31. 12. 2022

 Zomrela Barbara Walters

Zomrela Barbara Walters
 Barbara Walters dead: Legendary 'Today,' 'The View' newscaster was 93

Vo veku 93 rokov zomrela v piatok 30. decembra v New Yorku Barbara Walters, legenda televízneho spravodajstva a žurnalistiky, ktorá sa stala vôbec prvou moderátorkou hlavnej spravodajskej relácie v histórii americkej televízie. Smutnú správu o odchode legendy priniesli všetky relevantné spravodajské zdroje, vrátane New York Times či CNN.

Televíznu kariéru odštartovala v roku 1961 ako reportérka a scenáristka spravodajskej relácie Today na stanici NBC. V roku 1974 sa stala spolumoderátorkou a o dva roky neskôr sa stala prvou ženou na poste hlavnej moderátorky hlavných večerných správ na stanici  ABC.  Postupne sa vypracovala medzi najvýznamnejších žurnalistov v USA.b>Rozhovory robila so všetkými prezidentmi USA a prvými dámami od inaugurácie Richarda Nixona. Mala vlastné relácie a pred jej mikrofónom sa objavovali nielen vrcholoví politici, ale aj najjagavejšie hviezdy Hollywoodu - od Fidela Castra až po Michaela Jacksona. Barbara Walters tak vydláždila cestu mnohým ženám do televízneho spravodajstva, ktorý bol v USA výhradne mužskou doménou.

Zdroj: markiza.sk


 

Novoročné vysielanie RTVS bude v znamení 30. výročia SR  

Novoročné vysielanie RTVS bude
 
 

 
v znamení 30. výročia SR



Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) oslávi 30. výročie vzniku Slovenskej republiky viacerými špeciálnymi reláciami. Jednou z nich bude aj premiérový dokument Prípad Slovenská republika. Verejnoprávna televízia avizuje i 25-dielnu hudobno-zábavnú šou Hit roka, ktorú odštartuje 5. januára. "Do vysielania prídu i ďalšie premiéry dokumentov, obľúbených relácií i zábavných programov," uviedol pre TASR PR manažér Stanislav Čačko.
Na Nový rok čakajú divákov Jednotky rozprávkové príbehy, ako Pávie pierko, O dvanástich mesiačikoch, Sedem zhavranelých bratov či muzikál Neberte nám princeznú. O 11.00 h odvysiela v priamom prenose novoročnú svätú omšu z Katedrály sv. Martina, o 13.00 h novoročný príhovor prezidentky SR a o 17.00 h v priamom prenose udeľovanie štátnych vyznamenaní. O 20.30 h uvedie v dvoch častiach za sebou dobrodružný film Jánošík.
V prvom januárovom týždni čakajú divákov Jednotky obľúbené klasiky i rozprávkové príbehy. Vo sviatočný deň 6. januára o 14.20 h odvysiela premiéru animovanej rozprávky Tvojazem, o 20.30 h premiéru filmu Naučte sa milovať o mužovi, ktorého rodina naučí bezpodmienečne milovať.
Hudobno-zábavná šou s moderátorom Jánom Žgravčákom Hit roka odštartuje 5. januára. V sobotu 7. januára čaká divákov Jednotky o 20.30 h galaprogram 30 rokov Slovenskej republiky.
Dvojka odvysiela na Nový rok v priamom prenose o 11.15 h tradičný novoročný koncert Viedenských filharmonikov. Po 17.30 h to bude nový dokument 30 rokov na Hlavnej ulici v Košiciach, ktorý prinesie pohľad na 30 rokov Slovenskej republiky z metropoly východného Slovenska, a tiež v premiére dokument 30 rokov na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Premiéru dokumentárneho filmu k výročiu vzniku SR Prípad Slovenská republika odvysiela o 20.35 h.
Štátny sviatok si 1. januára pripomenú na spravodajskom okruhu :24 aj strihovými dokumentmi 30 rokov samostatnej SR v regiónoch (14.15 h), "30" (13.30 h) a diskusným programom 30. výročie vzniku SR (14.55 h).
Na Nový rok o 20.30 h odvysiela :Šport premiérový dokument Roky hľadania, ktorý pripomenie najvýznamnejšie úspechy slovenského športu na vrcholných svetových súťažiach, ale zmapuje aj zložitosť hľadania systémových krokov zabezpečenia a rozvíjania športu na Slovensku.
Jubileum SR pripomenú vo vysielaní na prelome rokov všetky rozhlasové programové služby. Rádio Slovensko priblíži atmosféru osláv pred 30 rokmi, v publicistických príspevkoch zhodnotí tri desaťročia existencie štátu, odvysiela aj špeciál Z prvej ruky. Súčasťou programu bude predpoludňajší prenos rímskokatolíckej bohoslužby, a to aj v Rádiu Regina.

 



GAMES?

GAMES?

 Latest Grifter GIFs | Gfycat

30. 12. 2022

 MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

Kremlin Places Bellingcat's Christo Grozev on Wanted List - The Moscow Times
Bulharský investigatívny novinár Christo Grozev, známy vďaka projektom organizácie Bellingcat, ktorého Rusko zaradilo na zoznam hľadaných osôb, má obavy o svoj život i životy členov svojej rodiny. V tejto súvislosti mu už pomoc ponúklo niekoľko európskych krajín vrátane Rakúska, kde žil v posledných desiatich rokoch, informovala vo štvrtok agentúra AP.
Bulharský premiér Galab Donev vo štvrtok uviedol, že Rusko Sofiu oficiálnou cestou neinformovalo o žiadnych obvineniach vznesených voči Grozevovi, ktorý sa tento rok vo svojej investigatívnej činnosti zameral na vojnové zločiny spáchané na Ukrajine a pripisované ruskej armáde.
Zaradenie Grozeva na zoznam Ruskom hľadaných osôb označil Donev za neprijateľný čin, ktorý "predstavuje zásah do slobody prejavu a pokus o zastrašenie bulharského občana".
V súvislosti s Grozevovou kauzou si bulharské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok predvolalo ruskú veľvyslankyňu.
Samotný Grozev už v pondelok v statuse zverejnenom na Twitteri uviedol, že netuší, prečo ho Kremeľ zaradil na zoznam hľadaných osôb. „V istom zmysle na tom nezáleží — už roky dávajú jasne najavo, že sa boja našej práce a nezastavia sa pred ničím, aby sa jej zbavili," konštatoval.
Grozev, ktorý z bezpečnostných dôvodov nezverejňuje miesto, kde sa nachádza, v rozhovore pre médiá vyjadril obavy o svoj život a život svojej rodiny. Povedal tiež, že očakáva podporu od bulharského štátu. Dodal, že pomoc mu ponúklo už viacero iných krajín.
V spomínanom rozhovore Grozev uviedol, že v posledných rokoch on i jeho kolegovia z Bellingcatu cestovali tak, že si letenky kupovali na poslednú chvíľu, aby nebolo ľahké zistiť, kam smerujú a čo vyšetrujú. Teraz sa musia vyhnúť tomu, aby sa dostali na územie krajiny, ktorá by "mohla chcieť urobiť Kremľu službu".
Grozev svojho času viedol vyšetrovanie prípadov otráv ruského opozičného politika Alexeja Navaľného a bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry, pričom odhalil a dokázal, že šlo o činy spáchané ruskou vojenskou rozviedkou.
Bulharsko, ktoré bolo kedysi blízkym spojencom Sovietskeho zväzu, je členom Európskej únie a NATO a po vpáde ruskej armády na Ukrajinu podporilo západné sankcie uvalené na Rusko za rozpútanie vojny na Ukrajine.
Rusko koncom apríla prerušilo dodávky plynu do Bulharska, ktorého vláda odmietla požiadavku Moskvy platiť účty za plyn v rubľoch.
O dva mesiace neskôr Bulharsko vyhostilo 70 pracovníkov ruskej diplomatickej misie a ich rodinných príslušníkov. Toto hromadné vyhostenie — jedno z najväčších v Európe — spôsobilo nárast napätia medzi týmito historicky blízkymi krajinami.

 

Copyright  © TASR 2022

 Russian Offensive Campaign Assessment, October 18 | Institute for the Study  of War



Kremeľ zosilňuje úsilie dostať na svoju stranu vojenských blogerov a ponúka im mocenské pozície. Konštatuje to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), podľa ktorého to umožňuje Moskve „posilniť niektoré elementy oficiálnej rétoriky“ prostredníctvom populárnych kanálov. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.
Jeden ruský vojenský bloger, ktorého ruský prezident Vladimir Putin menoval do ruskej rady pre ľudské práva, hlásal oficiálne vyhlásenie rady, že nedostala žiadne informácie o násilnej mobilizácii zajatcov k účasti vo vojne, píše ISW. Ďalší bloger, ktorý získal miesto v Putinovej mobilizačnej pracovnej skupine, zas vyjadril nadšenie z možnosti predniesť svoje obavy priamo ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi počas prvého stretnutia pracovnej skupiny 28. decembra. „Ponukou týchto pozícií vo vláde Kremeľ presadzuje autocenzúru a predstavuje svoje naratívy niektorým osobnostiam v priestore vojenských blogerov. Putinovo vymenovanie týchto vojenských blogerov do oficiálnych pozícií tiež naznačuje, že súhlasí s ich extrémnymi a niekedy genocídnymi vyhláseniami,“ uvádza inštitút.
Do informačnej sféry Kremľa je podľa ISW čiastočne integrovaných najmenej sedem najprominentnejších vojenských blogerov. Kremeľ by z toho mohol „významne profitovať“, ale je nepravdepodobné, že Putin „skrotí celú komunitu“.
 
Investigative journalist Christo Grozev added to Russian 'wanted list' |  Euronews

Bulharské ministerstvo zahraničia si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca, aby vysvetlil, prečo Moskva zaradila bulharského novinára pracujúceho pre medzinárodný investigatívny web na zoznam hľadaných osôb. Stalo sa tak po tom, čo hlavné strany v parlamente vyzvali na podporu Christa Grozeva.
Grozev je vedúci výskumník investigatívneho zoskupenia Bellingcat, ktorý vyšetroval otravy ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa. Tento rok sa sústredil na údajné ruské vojnové zločiny na Ukrajine. Novinár, ktorý z bezpečnostných dôvodov nezverejňuje, kde sa nachádza, v pondelok na Twitteri napísal, že netuší na základe čoho ho Kremeľ zaradil na spomenutý zoznam.
Bulharský premiér Galab Donev vo štvrtok uviedol, že Rusko cez oficiálne kanály neinformovalo Bulharsko o akýchkoľvek obvineniach vznesených proti Grozevovi. „Tento čin je neprijateľný... predstavuje zásah do slobody prejavu a pokus zastrašiť bulharského občana,“ povedal predseda bulharskej vlády.
Grozev prostredníctvom videospojenia hovoril s miestnymi televíziami a vyjadril obavy o jeho život aj jeho rodiny, pričom povedal, že očakáva podporu od Bulharska. Pomoc mu podľa jeho slov ponúklo niekoľko európskych krajín vrátane Rakúska, kde žil v ostatnom desaťročí. Novinár povedal, že v posledných rokoch on a jeho kolegovia z Bellingcatu cestovali „s nákupmi lístkov na poslednú chvíľu, aby nebolo ľahké zistiť, kam ideme a čo vyšetrujeme“. „Teraz sa musíme vyhnúť tomu, aby sme sa dostali na územie krajiny, ktorá by mohla Kremľu urobiť láskavosť,“ dodal.
Minister of Culture » Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky
Po schválení nových mediálnych zákonov máme technologicky modernú a neutrálnu legislatívu, ktorá reflektuje na všetky druhy médií - od televízie po internetové platformy na zdieľanie videí, od periodickej tlače po spravodajské portály, podcasty a audioknihy. Pred reformou mediálnej legislatívy slovenské zákony poznali v zásade len periodickú tlač, tlačové agentúry, vysielanie a od neho odvodené audiovizuálne služby. Ako ďalej uviedla dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OľaNO) na sociálnej sieti, podľa nej ide o najdôležitejšiu reformu, ktorú sa podarilo uskutočniť v tomto roku, a to nielen obsahom, ale aj rozsahom zmien.
„Do mediálneho prostredia prináša legislatívna reforma tak väčšiu prehľadnosť mediálneho vlastníctva, ako aj posilnenie ochrany novinárskeho zdroja. Od 1. augusta 2022 tak vďaka zákonu vieme účinnejšie zakročiť aj voči takým príspevkom na internete, ktoré propagujú násilie alebo nenávisť voči menšinám, či sú nástrojom propagandy," tvrdí Milanová. Novinári tak podľa dočasne poverenej ministerky môžu používať modernú právnu úpravu, ktorá ich a ich prácu ochráni bez ohľadu na to, kto bude práve pri moci. „Pri pohľade za hranice Slovenska si ešte viac uvedomujem, že práve sloboda prejavu a nezávislosť médií sú základnými hodnotami, na ktorých stojí zdravá občianska spoločnosť, a preto musíme nezávislosť médií chrániť v každom čase," myslí si Milanová.
Dočasne poverená ministerka kultúry ďalej verí, že už budúci rok sa podarí na európskej úrovni prijať Európsky akt o slobode médií, s ktorými sa stotožňuje a jeho prijatie podporuje. „Som úprimne rada, že v oblasti regulácie médií patrí momentálne Slovensko k štátom, ktorými sa môže inšpirovať aj Európska únia," uviedla v závere Natália Milanová.



Facebook interface Images | Free Vectors, Stock Photos & PSD

Najviac sledovateľov na sociálnej sieti Facebook si v tomto roku udržala prezidentka Zuzana Čaputová. Jej profilová stránka má takmer 371-tisíc sledovateľov a oproti minulému roku získala takmer 34-tisíc nových odberateľov. Údaje vyplývajú z analýzy profilov a stránok politikov na Facebooku, ktorú vypracovala Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity svätého Cyrila a Metoda v Trnave. Druhý najvyšší počet sledovateľov má stránka lídra Hlas - sociálna demokracia Petra Pellegriniho, ktorú sleduje takmer 315-tisíc ľudí. Na treťom mieste sa umiestnil profil lídra Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igora Matoviča s viac ako 273-tisíc odberateľmi. Nasleduje predseda Smeru - sociálna demokracia Robert Fico so 197 490 sledovateľmi, predseda Sme rodina Boris Kollár so 144 081 odberateľmi a predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík so 143 024 sledovateľmi. Najmenej sledovateľov z vybraných politikov má predsedníčka Za Ľudí Veronika Remišová 57 321 a premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) 53 927 odberateľov.
Najviac sledovateľov pribudlo Robertovi Ficovi, získal viac ako 37 400 odberateľov, prezidentke Čaputovej pribudlo viac ako 33 800 nových odberateľov. Pokles sledovateľov zaznamenal profil Igora Matoviča, znížil sa o 8 176 ľudí a predsedu Sme rodina Borisa Kollára, u ktorého sa znížil o 1 559 sledovateľov.
Z prieskumu ďalej vyplýva, že najvyšší počet príspevkov na svojom profile publikovala predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová, za rok pridala viac ako 680 príspevkov. Nasleduje profil Petra Pellegriniho s viac ako 660 príspevkami a stránka premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) s viac ako 585 príspevkami. Líder OĽaNO Matovič pridal v súčasnom roku 583 príspevkov, Zuzana Čaputová 519 a Robert Fico 382. Najmenej príspevkov z vybraných politikov pridali Boris Kollár 305 a Richard Sulík 150.
Najviac komentované a zdieľané boli príspevky Roberta Fica. Príspevky šéfa Smeru-SD zdieľalo 635 075 ľudí a komentovalo 447 911. Za ním nasledujú príspevky Petra Pellegriniho a Eduarda Hegera v prípade počtu komentárov. Pellegriniho príspevky celkovo komentovalo 298 488 ľudí, Hegerove 290 574. Po Robertovi Ficovi dosiahol najvyšší počet zdieľaní Pellegrini celkovo 151 585. Najmenej komentované a zdieľané príspevky má Boris Kollár, komentovalo ich 37 512 ľudí a zdieľalo 6 756.
Najvyšší počet kliknutí na príspevok, komentovaní, zdieľaní alebo označení "like" mali príspevky Roberta Fica, celkovo dosiahli viac ako 5-miliónov interakcií. Za Ficom sa umiestnila Zuzana Čaputová s 3 407 299 interakciami a Peter Pellegrini s 2 397 462 interakciami. Najmenej interakcií zaznamenal šéf Sme rodina 186 285. Ficova a Pellegriniho stánka využívala i možnosť platených príspevkov, ktoré sa cielene zobrazujú užívateľom podľa zadaných parametrov, ako napr. vek, pohlavie či región a zvyšujú tak počet interakcií. Naopak, profil prezidentky nemal, tak ako v predchádzajúcich rokoch ani v tom súčasnom, žiadne platené príspevky. Najviac platených príspevkov mal na svojej stránke Robert Fico, aktívnych bolo celkom 260 kampaní. Profil Petra Pellegriniho mal aktívnych 110 platených príspevkov. Medzi lídrami koaličných strán mala najviac platených príspevkov Veronika Remišová, a to 69. Hegerova stránka mala podľa prieskumu v tomto roku len jeden platený príspevok. Profily Borisa Kollára a Richarda Sulíka nepublikovali za rok 2022 žiaden platený príspevok.
Najväčší počet sledovateľov spomedzi vybraných zahraničných politikov má na sociálnej sieti stránka francúzskeho prezidentka Emmanuela Macrona, celkom 4 697 652. Nasleduje profil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, celkom 3 132 615 odberateľov. Na treťom mieste sa umiestnil bývalý premiér Veľkej Británie Boris Johnson s 2 437 184 sledovateľmi. Profil ukrajinského prezidenta v tomto roku získal takmer 1 900 000 nových sledovateľov. Taktiež zo všetkých analyzovaných politikov zverejnil na svojej stránke najviac príspevkov takmer 1 800. Celkovo podľa prieskumu dosiahli viac ako 44 700 000 interakcií. Druhý najvyšší počet príspevkov uverejnil český premiér Petr Fiala 1 184 a Boris Johnson 441. Najmenej príspevkov zaznamenal profil českého prezidenta Miloša Zemana s počtom 238. Zeman mal taktiež i najmenší počet interakcií, konkrétne 390 121.

Andrew Tate arrested in police raid as part of human-trafficking  investigation - Mirror Online

Kontroverznú postavu sociálnych médií a bývalého profesionálneho kickboxera Andrewa Tatea vo štvrtok zadržali v Rumunsku v súvislosti s obvineniami z obchodovania s ľuďmi a znásilnenia. Informovali o tom miestne médiá.
Tatea, ktorý je britsko-americkým občanom a pred časom si vyslúžil zákaz od viacerých internetových platforiem pre jeho mizogýnne názory a nenávistné prejavy, údajne zatkli spolu s jeho bratom Tristanom v župe Ilfov, severne od rumunského hlavného mesta Bukurešť.
Rumunská agentúra, ktorá sa venuje vyšetrovaniu organizovaného zločinu (DIICOT), uviedla v stanovisku, že zadržala štyroch podozrivých - dvoch britských a dvoch rumunských občanov, pre obvinenia z účasti v organizovanej zločineckej skupine, obchodovania s ľuďmi a znásilnení.
Britskí občania podľa DIICOT lákali ženy, ktoré následne podrobovali „fyzickému násiliu a psychickému nátlaku“, sexuálne ich zneužívala skupina členov a nútili ich účinkovať v pornografii s cieľom získať „významný finančný prospech“.
DIICOT identifikoval šesť ľudí sexuálne zneužitých touto organizovanou skupinou a podozrivých zadržali na 24 hodín. V súvislosti s prípadom vykonali vo štvrtok razie v piatich domoch.

 

Copyright  © SITA 2022

.

Zomrel Eduard Artemiev

Zomrel Eduard Artemiev

Eduard Artemiev | Artist – Artrockstore



Vo veku 85 rokov zomrel sovietsky a ruský hudobný skladateľ Eduard Artemiev, ktorý bol autorom hudby vo filmoch Andreja Tarkovského a bol tiež priekopníkom elektronickej hudby, informovala vo štvrtok britská stanica BBC.
Artemiev zložil v 70. rokoch hudbu do Tarkovského filmov
Zrkadlo, Stalker či Solaris, v ktorom bola použitá aj elektronická hudba.
Spolupracoval aj na filmoch režiséra Nikitu Michalkova Svoj medzi cudzími, Otrokyňa lásky, či Nedokončená skladba. Kritici oceňovali súlad medzi novátorskými filmami a ich nezabudnuteľným hudobným sprievodom.
Jedna z jeho kompozícií pre film Siberiáda bola použitá na otváracom ceremoniáli zimných olympijských hier 2014 v Soči a hudobný motív z filmu Svoj medzi cudzími zasa zaznel na záverečnom ceremoniáli, dodáva TASR.


Zdroj: TASR

 

Silvester s RTVS: Špeciálne Záhady tela, kultové filmy aj hudba


Silvester s RTVS: Špeciálne Záhady
Silvester s RTVS: Špeciálne Záhady tela, kultové filmy aj hudba
  tela, kultové filmy aj hudba



V obľúbenej šou s Mariánom Miezgom bude súťažiť aj Veronika Žilková, pripravený je špeciál relácie Trochu inak aj koncert kapely The Prodigy.



Silvester s RTVS sa ponesie v znamení rozprávok, kultových filmov, známych osobností a množstva zábavných programov.


Malí aj veľkí sa už teraz môžu tešiť na známe príbehy, ktoré k sviatočným dňom rozhodne patria. A chýbať nebudú ani v posledný deň roka. Soľ nad zlato
Mocný Janko od bratov Grimmovcov
Vianočná hviezda Svituška
Princezná a pisár
Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Anděl na horách
Vesničko má středisková







Niekoľko pekárskych inšpirácií si môžete pripomenúť vďaka silvestrovskému Pečie celé Slovensko so známymi osobnosťami z minulého roka. Niekoľko špecialít pripraví Alena Heribanová, Petra Polnišová, Martin Valihora a ďalší.
Záhady tela s prekvapením od Fera Jokea


V šou Záhady tela Marián Miezga privíta Veroniku Žilkovú, Lukáša Pavláska, Janku Kovalčíkovú a Vlada Kobielskeho. O špeciálne prekvapenie sa postará komik Fero Joke.




Nezmeškajte ani silvestrovské a česko-slovenské Milujem Slovensko s hercami Vandou Hybnerovou, Henrietou Mičkovicovou, Petrou Polnišovou, Václavom Koptom, Adrianom Jastrabanom a Jurajom Kemkom.







O nefalšovanú silvestrovskú zábavu sa postarajú aj hostia Petra Marcina v silvestrovskom vydaní šou Neskoro večer. Divákov budú zabávať Kuly, Simona Salátová, Joe Trendy, Juraj Ďuriš a Cimbal brothers.

Po polnoci príde na rad záznam z koncertu Klasika... alebo 40 rokov s Elánom a do skorého rána budú oslávencov sprevádzať The Duchon´s.
Silvestrovská Dvojka

Predpoludnie bude patriť tomu najlepšiemu z československej televíznej tvorby. Overené zábavné programy, ktoré vznikli v čase od polovice šesťdesiatych rokov až do konca deväťdesiatych rokov, budú perfektnou spomienkou na časy minulé.

Popoludnie bude na Dvojke patriť Mekymu Žbirkovi, ale aj ďalším osobnostiam ako Marilyn Monroe, Elvis Presley či Beatles. Pripravené je aj špeciálne vydanie Trochu inak so speváčkou Simou.

Neskorý večer vám bude robiť spoločnosť spevák Prince. Pozrite si záznam koncertu z roku 1987, ktorý sa volá rovnako ako jeho kultový album Sign ´o´ the times.


Princa vystrieda dokument o Whitney Houston a posledné minúty roka 2022 bude divoké vďaka kapele Prodigy.


Za posledných 20 rokov bolo pri výkone práce zabitých takmer 1700 novinárov

Za posledných 20 rokov bolo pri výkone práce
 Súbor:Reporters Without Borders.svg – Wikipédia
 
 zabitých takmer 1700 novinárov

Za posledných 20 rokov bolo vo svete v spojitosti s výkonom svojho povolania zabitých 1668 novinárov. Na každý rok pripadá v priemere viac než 80 úmrtí. TASR o tom informuje na základe piatkovej správy medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF).
Títo pracovníci médií sa stali obeťami nájomných vrahov, útokov, úmrtí vo vojnových zónach a smrteľných zranení, píšu RSF v správe zverejnenej na oficiálnej webovej stránke svojej organizácie. Údaje sa vzťahujú na roky 2003–2022.
"Za týmito číslami sú tváre, osobnosti, talent a oddanosť tých, ktorí platia svojimi životmi za zhromažďovanie informácií, za hľadanie pravdy a za svoju vášeň pre žurnalistiku," uviedol generálny tajomník RSF Christophe Deloire.
Medzi všetkými zabitými novinármi od roku 2003 je 81 žien, čo predstavuje necelých päť percent.
Celkom 80 percent všetkých úmrtí hlásili z 15 krajín. Dovedna 578 pracovníkov médií prišlo o život v Iraku (299) a Sýrii (279). Nasledujú Mexiko (125), Filipíny (107) a Afganistan (93).
Najrizikovejšie sú pre novinárov miesta ozbrojených konfliktov. RSF však upozorňujú, že viac žurnalistov bolo zabitých v "mierových zónach" než vo vojnových, a to najmä preto, že tam pracovali na odhalení organizovaného zločinu a korupcie.
Z európskych krajín je pre novinárov najnebezpečnejšie Rusko, uvádzajú RSF a pripomínajú úmrtia viacerých novinárov v tejto krajine vrátane Anny Politkovskej. Tá pracovala pre nezávislý denník Novaja gazeta a bola zavraždená 7. októbra 2006 v Moskve. Od roku 2003 v Rusku zaznamenali celkovo 25 úmrtí žurnalistov.
Osem novinárov bolo zabitých na Ukrajine od začiatku ruskej invázie z februára tohto roka. Počas predchádzajúcich 19 rokov ich tam prišlo o život ďalších 12, dopĺňajú RSF.
V roku 2022 – do 28. decembra – zahynulo 58 novinárov, čo je najviac za posledné štyri roky.
Americký kontinent, kde v roku 2022 zaznamenali 47,4 percenta všetkých úmrtí novinárov, je v súčasnosti najnebezpečnejší. Mexiko, Brazília, Kolumbia a Honduras patria v tejto spojitosti medzi 15 najrizikovejších krajín na svete.
Najviac novinárov, 144, zahynulo v roku 2012. Nasleduje rok 2013 so 142 úmrtiami. Obe tieto maximá boli spôsobené najmä vojnou v Sýrii, analyzujú RSF.

Zdroj: TASR

 

Zomrela Vivienne Westwoodová

Zomrela Vivienne Westwoodová
Vivienne Westwood - Wikipedia

Vo veku 81 rokov vo štvrtok zomrela britská módna návrhárka Vivienne Westwoodová. TASR správu prevzala zo stanice BBC.

Westwoodovej módny dom v príspevku na Twitteri uviedol, že návrhárka zomrela "pokojne a v kruhu rodiny" v londýnskej štvrti Clapham. Jej manžel a zároveň spolupracovník Andreas Kronthaler vyhlásil, že "bude ďalej pokračovať (v práci) s Vivienne v srdci".
Westwoodovej kariéra v módnom priemysle začala v 70. rokoch minulého storočia. Venovala sa najmä punkovému štýlu obliekania, čím sa stala jednou z najvýraznejších svetových návrhárok.
"Dala punku výzor a štýl, ktoré sa radikálne odlišovali od čohokoľvek predtým," uviedol Andrew Bolton z Metropolitného múzea umenia v New Yorku. Dodal, že Westwoodová vo svojich návrhoch používala "roztrhané džínsy, zatváracie špendlíky a tričká s nápismi... predstavila postmodernizmus". Podľa Boltona sa vďaka Westwoodovej stal "punkový štýl súčasťou hlavného módneho prúdu".
Vivienne Westwoodová bola známa aj ako aktivistka a bojovníčka proti globálnemu otepľovaniu a klimatickej zmene. Zosnulá britská kráľovná Alžbeta II. jej udelila dve vyznamenania vrátane Radu britského impéria.

Zdroj: TASR

28. 12. 2022

Zomrel Joseph "Jo Mersa" Marley

Zomrel Joseph "Jo Mersa" Marley
Joseph 'Jo Mersa' Marley Son of Stephen Marley Dies at 31 | LatestLY

Vo veku 31 roko zomrel vnuk legendárneho speváka a hudobníka Boba Marleyho a uznávaný reggae hudobník, informovali v stredu americké médiá.
V rozhovore pre časopis Rolling Stone citovanom agentúrou AFP to potvrdil aj agent Marleyho, ktorý však neuviedol príčinu smrti.
Rozhlasová stanica WZPP v Miami, kde umelec strávil väčšinu svojho života, informovala, že ho v utorok našli bezvládneho v aute. Marley zrejme podľahol astmatickému záchvatu — astmou trpel od detstva.
Jamajský premiér Andrew Holness vo svojom tvíte vyjadril sústrasť Marleyho rodičom, ako aj všetkým tvorcom a fanúšikom reggae na celom svete. Marleyho smrť označil za "obrovskú stratu pre hudbu" aj s ohľadom ďalšie generácie hudobníkov.
Svoj debutový album Comfortable vydal Marley v roku 2016 a v roku 2021 naň nadviazal albumom Eternal.
V rozhovore pre Rolling Stone v roku 2014 Marley opísal, ako vyrastal obklopený hudobníkmi vrátane svojho otca a strýka Ziggyho, pričom sa rád prizeral, ako vzniká hudba i nahrávky v domácom štúdiu.
Povedal tiež, že napriek svojmu rodokmeňu si chce v hudbe vytýčiť vlastnú cestu. "Patrím k novej generácii Marleyovcov, ale zároveň stále experimentujem," povedal. Dodal, že má v pláne tvoriť niečo nové vychádzajúce zo svojich koreňov.



Zdroj TASR

 

Vianoce s RTVS boli kráľovské

Vianoce s RTVS boli kráľovské
Filmy s horskou tematikou počas Vianoc 2022 na RTVS - OutdoorFilmy.sk


K vianočným sviatkom neodmysliteľne patria rozprávky a filmové klasiky v televíznom vysielaní. Aj tento rok si diváci nenechali ujsť vianočnú televíznu štruktúru a najsledovanejším programom vianočných sviatkov sa jednoznačne stali Tri oriešky pre Popolušku, ktoré odvysielala RTVS na Štedrý deň 24. decembra o 19.00 h. Rozprávkovú klasiku si nenechalo ujsť takmer 900.000 divákov a veľkému úspechu sa rozprávka tešila aj v repríze 26. decembra popoludní.




RTVS bola na Štedrý večer jednoznačnou voľbou až pre 874.000 divákov, ktorí sledovali vianočnú klasiku Tri oriešky pre Popolušku na Jednotke. Obľúbená rozprávka dosiahla trhový podiel až 38,6 % v univerzálnej cieľovej skupine a 36 % v cieľovej skupine 12+ a stala sa najsledovanejším televíznym programom počas sviatkov. V repríze, v pondelok 26. decembra popoludní, si film na Jednotke pozrelo až 356.000 divákov pri trhovom podiele až 20,2 % v cieľovej skupine 12+ a v danom čase bol opäť trhovou jednotkou.

Divákov lákali k televíznym obrazovkám Jednotky počas sviatkov aj iné rozprávkové klasiky. V piatok na poludnie to bol Čarovný kamienok, ktorý sledovalo 140.000 divákov pri trhovom podiele 15,1 % v cieľovej skupine 12+. Popoludní Zázračný nos, ktorý si nenechalo ujsť 173.000 divákov pri trhovom podiele 14,3 % a v danom čase bola rozprávka najsledovanejším televíznym programom. Večer si rozprávkovú klasiku Byl jednou jeden král pozrelo 322.000 divákov pri trhovom podiele 15,7 % v univerzálnej cieľovej skupine.

V sobotu, na Štedrý deň, si ráno až 153.000 divákov, pri trhovom podiele 16,9 %, pozrelo na Jednotke rozprávku Johankino tajomstvo a v danom čase bol film trhovou jednotkou. Rovnako sa veľkému diváckemu záujmu tešila aj rozprávka Jak se budí princezny, ktorú si hneď potom pozrelo 181.000 divákov pri trhovom podiele 16,8 % v cieľovej skupine 12+. Diváci si večer po Popelke nenechali ujsť ani rozprávku z koprodukcie RTVS Vianočné želanie, ktorá k televíznym obrazovkám prilákala 373.000 divákov pri trhovom podiele 15,6 % v univerzálnej cieľovej skupine.

V nedeľu ponúkla Jednotka divákom v prime-time v premiére novú koprodukčnú rozprávku Zakliata jaskyňa, ktorú si pozrelo až 415.000 divákov pri trhovom podiele 17,7 % v univerzálnej cieľovej skupine. Divákov Jednotky prilákali v nedeľu k televíznym obrazovkám aj klasické filmy – na poludnie Bičianka z doliny (212.000 divákov, trhový podiel 14,1 %) a podvečer Sebechlebskí hudci (260.000 divákov, trhový podiel 12,8 %).

V pondelok ráno bodovala u divákov Jednotka rozprávkou Kráľ Drozdia brada, ktorú si pozrelo 217.000 divákov pri trhovom podiele až 24,7 % v cieľovej skupine 12+ a v danom čase bol film najsledovanejším televíznym programom. Popoludní zaujali divákov aj Rozprávky bratov Grimmovcov: Pravá nevesta (258.000 divákov, trhový podiel 16,9 %) a O liečivej vode (257.000 divákov, trhový podiel 16,4 %). Popoludňajším televíznym ťahákom bola repríza rozprávky Tri oriešky pre Popolušku. Večer si film Moje najdrahšie deti na Jednotke pozrelo 309.000 divákov pri trhovom podiele 14,1 % v cieľovej skupine 12+.

Dvojka bodovala u divákov s filmovými klasikami a dokumentom

Dvojka v sobotu, na Štedrý deň, oslovila divákov najmä filmovými klasikami. Kubo prilákal k televíznym obrazovkám večer až 144.000 divákov pri trhovom podiele 6 % a následne si Rysavú jalovicu pozrelo až 170.000 divákov pri trhovom podiele 7,7 % v cieľovej skupine 12+.

V nedeľu sa najsledovanejším programom na Dvojke stala televízna inscenácia Škriatok, ktorú sledovalo popoludní 74.000 divákov pri trhovom podiele 4,3 % v univerzálnej cieľovej skupine.

V pondelok bodovala Dvojka u divákov v prime-time dokumentom Meky, ktorý si nenechalo ujsť až 118.000 divákov pri trhovom podiele 5,3 % a následne si záznam z koncertu Tribute to Miro Žbirka 70 pozrelo 89.000 divákov pri trhovom podiele 4,9 % v cieľovej skupine 12+.

Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

27. 12. 2022

Markíza žala úspechy aj počas Vianoc

Markíza žala úspechy 

 



aj počas Vianoc


Najsledovanejším programom z vianočnej ponuky televízie Markíza sa mimo spravodajstva stala nedeľná legendárna rozprávka Princezna se zlatou hvězdou.


Televízia Markíza pripravila pre svojich divákov počas uplynulých Vianoc naozaj pestrú programovú ponuku, ktorá bola doslova nabitá dnes už kultovými rozprávkami a rodinnými filmami, ako aj atraktívnymi premiérovými titulmi.

Na Štedrý deň, v sobotu 24. decembra 2022, si z bohatej programovej nádielky TV Markíza najviac divákov zvolilo o 20:45 hod. legendárny český film Pelíšky, ktorý je už neodmysliteľne spätý s obdobím Vianoc. V obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 dosiahol excelentný rating 11,3 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 26,1 %. Hviezdne obsadenú trpkú filmovú komédiu si nenechalo ujsť 480-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

Už tradične zabodovala aj legendárna vianočná rozprávka Perinbaba, ktorá bola v čase od 17:00 hod. suverénnym trhovým lídrom, keď si v cieľovej skupine 12-54 pripísala výborný rating 10,1 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 31,9 %. Sviatočný podvečer v jej spoločnosti strávilo 409-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

V konkurenčne najnáročnejšom súboji po 19:00 hod. sa nenechala zahanbiť k Vianociam neodmysliteľne patriaca rozprávka Mrázik, v cieľovej skupine 12-54 zaznamenal skvelý rating 9,6 % a trhový podiel 21,2 %. Kultová vianočná rozprávka o pracovitej Nastenke, samoľúbom Ivanovi a spravodlivom Mrázikovi pritiahla k obrazovkám dovedna 420-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Prvý sviatok vianočný, nedeľa 25. decembra 2022, patril klasickej českej rozprávke Princezna se zlatou hvězdou, ktorá sa o 17:15 hod. stala v oboch hlavných cieľových skupinách najsledovanejším nespravodajským programom dňa a v rebríčkoch sledovanosti tak predstihla obe premiérové rozprávky konkurenčných staníc. Zároveň tiež ide o doposiaľ najsledovanejší tohtoročný film v rámci ponuky TV Markíza.

V cieľovej skupine 12-54 dosiahla Princezna se zlatou hvězdou fantastický rating 11,5 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 31,6 %. Nezabudnuteľnú filmovú rozprávku o krásnej princeznej Lade, ktorej čelo zdobila zlatá hviezda, si na Markíze pripomenulo až 600-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

Po 20:30 hod. divákov zaujala aj slovenská premiéra skvelej českej romantickej komédie Želanie pre Ježiška. V cieľovej skupine 12-54 zaznamenala vynikajúci rating 9,6 % a trhový podiel 23,0 %. Celkovo si hviezdne obsadenú snímku vychutnalo 387-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Najsledovanejším programom dňa v oboch hlavných cieľových skupinách sa vo sviatočnú nedeľu stala hlavná spravodajská relácia Televízne noviny. V cieľovej skupine 12-54 zaznamenala doposiaľ rekordný tohtoročný rating 12,7 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 32,7 %. Súhrn najdôležitejších udalostí z domova i zo sveta si v tento deň nenechalo ujsť taktiež rekordných 679-tisíc divákov starších ako 12 rokov. V oboch hlavných cieľových skupinách sa toto vydanie Televíznych novín zároveň stalo nateraz najsledovanejšou spravodajskou reláciou roku 2022 v rámci celého slovenského trhu.

Druhé miesto v nedeľnom rebríčku sledovanosti patrilo v oboch hlavných cieľových skupinách nasledujúcej relácii Počasie (rating 12,0 % / share 30,1 % v CS 12-54). Aktuálne informácie o počasí si na Markíze pozrelo až 647-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Markíza však bodovala aj počas celého sviatočného nedeľného dňa, keď konkurencii nedala šancu s atraktívnou ponukou obľúbených rozprávok Pyšná princezna (rating 6,7 % / share 26,8 % v CS 12-54), O statečném kováři (rating 6,5 % / share 23,5 % v CS 12-54), Čertoviny (rating 8,1 % / share 28,6 % v CS 12-54) a opäť sa o slovo prihlásil aj Mrázik (rating 9,5 % / share 30,7 % v CS 12-54). Tomu sa v celkovom počte divákov v rámci univerzálnej cieľovej skupiny 12+ darilo dokonca ešte lepšie než na Štedrý večer, keď si jeho reprízu vychutnalo vynikajúcich 443-tisíc divákov.

Aj na Druhý sviatok vianočný, v pondelok 26. decembra 2022, sa najsledovanejšími programami dňa v oboch hlavných cieľových skupinách stali večerné spravodajské relácie Televízne noviny (rating 11,3 % / share 29,8 % v CS 12-54) a Počasie (rating 10,4 % / share 27,1 % v CS 12-54). Sumár spravodajských aktualít si na Markíze pozrelo 627-tisíc divákov a nasledujúce správy o počasí 584-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

Trojicu najsledovanejších pondelkových programov v cieľovej skupine 12-54 uzatvára o 17:10 hod. odvysielaná kultová rodinná komédia S tebou mě baví svět, ktorá s výborným ratingom 8,8 % a nadpriemerným trhovým podielom 25,1 % v rebríčku sledovanosti porazila aj všetky prime-time programy konkurenčných staníc. K televíznym obrazovkám prilákala celkovo 388-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Skupina Markíza v pondelok ovládla aj čelo rebríčka sledovanosti menších staníc vďaka obľúbeným vianočným romantickým filmom Popoluška (rating 2,5 % / share 6,6 % v CS 12-54) a Dokonalé Vianoce s pestúnkou (rating 2,2 % / share 6,5 % v CS 12-54) na obrazovkách televízie Doma.

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

26. 12. 2022

Toľko rozprávok na Vianoce ako v ČR a SR nemajú nikde v Európe


Toľko rozprávok na Vianoce ako 
 VEĽKÉ CHYBY v rozprávke Tri oriešky pre Popolušku:
v ČR a SR nemajú nikde v Európe

Množstvo rozprávok, ktoré sa na Vianoce v Česku a na Slovensku odvysielajú v televízii, nemá v Európe obdobu. Táto novodobá tradícia vznikla v období socializmu. Jej obľúbenosť súvisí s túžbou ľudí vrátiť sa do detstva – do doby, keď bolo všetko v poriadku a svet nebol komplikovaný. Spravodajkyni TASR to povedal český etnológ a riaditeľ Národného ústavu ľudovej kultúry (NÚLK) v Česku Martin Šimša.
"Česi a Slováci sú úplne jedineční v celej strednej Európe, pretože to množstvo odvysielaných rozprávok v čase vianočných sviatkov nemá nikde inde obdobu," povedal Šimša. Pozeranie rozprávok je podľa neho typickým dôkazom, že sa chceme vrátiť k tomu, čo už poznáme, čo je tradičné a čo nás vracia do doby detskej istoty. "Vyžadujeme tie staré osvedčené rozprávky, či už Pyšná princezná, Princezná so zlatou hviezdou na čele alebo Popoluška," uviedol etnológ.
Česi si na tradíciách podľa neho potrpia. "Vianoce sú typickým príkladom, že na tradíciách veľmi lipneme, aj keď často je z nich vytesnený náboženský rozmer, ľudia si ho s nimi nespájajú," povedal Šimša. Stredobodom vianočných sviatkov je pre Čechov účasť na polnočnej omši. To, že ide o slávnostnú vigíliu, teda nočné bdenie, však podľa neho nevnímajú.
Staré zvyky, ktorých význam sa dnes už vyprázdňuje, postupne zanikajú. Vytvárajú sa však nové. Možno za ne považovať už samotnú ritualizáciu činností – či už stavanie stromčeka, jasne danú podobu vianočnej večere, návštevu polnočnej omše alebo vzájomné obdarovávanie sa. "To sú všetko tradície, ktoré sú relatívne novodobé," vysvetlil Šimša.
Na začiatku 20. storočia bol v Česku hlavným "darom" vianočný stromček, ktorý deťom priniesol Ježiško. Pod ním bolo darčekov poskromne, a to len pre menších členov rodiny. Prerod z tradičných náboženských Vianoc do komerčných začal podľa etnológa už za socializmu v 70. a 80. rokoch. Napriek tomu, že sa darčeky zháňali ťažko, práve za socializmu začalo masové obdarovávanie. "Došlo k tomu, čo nebolo vôbec typické – obdarovávanie dospelých medzi sebou a často aj medzi spriatelenými rodinami," ozrejmil český etnológ.
Podobu Vianoc potom ovplyvnil aj pád režimu. "Trend, ktorý k nám prišiel zo Západu a ktorý sme si zamilovali, je vonkajšie osvetlenie," uviedol ako príklad predseda NÚKL.
V 90. rokoch minulého storočia prišiel na územie Česka od nemeckých susedov aj adventný veniec. Dovtedy podľa Šimšu nebol na tomto území bežný. Etnológ dodáva, že jeho náboženský rozmer Česi príliš nevnímajú.
Jedným z novodobých trendov je tráviť vianočné sviatky na dovolenke v zahraničí, napríklad v tropických krajinách. Podľa českého etnológa to neznamená ignorovanie Vianoc. Dôkazom je už to, že si ľudia na pripomenutie týchto sviatkov vyberú špeciálne miesto. "Ak by im neprikladali žiaden význam, tak sa nad tým nebudú zamýšľať," tvrdí etnológ. Dodal, že k tradičnému ponímaniu Vianoc sa ľudia väčšinou vrátia s príchodom detí.

Zdroj: TASR

25. 12. 2022

 Zomrel Maxi Jazz

 Zomrel Maxi Jazz

 Faithless singer Maxi Jazz dies, aged 65 | DJMag.com

-Vo veku 65 rokov zomrel v piatok v Londýne anglický hudobník a dídžej Maxi Jazz, vlastným menom Maxwell Fraser, ktorý sa preslávil ako spevák britskej tanečnej skupiny Faithless. V sobotu o tom informovala britská stanica BBC.
Podľa bývalých spoluhráčov z kapely - Sister Bliss a Rolla Armstronga - Fraser zomrel "pokojne v spánku" vo svojom dome v južnom Londýne v piatok večer.
Faithless boli známi najmä vďaka singlom - vrátane We Come 1, ktorý sa v roku 2001 dostal na prvé miesto v rebríčkoch, a tanečnému hitu Insomnia, ktorý sa v roku 1996 dostal na tretie miesto hitparád.
Skupina Faithless vznikla v roku 1995 a stala sa jedným z priekopníkov tanečnej hudby. Bola headlinerom na niektorých z najväčších svetových festivalov vrátane Glastonbury. V rokoch 1999 a 2002 boli nominovaní na cenu Brit Awards v kategórii Best UK Dance Act.
Faithless sa síce v roku 2011 rozpadli, ale o necelých desať rokov, v čase pandémie choroby COVID-19, vydali nový štúdiový album. Maxi Jazz sa však k tomuto projektu nepridal. Medzičasom založil ďalšiu kapelu - Maxi Jazz & The E-Type Boys.

Zdroj: TASR