29. 8. 2020

Zomrel Chadwick Boseman

Zomrel Chadwick Boseman 
Vo veku 43 rokov zomrel v piatok americký herec Chadwick Boseman, ktorý sa preslávil stvárnením hlavnej úlohy vo filme Black Panther (Čierny panter). Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Bosemanových príbuzných.
Príčinou Bosemanovej smrti bola rakovina hrubého čreva, s ktorou niekoľko rokov bojoval.
Do povedomia verejnosti sa Boseman dostal najmä stvárňovaním historických postáv slávnych Afroameričanov, ako boli prvý hráč čiernej pleti v najvyššej severoamerickej bejzbalovej lige (MLB) Jackie Robinson vo filme 42, či spevák, skladateľ a vydavateľ James Brown v snímke Get on Up.
Celosvetovú slávu si však Boseman získal stvárnením postavy kráľa T'Challu v mimoriadne úspešnom filme Čierny panter, ktorý v roku 2019 získal tri Oscary.


Copyright © TASR 2020

Reakcia MŽP SR na tlačovú konferenciu, zvolanú zástupcami odkaliska Poša, konkrétne Energochemica SE

Reakcia MŽP SR na tlačovú konferenciu, zvolanú zástupcami ň
odkaliska Poša, konkrétne Energochemica SE


Minister Ján Budaj je presvedčený, že postup Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) v prípade preskúmania zákonných povinností prevádzkovateľa odkaliska Poša v areáli Chemka Strážske, bol správny a v súlade s platnými zákonmi.
Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) na základe dôsledného posúdenia situácie začala konanie, ktorého výsledky môžu viesť k zákazu vypúšťať odpadové vody do odkaliska. S týmto postupom sa stotožnil aj minister Ján Budaj. "Prevádzkovateľ ČOV mal dlhé roky priestor zabezpečiť alternatívne spôsoby odvádzania odpadových vôd na iné miesto, ako do jednej z najväčších environmentálnych záťaží na Slovensku," podčiarkol minister s tým, že životy obyvateľov a ich zdravie sú neporovnateľne dôležitejšie, ako záujmy niektorých podnikateľov.
Trestné oznámenie avizované na dnešnej tlačovej konferencii považuje ministerstvo iba za ďalšiu formu nátlaku, ktorému však neustúpi.
Hoci konanie o uložení nápravných opatrení začala inšpekcia voči prevádzkovateľovi odkaliska Poša, dnes sa ozval iný subjekt – prevádzkovateľ čistiarne odpadových vôd, ktoré sú ale vypúšťané práve do odkaliska Poša.
Orgány ochrany životného prostredia pondelkovým zákrokom nezakázali činnosť prevádzok v Chemku Strážske. Tieto môžu aj naďalej podnikať, ak budú spĺňať environmentálne štandardy, vrátane zneškodňovania odpadových vôd. Vyhrážky o zatvorení podniku a prepúšťaní zamestnancov považuje ministerstvo za účelové, keďže prevádzkovateľ čistiarne odpadových vôd je už niekoľko mesiacov v konkurznom konaní. Teraz by podnikateľ chcel zo svojho možného krachu obviniť štát.
Každý má právo získať informácie o životnom prostredí. Ministerstvo životného prostredia sa bude zasadzovať o ochranu zdravia a životného prostredia. Bude občanov informovať o akomkoľvek znečistení, a to bez rozdielu, či je to podnikateľským subjektom príjemné alebo nie.
Minister Budaj podporil veľakrát prácu inšpektorov. "Inšpekcia životného prostredia sa nenechá zastrašovať," zdôraznil minister.

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

28. 8. 2020

M. Krajčí podáva trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy

M. Krajčí podáva trestné oznámenie
 za šírenie poplašnej správy


Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s podozrením z trestného činu šírenia poplašnej správy. Ide o informácie publikované prostredníctvom internetovej stránky Bádateľ, ktoré občanov nabádajú k občianskej neposlušnosti, mareniu prijatých opatrení na zabránenie šíreniu ochorenia COVID-19 či odmietaniu očkovania. TASR o tom v piatok informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.
"Webová stránka Bádateľ dlhodobo šíri medicínske nezmysly a hoaxy, často sú to napríklad dezinformácie o vakcinácii alebo o liečbe rakoviny. Lacnými nadpismi ľudí najprv šokuje a potom na nich zarába peniaze tým, že im ponúkajú výživové doplnky a rôzne produkty. V poslednom čase tento portál prekračuje všetky hranice. V čase, keď nám rastie počet nových prípadov nakazených novým koronavírusom, táto stránka straší ľudí klamlivými správami o nosení rúška, ktoré opakovane vyvracajú naši odborníci a lekári," uviedol Krajčí, ktorému sa nepáči, že v uplynulých dňoch portál otvorene navádza ľudí, aby obchádzali a nedodržiavali opatrenia.
"Zarábanie" na strašení verejnosti uprostred pandémie "lacnými lžami" považuje za "ľudsky odporné, medicínsky toxické". Zdôraznil, že rešpektuje slobodu slova, ale aj tá musí mať podľa Krajčího určité hranice. "Hlavnou úlohou MZ SR je chrániť verejné zdravie a my urobíme všetko pre to, aby sme zvládli aj druhú vlnu pandémie nového koronavírusu," doplnil šéf rezortu zdravotníctva s tým, že kontaktovali aj predstaviteľov sociálnej siete a apelujú na nich, aby si plnili svoje sľuby, že budú vytláčať a mazať škodlivé a lživé príspevky o novom koronavíruse, a chcú od nich, aby to robili aj na Slovensku.
Potvrdil, že na podnet ministerstva na sociálnej sieti zmazali už niekoľko hoaxov, v komunikácii a v boji proti dezinformáciám chce rezort pokračovať. "Aj ja osobne sa budem snažiť čo najviac vysvetľovať rôzne nedorozumenia a mýty, ktoré tu kolujú. Ale pri tých najextrémnejších prípadoch využijeme všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii," komentoval Krajčí.
Ľudí vyzval, aby sa pokúsili aj oni komunikovať so svojimi známymi a priateľsky ich upozorniť, keď zdieľajú nedôveryhodný zdroj. Odporúča im napríklad obrátiť sa na stránky rezortu zdravotníctva.
"Iba takto môžeme zvládnuť druhú vlnu nového koronavírusu - keď si budeme pomáhať a keď budeme zodpovední. Pandémia nového koronavírusu stále trvá, preto je dôležité, aby sme sa všetci správali zodpovedne a dodržiavali hygienické opatrenia. Kľúčová je v tomto najmä zásada R. O. R., teda dôkladné umývanie rúk, dostatočný odstup a nosenie rúška na verejných miestach v interiéroch, ako je napríklad mestská hromadná doprava," uzavrel.


Copyright © TASR 2020

HOAX: Na Facebooku sa objavili nepravdivé štatistiky o úmrtiach na COVID-19

HOAX: 



Na Facebooku sa objavili nepravdivé štatistiky o úmrtiach na COVID-19






Tisíce ľudí v auguste zdieľali nepravdivú informáciu o tom, že celosvetový denný prírastok úmrtí na COVID-19 sa pohybuje rádovo len v niekoľkých desiatkach. Nie je to pravda - v auguste 2020 sa denný počet úmrtí pohyboval v niekoľkých tisícoch. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Facebooková stránka s názvom Jano Stanko zdieľala 5. augusta 2020 obrázok so štatistikami denného počtu úmrtí na rôzne infekčné choroby na svete. Pri ochorení COVID-19 obrázok uvádzal 56 obetí s textom: "Toto spôsobilo celosvetový pád ekonomiky."
V popise príspevku sa uvádzalo: "Celosvetová ekonomika sa prehriala a treba za jej pád niekoho a niečo obviniť. Nie tých, čo to spôsobili tlačením nekrytých peňazí, ale koronu. A hlupáci to tak aj pochopili a na znak otroctva nosia na nosoch handry".
Príspevok zdieľalo 3600 používateľov Facebooku. Zavádzajúci obrázok uverejnili aj stránky KOTLEBOVCI - Ľudová strana Naše Slovensko, SLOVENSKO-RUSKÁ SPOLOČNOSŤ, Za národné, kresťanské a sociálne Slovensko či Odboj V4 a Země česká, domov můj.
V pravom dolnom rohu obrázku je vidno zdroj a poznámku, že údaje majú byť platné k 9. marcu 2020 údajne na základe podkladov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), amerického Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) a Lancetu. Ani vtedy však neboli podľa agentúry AFP počty obetí také nízke. Už v marci 2020 sa svetové denné prírastky obetí pohybovali v stovkách a odvtedy zostávajú v tisícoch.
Podľa dát agentúry AFP zomrelo 5. augusta 2020, keď bol pôvodný klamlivý príspevok publikovaný, na celom svete 6809 ľudí na ochorenie COVID-19. Deviateho marca, teda v deň, na ktorý odkazuje obrázok, bol denný prírastok obetí podľa AFP 185.
Iný zdroj, Coronavirus Resource Center Univerzity Johna Hopkinsa, uvádza k 5. augustu 6971 obetí a k 9. marcu 184 obetí. Ďalší zdroj, worldometers.info, uvádza k 5. augustu 6829 obetí a k 9. marcu 197 obetí.
K 26. augustu 2020 bolo podľa dát AFP na celom svete zaregistrovaných 23.957.426 prípadov ochorenia COVID-19 a celkový počet obetí dosiahol 820.372.
Podľa Thomasa Friedena, bývalého riaditeľa CDC, je dnes COVID-19 v Spojených štátoch po srdcovocievnych ochoreniach a rakovine treťou najčastejšou príčinou úmrtí.

Zdroj: TASR

RTVS zaznamenalo pozitívny prípad nákazy ochorením COVID-19 u rozhlasového zamestnanca

RTVS zaznamenalo pozitívny prípad nákazy 
ochorením COVID-19 u rozhlasového zamestnanca


Online redaktor rozhlasového okruhu Rádio_FM bol pozitívne testovaný v súvislosti s ochorením COVID-19. Pri prvých príznakoch ochorenia telefonicky nahlásil túto skutočnosť svojmu nadriadenému, na základe čoho mu bola nariadená práca z domu a testovanie na ochorenie COVID-19.

„Potvrdzujeme pozitívne zistenie ochorenia koronavírusom u zamestnanca rozhlasu. Tento zamestnanec proaktívne telefonicky nahlásil príznaky bežného prechladnutia a z preventívnych dôvodov mu bola nariadená práca z domu a testovanie na ochorenie COVID-19. Naši zamestnanci sa snažia minimalizovať osobný kontakt, bola nariadená okamžitá mimoriadna dezinfekcia priestorov Rádia_FM a testovanie interných a externých zamestnancov, ktorí mohli prísť v uplynulých týždňoch do kontaktu s nakazeným kolegom," objasňuje situáciu programový riaditeľ rozhlasu RTVS Michal Dzurjanin.

Na základe zistených skutočností RTVS aktivovala Smernicu o krízovom riadení počas pandémie, ktorá počíta s rozdelením zamestnancov do viacerých samostatných tímov a tiež s testovaním zamestnancov na nový koronavírus. RTVS tiež zriaďuje krízový štáb, ktorý bude priebežne vyhodnocovať situáciu a prijímať okamžité opatrenia v súvislosti s predmetnou smernicou. RTVS je materiálne vybavená ochrannými a dezinfekčnými pomôckami aj na prípadnú druhú vlnu pandémie koronavírusu.

K situácii sa vyjadrila aj šéfdramaturgička Rádia_FM Janka Imrichová: „V rámci pracovného kolektívu dodržiavame všetky preventívne opatrenia. Minimalizujeme sociálny kontakt a porady prebiehajú prostredníctvom online komunikácie. Oceňujem zodpovednosť kolegov, čoho dôkazom je aj okamžité nahlásenie zhoršeného zdravotného stavu redaktora, ktorý preventívne ostal doma už pri prvých príznakoch a pozitívny výsledok testu okamžite oznámil."

RTVS sa riadi všetkými nariadeniami Úradu verejného zdravotníctva a stále platí povinnosť nosenia ochranného rúška vo všetkých vnútorných priestoroch televízie a rozhlasu. Zamestnanci sú povinní dodržiavať zvýšenú frekvenciu umývania rúk a používať dezinfekciu, ktorá je k dispozícii v priestoroch televízie a rozhlasu. V týchto dňoch RTVS pristupuje k celkovému sprísneniu protiepidemiologických opatrení v súvislosti so šírením koronavírusu. Okrem povinného nosenia rúšok, dodržiavania odstupov minimálne 2 metre, častej dezinfekcie rúk, sa to týka aj k zvýšenej frekvencie dezinfekcie priestorov a vzduchotechniky, znovuzavedenia práce z domu a povinnej izolácie v prípade návratu zamestnancov z rizikových krajín

RTVS prinesie športovým fanúšikom jedinečný zážitok z Tour de France

RTVS prinesie športovým fanúšikom
jedinečný zážitok z Tour de France

Už túto sobotu 29. augusta o 15:30 h. odštartuje na obrazovkách Dvojky 107. ročník Tour de France a spolu s ním boj Petra Sagana o rekordný ôsmy zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.
Kým zvyčajne patrí prestížnemu športovému podujatiu júl, pre celosvetovú pandémiu presunuli organizátori cyklistické preteky na termín od 29. augusta do 20. septembra. RTVS ponúkne všetkých 21 etáp v priamom prenose na televíznej Dvojke. Preteky budú môcť diváci sledovať aj na webe rtvs.sk a na špeciálnej podstránke tdf.rtvs.sk. Web ponúkne aj bonusový materiál, ktorý sa do vysielania nezmestí.
Na športových fanúšikov čakajú Štúdiá Tour de France, ktoré sa začnú 15 minút pred vysielaním každej etapy. RTVS bude mať na mieste ako jediné slovenské médium aj redaktora, Samuel Brečka bude pripravovať rozhovory a príspevky do vysielania prenosov, do spravodajstva aj na web a Facebook Šport v RTVS.
V štúdiu sa za moderátorským stolíkom budú striedať Oľga Hamadejová a Tomáš Košec, komentátormi budú Vladimír Genda a po prvý raz pri cyklistike aj Marek Marušiak a s nimi bratia Martin a Peter Velitsovci. Aj tento rok bude expert RTVS Lukáš Timko predstavovať jednotlivé etapy a odpovedať na otázky divákov z Facebooku Šport v RTVS.
RTVS bude vkladať do medzinárodného priameho prenosu vlastný grafický servis. Počas priamych prenosov sa tak diváci dozvedia viac o cyklistoch, tímoch, detaily o jednotlivých etapách a predovšetkým aktuality priamo z trate. Diváci sa navyše môžu zapojiť aj do SMS súťaže a denne vyhrať hodnotné ceny. Súťaže na fanúšikov čakajú aj na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA




" Alojz žije tu v Bratislave, vedel by ihneď zvolať tlačovku na akúkoľvek tému a to by bolo na škodu KDH."
Milan Majerský, predseda KDH

Zomrela Eva Tálská

Zomrela Eva Tálská



Vo veku 76 rokov zomrela vo štvrtok režisérka Eva Tálská, jedna zo zakladateľských osobností brnenského divadla Husa na provázku. Domovský súbor sa s Tálskou na Facebooku lúči ako s legendárnou režisérkou, nekompromisnú tvorkyňou veľkých ženských hereckých výkonov, učiteľkou mladých talentov a veľkou, zložitou a inšpiratívnou ženou.

Eva Tálsáý vyštudovala réžiu na JAMU. Od konca šesťdesiatych rokov bola súčasťou skupiny divadelníkov, ktorí zakladali Hus na povrázku. Počas rokov sa podieľala na desiatkach predstavenie.

Inscenovala napríklad Markétu Lazarovú, Príbehy dlhého nosa, Božskú komédiu, Šibeničné piesne alebo Kráľa Leara. Slávne bolo tiež predstavenie "„Svolávám všechny skřítky! Královna“, kde sa detskí diváci menili v skupinu škriatkov zapojených do rozprávkovej scénické akcie. V inscenácii "„Cirkus aneb Se mnou Smrt a kůň“" premenila herca a herečky v trénovaných artistov.

"Bola to Tálská, kto rozohral všetky tie veľké ženské herecké výkony v Huse na provázku," uviedol pred rokmi v rozhovore pre Literární noviny skladateľ Miloš Štědroň, s ktorým Tálskou často spolupracoval.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Súdny proces so 14 údajnými komplicmi pri džihádistických útokoch na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo a židovský supermarket v Paríži z roku 2015 sa začne na budúci týždeň v stredu, po viac než polovici desaťročia od tejto krvavej udalosti. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AFP.
Útoky predznamenali vlnu islamistického násilia, ktoré si vo Francúzsku vyžiadalo 258 mŕtvych a vyvolalo diskusiu o bezpečnosti, ako aj o spolužití v multikultúrnej spoločnosti.
Streľbe, ktorú 7. januára 2015 spustili v redakcii týždenníka bratia Said a Chérif Kouachiovci, podľahlo 12 osôb. Týždenník Charlie Hebdo je svojím odtabuizovaným štýlom a provokatívnymi karikatúrami všeobecne považovaný za kontroverzný.
O deň neskôr Amedy Coulibaly, blízky spojenec Chérifa Kouachiho, pri rutinnej dopravnej kontrole na parížskom predmestí Montrouge zabil policajtku. Coulibaly 9. januára počas rukojemníckej drámy v kóšer supermarkete na parížskom predmestí Porte de Vincennes zabil štyroch židovských občanov.
Coulibaly nahral videozáznam, na ktorom hovorí, že útoky boli koordinované a vykonané v mene džihádistov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Všetkých troch teroristov neskôr zastrelila polícia. Ich údajní komplici, s ktorými sa začne súdny proces, im poskytovali rozličný stupeň logistickej podpory.
Proces bol odložený o niekoľko mesiacov z dôvodu koronavírusovej pandémie. Súd v Paríži bude zasadať do 10. novembra, pričom priebeh konaní sa bude zaznamenávať na film. Traja zo 14 podozrivých budú súdení v neprítomnosti.


Šéf TikToku Kevin Mayer po veľkom politickom tlaku na spoločnosť z Bieleho domu opúšťa firmu po necelých troch mesiacoch. Dočasne ho nahradí šéfka pre operácie v USA Vanessa Pappasová. Aktuálny vývoj spôsobil, že post by mal iný význam, ako sa plánovalo pri angažovaní Mayera, uviedol vo štvrtok TikTok.
Sociálna sieť na zdieľanie krátkych videí patrí čínskemu koncernu ByteDance. Americký prezident Donald Trump sa snaží zakázať činnosť TikToku v USA. Jeho nariadenie, ktoré začne platiť v polovici septembra, zakazuje občanom USA realizovať transakcie s TikTokom a materskou firmou ByteDance. TikTok pred niekoľkými dňami zažaloval Trumpovu administratívu za spomínané nariadenie zo 6. augusta.
Aktuálne rokuje o kúpe operácií TikToku v USA a niekoľkých ďalších krajinách softvérový koncern Microsoft.
Mayer sa postavil do čela TikToku 1. júna. Zároveň sa stal prevádzkovým riaditeľom materskej spoločnosti ByteDance. Mayer prišiel z mediálneho koncernu Disney, kde bol zodpovedný za streamovacie služby a dlho bol považovaný za korunného princa, až kým sa novým šéfom koncernu nestal Bob Chapek. Mayer potom prešiel do TikToku, kde mal zabezpečiť globálnu expanziu.
TikTok v emailovom vyhlásení potvrdil Mayerov odchod a dodal, že zmena politického prostredia v posledných mesiacoch výrazne zmenila rámec jeho úlohy. Zakladateľ a šéf materského koncernu ByteDance Čang I-ming v separátnom liste uviedol, že firma urýchlene nájde riešenie problémov, ktorým čelí na globálnej úrovni, predovšetkým v USA a Indii.



Bieloruská polícia vo štvrtok v hlavnom meste Minsk zadržala približne 20 novinárov, ktorí sa chystali spravodajsky pokrývať protest na tamojšom Námestí slobody. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).
Hovorkyňa minskej polície povedala, že novinárov minibusom previezli na policajnú stanicu na overenie totožnosti.
Medzi zadržanými novinármi sú i spravodajca RFE/RL, novinári z tlačových agentúr AP, Reuters a TASS a televízie Belsat sídliacej v Poľsku.
Krátko po zadržaní novinárov sa začal pochod s účasťou 8niekoľkých stoviek demonštrantov.
Hovorkyňa bieloruského ministerstva vnútra povedala, že zadržaní novinári budú po kontrole dokladov prepustení, uviedla na svojej webovej stránke agentúra Interfax. Účelom kontroly je preveriť, či majú akreditáciu.
Fotograf agentúry TASS Sergej Bobylev neskôr oznámil, že jeho i ďalších ruských novinárov prepustili.
Celonárodné protesty v Bielorusku sa začali bezprostredne po oznámení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, podľa ktorých zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko so ziskom 80,1 percenta hlasov, čím si zabezpečil šieste funkčné obdobie po sebe. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská, ktorá získala 10,1 percenta hlasov, i ďalší opoziční kandidáti výsledky odmietli.




Doteraz sa považovalo za hlavného hráča na poli šírenia dezinformácií Rusko — najmä pri pokusoch ovplyvňovať voľby v iných štátoch —, avšak v poslednej dobe zintenzívnili svoje zahraničné aktivity v oblasti šírenia politického obsahu najmä čínske tajné služby, uviedol vo štvrtok počas virtuálneho summitu Globsec 2020 Bratislava Forum bývalý minister vnútornej bezpečnosti USA Michael Chertoff.
"Čínska špionáž už trvá nejaký ten čas a netýka sa len zvyčajnej špionáže v oblasti národnej bezpečnosti, ale aj špionáže pre komerčné účely," pokračoval Chertoff.
Podľa neho si Čína najnovšie vytýčila umelú inteligenciu ako sféru, v ktorej chce dosiahnuť svetové prvenstvo. S veľkou pravdepodobnosťou pri tom využíva aj masové krádeže dát, "ktoré môže použiť na vybudovanie podrobných profilov všetkých Američanov a možno aj občanov mnohých ďalších krajín".
Umelá inteligencia však môže byť využívaná aj na rýchle šírenie falošných správ a dezinformácií. To sa zintenzívnilo aj počas pandémie koronavírusu. Podľa odborníka OSN na kybernetické zločiny Neila Walsha k tomu mohol prispieť aj fakt, že v rámci opatrení proti šíreniu nákazy bolo mnoho ľudí doma a trávilo viac času na internete. "Doma sa cítime bezpečnejšie než v práci alebo v škole, a tak na internete viac riskujeme," povedal Walsh.
Mnoho ľudí si podľa neho myslí, že masívne šírenie falošných informácií je najmä problémom západného sveta alebo hospodársky vyspelých krajín, avšak podľa OSN zasahuje každú krajinu s internetovým pripojením. Výučba kritického myslenia a odhaľovania dezinformácií musí byť preto zavedená v školách pre deti už od raného veku. "Ak sa tomuto problému začneme venovať, keď sú deti na strednej alebo vysokej škole, to už je príliš neskoro. Musí to byť súčasťou učebných osnov a všeobecných zručností," upozornil Walsh.
Obaja odborníci vystúpili v rámci virtuálnej konferencie pod záštitou slovenskej organizácie Globsec, ktorá trvá od 26. do 28. augusta. Predstavitelia z viacerých krajín sveta počas trojdňového podujatia diskutujú o budúcich možných podobách a zmenách globálnej situácie po prekonaní koronavírusovej pandémie.



Podnikateľ Yorgen Fenech, ktorý je v prípade vraždy maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej obvinený zo spolupáchateľstva, polícii povedal, že jej smrť si želal Keith Schembri, šéf kancelárie maltského expremiéra Josepha Muscata. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.
Kurt Zahra, jeden z policajtov, ktorí Fenecha vypočúvali, vo štvrtok na súde povedal, že Schembri si želal, aby Caruanovú Galiziovú zabili. "Pokračuj, pokračuj, pokračuj," reagoval údajne Schembri v roku 2016 na diskusiu, ktorá sa týkala plánu na novinárkino zavraždenie.
Schembri mal takisto sprostredkovateľovi novinárkinej vraždy Melvinovi Theumovi zaplatiť za vraždu sumu 85.000 eur. Theuma dostal v tomto prípade prezidentskú milosť za to, že všetky informácie o vražde zverejnil.
Fenech bol zadržaný vlani v novembri a obvinený zo spolupáchateľstva. Obvinenia však odmieta. Momentálne je vo väzbe, zatiaľ čo na súde prebieha predkladanie dôkazov.
Schembri, ktorý sa s Fenechom priatelil, odstúpil z postu šéfa premiérovej kancelárie po Fenechovom zatknutí. K svedectvu policajta Zahru sa Schembri vo štvrtok bezprostredne nevyjadril. V minulosti poprel, že by mal o vražde akékoľvek informácie.
Fenech podľa Zahru takisto povedal, že Muscat sa neskôr dozvedel o tom, že bol zapletený do novinárkinej vraždy a povedal mu, aby "kontroloval" Theumu.
Muscat, ktorý rezignoval z funkcie predsedu vlády v januári, vo štvrtkovom vyhlásení poprel, že by o vražde vedel vopred, ako aj to, že by sa o nej s Fenechom zhováral.
Podnikateľ Fenech je riaditeľom konzorcia, ktoré v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne. Je aj majiteľom spoločnosti 17 Black, ktorá údajne Schembrimu a vtedajšiemu ministrovi cestovného ruchu Konradovi Mizzimu vyplácala tajné finančné odmeny.


Copyright © TASR 2020

27. 8. 2020

POZOR NA TENTO NEBEZPEČNÝ STATUS: ZAVÁDZA VÁS A KVÔLI NEMU SA MÔŽETE DOSTAŤ DO PROBLÉMOV

POZOR NA TENTO NEBEZPEČNÝ STATUS: 

ZAVÁDZA VÁS A KVÔLI NEMU SA MÔŽETE DOSTAŤ DO PROBLÉMOV

RTVS: Tvrdenia poslanca Kristiána Čekovského sú zavádzajúce a nepravdivé


RTVS: Tvrdenia poslanca Kristiána Čekovského 
sú zavádzajúce a nepravdivé


V nadväznosti na včerajšie zavádzajúce vyjadrenia predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského k výsledkom kontroly Ministerstva kultúry, ktoré zverejnil na svojom profile na sociálnej sieti Facebook, vydáva RTVS oficiálne stanovisko, v ktorom sa ohradzuje voči týmto tvrdeniam a uvádza ich na pravú mieru.
Pán poslanec Čekovský uviedol, že RTVS urobila pochybenia pri vyplácaní peňazí externým dodávateľom, konkrétne menuje spoločnosť NUNEZ NFE, s.r.o. „kde bolo neoprávnene vyplatených viac ako 30 000 Eur“. Toto tvrdenie je zavádzajúce a nepravdivé. Najvyššie pochybenie vo výške 27 439 Eur sa týka úplne inej spoločnosti, a to konkrétne Furia Film Plus s.r.o. Pri spoločnosti NUNEZ NFE, s.r.o. bolo zistené pochybenie vo výške 1 977,80 Eur, ktoré sa týkalo odvodov zdravotného a sociálneho poistenia zo mzdy. RTVS obratom uhradila svoj záväzok voči štátu a vyzvala všetkých dodávateľov na vrátenie predmetných poskytnutých finančných prostriedkov. Pán poslanec ďalej uvádza, že aj pri ďalších programoch bolo zistené nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami v desiatkach tisíc Eur. Toto tvrdenie sa nezakladá na pravdivých informáciách, keďže pochybenia v účtovných dokladoch boli uznané ako oprávnené len v prípadoch, ktorých celková suma tvorí 30 077 Eur. RTVS zdôrazňuje, že táto suma tvorí 0,12% z celkovej výšky poskytnutého štátneho príspevku 26 000 000 Eur. Kontrola podľa pána Čekovského konštatuje, že RTVS „nerobí riadne kontroly hospodárenia na všetkých úrovniach“. Voči tomuto tvrdeniu sa RTVS ostro ohradzuje, keďže ako bolo uvedené v predošlom stanovisku, doklady kontrolované MK SR nestihli prejsť internou kontrolou RTVS, keďže v dôsledku pandémie bola všetka pozornosť venovaná zákonnej povinnosti RTVS informovať občanov o aktuálnom dianí. Kontrolné zistenia odboru kontroly a inšpekcie MK SR teda priamo súvisia so situáciou výnimočného stavu, kedy nebolo možné zabezpečiť nastavené procesy, ktoré by eliminovali vznik kontrolného zistenia. Za bežných okolností by kontrolný mechanizmus a nastavené procesy v RTVS pravdepodobne zachytili chybové zúčtovanie koprodukčného vkladu a prišlo by k náprave bez nutnosti vrátenia finančných prostriedkov. Zdôrazňujeme, že pochybenie bolo zdokumentované v 13 prípadoch z niekoľkých tisíc kontrolovaných účtovných dokladov. RTVS sa dištancuje od zavádzajúcich tvrdení pána predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá a trvá na tom, že zistenia kontroly MK SR v RTVS nijakým spôsobom nedokazujú nehospodárnosť nakladania s finančnými prostriedkami poskytnutými od štátu ani nesprávne nastavenie interných kontrolných procesov.
Pokiaľ ide o plat a odmeny generálneho riaditeľa RTVS, tie sú jasne určené zákonom o RTVS a o ich výške tak môže rozhodnúť len NR SR. Odmeny generálnemu riaditeľovi RTVS priznáva Rada RTVS v zmysle zákona o RTVS, ktorý konštatuje, že súhrn jeho ročných odmien nesmie presiahnuť jeho ročnú mzdu a vymedzuje dôvody, pre ktoré sa odmena priznať nemôže. Ako uviedol predseda Rady RTVS Igor Gallo: „Mne, ani členom Rady, nie sú známe žiadne skutočnosti, ktoré by neumožňovali vyplatiť, respektíve by umožňovali krátiť odmeny generálnemu riaditeľovi.“ RTVS považuje poukazovanie na výšku platu a odmien generálneho riaditeľa RTVS v uvedených súvislostiach zo strany pána poslanca Čekovského za nekorektné a prvoplánovo účelové, keďže ani vedenie RTVS, ani Rada RTVS nemá zákonné právomoci na jej zmenu. Predseda Rady RTVS označil bulvarizáciu tejto témy poslancom Čekovským ako „zbytočné politikárčenie“, s čím sa RTVS stotožňuje.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Americký rockový spevák Jack White podporil zachovanie hudobného centra venovaného pamiatke zosnulého britského dídžeja Johna Peela. Správu priniesla v stredu stanica BBC.
White, bývalý líder skupiny The White Stripes, ponúkol do aukcie svoje gitary, súpravu bicích nástrojov a rozličné memorabílie späté s jeho nezávislým hudobným vydavateľstvom Third Man Records.
Časť výťažku pôjde stredisku John Peel Centre for Creative Arts v meste Stowmarket v anglickom grófstve Suffolk. Dražbu pripravila spoločnosť Online Nashville Auctions.
Sheridan Jemison z danej spoločnosti uviedol, že záujem o dražbu je "fenomenálny" a záujem prejavili ľudia "z celého sveta".
John Peel, niekdajší dídžej stanice BBC Radio 1, žil v okolí Stowmarketu mnoho rokov až do svojej smrti v roku 2004.
Spojitosť Jacka Whitea s Johnom Peelom sa datuje do začiatkov činnosti formácie The White Stripes. V roku 2001 skupina nahrala v jeho programe koncertný záznam po tom, čo Peel - ako jeden z najvplyvnejších dídžejov - začal vo svojom vysielaní púšťať ich nahrávky.
White (45), rodák z Detroitu, v rozhovore pre magazín Mojo z roku 2014 vyhlásil, že John Peel bol "najvýznamnejším dídžejom, aký kedy žil".
White bol medzi trúchliacimi na jeho pohrebe v katedrále v anglickom meste Bury St Edmunds. Peel podľahol infarktu myokardu počas dovolenky v Peru.


Copyright © TASR 2020




Ak americký prezident Donald Trump zakáže používanie komunikačnej aplikácie WeChat, ktorú vlastní čínska firma Tencent, poškodí to príjmy amerických firiem v Číne. Vyplýva to z prieskumu Americkej obchodnej komory v Šanghaji, ktorého výsledky zverejnila v stredu. Informuje o tom portál cnbc.com.
Biely dom 6. augusta uviedol, že do 45 dní zakáže nešpecifikované transakcie s aplikáciou WeChat a jej materskou firmou Tencent, najmä pre obavy o bezpečnosť dát. Americká obchodná komora v Šanghaji položila svojim členom otázku, ako by takýto zákaz ovplyvnil ich podnikanie. Negatívny vplyv na činnosť očakáva 88 percent respondentov, stratu konkurencieschopnosti predpokladá 56,3 percenta oslovených a viac ako 40 percent očakáva poškodenie príjmov. Ak by sa zákaz týkal iba USA, podľa 46,5 percenta respondentov by bol jeho vplyv obmedzený a štvrtina amerických firiem v Číne by nepocítila nijaký vplyv.


Sexuálni predátori predstavujú v prostredí internetu veľkú hrozbu pre deti a tínedžerov. Na sociálnej sieti si vytvoria profil, v rámci ktorého komunikujú s maloletými. Tí sa tešia záujmu zo strany opačného pohlavia, či nových kamarátov, v komunikácii pokračujú a postupne odhaľujú súkromný život. Tu sa však konanie predátorov nekončí. Pre dosiahnutie cieľov vyvíjajú nátlak a pýtajú si intímne fotografie či videá. Páchateľmi (sexuálnymi predátormi) môžu byť dospelí, ale aj maloletí.

Vplyvy digitálnych technológií na každodenný život sú neodškriepiteľné – v pozitívnom aj negatívnom zmysle slova. Pravidelný prístup na internet má viac ako 4,5 miliardy obyvateľov na celom svete, preto je dôležité poznať jeho nástrahy, ktorým čelia predovšetkým deti. Virtuálny svet sa stal mimoriadne príťažlivým fenoménom a mladí ho využívajú nielen vo vzdelávacom procese, ale najmä vo voľnom čase.

Je preto namieste uvedomiť si, že okrem chatovania s priateľmi na internete môžu deti naraziť aj na nevhodný obsah alebo správanie iných, často neznámych osôb, ktoré môžu prejavovať predátorské správanie voči maloletým. Sexuálni predátori majú totiž vopred premyslenú taktiku a spôsob manipulácie, na ktorú sa deti, či mladí ľudia dajú často nalákať a posielajú neznámym virtuálnym priateľom intímne videá a fotografie.

Zaslaním fotografie či videa však príbeh nekončí. Osoba na druhej strane väčšinou takto získaný materiál použije na vydieranie – či už s finančným, šikanujúcim alebo obťažujúcim motívom. V najhorších prípadoch dochádza k osobnému stretnutiu, ktoré môže končiť sexuálnym obťažovaním alebo zneužitím.

„O tomto novodobom fenoméne musíme hovoriť otvorene. Je dôležité, aby boli mladí ľudia informovaní. V komunikácii na sociálnych sieťach nesmú byť prehnane dôverčiví, opatrnosť je na mieste najmä ak komunikujú s neznámymi ľuďmi. Som rád, že sa tejto problematike venujú naši odborníci, ktorí robia preventívne kampane aj cez sociálne siete,“ zdôrazňuje minister vnútra SR Roman Mikulec.

Podľa európskeho priemeru (EU Kids Online 2020), v uplynulom roku dostalo 22 % detí aspoň jednu správu so sexuálnym obsahom, 21 % detí bolo vystavených seba poškodzujúcemu a 10 % detí samovražednému obsahu. Ďalej 54 % slovenských detí má tendenciu zveriť sa s takouto skúsenosťou kamarátovi, 31 % detí sa zverí rodičovi a 22 % by o svojej skúsenosti radšej nepovedalo nikomu.

Ak ste sa stali obeťou sexuálnych predátorov, alebo s tým súvisiacej činnosti a chcete získať viac informácií o možnostiach pomoci, obráťte sa na políciu alebo pracovníkov informačných kancelárií pre obete trestných činov v každom krajskom meste osobne, telefonicky, e-mailom alebo prostredníctvom online formulára. Téme sexuálnych predátorov sa v kampani SAY NO! venuje aj Europol, ktorý vytvoril zaujímavé video: https://youtu.be/2TkuuHnQE_U .

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



26. 8. 2020

The Booker Prize 2020

The Booker Prize 2020

Medzinárodnú Bookerovu cenu za rok 2020 získala v stredu 29-ročná holandská autorka Marieke Lucas Rijneveld za svoj "virtuózny" debutový román The Discomfort of Evening. Autorka, ktorá sa však nevymedzuje ani ako žena, ani ako muž, a na adresu svojej osoby preferuje používanie zámen "oni", "ich", "im", je dosiaľ najmladšou laureátkou tejto ceny, informoval denník The Guardian.
Ocenenie za najlepšie beletristické dielo preložené do angličtiny dotované sumou 50.000 libier (približne 55.750 eur) si Rijneveld rozdelí rovnakým dielom spolu so svojou prekladateľkou z holandčiny Michele Hutchisonovou.
Kniha The Discomfort of Evening (Nepokoj večera), ktorá vyšla v Holandsku v roku 2018, sa tam stala bestsellerom. Rozpráva príbeh dievčaťa menom Jas, ktoré pochádza z kresťanskej farmárskej rodiny. Keď sa jej brat jedného zimného dňa vyberie korčuľovať, domov už nevráti. Dievčatko totiž po tom, čo zostane doma samé, vyjednáva s Bohom, že by jej bolo viac ľúto, ak by zomrel jej králik než jej brat. V dôsledku nešťastných udalostí sa smútiaca rodina rozpadá a Jas upadá do stále nebezpečnejších fantázií.
Rijneveld vyrastala podobne ako hrdinka jej románu v silne veriacej rodine na holandskom vidieku. Jej desaťročný brat zomrel, keď mala tri roky. Rijneveld uviedla, že jej rodina sa "príliš desí" toho, že by si mala knihu prečítať. "Pre mojich rodičov je ťažké pochopiť, že nie som dievča, ktoré vychovali," poznamenala.
Ako dieťa sa podľa vlastných slov "obliekala a správala ako chlapec", v puberte, naopak, ako dievča. "Vo veku 20 rokov som sa vrátila k chlapcovi, ktorým som bola na základnej škole," dodala. Svoje stredné meno "Lucas" si zvolila na základe imaginárneho priateľa z detstva.
Rijneveld, ktorá vo svojej domovskej krajine získala už viaceré ocenenia, popri spisovateľskej kariére naďalej pracuje na mliečnej farme. Farmárčenie ju podľa vlastných slov "udržuje pri zemi".
"Môžem povedať len toľko, že som hrdá ako krava so siedmimi vemenami," povedali Rijneveld v reakcii na ocenenie, ktoré nazvala "veľkou cťou".
Laureátku Medzinárodnej Bookerovej ceny ohlásil predseda poroty Ted Hodgkinson v stredu večer počas on-line prenosu odvysielaného na Facebooku a platforme YouTube. Knihu vybrala päťčlenná porota spomedzi užšiho zoznamu šiestich publikácií. Podľa Hodgkinsona je dielo "nežnou a vnútornou predstavou detstva zachyteného medzi hanbou a spásou". Ceremónia sa pôvodne mala konať v máji, no pre pandémiu koronavírusu bola preložená na neskôr.


Copyright © TASR 2020

Keď Čekovský blafuje

Keď Čekovský blafuje


Predseda Rady RTVS Igor Gallo nepozná žiadne skutočnosti, ktoré by neumožnili vyplatiť, alebo umožnili krátiť odmeny generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi. Pre TASR to uviedol v reakcii na výzvu predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského (OĽANO), aby Rada prehodnotila rozhodnutie priznať Rezníkovi odmeny vo výške sto percent platu. Gallo podotkol, že spôsob komunikácie Čekovského nepovažuje za šťastný. "Pokiaľ mu ide naozaj o vec, odkazovať Rade niečo cez sociálne siete a médiá vnímam ako zbytočné politikárčenie," podotkol.

Gallo vysvetlil, že odmeny šéfovi RTVS Rada priznáva v zmysle zákona o RTVS, ktorý konštatuje, že súhrn jeho ročných odmien nesmie presiahnuť jeho ročnú mzdu a vymedzuje dôvody, pre ktoré sa odmena priznať nemôže. Priblížil, že to v prípade, ak priebežne nedodržiava záväzné ukazovatele schváleného rozpočtu RTVS. "To sa nestalo ani teraz, ani v minulosti," uviedol s tým, že Rada pravidelne vyhodnocuje aj plnenie ďalších zákonných povinností zo strany verejnoprávneho vysielateľa. "Nie sú mne, ani členom Rady známe žiadne skutočnosti, ktoré by neumožňovali vyplatiť, respektíve by umožňovali krátiť odmeny generálnemu riaditeľovi. Udeľovanie odmien nie je súťažou krásy a ani sympatií," povedal pre TASR.

K platovým náležitostiam šéfa RTVS sa vyjadrovať nechcel, keďže nebol pri tvorbe legislatívy, ktorá ich stanovuje. Podotkol však, že otvárať túto tému "takýmto bulvárnym spôsobom" zo strany predsedu mediálneho výboru nepovažuje za korektné. Hodnotiť nechcel ani interpretáciu výsledkov kontroly Ministerstva kultúry (MK) SR v RTVS ani zo strany kontrolovaného či kontrolného orgánu. Poukázal na to, že zo skontrolovaných 26 miliónov eur, ktoré RTVS dostal prostredníctvom zmluvy so štátom, musí vrátiť do štátneho rozpočtu len 0,12 percenta. "Faktom je, že z niekoľko tisíc účtovných dokladov boli nájdené pochybenia podľa mojich informácií v trinástich," uviedol pre TASR s tým, že či je to veľa alebo málo, si má každý vyhodnotiť sám.

Doplnil tiež, že kontrola do RTVS neprišla na základe požiadavky mediálneho výboru ani jeho predsedu. "Išlo o pravidelnú aktivitu, ktorú MK vykonávalo aj v minulosti a aj v minulosti našlo chyby. Kto robí, robí aj chyby," hovorí Gallo.

Poukázal tiež na nedávno publikované výsledky štúdie Reuters institute na Oxfordskej univerzite, ktorej výsledky hovoria, že RTVS "je najdôveryhodnejšie spomedzi vybraných slovenských médií". Rovnako má podľa jeho slov aj na základe slovenského prieskumu RTVS najobjektívnejšie televízne spravodajstvo.


Copyright © TASR 2020

Fest Anča

Fest Anča


Trinásty ročník medzinárodného festivalu animácie Fest Anča sa uskutoční 27. až 30. augusta v Žiline. Jeho tematickým fokusom bude téma Deň po. TASR o tom informovala Eva Vozárová, PR Fest Anča.
Ako dodala, nosnou festivalovou témou Deň po sa bude zaoberať šesť špeciálnych fokusových sekcií, ktorých kurátorkou je druhý rok po sebe česká filmová teoretička Eliška Děcká. Ponesú názvy, ako "Apokalyptické konce a nové začiatky", "After-after Party" alebo "Návraty prírody" a zaradené sú v nich aj filmy slovenských animátorov Davida Štumpfa (Woo-hoo!) alebo Matúša Vizára (Pandy).
"Rozhodli sme sa, že sa v tematickom fokuse postavíme najrôznejším globálnym i osobným apokalypsám, stratám a novým začiatkom tvárou tvár: s humorom (aj keď často čiernym), optimizmom (hoci niekedy nepatričným) a hlavne s pokojom a nadhľadom, ktorý môže vychádzať ako z bohatej životnej múdrosti, tak i z do neba volajúcej naivity," vysvetlila Děcká.
Na festivalovú tému sa podľa Vozárovej napája aj výber celovečerných filmov. Tento rok nimi budú český polohraný poloanimovaný film Něco z Alenky (1988), dlhometrážny debut Jana Švankmajera, a publiku sa tiež predstaví japonská anime legenda Bosý Gen (1983), natočená podľa spomienok Keidžiho Nakazawu, ktorý v detstve prežil zhodenie atómovej bomby na mesto Hirošima. Program celovečerných filmov uzavrú aj dve americké snímky nielen pre deti – Iron Giant (1999) a Oskarom ocenený Rango (2011).
V rámci programu sa budú môcť návštevníci zúčastniť napríklad na workshope výroby rúšok s umeleckým kolektívom Kundy Crew, prehliadke jedného zo žilinských krytov civilnej obrany alebo predstavení českého divadla TV Estráda o hľadaní pohody a úniku na českom vidieku zoči-voči klimatickou krízou sužovanej krajine.
"Okrem toho je tento rok Fest Anča súčasťou dvoch špeciálnych kolaborácií – jedna z nich je s európskou platformou A.L.I.C.E. (Animation League for Increased Cooperation in Europe) a Ministerstvom kultúry (MK) SR a smeruje k rozvoju podpory animácie, ktorá v špeciálnej sekcii odprezentuje filmy zo zapojených krajín," podotkla Vozárová s tým, že druhá spolupráca je s poľským festivalom animácie O!PLA, ktorý predvedie slovenskému publiku výhercov ôsmeho ročníka festivalu.


Copyright © TASR 2020


Poslanec K. Čekovský žiada prehodnotiť odmeny pre šéfa RTVS J. Rezníka

Poslanec K. Čekovský žiada prehodnotiť 
odmeny pre šéfa RTVS J. Rezníka

Poslanec Národnej rady SR a predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO) žiada Radu RTVS, aby prehodnotila svoje rozhodnutie priznať generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi odmeny vo výške sto percent jeho platu. Dôvodom je podľa poslanca výsledok finančnej kontroly v tomto verejnoprávnom médiu.
"Pán Rezník zarobí za prvý polrok tohto roka viac ako ministerka kultúry či premiér SR. Keďže bežný plat riaditeľa RTVS je štvornásobok priemernej mzdy, priznaním týchto odmien sa vyšplhá na viac ako 8000 eur. V situácii, keď mzdy zamestnancov neboli tento rok valorizované, to považujem za výsmech svojim zamestnancom," uviedol vo svojom stanovisku Čekovský.
Finančná kontrola bola podľa poslanca zameraná výlučne na hospodárenie s peniazmi, ktoré plynú zo zmluvy so štátom, čo je približne jedna tretina celého rozpočtu RTVS. Čekovský tvrdí, že kontrolóri ministerstva kultúry nemajú oprávnenie skontrolovať všetky zmluvy, teda najmä tie, ktoré RTVS uzatvára z peňazí koncesionárov. "Verím, že v tejto oblasti urobí detailnú kontrolu Najvyšší kontrolný úrad SR, kam som posunul všetky moje zistenia v oblasti výroby programov," vysvetlil Čekovský.
Ako tvrdí, kontrolóri verejnoprávnej inštitúcii vytkli, že sa v nej nedodržiava viacero zákonov v oblasti účtovníctva, verejného obstarávania a zákona o finančnej kontrole a audite napríklad tým, že sa nerobia základné finančné kontroly účtovných dokladov na všetkých úrovniach. Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá upozorňuje, že RTVS nemusí "obstarávať" jednotlivé programy. Ako tvrdí, preto pri ich nákupe a výrobe v objeme desiatok miliónov eur vzniká veľký priestor na predražovanie projektov a prihrávanie zákaziek spriateleným firmám.
"V spolupráci s ministerstvom kultúry a ďalšími odborníkmi intenzívne pracujeme na novele zákona o RTVS, v rámci ktorej chcem presadiť viaceré opatrenia pre lepšie hospodárenie a transparentný proces pri výrobe programov," deklaroval Čekovský. V jasnom konflikte záujmov bol podľa neho bývalý programový riaditeľ Marek Ťapák, pretože podľa poslanca spojil svoje pôsobenie v RTVS so svojou podnikateľskou činnosťou. "Pán Ťapák si ako programový riaditeľ vymyslel a schválil výrobu inscenácie Nero a Seneca. Tento divácky neúspešný program stál približne pol milióna eur, pričom pán Ťapák ho aj režíroval, za čo si vyplatil odmenu 12.000 eur," uviedol Čekovský.
Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) vyhlásila, že nie je spokojná s výsledkami finančnej kontroly v RTVS. Podľa ministerstva odhalila kontrola nehospodárnosť internej výroby relácií a problémy vo finančných procesoch.
Generálny riaditeľ RTVS Rezník na minulotýždňovom zasadnutí Rady RTVS uviedol, že finančný audit odhalil len nedostatky týkajúce sa povinnosti tretích strán pri externej výrobe, na základe čoho musel RTVS z objemu minuloročnej poskytnutej sumy od štátu vo výške 26 miliónov eur vrátiť 0,12 percenta (30.077 eur). Výsledky kontroly však podľa neho potvrdili kľúčový fakt, že interné nastavenie procesov v RTVS je funkčné a hospodárne.


Copyright © TASR 2020


Výsledky finančného auditu RTVS vníma ako uspokojivé

Výsledky finančného auditu 
RTVS vníma ako uspokojivé

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) považuje výsledky finančného auditu, ktorý preveroval hospodárenie verejnoprávneho média so štátnymi financiami, za uspokojivé. Zdokumentované nedostatky považuje za pochybenia tretích strán, z čoho RTVS vyvodila dôsledky. Uvádza sa to v stanovisku RTVS na margo informácií zverejnených Ministerstvom kultúry (MK) SR.
"Z pohľadu veľkého množstva kontrolovaných projektov a objemov poskytnutých finančných prostriedkov považujeme výsledky auditu za uspokojivé aj v rámci skutočnosti, že doklady kontrolované MK SR nestihli prejsť internou kontrolou RTVS," poznamenala hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.
Kontrolný mechanizmus a nastavené procesy v RTVS by podľa nej za bežných okolností pravdepodobne zachytili chybové zúčtovanie koprodukčného vkladu a prišlo by k náprave bez nutnosti vrátenia finančných prostriedkov. RTVS v tejto súvislosti preto trvá na tom, že výsledky kontroly potvrdili funkčné a hospodárne interné nastavenie procesov v tomto verejnoprávnom médiu. Poukazuje tiež na to, že vo výsledkoch kontroly sa skonštatovalo, že investície a verejné obstarávanie sú v RTVS v absolútnom poriadku.
"K zisteným nedostatkom pristupuje RTVS s absolútnou vážnosťou a na ich základe zavádza opatrenia, ktoré eliminujú podobné pochybenia v budúcnosti," ubezpečila Pivarčiová.
Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník na minulotýždňovom zasadnutí Rady RTVS uviedol, že finančný audit odhalil len nedostatky týkajúce sa povinnosti tretích strán pri externej výrobe, na základe čoho musel RTVS z objemu minuloročnej poskytnutej sumy od štátu vo výške 26 miliónov eur vrátiť 0,12 percenta (30.077 eur). Výsledky kontroly však podľa neho potvrdili kľúčový fakt, že interné nastavenie procesov v RTVS je funkčné a hospodárne.
Na margo výsledkov auditu šéfka rezortu kultúry Natália Milanová (OĽANO) skonštatovala, že s nimi nie je spokojná. Podľa nej kontrola odhalila nehospodárnosť internej výroby relácií a problémy vo finančných procesoch. Poslanec Národnej rady SR a predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO) v dôsledku výsledkov finančnej kontroly žiada Radu RTVS, aby prehodnotila svoje rozhodnutie priznať Rezníkovi odmeny vo výške sto percent jeho platu.


Copyright © TASR 2020

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Z dôvodu ekonomických dopadov spôsobených súčasnou situáciou na elektronické médiá, Rada aj na dnešnom zasadnutí v súlade s uverejneným Vyhlásením ukladala pri porušení zákona sankcie na najnižšej zákonom prípustnej úrovni. Rada bude počas mimoriadneho obdobia šírenia vírusu COVID-19, okrem výnimočných prípadov závažného porušenia zákona, takto postupovať aj naďalej.
Rada tiež v súlade s uverejneným Vyhlásením a na základe žiadosti Asociácie rádií Slovenska, nebude až do odvolania od rozhlasových vysielateľov požadovať zasielanie štatistiky o odohraných slovenských hudobných dielach za kalendárny mesiac, a to ani spätne. Rada však zároveň žiada vysielateľov aby aj napriek vyššie uvedenému opatreniu súčasnej vážnej situácii, dbali na plnenie povinností podľa § 28b zákona o vysielaní a retransmisii v čo najväčšej miere.

Rada v súlade s Vyhlásením a na základe žiadosti Asociácie televíznych staníc Slovenska, nebude až do odvolania od televíznych vysielateľov požadovať zasielanie štatistiky o odvysielaných programoch televíznej programovej služby, obsahujúcu vyhodnotenie podielov programových typov, podielu programov vo verejnom záujme, podielov programov s multimodálnym prístupom, podielu európskej produkcie a podielu programov európskej nezávislej produkcie vrátane vyhodnotenia podielu nových diel. Rada zároveň upozorňuje, že odpustenie predmetnej povinnosti zo strany Rady, nemá vplyv na dodržiavania stanovených podielov európskej, európskej nezávislej produkcie ako aj podielov programov s multimodálnym vysielaním.

Rada upozorňuje, že odpustenie akejkoľvek povinnosti nemá vplyv na dodržiavanie povinností podľa iných právnych predpisov vo vzťahu k iným subjektom a orgánom dohľadu (napr. kolektívna správa autorských práv);

Rada apeluje na vysielateľov, aby zvážili predovšetkým s ohľadom na maloletých divákov vhodnosť typu programov, do ktorých vkladajú sprievodné informácie súvisiace s koronavírusom, ktoré môžu medzi maloletými divákmi vyvolať paniku;

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

  • uložila sankciu – pokutu 663 eur vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka), za porušenie § 20 ods. 3 ZVR, v súvislosti s tým, že dňa 7. 1. 2020 dokopy 4-krát odvysielal upútavky na program Kolonáda, ktoré neoznačil totožným grafickým symbolom ako samotný program vysielaný o cca 20:33 hod. po celý čas vysielania predmetných upútaviek, čím nesprávne uplatnil JSO;
  • uložila sankciu – pokutu 165 eur vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Dvojka), za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) ZVR, v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania zo dňa 1. 1. 2020 v čase od 11:00 hod. do 14:00 hod.;
  • uložila sankciu – pokutu 3 319 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba DAJTO), za porušenie § 19 ods. 2 ZVR, v súvislosti s tým, že dňa 28. 12. 2019 odvysielal upútavky na programy Tokarev a Nezničiteľní 3, ktoré obsahovali výňatky z programov, na ktoré upútavajú, znázorňujúce scény násilia;
  • uložila sankciu – pokutu 3 319 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS), za porušenie § 19 ods. 2 ZVR, v súvislosti s tým, že dňa 13. 1. 2020 odvysielal upútavku na program Vojak 4: Pohyblivý cieľ, ktorá obsahovala výňatky z programu, na ktorý upútava, znázorňujúce scény násilia;
  • uložila sankciu – pokutu 165 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS), za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) ZVR, v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu Matky Rebelky: Šťastné a veselé odvysielaného dňa 20. 12. 2019;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi TV LUX s.r.o. (programová služba TV LUX), v súvislosti s tým, že dňa 16. 11. 2019 odvysielal program Trnavská novéna, vo vzťahu k obsahu ktorého vysielateľ nezabezpečil informačnú všestrannosť a názorovú pluralitu v  primeranom rozsahu a v relevantnej časovej nadväznosti, čím došlo k porušeniu § 16 ods. 3 písm. a) ZVR;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi TV MISTRAL, s.r.o. (programová služba TV Mistral) za porušenie § 32 ods. 9 ZVR, v súvislosti s tým, že dňa 2. 1. 2020 dokopy 11-krát odvysielal program Novoročný príhovor primátora, ktorý podporoval Viliama Záhorčáka, kandidáta na post poslanca vo voľbách do NR SR, ktorý naplnil definíciu politickej reklamy, čím došlo k porušeniu zákazu vysielania politickej reklamy;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka), vo veci možného porušenia § 19 ods. 1 písm. a) ZVR (ochrana ľudskej dôstojnosti) v súvislosti s vysielaním programu Správy RTVS (príspevok s názvom Koronavírus: Nové prípady u navrátilcov z Anglicka) zo dňa 17. 6. 2020;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 18aa ods. 1 písm. a) b) a c) (multimodálny prístup) ZVR v súvislosti s odvysielaním programu Inkognito dňa 11. 6. 2020;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (JSO – ochrana maloletých) v súvislosti s vysielaním programu Extrémne prípady, dňa 13. 5. 2020 (14:28 hod.) a dňa 14. 5. 2020 (4:52 hod.) ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 19 ods. 2 ZVR, v súvislosti s tým, že dňa 28. 6. 2020 odvysielal upútavku na program Ochranca zabijak, ktorá mohla obsahovať výňatky z programu, na ktorý upútava, znázorňujúce scény násilia;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 19 ods. 2 ZVR, v súvislosti s tým, že dňa 20., 21. a 22.  5. 2020 odvysielal upútavky na program Jack Reacher 2: Nevracaj sa, ktoré mohli obsahovať výňatky z programu, na ktoré upútavajú, znázorňujúce scény násilia;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., (programová služba DAJTO), vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. n) ZVR (hlasitosť programu), v súvislosti s vysielaním programu Dva a pol chlapa, dňa 8. 6. 2020;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi OTS, s.r.o. (programová služba Kysucké televízne vysielanie), vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajského programu), v súvislosti s vysielaním programu Spravodajstvo (reportáž zo zasadnutia Mestského zastupiteľstva mesta Čadca) zo dňa 10. 6. 2020 a vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s nedodaním záznamu vysielania zo dňa 8. 6. 2020 na vyžiadanie Rady;
  • začala správne konanie voči subjektu KREATIV GA spol. s r.o. vo veci možného porušenia § 63a ods. 1 ZVR, v súvislosti s možným poskytovaním AVMS na internetovej stránke https://www.rtvkrea.skbez oznámenia údajov Rade;
  • začala správne konanie voči subjektu DIGITEL, s.r.o. vo veci možného porušenia § 63a ods. 1 ZVR, v súvislosti s možným poskytovaním AVMS na internetovej stránke http://www.zastupitelstvo.sk, bez oznámenia údajov Rade;
  • zmenila licenciu na vysielanie rozhlasovej programovej služby Radio THE END vysielateľovi Radio ON s.r.o., v časti podiely programových typov a v časti vysielania programov vo verejnom záujme;
  • zmenila licencie na vysielanie rozhlasovej programovej služby Rádio 7 vysielateľovi T.W.Rádio s.r.o., v častiach právne skutočnosti;
  • zmenila licenciu na vysielanie televíznej programovej služby vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., v časti podiely programových typov;
  • zmenila licencie na vysielanie televíznej programovej služby vysielateľovi DIGI SLOVAKIA, s.r.o., údaje o štatutárnych orgánoch a v podiel na hlasovacích právach;
  • zmenila licenciu na vysielanie televíznej programovej služby vysielateľovi PHONOTEX s r. o., v časti podiely programových typov;
  • zmenila licenciu na vysielanie televíznej programovej služby vysielateľovi INFO KANÁL Pliešovce, spol. s r.o., v časti podiely programových typov, podiel vysielania vo verejnom záujme a spôsob šírenia;
  • zmenila licencie na vysielanie televíznej programovej služby vysielateľovi MEGA MAX MEDIA, s.r.o., v časti právne skutočnosti;
  • zmenila registráciu retransmisie spoločnosti FILLECK, s.r.o. v časti počet prípojok;
  • zrušila registráciu retransmisie spoločnosti MIPAS s.r.o., na základe vlastnej žiadosti;
  • zastavila správne konanie vedené voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Dvojka) začatého z dôvodu možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR, v súvislosti s tým, že dňa 30. 12. 2020 odvysielal program Loli parádička, v ktorom došlo k podozreniu z nesprávneho uplatnenia JSO;
  • zastavila správne konanie vedené voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) v časti možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR, v súvislosti s tým, že dňa 7. 1. 2020 odvysielal program Kolonáda, v ktorom došlo k podozreniu z nesprávneho uplatnenia JSO;
  • zastavila správne konanie vedené voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., začatého z dôvodu možného porušenia § 16 ods. 3 písm. e) ZVR, v súvislosti s tým, že dňa 28. 12. 2019 odvysielal na programovej službe DAJTO komunikát obsahujúci zostrih športových výkonov, v rámci ktorého boli odvysielané aj zábery s komentárom v anglickom jazyku, čím došlo k podozreniu z porušenia povinnosti vysielať programy v štátnom jazyku;
  • zastavila správne konanie vedené voči vysielateľovi MAC TV s.r.o., vo veci možného porušenia § 19 ods. 1 písm. a) v súvislosti s tým, že na televíznej programovej službe JOJ dňa 23. 3. 2017 odvysielal program Inkognito, pričom vzniklo podozrenie, že spôsobom spracovania mohol vysielateľ zasiahnuť do ľudskej dôstojnosti fyzicky hendikepovaných osôb (vec vrátená z NS SR);
  • zastavila správne konanie vedené voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS, JOJ), vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR, v súvislosti s tým, že dňa 2. a 5. 1. 2020 odvysielal program Dámska jazda, v ktorom došlo k podozreniu z nesprávneho uplatnenia JSO;
  • zastavila správne konanie vedené voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba WAU), vo veci možného porušenia možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR, v súvislosti s tým, že dňa 11. 1. 2020 odvysielal program Taken – Posadnutý pomstou II (E 3 S 2), v ktorom došlo k podozreniu z nesprávneho uplatnenia JSO;
  • zastavila správne konanie vedené voči vysielateľovi TV LUX s.r.o. v časti možného porušenia § 19 ods. 1 písm. b) (podnecovanie k nenávisti) v súvislosti s vysielaním programu Trnavská novéna, dňa 16. 11. 2019;
  • uznala za nepreskúmateľnú sťažnosť na vysielanie programu Inkognito z dní 9. a 17.6. 2020 (MAC TV s.r.o., JOJ);
  • uznala za nepreskúmateľnú sťažnosť na vysielanie reportáže zo zasadnutia MsZ v Čadci zo dňa 8. 6. 2020 (Kysucké televízne vysielanie, OTS., s.r.o.);
  • uznala za nepreskúmateľnú sťažnosť na vysielanie programu Správy RTVS zo dňa 21., 22. a 23. 4. 2020 (RTVS, Jednotka);

uznala za neopodstatnené 17 sťažností, respektíve ich častí, a to na:
- vysielanie programu Domáca škola, zo dňa 29. 5. 2020 (ochrana ľudskej dôstojnosti, propagácia násilia, ochrana maloletých, RTVS, Dvojka);
- vysielanie programu Do kríža, zo dňa 20. 5. 2020 (ochrana ľudskej dôstojnosti, podnecovanie k nenávisti, RTVS, Dvojka);
- vysielanie programu Sme doma, zo dňa 17. 6. 2020 (všestrannosť informácií, propagácia násilia, propagácia vojnového stavu, RTVS, Dvojka);
- vysielanie programu Správy RTVS (príspevok s názvom Koronavírus: Nové prípady u navrátilcov z Anglicka) zo dňa 17. 6. 2020 (znevažovanie na základe rasy, hanobenie národa, RTVS, Jednotka);
- vysielanie programu Kolonáda, zo dňa 30. 6. 2020 (ochrana maloletých - JSO, RTVS, Jednotka);
- vysielanie programu Správy RTVS, zo dňa 6. 6. 2020 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov, RTVS, Jednotka);
- vysielanie programu Občan za dverami, zo dňa 10. 5. 2020 (všestrannosť informácií a názorová pluralita, RTVS, Jednotka);
- vysielanie programov Taken – Posadnutý pomstou (S I. E 9 a 10) zo dňa 3. 5. 2020 (ochrana maloletých - JSO, MAC TV s.r.o., WAU);
- vysielanie programu Skryté čísla, z dňa 17. 5. 2020 (propagácia násilia, podnecovanie k nenávisti, hanobenie národa, MAC TV s.r.o., JOJ);
- vysielanie programu Súdna sieň – zaslepený blázon, z dňa 20. 5. 2020 (ochrana maloletých - JSO, MAC TV s.r.o., JOJ);
- vysielanie programu Noviny TV JOJ, z dňa 16. 5. 2020 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov, MAC TV s.r.o., JOJ);
- vysielanie programu Krimi (Prípad nie je vyriešený) a Krimi (Kam „odplávali“ peniaze rybárov?), z dňa 9. a 30. 5. 2020 (ochrana ľudskej dôstojnosti, MAC TV s.r.o., JOJ);
- vysielanie programov Kopačky, zo dňa 14. 6. 2020 (ochrana maloletých - JSO, MAC TV s.r.o., JOJ PLUS);
- vysielanie programu Dva a pol chlapa, zo dňa 8. 6. 2020 (hlasitosť, MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., DAJTO);
- vysielanie upútaviek na program 96 hodín: Zúčtovanie, zo dňa 29. 5. 2020 (ochrana maloletých - JSO, ochrana ľudskej dôstojnosti, MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., TV MARKÍZA);
- vysielanie programu Spravodajstvo – reportáž zo zasadnutia Mestského zastupiteľstva mesta Čadca, zo dňa 8. 6. 2020 (objektívnosť a nestrannosť vo vysielaní, Kysucké televízne vysielanie, OTS., s.r.o.)
- poskytovanie programu Správy, AVMS na stránke https://www.rtvkrea.sk zo dňa 1. 6. 2020 (mediálna komerčná komunikácia, KREATIV GA spol. s r. o.);