13. 8. 2020

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS



Stredajšie rozhodnutie spoločnosti Facebook zakázať rasistické zobrazovanie čiernych ľudí a Židov viedlo v Belgicku k odmietavým reakciám politikov z krajne pravicovej strany Flámsky záujem. Uviedol to vo štvrtok internetový týždenník Politico.
Strana Flámsky záujem už v stredu uviedla, že rozhodnutie Facebooku znamená "útok na naše tradície". V Belgicku, podobne ako v Holandsku, je veľmi silná tradícia osláv sviatku svätého Mikuláša, ktorý prichádza začiatkom decembra so svojim sluhom Čiernym Petrom (Zwarte Piet). Ide o postavu s tvárou zamaľovanou sadzami na čierno, ktorá deti zabáva a tie neposlušné zoberie do vreca a odvezie na rok do Španielska. Podľa kritikov tejto tradície však ide o odkaz na koloniálnu minulosť a vykorisťovanie čierneho obyvateľstva Afriky. Spor o túto tradíciu je už niekoľko rokov predmetom súdnych sporov, pričom žalujúca strana tvrdí, že ide o podporu rasistických stereotypov.
Europoslanci zo strany Flámsky záujem naznačili, že spolu so zákonodarcami z iných politických strán a členských krajín EÚ pripravia rezolúciu v Európskom parlamente (EP), ktorá odsúdi "svojvoľnú cenzúru sociálnych médií" a vyzve Európsku komisiu, aby zakročila proti takýmto praktikám.
Okrem toho sa už na sociálnych sieťach zjavili výzvy na zaplavenie sociálnych médií obrázkami Čierneho Petra.
Na obranu tradícií sa postavil aj belgický poslanec a predseda flámskej liberálnej strany Open VLD Egbert Lachaert, ktorý vyhlásil, že tradičný príchod svätého Mikuláša s Čiernym Petrom nie je rasistický. So svojim straníckym šéfom však nesúhlasí liberálka Sihame El Kaouakibiová, ktorá má marocký pôvod a ktorá priznala, že je rada, že digitálne platformy "preberajú zodpovednosť", lebo zosmiešňovanie ľudí s tmavou pleťou je problém pre mnohé deti z tejto komunity.




Príspevky amerických užívateľov sociálnej siete Facebook týkajúce sa novembrových prezidentských volieb budú od štvrtka dopĺňané o odkazy na volebné informácie, ktoré sociálna sieť považuje za spoľahlivé. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.
Facebook chce týmto krokom bojovať proti šíreniu dezinformácií ohľadne amerických volieb. Odkazy presmerujú čitateľov na nové Volebné informačné centrum, ktoré je podobné tomu, aké sociálna sieť vytvorila po vypuknutí pandémie COVID-19. Užívatelia tam budú mať prístup k oficiálnym zdrojom a aktualitám týkajúcim sa novembrových volieb.
Podobné odkazy začala sociálna sieť v júli pridávať k príspevkom federálnych politikov týkajúcim sa hlasovania osobne i poštou.
Spoločnosť Facebook však naďalej čelí kritike za spôsob, akým sa stavia k šíreniu dezinformácií; napríklad odmieta preverovať fakty uvedené v reklamách politikov. Nedávny audit odhalil, že v súvislosti s americkými voľbami spoločnosť Facebook nezasiahla proti "zasahovaniu prezidenta a ďalších, ktorí sa pokúšali zneužívať dezinformácie za účelom vytvárania zmätku a narúšania hlasovania".
Riaditeľ Centra pre občianske médiá Technologického inštitútu štátu Massachusetts Ethan Zuckerman vyslovil obavy, že ak každý príspevok obsahujúci slová ako "hlasovanie" alebo "voľby" dostane informačný odkaz, ľudia tieto odkazy začnú ignorovať.
Spoločnosť Facebook očakáva, že nové volebné centrum dosiahne na najmenej 160 miliónov užívateľov v USA.
Technologické spoločnosti Twitter a Google, ktorá vlastní databázu videí YouTube, podnikajú podľa agentúry AP podobné kroky.


Severokórejský vodca Kim Čong-un prirovnal svoj vzťah s americkým prezidentom Donaldom Trumpom k "fantazijnému filmu", vyplýva zo súkromných listov medzi Kimom a Trumpom, ktoré sú súčasťou novej knihy od investigatívneho novinára Boba Woodwarda. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.
Osobný vzťah medzi dvomi lídrami je podľa AFP kľúčovým motorom vzťahov medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi. V priebehu štyroch rokov prešli od vzájomných urážok cez vyhrážky vojenským konfliktom až po Trumpovo "vyznanie lásky".
Woordwardovi sa údajne podarilo získať 25 predtým nezverejnených súkromných listov, ktoré si vymenili Trump a Kim. Tie vyjdú v rámci publikácie Rage (Hnev) 15. septembra vo vydavateľstve Simon &; Schuster.
Trump sa s Kimom počas svojho mandátu stretol trikrát, prvý raz v roku 2018 v Singapure. Hoci v otázke odzbrojenia Severnej Kórey pokrok nenastal, o niekoľko mesiacov neskôr Trump na zhromaždení svojim priaznivcov povedal, že sa s Kimom do seba "zamilovali".
"Napísal mi krásne listy, sú to skvelé listy. Zamilovali sme sa do seba," povedal Trump.
Vzťahy medzi Pchjongjangom a Washingtonom sú však naďalej napäté.
Bob Woodward je dvojnásobným držiteľom Pulitzerovej ceny za literatúru. Preslávil sa svojimi správami o afére Watergate. Na základe jeho knižného debutu Všetci prezidentovi muži z roku 1974 bol neskôr nakrútený rovnomenný film, ktorý získal troch Oscarov.
Rage je pokračovaním knihy Fear: Trump in the White House, ktorá vyšla v českom preklade s názvom Strach: Trump v Bílém domě v roku 2019.
Kniha Trumpa zobrazuje ako človeka so sklonmi k vulgárnym prejavom a impulzívnym rozhodnutiam. Trump sa pokúsil knihu viackrát zdiskreditovať, označiac ju za "žart", "výmysel" a "útok" voči svojej osobe.
V januári tohto roku Trump v rozhovore pre televíziu Fox News povedal, že sa s Woodwardom stretol a poskytol mu rozhovor pre jeho novú knihu.
"Stretol som sa s jedným veľmi, veľmi dobrým spisovateľom a novinárom. Môžem povedať, že to bol Bob Woodward. Na niečom pracuje a tentokrát som povedal, že si nad to možno sadnem," uviedol Trump.


Copyright © TASR 2020

Na celom svete zomrelo počas prvých troch mesiacov tohto roka v dôsledku nepravdivých informácií súvisiacich s novým koronavírusom najmenej 800 ľudí. Tvrdí to štúdia, ktorú publikovali v American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. Podľa nej v nemocniciach pre falošné informácie na sociálnych sieťach prijali okolo 5800 ľudí. Množstvo osôb zomrelo po vypití metanolu alebo čistiacich prostriedkov na báze alkoholu, pričom si mysleli, že sa tak vyliečia z koronavírusu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predtým uviedla, že "infodémia" týkajúca sa koronavírusu sa šíri rovnako rýchlo ako samotný vírus a konšpiračné teórie či fámy vedú k úmrtiam a zraneniam.

Autori štúdie objasnili, že mnohí ľudia postupovali podľa odporúčaní, ktoré vyzerali ako odborné rady lekárov, ako napríklad konzumácia veľkého množstva cesnaku alebo vitamínov, čo malo údajne pomôcť v prevencii proti vírusu. Iní napríklad pili aj kravský moč. Podľa vedcov mali všetky tieto kroky "potenciálne vážne následky" na zdravie ľudí.

Uviedli, že zodpovednosť za boj proti infodémii majú medzinárodné agentúry, vlády a sociálne médiá. Vlastné vyšetrovanie BBC odhalilo, že dezinformácie o víruse viedli aj k útokom, podpaľačstvu a úmrtiam. Šírenie nepravdivých informácií súviselo aj s masovými útokmi v Indii či otravami v Iráne. Ľudia útočili aj na stožiare telekomunikačných spoločností v domnienke, že prispievajú k šíreniu nákazy.

Mnohí sa obávajú, že po vytvorení vakcíny sa na sociálnych sieťach objavia kampane namierené proti očkovaniu. Napriek tomu, že sociálne médiá odstraňujú alebo označujú falošné správy o vakcínach, ostatný prieskum v USA ukázal, že 28 % Američanov verí, že Bill Gates chce zneužiť vakcináciu na implantáciu mikročipov do ľudí.





Služba Amazon Prime Video daruje šesť miliónov dolárov (v prepočte takmer 5,1 milióna eur) na pomoc zamestnancom divadiel, televízneho a filmového priemyslu v Európe počas koronakrízy. "Kreatívna komunita v Európe bola podstatná pre náš úspech pri produkcii vysoko kvalitných pôvodných seriálov a filmov Amazonu pre našich divákov po svete a je pre nás nevyhnutné, aby sme tejto komunite pomohli počas tejto pandémie," vyjadrila sa šéfka Amazon Studios Jennifer Salke, ktorú cituje denník The Guardian.

Medzi iniciatívy, ktorým Amazon pomôže, patria napríklad britské Theatre Community Fund a program od Film and TV Charity. Prvý zmienený fond, za ktorým stoja herečky Olivia Colman a Phoebe Waller-Bridge a producentka Francesca Moody, získa 500-tisíc libier (vyše 552 600 eur). Cieľom fondu je poskytovať granty do výšky 3 000 libier (zhruba 3 300 eur) pre britských divadelných zamestnancov a nezávislých pracovníkov a pomoc v rámci neho sľúbili už napríklad aj Gillian Anderson, James Corden, Gugu Mbatha-Raw, Daisy Ridley, Daniel Radcliffe a Meera Syal. Film and TV Charity dostane milión libier (1,1 milióna eur) na grantový program zameraný na pracujúcich v televízii a filme.

Minulý mesiac k podobnému kroku vo Veľkej Británii pristúpil Netflix, ktorý daroval 500-tisíc libier na odštartovanie Theatre Artists Fund režiséra Sama Mendesa. Tomuto fondu sa podarilo vyzbierať na pomoc divadelnej komunite už viac ako dva milióny libier (2,2 milióna eur).

Sociálna sieť Pinterest čelí ďalšiemu obvineniu z diskriminácie. Bývalá prevádzková riaditeľka spoločnosti Francoise Brougher najnovšie uviedla, že ju vyhodili po tom, ako otvorene hovorila o stúpajúcej diskriminácii a prejavoch mizogýnie. V utorok podala žalobu, v ktorej tvrdí, že ju "odsúvali" a "vylučovali" z dôležitých rozhodnutí s tým, "aby to nechala na mužov". Na svojom poste bola dva roky, pričom ju podľa vlastných slov vyhodili v apríli pre nesúhlas s ponižujúcim a sexistickým zaobchádzaním.
Brougher vyhlásila, že manažérky Pinterestu na vysokých pozíciách odsúvajú na okraj. "Podľa Pinterestu mi nedali výpoveď za moje výsledky, ale za to, že som nespolupracovala. Som presvedčená, že ma vyhodili za to, že som hovorila o stúpajúcej diskriminácií, nepriateľskom pracovnom prostredí a mizogýnii v Pintereste," vyhlásila Brougher.
Hovorca firmy, ktorej publikum tvoria zo 70 percent ženy, preveruje sťažnosť. Dodal, že spoločnosť presadzuje kultúru na "začlenenie a podporu všetkých zamestnancov". "Naši zamestnanci sú pre nás nesmierne dôležití a všetky obavy, na ktoré nás upozorňujú, berieme vážne," uzavrel hovorca.
Dve bývalé zamestnankyne tmavej pleti v júni vyhlásili, že vo firme zažili rasovú diskrimináciu a odvetné opatrenia po tom, ako sa sťažovali na nespravodlivé odmeňovanie v práci.
Z rodovej diskriminácie v minulosti obvinili aj Facebook, Twitter či Uber.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.