Autori, autorky, interpreti a interpretky pôvodnej slovenskej populárnej hudby môžu od 6. mája prihlasovať svoje vlastné, po slovensky spievané skladby do 40. ročníka pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad 2024. Uzávierka súťaže, ktorej vyhlasovateľom a organizátorom je Štúdio RTVS Košice, je 1. septembra a finále sa uskutoční na jeseň 26. októbra 2024.

RTVS sa dlhodobo snaží podporovať a rozvíjať pôvodnú slovenskú populárnu hudbu, čo je jedným z poslaní verejnoprávneho média. Dokazuje to aj prostredníctvom tejto jedinečnej súťaže, ktorá od svojho vzniku v roku 1980 každoročne oslovuje mnoho začínajúcich, ale aj etablovaných autorov, interpretov a textárov. Práve vďaka pesničkovej súťaži Košický zlatý poklad je tvorcom ponúknutý atraktívny rozhlasový a televízny priestor na propagáciu i prezentáciu ich hudobnej tvorby.

„Pre každého môže mať slovo poklad iný význam. Pre košické rozhlasové štúdio sa hudobná súťaž Košický zlatý poklad stala v priebehu štyroch desaťročí naozaj unikátnym projektom. Jednak preto, že stále žije, ale aj preto, že ostal jedinou takouto súťažou na Slovensku. Spolu s kolegami a kolegyňami sme presvedčení, že v sebe stále ukrýva veľký potenciál, ktorý chceme rozvíjať a vytvoriť mu významnejší priestor nielen v rozhlase a televízii, ale ak to bude len trochu možné, aj v prostredí online,“ povedal riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jaroslav Kerner.

„Jubilejný 40. ročník jedinej autorskej pesničkovej súťaže na Slovensku je opäť skvelou príležitosťou pre skladateľov/ky, textárov/ky, hudobníkov/čky ako aj pre samotných spevákov a speváčky, aby sa zviditeľnili a dokázali, že súčasná populárna hudba je v slovenskej kultúre a vo verejnoprávnom priestore dôležitou časťou spektra, ktorá formuje generácie mladých ľudí. Pomocou piesní vieme oveľa intenzívnejšie vnímať emócie i scitlivovať spoločnosť. My všetci, ktorí sa podieľame na príprave tohto jubilejného ročníka KZP sa na všetky skladby už teraz veľmi tešíme,“ hovorí organizátorka súťaže KZP Hana Rodová.

Víťazi získajú finančnú výhru vo výške 1.800 €, 1.100 € a 700 €. Najlepší piesňový text bude odmenený sumou 300 € a tú istú sumu získa víťaz najlepšieho speváckeho výkonu. Medzi ďalšie ceny patria: Cena Rádia Slovensko (garantovaný počet odohratí ocenenej skladby v programoch Rádia Slovensko), Poslucháčska cena Rádia Regina Východ (garantovaný počet odohratí ocenenej skladby v programoch Rádia Regina Východ) a Špeciálna cena (jeden nahrávací deň vo Veľkom štúdiu RTVS v Košiciach).

Súťažné skladby je potrebné prihlásiť v dvoch krokoch, a to prostredníctvom prihlasovacieho webového formulára na stránke RTVS a uložením nahrávky súťažnej skladby v digitálnej forme (zvukový súbor vo formáte wav; 44,1 kHz -16 bitov) spolu s textom piesne (vo formáte DOCX) na adresu https://drive.rtvs.sk. Nahrávku i text je potrebné označiť nasledovne: Názov súťažnej skladby_Meno interpreta/Názov skupiny. Z prihlásených piesní vyberie komisia začiatkom septembra skupinu postupujúcich piesní.

Na finálových kolách uplynulých ročníkov Košického zlatého pokladu zaznelo viac ako 450 finálových súťažných piesní, ktoré sú súčasťou hudobnej scény dodnes.