraje.



Rozhlasové stanice Hlas Ameriky (VOA) a Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) majú zákaz vstupu do budovy dolnej komory ruského parlamentu v centre Moskvy. Rozhodli o tom v stredu poslanci Štátnej dumy. Toto nariadenie začne platiť ihneď po tom, ako ho podpíše predseda Dumy Viačeslav Volodin.
      Ako informovala agentúra TASS, poslanci Štátnej dumy prijali toto uznesenie v reakcii na krok amerického Kongresu, ktorý nedávno odobral akreditáciu ruskej televíznej spoločnosti RT.
      Obe spomínané rozhlasové stanice zaradilo v utorok ruské ministerstvo spravodlivosti na zoznam tzv. zahraničných agentov. Za subjekty "napĺňajúce úlohu zahraničných agentov" vyhlásila Moskva i sedem ďalších amerických médií.
      RFE/RL a VOA sú podporované vládou USA a ich mottom je "slobodné šírenie informácií v neslobodných spoločnostiach".
      Predsedníčka výboru Štátnej dumy pre rokovací poriadok Oľga Sevastianovová podľa TASS-u vo vyhlásení pred poslancami spresnila, že spomedzi deviatich spomínaných médií majú akreditáciu ruského ministerstva zahraničných vecí, a tým aj právo prichádzať do Dumy, len dve: RFE/RL a VOA.
      Sevastianovová dodala, že príslušné v stredu prijaté uznesenie "nie je technickým, ale politickým rozhodnutím". "Nemali sme za úlohu obmedziť slobodu slova vo vzťahu k zahraničným novinárom. Naše rozhodnutie je odvetným opatrením na kroky amerických politikov," vysvetlila podľa TASS-u.
      Najnovšie kroky Ruska sú reakciou na nedávne rozhodnutie amerického Kongresu, ktorý mediálnemu holdingu Russia Today (RT) odobral akreditáciu, a to aj napriek tomu, že holding predtým vyhovel žiadosti ministerstva spravodlivosti USA a zaregistroval sa ako zahraničných agent. Tieto kroky vyvolali v Rusku veľkú kritiku a vlnu odsudzovania za porušenie práva na slobodu slova.
      V Rusku od konca novembra platí zákon, ktorý ruským úradom umožní požadovať od zahraničných médií pôsobiacich v krajine, aby sa zaregistrovali ako tzv. zahraniční agenti. Po nadobudnutí štatútu zahraničného agenta budú médiá predmetom obmedzení a povinností, aké v
súčasnosti platia pre neziskové organizácie. Podobne ako ony, budú aj médiá niesť zodpovednosť za porušenie zákona.
 Americké tajné služby obviňujú Kremeľ, že RT použil ako nástroj na zasahovanie do procesu amerických prezidentských volieb v roku 2016. Rusko všetky takéto obvinenia odmieta.

Copyright © ČTK 2017

Diskusia: Dôveryhodnosť slovenských médií?

Diskusia: 

Dôveryhodnosť slovenských médií?


Pozýva : Nová Generácia and Hanns Seidel Stiftung Slowakei - Nadácia Hannsa Seidela Slovensko

Kedy: 7.december 17.00- 18:30 PM
Kde :TESLA Coffee and Bar,Panska 14,Bratislava

RTVS NEWS

RTVS NEWS

RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí jazzového hudobníka Juraja Lehotského. Jeho výraznú osobnosť si pripomenie v hudobnom programe Vyznanie Juraja Lehotského v stredu 6. decembra popoludní o 14.45 h na Dvojke.
Rádio Regina odvysiela dve reprízové relácie Túto hudbu mám rád, ktoré Vlado Franc nahral v rokoch 2002 a 2015 s Jurajom Lehotským. Prvú z nich odvysiela v nedeľu 10. decembra o 10.00 h a druhú v stredu 13. decembra o 21.05 h. Známemu jazzovému trubkárovi Regina venuje aj reláciu Bez slov vo štvrtok 7. decembra a 14. decembra o 22.30 h. Prvá časť sa zameria na jeho začiatky a prácu v Tanečnom orchestri Československého rozhlasu v Bratislave a druhá na jeho pôsobenie v Orchestri Gustava Broma, VV-systéme Vlada Valoviča, Novom Tradicionáli a T+R Bande.

MEDIA MEWS

MEDIA MEWS


Za "zahraničných agentov" označilo v utorok ruské ministerstvo spravodlivosti spravodajské stanice Slobodná Európa (RFE/RL) a Hlas Ameriky (VOA). Stalo sa tak na základe novej legislatívy o masmédiách, schválenej parlamentom v reakcii na "neakceptovateľný" tlak USA na ruské médiá.
Zmienený vládny rezort vo vyhlásení, z ktorého cituje agentúra Reuters, ďalej uviedol, že za subjekty "napĺňajúce úlohu zahraničných agentov" vyhlásila Moskva i sedem ďalších amerických médií. RFE/RL a VOA sú podporované vládou USA a ich mottom je "slobodné šírenie informácií v neslobodných spoločnostiach".
Ruský prezident Vladimir Putin podpísal predmetný zákon 25. novembra.
Ruskí predstavitelia tvrdia, že ide o "symetrickú reakciu", ktorá nasledovala po tom, ako bola ruská, štátom podporovaná medzinárodná televízna stanica RT (predtým známa ako Russia Today) nútená zaregistrovať svoju americkú prevádzku na základe zákona o registrácii zahraničných agentov (FARA).
Na základe tohto zákona z roku 1938 sú entity zastupujúce politické záujmy cudzích mocností povinné v USA zverejňovať informácie o svojich vzťahoch k vládam cudzích štátov, ako aj s nimi súvisiacich aktivitách či finančných prostriedkoch. Americké úrady obviňujú RT zo šírenia propagandy.
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v pondelok uviedla, že médiá označené za zahraničných agentov nebudú zbavené svojej akreditácie pre daný diplomatický rezort, pričom budú môcť "v Rusku pokojne a bez prekážok pokračovať vo svojej novinárskej činnosti".
Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) odsúdila ruskú legislatívu o zahraničných agentoch ako útok na slobodu médií. Podľa nej ide o zákon, ktorý je "selektívny a politicky vymáhateľný", pričom môže slúžiť na "umlčiavanie hlasov, ktoré by podľa Moskvy nemal ruský ľud počuť", uvádza Slobodná Európa.

Troch mužov obvinili v utorok z októbrovej vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej.
Za prísnych bezpečnostných podmienok prečítali na súde vo Vallette obvinenia voči bratom Alfredovi a Georgeovi Degiorgiovcom, ako aj voči Vinceovi Muscatovi. Ten má rovnaké priezvisko ako maltský premiér Joseph Muscat, ale nie sú v príbuzenskom vzťahu, informuje agentúra AP. Všetci traja obvinení majú kriminálnu minulosť a pred súdom uviedli, že sa cítia nevinní.
Sudca vyhovel žiadosti, aby im zmrazili majetok. Ich obvinenia obsahujú držanie zbraní či materiálu na výrobu bômb. Boli v skupine desiatich mužov zatknutých v pondelok ráno. Siedmich mužov prepustili na kauciu, ale ich vyšetrovanie bude pokračovať.
Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho domu v dedine Bidnija. Podľa agentúry AP odvolávajúcej sa na predstaviteľov oboznámených s vyšetrovaním sa pri výbuchu použila trhavina TNT, čo je v rozpore s predchádzajúcimi správami o použití plastickej výbušniny Semtex.
Pri vyšetrovaní zločinu pomáha maltskej polícii americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a Europol. Podľa nemenovaných predstaviteľov vybavenie FBI pomohlo k zozbieraniu dôkazov z "elektronickej komunikácie", ktoré viedli k podozrivým.

Copyright © TASR 2017

Zomrel Johnny Hallyday

Zomrel Johnny Hallyday


Vo veku 74 rokov zomrela na rakovinu pľúc najväčšia francúzska rocková hviezda Johnny Hallyday. Informovala o tom v stredu spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na jeho manželku.
      Spevák, vlastným menom Jean-Philippe Smet, predal viac ako 100 miliónov albumov, účinkoval v mnohých filmoch a desiatky rokov plnil športové štadióny. Francúzi ho volali jednoducho "náš Johnny", avšak okrem frankofónnej oblasti bol takmer neznámy.
      V 50. rokoch 20. storočia sa pod vplyvom Elvisa Presleyho odpútal od francúzskej "šansónovej" tradície a začal spievať rock and roll po francúzsky.
      "Uviedol rock and roll do Francúzska. Je jedným z mála spevákov, o ktorom ľudia hovoria, že je zviera na pódiu. Ľudia v každom veku ho majú radi," opísal Hallydaya v minulosti novinár Philippe Le Corre. Vo Francúzsku bol taký slávny, že aj Jimi Hendrix mu raz robil predskokana. Aj napriek úspechu doma sa mu však nepodarilo preraziť na lukratívnom americkom či britskom trhu.
      "Johny Hallyday odišiel. Píšem tieto slová, hoci sa mi to nechce veriť. No je to tak. Môj muž už nie je viac tu," uviedla Hallydayova manželka Laeticia v komuniké, ktoré uverejnil denník Le Figaro. "Opustil nás túto noc tak, ako prežil svoj život - bez strachu a dôstojne. Až do poslednej chvíle nesklonil hlavu pred chorobou, ktorá ho mesiace rozožierala, dávajúc nám tým neuveriteľné lekcie zo života," dodala.
      Na správy o úmrtí Hallydaya reagoval francúzsky prezident Emmanuel Macron, podľa ktorého "je trochu z Johnnyho v každom z nás". "Po celé generácie sa vrýval do životov Francúzov," uviedol Macron.
      Na sociálnej sieti venovali Hallydayovi spomienku napríklad gitarista Richie Sambora z americkej kapely Bon Jovi či kanadská speváčka Céline Dion, ktorá ho nazvala "legendou šoubiznisu".
      Rodák z Paríža bol synom francúzskej matky a belgického otca, ktorí ho ešte ako dieťa opustili, a vyrastal s tetou medzi kabaretnými spevákmi a hercami. Na pódium vystúpil už ako tínedžer a požičal si meno Hallyday od amerického príbuzného. To, že ho opustili rodičia, v ňom zanechalo prázdnotu, ktorú sa veľmi snažil podľa vlastných slov naplniť. Aj napriek svojmu imidžu rockera v čiernom koženom oblečení, "francúzsky Elvis" tvrdil, že sa bojí tmy, uvádza denník Guardian.


Copyright © TASR 2017

5. 12. 2017

Zomrel Jean d'Ormesson

Zomrel Jean d'Ormesson


Vo veku 92 rokov zomrel v utorok francúzsky spisovateľ, filozof a novinár Jean d'Ormesson. Bol tiež členom prestížnej Francúzskej akadémie. Tento 40-členný zbor je všeobecne považovaný za intelektuálnu a literárnu elitu, jeho členovia sú zvyčajne nazývaní "nesmrteľní".
D'Ormesson napísal približne 50 kníh a esejí, debutoval v roku 1956. Napriek jeho rozsiahlemu dielu nebola D'Ormessonova spisba príliš prekladaná do cudzích jazykov.
D'Ormesson pracoval tiež v žurnalistike a v rokoch 1974-77 bol generálnym riaditeľom konzervatívneho denníka Le Figaro.
"Predstavoval to najlepšie z francúzskeho ducha - unikátnu kombinácia inteligencie a elegancie," napísal na sociálnej sieti Twitter francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý ho označil za "princa literatúry".
D'Ormesson bol držiteľom mnohých ocenení. Zomrel vo francúzskom meste Neuilly-sur-Seine.


Copyright TASR ©2017




Andrej Danko má nového hovorcu

Andrej Danko má nového hovorcu

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko má nového hovorcu. Od začiatku decembra je ním Tomáš Kostelník. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.
Kostelník do funkcie Dankovho hovorcu nastupuje po Eve Kliskej, ktorá z tejto pozície odišla v lete. Odvtedy sa za predsedu parlamentu vyjadrovala riaditeľka odboru komunikácie Kancelárie predsedu NR SR Zuzana Čižmáriková.


Copyright TASR ©2017

Projekt Mária Terézia odprezentovali v Bratislave štyri verejnoprávne televízie



   Projekt Mária Terézia odprezentovali v   

 Bratislave štyri verejnoprávne televízie


 Projekt Mária Terézia - výsledok koprodukčnej spolupráce štyroch stredoeurópskych televízií prezentovali v pondelok (4.12.) na Bratislavskom hrade za účasti predstaviteľov českej ČT, maďarskej MTVA, rakúskej ORF a slovenskej RTVS. Dvojdielna historická epopeja vznikla k 300. výročiu narodenia rakúskej cisárovnej, uhorskej a českej kráľovnej, panovníčky Rakúsko-Uhorskej monarchie. Produkčne sa na nej podieľali česká spoločnosť Maya Production spoločne s rakúskou spoločnosťou MRFilm a nemeckým BETA Filmom. Dva 100-minútové diely výpravného filmu o jednej z najvýznamnejších žien európskej histórie uvidia v premiére diváci na Slovensku počas vianočných sviatkov.
      "Za posledných 30 rokov je to najväčší a najvýznamnejší koprodukčný projekt televíznej časti RTVS. Som veľmi rád, že je to projekt, ktorý hovorí o tom, že boli sme súčasťou veľkej ríše, ktorá má svoju významnú históriu a ktorá ovplyvnila vývin, význam a historické rozvíjanie sa štyroch krajín," povedal pre TASR generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Film Mária Terézia podľa neho nechce byť presným a verným historickým záznamom: "Ale všetci televízni diváci, ktorí ho zhliadnu počas vianočných sviatkov, budú mať nezabudnuteľný zážitok a takýto zážitok z produkcie Slovenskej televízie, dovolím si tvrdiť, nemali uplynulých 20 rokov."
      Prípravy projektu trvali viac ako dva roky, posledná klapka padla v júni tohto roku po 46 filmovacích dňoch. "Na začiatku ma varovali, že to nebude jednoduché, keď herci budú hovoriť svojimi materinskými jazykmi, že to bude Babylon," zaspomínal si na nakrúcanie filmu v štyroch rôznych jazykoch režisér Robert Dornhelm. "Bolo to pre hercov pomerne náročné, takže sa veľmi teším z toho, že sa nám toto dielo podarilo dosiahnuť," poznamenal rakúsky filmár pôvodom z Rumunska, ktorý dlhodobo žije a pracuje v Hollywoode. V medzinárodnom projekte okrem niekoľkých kolegov takmer nikoho nepoznal: "Bolo to pre mňa nepreskúmané teritórium. Zvyčajne veci, ktoré urobím, sa mi veľmi nepáčia, ale v tomto prípade je to výnimka, s výsledkom som veľmi spokojný."
      Pod námet a scenár filmu o najznámejšej habsburskej panovníčke, ktorú v roku 1741 v Bratislave korunovali za uhorskú kráľovnú, sa podpísala česká autorka Mirka Zlatníková, hlavným kameramanom dobovej snímky bol Slovák Tomáš Juríček, kostýmy navrhol slovenský kostýmový výtvarník Ján Kocman.
      V titulnej úlohe sa predstaví Rakúšanka Marie-Luise Stockinger, pre ktorú bolo zaujímavé zistenie, že Mária Terézia bola v mladosti dobrou herečkou. "Hrala rôzne typy rolí, Hofburg bol jedno veľké divadlo, kde ona bola režisérka i herečka v hlavnej úlohe," uviedla herečka, ktorá od absolvovania štúdia na prestížnej viedenskej škole Max Reinhardt Seminar v roku 2015 pôsobí v divadle Burgtheater vo Viedni. Diváci sa môžu tešiť aj na slovenských hercov Táňu Pauhofovú, Zuzanu Mauréry, Alexandra Bártu, Milana Ondríka či Petru Polnišovú. Františka Štefana Lotrinského hrá Vojtěch Kotek.
      Keďže išlo o výpravný projekt, tvorcovia venovali veľkú pozornosť obrazu. "Scenár a vôbec typ takéhoto filmu je požehnanie pre kameru. Celý tento projekt ma vytrápil aj potešil," priznal Juríček. Pre kameramana bolo kľúčové hľadanie dobového, autentického a zároveň estetického svetla tak, aby zostala zachovaná atmosféra neskorého baroka: "Pyšný som na interiéry, na tmu a sviečky. Keďže v tej dobe veľa elektriny ešte nebolo, bolo treba vymyslieť a uchopiť výtvarne a obrazovo tú dobu ako farebne, tak svetelne, a to sú tie sviečky."



Copyright © TASR 2017