15. 8. 2020

Ministerstvo financií poskytne takmer 11 miliónov eur nezávislej kultúre

Ministerstvo financií poskytne takmer 
11 miliónov eur nezávislej kultúre


Ministerstvo financií poskytne nezávislej kultúre takmer 11 miliónov eur. Ide o mimoriadnu pomoc pre tých, ktorí prepadli "cez sito" doterajšej pomoci štátu. Fond na podporu umenia prerozdelí 9,5 milióna, Fond na podporu kultúry národnostných menšín 500.000 eur a Audiovizuálny fond 700.000 eur. Na tlačovej konferencii o tom v sobotu informovala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).
Ministerka potvrdila, že pomoc by mohla ísť pre takmer 4000 umelcov, ktorí sú najohrozenejší. "To, že nezávislá kultúra nepatrí pod štát, ešte neznamená, že štát sa o ňu nemusí starať," podotkla.
Rezort kultúry na prerozdelenie financií oslovil verejnoprávne kultúrne fondy. "Sú osvedčené, majú nastavené mechanizmy, majú nástroje na to, ako peniaze najlepšie a najrýchlejšie dostať k ľuďom, ktorí ich potrebujú," uviedla Milanová.
Financie by sa mali prerozdeľovať formou štipendií. Riaditeľ Fondu na podporu umenia Jozef Kovalčik priblížil, že štipendia budú rozdeľované formou jednorazovej podpory, ktorá bude určená na dielo autora. Štipendium bude rôznej výšky v závislosti od žiadosti. Dôvodom je, že nie každého postihla kríza rovnako. Podpora bude poskytnutá aj interpretom, tanečným a divadelným zoskupeniam či hudobníkom, hovorí Kovalčik.
Záujemcovia o podporu budú musieť vypracovať projekt a vďaka tomu im bude poskytnutá podpora. Detaily výzvy fondy ešte spresnia, poznamenal Kovalčik. "Parametre výzvy zverejníme v polovici septembra, aby sa to mohlo rozbehnúť a mohlo to byť v októbri vyhodnotené. Budeme sa to snažiť urobiť čo najskôr," povedal.

Copyright © TASR 2020

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

14. 8. 2020

Marge Simpson chce niečo povedať

Marge Simpson chce niečo povedať

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Čínsky technologický gigant Tencent Holdings zaznamenal v 2. kvartáli 2020 nárast zisku, ktorý prekonal aj odhady analytikov. A jeho tržby stúpli najviac za dva roky. Pod tieto výsledky sa podpísala najmä divízia hier, zatiaľ čo v reklame sa objavili určité slabiny.
Správu o lepších ako očakávaných príjmoch však zatienili reštrikcie, ktorým Tencent, presnejšie jeho aplikácia WeChat, čelí v USA. Prezident Donald Trump minulý týždeň nariadil zakázať akékoľvek transakcie súvisiace s WeChat, veľmi populárnou aplikáciou na posielanie správ, a tiež s čínskou aplikáciou na zdieľanie videí TikTok. Nariadenie má nadobudnúť platnosť v septembri.
Z hospodárskych výsledkov Tencentu vyplýva, že v 2. štvrťroku sa jeho tržby zvýšili na 114,88 miliardy jüanov (14,05 miliardy eur) z vlaňajších 112,72 miliardy CNY. To predstavuje medziročný nárast o 29 %, najrýchlejší od 2. štvrťroka 2018.
Zisk pripadajúci akcionárom stúpol o 37 % na 33,1 miliardy CNY z 27,56 miliardy CNY pred rokom.
Tržby z on-line hier, jednej z najdôležitejších divízií Tencentu, medziročne vzrástli o 40 % na 38,29 miliardy CNY. Divíziu hier podporili už v 1. štvrťroku blokády na zabránenie šíreniu nového koronavírusu, keďže ľudia, ktorí museli zostať doma, si krátili čas hrami. Tencent následne upozornil, že po upokojení situácie sa tržby v tejto divízii v budúcnosti "normalizujú".
Tencent spresnil, že tržby z hier pre smartfóny dosiahli v 2. kvartáli 35,99 miliardy CNY, čo bolo o 62 % viac ako pred rokom, zatiaľ čo tržby z počítačových hier klesli o viac ako 6 %.
Aj príjmy zo sociálnych sietí sa medziročne zvýšili o 29 % na 26,71 miliardy CNY. Ale nárast tržieb z reklamy o 13 % na 18,55 miliardy CNY zaostal za odhadmi analytikov, ktorí očakávali tržby 20,27 miliardy CNY. A bol tiež pomalší ako vlaňajší rast tržieb o 32 %.
Pod toto spomalenie sa podpísal 25 % pokles príjmov z mediálnej reklamy, ktorý sa vzťahuje na reklamu v službe Tencent Video. 



Karikatúra americkej viceprezidentskej kandidátky Kamaly Harrisovej s popisom "hnedé dievčatko", ktorú v piatok zverejnili noviny The Australian, bola označená za rasistickú.
Bývalý austrálsky premiér Kevin Rudd a niekoľko súčasných zákonodarcov na Twitteri uviedlo, že predmetná karikatúra je urážajúca, rasistická a sexistická, informovala tlačová agentúra DPA.
Obrázok, ktorý nakreslil dvorný karikaturista tohto média Johannes Leak, zobrazuje demokratického kandidáta na post prezidenta USA Joea Bidena, ako ohlasuje Harrisovú - kalifornskú senátorku - za svoju spolukandidátku.
V karikatúre Biden hovorí: "Je čas uzdraviť národ rozdelený rasizmom, takže vás prenechávam tomuto hnedému dievčatku, zatiaľ čo si pôjdem zdriemnuť," pričom ukazuje na Harrisovú, prvú černošku a zároveň prvú Američanku ázijského pôvodu, ktorá bola nominovaná na viceprezidentský post jednou z hlavných amerických strán.
Šéfredaktor novín Chris Dore vyhlásil, že Leak iba citoval Bidenove vlastné slová.
Biden v stredu na Twitteri napísal: "Dnes ráno sa malé dievčatá v celej krajine zobudili s možnou predstavou samých seba ako prezidentiek alebo viceprezidentiek, a týka sa to najmä čiernych a hnedých dievčat, ktoré sa v našej spoločnosti veľmi často cítia prehliadané a podceňované."
"Zámerom tohto komentára v danej karikatúre bolo zosmiešniť rasizmus, nie ho glorifikovať. The Australian a Johannes (Leak) sú proti rasizmu vo všetkých jeho podobách," zdôraznil Dore.


Copyright © TASR 2020




Služba YouTube vo štvrtok oznámila nové pravidlá v súvislosti s prezidentskými voľbami v Spojených štátoch amerických. Platforma, ktorá eviduje viac ako dve miliardy používateľov mesačne, zakáže videá obsahujúce informácie získané hekerskou činnosťou, ktoré by mohli zasahovať do volieb. Patria sem napríklad nelegálne získané e-maily s detailmi o kandidátoch.
Google, ktorý vlastní YouTube, tento mesiac informoval, že od 1. septembra zakáže reklamy obsahujúce takýto druh informácií.
YouTube takisto zmaže videá, ktoré budú ľudí povzbudzovať, aby zasahovali do volebného alebo iného demokratického procesu. Pridáva tiež nové informačné panely s prezidentskými a federálnymi kandidátmi. Budú obsahovať meno, politickú stranu a odkaz na oficiálny video kanál kandidáta.
YouTube sa snaží ochrániť svoju platformu aj pred zásahmi zo zahraničia. Spoločnosť uviedla, že zakázala približne 2600 kanálov napojených na Čínu či desiatky kanálov súvisiacich s Ruskom a Iránom, ktoré sa snažili zasahovať do kampaní.
Veľké technologické spoločnosti ako Google, Facebook, Twitter, Reddit a Microsoft tento týždeň informovali o vytvorení koalície, ktorá spolupracuje s americkými vládnymi agentúrami na ochrane volebnej integrity.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Slnko v sieti spúšťa divácke hlasovanie

Slnko v sieti spúšťa 
 
divácke hlasovanie



Národné filmové ocenenie Slnko v sieti za rok 2019 spozná o necelý mesiac svojich víťazov. O laureátovi Diváckej ceny rozhodne verejnosť, ktorá môže od piatka hlasovať za svoj obľúbený film. TASR o tom za organizátorov informoval Radomír Brhlík.
Jubilejný 10. ročník Slnka v sieti sa bude niesť v duchu osláv filmu a umenia. O ocenenie za minulý rok sa uchádzali hrané, dokumentárne a animované snímky. Do druhého kola hlasovania posunuli akademici 14 z nich. Laureátov filmových cien vyhlásia v stredu 9. septembra v bratislavskej Starej tržnici. Program odvysiela RTVS o 20.30 h v priamom prenose na Jednotke.
Počas galavečera odovzdajú aj ocenenie Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii a Divácku cenu, o ktorej v online hlasovaní rozhodne verejnosť. Ašpiruje na ňu 24 filmov, ktoré vznikli v slovenskej produkcii alebo koprodukcii a vlani ich uviedli v kinách. "Každý hlasujúci môže spomedzi nich vybrať jeden, ktorý považuje za najlepší a vo formulári na webovej stránke Slnka v sieti mu udeliť svoj hlas," vysvetlil Brhlík k hlasovaniu, ktoré potrvá do 3. septembra.
V minulosti odovzdávala Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) ocenenia najlepším filmom a filmárom raz za dva roky, piaty rok ich udeľuje každoročne. Nominácie v jednotlivých kategóriách vyhlásila akadémia 26. februára. Galavečer sa mal pôvodne konať 17. apríla. Tento dátum musel byť v súvislosti s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu a ochoreniu COVID-19 z preventívnych dôvodov presunutý na september. "Pevne verím, že sa nám i napriek striktným bezpečnostným pravidlám obmedzujúcim počet ľudí v hľadisku podarí divákom pri televíznych obrazovkách priniesť výnimočný zážitok z odovzdávania filmových cien," uviedla Wanda Adamík Hrycová, prezidentka SFTA.




Copyright © TASR 2020

Zomrel Julian Bream

Zomrel Julian Bream

Vo veku 87 rokov zomrel v piatok britský hráč na klasickú gitaru a lutnu Julian Bream. Informovala o tom stanica BBC, ktorá spresnila, že hudobník skonal vo svojom dome v anglickom grófstve Wiltshire.
Tento virtuóz na vrchole kariéry koncertoval po celom svete a bol preslávený vďaka nahrávkam nových kompozícií, ako aj vďaka svojim hudobným lekciám. V rokoch 1960-1985 získal štyri ceny Grammy a 20 nominácií.
Bream bol označovaný za "zázračné dieťa" a po tom, ako predstavil svoje prvé recitály, ho kritici začali zaraďovať medzi najpozoruhodnejších umelcov povojnovej éry, uviedlo londýnske konzervatórium Royal Academy of Music.
Po štúdiu hry na klavíri a kompozície na Royal College of Music sa Bream stal jedným z najplodnejších a komerčne najúspešnejších nahrávajúcich umelcov v oblasti klasickej hudby.
Bol držiteľom dvoch vyznamenaní Radu britského impéria - OBE (1964) a CBE (1985). V jeho repertoári sa nachádzali nové diela od skladateľov ako Benjamin Britten, William Walton či Michael Tippett. Prestížna koncertná sieň Wigmore Hall v Londýne označila Breama po oznámení jeho úmrtia za "jedného z najväčších gitaristov všetkých čias".
Jeho vášeň pre lutnu z alžbetínskeho obdobia vyústila do sólových recitálov, ako aj programov poézie a hudby, ktoré realizoval s herečkou Peggy Ashcroftovou. V 60. rokoch založil hudobný súbor Julian Bream Consort, ktorý sa špecializoval na dobové historické nástroje.



Copyright © TASR 2020


HOAX: Dezinformácie o ruskej vakcíne proti COVID-19 zdieľali tisíce ľudí

HOAX: 



Dezinformácie o ruskej vakcíne proti COVID-19 zdieľali tisíce ľudí


Na Facebooku sa rozšírili dezinformácie o ruskej vakcíne, ktoré zdieľali tisíce ľudí. Falošné správy zahŕňajú tvrdenia, že testovanie vakcíny bolo už v Rusku ukončené, že očkovanie bude výhradne dobrovoľné a že Rusko nespolupracuje so západnými spoločnosťami na výskume. To sú však zavádzajúce tvrdenia: testovanie vakcíny naďalej prebieha, Rusko uzavrelo viaceré partnerstvá so zahraničnými výskumnými inštitúciami, pričom situácia ohľadne povinného očkovania nie je jednoznačná. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Profil Nezávislé spravodajstvo, ktorý sleduje viac ako 1400 ľudí a ktorý opakovane prináša protieurópske a protizápadne zamerané dezinformácie, uverejnil 5. augusta 2020 príspevok, ktorý zdieľalo viac ako 8700 užívateľov Facebooku. Podľa príspevku ruský prezident Vladimir Putin údajne povedal, že "vakcína proti COVID-19 bude v rámci Ruska distribuovaná jedine od našich výrobcov" alebo, že očkovanie bude dobrovoľné a "nikoho nebudeme nútiť (zaočkovať sa)". V príspevku sa taktiež píše, že "v Rusku je vakcína odskúšaná".

Tieto tvrdenia sú buď nepravdivé alebo zavádzajúce, konštatuje AFP a následne ich po jednom vyvracia:

Tvrdenie č. 1: Ruská vakcína je odskúšaná.

Prezident Vladimir Putin v utorok 11. augusta 2020 vyhlásil, že bola oficiálne schválená registrácia vakcíny proti novému koronavírusu. Táto vakcína získala podľa stránky vytvorenej pre Sputnik V - tak je ruská vakcína pomenovaná - registračný certifikát od ruského ministerstva zdravotníctva a "na základe núdzových predpisov schválených počas pandémie COVID-19 môže byť použitá na očkovanie obyvateľstva v Rusku".
Tvrdenie na FB, že "vakcína je odskúšaná", teda že testovanie vakcíny je dokončené, je nepravdivé, pripomína agentúra.
Podľa stránky Sputnik V bola prvá a druhá fáza testovania vakcíny dokončená 1. augusta 2020. Tretia fáza testovania, ktorá má zahŕňať viac ako 2000 ľudí, sa mala spustiť v stredu 12. augusta 2020.
Ruskú vakcínu vyvíja Inštitút epidemiologického a mikrobiologického výskumu Nikolaja Gamaleja v Moskve. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však vakcínu z Gamalejovho inštitútu eviduje vo svojej správe z 13. augusta 2020 len v prvej fáze testovania. Správa WHO eviduje celkove 168 inštitúcií, ktoré pracujú na vakcíne na celom svete, z nich postúpilo 28 do rôznych fáz štádia testovania na ľuďoch a šesť štúdií je v tretej fáze klinických testov.
WHO pre AFP uviedla: "K urýchleniu výskumu vakcíny by malo dochádzať len pri dodržaní zavedených procesov pri každom kroku vývoja, aby sa zaistilo, že akékoľvek vakcíny, ktoré sa dostanú do výroby, budú bezpečné a efektívne. WHO je v kontakte s ruskými výskumníkmi a autoritami a preskúma detaily testov."

Tvrdenie č. 2: Putin povedal, že Rusko nedovolí žiadnej západnej korporácii "kontrolovanej Billom Gatesom, aby očkovala našich ľudí".

Facebookový príspevok vytvára dojem, že Vladimir Putin kritizoval západné spoločnosti vyvíjajúce vakcínu, pričom mali byť kontrolované Billom Gatesom. AFP preskúmala verejné vyjadrenia ruského prezidenta v čase od marca do augusta 2020 a nenašla žiadny dôkaz o tom, že by kritizoval vývoj vakcín v zahraničí. Naopak, vyzýval, aby ruskí výskumníci stavali na skúsenostiach svojich západných kolegov.
Rovnako, pri analýze vystúpení Vladimira Putina nezistila agentúra žiadne zmienky o Billovi Gatesovi.
AFP ďalej poukazuje na to, že Rusko spolupracuje so západnými spoločnosťami pri opatreniach súvisiacich s vakcínou, a cituje šéfa ruského štátneho investičného fondu (RDIF) Kirilla Dmitrijeva. Ten v polovici júla povedal, že ruská spoločnosť R-Farm sa dohodla s anglicko-švédskou skupinou AstraZeneca na ruskej produkcii vakcíny vyvíjanej na univerzite v Oxforde a Cambridge.
Okrem toho, spomínaná tretia fáza vývoja ruskej vakcíny Sputnik V má zahŕňať testy nielen na viac ako dvoch tisíckach Rusov, ale aj na dobrovoľníkoch zo Spojených arabských emirátoch, Saudskej Arábie, ako aj z Brazílie a Mexika.

Tvrdenie č. 3: Putin povedal, že vakcína proti COVID-19 bude v rámci Ruska distribuovaná jedine od ruských výrobcov.

Agentúra AFP nenašla dôkaz, že by ruský prezident vyslovil verejne toto tvrdenie.

Tvrdenie č. 4: Putin povedal, že očkovanie bude dobrovoľné a že nikoho do očkovania nebudú nútiť.

Ruský prezident 11. augusta 2020 skutočne povedal, že očkovanie bude dobrovoľné, aby "každý, kto bude vakcínu chcieť - samozrejme, výlučne na dobrovoľnej báze, to som už neraz povedal -, mohol užívať výdobytky výskumu našich špecialistov." V Rusku však platí vládny dekrét, ktorý špecifikuje profesie podliehajúce povinnému očkovaniu, poukázala agentúra a dodala, že nie je jasné, či sa vládny dekrét uplatní aj v prípade vakcíny na COVID-19.
Podpredsedníčka ruskej vlády Taťjana Golikovová 11. augusta 2020 vyhlásila, že očkovanie zdravotníkov a lekárov sa začne koncom augusta alebo v septembri. Začiatok očkovania širšej verejnosti a civilného obyvateľstva je naplánovaný na 1. januára 2021, pripomenula AFP.


Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA





"Najbližšie tomu je údajne rok 1917, tá obrovská pandémia bola hrozná, keď zomrelo od 50 do 100 miliónov ľudí. Pravdepodobne ukončila druhú svetovú vojnu. Všetci vojaci ochoreli. Bola to hrozná situácia a tento vírus je veľmi nákazlivý, veľmi, veľmi nákazlivý."
Donald Trump

"Jednou z úloh biskupa je bdieť a včas reagovať na dianie v spoločnosti v zhode so zjavenou Božou pravdou. Ako členovi Komisie pre katechizáciu a školstvo pri Konferencii biskupov Slovenska mi leží na srdci výchova a vzdelávanie našej mládeže na Slovensku. A práve preto súlade s hlasom svojho svedomia vyjadrujem znepokojenie nad knihou „Láske sa treba učiť“, ktorej autormi sú Ezio Aceti a Stefania Caglianiová.
Vnímam v nej podprahové podsúvanie prvkov LGBT ideológie, ako aj predčasnú sexualizáciu detí vo veku od 4 do 7 rokov. Vyzývam k plnej zodpovednosti a k múdrosti srdca rodičov, kňazov, rehoľníkov, učiteľov a vychovávateľov. Prosím o dar rozlišovania duchov, aby sme správne vedeli rozlíšiť, kedy prichádza vlk v ovčom rúchu. Odbornosť autorov či prekladateľov nie je vždy zárukou pravovernosti. Aj najväčší odborníci prechádzajú rôznymi krízami svojho života, kedy môžu veci vidieť v nepravom svetle a zmiasť tak veľký počet ľudí. Ako pastier partikulárnej Cirkvi som sa rozhodol vydať zákaz na používanie knihy „Láske sa treba učiť“, ktorej autormi sú Ezio Aceti a Stefania Caglianiová, v Trnavskej arcidiecéze. Verím že toto moje rozhodnutie bude prijaté s pochopením."
Mons. Ján Orosch, Trnavský arcibiskup