11. 8. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


THRIVE: What on Earth Will it Take? je jednou z najsledovanejších dokumentárnych relácií v histórii, ktorú videlo viac ako 90 miliónov divákov v 27 rôznych jazykoch. Tento netradičný dokument, ktorý mal premiéru v novembri 2011, poodhalil, čo sa skutočne deje vo svete okolo nás, a ukázal, ako prakticky do všetkých aspektov našich životov zasahuje konsolidácia moci.
Dokument THRIVEI ukázal teórie o tom, ako prelomy vo vede a technike, aktivizmus a vedomie vytvárajú neočakávané stratégie, ktoré podstatne ovplyvňujú naše životy a budúcnosť. Tvorcovia tohto dokumentu Foster Gamble a Kimberly Carter Gamble pripravili silné ukážkové video, ktoré bolo zverejnené 8. augusta 2020 k druhému dielu ich dokumentu s názvom Thrive II: This Is What It Takes, ktorý prinesie odpovede na otázku, "čo na to vlastne treba".
THRIVE II: This Is What It Takes umožní divákom nahliadnuť za oponu a stretnúť sa s ľuďmi a inováciami, ktoré majú moc zmeniť životy nás všetkých. Tento dokument je cestou okolo sveta, kde predstavuje tie najsľubnejšie riešenia a inovácie v energetike, zdravotníctve, vedomí a vlastnej organizovanosti a odhaľuje vedu, zásady a stratégie, ktoré za týmito inováciami stoja. THRIVE II hľadá inšpiráciu naprieč politickou scénou, v návrate ku koreňom a v decentralizovaných riešeniach, a ponúka praktické nástroje na to, aby sme získali späť vládu nad našimi životmi, čo je úloha obzvlášť dôležitá v dobe pochybenia vlád a úradov počas pandémie a občianskych nepokojov na celom svete. Celosvetová premiéra filmu je naplánovaná na 26. septembra 2020 v 15 jazykoch a film je určený pre ľudí, ktorí sa neboja boriť zavedené poriadky a hľadajú nádej v nových riešeniach.
Po uvedení prvého dokumentu sa na tím spoločnosti ThriveOn obrátili tisíce inovátorov z celého sveta, aby sa podelili o svoje vynálezy a pripojili k hnutiu, ktoré tento film rozhýbal.
"Veľa ľudí sa bálo, že ich objavy a riešenia môžu narušiť zavedené poriadky takým spôsobom, že by mohli byť dokonca zakázané alebo úmyselne potlačené," povedal Foster Gamble. "Inšpirujúce reakcie od divákov prinútili Kimberly a mňa cestovať do Afriky, Číny, Thajska, Egypta, Európy, Kostariky, Mexika a precestovať aj celé Spojené štáty americké spolu s tímom inžinierov, doktorov a ďalších odborníkov, aby sme sa zoznámili s rôznymi prelomovými nápadmi."
Súčasťou našich stretnutí s globálnymi inovátormi bolo natočenie komentárov na kameru s najväčšími vedcami a filozofmi sveta, ako sú napríklad Nassim Haramein, Gregg Braden, Dr. Kelly Brogan, Bruce Lipton, Larken Rose a ďalší.
V tejto novej dobe, keď staré systémy rozhodne nefungujú pre všetkých, ale sú skôr pre bohatú elitu, ktorá sa ich snaží udržať, ponúka dokument THRIVE II: This Is What It Takes akčné riešenia a poodhaľuje tie najvýznamnejšie prelomové inovácie, ktoré nám umožnia vytvoriť svet, kde každý bude mať príležitosť žiť v prosperite.



Čínska aplikácia TikTok nemôže vo svojej súčasnej podobe pokračovať v zhromažďovaní údajov o Američanoch vo veľkom rozsahu. Vyhlásil to v pondelok americký minister financií Steven Mnuchin, podľa ktorého má jeho ministerstvo k dispozícii nástroje na nápravu situácie.
Mnuchin v rozhovore pre televíziu CNBC uviedol, že prezident Donald Trump „jasne povedal, že TikTok v tejto podobe nebude pokračovať“. Mnuchin sa odmietol vyjadriť k rokovaniam spoločnosti Microsoft o kúpe amerických operácií TikToku.
Trump vo štvrtok (6. 8.) nariadil zakázať pôsobenie čínskych sociálnych médií v USA. Nariadenia vstúpia do platnosti o 45 dní a týkajú sa čínskych spoločností ByteDance, ktorá vlastní aplikáciu na zdieľanie videa TikTok, a Tencent, prevádzkovateľa aplikácie WeChat. Tento krok ešte zvýšil napätie medzi Washingtonom a Pekingom.
Nesmierne populárny TikTok sa dostal do pozornosti administratívy USA pre obavy zo zhromažďovania údajov o používateľoch, čo podľa Washingtonu ohrozuje „národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a hospodárstvo Spojených štátov“.



Európska federácia novinárov (EFJ) v pondelok odsúdila zatknutie najmenej 19 žurnalistov, ktorí informovali o prezidentských voľbách v Bielorusku a o protestoch po oznámení výsledkov volieb.
Stavovská organizácia európskych novinárov na svojej internetovej stránke zdôraznila, že pri zatýkaní niektorých novinárov policajné sily použili hrubú silu.
EFJ upozornia tiež na vyhlásenie Bieloruskej asociácie novinárov (BAJ), podľa ktorého bola činnosť novinárov v Bielorusku koncom minulého týždňa, tesne pred prezidentskými voľbami, poznačená "brutalitou a obmedzeniami".
Európska federácia novinárov spresnila, že polícia prehľadala aj niekoľko domácností novinárov, pričom im zrušila internetové pripojenie, aby im znemožnila komunikáciu s vonkajším svetom. Počas volieb bolo podľa EFJ viacero novinárov nezákonne vykázaných z volebných miestností.
Podľa správ EFJ došlo k "brutálnemu zatknutiu" troch novinárov ruskej televíznej stanice Dožď, fotograf agentúry Associated Press Mstislav Černov bol zbitý a fyzickému násiliu zo strany polície čelil aj korešpondent spravodajského servera Meduza Maksim Šolopov. Od začiatku tohto roka Bieloruské združenie novinárov zaznamenalo 130 porušení práv novinárov po celej krajine.
"Bieloruskí nezávislí novinári sú už po dlhé roky pod konštantným tlakom, čelia zatýkaniam a prenasledovaniu. Naliehame na lídrov európskych krajín, aby dôrazne odsúdili takéto porušovanie slobody informácií," uviedol v mene EFJ generálny tajomník tohto združenia Ricardo Gutierrez.


Copyright © TASR 2020


Alžírskeho reportéra, ktorý vlani zohral dôležitú úlohu pri snahách o zavedenie prodemokratickejšieho smerovania krajiny, v pondelok odsúdili na tri roky väzenia za podnecovanie nedovolených demonštrácií a útoky na národnú celistvosť. Desiatky ďalších novinárov a aktivistov z hnutia Hirak v čase vynesenia rozsudku skandovali: "Slobodu pre Drareniho!"
Marcové zatknutie Khaleda Drareniho vyvolalo "búrku nevôle" v médiách aj v radoch demonštrantov presadzujúcich demokraciu. Drareni viedol spravodajskú webovú stránku Casbah Tribune a vytvoril rozsiahlu sieť sociálnych médií sledujúcich protesty, ktoré napokon pomohli zvrhnúť alžírskeho prezidenta Abdelaziza Boutefliku.
Okrem trestu odňatia slobody musí Drareni zaplatiť aj pokutu vo výške 50-tisíc dinárov (asi 400 dolárov). Počas súdneho procesu poprel všetky obvinenia a zdôraznil, že pracuje iba ako nezávislý novinár a uplatňuje svoje právo informovať.
Dlhoročný alžírsky líder Bouteflika (1999-2019) rezignoval na svoj post vlani 2. apríla po vlne masových protestov proti jeho vláde. Prodemokratické hnutie predtým od februára každý týždeň organizovalo masové protesty, pričom žiadalo dostatok času na usporiadanie nových volieb, ktoré nebudú niesť známky starého systému.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.