10. 4. 2021

Zomrela June Newtonová

Zomrela June Newtonová





Vo veku 97 rokov zomrela v Monaku austrálska fotografka June Newtonová. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na nadáciu, ktorú umelkyňa založila.
Renomovaná portrétistka sa preslávila snímkami Yvesa Saint-Laurenta, Billyho Wildera, Anthonyho Burgessa, Catherine Deneuveovej, Nicole Kidmanovej alebo Madonny pre časopisy Vanity Fair, Elle, Vogue a ďalšie.
Nadácia Helmuta Newtona, ktorej bola prezidentkou, uviedla, že fotografka zomrela v piatok vo svojom dome. "Smútime nad stratou vynikajúcej osoby a medzinárodne uznávanej fotografky," uviedla nadácia vo vyhlásení.
Newtonová, rodáčka z Melbourne, ktorej dievčenské meno bolo Browneová, začínala ako modelka, neskôr ako herečka pracovala pod pseudonymom June Brunellová a od roku 1970 ako fotografka pod pseudonymom Alice Springsová.
Fotografovaniu prepadla, keď v zmienenom roku zastúpila pri reklamnom fotografovaní svojho chorého manžela, legendárneho a vplyvného nemecko-amerického fotografa Helmuta Newtona (1920-2004).
Pár sa zoznámil, keď mala 24 rokov a pracovala ako herečka v Austrálii. Zosobášení boli viac než 60 rokov až do januára 2004, keď Helmut Newton tragicky zahynul pri dopravnej nehode v Los Angeles. V tom istom roku založila Nadáciu Helmuta Newtona so sídlom v Berlíne.

 

Copyright © TASR 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Ferghana news agency files complaint against site blocking in Russia | RSF


Ruský orgán pre dozor nad médiami Roskomnadzor informoval v stredu rozhlasovú stanicu Slobodná Európa (RL/RFE), že musí do 60 dní zaplatiť pokutu vo výške viac ako 5,5 milióna rubľov (takmer 60.000 eur). Dôvodom je porušenie ruského zákona o tzv. zahraničných agentoch, píše agentúra AFP.
Oznámenie Rozkomnadzoru bolo zverejnené len deň po tom, čo šéf americkej diplomacie Antony Blinken podporil túto rozhlasovú stanicu a iné medzinárodné médiá financované Spojenými štátmi a odsúdil spomínaný ruský zákon, ktorým sa podľa neho Kremeľ usiluje o "vyhnanie" RL/RFE z Ruska.
Kontroverzný zákon ukladá médiám, mimovládnym organizáciám a jednotlivcom, ktorí sú financovaní zo zahraničia, povinnosť zaregistrovať sa na ruskom ministerstve spravodlivosti ako zahraniční agenti. Rovnaké označenie musia uviesť aj pri svojom zverejňovanom obsahu, inak im hrozí pokuta, približuje AFP.
Roskomnadzor uviedol, že RL/RFE týmto spôsobom neoznačila svojich deväť webstránok dostupných aj v Rusku. Ruský súd preto rádiu nariadil, aby zaplatilo pokutu vo výške 71,5 milióna rubľov (zhruba 779.000 eur).
RL/RFE sa proti tomuto rozsudku odvolala - iný súd predošlý verdikt potvrdil, avšak výšku pokuty znížil (v prepočte) na zhruba 60.000 eur.


Petr Kellner zemřel: Jediný přeživší havárie David je při vědomí! | Blesk.cz

Jediný preživší nehody vrtuľníka, pri ktorej na Aljaške v USA zahynul najbohatší Čech Petr Kellner, už komunikuje a chce vypovedať. Český fotograf a tréner snowboardu David Horváth odkázal, že haváriu vrtuľníka nezavinila technická porucha. V piatok o tom informoval spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na Český rozhlas (ČRo).
Hovorca Kellnerovej finančnej skupiny PPF Vladimir Mlynář v rozhovore pre ČRo povedal: "Z toho, ako sme sa rozprávali s Davidom Horváthom, snáď môžem len povedať, že nič nenasvedčuje technickej poruche. Že to bola skutočne súhra nejakých nešťastných náhod, poveternostných podmienok, pristávacích podmienok." Dodal však, že haváriu musia posúdiť vyšetrovatelia.
Predbežnú správu z vyšetrovania nehody vrtuľníka zverejní americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB) zrejme už na budúci týždeň. Vypracovanie záverov však môže trvať aj rok, vyhlásil hlavný vyšetrovateľ nehody Clint Johnson. Ten tiež povedal, že aj keď preživší 48-ročný snowboardista dal prostredníctvom zástupcu najavo ochotu vypovedať, zatiaľ toho celkom nie je schopný.
"Pravdepodobne to chvíľu potrvá," povedal Johnson pre web Anchorage Daily News. Horváthovo meno medzitým zmizlo z evidencie nemocnice, kam ho po nehode koncom marca previezli. To podľa hovorcu nemocnice Mikala Canfielda znamená, že sa zotavil natoľko, že ho prepustili, alebo že požiadal o vyškrtnutie zo zoznamu z dôvodu ochrany svojho súkromia.
Vyšetrovatelia sa zatiaľ venujú vraku helikoptéry Airbus AS350B3. Už ho previezli do najväčšieho mesta v štáte Aljaška, kde ho skúma 12-členný tím. Podarilo sa mu zatiaľ získať časť elektroniky k palivovému systému vrtuľníka.
Na ňu sa ukladajú údaje o tlaku, rýchlosti a teplotách. NTSB poslal túto elektroniku výrobcovi vrtuľníka do Francúzska na ďalšiu analýzu. Tím našiel aj vysielacie zariadenie, ktoré v prípade havárie dokáže upovedomiť záchranárov a odovzdať im GPS súradnice stroja. V prípade havárie vrtuľníka s Kellnerom na palube však záchranári žiadnu takúto informáciu nedostali - z dosiaľ nejasných dôvodov.
Na letisku v Anchorage v stredu 7. apríla pristál Kellnerov luxusný Boeing 737 BBJ, čo vyvolalo špekulácie, že priletel po miliardárovo telo. Mlynář v stredu v spomínanom rozhovore potvrdil, že repatriácia Kellnerových pozostatkov je "v procese".
Tragická nehoda sa stala 27. marca, keď skupina vyrazila vrtuľníkom na snowboarding vo voľnom teréne. Stroj narazil do hory blízko ľadovca Knik. Okrem 56-ročného Kellnera zahynuli aj tréner snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dvaja horskí vodcovia Gregory Ha


V Aténach zastrelili známeho gréckeho novinára, písal najmä o zločinoch |  TVnoviny.sk

Známeho gréckeho novinára Jorgosa Karaivaza, ktorý sa venoval najmä kriminálnym témam, zastrelili v piatok pred jeho domom v aténskej štvrti Alimos. Podľa agentúry AFP o tom informovali policajné zdroje.
Karaivaz pracoval pre súkromnú televíziu Star a viedol aj spravodajský blok bloko.gr.
Podľa polície podľahol viacerým strelným zraneniam, ktoré mu údajne spôsobila dvojica mužov na motorke.
AFP poznamenala, že v Grécku ide o ojedinelý spôsob útoku na novinára. Grécke médiá doteraz čelili skôr útokom spáchaným s použitím zápalných fliaš alebo boli vystavené vandalizmu.
AFP však v tejto súvislosti spomenula útok na majiteľa bulvárneho denníka Stefanosa Chiosa, ktorého postrelil vlani v júli do hrudníka a krku maskovaný muž. Chios prežil tento útok, ku ktorému došlo pred jeho vlastným domom. Prípad je však stále predmetom vyšetrovania, dodala AFP.
V roku 2010 bol pred svojím domom zastrelený i rozhlasový manažér, bloger a investigatívny novinár Socratis Jolias. Štátna televízia TV NET informovala, že v tom čase pracoval na materiáli o korupcii. K tomuto útoku sa prihlásilo isté ľavicové zoskupenie. Prípad je však stále nevyriešený.rms a Sean McManamy, pripomenuli Novinky.cz.

Copyright © TASR 2021

 Watch Free TV Shows | Watch Netflix for Free

Internetová televízia Netflix uzavrela päťročnú dohodu so Sony Pictures Entertainment na domáce streamovanie filmov tejto americkej distribúcie, napríklad ďalších záberov zo série Spider-Man. S odvolaním sa na spoločné oznámenia dotknutých firiem o tom ako prvý informoval denník The Wall Street Journal (WSJ). Hodnota dohody nebola zverejnená. Podľa denníka WSJ, ktorý sa odvoláva na oboznámených zdroje, môže táto hodnota každoročne vystúpiť na niekoľko stoviek miliónov dolárov a za celý čas presiahnuť jednu miliardu dolárov. Konečná suma bude čiastočne závisieť na tom, aké vysoké tržby filmy prinesú pri uvedení do kín. K filmom, ktoré Sony Pictures uvedie v roku 2022, bude mať Netflix prístup ako prvý. Internetová televízia sa zaviazala, že odoberie určitý počet týchto snímok. Prístup ale bude mať aj k tým starším. Medzi filmy, ktoré sa Sony chystá predstaviť, sa počíta s pokračovaním série Spider-Man a s ďalšími zábery inšpirovanými hrdinami štúdia Marvel. Práve tie boli pre Netlix jedným z hlavným popudov uzavrieť dohodu so Sony Pictures. Netflix mal skôr tento obsah od firmy Walt Disney, ktorá ho ale presunula do svojej streamovacie služby Disney +. Netflix pri zverejnení hospodárskych výsledkov za štvrtý štvrťrok koncom januára informoval, že má približne 203 miliónov užívateľov, teda približne dvakrát toľko čo služba Disney +.

 

Copyright © ČTK 2021

9. 4. 2021

Zomrel DMX

 Zomrel DMX

 DMX Remains Hospitalized and on Life Support After Heart Attack | PEOPLE.com

Necelý týždeň po ťažkom infarkte dnes zomrel americký rapper DMX. Mal mu 50 rokov. 

DMX, vlastným menom Earl Simmons, bol významnou osobnosťou hip-hopu z konca 90. rokov a začiatku rokov 2000. Autor hitov a Party Up (Up in Here) a X Gon 'Give It To Ya zomrel po ťažkom srdcovom infarkte. Prevezený do nemocnice vo White Plains v štáte New York bol 2. apríla. Posledné dni pred smrťou bol podľa rodiny na prístrojoch a zomrel dnes obklopený príbuznými. 

DMX mal 15 detí. "Earl bol bojovník, ktorý bojoval až do samého konca. Svoju rodinu miloval celým svojím srdcom a vážime si času, ktorý sme s ním strávili," uviedla rodina s tým, že rapperova tvorba "inšpirovala nespočetné množstvo fanúšikov po celom svete a jeho ikonické dedičstvo bude žiť navždy ". 

S umelcom známym tiež ako Dark Man X v minulosti spolupracovali napríklad rapperi JAY-Z, Ja Rule a LL Cool J. Objavil sa aj v niekoľkých filmoch vrátane snímke Romeo musí zomrieť (2000) či Od kolísky do hrobu (2003). DMX sa narodil v roku 1970 v meste Mount Vernon v New Yorku. Mnoho rokov sa potýkal s drogovou závislosťou, kvôli ktorej bol opakovane na liečenie. Počas svojho života bol opakovane zadržaný a uväznený. Odpykal si napríklad tresty za týranie zvierat, držanie drog a zbraní či bezohľadnú jazdu. V posledných rokoch sa podľa AP venoval tiež dobročinnosti. 


Copyright © ČTK 2021

Zomrel František Řebíček

Zomrel František Řebíček


Vo veku 89 rokov zomrel v stredu český zvukár a autor piesňových textov František Řebíček. S odvolaním sa na rozhlasovú stanicu Rádio Impuls o tom v piatok informovali viaceré české médiá. Řebíček by sa v sobotu 10. apríla dožil 90 rokov.
František Řebíček sa vyučil za jemného mechanika a od roku 1951 pôsobil v nahrávacích štúdiách vydavateľstva Supraphon. Ako zvukár je podpísaný pod stovkami nahrávok nielen populárnej hudby, ale aj džezu. Písaniu textov sa venoval od roku 1964, jeho texty naspievali Karel Gott, Waldemar Matuška, Václav Neckář, Michal David alebo Věra Špinarová.
Medzi jeho najznámejšie diela patria texty k piesňam Céčka, sbírá céčka a Colu, pijeme colu z repertoáru Michala Davida, napísal tiež text k piesni Už mi lásko není dvacet let, ktorú naspieval Jiří Zmožek. Tituly ako V kartách já smůlu mám, Zítra se tvá loď objeví alebo Nevěřím náhodám nahral Karel Gott. Jeho text Bláznova ukolébavka naspieval Pavel Dydovič.
Otextoval aj skladby pre Mariu Rottrovú (Teď tady stál), Evu Pilarovú (Malíř mráz), Sagvana Tofiho (Já se neubráním), Heidi Janků (Naivní, Trápení), Evu Olmerovú (Poprchává), Karla Hálu (Domů) alebo Pavla Bartoňa (Neřídím se ptačím řádem).
"Poznal som ho od detstva. Spolupráca s ním bola veľmi úzka, spomínam naňho veľmi rád. To, že nás opustil, je smutná správa, ale jeho pesničky a texty budú určite znieť ďalej," povedal pre Rádio Impuls Michal David.

 

Copyright © TASR 2021

Patria postupne zvyšuje podiel vysielania v rómskom jazyku

Patria postupne zvyšuje podiel 

vysielania v rómskom jazyku



Redakcia národnostného vysielania Rádia Patria, štúdio RTVS Košice, rozšírila podiel spravodajského vysielania v rómskom jazyku. Po novom sú súčasťou národnostného rozhlasového vysielania spravodajské celky, relácia pre mladých či relácia zameraná na Rómov a ich účasť na historických procesoch 20. a 21. storočia. TASR o tom informoval PR manažér Stanislav Čačko.
Dvadsaťminútový spravodajsko-publicistický formát Rómske slovo sa po novom stal počas pracovného týždňa denným formátom. "Už od začiatku roka sa v ňom výrazne zvýšil aj podiel rómskeho jazyka. Do vysielania zaraďuje Rádio Patria celé spravodajské bloky v rómskom jazyku," dodal Čačko. K zmenám došlo aj v obsahu vysielania. "Výraznejší priestor dostávajú samosprávy a témy účasti Rómov na dianí v obciach a mestách či aktuálnej situácii pri riešení pandémie. Realizujeme aj systematickú informačnú kampaň na podporu očkovania a dodržiavania pandemických opatrení. Od začiatku roka v rómskom vysielaní dostáva veľký priestor aj téma sčítania obyvateľstva," poznamenal.
Mladú generáciu sa pokúša redakcia vo vysielaní osloviť samostatnou spravodajsko-publicistikou reláciou Rómske slovo pre mladých, zameranou napríklad na podporu vzdelávania.
Od roku 2018 došlo vo vysielaní aj k výraznému nárastu publicistiky v rómskom jazyku. Pribudli relácie zamerané na rómsku literatúru, digitalizáciu rómskej kultúry, obraz Rómov vo filmoch, komiksoch. Redakcia pripravuje tiež dramatizácie diel rómskych autorov v rómskom jazyku.
Podiel obsahu rómskeho vysielania sa podľa redakcie národnostného vysielania postupne zvyšuje. V roku 2014 vyrobila v premiére celkom 70 hodín programu ročne, v roku 2020 to bolo už 126 hodín. Redakcia zároveň pripomína, že v piatok uplynulo 30 rokov od prijatia dokumentu Zásady vládnej politiky k Rómom (uznesenie vlády SR 153/1991), ktorým boli Rómovia na Slovensku uznaní ako národnosť: "Na základe tohto uznesenia vtedajší Slovenský rozhlas spustil od decembra 1992 samostatné dvojjazyčné slovensko-rómske vysielanie."

Zdroj: TASR

Skvelá TA3. Päť minút Hitler, päť minút židia

 Skvelá TA3

Päť minút Hitler, päť minút židia



POZRIME SA NA TO Dostala som pozvanie do diskusnej relácie “Pozrime sa na to”, ktorú vysiela televízia TA3 pri...

Uverejnil používateľ Andrea Bučková - splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Piatok 9. apríla 2021

Štartuje nakrúcanie záverečnej časti mimoriadne úspešnej minisérie Mária Terézia

 Štartuje nakrúcanie záverečnej časti 

mimoriadne úspešnej minisérie Mária Terézia


RTVS v spolupráci s Českou televíziou, rakúskou ORF a spoločnosťami Beta film Mníchov a Maya Production Praha odštartuje už v sobotu 10. apríla prvý filmovací deň nakrúcania záverečnej časti divácky mimoriadne úspešnej medzinárodnej koprodukčnej televíznej série Mária Terézia.

Finálová piata časť série sa od záveru naposledy odvysielanej štvrtej časti posunie v čase. Odohráva sa o 15 rokov neskôr. Dej zobrazí plány Márie Terézie so svojimi deťmi, prostredníctvom ktorých plánuje rozšírenie vplyvu Habsburskej rodiny na celú Európu. Na pozadí historických udalostí nebudú ani tentokrát v príbehu chýbať emócie – láska, smútok aj intrigy v podaní množstva známych slovenských, českých a rakúskych hercov oblečených vo fascinujúcich dobových kostýmoch a zasadených vo výpravnom historickom prostredí. Kvôli niekoľkoročnému posunu v čase a v príbehu bude musieť pri nakrúcaní záverečnej časti veľká časť hercov podstúpiť každý deň náročné maskérske úpravy.

Zo slovenských hereckých hviezd si v záverečnej časti opäť zahrajú Táňa Pauhofová v úlohe grófky Elise Fritzovej či Peter Kočiš v úlohe grófa Taroucu, poradcu a dôverníka Márie Terézie. V nových hlavných postavách sa predstavia aj Maroš Kramár ako Adam František Kollár, vychovávateľ detí Márie Terézie a Františka Štefana a Jana Kvantíková ako Isabella Parmská. Vo finálovej časti nastane už po tretíkrát zmena aj v hlavnej úlohe hereckej predstaviteľky Márie Terézie. Tentokrát sa tejto úlohy zhostí rakúska herečka - Ursula Strauss, známa predovšetkým v nemecky hovoriacich krajinách.

Na realizácii finálovej časti Márie Terézie sa podieľajú aj slovenskí tvorcovia. Diváci budú môcť vidieť prácu kostýmového výtvarníka Jána Kocmana, ktorý je ocenený Českým levom za Máriu Teréziu II., ale aj Slnkom v sieti za návrhy kostýmov k filmom Čiara, Agáva či Collette. Hlavným kameramanom bude Tomáš Juríček, ktorý je držiteľom ocenenia Český lev za najlepšiu kameru za film Amnestie a cenou Slnko v sieti za filmy Amnestie a Kandidát. Úlohu vedúceho produkcie na seba berie Branko Jehlár, ktorý spolupracoval na televíznych a filmových projektoch The Peacemaker, Gladiator, Za nepriateľskou líniou, Henrich IV. či The same Sky. Súčasťou tímu medzinárodného výrobného štábu budú aj ďalší slovenskí členovia.

Réžiu má opäť na starosti významný svetový televízny režisér Róbert Dornhelm, ktorý sa podpísal aj pod televízne filmy a série Vojna a mier, Spartakus, Príbeh Anny Frankovej, Hotel Sacher a mnoho ďalších. Za RTVS sa na realizácii projektu podieľajú dramaturgička Veronika Gregušová a producent Vladimír Burianek.

Nakrúcanie záverečnej časti minisérie sa z dôvodu prísnych protipandemických opatrení bude realizovať výhradne v Českej republike, avšak väčšinou v blízkosti slovenských hraníc, vo Valticiach, Miloticiach, Slavkove, ale aj v Kroměříži a v okolí Prahy.

RTVS spolupracovala na vývoji záverečnej časti tejto úspešnej televíznej série viac ako dva roky. Prvé dva diely série Mária Terézia boli v roku 2018 nominované na európsku televíznu cenu EBU – Rose d´Or v Berlíne. Premiéru 3. a 4. časti odvysielala Jednotka RTVS počas Vianoc roku 2019. Finále série Mária Terézia pripravuje RTVS do vysielania ako súčasť tohtoročnej vianočnej vysielacej štruktúry.

VÝROKY TÝŽDNA

 VÝROKY TÝŽDNA








"Pán Mičovský je taký deduško, bohužiaľ musím to povedať nahlas, dostal prezývku už u nás v parlamente hlúpy Janko, lebo sa volá Janko Mičovský. Takže hlúpy Janko ani nevie, čo sa v rezorte deje. On príde na ten parlamentný výbor k nám a pozerá sa dookola tými očičkami, niečo povie, on nevie, ani kde je ľavá, kde je pravá, ani nevie, čo sa deje… Ja, keď ho vidím, tak by som ho najradšej objal, ale myslím si, že pán Mičovský by mal radšej objímať stromčeky v lese a starať sa o svoje vnúčatká.„  
Patrick Linhart (Sme rodina)



„Nechcel som byť ministrom kultúry. Ja som nechcel mať žiadnu funkciu, pretože si myslím, že je veľmi dôležité, aby ten parlament fungoval zospodu. To je moje predsavzatie, aby sme my poslanci za OĽANO držali spolu. Musím povedať, že pani prezidentka dala Hlinkovi  normálne takú maturitu. On písal, či sa hodí za ministra sociálnych vecí, práce a rodiny. To bolo veľmi zvláštne a ak pani prezidentka takto konala, mala tak konať pri každom jednom ministrovi. Milá pani prezidentka Čaputová. Chcem vás pokorne poprosiť, keby ste boli taká dobrá a skúste spravodlivo rozhodovať a spravodlivo riešiť veci. Skúste byť prezidentkou všetkých Slovákov. Ak sa to dá. Ďakujem veľmi pekne.“
Jozef Pročko




"Rozhodneme o pomoci aj iných sektorom, ale ako minister financií poviem, že tak, ako som vo svojej vlastnej firme každé jedno euro obracal, budem sa snažiť, aby sme pristupovali aj pri ďalšej pomoci k verejným financiám rovnako zodpovedne. Čiže nepočítame s nejakými helikoptérovými peniazmi, ktoré by sa rozhadzovali len tak aj tomu, kto to nepotrebuje."
Igor Matovič

8. 4. 2021

Je známe meno prvého laureáta Radio_Head Awards 2020

Je známe meno prvého laureáta
 Radio_Head Awards 2020


Už na budúci týždeň, 16. a 17.apríla, spozná verejnosť držiteľov hudobných cien Rádia_FM, ale prvé meno je už známe. Ocenenie za prínos do hudby si odnesie celoživotný podporovateľ trenčianskej hudobnej scény, autor dvoch kníh, kapelník a jeden zo zakladateľov undegroundovej kapely Chór vážskych muzikantov - Ľuboš Dzúrik.


Hudobník, ktorý so svojou kapelou nahral viac ako 200 skladieb, založil aj hudobné vydavateľstvo Fukkavica Records a stál aj pri zrode festivalu Pohoda a hudobne ovplyvnil aj jeho zakladateľa Michala Kaščáka. „Keby neexistovala skupina CHVM, tak je dosť možné, že by nevznikla ani skupina Bez ladu a skladu, nevznikol by festival Pohoda, ani Vrbovské vetry či Karpatské chrbáty, možno že by sa nehrávalo ani v Trenčianskych Bohuslaviciach. Tá považská alternatívna scéna sa začína kapelou CHVM a kapela CHVM sa začína Ľubošom Dzúrikom," uviedol pred niekoľkými rokmi, dnes už zosnulý publicista Juraj Kušnierik.

„Vždy mal veľké množstva nahrávok kapiel z undegroundu, ktoré boli prenasledované komunistickým režimom. Je to človek, ktorý vždy mapoval túto scénu a robí to dodnes. Je jedným zo základných piliérov tejto scény," uviedol na adresu Ľuboša Dzúrika Whisky zo Slobodnej Európy.

Ocenenie za prínos do hudby si v rámci Radio_Head Awards odniesli už aj Milan Lasica, Marián Varga, Juraj Kušnierik či David Kollar.

Počas vyhlásenia výsledkov 13. ročníka, ktoré bude tentokrát rozdelené na dva dni, spozná verejnosť aj víťazov poslucháčskych kategórii Album roka, Skladba roka, Debut a Objav roka a ceny v žánrových kategóriách udelia aj hudobní odborníci.

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ

Televízia JOJ aj v tomto roku ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. 

Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy. Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. 

Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk. Od septembra moderuje reláciu jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková. 

Pozvanie do diskusie prijala vo štvrtok 8. apríla prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Moderátorka sa bude s prezidentkou rozprávať o staronovej vláde a o jej úlohách a očakávaniach, o roli prezidentky pri kreovaní novej vlády, o jej postojoch k vládnym predstaviteľom a tiež k predstaviteľom opozície. Hovoriť však budú aj o pandémii a o tom, ako prekonať krízu, či o riešeniach pre občanov zasiahnutých sociálnoekonomickými dosahmi. 

Sledujte Na hrane vo štvrtok 8. apríla o 21:40 na JOJke.

ERGA publikovala správu Definícia dezinformácií a súvisiace pojmy

 ERGA publikovala správu

Definícia dezinformácií a súvisiace pojmy

 

 

ERGA vo svojej novej správe predstavila návod ako nájsť spoločné definície pre pojmy dezinformácia, misinformácia, či politická reklama. Odporúčania Európskej Komisii a členským štátom, majú za cieľ prispieť do diskusie o posilnení Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií ako aj o novej legislatíve v oblasti zvyšovania transparentnosti politickej reklamy online.

Skupina regulačných orgánov je presvedčená, že tieto odporúčania prispejú k väčšej právnej istote. Správa je tiež príspevkom ERGA do verejnej diskusie, ktorá aktuálne prebieha v súvislosti s očakávaným usmernením Európskej komisie k posilnenému Kódexu boja proti šíreniu dezinformácií a tiež s prebiehajúcou verejnou konzultáciu o politickej reklame. Regulačné orgány združené v ERGA takto podporujú rozhodujúci boj proti dezinformáciám a zároveň sa zameriavajú na ochranu slobody médií a slobody prejavu európskych občanov.

Správa, ktorú pripravila pracovná skupina v rámci ERGA, vedená Ľubošom Kuklišom, riaditeľom Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu, nadväzuje na závery hodnotenia Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií z roku 2020. ERGA vtedy poukázala na nejasnosti v kľúčových pojmoch, čo vedie k nejednotnosti pri uplatňovaní záväzkov stanovených v Kódexe. Publikovaná správa ERGA preto identifikuje a mapuje jednotlivé nejasnosti a zároveň vyzdvihuje najdôležitejšie prvky definícií pojmu dezinformácia a súvisiacich pojmov. Cieľom tejto správy je pomôcť nájsť jasnejšie a jednotnejšie definície a zabezpečiť tak spoločnú interpretáciu kľúčových pojmov. Správa je tiež príspevkom skupiny ERGA k prebiehajúcim diskusiám o posilnení Kódexu, tak ako ho predpokladá Akčný plán európskej demokracie.

Ľuboš Kukliš, riaditeľ Kancelárie RVR, ktorý vedie pracovnú skupinu ERGA zameranú na dezinformácie, poukázal na potrebu hlbšieho pochopenia problému dezinformácií pri navrhovaní vhodných nástrojov na boj proti nim: “Regulačné orgány pre médiá v celej Európskej únii dobre poznajú zložitosť regulácie obsahu a ochrany slobody a plurality médií a táto správa je toho ďalším príkladom. Pokiaľ viem, ide o vôbec prvý pokus o zmapovanie rozdielneho chápania kľúčových pojmov týkajúcich sa dezinformácií vo všetkých členských štátoch EÚ. Verím, že to prispeje k informovanejšej európskej diskusii o ďalších krokoch v boji proti dezinformáciám.“

Keďže sa naprieč EÚ využívajú rôzne pojmy na označenie rovnakého fenoménu, správa poskytuje konkrétne odporúčania, ako postupovať pri navrhovaní ustanovení týkajúcich sa boja proti dezinformáciám.

  • Je potrebné si ujasniť či je súčasťou definície verejné šírenie obsahu, alebo aj jeho tvorba.
  • Predmet definície musí byť jasne stanovený. Definícia, ktorá odkazuje na objektívny štandard, ako je napríklad “objektívne nesprávne informácie” alebo “fakticky nesprávne informácie”, ponúka väčšiu právnu istotu a predvídateľnosť ako definícia, ktorá odkazuje na neurčité pojmy ako sú “nepravdivé informácie”.
  • Ak pri vyhodnocovaní obsahu chýba zlý úmysel, obsah by sa nemal považovať za dezinformáciu ale za chybnú informáciu. V súlade s tým by sa mali zvážiť rôzne opatrenia, ktoré sú primerané a zabezpečia správnu rovnováhu s ochranou slobody prejavu.
  • Definície musia byť čo najviac konkrétne s ohľadom na negatívne dôsledky, ktorým sa ustanovenia snažia zabrániť. Ak je súčasťou definície aj odkaz na hodnoty, ktoré spoločnosť uznáva, ako je verejný poriadok, mier, verejná mienka, riskuje sa tým príliš široké uplatňovanie a nedostatok právnej istoty.
  • Vzhľadom na rôznorodosť aktérov využívajúcich dezinformácie je potrebné vyhnúť sa odkazovaniu na konkrétne subjekty v definíciách.
  • Pri definovaní dezinformácie je potrebné zamerať sa aj na prostriedky automatizovaného zvyšovania viditeľnosti online obsahu s cieľom poukázať na úlohu online platforiem pri šírení dezinformácií a zmierňovať riziká, ktoré spôsobujú.
  • Ak sa v ustanoveniach odkazuje na súvisiace pojmy ako sú propaganda alebo nenávistné prejavy, tieto by mali byť prepojené s už existujúcimi kategóriami, a to za účelom zvýšenia celkovej koncepčnej zrozumiteľnosti a porovnateľnosti jednotlivých konceptov.

ERGA správa Definícia dezinformácií a súvisiace pojmy (angl. Notions of Disinformation and Related Concepts) je na stiahnutie dostupná TU (v anglickom jazyku).

O ERGE:

Európska skupina regulátorov pre audiovizuálne mediálne služby (ERGA) je združením národných regulačných orgánov v oblasti audiovizuálnych služieb. ERGA je poradným orgánom Európskej komisie a zabezpečuje lepšiu spoluprácu medzi regulačnými orgánmi v EÚ. Súčasným predsedom ERGA je Dr. Tobias Schmid, riaditeľ mediálneho orgánu v Severnom Poryní – Vestfálsku.

 

7. 4. 2021

Známi slovenskí interpreti sa spojili v dvoch nových piesňach k výročiu košického rozhlasového štúdia

 Známi slovenskí interpreti sa spojili v dvoch nových 


 

piesňach k výročiu košického rozhlasového štúdia

 

Košické rozhlasové štúdio má už dlhú 90-ročnú históriu a v jeho hudobnom nahrávacom štúdiu vzniklo mnoho jedinečných nahrávok a skladieb rôznych hudobných žánrov. Naspievali ich napríklad operní speváci Edita Gruberová, Anna Poláková, Štefan Margita, speváčky ľudovej hudby Janka Guzová, Monika Kandráčová, ale aj interpreti populárnej hudby Marika Gombitová, Peter Nagy, No Name a mnohí ďalší.


Dôkazom toho, že v hudobnom nahrávacom štúdiu košického rozhlasu sa muzikantský život nezastavil, ale pulzuje a rozvíja sa naďalej, sú aj dve nové hudobné nahrávky. Obe vznikli pri príležitosti osláv 90. výročia odovzdania budovy košického rozhlasového štúdia do užívania a na ich výrobe sa podieľali výrazné osobnosti, ktoré majú ku košickému rozhlasu veľmi blízko.

Prvou je úprava známej ľudovej piesne Na Košickej turni, na interpretácii ktorej sa podieľala trojica osobností folklóru úzko spätá s košickým štúdiom Slovenského rozhlasu - Ondrej Kandráč, Štefan Štec a Milan Rendoš. Všetkých troch interpretov spája redaktorské pôsobenie v rozhlase. Pieseň vznikla v dvoch štúdiách, finálnu podobu vytvoril zvukový majster Gabriel Nikházy. „Nahrávkou známej piesne o Košiciach som si v skutočnosti splnil jeden zo snov - hudobne som ju spracoval, zahral si na kontrabase a aj si zaspieval. Známe hlasy rozhlasových kolegov a kvality muzikantov vytvorili predpoklad na to, aby pesnička zarezonovala v poslucháčskej verejnosti," povedal o nahrávaní piesne hudobný redaktor, porotca súťaže Zem spieva a folklorista Milan Rendoš.

Redaktor, spevák a finalista súťaže Zem spieva Štefan Štec o piesni prezradil ďalšie zaujímavosti. „Melódiu tejto skladby počujú všetci, ktorí cestujú vlakom do Košíc, keďže jej motív je zvučkou košickej stanice. Je to ľudová skladba, ktorá vo mne evokuje, že som doma a preto som rád, že aj ja som mohol byť súčasťou ďalšieho hudobného vydania piesne, zvlášť keď som si ju zaspieval v takejto spoločnosti nielen rozhlasových kolegov, ale aj výborných muzikantov," hovorí Štec. „Pre mňa je to návrat ku koreňom a k tomu čo ma formovalo. Zároveň je to veľmi silná spomienka na roky môjho pôsobenia v Slovenskom rozhlase," dodáva k novinke populárny spevák a muzikant Ondrej Kandráč.

Druhou novou nahrávkou, ktorá vznikla pri príležitosti tohto výročia, je skladba S Reginou, ktorá je tematicky previazaná s Rádiom Regina, ktorého program sa vysiela z košického rozhlasového štúdia. Autorom hudby je kreatívny producent štúdia Juraj Hidvéghy, autorom textu je riaditeľ košického štúdia RTVS Jozef Puchala, zaranžoval ju klavirista skupiny No Name Zoltán Sallai. Pesničku naspievali úspešní finalisti pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad - Igor Timko, Marián Čekovský, Peter Cmorik, Juraj Vančík a Tomáš Buranovský. Vzhľadom na pretrvávajúcu nepriaznivú pandemickú situáciu ju speváci nespievali spolu, ale každý v inom štúdiu. Pieseň sa nahrávala v piatich štúdiách, finálnu mixáž zrealizoval v rozhlasovom štúdiu zvukový majster Gabriel Nikházy. „Bola to zaujímavá skúsenosť, teším sa, že sa do nahrávania piesne zapojili vynikajúci interpreti a verím, že pieseň osloví aj poslucháčov bude z nej „nepísaná hymna" Rádia Regina," prezradil autor hudby Juraj Hidvéghy.

Radosť z nových skladieb neskrývajú ani ich samotní interpreti. „Je veľmi lichotivé byť súčasťou projektu, ktorý má ambíciu "vystihnúť " vzťah poslucháča a rádia. Tento tandem funguje dokonale, som preto rád, že pieseň, ktorú sme zrealizovali pre poslucháčov Rádia Regina umocní ten čarovný pocit, mať niekoho na blízku, kto sa dá počúvať," hovorí spevák Igor Timko. „Stále pôsobím tam, kde som začínal. Aj na príprave a realizácii pesničky som vlastne spolupracoval s ľuďmi, s ktorými som začínal. Bude z toho pekná pesnička," predpovedal úspech nahrávky Marián Čekovský a pridáva sa aj Peter Cmorik: „Je vždy príjemné byť oslovený k projektu dobrej pesničky a ocitnúť sa v tak výnimočnej speváckej spoločnosti, myslím, že pesnička poteší veľa ľudí a bude takou oslavou Reginy, dúfam, že ju budeme počúvať roky," hovorí spevák.

Autor textu piesne S Reginou a riaditeľ košického štúdia RTVS Jozef Puchala taktiež neskrýva nadšenie z nových nahrávok. „Košické rozhlasové štúdio bolo vždy miestom, kde sa stretávali výrazné osobnosti našej i českej hudobnej scény a kde vždy vznikali piesne, ktoré udávali hudobný trend. Keď Juraj Hidvéghy prišiel s myšlienkou, aby sme oslávili výročie našej budovy aj takýmto návratom k dávnej a stále živej tradícii, okamžite som súhlasil. Obidve piesne sú výborné, na výkonoch interpretov vidieť nielen profesionalitu, ale aj emóciu, ktorá zrejme vyplýva aj z toho, že všetci v našom štúdiu buď začínali alebo práve pôsobia" uzatvára.

Obe piesne zazneli v premiére v relácii Hudobné skvosty košického rozhlasového štúdia vo Veľkonočnom vysielaní Rádia Regina a budú pravidelne znieť aj v jeho vysielaní.

Vypočuť si ich môžete na webe Rádia Regina Východ >>

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

  • uložila sankciu – pokutu 663 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o., za porušenie § 20 ods. 3 ZVR v súvislosti s tým, že dňa 30. 7. 2020 v čase o cca 22:32 hod. odvysielal na programovej službe JOJ program Kuriér,  ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, napriek tomu, že obsahoval zobrazenie erotických pomôcok, scény spojené so sexuálnymi deviáciami a detailné a naturalistické zobrazenie násilných aktov, pre ktoré mal byť označený ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov, čím došlo k nesprávnemu uplatneniu JSO a v súvislosti s tým, že dňa 4. 10. 2020 v čase o cca 20:25 hod. odvysielal v rámci programovej služby JOJ PLUS program Kuriér, pričom nezabezpečil označenie programu grafickým symbolom vekovej vhodnosti po celý čas jeho trvania, čím nesprávne uplatnil JSO;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR, v súvislosti s tým, že 1. 2. 2021 v čase o cca 20:36 hod. (TV MARKÍZA) a dňa 3. 2. 2021 v čase o cca 20:15 hod. (DAJTO) odvysielal program Vo štvorici po opici, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO. Rada sa už zaoberala predmetným programom, pričom dňa 10. 2. 2021 bola tomuto vysielateľovi uložená sankcia – pokuta vo výške 663 eur za porušenie povinnosti ustanovenej § 20 ods. 3 ZVR, z dôvodu odvysielania programu dňa 2. 6. 2020 ako nevhodného pre maloletých divákov do 15 rokov;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA), vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR, v súvislosti s tým, že dňa 22. 1. 2021 odvysielal program Televízne noviny (príspevok Obavy o účinnosti vakcíny), v ktorom mohlo dôjsť k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti spravodajského programu;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi DIGI SLOVAKIA, s.r.o. (programová služba PREMIER SPORT), vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR, v súvislosti s tým, že dňa 20. 1. 2021 o cca 20:00 hod. odvysielal program obsahujúci zápasy UFC, ktorý neoznačil žiadnym piktogramom nevhodnosti, čiže ho klasifikoval ako vhodný pre všetky vekové skupiny maloletých, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
  • zastavila správne konanie vedené voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona, začatého vo veci možného porušenia § 19 ods. 1 písm. b) ZVR, z dôvodu odvysielania programu OTO 20. ročník, na programovej službe Jednotka, v ktorom vzniklo podozrenie z porušenia zákazu otvorenou alebo skrytou formou znevažovať alebo hanobiť na základe viery a náboženstva;
  • zastavila správne konanie vedené voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., začatého vo veci možného porušenia § 19 ods. 1 písm. a) ZVR, z dôvodu odvysielania programu Televízne noviny (príspevok Kollárov biznis so schránkou) na programovej službe TV MARKÍZA, v ktorom vzniklo podozrenie zo zásahu do základných práv a slobôd v ňom prezentovaného a identifikovaného prevodcu obchodného podielu;
  • zastavila správne konanie vedené voči spoločnosti NITRANET, s.r.o., začatého vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR, v súvislosti so vznikom podozrenia z poskytovania retransmisie programových služieb bez súhlasu pôvodného vysielateľa;
  • zmenila registráciu retransmisie TKR/337 spoločnosti BDTS s.r.o.;
  • zmenila registráciu retransmisie TKR/239 spoločnosti ANTIK Telecom s.r.o.;
  • uznala za neopodstatnené nasledujúce sťažností, respektíve ich častí, a to na:

- vysielanie programu Súmrak bossov, zo dňa 3. 2. 2021 (všestrannosť informácií a názorová pluralita, ochrana ľudskej dôstojnosti a ľudskosti, RTVS, Jednotka);

- vysielanie programu O 5 minút 12, zo dňa 24. 1. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politickopublicistických programov, RTVS, Jednotka);

- vysielanie programu Správy RTVS (príspevky Kauza mýtnik, Väzba a jej podmienky vyvolávajú diskusiu, Pandémia odkladá viaceré sľubované zmeny a Prieskum o predčasných voľbách, zo dňa 31. 1. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politickopublicistických programov, RTVS, Jednotka);

- vysielanie upútavky na program Pumpa a programu Pumpa, zo dňa 5. a 6. 2. 2021 (všestrannosť informácií a názorová pluralita, čestnosť a slušnosť reklamy, RTVS, Jednotka);

- vysielanie programu Z prvej ruky, zo dňa 2. 2. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politickopublicistických programov, RTVS, Rádio Slovensko);

- vysielanie programu Z prvej ruky, zo dňa 19. 2. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politickopublicistických programov, RTVS, Rádio Slovensko);

- vysielanie programov Ranné správy a Správy RTVS (príspevky Spor medzi pedagógmi a novou riaditeľkouNovú riaditeľku nechcú), zo dňa 2. 2. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politickopublicistických programov, ochrana ľudskej dôstojnosti a ľudskosti, RTVS, Jednotka);

- vysielanie programu Správy RTVS (príspevok Kampaň za predčasné voľby sa začala), zo dňa 5. 2. 2021 (ochrana ľudskej dôstojnosti, objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politickopublicistických programov, RTVS, Jednotka);

- vysielanie programu Správy RTVS (príspevky Vysoký počet rómskych detí v domovochMedzistanica pre maloletých migrantov), zo dňa 7. 2. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politickopublicistických programov, RTVS, Jednotka);

- vysielanie programu Správy RTVS (príspevok Cigarety budú drahšie), zo dňa 2. 2. 2021 (skrytá mediálna komerčná komunikácia, RTVS, Jednotka);

- vysielanie reklamného šotu Plus jeden deň, zo dňa 6. 2. 2021 (ochrana ľudskej dôstojnosti a ľudskosti, podmienky vysielania mediálnej komerčnej komunikácie, reklama a telenákup, RTVS, Rádio Slovensko);

- vysielanie programu Krimi (príspevky Žena je vo vážnom stave Vnuk čelí vážnemu obvineniu), z dní 12. a 13. 1. 2021 (ochrana ľudskej dôstojnosti a ľudskosti, MAC TV s.r.o., JOJ);

- vysielanie programu Krimi (príspevok Prehovorila o incidente na pumpe), zo dňa 28. 1. 2021 (ochrana maloletých - JSO, MAC TV s.r.o., JOJ);

- vysielanie programu Noviny TV JOJ (príspevok Jozefa Brhela hospitalizovali), zo dňa 3. 2. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politickopublicistických programov, MAC TV s.r.o., JOJ);

- vysielanie programu Bez servítky, zo dňa 20. 1. 2021 (ochrana maloletých – JSO, propagácia alkoholizmu, MAC TV s.r.o., JOJ);

- vysielanie reklamného šotu Absolut vodka, zo dňa 8. 2. 2021 (ochrana ľudskej dôstojnosti a ľudskosti, ochrana maloletých – JSO, podmienky vysielania mediálnej komerčnej komunikácie, MAC TV s.r.o., JOJ);

- vysielanie reklamného šotu Kaufland, zo dňa 30. 1. 2021 (ochrana ľudskej dôstojnosti a ľudskosti, ochrana maloletých – JSO, MAC TV s.r.o., JOJ PLUS);

- vysielanie komunikátov ArginMax, z dní 24. a 28. 1. 2021 (ochrana maloletých – JSO, podmienky vysielania mediálnej komerčnej komunikácie, čestnosť a slušnosť reklamy, sponzorovanie, MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., TV MARKÍZA);

- vysielanie zo dňa 26. 1. 2021 – zábery z demonštrácie v Rusku a protestov v Holandsku (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politickopublicistických programov, C.E.N. s.r.o., TA3);

- vysielanie programu V politike, zo dňa 28. 2. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politickopublicistických programov, C.E.N. s.r.o., TA3);

- vysielanie zo dňa 1. 1. 2021 (všestrannosť informácií a názorová pluralita, vysielanie politickej reklamy, TV MISTRAL,. s.r.o., TV Mistral);

- vysielanie programu PREMIER LEAGUE Fulham FC – Manchester United, zo dňa 20. 1. 2021 (nedodržiavanie avizovaného programu vysielania, DIGI SLOVAKIA, s.r.o., PREMIER SPORT);