8. 10. 2022

Ceny 16. ročníka Bienále animácie Bratislava boli udelené

 Ceny 16. ročníka Bienále animácie

 Cyklus: Bienále animácie Bratislava 2022 - Témy - Rádio Devín

 Bratislava boli udelené

 

 Ceny 16. ročníka Bienále animácie Bratislava boli udelené. Vo finálnom výbere súperilo 91 filmov. Do súťaže bolo prihlásených viac ako 1 700 filmov z 97 štátov. V tlačovej správe o tom informovala PR manažérka BIBIANY Natália Cehláriková.

Medzinárodná porota, ktorú tvorili Julia Ocker, Martin Smatana, Géza M. Tóth, Patrik Pašš, Ľudmila Cviková a Ditte Lundsgaard Nielsen, udelila cenu Viktora Kubala za najlepší krátky animovaný film filmu slovinských autoriek Uršky Djukic a Émilie Pigeard s názvom Babkin sexuálny život. Cenu Sv. Vojtecha získal film slovenskej režisérky a animátorky Joanny Kozuch Bolo raz jedno more. Režisér Nicolas Keppens si odniesol Cenu UNICEF za belgický film Veľkonočné vajíčka.

Cenu Európskej asociácie filmov pre deti získala za film Zuza v záhrade česká animátorka a režisérka Lucia Sunková. Literárny fond udelil cenu za epizódu seriálu Drobci Vande Raymanovej. Epizóda niesla názov Záhrada. Čestné uznanie získali dva filmy, a to V hornej izbe rakúskeho režiséra Alexandra Gratzera a Čierna šmykľavka od Uri Lotana.

Cenu detského diváka od detskej poroty získal kanadský Jesenný pád. Čestné uznanie udelila detská porota francúzskemu filmu Pierko Kiki. Cenu od 365.bank v kategórii Junior, ktorá je určená detským tvorcom animovaného filmu, získal Roko Damiani z Chorvátska za animáciu Zlatokopi. Čestné uznanie udelili filmu Vikingské zlato od nemeckej skupiny detí a študentov s názvom Kids´n Tricks.

Cenu Prix Klingsor za celoživotnú tvorbu zameranú na deti si z festivalu odniesol japonský režisér a animátor Koji Yamamura. Čestnú medailu Albína Brunovského za výrazný prínos v oblasti animovaného filmu získali dve osobnosti. Za výtvarný prínos a pedantný prístup k réžii animovaného filmu bol ocenený holandský režisér a animátor Hisko Hulsing a za nesmiernu trpezlivosť a vytrvalosť vo výchove nových animačných talentov na Slovensku získala medailu pedagogička a strihačka Eva Gubčová.

Na základe diváckeho hlasovania ocenila Platforma DAFilms, ktorá priniesla počas festivalu súťažné filmy do online priestoru, slovenský film od Kataríny Kerekešovej Záhrada zo seriálu Mimi a Líza.

Podujatie organizuje BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti, a to s podporou rezortu kultúry. Záštitu nad podujatím prevzali prezidentka SR Zuzana Čaputová a bratislavský primátor Matúš Vallo. Najstarší festival tohto druhu na Slovensku, ktorý má viac ako 30-ročnú históriu, potrvá do 9. októbra.

Zdroj: SITA

TO JE TV!

 TO JE TV!

7. 10. 2022

Cena Anny Politkovskej

Cena Anny Politkovskej
 TV and MEDIA: 10/01/2006 - 10/08/2006

Medzinárodnú cenu pomenovanú po zavraždenej ruskej novinárke Anne Politkovskej získali tento rok riaditeľka ruskej nadácie Občianska pomoc Svetlana Gannuškinová a pôrodná asistenka z juhoukrajinského mesta Mariupol Teťana Sokolovová, informovala v piatok rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).
Obe ženy boli vyznamenané za svoju odvahu v boji proti nespravodlivosti, násiliu a vojnovým zločinom v kontexte vojny na Ukrajine.
Gannuškinová vedie nadáciu, ktorá pomáha utečencom a vnútorne vysídleným osobám. Po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu táto nadácia poskytuje pomoc ukrajinským utečencom, ktorí pred bojmi ušli na územie Ruska, i Rusom, ktorí sa nechcú zapojiť do bojov ruskej armády na Ukrajine.
V deň svojich 80. narodenín bola Gannuškinová zadržaná na stanici metra v Moskve a následne obvinená z účasti na protivojnovom zhromaždení.
Príbeh mariupolskej pôrodnej asistentky Teťany Sokolovovej sa stal známym vďaka médiám, ktoré informovali, že po ruskej invázii viedla pôrody v suteréne pôrodnice v Mariupole.
V pivničných priestoroch pôrodnice, nachádzajúcej sa neďaleko intenzívne ostreľovaného oceliarenského komplexu Azovstaľ, sa podľa nej za mesiac a pol narodilo 27 detí. Sokolovová popri tom celý čas fotografovala dianie v Mariupole i v pôrodnici, aby "sa svet dozvedel pravdu o vojne na Ukrajine."
V apríli sa Sokolovová evakuovala do mesta Ľvov na západe Ukrajiny. Urobila tak pre zhoršujúci sa zdravotný stav svojho manžela. Teraz pracuje v charitatívnej nadácii Future for Children, ktorá poskytuje podporu deťom z Mariupolu.
Cena Anny Politkovskej, zriadená organizáciou RAW in WAR (Reach All Women in War), sa udeľuje ženám pracujúcim v konfliktných zónach od roku 2007. Medzi jej 19 laureátmi sú tri Rusky: už spomínaná Svetlana Gannuškinová, novinárka Nataľja Estemirovová a aktivistka za ľudské práva Valentina Čerevatenková.
Udelená cena je pomenovaná po ruskej novinárke a spisovateľke Anne Politkovskej, ktorá pracovala pre nezávislý denník Novaja gazeta a od ktorej vraždy v piatok uplynulo 16 rokov.
Politkovská bola známa svojou kritikou ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého - podobne ako ruskú tajnú službu FSB - obviňovala z potláčania občianskych slobôd s cieľom nastoliť v Rusku diktatúru sovietskeho typu. Kritizovala aj Putinovu snahu rozpútať tzv. druhú čečenskú vojnu.
K jej vražde došlo 7. októbra 2006, v deň Putinových narodenín a dva dni po oslavách 30. narodenín Ramzana Kadyrova - čečenského politika, ktorý sa neskôr stal vodcom Čečenskej republiky.
Aj keď vykonávatelia vraždy a ich spoločníci boli odsúdení, mená objednávateľov stále nie sú známe, upozornili ľudskoprávni aktivisti v piatok, v deň výročia násilnej smrti novinárky.

Zdroj: TASR

 

TV Dajto a Voyo prinesú žreb kvalifikácie európskeho šampionátu

TV Dajto a Voyo prinesú žreb kvalifikácie 


 európskeho šampionátu


Nemecko po tretíkrát zažije atmosféru európskych futbalových majstrovstiev. Najbližšie Majstrovstvá Európy vo futbale EURO 2024 sa uskutočnia v termíne od 14. júna do 14. júla 2024 a hostiť ich bude desať nemeckých miest - Berlín, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt nad Mohanom, Gelsenkirchen, Hamburg, Kolín nad Rýnom, Lipsko, Mníchov a Stuttgart.

Najväčšia futbalová udalosť na európskom poli sa priblíži divákom už túto nedeľu,  kedy sa uskutoční žreb kvalifikácie UEFA EURO 2024. Atmosféru priamo z Frankfurtu si budú môcť vychutnať aj slovenskí fanúšikovia prostredníctvom streamovacej služby Voyo a TV Dajto, ktoré odvysielajú športovú udalosť naživo v nedeľu 9. októbra 2022 od 12.00 h. Žrebom bude divákov sprevádzať komentátor Andrej Zvolenský, spoločne s bývalým slovenským reprezentantom Marekom Saparom.

Priamo do dejiska žrebu vycestuje aj televízny štáb na čele s redaktorom Marekom Arpášom, ktorý bude pripravovať aktuality do Športových novín. O všetkom bude informovať tiež spravodajský web tvnoviny.sk.

Slovenská futbalová reprezentácia figuruje v piatom výkonnostnom koši, kam nás posunuli zaváhania v Lige národov vrátane posledných vystúpení proti Azerbajdžanu a Bielorusku. Na úkor Slovákov sa do štvrtého koša prebojovali reprezentácie Bulharska a Kosova. Naopak v piatom koši sa popri slovenských reprezentantoch ocitli Severné Írsko, Cyprus, Bielorusko, Litva, Gibraltár, Estónsko, Lotyšsko, Moldavsko a Malta, ktorých nám tak určite nadchádzajúci žreb neprisúdi.

Dovedna 51 zápasov európskeho šampionátu v roku 2024 prinesie divákom skupina Markíza, ktorá získala exkluzívne vysielacie práva na najbližšie futbalové EURO 2024 a EURO 2028. Diváci streamovacej služby Voyo a televízií Markíza a Dajto sa tak môžu tešiť na priame prenosy zo všetkých duelov samozrejme vrátane zápasov Slovenska – v prípade postupu našej reprezentácie na záverečný turnaj.

 

Najpočúvanejším rádiom je stále Expres

  Najpočúvanejším rádiom je stále Expres

 

Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 33,2 percenta poslucháčov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK.
Druhým najpočúvanejším je Rádio Slovensko s 23,4-percentnou podporou poslucháčov. Na treťom mieste sa umiestnilo Fun rádio, ku ktorému sa prihlásilo 22,3 percenta poslucháčov. Rádio Vlna má počúvanosť 18,1 percenta a Rádio Europa 2 má 17,8 percenta. Nasledujú Rádio Melody s 13,9 percenta a Rádio Regina, ktoré si naladilo 10,3 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres s 22 percentami, nasleduje Rádio Slovensko s hodnotou 18,6 percenta, ako tretie sa umiestnilo Fun rádio s podielom 13,1 percenta. Ďalej Rádio Europa 2 s 10,1 percenta a Rádio Vlna s 9,6-percentným podielom na trhu. Rádiu Melody namerali podiel 7,1 percenta a Rádiu Regina 4,9 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 14,7-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje 84,8 percenta, čo je 3.777.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,2 milióna ľudí (49,5 percenta populácie). V priemere každý občan SR počúva denne rádio takmer hodinu a 20 minút. Každý poslucháč počúva rádio priemerne dve hodiny a 40 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 20. júna do 11. septembra. Prieskum realizovali na vzorke 3177 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.

Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



„Keď jeden slovenský výrobca nebude vyrábať AdBlue, tak sa sem dostane AdBlue od ostatných výrobcov."
Igor Matovič

„Ak to takto pán minister financií hovorí, tak zrejme vie, o čom hovorí, pretože samozrejme rozumie všetkému - preto je predsa minister."
Petr Bláha,generálny riaditeľ Duslo Šaľa
.

Nová sezóna NHL na Dajto a Voyo odštartuje atraktívnymi zápasmi Global Series 2022 v Prahe

Nová sezóna NHL na Dajto a Voyo odštartuje atraktívnymi


 

 zápasmi Global Series 2022 v Prahe

Diváci televízie Dajto si následne budú môcť vychutnávať až dva zápasy zo zámorskej NHL týždenne, prvým z nich bude prestížny kanadský súboj Montreal Canadiens – Toronto Maple Leafs.


Už budúci týždeň sa začína nová sezóna najlepšej hokejovej súťaže sveta – NHL. Tá sa po troch rokoch vracia do Českej republiky a v pražskej O2 arene sa v rámci Global Series 2022 odohrajú prvé dva zápasy základnej časti medzi mužstvami San Jose Sharks a Nashville Predators. Diváci televízie Dajto a predplatitelia streamovacej služby Voyo si ich budú môcť pozrieť v priamych prenosoch v piatok 7. októbra a v sobotu 8. októbra, vždy so začiatkom o 19:15 hod.

Zápasmi v Prahe budú divákov sprevádzať skúsení komentátori Marek Matušica, Miroslav Held a Tomáš Kurilla, spoločne so slovenskou hokejovou legendou Michalom Handzušom, ktorý dve sezóny pôsobil aj v tíme San Jose Sharks.

Diváci sa môžu tešiť aj na moderované štúdiá, ktorými budú priamo z O2 areny sprevádzať moderátori športu TV Nova Štěpán Sokol a Roman Jedlička. V štúdiu nebudú chýbať zaujímaví hostia z NHL a bývalí hráči, okrem už spomínaného Michala Handzuša napríklad aj bývalý český útočník Patrik Eliáš, či pravý krídelník Radim Vrbata.

„Veľmi nás teší, že divákom televízie Dajto a predplatiteľom streamovacej platformy Voyo budeme môcť naživo sprostredkovať túto mimoriadnu športovú udalosť. Ďalšou skvelou správou je, že najprestížnejšia hokejová súťaž sveta bude pokračovať v našom vysielaní aj v nasledujúcich týždňoch. Do nášho vysielania sa budeme snažiť zaradiť aj zápasy tímov, v ktorých pôsobia slovenskí hráči a verím, že v tejto sezóne uvidíme v akcii aj jednotku draftu Juraja Slafkovského, či dvojku draftu Šimona Nemca,“ povedal Martin Lisý, šéfredaktor športu TV Markíza.

Následne od štvrtka 13. októbra 2022 si diváci televízie Dajto budú môcť každý týždeň vychutnávať až dva zápasy z NHL. Prvým z nich bude so začiatkom o 01:05 hod. prestížny kanadský súboj Montreal Canadiens – Toronto Maple Leafs, kde by svoju premiéru v zostave Montrealu mohol absolvovať slovenský útočník a tohtoročná draftová jednotka, Juraj Slafkovský. Zápasmi budú sprevádzať komentátorské dvojice v zložení Marek Matušica, Tomáš Kurilla, alebo Miroslav Held.

 

6. 10. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pripojenie Kaliningradu k Česku? Žarty o anexii zaplavili internet - Svet -  Správy - Pravda
Sociálnymi sieťami sa šíria satirické príspevky s návrhom, aby sa Česi zmocnili ruskej exklávy Kaliningrad. Jeden z nich zdieľal aj český poslanec Tomáš Zdechovský, za čo si vyslúžil kritiku ruských médií. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.
"Čas rozdeliť Kaliningrad, aby naši bratia Česi mali prístup k moru," napísal 28. septembra na sociálnej sieti Twitter užívateľ s prezývkou "Papiez internetu". K príspevku pridal aj mapu ruskej exklávy obkolesenej Poľskom, Litvou a Baltským morom, pričom ju rozdelil na poľskú a českú časť.
Mesto v 13. storočí založil Rád nemeckých rytierov počas križiackej výpravy proti pohanským Prusom a nazvali ho na počesť vtedajšieho českého kráľa Přemysla Otakara II. Königsberg (česky Královec). Oblasť Východného Pruska ako kompenzáciu po druhej svetovej vojne zabral Sovietsky zväz, ktorý mesto na počesť sovietskeho politika premenoval na Kaliningrad.
Návrh na premenovanie mesta inšpirovala ruská anexia štyroch ukrajinských regiónov, čo vyvolalo búrku sarkastických vtipov v Česku a Poľsku. "Urobte Kaliningrad opäť českým!" píše sa napríklad vo výzve na stretnutie pred ruskou ambasádou v Prahe, ktoré sa má uskutočniť v pondelok.
Poliak Tomasz Komentasz na Twitteri zverejnil obrázok zobrazujúci imaginárnu lietadlovú loď s názvom Karel Gott, ktorá opúšťa námornú základňu Kaliningrad.
Český europoslanec Tomáš Zdechovský zdieľal príspevok o fiktívnom "plynovode" Beer Stream II medzi Prahou, Varšavou a Kaliningradom. Ruský denník The Eurasia Daily europoslanca skritizoval za "revanšistický" príspevok a autorov falošnej petície za anexiu Kaliningradu označil ako "provokatérov". "Rusi nemajú veľký zmysel pre humor," reagoval Zdechovský.


V Mjanmarsku odsúdili na desať rokov väzenia japonského novinára - Svet -  Správy - Pravda


Mjanmarský súd udelil desaťročný trest odňatia slobody japonskému novinárovi Tóruovi Kubotovi, ktorý bol v júli zatknutý za natáčanie protivládneho protestu v meste Rangún. Vo štvrtok to uviedol predstaviteľ japonského veľvyslanectva v Mjanmarsku Tecuo Kitada, informuje TASR podľa správy agentúry AP.
Kitada povedal, že Tóru Kubota bol v stredu odsúdený na sedem rokov väzenia za porušenie zákona o elektronickej komunikácii a na ďalšie tri roky za poburovanie.
Žurnalistu a filmára Kubotu zatkla polícia 30. júla, keď natáčal a fotil protivládny protest v Rangúne. Okrem neho vtedy zatkli aj dvoch mjanmarských občanov.
Mjanmarský zákon o elektronickej komunikácii pokrýva trestné činy, ktoré zahŕňajú šírenie nepravdivých alebo provokatívnych informácií, vysvetľuje AP. Poburovanie je všeobecným politickým zákonom vzťahujúcim sa na činnosti, ktoré môžu spôsobiť nepokoje.
Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára 2021, keď armáda zvrhla civilnú vládu a prevzala v krajine moc. Junta uväznila členov vlády vrátane faktickej premiérky Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina. Armáda puč zdôvodnila údajnými volebnými podvodmi vo voľbách z novembra 2020, v ktorých zvíťazila Národná liga za demokraciu (NLD).


About ERGA || ERGA

Európska skupina regulátorov pre audiovizuálne mediálne služby (ERGA) trvá na posilnení definícií politickej reklamy aj úrovne transparentnosti a na obmedzení techník cielenia a amplifikácie politickej reklamy. V procese legislatívnej prípravy návrhu nariadenia Európskej komisie (EK) o transparentnosti a cielení politickej reklamy to uviedol Ľuboš Kukliš, riaditeľ Rady pre mediálne služby (RpMS) a vedúci pracovnej skupiny ERGA pripravujúcej stanovisko k návrhu smernice. Nová legislatíva by mala platiť najneskôr v prvom polroku 2023.
Nariadenie má zabezpečiť väčšiu transparentnosť politického marketingu voči jeho príjemcom, ale aj regulačným a iným príslušným orgánom s cieľom zamedziť negatívnym vplyvom na demokraciu. "Za kľúčové v tejto súvislosti považujeme zavedenie povinnosti pre platformy poskytovať regulátorom prístup k podrobným dátam o kampaniach v reálnom čase, aby mohli v prípade potreby včas a efektívne zasiahnuť," objasnil Kukliš. K dátam by pritom nemali mať prístup len verejné orgány, ale aj verejnosť a vedecká obec.
ERGA vo svojom stanovisku poukazuje aj na nutnosť vzájomnej spolupráce jednotlivých národných regulačných orgánov v procese implementácie nariadenia, keďže online služby majú cezhraničný charakter. Odporúča okrem iného zaviesť jednoduchší a konzistentnejší režim sankcií, rešpektujúci systém kontrol a vyvážených právomocí.


Copyright  © TASR 2022