10. 4. 2021

Zomrela June Newtonová

Zomrela June Newtonová





Vo veku 97 rokov zomrela v Monaku austrálska fotografka June Newtonová. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na nadáciu, ktorú umelkyňa založila.
Renomovaná portrétistka sa preslávila snímkami Yvesa Saint-Laurenta, Billyho Wildera, Anthonyho Burgessa, Catherine Deneuveovej, Nicole Kidmanovej alebo Madonny pre časopisy Vanity Fair, Elle, Vogue a ďalšie.
Nadácia Helmuta Newtona, ktorej bola prezidentkou, uviedla, že fotografka zomrela v piatok vo svojom dome. "Smútime nad stratou vynikajúcej osoby a medzinárodne uznávanej fotografky," uviedla nadácia vo vyhlásení.
Newtonová, rodáčka z Melbourne, ktorej dievčenské meno bolo Browneová, začínala ako modelka, neskôr ako herečka pracovala pod pseudonymom June Brunellová a od roku 1970 ako fotografka pod pseudonymom Alice Springsová.
Fotografovaniu prepadla, keď v zmienenom roku zastúpila pri reklamnom fotografovaní svojho chorého manžela, legendárneho a vplyvného nemecko-amerického fotografa Helmuta Newtona (1920-2004).
Pár sa zoznámil, keď mala 24 rokov a pracovala ako herečka v Austrálii. Zosobášení boli viac než 60 rokov až do januára 2004, keď Helmut Newton tragicky zahynul pri dopravnej nehode v Los Angeles. V tom istom roku založila Nadáciu Helmuta Newtona so sídlom v Berlíne.

 

Copyright © TASR 2021