23. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vydavateľa a šéfredaktora gréckeho denníka Fileleftheros (Liberál) zadržali za obviňujúci článok, v ktorom sa píše o zlom vynakladaní peňazí Európskej únie určených na zlepšenie podmienok migrantov v záchytných strediskách, tzv. hotspotoch, po celom Grécku. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AP.
Novinárov zadržali po žalobe podanej ministrom obrany Panosom Kammenosom, ktorého ministerstvo má tieto financie EÚ v rukách. Článok zverejnený v piatok obsahuje obvinenia, že niektorými príjemcami financií EÚ boli podnikatelia spriaznení s ministrom Kammenosom.
Šéfredaktor denníka Panajotis Lampsias povedal pre agentúru AP: "Sme v policajnom okrsku Exarcheia (štvrť v centre Atén), kde strávime noc, a v nedeľu nás zrejme pošlú k prokurátorovi."
Grécke opozičné strany už zadržanie novinárov odsúdili. Konzervatívna strana Nová demokracia obvinila ministra obrany z "násilia" a uviedla, že skutočným problémom je zlé zaobchádzanie s peniazmi.

Copyright ©TASR 2018

Americká káblová spoločnosť Comcast zvíťazila v boji o prevzatie britskej platenej televízie Sky. Konkurenta 21st Century Fox porazila ponukou 17,28 libry za akciu. Aukciu, ktorá nie je normálnou formou súperenie o prevzatí, usporadúval britský regulátor. Spoločnosť Ruperta Murdocha Fox ponúkla za akciu 15,67 libry.
Televízia Sky je z 39 percent v rukách Murdochovej spoločnosti, ktorá už dlho usiluje o kontrolu celej firmy. Predmetom terajší aukcie, ktorá začala v piatok, bolo zvyšných 61 percent. Comcast za podiel ponúkala 26 miliárd libier, konkurenčná ponuka Foxu znela na 24,5 miliardy libier.
V júli vedenie Sky oznámilo, že vo fiškálnom roku 2017/18 (do konca júna) televízia získala viac ako 500 tisíc zákazníkov. Príjmy zvýšila o päť percent na 13,6 miliardy libier. V Británii, Írsku, Taliansku, Rakúsku a Nemecku má Sky teraz 23 miliónov predplatiteľov. Aj keď tradičné médiá bojujú s rastúcim tlakom streamingových firiem, ako sú Netflix a Amazon, Sky je atraktívny vďaka radu exkluzívnych ponúk, napríklad futbalovej Premier League alebo seriálu Hra o tróny.
Výsledok aukcie musí podľa agentúry AP potvrdiť aukcionár Sky.

Zdroj: Česká televízia