29. 9. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



V prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej obvinili aj Alenu Z. TASR to v sobotu potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.
"Môžeme potvrdiť, že v predmetnej trestnej veci bolo osobe A. Z. vznesené obvinenie za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou účastníctva," uviedla Predajňová.
Doplnila, že vyšetrovateľ predložil prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podnet na podanie návrhu na vzatie uvedenej osoby do väzby. O podnete rozhodne prokurátor ÚŠP v zákonnej lehote.
Polícia 44-ročnú ženu zadržala v piatok (28.9.) v Komárne, večer ju previezli do Nitry. Podľa obyvateľov tlmočila aj pre podnikateľa Mariana Kočnera.

Copyright ©TASR 2018

RTVS odvysiela K Medzinárodnému dňu nepočujúcich výnimočný diel 5 proti 5

RTVS odvysiela K Medzinárodnému dňu 


nepočujúcich výnimočný diel 5 proti 5

RTVS si aj tento rok pripomenie vo svojom vysielaní Medzinárodný deň nepočujúcich. V nedeľu 30. septembra uvedie všetky relácie, filmy, diskusie i spravodajstvo na Jednotke a Dvojke so skrytými titulkami alebo s prekladom do slovenského posunkového jazyka.

Na Jednotke bude napríklad v slovenskom posunkovom jazyku aj diskusná relácia O 5 minút 12, večerné Správy RTVS, Góly - body – sekundy a Počasie.

Dvojka na tento deň o 10:20 už tradične pripravila špeciálne vydanie relácie Televízny klub nepočujúcich, ktoré prinesie príbehy nepočujúcich, ale i tlmočníkov do posunkovej reči. V nich opíšu svoje skúsenosti na úradoch, u lekárov, s výchovou nepočujúcich detí a priblížia ako sa napriek tomuto hendikepu naučili rozprávať. Premiérovo v slovenskom posunkovom jazyku odvysiela Dvojka od 10:50 dve epizódy animovaného seriálu RTVS Mimi a Líza.

V pondelok 1. októbra od 18:10 čaká divákov Jednotky unikátny diel zábavnej šou 5 proti 5. Po prvýkrát v 10-ročnej histórii vysielania na obrazovkách verejnoprávnej televízie v nej budú súťažiť nepočujúci. Andrejovi Bičanovi bude preto pri moderovaní sekundovať tlmočník do posunkovej reči Peter Marček. Proti sebe budú stáť mužský a ženský tím, na čelo ktorých sa postavia sluchovo postihnutí manželia. Tlmočiť im budú Agáta Čermáková a Kvetka Lepotová.

RTVS už vyše roka prevádzkuje unikátnu službu pre zrakovo a sluchovo postihnutých spoluobčanov. Na stránke dokoran.rtvs.sk nájdu archív s televíznymi dielami, špeciálne upravenými pre ich potreby. Postupne v ňom pribúda výber tých najlepších filmov, seriálov, dokumentárnej tvorby, rozprávok či archívnych pokladov z produkcie RTVS.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) návrh na väzbu na tri osoby obvinené v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. TASR to potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.
O prípadnom väzobnom stíhaní bude rozhodovať ŠTS a to pracovisko v Banskej Bystrici a to sudca pre prípravné konanie. Rozhodovať sa bude v nedeľu (30.9.)


Copyright ©TASR 2018

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

28. 9. 2018

Slovak Press Photo pozná svojich finalistov

Slovak Press Photo pozná 

svojich finalistov


Siedmy ročník súťaže Slovak Press Photo pozná svojich finalistov, ktorých začiatkom septembra vybrala medzinárodná porota. Spomedzi 63 nominácií získala štvornásobné zastúpenie aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR). Mená víťazov pre jednotlivé kategórie vyhlásia v stredu (3.10.) o 18.00 h v Primaciálnom paláci v Bratislave.
Celkovo sa súťaží v siedmich domácich a troch medzinárodných kategóriách. V rámci domácich kategórií ide o aktualitu, reportáž, každodenný život, portrét, prírodu a životné prostredie, svet umenia a kultúry a šport. V rámci medzinárodnej časti sa súťaží v kategóriách študenti a mladí fotografi do 25 rokov, dlhodobý dokument a krátke video. S výnimkou posledných dvoch kategórií a taktiež kategórie reportáž sú kategórie rozdelené na dve časti, a to samostatné fotografie a série fotografií.
TASR súťaží so samostatnou fotografiou v kategórii každodenný život, o víťazstvo sa uchádza Roman Hanc so Star Wars v Trebišove. Rovnako so samostatnou fotografiou v kategórii svet umenia a kultúry súťaží Martina Kriková s Mostom Apollo. Nomináciu má TASR aj pri samostatnej fotografii v kategórii šport, a to vďaka Michalovi Svítokovi a Rozhodcovi. V rovnakej kategórii, ale so sériou fotografií bojuje Martin Baumann a jeho Balet na svahu. Mená všetkých finalistov sú zverejnené na webovej stránke súťaže.
TASR informovala Jana Garvoldtová zo Slovak Press Photo.

Copyright ©TASR 2018

Facebook po hackerskom útoku odhlásil z účtov 90 miliónov užívateľov

Facebook po hackerskom útoku odhlásil 

z účtov 90 miliónov užívateľov 


Sociálna sieť Facebook čelí útoku, v rámci ktorého hackeri prenikli do 50 miliónov účtov. Ďalších približne 40 miliónov užívateľov Facebook z účtov preventívne odhlásil, informovala agentúra AP.
Predstavitelia Facebooku zatiaľ nevedia, či mali hackeri nejaké konkrétne ciele a či napadnuté účty aj zneužili. Spoločnosť taktiež nevie, kto stojí za útokom, či v ktorej krajine sa jeho páchatelia nachádzajú.
Viceprezident a produktový manažér Facebooku Guy Rosen uviedol, že útok je rozsiahly a že jeho okolnosti sú predmetom vyšetrovania.
Podľa vyjadrenia spoločnosti Facebook hackeri na prienik do siete funkciu "View as" (Prezerať ako). Získali tak kontrolu nad účtami užívateľov a mohli by ich potenciálne zneužiť.
Facebook už prijal opatrenia, aby bezpečnostný problém odstránil a o útoku informoval políciu.
"Keďže sme práve začali vyšetrovanie, ešte musíme zistiť, či boli tieto účty zneužité alebo či sa podarilo získať prístup k akýmkoľvek informáciám. Tiež nevieme, kto je za týmito útokmi alebo kde sa nachádza," oznámil Facebook, ktorého vyjadrenie citovala agentúra DPA.
Celkovo Facebook odhlásil 90 miliónov užívateľov, do ktorých účtov mohli hackeri preniknúť cez spomínanú funkciu "View as". Do svojich účtov sa dostanú až po opätovnom prihlásení.
Facebook je jednou z najväčších sociálnych sietí a v súčasnosti má viac ako dve miliardy aktívnych užívateľov.


Copyright ©TASR 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

V dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne zasiahlo v piatok elitné policajné Lynx Commando u 44-ročnej Aleny. Podľa nepotvrdených informácií tlmočila z taliančiny podnikateľovi Marianovi Kočnerovi.
      Podľa svedkov z ulice sa ráno objavili civilné vozidlá s evidenčnými číslami rôznych okresov a parkovali s naštartovanými motormi. Neskôr zmizli a okolo poludnia sa objavilo ozbrojené komando. Policajti v civile celé popoludnie vynášali z domu predmety.
      "Len to sme videli, že sa vozí na drahých autách," uviedla o žene jedna zo susediek, ktorá však o nej nič bližšie nevedela. Povedala, že zásah s množstvom civilných vozidiel sa začal zhruba o 11.00 h. "Ja som vynášala smeti a videla som tu plno vozidiel a kukláčov," dodala s tým, že žiadny vrtuľník nezasahoval.
      Na dome, v ktorom býva, podľa susedy nie sú žiadne tabule, ktoré by naznačovali, že tam pôsobí tlmočnícka firma.
      Policajná akcia sa podľa medializovaných informácií koná pravdepodobne v súvislosti s prípadom vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.
      Polícia vo štvrtok (27.9.) ráno zadržala osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti, čo má súvisieť so spomínanou vraždou. Bližšie informácie nechce poskytovať, aby nedošlo k mareniu vyšetrovania. Policajná akcia v Kolárove trvala celý deň, zasahovalo 55 elitných kukláčov. Ani generálna prokuratúra sa nechce bližšie vyjadrovať k procesným úkonom a žiada novinárov o zdržanlivosť pri informovaní.

Copyright ©TASR 2018

Regionálne noviny Gemerské zvesti/Gömöri Hírlap vychádzajú 50 rokov

Regionálne noviny Gemerské zvesti/Gömöri 
Hírlap vychádzajú 50 rokov

Pred 50 rokmi, v roku 1968, vyšlo prvé číslo regionálnych novín Gemerské zvesti/Gömöri Hírlap (GZ/GH), ktoré približovali dianie v Rimavskej Sobote a celom okrese. V piatok si ich polstoročnicu samospráva mesta pripomenula slávnostným stretnutím, na ktoré pozvala bývalých redaktorov a pracovníkov tohto periodika.
V GZ/GH začínal ako elév aj novinár Július Gembický, ktorý neskôr pôsobil v Národnej obrode, denníku Sme a viedol tiež Slovenský syndikát novinárov. Jeden z jeho článkov vyšiel aj v úplne prvom čísle GZ/GH. "Spomínam si na tie roky veľmi milo. Bola to pre mňa naozaj dobrá škola, dobrá príprava na vysokoškolské štúdium a dobrý odrazový mostík k celoslovenskej žurnalistike," uviedol Gembický na margo svojho pôsobenia v rimavskosobotských novinách.
V rokoch 2012 až 2015 GZ/GH nevychádzali, keďže ich vydávanie zastavili vtedajší mestskí poslanci. K obnoveniu výroby novín došlo v októbri 2015. "Toto mesto a región GZ/GH skutočne potrebujú na informovanie o kultúrnom, spoločenskom a športovom dianí a v niektorých prípadoch aj o politickej situácii," podotkol primátor Jozef Šimko.
Jednou z noviniek v budúcnosti by podľa neho mohla byť zmena periodicity novín, ktoré dnes vychádzajú ako dvojtýždenník. "Už sme zvažovali, či by nevychádzali ako týždenník, keďže informovanosť by mala byť rýchlejšia. Záleží však aj na tom, či na to dokážeme v rozpočte vyhradiť finančné prostriedky. O všetkom rozhodne poslanecký zbor," dodal primátor.
GZ/GH majú v súčasnosti rozsah 16 strán, polovicu v slovenskom a druhú polovicu v maďarskom jazyku. Bezplatne sú distribuované do poštových schránok obyvateľov mesta a mestských častí. Na ich príprave sa podieľajú dvaja píšuci a jeden technický redaktor.

Copyright ©TASR 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

V prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej obvinili tri osoby za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy. Potvrdila to hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.
Pôvodne zadržali osem podozrivých osôb. "Po ich vypočutí bolo päť osôb zo zadržania prepustených a trom osobám (T. S, M. M., Z. A.) bolo vznesené obvinenie za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy," informovala Predajňová.
Doplnila, že vyšetrovateľ Policajného zboru SR vykonáva úkony s obvinenými a na ich základe spracuje podnet pre prokurátora na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby. "Ďalšie informácie nie je možné aktuálne poskytnúť. Prokuratúra bude informovať v najbližších dňoch," uviedla Predajňová.
Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Prokurátor nedávno uviedol, že dvojnásobná úkladná vražda súvisela s Kuciakovou prácou.
Polícia vo štvrtok (27.9.) ráno zadržala podozrivé osoby, policajná akcia v Kolárove trvala celý deň, zasahovalo 55 elitných kukláčov. Generálna prokuratúra aj polícia žiada novinárov o zdržanlivosť pri informovaní.
Pre políciu a dozorujúceho prokurátora plynie od štvrtka rána 48-hodinová lehota na podanie návrhu na väzobné stíhanie. Sudca bude mať od podania návrhu 72 hodín na rozhodnutie, či podozrivých pošle do väzby. O prípadnom väzobnom stíhaní by mal teda sudca pre prípravné konanie rozhodnúť najneskôr do pondelka 1. októbra.

Copyright ©TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poradca poľského premiéra Tomasz Poreba vo štvrtok oznámil, že premiér Mateusz Morawiecki poslúchne rozhodnutie súdu, ktorý mu prikázal verejne sa ospravedlniť za jeho staršie výroky, a že bude konať v zmysle súdneho rozhodnutia. V praxi to znamená, že premiér bude musieť verejne prečítať vyhlásenie, v ktorom sa ospravedlní za svoj nedávny výrok, že súčasná vláda vybudovala za posledný rok a pol viac motorových ciest v regiónoch, než vláda Občianskej platformy (PO) za celé jej osemročné pôsobenie.
Odvolací súd na podnet PO rozhodol, že toto tvrdenie nie je pravdivé, a premiérovi Morawieckému nariadil ospravedlniť sa formou písomného vyhlásenia a tiež vystúpenia vo dvoch najsledovanejších poľských televíznych staniciach. Premiér musí podľa súdu uviesť veci na pravú mieru do piatku večera, čo podľa svojho poradcu dodrží.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

GOOD JOB!

GOOD JOB!

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA




Zomrel John Cunliffe

Zomrel John Cunliffe


Tvorca obľúbenej postavy Poštára Pata z rovnomenného britského televízneho seriálu a obľúbený autor kníh pre deti, John Cunliffe, zomrel vo veku 85 rokov. Správu o jeho smrti potvrdil jeho agent David Higham. Príčina smrti nie je známa.
Ako informovala spravodajská stanica Sky News, John Cunliffe zomrel minulý štvrtok vo svojom dome v meste Ilkley v oblasti West Yorkshire.
Väčšinu svojho života Cunliffe prežil v Kendale v oblasti Lake District, ktorá mu poslúžila ako inšpirácia pri tvorbe scenárov pre epizódy deťmi obľúbeného seriálu o Poštárovi Patovi.
Seriál spočiatku tvoril pre britskú spoločnosť BBC, pre ktorú napísal 196 epizód. Nové pokračovanie seriálu od roku 2003 produkovala spoločnosť Cosgrove Hall Films.
Cunliffe okrem toho písal aj poéziu, bol učiteľom a knihovníkom.

Copyright ©TASR 2018

27. 9. 2018

IGRIC 2017

IGRIC 2017


Bratislavské Divadlo Malá scéna STU bola vo štvrtok dejiskom slávnostného odovzdávania cien Igric za audiovizuálne diela vytvorené v roku 2017. Najstaršiu národnú filmovú cenu pre televíznych a filmových tvorcov udeľujú Únia slovenských televíznych tvorcov (ÚSTT) a Slovenský filmový zväz (SFZ) s Literárnym fondom (LF). Porota tento rok rozhodovala o ocenených v kategóriách hraná filmová tvorba, dokumentárna filmová a televízna tvorba, animovaná tvorba, ženský a mužský herecký výkon. Soška Igrica za celoživotný prínos slovenskej kinematografii patrí režisérovi, scenáristovi, kameramanovi a výtvarníkovi Jurajovi Jakubiskovi.
"Jeho filmy sa vyznačujú osobitou poetikou, bizarnosťou a hravosťou. Doterajšie dielo Juraja Jakubiska zanecháva nezmazateľnú stopu nielen v slovenskej audiovizuálnej kultúre," zhodla sa porota pri voľbe laureáta, ktorý nakrútil slávne filmové diela ako Kristove roky (1967), Zbehovia a pútnici (1968), Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) a Dovidenia v pekle, priatelia (1970). Tento film dokončil až o celých 20 rokov neskôr. Jakubisko potom nakrúcal snímky Postav dom, zasaď strom (1979), Tisícročná včela, filmy pre detského diváka - Perinbaba (1985) a Pehavý Max a strašidlá (1987). Neskôr to boli tituly Sedím na konári a je mi dobre (1989), Lepšie je byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1991). Neuveriteľný úspech zožal aj veľkofilm s medzinárodnou účasťou Bathory (2006).
Igrica za hranú filmovú tvorbu získal Martin Žiaran za kameru vo filme Čiara, tvorivé prémie v tejto kategórii udelili Jurajovi Lehotskému za réžiu filmu Nina a György Kristófovi za scenár filmu Out. V kategórii dokumentárna filmová a televízna tvorba získala ocenenie Soňa Maletzová za réžiu dokumentu Varga. Tvorivú prémiu porota pridelila Marekovi Šulíkovi za réžiu filmu Ťažká duša a Tereze Nvotovej za réžiu dokumentu Mečiar. V kategórii animovaná tvorba ocenenie dostala Katarína Kerekesová za réžiu animovaného seriálu Websterovci. Tvorivé prémie získali Joanna Kozuch a Boris Šíma za scenár, réžiu a animáciu filmu 39 týždňov, 6 dní a Ivana Šebestová za réžiu a totálnu animáciu filmu Žltá.
Cena Igric za ženský herecký výkon patrí Zuzane Kronerovej za stvárnenie titulnej postavy v koprodukčnom filme Baba z ľadu. Tvorivé prémie udelila porota Dominike Zeleníkovej-Morávkovej za postavu Leny vo filme Špina a Bibiane Novákovej za titulnú postavu vo filme Nina. Igrica za mužský herecký výkon získal Robert Roth za postavu otca vo filme Nina. Tvorivá prémia patrí Tomášovi Maštalírovi za stvárnenie ústrednej mužskej postavy vo filme Čiara a Milanovi Ondríkovi za "presvedčivé stvárnenie herecky vďačnej zápornej postavy Chalaniska" vo filme Únos.
Tvorivá prémia v oblasti televíznej dramatickej tvorby patrí Tomášovi Juríčkovi za kameru v koprodukčnej minisérii Mária Terézia. Prémiou za ostatnú filmovú a televíznu tvorbu bol ocenený Peter Bebjak za réžiu minisérie Spravedlnost a Branislav Molnár za réžiu televízneho dokumentu Žijem Dunajom. Tvorivá prémia za teoretické, encyklopedické alebo historiografické dielo patrí Martinovi Palúchovi za prácu Cenzúra a dokumentárny film po roku 1989.
Mladým tvorcom do 35 rokov je určená Cena Jána Fajnora. Ocenenými sú Michal Blaško za "prekvapujúco zrelú réžiu" študentského hraného filmu Atlantída, 2003 a Denisa Buranová za kameru v televíznom dokumente Cukrovar v Šuranoch z cyklu Budujeme Slovensko. Zvláštne uznanie poroty producentovi udelili Marekovi Urbanovi za producentskú účasť na koprodukčnom hranom filme Out.
V 29. ročníku ceny Igric hodnotila prihlásené diela porota v zložení Leo Štefankovič (predseda), Yvonne Vávrová, Jaroslav Hochel, Laco Kraus, Vanda Raýmanová, Karol Strážnický a František Kovár.
Slávnostný večer nakrútila RTVS, záznam uvidia diváci Dvojky 6. októbra o 20.40 h.

Copyright ©TASR 2018

AEJ: Je znepokojujúce,že medzi zadržanými v Kolárove sú osoby spájané s políciou

AEJ: 

Je znepokojujúce,že medzi zadržanými v Kolárove sú osoby spájané s políciou

Slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov (AEJ) pozorne sleduje postup polície a prokuratúry v prípade vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Za mimoriadne znepokojujúcu informáciu v súvislosti so zadržaním podozrivých v Kolárove považuje to, že sú medzi nimi osoby spájané s prácou v Policajnom zbore. Uvádza sa to stanovisku asociácie pre médiá.
"Dôležitou otázkou je pritom nielen to, kto je objednávateľom tejto úkladnej vraždy, ale aj to, ako je možné eliminovať prenikanie organizovaného zločinu do štruktúr orgánov činných v trestnom konaní, štátnej správy a súdnictva," zdôrazňuje AEJ.
Súčasne pripomína, že aj v prípade vraždy maltskej novinárky Daphne Caruany Galiziovej polícia zatkla skupinu údajných vrahov, ich motívy sú aj po 11 mesiacoch od vraždy stále nejasné a neznámy je aj objednávateľ.
"Slovenská verejnosť vrátane novinárskej obce preto právom očakáva, že polícia zverejní najnovšie výsledky vyšetrovania a urobí maximum pre potrestanie páchateľov bezprecedentného zločinu na Slovensku," uzatvára slovenská sekcia AEJ.
Protizločinecká jednotka NAKA zadržala vo štvrtok ráno osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Podľa informácií TASR akcia súvisí s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Copyright ©TASR 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka. Spojiť nespojiteľné.

Vražda novinára Jána Kuciaka
Spojiť nespojiteľné

Vyhlásenie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky  Andreja Danka k aktuálnym témam 

Vážené dámy, vážení páni  dovoľte mi, aby som sa dnes poďakoval polícii, medzinárodnému tímu, prokurátorom, znalcom, ale aj obhajcom, ktorí sa spoločne podieľajú na objasnení vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Považujem to za obrovský posun vo vyšetrovaní. 

Vyzývam, i na základe tohto faktu, na zachovanie zdravého rozumu a slušnosti v spoločnosti. Len tak spoločne dokážeme, že naša vlasť nie je čierna diera, ale fungujúci právny štát. Rešpektujem názor každého občana, ale zároveň prosím o zachovanie rozvahy a to v každej situácii. 

V súvislosti so zajtrajšími demonštráciami v blízkosti Národnej rady Slovenskej republiky si dovoľujem najmä apelovať na skutočnú slušnosť a korektnosť, a to najmä vo vyjadreniach demonštrantov.  Demokracia je založená na tolerancii, zákonnosti a rešpektovaní práv a slobôd všetkých občanov. Vo vypätých spoločenských situáciách musíme mať však všetci dôveru v tento štát. Verme preto spoločne, že sú zadržaní tí skutoční páchatelia a táto vražda bude celá objasnená. 

Dovoľte mi zároveň, aby som sa v druhej časti vyjadril aj k problematike môjho údajného problému so vzdelaním. Stalo sa už akousi tradíciou vo vzťahu k mojej osobe, že vždy keď som na zahraničnej služobnej ceste a bolo tomu tak i teraz, niektoré médiá si začnú voči mne s konšpiračnými hrami. Začali najprv kontaktovať všetkých z mojej minulosti, a to s jediným cieľom. Spochybniť čokoľvek od gymnázia, až po vysokú školu. Spochybniť čokoľvek na mojom vzdelaní. Je mi však veľmi ľúto, že v tejto spoločnosti už nestačia novinárom ani vyjadrenia príslušných autorít. V tejto spoločnosti už nestačia vyjadrenia advokátskej komory, príslušných univerzít, mojich pedagógov. Keďže sa želaná senzácia nekonala, snažia sa teraz akýmikoľvek prostriedkami dostať k mojej práci s jediným cieľom - manipulácií. 

Chcem dôrazne zopakovať, že všetky oprávnené osoby majú prístup k mojej práci. Moja práca nie je a nebola utajená. Mám dostatočné množstvo dokladov o svojom vzdelaní. Pýtam sa však, čo ešte bude nasledovať vo vzťahu k mojej osobe, aby som za každú cenu v tejto spoločnosti bol zdiskreditovaný, obvinený i odsúdený. Odpovede aj dôvody nech hľadá každý sám. V tejto záležitosti však chcem verejne vyhlásiť, že už budem postupovať len v trestnoprávnej rovine.  Vyhlasujem, že som prácu robil pred dvadsiatimi rokmi, a tak musí byť aj posudzovaná. V zmysle príslušnej vtedajšej legislatívy. Ešte raz zdôrazňujem, nič na mojej práci nie je utajené. 

V Bratislave 27. septembra 2018 

Kritické myslenie v časoch dezinformácií, fake news a propagandy

Kritické myslenie v časoch dezinformácií, 
fake news a propagandy

Dezinformácie, falošné správy a nepriateľská propaganda v online prostredí podrývajú demokraciu a polarizujú našu spoločnosť.
Ako bojovať proti ich šíreniu? Prečo je dôležité hovoriť o témach ako hybridné hrozby či informačná gramotnosť? Ako budovať kritické myslenie v našej spoločnosti, aby lepšie odolávala dezinformáciám a falošným správam?
Aj o tom bude diskusia v rámci NOC VÝSKUMNÍKOV za účasti Miro Wlachovsky, Monika Masarikova, Ondrej Gazovic, Matej Navratil a Monika Tódová. Tešíme sa na vás!

Kedy: 28.9.2018, 18.00
Kde :PANTA RHEI, Vysoká 2, Bratislava

26. 9. 2018

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ako aj prezident Alexander Van der Bellen kritizovali v utorok postup ministerstva vnútra vo Viedni, ktoré podľa uniknutého e-mailu odporúča polícii obmedziť na minimum komunikáciu s médiami prinášajúcimi "veľmi jednostranné a negatívne" spravodajstvo z danej oblasti. O najnovšom škandále v rakúskej vláde informovali v utorok agentúry APA, DPA i AP.
Podľa vyjadrenia Kurza, ktorý odcestoval do New Yorku na všeobecnú rozpravu Valného zhromaždenia OSN, "akékoľvek obmedzovanie slobody tlače je neprijateľné". "V Rakúsku nesmie dochádzať k vylučovaniu či bojkotovaniu vybraných médií. To platí pre osoby zodpovedné za komunikáciu na všetkých ministerstvách a v iných verejných inštitúciách," dodal šéf rakúskej vlády a konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) vo svojom odkaze, adresovanom ministrovi vnútra Herbertovi Kicklovi z koaličnej pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Kurz však vypracovanie novej smernice rezortom vnútra a úsilie o korektnú spoluprácu so všetkými médiami považuje za správne.
V podobnom duchu sa vyjadril aj prezident Van der Bellen, nachádzajúci sa takisto v New Yorku. "Sloboda prejavu, médií a tlače sú základnými piliermi našej liberálnej demokracie a nášho právneho štátu," upozornila hlava štátu s tým, že každé médium by malo mať zo strany verejných orgánov zaručený rovnocenný, slobodný prístup k informáciám.
Van der Bellen privítal stanovisko Kurza, ktorý považuje obmedzenia slobody tlače za neprijateľné. Zároveň pripomenul, že vládne a verejné inštitúcie majú vysokú mieru zodpovednosti za nezávislosť žurnalistiky.
Rakúske denníky Der Standard a Kurier v pondelok večer uviedli, že získali interný e-mail adresovaný krajinským policajným riaditeľstvám, v ktorom jeden z hovorcov ministerstva vnútra varuje pred určitými médiami vrátane uvedených periodík. Tie podľa neho prinášajú "veľmi jednostranné a negatívne spravodajstvo o spolkovom ministerstve vnútra, resp. polícii". Vzhľadom na to "si dovoľuje navrhnúť obmedzenie komunikácie s týmito médiami na tú najnutnejšiu (zákonom určenú) mieru".
Podľa agentúry DPA je toto odporúčanie prejavom zložitého vzťahu ministra vnútra Kickla s médiami. Zväz rakúskych novinárov hovorí v tejto súvislosti o "nebezpečnom prekročení hranice", zatiaľ čo spolupredseda Zelených v Európskom parlamente označil za "hanbu a škandál, že minister vnútra členskej krajiny EÚ sa pokúša oslabovať slobodu tlače". Šéfka rakúskej pobočky organizácie Reportéri bez hraníc Rubina Möhringová dokonca vyzvala Kickla na odstúpenie z funkcie.
Samotné ministerstvo však argumentuje, že interný e-mail neobsahoval konkrétne pokyny a minister Kickl ho ani nedostal. Avizovalo zároveň skoré vypracovanie nových pravidiel "transparentnej komunikácie s médiami" v tomto rezorte.



Rakúsky minister vnútra Herbert Kickl sa dištancoval od e-mailu, v ktorom hovorca ním riadeného rezortu varoval políciu pred istými médiami.
"S formuláciami týkajúcimi sa prístupu ku 'kritickým médiám' sa nestotožňujem," konštatuje sa v ministrovom vyhlásení zverejnenom v utorok vo Viedni.
Podľa Kickla je sloboda tlače nedotknuteľná a je podstatným pilierom demokratickej spoločnosti, informovala tlačová agentúra DPA.
Minister absolvoval podľa vlastných slov s hovorcom Christophom Pölzlom, ktorý bol autorom e-mailu, rozhovor, v ktorom tento ubezpečil, že cieľom jeho správy adresovanej šéfom komunikačných odborov krajinských veliteľstiev polície v žiadnom prípade nebolo obmedzenie slobody tlače.
V e-maile, ktorý vyvolal v utorok ostrú kritiku spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena, spolkového kancelára Sebastiana Kurza i rakúskej opozície, autor odporučil adresátom obmedziť spoluprácu s niektorými periodikami krajiny na minimum, pričom menoval napríklad mienkotvorný denník Der Standard, tradičný denník Kurier, ale aj týždenník Falter.
Najvyšší ústavní činitelia alpskej republiky označili obmedzovanie slobody tlače v krajine unisono za neprijateľné.
Samotné ministerstvo vnútra argumentovalo, že interný e-mail neobsahoval konkrétne pokyny a minister Kickl ho ani nedostal. Súčasne avizovalo skoré vypracovanie nových pravidiel "transparentnej komunikácie s médiami" v tomto rezorte.

Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) so sídlom vo Viedni sa v súvislosti s úvahami rakúskeho rezortu vnútra o diferencovanom prístupe ku kritickým médiám obrátil na Radu Európy, a to prostredníctvom tzv. Media Freedom Alert.
K problematike sa tak na medzinárodnej scéne bude mať možnosť vyjadriť aj rakúska vláda.
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz inkriminovaný e-mail hovorcu rezortu kritizoval a zdôraznil, že obmedzenie slobody tlače je v demokratickej spoločnosti neprijateľné.
V podobnom duchu sa vyjadril i rakúsky prezident Alexander Van der Bellen, ako aj samotný šéf rezortu vnútra Herbert Kickl, ktorý podľa vlastných slov hovoril s autorom e-mailu a dostal ubezpečenie, že jeho cieľom v žiadnom prípade nebolo obmedzenie slobody tlače.
Viaceré národné i medzinárodné novinárske a mimovládne organizácie vrátane Reportérov bez hraníc (RSF) zaujali v utorok kritický postoj k úvahám rakúskeho rezortu vnútra.
Námestník riaditeľa IPI Scott Griffen podľa agentúry APA vyhlásil, že obmedzenie prístupu médií k verejným inštitúciám v súvislosti s ich kritickým spravodajstvom nemá v demokracii miesto a je to jednoznačný útok na slobodu tlače. Tento vývoj označil za znepokojujúci pre rakúske obyvateľstvo a jeho právo na nezávislé informácie o záležitostiach verejného záujmu. Ide o "jasný pokus potrestať nezávislé spravodajstvo", dodal Griffen.

Súd v americkom meste Norristown v štáte Pensylvánia poslal v utorok na tri až desať rokov do väzenia komika Billa Cosbyho, ktorý bol uznaný za vinného zo sexuálneho útoku na ženu. Informovala o tom agentúra AP.
Cosby si svoj trest odpyká v štátnom nápravnom zariadení. Sudca ho ešte pred vynesením rozsudku označil za sexuálneho predátora, na základe čoho bude do konca života zaregistrovaný ako sexuálny delikvent a bude sa musieť podrobiť liečbe. 
Cosbyho (81) uznali 26. apríla za vinného zo sexuálneho útoku na ženu. Cosby bol obžalovaný zo sexuálneho násilia, ku ktorému malo dôjsť v roku 2004. Žalujúcou bola bývalá hráčka basketbalu Andrea Constandová, ktorá obvinila niekdajšiu televíznu hviezdu zo sexuálneho zneužitia.
Podobné obvinenia vzniesli voči Billovi Cosbymu v posledných rokoch už desiatky žien. Päť z nich svedčilo proti nemu aj v aktuálnom súdnom procese.

Copyright ©TASR 2018

Pojednávanie o tzv. Ruskových zmenkách v stredu nebude

Pojednávanie o tzv. Ruskových 
zmenkách v stredu nebude


Pojednávanie o zmenkovom spore týkajúcom sa TV Markíza v stredu (26.9.) nebude. Informoval o tom mediálny zástupca Markízy Peter Papanek. Dôvodom je podanie námietky zaujatosti žalobcom, potvrdil pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.
"Okresný súd Bratislava V zrušil pojednávanie vytýčené na deň 26. septembra z dôvodu podanej námietky zaujatosti žalobcom. Súd predloží vec nadriadenému súdu (Krajský súd v Bratislave) na rozhodnutie o podanej námietke zaujatosti," uviedol pre TASR Adamčiak.
Pojednávať sa malo na Okresnom súde (OS) Bratislava V. V prípade ide o zaplatenie zmenky v hodnote 26.190.002 eur.
Bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko mal v roku 2000 podpísať spolu štyri zmenky, pričom dve vystavil na Mariana Kočnera a dve na Štefana Ágha.
Pre tieto zmenky teraz na súdoch prebiehajú tri súdne pojednávania, v ktorých spoločnosť Kočnera žiada od Ruska a Markízy – Slovakia spolu viac ako 42 miliónov eur.

Copyright © TASR 2018

25. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Súd v južnom Vietname poslal v pondelok aktivistu na 27 mesiacov za mreže za príspevky na sociálnej sieti Facebook. Podľa sudcov totiž urážali Komunistickú stranu a vládu a vyzývali na protivládne protesty. Doana Khanha Vinha Quanga odsúdili za "zneužívanie demokratickej slobody na porušenie zákonných záujmov štátu", píše Vietnamská tlačová agentúra. Jeho konanie podľa sudcov "aktívne podnecovalo nepriateľské a reakčné sily zvnútra i mimo krajiny". Proces so 42-ročným mužom na Ľudovom súde v okrese Ninh Kieu trval jeden deň.
Odsúdenie Quanga prichádza v čase, keď úrady posilnili záťah proti disentu. Muž je už tretím aktivistom, ktorého za uplynulý týždeň odsúdili na základe podobných obvinení.

Súd v tureckom Istanbule zamietol v utorok žalobu podanú nemecko-tureckým novinárom Denizom Yücelom na tureckú vládu. Tlačovú agentúru DPA o tom informoval žurnalistov právnik Veysel Ok a dodal, že okamžite sa začne odvolací proces.
Istanbulský 17. trestný súd odmietol uviesť dôvody pre zamietnutie prípadu, oznámil právnik Ok. "Odvolať sa proti dnešnému verdiktu sa plánujeme na budúci týždeň," spresnil.
Yücela, dopisovateľa nemeckého denníka Die Welt, prepustili z väzby vo februári - po roku strávenom za mrežami pre obvinenia súvisiace s terorizmom. Yücel minulý mesiac zažaloval tureckú vládu za toto zadržiavanie a žiadal odškodné vo výške 2,98 milióna lír (približne 407.000 eur). Uvádza sa to v súdnych dokumentoch, do ktorých mala možnosť nahliadnuť tlačová agentúra DPA.
Napriek tomu, že Yücela zadržiavali vo väznici Silivri pri Istanbule takmer rok, pred prepustením ho nikdy nevypočúvali, uvádza sa v žalobe.
Právnik Ok upozornil, že s prípadom sa obrátia aj na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), ak sa v Turecku nedočkajú výsledku.
"Chceme túto nespravodlivosť voči Yücelovi dokázať, či už na tureckom, alebo na zahraničnom súde. Tento prípad bude vzorom pre ostatných potláčaných novinárov," dodal Ok.
Súdny proces proti Yücelovi v Turecku pre obvinenia z propagovania terorizmu a poburovania proti vláde sa začal v neprítomnosti 28. júna. Sudca odmietol žiadosť, aby bol Yücel zbavený všetkých obvinení. Nasledujúce pojednávanie je naplánované na 20. decembra.

Copyright © TASR 2018



Odpočúvať novinárov by malo byť možné len vo výnimočných prípadoch a súd musí zdôvodniť, prečo prelamuje právo na ochranu zdroja, vyplýva z rozsudku Najvyššieho súdu, ktorý tak rozhodol v kauze investigatívneho reportéra Českého rozhlasu (ČRo) Janeka Kroupu Ten sa bránil proti tomu, že ho polícia odpočúvala v kauze Pandur. Najvyšší súd spor po šiestich rokoch uzavrel tento rok v júli konštatovaním, že súd v Ostrave postupoval nezákonne. Uviedol to dnes server iROZHLAS.cz.
Okresný súd v Ostrave tiež pochybil, ak sa v rámci odôvodnenia príkazov na odpočúvanie nezaoberal tiež primeranosťou takéhoto zásahu s ohľadom na právo novinárov na ochranu novinárskeho zdroje," napísal v uznesení sudca Najvyššieho súdu Jiří Pacal. Súd by mal podľa neho vždy zvážiť, "či je verejný záujem na odhalenie zdroje natoľko silný, že preváži aj ústavné právo na slobodu prejavu, respektíve právo na utajenie zdroja informácie".
Najvyšší súd tiež kritizuje, že ostravský súd nedostatočne odôvodnil, prečo len prevzal názor štátneho zástupcu. Podľa Kroupovho advokáta Petra Tomana ide o prelomový verdikt, podľa ktorého súdy musia k autorizácii odpočúvania novinárov pristupovať individuálne s ohľadom na práva tejto profesijnej skupiny.
Okresný súd v Ostrave podľa svojho hovorcu Lukáša Delonga svoje povinnosti týkajúce sa odôvodňovanie odposluchov nezanedbáva. "Takéto rozhodnutie nadriadeného súdu je skutočne výnimočné. To nie je bežnou praxou. Takých príkazov náš súd vydáva celý rad a proti drvivej väčšine z nich nie je od nadriadených súdov žiadnych výčitiek," povedal Delong. Odkázal na štátneho zástupcu, ktorý návrhy podával. Žalobca Rostislav Bajger z olomouckého vrchného štátneho zastupiteľstva, ktorý o nasadenie odpočúvania žiadal, nechcel vec komentovať, pretože rozsudok ešte nemá k dispozícii.
Polícia odpočúvala Kroupův telefón dvakrát, v roku 2011 a 2012, dohromady päť mesiacov. Chcela zistiť, kto krúpy vyniesol citlivý protokol, o ktorý sa opieral text uverejnený v Mladej fronte Dnes o údajnej korupcii lobistu Marka Dalíka v kauze nákupu obrnených transportérov Pandur pre českú armádu.
Kauza skončila vlani v júli odsúdením Dalíka na päť rokov väzenia za pokus o podvod. Podľa spisu si Dalík povedal v roku 2007 o takmer pol miliardy korún za to, že bude Česko naďalej pokračovať v nákupe pandúrov. Predstieral pri tom podľa súdu, že má vplyv na zákazku a tiež blízky vzťah k predstaviteľom českej vlády, takže môže ovplyvniť ich rozhodovanie.

Copyright © ČTK 2018

Český herec Václav Postránecký zo zdravotných dôvodov končí v seriáli Krejzovi (2018). Oznámila to televízia Prima, ktorá stojí za projektom, s tým, že umelca jeho choroba natoľko vyčerpáva, že už v nakrúcaní ďalšej série nemôže pokračovať. Informáciu potvrdila aj jeho manažérka Michaela Flenerová. "Václav Postránecký sa dokázal práci venovať do poslednej chvíle. Teraz nastal čas, keď sa ale musí predovšetkým postarať o seba a svoju rekonvalescenciu. Choroba si, skrátka, vybrala svoju daň," vysvetlila. Okrem seriálu herec skončil aj v relácii Receptář prima nápadů.
"Sme veľmi radi, že sa pán Václav Postránecký zhostil úlohy hlavy rodiny v seriáli Krejzovi a za dva a pol roka sa stal tiež obľúbeným a uznávaným moderátorom programu Receptář prima nápadů. So všetkým pochopením a rešpektom sme prijali jeho rozhodnutie nepokračovať už ďalej v nakrúcaní ani jedného z programov, aby sa mohol plne venovať liečbe a nasadiť všetko svoje úsilie do boja s chorobou," vyjadril sa generálny riaditeľ FTV Prima Marek Singer, ktorý mu s celým tímom praje veľa síl. "Veríme, že aj vďaka pozitívnym myšlienkam od fanúšikov to bude boj úspešný a pán Postránecký bude môcť aj v budúcich projektoch našej televízie vykúzliť divákom úsmevy na perách," dodal.
Postránecký stvárnil v seriáli Krejzovi hlavu rodiny Jana Krejzu a epizódy s ním bude televízia Prima vysielať až do konca roka. Televízia už vyberá nového predstaviteľa hlavnej úlohy, o ktorom bude informovať neskôr. Okrem neho v projekte o trochu uletenej rodinke účinkujú aj Vanda Hybnerová, Markéta Plánková, Lucie Polišenská, Ivana Korolová, Jan Šťastný, Vlasta Peterková, Filip Blažek, Jan Révai, Jaroslava Kretschmerová, Michal Novotný, Michal Suchánek, Martin Zounar, Kateřina Kaira Hrachovcová či Petr Čtvrtníček. Slovenskí diváci a diváčky si seriál Krejzovi môžu pozrieť vždy v utorok a vo štvrtok o 20:15 na Prima Plus.
Herec o svojej chorobe informoval v lete. Počas nakrúcania seriálu podstupoval chemoterapiu, píše portál iDNES.cz.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Meanwhile in Burešovo

Meanwhile in Burešovo

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Čiernohorským kriminalistom sa pri vyšetrovaní májového útoku na novinárku denníka Vijesti podarilo učiniť krok vpred zásadného významu.
Útočníka sa podľa oficiálnych zdrojov v Podgorici podarilo už identifikovať, zdržiava sa však v zahraničí.
Policajné zdroje nespresnili možný motív útoku podozrivého muža, ktorý je podľa nich členom zločineckého zoskupenia.
Štyridsaťdeväťročná novinárka, ktorú postrelili 8. mája pred jej bydliskom v Podgorici, utrpela vážne zranenia.
Žurnalistka, ktorá sa venuje problematike pašovania cigariet a organizovaného zločinu, sa terčom útoku stala už pred šiestimi rokmi, vtedy z neho vyviazla s úderom do hlavy.

Copyright ©TASR 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Miroslav Č., ktorý je podľa svedka a bývalého kolegu Mareka človekom z identikitu súvisiaceho s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, nechápe, prečo je na policajnej kresbe. V utorkovom vydaní denníka Nový čas tvrdí, že ho polícia ešte nekontaktovala.
"Mne to v piatok volala svokra a moji príbuzní, tak sme zostali z toho hotoví, že prečo práve ja. Veď ja s tým nič nemám," povedal pre denník Miroslav. Ako ďalej uviedol, zavolal policajtom, zobrali si jeho číslo, ale zatiaľ sa mu nikto neozval. Zároveň rozmýšľa, že pôjde na políciu v Ostrave, lebo ako tvrdí, "ostravskí policajti spolupracujú so slovenskými". Potvrdil, že do Česka odišiel spolu so svojou rodinou pre prácu a z Veľkej Mače, kde predtým býval, neutiekol.
Miroslav uviedol, že o Kuciakovi a jeho snúbenici nevedel. "My sme nevedeli o tom, kto to bol, ani kde sa to vlastne stalo," povedal. Poznamenal, že vo februári, keď sa stala vražda, normálne pracoval. Tvrdí, že ani nevie, kde sa dom zavraždeného novinára nachádza a rovnako nevie ani to, na akej ulici to bolo. Potvrdil, že sa s Kuciakom vôbec nepoznal. Zároveň vyvrátil tvrdenie, že by sa poznal s Vadalovcami alebo, že pije a hrá na automatoch.
Denník v sobotu (22.9.) zverejnil informáciu o tom, že na polícii vypovedal muž z Veľkej Mače, ktorý tvrdí, že pozná osobu z indentikitu zverejneného v súvislosti s vyšetrovaním vraždy. Podľa Mareka z Veľkej Mače by malo ísť o jeho exkolegu.

Copyright © TASR 2018

Zomrel Ottokar Runze

Zomrel Ottokar Runze

Nemecký filmár, ale aj divadelný režisér, producent a príležitostný dabér Ottokar Runze zomrel v sobotu vo veku 93 rokov v meste Neustrelitz v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko. Informovali o tom v pondelok nemecké médiá s odvolaním sa na hovorcu jeho rodiny.
Runze prepožičal svoj hlas hviezdam strieborného plátna ako sú Tony Curtis, Alain Delon, Anthony Perkins či Christopher Plummer.
Rodák z Berlína bodoval v 70. rokoch predovšetkým hraným filmom Lord z Barmbecku (1973) či dokumentom V mene ľudu (1974).
Hlavnou témou jeho filmov bol vzťah justície a spravodlivosti.
Za jeho prácu mu udelili dve Nemecké filmové ceny a Strieborného medveďa na festivale Berlinale, ako aj čestnú Nemeckú filmovú cenu za celoživotné dielo.

Copyright ©TASR 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka
Polícia preveruje viacero osôb, ktoré spoznali občania v identikite zverejnenom Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Neznámy muž z identikitu by mohol mať podľa prokurátora informácie o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Informácie potvrdil prezident policajného zboru Milan Lučanský.
"Ozvalo sa nám viacero občanov, ktorí spoznali v identikite viacero osôb," uviedol s tým, že v súvislosti s vyšetrovaním prebehli štandardné výsluchy a úkony. V rámci štandardného postupu polícia preveruje aj alibi týchto osôb. Bližšie informácie k vyšetrovaniu Lučanský neuviedol, nakoľko nie je v tomto prípade orgánom činným v trestnom konaní.
Zároveň uviedol, že "vo vzťahu k vražde Jána Kuciaka a jeho priateľky si vyhradila akékoľvek právo informovať generálna prokuratúra, alebo špeciálna prokuratúra so súhlasom generálnej prokuratúry".
Identikit neznámeho muža, ktorý by mohol disponovať informáciami o samotnom skutku zverejnil špeciálny prokurátor minulý týždeň a zároveň informoval, že vyšetrovanie sa v súčasnosti zameriava na dva hlavné okruhy práce zavraždeného novinára. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie  prokurátor informácie bližšie nešpecifikoval. 
Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm.

Copyright ©TASR 2018

24. 9. 2018

Meanwhile in Burešovo

Meanwhile in Burešovo

Zomrel Gary Kurtz

Zomrel Gary Kurtz

Producent dvoch filmov ságy Hviezdne vojny (Star Wars) Gary Kurtz zomrel v nedeľu v Londýne vo veku 78 rokov na následky rakovinového ochorenia. Informovala o tom v pondelok verejnoprávna BBC, ako aj celý rad európskych i zámorských médií s odvolaním sa na blízkych zosnulého.
Rodák z Los Angeles sa preslávil vďaka spolupráci s režisérom Georgeom Lucasom. Obaja sa presadili už v roku 1973 filmom Americké graffiti a na tento úspech čoskoro nadviazali úspešným sci-fi príbehom Hviezdne vojny (1977). Kurtz potom spoločne s Lucasom producentsky zabezpečil aj výrobu ďalšieho filmu o Hviezdnych vojnách - snímky Impérium vracia úder (1980), ktorú nakrútil režisér Irvin Kershner.
Po spore a rozchode s Georgeom Lucasom sa Kurtz venoval i ďalej produkcii tematicky i kvalitatívne rôznorodých filmov, ale stál aj za niektorými epizódami úspešného televízneho seriálu Priatelia.

Copyright ©TASR 2018

RTVS odštartovala spoluprácu s EBU Academy

RTVS odštartovala spoluprácu 
s EBU Academy

RTVS odštartovala počas uplynulého víkendu sériu vzdelávacích workshopov s EBU Academy. O sociálnych médiách, ich spravovaní, tvorbe obsahu a overovaní faktov prednášal špičkový dlhoročný novinár BBC Justin Kings.


Školenia EBU Academy sú zamerané na zlepšenie zručností, vedomostí a práce redaktorov s online informáciami. „Význam využívania sociálnych médií v spravodajstve a publicistike narastá a dynamicky sa mení. Tomuto zdroju sa nevyhýbame ani v RTVS, takže zabezpečiť profesionálnu podporu pre redaktorov je dobrá investícia. Pretože, ak budeme vzdelávať našich redaktorov, budeme prinášať aj kvalitný obsah," poznamenal riaditeľ Sekcie spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan.

Ďalšie workshopy sa budú týkať dátovej žurnalistiky a digitálneho zhromažďovania údajov a ich overovania.

Centrála EBU monitoruje celosvetové sociálne médiá. Po overení pravdivosti informácií ich posiela na použitie do výmennej siete EBU, ktorá združuje 73 členov. Na víkendovom školení sa zúčastnilo vyše 20 členov redakčného a online spravodajského tímu RTVS. Prednášal im špičkový odborník v tejto oblasti Justin Kings, ktorý je významným členom školiaceho tímu EBU Academy už deväť rokov. Ako povedal, novinári sa pri svojej práci už bez sociálnych sietí nezaobídu, dôležité je však vedieť správne pracovať s informáciami a overovať ich.

V budúcnosti RTVS plánuje v spolupráci s EBU vytvoriť Akadémiu RTVS, v rámci ktorej by redaktori dostali know-how od špičkových novinárov verejnoprávnych médií celej Európy.

Európska vysielacia únia (EBU) má 73 členov v 56 krajinách, ktorí prevádzkujú stovky televíznych a rozhlasových staníc.

Duel R. Fica a R. Sulíka na TA3 jednotkou na trhu

Duel R. Fica a R. Sulíka 


na TA3 jednotkou na trhu

Relácia V politike, vysielaná na TA3 v nedeľu 23.9.2018, dosiahla nadpriemerne vysokú sledovanosť.

Premiéra a repríza relácie V politike dosiahla kumulatívny reach takmer 600 tis. divákov. Premiéra relácie mala v CS 12+ podiel 10,1 % (2. na televíznom trhu) a podiel v CS top manažérov s VŠ vzdelaním takmer 24 % (1. na trhu).

Prvá časť relácie V politike priniesla dlho očakávaný duel predsedu Smeru-SD Roberta Fica a predsedu SaS Richarda Sulíka. Duel zaznamenal v CS 12+ podiel 14 % , čím sa TA3 stala v danom čase jednotkou na televíznom trhu.

Témou druhej časti relácie V politike, ktorú moderoval Norbert Dolinský, boli aktuálne európske otázky – migrácia, Brexit a odchádzajúci Jean-Claude Juncker. Hosťami boli: Jaroslav Paška (SNS), poslanec NR SR, Martin Klus (SaS), poslanec NR SR, Maroš Šefčovič, podpredseda EK pre energetickú úniu.