29. 12. 2018

Zomrel Norman Gimbel

Zomrel Norman Gimbel

Vo veku 91 rokov zomrel pred vyše týždňom americký textár Norman Gimbel, držiteľ prestížnych ocenení Oscar i Grammy. Médiám to oznámila jeho rodina, informovala v sobotu spravodajská stanica BBC.
Medzi Gimbelove najznámejšie texty patrí úvodná pieseň sitcomu Happy days či skladba Killing Me Softly with his Song, ktorú naspievali Roberta Flacková, skupina the Fugees i viacerí ďalší hudobníci. Známa je i jeho anglická verzia skladby The Girl from Ipanema (pôvodne portugalskej piesne Garota de Ipanema).
Norman Gimbel skonal 19. decembra vo svojom dome v americkom štáte Kalifornia, povedal portálu The Hollywood Reporter jeho syn Tony Gimbel. Hlboký zármutok z textárovho úmrtia následne vyjadrila organizácia BMI, chrániaca autorské práva hudobníkov, ktorá Gimbela opísala ako "skutočne nadaného a plodného textára" a dodala, že bude svojim priateľom a fanúšikom veľmi chýbať.
Norman Gimbel sa narodil v newyorskej štvrti Brooklyn a svoju textársku kariéru začal po boku hudobných vydavateľov Davida Bluma a Edwina H. Morrisa. K jeho prvým úspechom patrí text k piesni Canadian Sunset, ktorá sa v podaní speváka Andyho Williamsa stala v roku 1956 hitom. Gimbela však najviac preslávila práca pre film a televíziu. Otextoval piesne k populárnym seriálom ako Laverne & Shirley, Wonder Woman či H.R. Puffnstuff.
Gimbel dlhoročne spolupracoval so skladateľom Charlesom Foxom, s ktorým v roku 1973 získal i cenu Grammy za pieseň Killing Me Softly with his Song. S ďalším skladateľom Davidom Shireom sa Gimbelovi zase podarilo získať v roku 1979 Oscara za najlepšiu pôvodnú pieseň. Išlo o skladbu It Goes Like It Goes, ktorú spievala Jennifer Warnesová vo filme Norma Raeová. V roku 1984 bol Gimbel uvedený do americkej Siene slávy autorov piesní.


Copyright © TASR 2018

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


28. 12. 2018

Zomrel Amos Oz

Zomrel Amos Oz 



Izraelský spisovateľ Amos Oz zomrel vo štvrtok vo veku 79 rokov na rakovinové ochorenie. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na jeho pozostalých.
Jeho autobiografické dielo Príbeh o láske a tme (2002), ktoré sa stalo celosvetovým bestsellerom, bolo v roku 2015 adaptované pre filmové plátna za režisérskeho debutu izraelsko-americkej herečky Natalie Portmanovej.
Amos Oz, vlastným menom Amos Klausner, bol obhajcom mieru a podporoval dvojštátové riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Niektorí ho preto označovali za zradcu, čo však on sám považoval za "vyznamenanie".
Oz bol laureátom mnohých ocenení vrátane Izraelskej ceny - najvyššieho občianskeho vyznamenania v židovskom štáte - či nemeckej Goetheho ceny. Spisovateľ bol tiež častým kandidátom na Nobelovu cenu za literatúru.
Medzi jeho ďalšie diela patria Môj Michael (1968), Až do smrti (1971), Čierna skrinka (1987), Poznať ženu (1989), Fima (1991), Panter v suteréne (1995), Ako vyliečiť fanatika (2006) či Scény z vidieckeho života (2009).

Copyright © TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Médiá by mala prestať označovať politiky za klaunov a chaotické dianie na politickej scéne za cirkus. Urážajú tým totiž predstaviteľa povolanie, ktoré si vyžaduje disciplínu a tímovú prácu, a teda zasluhuje uznanie. Takto sa proti prirovnaním, ktorá často používajú britské médiá ohradil popredný britský cirkusový zabávač David Konyot. Vyhlásil, že skutoční cirkusanti by vyjednávania okolo brexitu zvládli lepšie ako politici.
"Som oceňovaný hudobný klaun, zástupca ctihodné profesie, a hlboko ma uráža zlé používanie a prekrúcanie slova 'klaun' v spojitosti s chaotickým správaním v parlamente či inde," napísal Konyot v stredu denníku The Guardian. Reagoval tak na komentár, v ktorom sa o zákonodarcoch hovorilo ako o "brexitových klaunoch".
"Neustále používanie slova 'cirkus' v médiách pre vytvorenie predstavy o neporiadku alebo zlom správaní je taktiež nechutné," pokračoval 71-ročný Konyot. V minulosti pôsobil ako hlavný klaun cirkusu Zippos a štyrikrát bol vyhlásený najlepším komediálnym klaunom Británie. Skutočné fungovanie cirkusu je podľa neho pravým opakom chaosu a opiera sa o tímovú prácu, disciplínu a efektivitu jednotlivých členov.
V rámci odchode Británie z Európskej únie nie je núdza o komické či teatrálne momenty a celý proces sa podľa denníka The Times v niektorých chvíľach javí ako fraška. Udalosti vzbudzujú značné emócie a farbisté metafory, ako je práve tá o brexitových klaunoch, tak v médiách nie sú výnimkou.
"Sme umelci a tvoríme vystúpenie. Nič z toho nie je zohľadnené, keď napíšu 'tí brexitoví klauni'. Keby cirkusy a klauni organizovali brexit, mali by sme to hotové dva roky späť," vyhlásil Konyot.

Zredukovať zložité spoločenské problémy na jednoduchú voľbu typu "áno / nie". Taký je cieľ zamestnancov Facebooku, ktorí vytvárajú pravidlá pre mazanie obsahu na rovnomennej sociálnej sieti. Výsledok je ale v niektorých otázkach zaujatý, obsahuje množstvo medzier aj vyložených chýb, píše v obsiahlej reportáži denník The New York Times (NYT). Facebook je podľa neho ďaleko mocnejším globálnym arbitrom prejavu, než sám pripúšťa.
Reportáž vychádza z rozhovorov s "moderátormi" príspevkov či manažérov Facebooku, analýzy interných e-mailov spoločnosti a najmä zo 1400 stránok zo súboru pravidiel pre kontrolu obsahu. Tie americkému denníku poskytol zamestnanec Facebooku, ktorý sa vraj obáva, že firma disponuje príliš veľkou mocou a nepodlieha dostatočnej kontrole. Aj podľa tejto nemenovanej osoby robia príliš veľa chýb.
Regulácia obsahu na Facebooku je stále veľmi nepriehľadná a odborníci i zástupcovia vlád po celom svete sociálnu sieť vyzývajú, aby do procesu vniesla viac svetla. Facebook síce tento rok začal zverejňovať správy o počtoch odstránených príspevkov aj dôvody na ich stiahnutie, neposkytuje ale okrem iného príklady oznámení spadajúcich do jednotlivých kategórií. Drvivú väčšinu odstránených príspevkov tvorí obsah, ktorý sociálna sieť označuje ako spam. Od júla do septembra zmazala asi 1,5 miliardy takýchto oznámení, u výrazne ošemetnějších kategórií, akými je šírenie nenávisti, propagácie terorizmu alebo šikanovanie a obťažovanie, sa množstvo odstránených príspevkov pohybovalo okolo troch miliónov.
Facebook zároveň čelí kritike, že jeho pôsobenie v niektorých oblastiach vyvoláva násilie a všeobecne podkopáva fungovanie demokracie, keď uľahčuje šírenie dezinformácií. Riešenie týchto problémov ale ide proti ekonomickým záujmom spoločnosti, ktorými je zvyšovanie počtu užívateľov a čo najdlhšiu udržanie ich pozornosti.
NYT opisuje, že návod pre moderátorov na facebooku vzniká viacmenej živelne a nevyzerá ako "príručka pre reguláciu globálnej politiky", ale je zostavený z desiatok netriedených prezentácií a excelových tabuliek. O úprave pravidiel či tvorbe nových rozhodujú pri schôdzkach každý druhý utorok "prevažne právnici a mladí inžinieri". Závery z týchto porád následne putujú k viac ako 7500 moderátorom po celom svete.
"Facebook toto všetko robí nízkonákladovo, posiela dezorganizované fotografie z PowerPointu ku druhým spoločnostiam, ktoré skoro neriadi," napísal na Twitter autor reportáže Max Fisher, ktorý Facebook prirovnáva k skrytej vetve vlády pracujúci bez súhlasu občanov. Samotnými regulátormi obsahu sú údajne prevažne nekvalifikovaní pracovníci, ktorí sú pri svojej práci niekedy odkázaní na prekladač Google a spravidla majú len niekoľko sekúnd na to, aby uplatnili spletité pravidlá v praxi.
Facebook od moderátorov požaduje, aby sa jeho manuálu "slepo" držali, čím sa snaží zabezpečiť konzistentnosť a zbaviť proces akejkoľvek zaujatosti. Podľa NYT však analýza interných dokumentov odhalila mnoho slabých miest, viac bodov tiež vraj nasvedčuje tomu, že pravidlá stránia vládam, ktoré môžu Facebook regulovať či pokutovať.
"Pri pátraní po správnych odpovediach umožnili zamestnanci Facebooku v niektorých krajinách rozkvet extrémistickej rétoriky, zatiaľ čo v iných cenzurujú mainstreamovej prejavy. (...) Chyba pri papierovanie umožnila poprednej extrémistickej skupine obvinenej z propagácie genocídy v Barme zostať na platforme celé mesiace. V Indii bolo moderátorom omylom nariadené, aby mazali komentáre kritické k náboženstvu, "uvádza NYT.
Podľa denníka sa Facebook v úlohe regulátora verejného diskurzu nikdy nechcel ocitnúť. "Avšak v snahe dostať pod kontrolu problémy, ktoré sám splodil, sa v tichosti stal pravdepodobne jedným z najmocnejších orgánov politického dohľadu na svete. A to rýchlosťou, ktorá znepokojuje aj jeho zamestnanca," zhŕňa NYT.

Copyright © ČTK 2018

TO JE TV!

TO JE TV!



Nová hovorkyňa mesta Prešov

Nová hovorkyňa mesta Prešov

Od nového roku má dôjsť na Mestskom úrade (MsÚ) v Prešove k viacerým personálnym zmenám.u hovorkyňou mesta bude od nového roka Eva Peknušiaková. Bývalá hovorkyňa Martina Poláková ukončila pracovný pomer ku koncu novembra.


Copyright © TASR 2018

Zomrel Aleš Kubát

Zomrel Aleš Kubát

Na druhý sviatok vianočný, 26. decembra, zomrel vo veku 30 rokov na rakovinu herec, moderátor a spevák Aleš Kubát, známy z Národného divadla v Brne či pražského Rejdiště, ktorý sa objavil aj v seriáloch Ordinácia v ružovej záhrade či Cesty domov.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



"Ako môže žena hrať futbal? Nie je stavaná na tento šport. Jej telo nie je určené na futbal. Je to nebezpečné a proti ľudskej prirodzenosti. Žena bola stvorená, aby bola krásna a priťahovala opačné pohlavie. Ovplyvňujeme ženy tým, že ich necháme hrať futbal alebo boxovať. Mali by hrať hádzanú, volejbal, basketbal, ale nie agresívne športy.Ak by ma Európska futbalová únia prinútila zriadiť v mojom klube aj ženský tím skončím s futbalom. Nemožno robiť veci proti Božej vôli."
Gigi Becali, majiteľ rumunského futbalového klubu FCSB

"Situácia sa menila k tomu, že raz nie, raz áno. Nikto nechce kandidovať za SNS. A nemáme ambíciu v prezidentských voľbách uspieť. Pre nás sú skôr dôležité európske voľby. Ak ale dostanem od predsedníctva SNS úlohu reprezentovať stranu v prezidentských voľbách, tak vopred hovorím, že do žiadnej kampane ani diskusií nepôjdem. Budem to brať ako povinnú jazdu," povedal Danko."
Andrej Danko 


"Bretta McGurka, ktorého nepoznám, vymenoval prezident Obama v roku 2015. Mal odstúpiť vo februári,ale odstúpil ešte predtým. Fake News robia z tejto bezvýznamnej udalosti veľkú vec". 
Donald Trump

Kto je konečný užívateľ výhod?

Kto je konečný užívateľ výhod?


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecká rada pre rozhlasové a televízne vysielanie (RTÜK) pozastavila vysielanie dvoch televíznych programov dvoch televíznych staníc, v ktorých zaznela kritika tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.
RTÜK zakázala päť pokračovaní obľúbenej talkshow vysielanej televíziou Halk TV a stanica Fox TV nebude môcť tri dni vysielať hlavné správy, uvádza sa vo vyhlásení tureckej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie.
Moderátor hlavnej spravodajskej relácie televízie Fox TV Fatih Portakal sa 10. decembra kriticky vyjadril o nátlaku vyvíjanom Erdoganovou vládou na opozíciu, keď povedal, že ľudia sa už neodvažujú ani len mierumilovne protestovať proti zvyšovaniu cien zemného plynu.
"Koľko ľudí by sa napriek tomuto strachu odvážilo vyjsť do ulíc?" opýtal sa v hlavnej spravodajskej relácii Fox TV Portakal, ktorého meno v preklade do slovenčiny znamená "pomaranč".
Erdogan na moderátorove slová reagoval s tým, že nejaký "pomaranč" alebo "citrusové ovocie" vyzýva ľudí, aby vyšli do ulíc. "Každý by mal mať nejakú mieru. Inak od tohto národa dostane poriadne zaucho. Som presvedčený, že súdy takýmto ľuďom dajú ponaučenie," povedal Erdogan na zhromaždení svojich priaznivcov v meste Konya na juhozápade Turecka.
RTÜK potrestala zákazom vysielania aj obľúbenú talkshow televízie Halk TV, v ktorej známi komici Müjdat Gezen a Metin Akpinar kritizovali 21. decembra nedostatok demokracie v Turecku. Úrady v súčasnosti oboch vyšetrujú pre podozrenie z urážky hlavy štátu a súd na nich uvalil zákaz opustiť krajinu.

Uniknuté osobné údaje reportérov z moskovskej redakcie britskej vysielacej spoločnosti BBC boli zverejnené na ruských sociálnych sieťach. Informoval o tom vo štvrtok denník The Guardian.
Zoznam 44 novinárov, väčšinou občanov Ruska, mal byť prvýkrát zverejnený v anonymnej skupine - For Mother Russia - na sociálnej sieti VKontakte. Údaje boli následne znova vydané nemenovanou pravicovou ruskou internetovou stránkou spolu s fotografiami dotknutých novinárov.
Daný únik osobných údajov žurnalistov BBC v Rusku pôsobí podľa denníka dojmom odvetného opatrenia po tom, ako britské noviny The Times minulý týždeň zverejnili osobné údaje, vrátane fotografií, ôsmich novinárov ruskej agentúry Sputnik z redakcie v škótskom Edinburghu. Incident vtedy pobúril Moskvu, podľa ktorej táto reportáž ohrozila uvedených zamestnancov Sputniku.
"BBC má prísne redakčné pravidlá a nikdy nezverejnila osobné údaje zamestnancov iných mediálnych organizácií, keďže na to nemala dôvod a ani oprávnenie. Sme sklamaní z bezdôvodného zverejnenia osobných údajov nášho moskovského tímu," uviedli na margo vzniknutej situácie predstavitelia BBC.
Nie je zrejmé z akého zdroja údaje unikli, avšak podľa denníka The Guardian pôsobia dojmom informácií z oficiálnej dokumentácie. Na zverejnenom zozname sa taktiež nachádzajú iba zamestnanci BBC akreditovaní ruskou vládou.
Predstavitelia ruského mediálneho regulačného úradu Roskomnadzor ešte minulý piatok vyhlásili že to, či je činnosť BBC v súlade s ruskou legislatívou, bude predmetom vyšetrovania. Toto vyjadrenie prišlo iba deň po tom, ako britský mediálny regulačný úrad Ofcom obvinil ruskú televíznu stanicu Russia Today (RT) zo zaujatosti a pohrozil jej pokutou a odobratím licencie.



Zrážky protestujúcich s políciou vo štvrtok pokračovali v Tunisku už tretím dňom po tom, ako sa v pondelok v meste Kasrajn samoupálil novinár na protest proti zlej ekonomickej situácií a korupcii v krajine. Informovala o tom agentúra AP.
Protesty zachvátili vo štvrtok podľa vyjadrení predstaviteľov národnej gardy šesť miest v západnom a strednom Tunisku vrátane mesta Kasrajn. Ako uviedlo tuniské ministerstvo vnútra, v noci zo stredy na štvrtok zadržali bezpečnostné zložky 14 demonštrantov, čím dosiahol celkový počet zadržaných osôb číslo 32.
Novinár Abdelrazzak Zorgui (32†) sa v pondelok v meste Kasrajn samoupálil, aby takto upozornil na zlú ekonomickú situáciu a korupciu v krajine, ako i na neuskutočnené ciele revolúcie z roku 2011.
Vo svojom videoposolstve, zverejnenom na internete 20 minút pred samoupálením, novinár vyzval na novú revolúciu. V meste Kasrajn následne vypukli protivládne nepokoje. Ich bezprostrednou príčinou bolo zadržanie 18-ročného muža, ktorý je podľa polície podozrivý z napomáhania novinárovi pri jeho čine.
Tieto protesty opäť oživili spomienky na vlnu protivládnych nepokojov, ktorá Tunisko zachvátila v roku 2010. Rozšírila sa aj do ďalších štátov regiónu, čím prerástla do tzv. arabskej jari.





Sudánski novinári vstúpili do štrajku na podporu "legitímnych" požiadaviek ľudí na slobodu a demokraciu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.
Podľa štvrtkového vyhlásenia nezávislého zväzu sudánskych novinárov je trojdňový štrajk zároveň protestom proti "barbarskému" útoku orgánov na slobodu tlače a médií.
Novinári sa svojím štrajkom pripojili k rozsiahlym opozičným protestom a ďalším štrajkom sudánskych odborárov s cieľom prinútiť prezidenta Umara Bašíra, aby po takmer 30 rokoch vlády odstúpil z funkcie. Do časovo neohraničeného štrajku vstúpili v tomto týždni aj sudánski lekári.
Protivládne protesty sú zamerané taktiež proti korupcii a rastúcim cenám vyvolaným zhoršujúcou sa hospodárskou situáciou v krajine.
Pouličné opozičné nepokoje v Sudáne prepukli 19. decembra. Podľa mimovládnej organizácie Amnesty International prišlo v stretoch s políciou o život už najmenej 37 ľudí. Vláda straty na životoch potvrdila, presné počty však neposkytla.
Bašír, ktorý je v Sudáne pri moci od roku 1989, je na zozname Medzinárodného trestného súdu (ICC) pre podozrenie zo zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov a genocídy spáchaných počas konfliktu v Dárfúre.


Copyright © TASR 2018

27. 12. 2018

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

RTVS predstaví prvé osobnosti ankety Najväčší Slovák

RTVS predstaví prvé osobnosti 
 ankety Najväčší Slovák

Celonárodná anketa Najväčší Slovák, ktorú RTVS odštartovala koncom októbra, je vo svojom polčase. Už od štvrtka 27. decembra o 18:40 na Jednotke diváci postupne spoznajú štyridsať osobností, ktoré sa umiestnili v prvej stovke. Vyhlásenie výsledkov nominačného hlasovania vyvrcholí 1. januára 2019 v galaprograme o 20:30 na Jednotke.

Počas štyroch večerov, od 27. decembra do 30. decembra, RTVS na Jednotke o 18:40 predstaví postupne štyridsať osobností. Počas každého zo štyroch predsilvestrovských večerov diváci spoznajú desať Sloveniek a Slovákov, ktorí sa umiestnili v hlasovaní divákov na miestach 100. až 61.

Predstavovanie významných slovenských osobností vyvrcholí na RTVS 1. januára 2019. Na Nový rok v galaprograme Najväčší Slovák na Jednotke o 20:30 diváci spoznajú Slovákov a Slovenky, ktoré sa umiestnili v rebríčku na 60. mieste a vyššie. Osobnosti na miestach 60. až 11. budú odprezentované v poradí, v akom sa umiestnili na základe hlasovania. Prvú desiatku spoznajú diváci v náhodnom poradí, aby neboli ovplyvnení do ďalšieho hlasovania. Z nej budú môcť v ďalšej fáze vybrať toho, koho považujú za Najväčšieho Slováka.

Trump's Best Words (2018)

Trump's Best Words (2018)

Zomrela Eva Drlíková

Zomrela Eva Drlíková

Vo veku 72 rokov v piatok náhle zomrela autorka janáčkovských publikácií Eva Drlíková, predtým bola riaditeľkou Nadácie Leoša Janáčka a viedla hudobný časopis Opus Musicum. Drlíková bola tiež autorkou internetovej databázy Janáčkových nápevkov reči a súborného vydania skladateľovho literárneho diela.

Zdroj:ČT TXT

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Viac než 1,1 miliardy používateľov sociálnych sietí sledovalo výročnú tlačovú konferenciu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorá sa konala 20. decembra. Vo svojej správe to uvádza spoločnosť Medialogia zaoberajúca sa monitoringom médií, informovala v utorok tlačová agentúra TASS.
Používatelia sociálnych sietí zanechali od 20. do 22. decembra dovedna 584.000 odkazov týkajúcich sa prezidentovej tlačovej konferencie. "Celkové pokrytie predstavovalo vyše 1,1 miliardy používateľov. Tieto čísla výrazne presahujú tie z roku 2017, čo korešponduje s nárastom používateľskej aktivity na sociálnych sieťach," zhodnotila Medialogia.
Najviac používateľov sociálnych sietí sa zaujímalo o Putinovu odpoveď ohľadom jeho vyhliadok na manželstvo (38 percent), jeho stanoviska k dôchodkovým zmenám (29 percent) a jeho rozhovoru so 17-ročnou Reginou Parpijevovou, ktorá trpí na zriedkavú chorobu (7,5 percenta).
Putinove poznámky, že ruská vláda v roku 2019 nepovolí žiadne zdražovanie ropy (3,2 percenta) a aký dar by si želal na Nový rok (2,3 percenta), boli taktiež obľúbené na sociálnych sieťach.
Medialogia skúmala komentáre na sociálnych sieťach Twitter, Vkontakte, Odnoklassniki, Facebook, Instagram, YouTube a Telegram, ako aj na blogoch a fórach. Prieskum sa uskutočnil 20.-22. decembra.
Hlava štátu na tlačovej konferencii hovorila pred novinármi v tomto formáte už po 14. raz. Počas maratónu otázok a odpovedí kládlo Putinovi dotazy 53 zástupcov médií, pričom podujatie trvalo tri hodiny a 43 minút.
Podľa prieskumnej spoločnosti Mediascope táto výročná tlačová konferencia, ktorú naživo vysielali stanice Prvý kanál, Rossija-1, Rossija-24 a NTV, prilákala 6,7-miliónové publikum staršie než 18 rokov.

Tunisko je opäť dejiskom protivládnych nepokojov. Vyvolal ich čin 32-ročného novinára Abdelrazzaka Zorguiho, ktorý sa v pondelok v meste Kasrajn samoupálil, aby takto upozornil na zlú ekonomickú situáciu a korupciu v krajine, ako i na neuskutočnené ciele revolúcie z roku 2011.
Vo svojom videoposolstve, zverejnenom na internete 20 minút pred samoupálením, novinár vyzval na novú revolúciu.
V meste Kasrajn následne vypukli protivládne nepokoje. Ich bezprostrednou príčinou bolo zadržanie 18-ročného muža, ktorý je podľa polície podozrivý z napomáhania novinárovi pri jeho čine.
Nepokoje v Kasrajne neskôr prerástli do potýčok s políciou. Rovnakú situáciu hlásili v noci na stredu aj z mesta Tebourba na severe krajiny a z Jebiniany na východe, informovalo tuniské ministerstvo vnútra.
Polícia v Kasrajne proti demonštrantom hádžucim kamene a zápalné fľaše použila slzotvorný plyn a 13 z nich zadržala. Ďalších päť osôb polícia zadržala v Tebourbe, ktorá leží neďaleko hlavného mesta Tunis, kde sa kritici vládnej politiky v stredu zhromažďovali na hlavnej triede metropoly - na bulvári Habíba Búrgíbu.
Tieto protesty opäť oživili spomienky na vlnu protivládnych nepokojov, ktorá Tunisko zachvátila v roku 2010. Rozšírila sa aj do ďalších štátov regiónu, čím prerástla do tzv. Arabskej jari.
Protesty v roku 2010 boli vyvolané tiež zlými životnými podmienkami. Ich spúšťačom bolo upálenie sa mladíka Muhammada Buazízího zo 17. decembra 2010. Následné demonštrácie – najmä proti nezamestnanosti – mali 14. januára 2011 za následok odstúpenie autoritárskeho tuniského prezidenta Zína Ábidína bin Alího, ktorý bol v čele krajiny od novembra 1987.

Copyright © TASR 2018

26. 12. 2018

DNES V RTVS

DNES V RTVS


 
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) dnes ponúkne najmenším divákom nový animovaný seriál Tresky plesky. Sedemdielny projekt deťom zábavnou a svižnou formou priblíži prírodné javy a procesy a oboznámi ich so základmi fyziky a meteorológie. Večerníček RTVS bude vysielať na Dvojke od 26. decembra do 1. januára po 18:30.

Za vznikom seriálu, určenom pre deti v predškolskom a rannom školskom veku, stojí animátorka a filmárka Veronika Kocourková. "Ako malá som rada pozorovala svet okolo a prírodu. Predstavovala som si, čo sa deje, keď hrmí, prší alebo sneží. Filmári môžu spracovať akúkoľvek tému, ktorá ich zaujíma a popritom sa aj niečo naučiť," vyjadrila sa filmárka, pre ktorú je projekt splneným snom. Nápad pre vznik seriálu dostala vďaka filmu Ako vzniká tornádo, ktorým v roku 2013 ukončila magisterské štúdium.

Na projekte Kocourková tri roky spolupracovala s producentkou Simonou Hrušovskou, s ktorou si založili firmu Super film. "Doteraz si pamätám, ako funguje ľudské telo vďaka seriálu Bol raz jeden život. Napriek dobrej učiteľke biológie, mám pocit, že ma v detstve oveľa viac bavilo naučiť sa niečo vďaka pozeraniu seriálu, ako sa to ´bifliť´ z nudného textu. Pre deti s veľkou fantáziou je dôležité, akou formou sa učia. A táto hravá forma je pre nich ideálna, aby udržali pozornosť a nezačali sa nudiť," vyjadrila sa Hrušovská.

Každý zo siedmich dielov seriálu Tresky plesky vysvetlí základný princíp vzniku jedného prírodného procesu: blesku, požiaru, lavíny, výbuchu sopky, cunami, tornáda a dier v zemi. "Išlo mi o to, aby sa deti aj dospelí prestali báť a aby sa začali tešiť z objavovania nových vecí a učenia.Prírodné procesy sú zároveň veľmi inšpirujúce a čím viac som sa o nich dozvedala, tým viac sa mi zdalo, že sú v nich ukryté príbehy, " vysvetlila Kocourková. Prírodne javy sú v seriáli vysvetlené prostredníctvom veselých rozprávok, v ktorých má výrazné zastúpenie rodina - vápencové dievčatko chce byť detektívkou, rodina molekúl vzduchu hľadá vhodnejšie bývanie či rodina snehových vločiek ide na spoločnú lyžovačku. Na scenári sa podieľali Patrik Pašš mladší, Andrej Kolenc?ík, Martina Madejová a Juraj Šlauka. Dramaturgičkou RTVS je Halka Marčeková. O presnosť pri výklade prírodných javov sa postarali viacerí odborníci na čele s fyzičkou Zuzanou Chovanovou.

Seriálom bude sprevádzať Kata Strofová, ktorá je vždy v epicentre diania a priebežne komentuje dej. Hlas jej prepožičala herečka Táňa Pauhofová. Ďalšie postavičky narozprávali Peter Krajčovič, Michal Domonkoš, Gabriela Škrabáková, Daniel Fischer, Juraj Hrčka, Daniela Kuffelová, Juraj Ďuriš a Marián Labuda mladší. "So všetkými hercami sa nám spolupracovalo super, keďže ide o veselé dielo, akoby sa atmosféra seriálu pretavila aj do spolupráce, ktorá prebiehala vo veľmi milých a profesionálnych podmienkach," skonštatovala Hrušovská.

Na procese tvorby série sa aktívne podieľali aj deti, ako na príbehovej, tak aj na výtvarnej stránke. "Fascinoval ma ich prístup ku kresleniu, kombinovanie farieb a odvaha pri hľadaní tvarov. Schválne som používala kombinácie farieb , ktoré podľa akademického výtvarného vzdelania nie sú správne, ale deti to takto neriešia. To je dôvodom, prečo je seriál šialene farebný," vysvetlila Kocourková, ktorá sa nechala pri práci inšpirovať aj ich prístupom k tvarom a perspektíve.

O hudobnú stránku večerníčka sa postarala speváčka Jana Kirschner, ktorá naspievala titulnú zvučku aj sa na ňom podieľala ako hudobná dramaturgička. Spolu s Eddiem Stevenson napísala, skomponovala a vybrala hudobníkov a interpretov ku každej záverečnej pesničke, ktorá uzatvára jednotlivé diely seriálu.

Tvorcovia projektu, ktorý vznikal v koprodukcii RTVS, Super filmu a Grimaldi Production a finančne ho podporil Audiovizuálny fond, spustili k nemu aj novú webstránku. “Momentálne sme spustili hravú webovú stránku, kde si môžu deti doplniť základné info o fyzikálnych javoch, v budúcnosti plánujeme vydať knižku, hru a interaktívnu aplikáciu," dodala Hrušovská.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

25. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Nemecký politicko-spoločenský týždenník Der Spiegel v nedeľu oznámil, že novinár, ktorého toto periodikum prepustilo za niekoľkoročné vymýšľanie si a prikrášľovanie správ, môže čeliť obžalobe zo sprenevery. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
Týždenník so sídlom v Hamburgu ďalej vyhlásil, že na Claasa Relotiusa podáva žalobu za údajné žiadanie finančných príspevkov na sýrske siroty so snahou obohatiť sa. Der Spiegel ďalej na svojej webovej stránke uvádza, že pokračuje vyšetrovanie, koľko ľudí na novinárovu výzvu odpovedalo a čo sa stalo s peniazmi.
Údajná sprenevera bola súčasťou správy tohto 33-ročného novinára o dvoch sýrskych deťoch - Ahmada a Alin -, ktoré utiekli do Turecka a boli nútené pracovať ako zberač odpadkov a krajčírka. Časopis tvrdí, že časti tejto správy boli vymyslené. Odhalenie prípadu vyvolalo v Nemecku pobúrenie a písali o tom médiá na celom svete.
Americký veľvyslanec v Berlíne Richard Grenell uviedol, že odhalenie prípadu robí Spojeným štátom "veľké obavy" vzhľadom na údajnú protiamerickú zaujatosť tohto časopisu.
Relotius si vymyslel správy a protagonistov v minimálne 14 zo 60 článkov, ktoré sa objavili v tlačenom a webovom vydaní týždenníka. Relotius sa k podvodu priznal a následne podal výpoveď.
Relotius pracoval aj pre DPA ako novinár na voľnej nohe a tlačovej agentúre dodal v roku 2010 tri správy z Izraela, ktoré DPA momentálne preveruje. Reportér písal aj pre ďalšie renomované médiá vrátane nemeckých denníkov Die Tageszeitung a Welt a nedeľňajšej edície denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Mjanmarský súd si v pondelok v rámci odvolacieho pojednávania vypočul argumenty obhajoby i obžaloby dvoch novinárov agentúry Reuters odsúdených na sedem rokov väzenia za reportáže o vojenskom masakri moslimskej menšiny Rohingov. Súd zároveň oznámil, že verdikt v ich prípade vynesie na budúci mesiac, informovala agentúra AP.
Novinári Ťjo Sou U a Wa Lone písali o masakre rohinských civilistov príslušníkmi mjanmarskej armády v dedine In Din v septembri 2017. Oboch zatkli v Rangúne 12. decembra minulého roka za to, že údajne disponovali dokumentmi týkajúcimi sa moslimskej menšiny Rohingov. Reportérov obvinili zo získania dôverných dokumentov, za čo im hrozilo až 14 rokov väzenia.
Novinári vtedy pred súdom uviedli, že listiny im tesne pred zatknutím podstrčili dvaja policajti. Túto výpoveď prekvapivo potvrdil jeden zo svedkov. Príslušný súd ich napokon začiatkom tohto septembra odsúdil na sedem rokov väzenia za neoprávnené držanie tajných štátnych dokumentov. Obaja muži pred súdom trvali na svojej nevine a tvrdili, že im dokumenty podstrčila polícia.
Právnici novinárov i obžaloba v pondelok na súde rečnili dokopy vyše hodinu. Jeden z obhajcov sudcu požiadal, aby zrušil verdikt súdu nižšej inštancie a žurnalistov prepustil. Odvolával sa na to, že zmienený súd novinárov mylne odsúdil a obžaloba nedokázala preukázať, že skutočne zhromažďovali tajné informácie a mali zámer škodiť národnej bezpečnosti. "Podľa dôkazov, spisov a referencií, ktoré som predložil, sú nevinní," uviedol podľa agentúry Reuters.
Približne 700.000 Rohingov muselo vlani ujsť z Mjanmarska do susedného Bangladéša pred brutálnym zásahom miestnej armády, ktorú Organizácia Spojených národov a Spojené štáty obvinili z páchania násilia na tejto menšine.



Copyright © TASR 2018


Francúzske úrady predbežne obvinili z terorizmu muža, ktorý sa podieľal na organizácii útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v roku 2015.
Kancelária parížskeho prokurátora potvrdila, že Petra Cherifa, známeho tiež ako Abu Hamza, po nedávnom zadržaní v Džibutsku vydali do Francúzska a okamžite po prílete na parížske letisko Charlesa de Gaulla ho vzali do väzby a obvinili.
Cherif bol blízkym priateľom bratov, ktorí zabili 11 ľudí v redakcii časopisu a policajta na neďalekej ulici. Na úteku pred francúzskymi úradmi bol od roku 2011.
Bratia Cherif a Said Kouachiovci zaútočili na Charlie Hebdo 7. januára 2015. Počas nasledujúcich dní ich kumpán Amedy Coulibaly zabil policajtku na predmestí Paríža a ďalších štyroch ľudí počas rukojemníckej drámy v obchode s kóšer tovarom. Všetci traja útočníci zomreli počas prestreliek s políciou.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Turecko chce, aby vraždu novinára Džamála Chášukdžího riešila OSN. Povedal to turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu. Vyzval tiež saudskoarabské úrady, aby sa s medzinárodným spoločenstvom podelili o svoje zistenia ohľadom prípadu. (

Copyright © ČTK 2018