30. 3. 2024

RTVS poteší na Veľkonočnú nedeľu detského diváka hneď dvomi premiérovými titulmi

RTVS poteší na Veľkonočnú nedeľu detského


 diváka hneď dvomi premiérovými titulmi


RTVS na Veľkonočnú nedeľu 31. 3. 2024 ponúkne detským divákom, okrem tradičných pravidelných relácií, aj dve prekvapenia. Detskí diváci sa môžu tešiť na premiérové diely obľúbeného dobrodružného seriálu Robin s Jurajom Bačom. Ďalším premiérovým titulom je dokument pre deti z cyklu EBU - „I can do it! (Dokážeš to!)“. Tento rok sa RTVS zapojila do tohto cyklu s dokumentom Matúš – bojím sa výšok.



Na Veľkonočnú nedeľu sa na televízne obrazovky vracia divácky obľúbený seriál pre deti - Robin. V premiérových epizódach prežije Richard (Juraj Bača) so svojim psom Robinom ďalšie zaujímavé dobrodružstvá. Spolu sa náhodne zoznámia s pani učiteľkou a jej psíkom, ktorý sa pripravuje na skúšky pre vodiace psy. Projekt Robin predstavuje moderný spôsob spojenia vzdelávania a zábavy tzv. edutainment, v ktorom sa deti tentokrát dozvedia viac o svete nevidomých a o ich živote so šikovnými vodiacimi psíkmi.

Seriál Robin patrí k úspešným detským reláciám RTVS. Pomáha malým divákom orientovať sa a nachádzať riešenia v rôznych životných situáciách. V minulosti sa relácia venovala témam ako dopravná výchova, použitie čísla 112, ekológii, kyberšikane a mnohým iným.

Ďalším premiérovým nedeľným programom je dokument pre deti vo veku 8 až 12 rokov z cyklu EBU (Európskej vysielacej únie) - „I can do it! (Dokážeš to!)“. Tento rok sa RTVS zapojila do tohto cyklu s dokumentom Matúš – bojím sa výšok. Ide o príbeh 12 ročného chlapca z Levoče a jeho nevidomej kamarátky Emky, ktorá mu pomáha zbaviť sa strachu z výšok. Predstavuje silný príbeh detskej odvahy, priateľstva a sily chlapčenského sľubu. Dokument bol veľmi pozitívne prijatý aj u ostatných producentov, ktorí sa zúčastnili tejto série EBU.

RTVS sa do tohto projektu úspešne zapojila ešte v roku 2022. „Už prvá séria mala vynikajúcu odozvu a zaujala detských divákov. RTVS sa preto rozhodla do tohto projektu opäť zapojiť. Okrem propagácie Slovenska a RTVS v zahraničí ide o potvrdenie, že verejnoprávna televízia kladie dôraz na kvalitnú detskú tvorbu a prináša detskému divákovi obsah, ktorý na iných platformách nenájde,“ povedal režisér dokumentu Vladimír Balko.

Projekt reprezentuje séria 15-minútových dokumentárnych filmov pre deti, ktorá má v Európe dlhoročnú tradíciu. Ide o portréty detí, ktoré sa nevzdávajú a dokážu prekonať ťažké situácie alebo si plnia svoje sny. Okrem slovenského dokumentu sa môžu detskí diváci tešiť na veselý príbeh malého dievčaťa zo Škótska, ktoré chce jazdiť na somárikovi a nie a nie ho vycvičiť, na príbeh malého tvorcu komiksov z Portugalska, príbeh dievčaťa, ktoré sa napriek vážnej chorobe zúčastní tvrdej adrenalínovej súťaže v Írsku, ako aj príbeh o chlapcovi z malého ostrova v Grécku, ktorý navštevuje školu s jediným žiakom a tým je on. Dokumentárna séria ukazuje odvahu a odhodlanie hlavných hrdinov, ktorí prostredníctvom prerozprávania príbehov z pohľadu dieťaťa dovoľujú divákovi nahliadnuť do svojich životov
.

29. 3. 2024

Zomrel Louis Gossett Jr.

 Zomrel Louis Gossett Jr.





Prvý černoch, ktorý získal Oscara za vedľajšieho herca a držiteľa ceny Emmy za svoju úlohu v kľúčovej televíznej minisérii Korene" Louis Gossett Jr., zomrel. Mal 87 rokov. Gossett prerazil na malej obrazovke ako Fidlikant v prelomovej minisérii "Korene" z roku 1977, ktorá zobrazovala zverstvá otroctva v televízii. Rozľahlé obsadenie zahŕňalo Bena Vereena, LeVara Burtona a Johna Amosa. Gossett sa stal tretím čiernym kandidátom na Oscara v kategórii hercov vo vedľajšej úlohe v roku 1983. Vyhral za svoj výkon ako zastrašujúci inštruktor námornej pechoty vo filme "Dôstojník a džentlmen" po boku Richarda Gereho a Debry Wingerovej. Za rovnakú úlohu získal aj Zlatý glóbus. "Viac ako čokoľvek iné to bolo obrovské potvrdenie mojej pozície černošského herca," napísal v roku 2010 vo svojich memoároch "Herec a džentlmen". Svoj prvý herecký kredit získal v produkcii svojej brooklynskej strednej školy "You Can't Take It with You", zatiaľ čo bol vylúčený z basketbalového tímu so zranením. "Bol som závislý - a rovnako aj moje publikum," napísal vo svojich pamätiach.



Jeho učiteľ angličtiny ho vyzval, aby išiel na Manhattan a vyskúšal si "Take a Giant Step". Úlohu dostal a debutoval na Broadwayi v roku 1953 vo veku 16 rokov. Gossett navštevoval New York University na basketbalovom a dramatickom štipendiu. Čoskoro hral a spieval v televíznych reláciách, ktoré moderovali David Susskind, Ed Sullivan, Red Buttons, Merv Griffin, Jack Paar a Steve Allen. Gossett sa spriatelil s Jamesom Deanom a študoval herectvo s Marilyn Monroe, Martinom Landauom a Stevom McQueenom v odnoži Actors Studio, ktorú učil Frank Silvera. 


V roku 1959 získal Gossett uznanie kritikov za svoju úlohu v broadwayskej produkcii "Hrozienka na slnku" spolu so Sidneym Poitierom, Ruby Dee a Dianou Sands. Neskôr sa stal hviezdou na Broadwayi, kde v roku 1964 nahradil Billyho Danielsa vo filme "Golden Boy" so Sammym Davisom Jr. Gossett odišiel do Hollywoodu prvýkrát v roku 1961, aby natočil filmovú verziu filmu "Hrozienka na slnku". Na túto cestu mal trpké spomienky, zostal v moteli zamorenom švábmi, ktorý bol jedným z mála miest, ktoré umožňovali čiernym ľuďom. V roku 1968 sa vrátil do Hollywoodu kvôli hlavnej úlohe vo filme "Companions in Nightmare", prvom televíznom filme NBC, v ktorom si zahrali Melvyn Douglas, Anne Baxter a Patrick O'Neal. T

Gossett urobil sériu hosťujúcich vystúpení v takých show ako "Bonanza", "The Rockford Files", "The Mod Squad", "McCloud" a nezabudnuteľný obrat s Richardom Pryorom v "The Partridge Family". V auguste 1969 bol Gossett na párty s členmi Mamas and the Papas, keď boli pozvaní do domu herca Sharon Tate. Zamieril domov ako prvý, aby sa osprchoval a prezliekol. Keď sa chystal odísť, zachytil v televízii záblesk správy o Tateovej vražde. Ona a ďalší boli zabití spolupracovníkmi Charlesa Mansona v tú noc. "Musel existovať dôvod, prečo som unikol tejto guľke," napísal. Louis Cameron Gossett sa narodil 27. mája 1936 v časti Coney Island v Brooklyne v New Yorku Louisovi Sr., vrátnikovi a Hellen, zdravotnej sestre. Neskôr pridal Jr. k svojmu menu na počesť svojho otca. "Oscar mi dal možnosť vybrať si dobré úlohy vo filmoch ako 'Nepriateľská baňa', 'Sadat' a 'Železný orol'," povedal Gossett v knihe Davea Kargera z roku 2024 "50 oscarových nocí". Gossett sa objavil v televíznych filmoch ako "Príbeh Satchel Paige", "Backstairs at the White House", "The Josephine Baker Story", za ktorý získal ďalší Zlatý glóbus, a "Roots Revisited". Dodal však, že zisk Oscara nič nemení na skutočnosti, že všetky jeho úlohy boli vedľajšie. Hral tvrdohlavého patriarchu v remaku filmu "The Color Purple" z roku 2023. 

Gossett bojoval so závislosťou od alkoholu a kokaínu roky po svojom oscarovom víťazstve. Išiel na rehabilitáciu, kde mu diagnostikovali syndróm toxických plesní, ktorý pripisoval svojmu domu v Malibu. V roku 2010 Gossett oznámil, že má rakovinu prostaty, ktorá bola podľa neho zachytená v počiatočných štádiách. V roku 2020 bol hospitalizovaný s COVID-19.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

















„MOV dokazuje, ako ďaleko sa odklonil od svojich deklarovaných princípov a skĺzol do rasizmu a neonacizmu“.
Maria Zacharovová, hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí

"Ja nechcem byť prezidentom influencerov a hercov, nebudem kalkulovať s tým, ktorá hviezda má koľko followerov a príde mi vyjadriť podporu. To by bol iba obyčajný mocenský kalkul, aby ste sa k stoličke prezidenta dostali, to by nebolo úprimné"
Peter Pellegrini

"Či sa nám niečo nepáči alebo páči na Petrovi Pellegrinim, ide o to, či na čele štátu bude vojnový štváč ako Korčok, ktorý bez zaváhania podporí všetko, čo mu prikáže Západ, vrátane zatiahnutia Slovenska do vojny, alebo umiernený Peter Pellegrini, ktorý si uvedomuje hodnotu mieru."
Robert Fico



„Ako minister zahraničných vecí bol Korčok zodpovedný za antisociálne zverstvá na ohrozených skupinách a urobí všetko pre pád súčasnej vlády Roberta Fica. „Chcem seniorom povedať, že ak padne táto vláda, prídete o všetky tieto benefity.“
Erik Tomáš



„SaS a bývalá vláda seniorov počas pandémie zatvárali doma“.
Peter Pellegrini

"Nevidím absolútne žiadny dôvod na to, aby bol niekto, kto má všetky kvalifikačné a osobnostné predpoklady na výkon akejkoľvek funkcie, diskvalifikovaný len preto, že sa s ním osobne poznám. Deti a mládež potrebujú adekvátnu pozornosť a citlivý prístup, pretože je všeobecne známe, že po spôsobe, akým minulá vláda manažovala covid, máme v spoločnosti enormný nárast psychických porúch u detí."
Martina Šimkovičová



Vážení priatelia, drahé Slovenky a Slováci,
dovoľte nám nadviazať na stanovisko pre médiá z volebnej noci. Ešte raz srdečne ďakujeme všetkým voličom, ktorí dali hlas nášmu kandidátovi Štefanovi Harabinovi a tiež ďakujeme všetkým občanom, ktorí prišli voliť.
Slovensku, všetkým Slovenkám a Slovákom želáme šťastné a pokojné Veľkonočné sviatky, rodinnú pohodu a Božie požehnanie!
Obzvlášť v týchto dňoch si treba pripomínať, ako sa obetoval náš Pán, Ježiš Kristus, za nás všetkých kresťanov a tento odkaz obety pripomínať a žiť podľa Kristovho odkazu.
Ako všetci vieme 6. apríla bude druhé kolo prezidentských volieb. Štefan Harabin vo vyhlásení počas volebnej noci zrozumiteľne povedal:
„Moji voliči sú inteligentní, nepodceňujte ich, moji voliči vedia čo majú robiť a vedia koho majú voliť. Je tu veľmi silná objednávka na národného prezidenta, ktorý :
- zachová Slovenskej republike suverenitu štátu
- nevtiahne Slovensko do vojny
- bude dodržiavať ústavu, zákony a medzinárodné zmluvy
- bude presadzovať mierové riešenia konfliktu na Ukrajine a nikdy nepošle našich vojakov do vojny
Sú to moje princípy, ktoré sa dajú porovnať s tým, ku ktorým častiam programu sa prihlásil pán Pellegrini. Moje názory poznáte, som konzistentný, názory nemením. Rodina, spravodlivosť a mier musia vždy zvíťaziť.“
"V druhom kole prezidentských volieb 6. apríla 2024 poďme voliť. Začala informačná vojna, neverte hoaxom, ktorých je plný internet. Veríme, že aj vďaka všetkým hlasom národných a vlasteneckých voličov zvíťazí záujem Slovenska a jeho ľudí a nie záujmy amerického alebo bruselského diktátu a šorošovských mimovládok.
„Víťazom musí byť Slovensko!"
Miroslav Jureňa, manažér Volebného tímu Štefana Harabina 

"Kto že to povedal? Jureňa? To je podvod, to je nejaká Jureňova partizánčina. Napriek môjmu výslovnému zákazu dávať v tejto spojitosti akékoľvek vyjadrenia. Jureňa bol zbavený s okamžitou platnosťou funkcie vedúceho volebného štábu."
Štefan Harabin

"My potrebujeme silných mužných chlapov, ktorí, takí, tie vzory toho, že idú s tou mačetou za tým mamutom a prinesú to tej žene." 
Martina Šimkovičová



„No nie je toto krajšie, keď sa stretnú dobrí ľudia, pretože sa chcú rozprávať o niečom pozitívnom, než keď niekto chodí na demonštrácie po Slovensku a z tribúny len nadáva?“ Nikdy nedovolím, aby naši chlapci – to je jedno, či maďarskí alebo slovenskí – museli ísť kedykoľvek bojovať na ukrajinský front. Teším sa, že v tejto veci máme rovnaký názor nielen Slováci a Maďari tu na Slovensku, ale že majú veľmi podobný názor aj maďarská vláda, aj slovenská vláda. Pretože obaja hovoríme o mieri, o zastavení krviprelievania a zabíjania. Jednoducho, snažiť sa rokovať o nejakom mierovom riešení tohto konfliktu a nie ho ešte živiť neustálym posielaním zbraní.“
Peter Pellegrini



„Prevádzkovateľ ponúkne cenu, a ak tá je pre nás prijateľná, tak sa dohodneme. Keby to bolo priveľa, tak tým lietadlom, samozrejme, nepôjdeme. A kto ho vlastní, to naozaj nie je dôležité a pre mňa už vôbec nie.“
Peter Pellegrini



Veselú Veľkú Noc

Veselú Veľkú Noc 

 

28. 3. 2024

SNS: Vyzýva GR RTVS Ľ. Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS: Vyzýva GR RTVS Ľ. Machaja, aby sa



 vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

Slovenská národná strana (SNS) vyzýva generálneho riaditeľa (GR) RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania. Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.
"Sme presvedčení, že v záväzkoch chýba presná špecifikácia dlhov, ktoré pán Machaj ako osoba má. Uvedené majetkové priznanie je podľa nášho názoru neúplné, a preto podáme podnet na preskúmanie na príslušný parlamentný výbor," spresnila hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.
SNS súčasne vyzýva Machaja na odvolanie Miriam Kittler z postu konateľky spoločnosti Media RTVS. Poukazuje pritom na možný konflikt záujmov vyplývajúci z pôsobenia Kittler v rôznych mediálnych obchodných spoločnostiach s rovnakým predmetom činnosti.


Zdroj: TASR

RTVS ponúkne divákom aj poslucháčom počas veľkonočných sviatkov pestrý televízny aj rozhlasový program

RTVS ponúkne divákom aj poslucháčom počas veľkonočných



 sviatkov pestrý televízny aj rozhlasový program


Veľká noc je najvýznamnejším sviatkom kresťanského cirkevného roka a zároveň má silné prepojenie aj so slovenskými tradíciami. RTVS tak v rámci veľkonočnej programovej ponuky v televíznom a rozhlasovom vysielaní reflektuje silný náboženský charakter týchto sviatkov. Televíznym divákom ponúkne však aj zaujímavé premiérové dokumenty a nezabúda ani na obľúbené zábavné programy a premiérové rozprávky pre najmenších. Rozhlasoví poslucháči sa môžu tešiť na premiérové rozhovory, fíčre, a tiež aj bohatú ponuku rozhlasových hier pre malých aj veľkých a klasickú hudobnú produkciu.


Jednotka

Jednotka divákom už tradične ponúkne viacero priamych prenosov z najdôležitejších momentov slávenia Veľkej noci, ako aj dokumentárne a dramatické programy s kresťanskou tematikou. Na Veľký piatok, ktorý je najväčším sviatkom v roku pre evanjelických veriacich, odvysiela naživo Služby božie z Poltára. Na Veľkonočnú nedeľu, ktorú ako najväčší sviatok slávia katolícki veriaci, prinesie divákom v priamom prenose Slávnostnú svätú omšu s pápežom Františkom z Vatikánu a následne tradičné požehnanie mestu a svetu Urbi et Orbi.

V duchu kresťanskej tradície Veľkonočných sviatkov uvedie Jednotka aj hrané filmy a minisérie. Na Veľký piatok odvysiela Jednotka na poludnie dvojdielnu taliansku životopisnú minisériu Volajte ma František a vo večernom vysielaní biblický príbeh americkej produkcie Syn Boží.

Ranné vysielanie počas všetkých štyroch dní je určené najmenším divákom. Jednotka pripravila množstvo slovenských klasických rozprávok ako Falošný princ, Čert vie prečo, Sokoliarova dcéra, Zhŕňajova nevesta, či O hlúpej žene, Rozprávky bratov Grimmovcov a premiéry z pôvodnej tvorby Robin a dokumentárny film z cyklu EBU Dokážeš to! Matúš - bojím sa výšok o talentovanom 12-ročnom chlapcovi, ktorý chce dodržať sľub a prekonať strach z výšok.

Klasika bude vo vysielaní Jednotky zastúpená štvordielnym spracovaním románu Victora Huga Bedári (od piatku do pondelka popoludní), filmovou minisériou Sissi (od piatku do soboty podvečer) a francúzskym dobrodružným filmom Cartouche (v pondelok o 17.05 h) s Jeanom Paulom Belmondom a Claudiou Cardinale v hlavných úlohách.

Zo súčasnej filmovej tvorby sa môžu diváci tešiť na filmy Naučte sa milovať (v piatok o 20.30 h), Láska v Monaku (v pondelok o 22.05 h) a premiéru talianskej romantickej komédie Ak ma opustíš, vezmem si ťa (v pondelok o 20.30 h).

O zábavu divákov sa postarajú veľkonočné vydania relácií Záhady tela a Neskoro večer a v nedeľu o 20.30 h si na Jednotke zasúťažia najlepší z najlepších v Dueli šampiónov.

Dvojka

Sviatočnú ponuku programov na Dvojke bude tvoriť až 6 nových dokumentárnych filmov RTVS a výnimočné slovenské hudobné projekty. Chýbať nebudú ani tituly neodmysliteľne späté so spomínaným obdobím, či už ide o očakávané duchovné programy a zvykoslovie, ale aj kvalitnú dramatickú tvorbu. Výnimočnosť podčiarkne aj premiérový večerníčkový seriál. Od začiatku veľkonočných prázdnin (od 28. marca) sa totiž vráti na obrazovky obľúbený prírodopisný seriál pre deti Mláďatá s dvanástimi novými časťami, ktoré upútajú nielen jarnou tonalitou.

V piatok 29. marca podvečer o 18.25 h sa detskí diváci môžu tešiť na premiéru animovanej rozprávky Myši patria do neba. Myšička Šupito každého presviedča o tom, že je tou najodvážnejšou myškou na svete a že sa ničoho nebojí. Opak je však pravdou, zo všetkého sa roztrasie. Po nečakanom a nešťastnom zážitku sa myšička Šupito s lišiakom dostanú do zvieracieho neba. Budú spolu putovať po nebeských atrakciách a zažijú mnoho dobrodružstiev, ktoré ich zblížia. Večer ponúkne Dvojka až dva premiérové duchovné dokumenty. O 20.10 h dokumentárny film Posledná večera o rekonštrukcii najznámejšieho obrazu Leonarda da Vinciho - Poslednej večere a o 20.35 h dokumentárny film Brat Štefan. 17. storočie bolo obdobím vojen, náboženskej neznášanlivosti a násilia. Svätá stolica vyslala do našich krajov apoštolských misionárov – minoritov. Tí si v osade Rad na Zemplíne založili malý kláštor a v roku 1639 ku nim vstúpil aj 18-ročný šľachtic Štefan Iglódy, pôvodom kalvín. Udalosti, ktoré sa odohrali o pol roka neskôr, dňa 6. novembra 1639, svedomito zozbieral a opísal vo svojej správe taliansky minorita Ján Krstiteľ Astorio z Ferrari. Duchovný rozmer Veľkej noci umocní predovšetkým tradičný priamy prenos Krížovej cesty z rímskeho Kolosea za účasti pápeža Františka o 21.10 h.

Na Bielu sobotu, 30. marca, odvysiela Dvojka o 20.10 h premiérový dokument Pozor, padá SNG!, ktorý zaznamenáva príbeh rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie, no v skutočností vraví omnoho viac. Proces rekonštrukcie bol strastiplný a režisérky filmu Jana Durajová a Lena Kušnieriková boli po celý čas pri tom. Desať rokov sprevádzali generálnu riaditeľku galérie Alexandru Kusú a zaznamenávali jej zápas s mnohými veternými mlynmi. O 22.20 h sa diváci môžu tešiť na premiérový hudobný zážitok v programe Sting – koncert na zámku Chambord.

Veľkonočná nedeľa sa bude na Dvojke niesť v znamení trojice premiérových dokumentov. Predpoludním o 10.45 h to bude dokument Keď ide o život. Hasiči vyrážajú k požiarom v bytových domoch až 500-krát ročne. Tragické požiare v Prešove v roku 2019 a v Handlovej v roku 2022 zmenili vnímanie obyvateľov panelákov aj prístup hasičov. Nový dokument z banskobystrického štúdia približuje odvážnu a neľahkú prácu mnohých mužov a žien v hasičskom zbore. O 12.05 h ponúkne divákom portrét dlhoročného sólistu SND, legendárneho operného speváka v dokumente Ondrej Malachovský. Večer o 20.10 h ponúkne Dvojkatretiu časť trojdielnej dokumentárnej série o divokej prírode Chránenej krajinnej oblasti Poľana - Divoká Poľana – Vlci z Poľany.

V nedeľu podvečer o 18.25 h siDvojka pre najmenších divákov prichystala aj televíznu premiéru koprodukčného dobrodružného filmu RTVS Mimi. Dobrodružný príbeh o odvážnej Romy, ktorá sa nebojí a nevzdáva, odhalí detskému divákovi tajomný les a ukáže, že bojovať, za to, na čom nám záleží, je správne. Snímka oceňovanej režisérky Miry Fornay mala svetovú premiéru na medzinárodnom festivale v Berlíne a natáčal sa v dunajských lesoch v okolí Bratislavy.

Veľkonočný pondelok, 1. apríl, oslávi Dvojka ďalšími premiérovými reláciami. O 12.10 h ponúkne divákomslávnostný koncert Detského a dievčenského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu pri príležitosti 70. výročia vzniku doplnený výpoveďami osobností dirigentov, umelcov a bývalých členov pod názvom S piesňou do života. Večer sa diváci môžu tešiť na špeciálne veľkonočné vydanie obľúbenej zábavnej šou RTVS Lov slov (o 20.10 h). Trojica špeciálnych hostí – Matej Landl, Lukáš Latinák a Tomáš Hudák sa postará o finančnú výhru, putujúcu na dobročinné účely (výhra poputuje Lige za duševné zdravie na projekty spojené s duševným zdravím detí), ale aj o jedinečnú zábavu. O 20.35 h odvysiela Dvojka exkluzívny hudobný projekt RTVS s názvom Lasica píše Čekovskému. Pred svojou smrťou napísal Milan Lasica niekoľko textov, ktoré venoval svojmu priateľovi Mariánovi Čekovskému. Ten ich zhudobnil a kreatívna dvojica dokonca plánovala spoločný koncert. Nestihol sa však zrealizovať. Teraz sa ale výsledok ich kreatívnej spolupráce dostáva na svetlo sveta – Marián Čekovský ich predstaví na jedinečnom koncerte, v sprievode svojej kapely, orchestra Štátnej filharmónie Košice a hudobných hostí, vrátane Ľubice Čekovskej či Petra Lipu.

RTVS :24

Spravodajský okruh RTVS :24 bude aj počas veľkonočných sviatkov prinášať divákom pravidelné informácie prostredníctvom relácií Správy :24 a Aktuálne :24. Prvý spravodajský blok bude vysielaný od 7.00 h ráno a posledný o 22.00 h. Odvysielaná bude aj relácia Interview :24 s katolíckym kňazom Františkom Trstenským či premiéra relácie Komentáre dňa. Cez víkend ponúkne RTVs :24 premiéru relácií Archív :24, Týždeň vo svete či Kultúra SK. Na Veľkonočnú nedeľu odvysiela naživo slávnostnú svätú omšu s veľkonočným pápežským požehnaním Urbi et Orbi z Vatikánu.

Rádio Slovensko ponúkne v týždni od 25. do 29. marca vždy o 11.40 h päťdielny seriál Príbeh na týždeň - Príbeh Košického dómu od autora Lukáša Mana. V nedeľu 31. marca o 11.45 h odvysiela naživo prenos z pápežského pozdravu mestu a svetu Urbi et Orbi z Vatikánu. Veľkonočný pondelok v Rádiu Slovensko prinesie o 12.20 h rozhlasovú premiéru hry Radošinského naivného divadla Madona s dieťaťom.

Rádio Regina v celoslovenskom vysielaní pripravuje na Veľký piatok 29. marca 9.05 h mimoriadne Služby Božie zEvanjelického kostola v Bardejove. Večer o 18.00 h poteší malých poslucháčov v rámci relácie Dobrú noc, deti! premiérourozhlasovej rozprávky Jonn Fosse: Sestra.

Na Veľkonočnú nedeľu ponúkne Rádio Regina o 9.05 h v celoslovenskom vysielaní Rímskokatolícku svätú omšu z Kostola Svätej rodiny v Bratislave.

Rádio Regina Západ poteší poslucháčov na Zelený štvrtok o 12.30 h pásmom spomienok na výraznú osobnosť duchovnej služby na Slovensku posledných rokov, katolíckeho kňaza Augustína Dršku pod názvom Kňaz s veselou dušou. Rodák z Kútov na Záhorí, dlhé roky pôsobiaci v Bratislave dostal prezývku „misionár sídlisk“, pretože mal svojský spôsob, ako pritiahnuť do kostola čo najviac ľudí: cez humor, rozdávanie cukríkov deťom, záujem o rodiny. Na Veľký piatok 29. marca o 12.30 h ponúkne rozhovor s rehoľnou sestrou, ktorá Slovákom sprístupňuje zaujímavú duchovnú literatúru talianskych mystikov cez preklady z taliančiny do slovenčiny - Okná v duši sestry Margity. O 14.05 h odvysiela Rádio Regina Západ publicistické pásmo Levická kalvária o úspešnom snažení nadšencov, ktorí v roku 2008 obnovili a oživili Levickú kalváriu, ktorá po druhej svetovej vojne takmer splynula s prírodou. Na Bielu sobotu o 14.00 h sa poslucháči dozvedia o živote padre Leonarda Pawlaka, aj o každodennosti, viere, odvahe a pokore v relácii Tichá a prítomná láska...

Rádio Regina Stred sa na Veľký piatok, 29. marca v predpoludňajšom prúdovom vysielaní od 9.05 h vyberie na kalváriu v Banskej Štiavnici. Moderátori sa naživo ozvú priamo z areálu historicky mimoriadne významnej pamiatky, kde sa snažia o obnovu duchovného života. O 13.05 h ponúkne Rádio Regina Stredrozhlasový dokument Postav kríž, ktorý prináša príbeh 70-ročného Jozefa Sarvaša z Hriňovej. Ten sa na podnet živého sna pustil do stavania takmer päťmetrového kríža, čomu sa nikdy nevenoval. Hlboká viera ho napriek viacerým prekážkam poháňala, aby svoje dielo dokončil. O 16.05 h sa odvysiela Rádio Regina Stred reláciu Zahrajte mi túto! s moderátorkou Hanou Kútikovou, ktorá prinesie aj príspevky o symbolike Veľkého piatka v ľudových zvykoch a príležitostnú poéziu.

Biela sobota v Rádiu Regina Stred ponúkne rozprávanie vynikajúcich fujaristov a píšťalkárov z Podpoľania Karola Kočíka a Milana Ďuricu o vzťahu inštrumentalistov zo stredného Slovenska k viere a jej prejavoch v každodennom živote i v piesňach v relácii Klenotnica ľudovej hudby s podtitulom Bože môj a Pán môj popoludní o 15.05 h.

Veľkonočná nedeľa v Rádiu Regina Stred v relácii Studnička o 15.05 h ozrejmí čo z veľkonočných zvykov sa v nezmenenej forme zachovalo a čo už má celkom iný význam. O 20.05 h v hudobnej relácii Kapela hraj! porozpráva vojnový veterán a priamy účastník Slovenského národného povstania Vladimír Strmeň o veľkonočných zvykoch v Starých Horách v 30. rokoch minulého storočia.

Rádio Regina Východ odvysiela na Veľký piatok 29. marca o 12.30 h výnimočný Veľkonočný muzikál z Granča.Herecké výkony amatérskych hercov z farností pod Braniskom a piesne, ktoré boli vytvorené na motívy hitov skupiny ABBA – sa pretavia do veľkonočného muzikálu Príbeh Veľkej noci. Jeho atmosféru zachytí Martina Vašková v relácii Veľkonočný muzikál z Granča, v ktorej budú protagonisti muzikálu hovoriť nielen o samotnom muzikáli, veľkonočnom príbehu spred vyše 2000 rokov, ale aj ich osobnom prežívaní sviatkov Veľkej noci.

V sobotu 30. marca ponúkne Rádio Regina Východ o 13.00 hPublicistické pásmo Kristíny Bertičovej: Stará hudba ao 14.05 h v rámci relácie Komorník a dôverník Františka Jozefa II. nazrie Regina Východ do života Eduarda Kapyho - jednej z takmer zabudnutých osobností z regiónu Šariša.

Na Veľkonočný pondelok o 14.00 h odvysiela Rádio Regina Východ záznam verejnej nahrávky rovnomennej relácie Ženy sa čítajú plný čítania textov obľúbených ženských autoriek. O 16.05 h sa v relácii Zahrajte mi túto! o svoje spomienky i o podoby súčasného prežívania Veľkej noci podelí moderátorská trojica tejto relácie Natália Hrebíková, Zuzana Bobriková a Milan Rendoš.

Na vlnách Rádia Regina Východ počas veľkonočného víkendu už tradične zaznejú aj relácie, ktoré pripravuje Redakcia národnostného vysielania RTVSpre národnostné menšiny žijúce na Slovensku. Aj tento rok to bude pestrá mozaika veľkonočných zvykov tak, ako sa udržali v prostredí národnostných menšín. V sobotu (30. marca) od 19.00 h to bude relácia Na slovíčko o zvykoch nemeckej menšiny s Alexandrou Popovičovou, od 20.00 h sa v sprievode Natálie Hrebíkovej poslucháči započúvajú do relácie My, Rusíni v ktorej sa bude hovoriť o pôvode a význame duchovných piesní Veľkého pôstu vo východnom obrade a od 21.00 h hodinový Poľský magazín prinesie zaujímavosti o veľkonočných zvykoch poľskej menšiny s Małgorzatou Wojcieszynskaou. V relácii Tu je to miesto od 22.00 h Štefan Štec priblíži tzv. strastný týždeň vo zvykoch Rusínov, od 23.00 h bude v relácii Korene Ľudmila Garjanská hovoriť s etnologičkou Nadeždou Varcholovou o veľkonočnom pôste v tradícii Ukrajincov na Slovensku a do polnoci zaznie aj Hudba národností, ktorá bude venovaná zvykom Rusínov na Bielu Sobotu. Na Veľkonočnú nedeľu 31. marca začne národnostné vysielanie s Klárou Kohoutovou o 20.00 h reláciou Český magazín o veľkonočných zvykoch českej menšiny na Slovensku, od 21.00 h ju vystrieda relácia Za zrkadlom, v ktorej sa o veľkonočných sviatkoch v rómskom prostredí Roman Goroľ porozpráva s ľuďmi z grécko-katolíckej misie na Sigorde. Večer ukončia dve relácie venované rusínskym zvykom na Veľkú noc a to Muzika etnika (od 22.00 h) a Tu je to miesto (od 23.00 h). Oboma bude sprevádzať vo folklórnej obci známy spevák a rozhlasovú redaktor Štefan Štec.

Rádio Devín pripravilo bohatú veľkonočnú programovú ponuku. Na Veľký piatok odvysiela o 08.50 h prvú časť rozhlasovej hry Charlotte Brontëová - Jana Eyrová a o 14.00 h sa poslucháči môžu tešiť na jej druhú časť. O 10.00 h v relácii Ars musica zaznie sakrálna hudba veľkých skladateľov 16. – 20. storočia: Thomasa Tallisa, Heinricha Schütza, Johanna Sebastiana Bacha, Johannesa Brahmsa, Johna Tavenera a ďalších. O 16.00 h ponúkne Hudobná mozaika známe aj neznáme diela s témou Veľkej noci. Večer o 19.00 h sa poslucháči môžu tešiť na Koncertné Rádio Devín, ktoré ponúkne jedno z najslávnejších Haydnových diel, tradične zaznieva v predveľkonočnom čase Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži. Nočný program uzavrie o 23.00 h relácia Musica slovaca s témami kríža a bolesti zo straty v Meditácii pre violončelo O Crux Vladimíra Godára, Áriách na fragmenty textu Stabat Mater Ivana Paríka, Sláčikovom kvartete Musica dolorosa Iris Szeghy a Requiem da camera Romana Bergera.

Biela sobota v Rádiu Devín ponúkne poslucháčom o 10.00 h pásmo Táne Kusej: Svätý Bazil Veľký, v ktorom sa s univerzitným profesorom Danielom Škovierom vyberie do obdobia, v ktorom sa prelínal súmrak antiky s úsvitom kresťanskej kultúry. O 11.40 h zaznie hudba z gramo archívov v relácii Gramoretour, ktoráuvedie poeticky ladený album z diskografie slovenskej, speváčky, skladateľky a klaviristky Zuzany Eperješiovej: SKYVA – Zrkadlo. O 13.00 h odvysiela Rádio Devín rozhlasovú hru pre mládež od bratov Čapkovcov Zo života hmyzu, ktorú podľa divadelnej hry upravil Svetozár Sprušanský. O 15.30 h poteší poslucháčov Popoludňajší koncert s témou meditácia o nádeji a o 19.00 h v Opernom Rádiu Devín zaznie nahrávka z Dumo di Milano Giaocchino Rossini: Mojžiš v Egypte v hlavnej úlohe sa v skvelej forme prezentuje vtedy 73-ročný Ruggiero Raimondi.

Na Veľkonočnú nedeľu ponúkne poslucháčom Rádio Devín o 12.00 h fíčer o zvonoch a zvonolejároch v dejinách Košíc, ale aj o dnešných majstroch zvonolejároch a ich vnímaní histórie na pozadí úderov zvonov ohlasujúcich radostné udalosti, ale aj temné stránky života pod názvom Zvonenie storočiami. V noci o 22.30 h bude v relácii Nová hudba Rádia Devín rezonovaťtéma Kristovej obete, krížovej cesty a zmŕtvychvstania v súčasnom zvuku: Klavírny cyklus Krajina baránka Pavla Zemka Nováka a Symfónia pre soprán, husle a orchester Svetlo Slova Lukáša Borzíka. O 23.30 h zaznie v relácii Musica slovaca málo známa Omša Es dur málo známeho slovenského autora, rožňavského rodáka pátra Ľudovíta Skalníka (1783-1848) na večerné sviatočné počúvanie.

Na Veľkonočný pondelok o 10.00 h v relácii Ars musica: Vítanie jari zaznejú jarné inšpirácie naprieč históriou hudby a o 16.00 h ponúkne Musica folklorica jarný a veľkonočný projekt Euroradio 2024, ktorý priblíži ako znejú sviatky jari v ľudových inšpiráciách naprieč Európou.

TV Markíza ponúkne veselú Veľkú noc plnú obľúbených titulov pre celú rodinu a atraktívnych premiér

 TV Markíza ponúkne veselú Veľkú noc plnú obľúbených titulov

 pre celú rodinu a atraktívnych premiér

Bohatú a pestrú programovú ponuku si pre svojich divákov a diváčky počas nadchádzajúcich veľkonočných sviatkov pripravili aj tematické stanice Doma, Dajto a Markíza KRIMI.


Skupina Markíza bude počas nadchádzajúcich veľkonočných sviatkov tým najlepším televíznym spoločníkom pre celú rodinu. Každý z jej členov si bude môcť vybrať z bohatej a žánrovo pestrej ponuky atraktívnych filmov a seriálov, ktoré prinesú stanice Markíza, Doma, Dajto a Markíza KRIMI.

„Sviatočnú programovú štruktúru TV Markíza obohatia aj viaceré zaujímavé premiérové tituly a ani Veľká noc nepreruší tanečnú horúčku, ktorú na Slovensku rozpútala veľkolepá šou Let’s Dance. Televízia Doma poteší milovníkov kultovej romantiky nezabudnuteľnými príbehmi Anna zo Zeleného domu a Vtáky v tŕní, Dajto prinesie obvyklý mix legendárnych sitkomov a špičkových akčných filmov či komédií, a so stanicou Markíza KRIMI si prídu na svoje všetci fanúšikovia kriminálnych a detektívnych seriálov,“ približuje Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza.

Veselá Veľká noc na TV Markíza

Veľkonočná programová ponuka TV Markíza bude doslova nabitá veselými a obľúbenými rodinnými filmami a rozprávkami, prinesieme však aj atraktívne premiérové tituly.

V piatok 29. marca o 20:30 hod. to bude skvelá rodinná komédia Králik Peter na úteku. Obľúbený nespratník Peter sa tentokrát rozhodne utiecť z farmy, pretože si myslí, že svojím správaním všetkým spôsobuje iba problémy. V meste sa dostane do partie zvieracích zlodejov, ktorých novým cieľom sú farmárske trhy a šibal Peter do akcie zatiahne aj zvyšok rodiny a kamarátov. Záťah však nedopadne podľa plánu, a Peter tak za pomoci Thomasa (Domhnall Gleeson) a Bei (Rose Byrne) musí napraviť, čo pokazil.

O deň neskôr, v sobotu 30. apríla o 20:30 hod. ponúkneme v slovenskej premiére českú dobrodružnú komédiu s názvom Buď chlap!, v ktorej si zahrala celá plejáda špičkových hercov a herečiek ako Jakub Prachař, Tereza Ramba, Ondřej Sokol, Filip Novák, Sabina Remundová, Ivana Chýlková, či Naďa Konvalinková. Podarí sa Pavlovi (Jakub Prachař) prekonať samého seba a stať sa mužom, po ktorom Tereza (Tereza Ramba) túži?

Skvelá nálada nebude na obrazovkách TV Markíza chýbať ani po 22:45 hod. vďaka premiérovej romantickej komédii Manžel na skúšku s hereckými hviezdami ako Anna Faris, Eugenio Derbez, či Eva Longoria v hlavných úlohách.

Nedeľný večer 31. marca o 20:30 hod. bude aj počas veľkonočných sviatkov patriť veľkolepej tanečnej šou Let’s Dance, ktoré sa bude tematicky taktiež niesť vo sviatočnom duchu.

Diváci a diváčky TV Markíza sa počas Veľkej noci môžu tešiť aj na ďalšie populárne tituly pre celú rodinu, ako napríklad Pripojení: Rodina na baterky (piatok 29. 3. o 09:00 hod.) Noc v múzeu: Tajomstvo hrobky (piatok 29. 3. o 11:00 hod.), Králik Peter (piatok 29. 3. o 13:00 hod.), Jack, zabijak obrov (piatok 29. 3. o 14:50 hod.), Cesta na tajomný ostrov (piatok 29. 3. o 17:10 hod.), Wonder Woman 1984 (piatok 29. 3. o 22:30 hod.), 27 šiat (sobota 30. 3. o 14:30 hod.), 10 dní bez mamy (sobota 30. 3. o 16:50 hod.), Percy Jackson: Zlodej blesku (nedeľa 31. 3. o 08:30 hod.), Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (pondelok 1. 4. o 08:35 hod.), Rio (pondelok 1. 4. o 10:45 hod.), Peklo s princeznou (pondelok 1. 4. o 12:30 hod.), či Ferdinand (pondelok 1. 4. o 14:45 hod.).

Romantická Veľká noc na Doma

Televízia Doma prinesie počas Veľkej noci legendárne príbehy plné lásky v seriáloch Vtáky v tŕní (od štvrtka 28. 3. o 16:40 hod.) a Anna zo Zeleného domu (od štvrtka 28. 3. o 19:00 hod.). Programovú ponuku doplnia silné skutočné príbehy ako To sa môže stať každému (štvrtok 28. 3. o 21:10 hod.) a Zázraky z neba (piatok 29. 3. o 21:10 hod.), ale aj skvelé romantické filmy Ako zbaliť milionára (sobota 30. 3. o 21:35 hod.) a Čokoláda (nedeľa 31. 3. o 21:50 hod.). V pondelok 1. apríla o 23:10 hod. nebude chýbať ani kultová komédia Veselá Veľká noc, v ktorej sa predstavili francúzske herecké hviezdy prvej veľkosti Jean-Paul Belmondo a Sophie Marceau.

Veľkonočný rachot na Dajto

Diváci a diváčky stanice Dajto sa môžu tešiť na poriadny veľkonočný rachot plný tých najlepších, hviezdne obsadených akčných a dobrodružných filmov, ako napríklad Bad Boys (štvrtok 28. 3. o 20:30 hod.), premiérový Mechanik zabijak 2 (piatok 29. 3. o 20:30 hod.), Sherlock Holmes: Hra tieňov (sobota 30. 3. o 20:30 hod.), Hunter Killer: Neviditeľný zabijak (nedeľa 31. 3. o 20:30 hod.), ale aj výborných komédií Bláznivá strela (pondelok 1. 4. o 20:30 hod.) či Zviera (pondelok 1. 4. o 22:20 hod.). Počas dňa bude Dajto tradične domovom tej najlepšej zábavy vďaka obľúbeným komediálnym seriálom Teória veľkého tresku, Priatelia, Dva a pol chlapa, M*A*S*H, Mladý Sheldon a sviatočnú atmosféru podporia veľkonočné epizódy kultového seriálu Susedia.

Na stope zločinu s Markíza KRIMI

Naša najmladšia stanica Markíza KRIMI ponúka aj počas Veľkej noci nezmenenú programovú štruktúru, ktorá je plná špičkových kriminálnych a detektívnych seriálov. Sviatočné podvečery divákom a diváčkam o 19:00 hod. spríjemni legendárny NCIS - Námorný vyšetrovací úrad, ktorý cez víkend vystriedajú obľúbené Bostonské vraždy. Od piatka do nedele o 20:55 hod. pokračuje mimoriadne obľúbený český krimiseriál Špecialisti.

27. 3. 2024

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

Na podporu RTVS sa v stredu 


v Bratislave uskutočnil protest

Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine. Účastníci neskôr vytvorili aj živú reťaz okolo budovy rozhlasu ako vyjadrenie nesúhlasu s návrhom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase.
Na proteste prečítali spoločné vyhlásenie občianskych iniciatív s názvom Ruky preč od RTVS. Dohromady sa pod neho podpísali občianske iniciatívy z 19 slovenských miest.
"Návrh zákona o RTVS z dielne súčasnej vládnej koalície má jediný cieľ - úplné ovládnutie verejnoprávneho mediálneho priestoru a jeho využívanie na šírenie správ podporujúcich súčasnú vládnu moc a jej zahranično-politické smerovanie," uviedla Lucia Štasselová za iniciatívu Mier Ukrajine.
Ministerstvo kultúry SR 11. marca predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť, navrhuje sa však viacero zmien. Rezort v pondelok (25. 3.) informoval, že návrh zákona sa odkladá, dokým sa k nemu nevyjadrí Legislatívna rada vlády SR, a že vzhľadom na počet pripomienok a komplexnosť problematiky aktuálne pracuje na dopracovaní nového zákona.



Zdroj: TASR

Ministerstvo kultúry neakceptovalo viaceré zásadné pripomienky RTVS k pripravovanému zákonu o STaR


Ministerstvo kultúry neakceptovalo viaceré zásadné




 pripomienky RTVS k pripravovanému zákonu o STaR




Ministerstvo kultúry (MK) SR neakceptovalo viaceré zásadné pripomienky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) k pripravovanému návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STaR). RTVS to uviedla v súvislosti s rozporovým konaním o návrhu zákona o STaR, ktoré sa konalo v piatok 22. marca a na ktorom boli prítomní ako zástupcovia RTVS, tak aj MK SR. Ministerstvo podľa verejnoprávneho telerozhlasu neakceptovalo najzásadnejšiu pripomienku týkajúcu sa toho, že nejestvuje žiadny relevantný dôvod na rušenie RTVS a vytváranie nového subjektu, ktorý by však mal mať rovnakú činnosť, rovnaké podmienky a rovnakých zamestnancov, i rovnaké právne vzťahy, ale s novým manažmentom. „MK SR niektoré zásadné pripomienky RTVS akceptovalo, niektoré neakceptovalo a pri viacerých uviedlo, že ich akceptovalo len čiastočne. Zo strany MK SR však neboli predložené konkrétne navrhované znenia príslušných ustanovení, ktorými by dochádzalo k zapracovaniu akceptovaných resp. čiastočne akceptovaných zásadných pripomienok. Z tohto dôvodu nie je možné posúdiť, či výsledný spôsob zapracovania týchto pripomienok skutočne predstavuje akceptovanie daných pripomienok," informovala RTVS.

Verejnoprávny vysielateľ dodal, že rezort kultúry neakceptoval ani viaceré zásadné pripomienky, ktoré sa týkali nesúladu navrhovanej legislatívy s Európskym aktom o slobode médií. Tieto sa týkali najmä vymenúvania a odvolávania členov orgánov zriaďovaného subjektu, ale aj zabránenia vplyvu štátnych orgánov na redakčné politiky a redakčné rozhodnutia zriaďovaného subjektu. „Ministerstvo kultúry SR tiež odmietlo ponechať v súčasnosti účinnú úpravu, podľa ktorej členom rady RTVS nemôže byť ani štátny tajomník, generálny tajomník služobného úradu a ani iná osoba, ktorá zastáva funkciu v štátnej správe alebo v územnej samospráve. Rovnako odmietlo do návrhu zákona zapracovať v súčasnosti platné ustanovenie, podľa ktorého sa členom rady RTVS zakazuje o. i. vykonávať činnosť v prospech politickej strany alebo hnutia. MK SR argumentovalo tým, že formulácia „vykonávať činnosť v prospech politickej strany alebo hnutia“ nie je jednoznačná, preto ju do návrhu zákona nezapracuje," uvádza RTVS. Verejnoprávny telerozhlas pritom poukázal, že daná formulácia sa používa v nejednom právnom predpise, s cieľom vymedziť nezlučiteľnosť funkcií. Možno ju nájsť napríklad v zákone o verejnom obstarávaní, zákone o mediálnych službách, ale aj v zákone o oznamovateľoch protispoločenskej činnosti či zákone o TASR. „Ministerstvo neakceptovalo ani zásadnú pripomienku týkajúcu sa ustanovenia, podľa ktorého členom orgánom zriaďovaného subjektu zaniká funkcia nadobudnutím právoplatnosti súdneho rozhodnutia o oddlžení, ktoré je v rozpore s čl. 12 ods. 2 Ústavy SR, ktorý zaručuje všetkým rovnosť a stanovuje zákaz znevýhodňovania z dôvodu majetku či majetkového postavenia," dodala RTVS.







Zdroj: SITA

Zamestnanci RTVS zriadili výbor za verejnoprávnosť a nezávislosť

Zamestnanci RTVS zriadili výbor za

 verejnoprávnosť a nezávislosť


Zamestnanci RTVS zriadili koordinačný výbor za verejnoprávnosť a nezávislosť. Jeho cieľom je nielen poukazovať na nevyhnutnú dôležitosť nezávislého a verejnoprávneho charakteru RTVS, ale v prípade potreby sa za základné princípy aj postaviť. TASR o tom informoval člen výboru Tomáš Bartoněk.
"Chceme zdôrazniť, že naša iniciatíva je vecná a odborná a odmietame akékoľvek jej spolitizovanie. Nie sme politici, sme skupina rôznorodých profesionálov, ktorí zabezpečujú základné fungovanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu," uviedol.
Členovia výboru sa zaväzujú k ochrane verejnoprávnosti a slobody prejavu a vyzývajú štátne orgány, aby rešpektovali základné princípy. Poukázali na rešpektovanie verejnoprávnych médií, zachovanie plurality názorov vo vysielaní, tiež na potrebu stabilného a transparentného financovania RTVS či transparentnú voľbu jej generálneho riaditeľa.
"Týmto apelujeme na všetky orgány štátnej moci, aby pri prípadnom zasahovaní do zákona o RTVS zachovávali tieto princípy, vlastné médiám verejnej služby vo všetkých demokratických krajinách. Len tak je možné zabezpečiť slobodné, nezávislé a pluralitné vysielanie - verejnú službu, ktorá slúži všetkým občiankam a občanom Slovenskej republiky," poznamenali.
Dodali, že v prípade pokračujúcej hrozby straty verejnoprávnosti a nezávislosti RTVS sú pripravení podniknúť ďalšie kroky na jej ochranu a na ochranu verejného záujmu. "Náš odpor proti akýmkoľvek pokusom o politické ovládnutie RTVS sa bude stupňovať až na hranicu, ktorú nám umožňujú platné zákony tejto republiky," dodal Bartoněk.
Ministerstvo kultúry SR 11. marca predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť, navrhuje sa však viacero zmien. Rezort v pondelok (25. 3.) informoval, že návrh zákona sa odkladá, dokým sa k nemu nevyjadrí Legislatívna rada vlády SR, a že vzhľadom na počet pripomienok a komplexnosť problematiky aktuálne pracuje na dopracovaní nového zákona.



Zdroj: TASR

26. 3. 2024

GR RTVS Ľuboš Machaj sa výboru NRSR o jeho osobnom bankrote nezúčastní

GR RTVS Ľuboš Machaj sa výboru NRSR o jeho

 

 osobnom bankrote nezúčastní

Generálny riaditeľ (GR) RTVS Ľuboš Machaj sa nezúčastní stredajšieho (27. 3.) rokovania Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá, ktorý mal preberať okolnosti súvisiace s jeho osobným bankrotom. Šéf telerozhlasu argumentuje tým, že v rámci voľby generálneho riaditeľa RTVS všetky informácie v tejto veci poskytol, rovnako tým, že mimo volieb šéfa RTVS nespadá navrhovaný bod programu do vecnej pôsobnosti mediálneho výboru.
V liste adresovanom výboru Machaj pri zdôvodnení svojej neúčasti uvádza tiež to, že podľa zákona nespadá do skupiny osôb, ktorá má povinnosť sa zúčastniť zasadnutia parlamentného výboru.
"V rámci kandidatúry na funkciu GR RTVS som mediálnemu výboru predložil všetky požadované dokumenty. Tieto dokumenty má Národná rada a jej orgány naďalej k dispozícii a na ich obsahu sa nič nezmenilo," zdôraznil Machaj.
Dodal, že okolnosti osobného bankrotu už opakovane verejne vysvetlil, pripomenul, že situácia, ktorá vyústila do jeho oddlženia v súlade so zákonom o konkurze, súvisela s jeho úsilím o zachovanie plurality médií. Poukázal zároveň na to, že otázky týkajúce sa oddlženia smie riešiť a aj riešil súd, ktorý v danej veci vyniesol právoplatné rozhodnutie.
O to, aby Machaj vysvetlil okolnosti oddlženia na pôde mediálneho výboru parlamentu požiadala predsedu výboru Romana Michelka (SNS) ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).


Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Vrchný súd v Londýne v utorok odročil verdikt v prípade vydania zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea z Británie do Spojených štátov na 20. mája. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.
Washington žiada o vydanie Assangea do USA za údajné sprisahanie po tom, ako zverejnil státisíce uniknutých tajných dokumentov týkajúcich sa aktivít Spojených štátov okolo vojen v Afganistane a Iraku.
Britský súd tak rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný okamžite. Spojeným štátom dal tri týždne (do 16. 4.) na to, aby poskytli záruky týkajúce sa práv Assangea na základe prvého dodatku americkej ústavy. USA sa zároveň musia zaručiť, že Assange nebude po vydaní odsúdený na smrť. Ak USA tieto záruky neposkytnú, Assange sa bude môcť proti svojmu vydaniu odvolať, vysvetlila stanica CNN.
Assange sa proti vydaniu do USA bráni už viac než desať rokov. Sedem rokov strávil na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne, posledných päť rokov v prísne stráženom britskom väzení Belmarsh.
Veľké mediálne organizácie, obhajcova slobody tlače či napríklad aj austrálsky parlament odsudzujú stíhanie Assangea na základe amerického zákona o špionáži z roku 1917, ktorý nikdy predtým nebol za zverejnenie tajných informácií použitý.









Rada Európskej únie v utorok schválila Európsky zákon o slobode médií, ktorého cieľom má byť ochrana slobody médií, plurality a redakčnej nezávislosti v krajinách EÚ. Zákon teraz musia podpísať predsedovia Rady a Európskeho parlamentu, potom ho zverejnia v Úradnom vestníku EÚ a následne o 20 dní vstúpi do platnosti. Oznámila to Rada na svojej webovej stránke, uvádza TASR.
Legislatíva zakladá spoločný rámec pre fungovanie mediálnych služieb na vnútornom trhu EÚ a zavádza opatrenia na ochranu novinárov a verejnoprávnych i súkromných médií od politického zasahovania. Zároveň im uľahčí cezhraničnú prevádzku v rámci spoločenstva.
Nové pravidlá majú zaručiť občanom prístup k slobodným a pluralitným informáciám a určujú povinnosti členským štátom, aby zabezpečili podmienky na ich ochranu. Regulácia je podľa Rady odpoveďou na obavy z politizácie médií a ich netransparentného vlastníctva.
Zákon ustanovuje nezávislú európsku radu pre mediálne služby, ktorej členmi budú predstavitelia orgánov zodpovedných za médiá na úrovni členských štátov. Jej úlohou bude dohliadať nad dodržiavaním zákona o slobode médií a poskytovať poradné stanoviská Európskej komisii.
Úmysel vypracovať zákon o slobode médií v EÚ predstavila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo svojej správe o stave Únie v roku 2021. Následne Komisia vypracovala návrh a rokovania medzi Radou a Európskym parlamentom o konečnej podobe legislatívy sa skončili v decembri 2023. Pred dvoma týždňami schválil zákon Európsky parlament.









Európska únia v utorok vyzvala prevádzkovateľov veľkých online platforiem ako Facebook či TikTok, aby pred blížiacimi sa eurovoľbami prijali dostatočné opatrenia proti dezinformáciám typu "deepfake". Ustrážiť si majú aj ďalší obsah generovaný umelou inteligenciou (AI). S odvolaním sa na správu agentúry AFP o tom informuje TASR.
Ak platformy neprijmú túto smernicu, keďže nie je právne záväzná, musia preukázať, aké "rovnako účinné" opatrenia prijali. Zároveň majú zaistiť zachovanie slobody prejavu, dodal eurokomisár pre vnútorný trh a priemysel Thierry Breton.
Výzva je súčasťou série opatrení, ktoré zaviedla Európska komisia. Zastrešuje ich bezprecedentne rozsiahly zákon o digitálnych službách (Digital Services Act, DSA), prvý svojho druhu, ktorý začal platiť vlani.
V rámci nových smerníc EK tiež uviedla, že platformy by mali explicitne označiť politickú reklamu. Pripomenula, že do platnosti v roku 2025 vstúpi pre túto oblasť prísnejší zákon.
Pod hlavičkou DSA označila európska exekutíva 22 veľkých digitálnych platforiem a do tohto zoznamu zaradila okrem iného Instagram, Snapchat, YouTube a X (bývalý Twitter).
Jednou z inštrukcií pre tieto platformy je, aby explicitne označili obsah, ktorý vytvorila generatívna AI. Ak tam označenie nedajú priamo sociálne siete, musia poskytnúť možnosť používateľom, aby obsah označili sami.
Únia sa obáva najmä o voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať v júni tohto roku. Za konkrétnu hrozbu považuje napríklad ruské manipulácie a dezinformácie.
EK zároveň odporúča veľkým digitálnym platformám, aby "obmedzili monetizáciu a virálnosť obsahu, ktorý by mohol ohroziť integritu procesu volieb".




Copyright  © TASR 2024

 








Moskovský súd v utorok nariadil predĺženie väzby reportéra novín Wall Street Journal Evana Gershkovicha obvineného zo špionáže prinajmenšom do 30. júna. Tridsaťdvaročný americký občan je vo väzbe od konca marca 2023, kedy ho zatkli v Jekaterinburgu.
Je prvým reportérom amerického média, ktorého od studenej vojny v Rusku zadržali pre obvinenia zo špionáže. On, jeho zamestnávateľ aj americká vláda obvinenia odmietajú.
Americká veľvyslankyňa Lynne Tracy, ktorá sa zúčastnila na utorkovom pojednávaní súdu, zopakovala, že obvinenia voči Gershkovichovi sú „kategoricky nepravdivé“. „Nie sú odlišným výkladom okolností. Sú fikciou. Žiadne ospravedlnenie pre Evanovo pokračujúce zadržiavanie a žiadne vysvetlenie, prečo sa Evan robiac si svoju prácu novinára dopustil zločinu. Evanov prípad nie je o dôkazoch, riadnom procese alebo právnom štáte. Ide o využitie amerických občanov ako pešiakov na dosiahnutie politických cieľov,“ povedala diplomatka novinárom pred budovou súdu.
Analytici poukazujú na to, že Moskva môže využívať uväznených Američanov na vyjednávanie počas prudkého nárastu americko-ruského napätia v súvislosti s vojnou Kremľa na Ukrajine.

 

Copyright  © SITA 2024

Rádio LUMEN má nového konateľa

Rádio LUMEN má nového konateľa





Novým konateľom Rádia LUMEN sa stal Ivo Novák. Vo funkcii nahradí od 1. apríla Zuzanu Szakácsovú.
Valné zhromaždenie Rádia LUMEN zvolilo na svojom zasadnutí 26. marca 2024 na základe odporučenia biskupov do funkcie nového konateľa Rádia LUMEN. Stal sa ním Ivo Novák, ktorý doteraz v rádiu zastával pozície moderátora, redaktora a PR manažéra. Funkciu oficiálne prevezme od 1. apríla po Zuzane Szakácsovej.
Zuzana Szakácsová z pozície konateľky odchádza k 31. marcu 2024 na vlastnú žiadosť. V Rádiu LUMEN pôsobila od decembra 2003 ako redaktorka, programová riaditeľka a výkonná riaditeľka. Funkciu konateľky vykonávala od 3. decembra 2019. Rádio LUMEN jej touto cestou ďakuje za dlhoročnú službu a želá jej veľa šťastia v pracovnom a súkromnom živote.
Nový konateľ bude chcieť vniesť do vedenia Rádia LUMEN aj nové prvky a posunúť rádio ešte bližšie ku každodennému životu poslucháčov. „Vážim si dôveru od otcov biskupov. V práci redaktora a PR manažéra som bol blízko našim poslucháčom. Poznám mnohé ich očakávania od rádia. Verím, že sa nám aj spolu s kolegami podarí Rádio LUMEN posunúť k ešte vyššej kvalite programu,“ uviedol nový konateľ Ivo Novák.
Konateľa Rádia LUMEN volí Valné zhromaždenie na základe odporučenia biskupov Slovenska. Rádio LUMEN má triumvirátne vedenie. Okrem konateľa Iva Nováka v ňom sú aj riaditeľ neziskovej organizácie PRE LUMEN, n.o. Ján Krupa a programový riaditeľ Martin Šajgalík.


Ivo Novák
- Narodený 6.1.1989
- Vysokoškolské štúdium absolvoval na Filozofickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici
- V Rádiu LUMEN je od roku 2010 – postupne pracoval ako redaktor, moderátor, PR manažér
- Od 1. 4. 2024 bude konateľom Rádia LUMEN

Hostia a témy diskusnej relácie TV Joj Analýzy Na hrane

 Hostia a témy diskusnej relácie 

 Analýzy Na hrane | JOJ.sk | Stránka, ktorá sa dá pozerať!

TV Joj Analýzy Na hrane 

Analýzy Na hrane - politická diskusná relácia, ktorá voľne naväzuje na štvrtkový formát Na hrane. Nová relácia má ambíciu ponúknuť priestor analytikom, odborníkom, ale napríklad aj politikom, ktorí nedostávajú priestor vo večernej relácii. 

Analýzy Na hrane majú predovšetkým webovú podobu, televízia ich vysiela na spravodajskej televízii JOJ 24, na stránke Novinyplus.sk, na svojich webových platformách a na facebookovej stránke Na hrane TV JOJ, kde si štvrtkový politický duel našiel svoju stálu divácku základňu. 

Hosťami relácie v utorok 26. marca budú Mikuláš Dzurinda a Ivan Šimko. Rozprávať sa budú o integračnom procese a ceste Slovenska do NATO, či o perspektíve a výzvach stojacich pred NATO a pred Slovenskom z pohľadu jej člena. 

Nenechajte si ujsť reláciu Analýzy Na hrane v utorok 26. marca od 18:00.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Celosvetové príjmy z hudobných nahrávok sa v roku 2023 zvýšili o 10,2 percenta, a to najmä vďaka rastu predplatiteľov streamovania. Uvádza to Medzinárodná federácia fonografického priemyslu (IFPI), ktorá zastupuje nahrávací priemysel na celom svete. Údaje zverejnené v správe IFPI Global Music Report ukazujú, že celkové obchodné príjmy dosiahli v roku 2023 28,6 miliardy USD, čo je deviaty rok rastu po sebe. TASR informoval Leoš Bednář z Českej národnej skupiny IFPI.
Príjmy zo streamovania predstavovali väčšinu rastu tržieb a celkového podielu na trhu. Samotné príjmy zo streamovania predplatného vzrástli o 11,2 percenta a tvorili takmer polovicu (48,9 percenta) svetového trhu. V roku 2023 počet predplatiteľov hudobných streamovacích služieb prvýkrát prekročil 500 miliónov a v súčasnosti existuje viac ako 667 miliónov používateľov predplatených účtov, pričom penetrácia domácností sa v jednotlivých krajinách výrazne líši.
Silný rast zaznamenali aj iné formáty s dvojciferným percentuálnym nárastom fyzických príjmov (o 13,4 percenta) a ziskom príjmov z výkonnostných práv (o 9,5 percenta). Toto je tretí rok po sebe, v ktorom sa digitálne aj fyzické príjmy zvýšili súčasne. Príbeh rastu na celom svete bol pozitívny, pretože práca a investície nahrávacích spoločností prispeli k tomu, že každý región zaznamenal v roku 2023 rast tržieb. Päť zo siedmich regiónov sveta zaznamenalo dvojciferný percentuálny zisk.
Rast príjmov v jednotlivých regiónoch sveta je nasledovný: USA a Kanada +7,4 percenta, Európa +8,9 percenta, Ázia +14,9 percenta, Latinská Amerika +19,4 percenta, Austrália +11,3 percenta, Nový Zéland +8,4 percenta, Blízky východ a severná Afrika +14,4 percenta. Príjmy zo streamovania opäť dominovali na Blízkom východe a v severnej Afrike s podielom na trhu v tomto regióne 98,4 percenta. Celkové príjmy regiónu Blízkeho východu a severnej Afriky vzrástli v roku 2023 o 14,4 percenta, čím prekročili mieru globálneho rastu.




Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange sa v utorok dozvie, či jeho posledný pokus o zastavenie vydania zo Spojeného kráľovstva do USA bol úspešný, uvádza agentúra AFP s odvolaním na súdne dokumenty, informuje TASR.
Assange sa proti vydaniu do USA bráni už viac než desať rokov. Sedem rokov strávil na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne, posledných päť rokov v prísne stráženom väzení Belmarsh.
Washington žiada o vydanie Assangea do USA pre obvinenia zo sprisahania, pretože zverejnil státisíce tajných dokumentov týkajúcich sa vojen v Afganistane a Iraku. V USA by mohol byť odsúdený až na 175 rokov väzenia.
Veľké mediálne organizácie, obhajcova slobody tlače aj austrálsky parlament odsudzujú stíhanie Assangea na základe amerického zákona o špionáži z roku 1917, ktorý nikdy predtým nebol za zverejnenie tajných informácií použitý.
Začiatkom marca sa proti jeho vydaniu do USA vyslovil aj nemecký kancelár Olaf Scholz.

Copyright  © TASR 2024

 




Európska komisia začala vyšetrovanie technologických spoločností Apple, Google a Meta pre nedodržiavanie aktu o digitálnych trhoch.
Akt o digitálnych trhoch je rozsiahly súbor pravidiel, ktorý sa zameriava na veľké technologické spoločnosti, takzvaných strážcov prístupu, ktoré poskytujú základné platformové služby. Cieľom je urobiť digitálne trhy „spravodlivejšími“ a konkurencieschopnejšími. Za nedodržanie hrozia vysoké pokuty alebo dokonca ukončenie podnikania.
Eurokomisia uviedla, že „má podozrenie, že opatrenia zavedené týmito strážcami prístupu nespĺňajú ich povinnosti“ podľa aktu o digitálnych trhoch.
V prípade Googlu a Applu prešetruje, či plne dodržiavajú pravidlá aktu, ktoré vyžadujú, aby technologické spoločnosti umožnili vývojárom aplikácií nasmerovať používateľov na ponuky dostupné mimo ich obchodov s aplikáciami. Google je tiež predmetom vyšetrovania za nedodržiavanie ustanovení, ktoré bránia technologickým gigantom uprednostňovať svoje vlastné služby pred konkurentmi. Komisia tiež skúma, či Apple robí dosť pre to, aby umožnil používateľom iPhonov jednoducho meniť webové prehliadače.
Meta zase čelí vyšetrovaniu pre možnosť ponúkanú používateľom platiť mesačný poplatok za verzie Facebooku alebo Instagramu bez reklám, aby sa mohli vyhnúť tomu, aby sa ich osobné údaje používali na zacielenie online reklám.
Google uviedol, že urobil „významné zmeny“ v spôsobe, akým jeho služby fungujú v Európe, aby boli v súlade s aktom o digitálnych službách. Spoločnosť Apple sa vyjadrila, že je presvedčená, že jej plán je v súlade s aktom, a bude „naďalej konštruktívne spolupracovať s Európskou komisiou pri vykonávaní vyšetrovania“. Meta v pripravenom vyhlásení uviedla, že „predplatné ako alternatíva k reklame je dobre zavedený obchodný model v mnohých odvetviach a navrhli sme predplatné za žiadne reklamy, aby sme riešili niekoľko prekrývajúcich sa regulačných povinností vrátane aktu o digitálnych službách. Budeme sa naďalej konštruktívne angažovať s Komisiou“.
Komisia uviedla, že má v úmysle ukončiť vyšetrovanie do 12 mesiacov.




V období pred druhým kolom prezidentských volieb narastie počet hoaxov a dezinformácií. Informoval o tom zakladateľ portálu Hoaxy a podvody David Púchovský, ktorý upozornil na štyri dôvody šírenia dezinformácií a hoaxov pred druhým kolom prezidentských volieb. „V prípade hoaxov platí, že ak niečo funguje v zahraničí, po čase to príde aj na Slovensko," upozornil Púchovský s tým, že dezinformácie a hybridné hrozby sú súčasťou volieb v každej krajine a pripomenul intenzívne šírenie falošných správ o českých prezidentských voľbách.
Ďalším dôvodom je podľa Púchovského tesný rozdiel medzi oboma kandidátmi. Ako vysvetlil, volebné modely a prieskumy naznačujú, že výsledok volieb bude veľmi tesný, čo zvyšuje napätie v štáboch jednotlivých kandidátov, v ich politických zázemiach ako aj u priaznivcov. „Nepokojná atmosféra a neistý výsledok sú spúšťačom hybridného pôsobenia. Pripomeňme si, že minulý rok sa práve preto na Slovensku objavil hoax o sfalšovaných voľbách, no keď neskôr prieskumy naznačovali úspech strán stojacich za jeho šírením, logicky od neho upustili. Dnes to bude iné, rozdiel je tesný," dodal Púchovský a pokračoval, že na Slovensku došlo k obmedzeniu činnosti odborov a útvarov strategických komunikácií. „Napríklad, najsledovanejší policajný kanál proti hoaxom je nefunkčný," uviedol Púchovský, podľa ktorého aj z tohto dôvodu tvorcovia falošných správ využívajú príležitosť pokračovať vo svojej činnosti. „Vedia totiž, že neexistuje štátna autorita, ktorá by ich minimálne efektívnou komunikáciou eliminovala," upozornil zakladateľ portálu Hoaxy a podvody.
Ako posledný dôvod zvýšeného počtu predvolebných hoaxov pripomenul aj prieskumy, podľa ktorých je Slovensko jednou z "najzakonšpirovanejších" krajín EÚ. „V takomto prostredí sa ľahko tvoria a šíria falošné správy o akejkoľvek téme, voľby nevynímajúc," uzavrel Púchovský.




Obaja kandidáti na prezidenta zožali na Facebooku počas februára veľké množstvo nenávistných a vulgárnych komentárov. V rámci iniciatívy Bezhejtu analyzovali komentáre pod facebookovými profilmi kandidátov na prezidenta Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho (Hlas-SD) a ukázalo sa, že výsledky nie sú dobré ani pre jedného z kandidátov. Iniciatíva Bezhejtu vyhodnotila takmer 24-tisíc komentárov na stránke Korčoka, pričom 15,87 percenta z nich bolo umelou inteligenciou klasifikovaných ako nenávistných či vulgárnych. U Pellegriniho analyzovali viac ako 13-tisíc komentárov, z čoho 9,72 percenta obsahovalo nenávistné prejavy či vulgarizmy.
Ako iniciatíva spresnila, hejt v ponímaní analýzy zahŕňa vulgárne a nenávistné komentáre bez ohľadu na to, komu sú adresované. Okrem vulgarizmov sa v komentároch bežne vyskytovali aj dehumanizujúce označenia ako napríklad „falošný potkan", a tiež homofóbne a nenávistné komentáre nielen proti kandidátom ale aj proti iným diskutujúcim. „Práve tieto negatívne prejavy majú tendenciu eskalovať a zhoršovať už aj tak napätú atmosféru volebného obdobia," skonštatovala iniciatíva s tým, že ani jeden z kandidátov nedokázal účinne moderovať svoje online priestory. Najviac hejtov podľa analýzy boli pod príspevkami z 26. februára, teda v deň, keď kandidáti reagovali na vyhlásenie predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktoré sa týkalo hrozby vyslania slovenských vojakov na Ukrajinu.
„Najväčší počet nenávistných komentárov sme zaznamenali pod Korčokovým príspevkom s názvom „Stávame sa hlásnou trúbou Kremľa v NATO a EÚ“, kde bolo 411, teda 34,83 percenta z 1 180 komentárov identifikovaných ako hejt," priblížila iniciatíva s tým, že Pellegrini, aj napriek nižšiemu percentu hejtu pod príspevkami, zaznamenal podobný trend pod príspevkom „Slovensko nepošle svojich vojakov na územie Ukrajiny". Pod týmto príspevkom hejt tvoril 25,93 percenta, teda 111 zo 428 komentárov. Podla iniciatívy Bezhejtu by obaja kandidáti mali byť v tejto súvislosti jednotní a mali by ukázať odhodlanie nenávistné prejavy eliminovať. „Bol by to prínos nielen pre ich vlastné kampane, ale aj pre vytvorenie zdravšej, inkluzívnejšej politiky a spoločnosti. Pretože v konečnom dôsledku vulgarizmy a nenávistné prejavy nielen, že oslabujú demokratické inštitúcie, ale takisto odrádzajú aj širokú verejnosť od zapojenia sa do verejného diskurzu," uzavrela iniciatíva.

Copyright  © SITA 2024