8. 10. 2022

Ceny 16. ročníka Bienále animácie Bratislava boli udelené

 Ceny 16. ročníka Bienále animácie

 Cyklus: Bienále animácie Bratislava 2022 - Témy - Rádio Devín

 Bratislava boli udelené

 

 Ceny 16. ročníka Bienále animácie Bratislava boli udelené. Vo finálnom výbere súperilo 91 filmov. Do súťaže bolo prihlásených viac ako 1 700 filmov z 97 štátov. V tlačovej správe o tom informovala PR manažérka BIBIANY Natália Cehláriková.

Medzinárodná porota, ktorú tvorili Julia Ocker, Martin Smatana, Géza M. Tóth, Patrik Pašš, Ľudmila Cviková a Ditte Lundsgaard Nielsen, udelila cenu Viktora Kubala za najlepší krátky animovaný film filmu slovinských autoriek Uršky Djukic a Émilie Pigeard s názvom Babkin sexuálny život. Cenu Sv. Vojtecha získal film slovenskej režisérky a animátorky Joanny Kozuch Bolo raz jedno more. Režisér Nicolas Keppens si odniesol Cenu UNICEF za belgický film Veľkonočné vajíčka.

Cenu Európskej asociácie filmov pre deti získala za film Zuza v záhrade česká animátorka a režisérka Lucia Sunková. Literárny fond udelil cenu za epizódu seriálu Drobci Vande Raymanovej. Epizóda niesla názov Záhrada. Čestné uznanie získali dva filmy, a to V hornej izbe rakúskeho režiséra Alexandra Gratzera a Čierna šmykľavka od Uri Lotana.

Cenu detského diváka od detskej poroty získal kanadský Jesenný pád. Čestné uznanie udelila detská porota francúzskemu filmu Pierko Kiki. Cenu od 365.bank v kategórii Junior, ktorá je určená detským tvorcom animovaného filmu, získal Roko Damiani z Chorvátska za animáciu Zlatokopi. Čestné uznanie udelili filmu Vikingské zlato od nemeckej skupiny detí a študentov s názvom Kids´n Tricks.

Cenu Prix Klingsor za celoživotnú tvorbu zameranú na deti si z festivalu odniesol japonský režisér a animátor Koji Yamamura. Čestnú medailu Albína Brunovského za výrazný prínos v oblasti animovaného filmu získali dve osobnosti. Za výtvarný prínos a pedantný prístup k réžii animovaného filmu bol ocenený holandský režisér a animátor Hisko Hulsing a za nesmiernu trpezlivosť a vytrvalosť vo výchove nových animačných talentov na Slovensku získala medailu pedagogička a strihačka Eva Gubčová.

Na základe diváckeho hlasovania ocenila Platforma DAFilms, ktorá priniesla počas festivalu súťažné filmy do online priestoru, slovenský film od Kataríny Kerekešovej Záhrada zo seriálu Mimi a Líza.

Podujatie organizuje BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti, a to s podporou rezortu kultúry. Záštitu nad podujatím prevzali prezidentka SR Zuzana Čaputová a bratislavský primátor Matúš Vallo. Najstarší festival tohto druhu na Slovensku, ktorý má viac ako 30-ročnú históriu, potrvá do 9. októbra.

Zdroj: SITA