23. 1. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Refik Tekin, IMC TV kameraman bol postrelený do ľavej nohy počas štrajku v juhovýchodnej tureckej provincii Sirnak v meste Cizre.
K incidentu údajne došlo, keď skupina s IMC televíznymi reportérmi začala štrajk na Cudi okolia sa dostať zranených ľudí. Počas Walkout bolo veľa ľudí zranených pri streľbe, vrátane IMC TV Kameraman Refik Tekin.
Medzitým, ako stretov medzi tureckými bezpečnostnými silami a teroristickej Kurdskej strany pracujúcich sa sústredí okolo okolia Cudi a Sur z Cizre kde má zákaz vychádzania vstúpila jeho 37. deň.
Pro kurdská Strana kurdských pracujúcich uviedla, že niektorí z jej politikov a členovia boli zasiahnutí dažďom guliek polície a zároveň oznámila, že 10 ľudí vrátane televízneho kameramana IMC bolo zranených pri streľbe.
Kameraman IMC bol zranený, spolu s deviatimi ostatnými, keď polícia začala paľbu na skupinu miestnych obyvateľov. Celú situáciu sa mu podarilo zachytiť na kameru.

Zdroj : IMC

19. ročník koncertného cyklu Organové koncerty POD PYRAMÍDOU

19. ročník koncertného cyklu
 Organové koncerty POD PYRAMÍDOU



 

Zomrel Stanley Mann

Zomrel Stanley Mann

Vo veku 87 rokov zomrel kanadský scenárista Stanley Mann. Magazínu The Hollywood Reporter správu potvrdila jeho manželka Joan, ktorá uviedla, že držiteľ nominácie na Oscara za spoluprácu na scenári filmu Zberateľ (1965) dlho trpel nešpecifikovanou chorobou.
Stanley Mann sa narodil v Toronte. Medzi snímky, na ktorých sa ako scenárista podieľal, patria napríklad Iný čas, iné miesto (1958), Myš, ktorá revala (1959), Woman of Straw (1964), Meteor (1979), Podpaľačka (1984) či Tai-Pan (1986). Okrem toho má na konte scenáre filmov Damien: Omen 2 (1978), Ucho ihly (1981), Conan ničiteľ (1984) a spomínaný Zberateľ (1965), za ktorý ho spolu s Johnom Kohnom nominovali na Oscara i Zlatý glóbus.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!

22. 1. 2016

Zomrel Vladimír Dubecký

Zomrel Vladimír Dubecký

Vo štvrtok 21. januára 2016 vo veku nedožitých 87 rokov zomrel Vladimír Dubecký, dlhoročný pracovník Slovenskej televízie a milovník filmov, na ktorého dramaturgii vyrástli celé generácie filmových a televíznych tvorcov. V čase normalizácie boli jeho študijné projekcie oázou slobody a kvalitného kinematografického umenia.

Vladimír Dubecký sa narodil 19. augusta 1929 v meste Gbely. Vyštudoval učiteľskú akadémiu, po krátkom pôsobení ako učiteľ a referent na Novej scéne v Bratislave sa v roku 1959 zamestnal v Československej televízii, kde pracoval až do roku 1992 na viacerých vedúcich pozíciách a externe pôsobil aj ako pedagóg na odbore televíznej produkcie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V jeho profesionálnej činnosti bola najvýznamnejšou realizácia odborných filmových projekcií pre tvorivých a umelecko-realizačných pracovníkov televízie, ktoré organizoval 23 rokov počas pôsobenia v televízii a neskôr i v dôchodkovom veku.

Študijné filmové projekcie, ktoré sa v čase normalizácie stali vyhľadávaným podujatím nielen medzi pracovníkmi televízie, ale aj záujemcami o filmové umenie z iných kultúrnych oblastí, vznikli vďaka iniciatíve Vladimíra Dubeckého v roku 1967. Uvádzali celovečerné diela významných režisérov, snímky ocenené na udeľovaní Oscarov i na festivaloch v Cannes, Benátkach či v Berlíne, vrátane trezorových filmov domácej produkcie. K celovečerným filmom neskôr pribudli krátke snímky slovenských i českých tvorcov, medzi nimi napríklad diela Dušana Hanáka, Juraja Jakubiska, Martina Hollého, z ktorých mnohé boli zakázané alebo sa oficiálne nemohli premietať. Projekcie neskôr
prerástli rámec televízie a konali sa až do roku 2003 postupne vo viacerých bratislavských kinách. Zúčastňovali sa ich významné osobnosti kultúrneho a spoločenského života a v čase idelologicky obmedzenej oficiálnej ponuke kín udržiavali kontakt s vyspelou kinematografiou a formovali mnohých filmových a televíznych tvorcov.

Vladimír Dubecký dokázal projekcie umelecky hodnotných a významných diel svetovej kinematografie realizovať vďaka svojej profesionalite a organizačnej zdatnosti. „Tie projekcie boli jedinečné, mali príchuť niečoho utajeného a zároveň zakázaného. Bolo skoro až vecou prestíže dozvedieť sa čas, miesto a preniknúť tam. Vytvárali možnosť vidieť úžasné filmy, ktoré sa za socializmu nikdy verejne neuvádzali a každému z nás pomáhali pochopiť kontext vtedajšej svetovej, nie-komunistickej kinematografie,“ povedal pre mesačník Film.sk pri príležitosti 80. výročia jubilea Vladimíra Dubeckého filmový teoretik Martin Ciel. Niektoré z projekcií sa konali u Dubeckého priamo doma na súkromnej premietačke. Podľa filmového historika Richarda Blecha, „bol to najlepší ´filmový klub´ v Bratislave. Vďaka pánovi Dubeckému som spolu s desiatkami, možno stovkami iných videl všetko, čo mnohí nevideli, alebo videli iba po rokoch v retrospektívach.“

Vladimír Dubecký je držiteľom Krištáľového srdca vďaky, ktoré mu v roku 2009 udelila spoločnosť Ferdinanda Martinenga za morálny postoj a zásluhy vykonané pre pracovníkov divadla, televízie a filmu. Vladimír Dubecký, otec generálneho riaditeľa Slovenského filmového ústavu Petra Dubeckého, bol čestným členom Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Posledná rozlúčka s Vladimírom Dubeckým sa uskutoční vo štvrtok 28. januára 2016 o 11.00 hod. v bratislavskom krematóriu.

Zdroj: SFÚ

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pripravovanú tretiu sezónu detektívneho seriálu Broadchurch (2013) začnú nakrúcať v máji. V britskej televíznej relácii The Graham Norton Show to prezradila herečka Olivia Colman. Predstaviteľka detektívky Ellie Miller však nevedela potvrdiť, kedy sa nová sezóna dostane na televízne obrazovky. "Neviem, kedy to vyjde. Dlho potom," povedala. Rodáčka z mesta Norwich pritom vlani v októbri pre BBC Radio 4 uviedla, že produkcia sa začne v lete.
V seriáli Broadchurch sa okrem Colman predstavil aj David Tennant, ktorý stvárnil detektíva Aleca Hardyho. Obaja protagonisti si v roku 2014 vyslúžili ceny BAFTA. Toto ocenenie získal aj samotný seriál, ktorý sa v Anglicku stal najsledovanejšou drámou roka. Druhá sezóna sa do vysielania dostala vlani. Okrem toho vznikol aj americký remake s názvom Gracepoint (2014), v ktorom si opäť zahral David Tennant. Po jeho boku sa predstavila Anna Gunn.
Sarah Caroline Olivia Colman je známa najmä ako seriálová herečka. Predstavila sa v sitkomoch ako Peep Show (2003), Twenty Twelve (2011 - 2012) alebo Rev. (2010 - 2014). Za výkon v dráme Tyranosaurus (2011) získala napríklad British Independent Film Award, Evening Standard British Film Award alebo tiež špeciálnu cenu poroty z filmového festivalu Sundance. Na konte má tiež tri televízne ceny BAFTA, a to za úlohy v seriáloch Obvinení (2010), Twenty Twelve a spomínanom Broadchurch.


Americký spevák Marilyn Manson si zahrá v seriáli Salem (2014). Štyridsaťsedemročný interpret sa predstaví v tretej sezóne projektu, ktorý vytvorili Adam Simon a Brannon Braga. S produkciou nových častí seriálu, v ktorom Manson stvárni Thomasa Dinleyho, začali vo štvrtok v Shreveporte v štáte Louisiana. Spevák sa pritom spolu so skladateľom Tylerom Batesom postaral aj o úvodnú skladbu seriálu Cupid Carries a Gun. Pieseň sa nachádza aj na albume The Pale Emperor (2015), ktorý Manson vydal so svojou kapelou.
Marilyn Manson, vlastným menom Brian Hugh Warner, si umelecké meno zostavil z mien dvoch známych osobností - krstné má podľa herečky Marilyn Monroe a priezvisko podľa sériového vraha Charlesa Mansona. Preslávil sa ako člen rovnomennej kapely, ktorá má na konte deväť albumov. Medzi ich najväčšie hity patria skladby ako The Dope Show, Rock Is Dead, Disposable Teens, Mobscene či prerábky ako Sweet Dreams (Are Made of This), Tainted Love alebo Personal Jesus. Manson účinkoval napríklad v roku 2013 v seriáli Californication - Orgie v Kalifornii (2007 - 2014) či v roku 2014 v projekte Zákon gangu (2008 - 2014).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS-Pravidlá volebného vysielania pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky 2016

RTVS
 
Pravidlá volebného vysielania pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky 2016


 

Zoznam zaregistrovaných kandidátnych listín


Cenník politickej reklamy pre voľby do NR SR 2016

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Mě kritizují, že rozpočet jsem nečetl. No nečetl, ani ho nebudu číst. Nemůžu číst 900 stran…“
Andrej Babiš

" Nechcem žiť v spoločnosti, kde sa narodí viac moslimských detí ako nemoslimských. Sme proti migrantom všeobecne."
Richard Sulík

Toľké prekvapenie! Spoločnosť Promotion dočasne pozastavuje vydávanie Večerníka

Toľké prekvapenie!
Spoločnosť Promotion dočasne pozastavuje vydávanie Večerníka
 Spoločnosť Promotion s.r.o., vydavateľ bratislavského Večerníka, ktorý opätovne začal vychádzať 2. septembra 2015, dočasne pozastavuje k 22. januáru 2016 jeho vydávanie. Noviny, ktoré sa snažili byť v retroštýle, sa na trhu nestretli s očakávanou odozvou zo strany čitateľov a ďalšie vydávanie denníka v tomto formáte postráda ekonomické opodstatnenie. Spoločnosť Promotion prehodnotí formát a smerovanie denníka a po pripravovanej analýze a marketingovom prieskume nového formátu sa na trh s titulom Večerník vráti.
Zároveň chceme poďakovať všetkým spolupracovníkom a partnerom za vykonanú prácu a čitateľom za priazeň.

Ing. Bohuslav Vajcík, konateľ spoločnosti

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska a APA - Art Production Agency, s.r.o. uzavreli zmluvu o úprave práv a povinností zmluvných strán pri spoločnej výrobe programu s názvom
„OTO, Osobnosť televíznej obrazovky, 16. Ročník v priamom televíznom prenose na programovej službe Jednotka, ako aj pri jeho ďalšom ekonomickom využití.

APA zabezpečí, dodá a uhradí:
APA sa zaväzuje vyrobiť 2 verzie programových upútavok:
a) nabádanie na hlasovanie,
b) nabádanie na sledovanie priameho prenosu programu v súvislosti s anketou “OTO, Osobnosť televíznej
obrazovky, 16. ročník“.

APA sa zaväzuje zorganizovať a finančne zabezpečiť (uhradiť) všetky produkčné náklady (najmä zber,triedenie a sčítanie hlasov) spojené s hlasovaním a zabezpečiť tieto vecné a nevecné vklady spojené s anketou a vysielaním programu.

APA zabezpečí slávnostnú recepciu po skončení prenosu programu na vlastné náklady.

APA sa zaväzuje, že plnenie APA pozostáva predovšetkým z poskytnutia ľudí, práce a prenájmu priestorov pri zabezpečení vyhodnotenia ankety spojeného s hlasovaním, ďalej zo zabezpečenia a uhradenia
billboardovej kampane, zabezpečenia slávnostnej recepcie po galavečere, úhrady produkcie spojenej s hlasovaním v printových médiách ako aj zabezpečenia internetového spracovávania výsledkov.

APA sa zaväzuje, že zabezpečí a dodá v spolupráci s RTVS výrobu a postprodukciu nominačných a iných dokrútok, ktoré najneskôr 3 dni pred termínom vysielania priameho prenosu programu predloží na
schválenie dramaturgii RTVS

APA sa zaväzuje zabezpečiť v spolupráci s RTVS komplexnú grafickú a vizuálnu stránku programu.

APA bude financovať služby SND vo vzťahu k programu, konkrétne APA uhradí prenájom priestorov SND. APA sa bude podieľať aj na financovaní nákladov spojených so zabezpečením služieb v SND počas skúšok ako aj samotného programu, konkrétne APA uhradí náklady na personálne zabezpečenie služieb SND vrátane inšpicienta, šatniarok, upratovacích služieb, protipožiarnej služby, strážnej služby a zdravotnej služby.

APA sa zaväzuje, že uhradí za vyhotovenie a dodanie sošiek OTO peňažnú sumu vo výške: 13.012,- eur (slovom: trinásťtisíc dvanásť eur) + platná sadzba DPH.

Apa sa zaväzuje, že zabezpečí a finančne vysporiada výrobu grafiky, postprodukciu a triky.
Finančné vyjadrenie plnenia APA pri realizácii programu je vo výške 283.200,- EUR (slovom : dvestoosemdesiattritisíc dvesto eur) + platná sadzba DPH.

APA zabezpečí, dodá a uhradí:
APA dodá a RTVS odvysiela 2 verzie programových upútavok:
a) nabádanie na hlasovanie,
b) nabádanie na sledovanie priameho prenosu v súvislosti s anketou “OTO, Osobnosť televíznej obrazovky,16. ročník“.

APA sa zaväzuje včas postaviť scénu vrátane konštrukcií, svetelného parku a veľkoplošnýchobrazoviek a LED technológií na vykonanie skúšky programu, ako aj na samotné vyhlásenie výsledkov v priamom TV prenose programu a zabezpečí vysielanie priameho televízneho prenosu z podujatia na programovej službe Jednotka.

APA sa zaväzuje technicky, personálne a finančne zabezpečiť výrobu nominačných dokrútok.
V cene sú zahrnuté aj platby za licenčné práva a použitie filmových ukážok v dokrútkach.


RTVS sa ďalej zaväzuje dodržiavať štatút ankety „OTO, Osobnosť televíznej obrazovky, 16. ročník“, ako
aj jej kategórie. Štatút je uvedený v Prílohe č. 1 a tvorí neoddeliteľnú súčasť tejto zmluvy.
Celková výška nákladov RTVS na výrobu a vysielanie programu predstavuje hodnotu 175.684,- EUR (slovom: stosemdesiatpäťtisícšesťstoosemdesiatštyri eur) vrátane DPH.
Celková výška nákladov na výrobu programu je konečná.


 

21. 1. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Medzinárodná ľudskoprávna skupina Human Rights Watch (HRW) odsúdila dnes útok fundamentalistického hnutia Taliban v afganskej metropole Kábul, ktorého terčom bol autobus so zamestnancami najväčšej afganskej mediálnej spoločnosti. Stredajší incident, pri ktorom zahynulo sedem ľudí, HRW považuje za útok na slobodu prejavu. Napísala to agentúra AP citujúc vyhlásenie tejto organizácie.
Napadnutie zamestnancov spravodajskej televízie TOLOnews bolo "ohavnosťou zameranou na podlomenie afganskej stále krehkej slobody médií", píše sa vo vyhlásení HRW.
Samovražedný atentátnik zaútočil v stredu neďaleko ruského veľvyslanectva v Kábule na autobus vezúci viac ako 30 členov afganskej televíznej produkčnej spoločnosti Kaboora Production. Pri výbuchu zomrelo sedem ľudí z televízie TOLOnews, ďalších 26 utrpelo zranenia.
Produkčná spoločnosť Kaboora Production patrí do skupiny Moby Group, ktorá vlastní aj TOLOnews a ďalšie televízne a rozhlasové stanice.
K zodpovednosti za útok sa prihlásilo povstalecké hnutie Taliban prostredníctvom svojho hovorcu Zabiulláha Mudžáhida. Ten neskôr umiestnil na svoje konto na Twitteri logo TOLOnews preškrtnuté veľkým červeným X. Taliban označil túto televíziu za "špionážnu agentúru".

Copyright © TASR 2015

RADA RTVS

RADA RTVS

Aktualizované pravidlá k volebnému vysielaniu k voľbám do Národnej rady Slovenskej republiky 5. marca 2016 prerokovala a vzala na vedomie na dnešnom zasadnutí Rada Rozhlasu a televízie Slovenska.
Podľa Zákona o volebnej kampani vyhradí RTVS na politickú reklamu najviac po 30 minút vysielacieho času pre kandidujúcu politickú stranu alebo kandidujúcu koalíciu politických strán. Tento čas však spolu nesmie presiahnuť viac ako desať hodín vysielacieho času na vysielanie politickej reklamy v rozhlasovom vysielaní a viac ako desať hodín v televíznom vysielaní. Podľa tohto zákona vyhradí RTVS okrem času na vysielanie politickej reklamy aj desať hodín vysielacieho času na diskusné programy v rozhlasovom a desať hodín v televíznom vysielaní. Podľa tohto zákona sa nárok na vysielací čas zo strany kandidujúcej strany musí uplatniť najneskôr päť dní pred začiatkom vysielania politickej reklamy, inak zaniká. RTVS rozdelí čas na politickú reklamu rovnomerne medzi kandidujúce politické strany. Vysielanie politickej reklamy bude prebiehať od 13. februára do 3. marca.
Relácie Správy a komentáre, O 5 minút 12 na televíznej Jednotke a Z prvej ruky, K veci a Sobotné dialógy v Rádiu Slovensko si zachovajú v predvolebnom období princíp vyváženosti názorového spektra, pričom programoví pracovníci budú prihliadať na verejný záujem. Rozhlasové relácie Z prvej ruky a Sobotné dialógy budú v dňoch vysielania predvolebných diskusií 19., 20., 22., 23., 24., 25., 26. a 27. februára vždy od 12.20 h nahradené týmito reláciami so špecifickými pravidlami. Kandidujúce subjekty budú do diskusných relácií zaradené na základe priemeru výsledkov kandidujúcich subjektov v štyroch prieskumoch verejnej mienky, ktoré si špeciálne na tento účel objednala RTVS u dvoch renomovaných výskumných agentúr.
Do volieb je zaregistrovaných 23 kandidujúcich strán. V prípade, že si nárok na vysielací čas uplatnia všetky kandidujúce subjekty, každý z nich bude mať nárok na 26 minút a 5 sekúnd v rozhlasovom vysielaní a rovnako 26 minút a 5 sekúnd v televíznom vysielaní.
Diskusie v Rádiu Slovensko budú zaznamenávané aj audiovizuálnou technikou. Ich záznam spôsobom relive bude odvysielaný na Dvojke v rovnaké dni so začiatkom o 18.00 hod. Na jej odvysielanie je určených 13 minút z celkového časového limitu pre kandidujúce subjekty v televíznom vysielaní. Zostávajúci zákonom určený čas 13 minút a 5 sekúnd v televíznom aj rozhlasovom vysielaní je určený na predvolebnú kampaň v hlavnom televíznom vysielacom čase. Simultánne ju odvysiela Jednotka a Rádio Slovensko v dňoch 26., 29. februára, 1. a 2. marca vždy so začiatkom o 20.25 hod.
„Myslím, že je to precízny dokument, ktorý detailným spôsobom rozoberá zákonné povinnosti verejnoprávneho vysielateľa k parlamentným voľbám. Je logické, aby v diskusiách boli relevantné subjekty,“ uviedol k predloženému materiálu predseda rady Igor Gallo.

Na základe Zmluvy o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania na roky 2013 až 2017, tzv. Zmluvy so štátom použilo RTVS na účelové investičné projekty z príspevku na rok 2013 čiastku 4.998.832 eur, z príspevku na rok 2014 sumu 1.462.595 eur. Verejnoprávny telerozhlas ich využil na rekonštrukciu štúdiového komplexu v Mlynskej doline, na zriadenie záložného vysielacieho pracoviska, doplnenie techniky pre štúdio Košice, zvukové pracoviská, digitálny postprodukčný systém, grafický systém pre štúdiá a prenosy či technológie rozšírenia licencií a informačných systémov.

Copyright © TASR 2016

RTVS: Spomienkové vysielanie na Karola Poláka

RTVS:
 
Spomienkové vysielanie na Karola Poláka


Dvojka v deň rozlúčky (piatok 22. januára 2016) s legendou športového vysielania Karolom Polákom pripravila špeciálne spomienkové vysielanie. Počas takmer štyroch hodín si RTVS postupne od rána až do neskorého večera bude pripomínať výraznú osobnosť a nášho dlhoročného kolegu v programoch zasadených do viacerých kontextov – pripomenieme si ho ako komentátorskú legendu, tvorcu dejín športového vysielania, popularizátora športu medzi najmladšími či výborného rozprávača a človeka s nezameniteľným humorom. Pôvodne plánovaný titul Zábavný televízny archív: Karol Polák z technických dôvodov nahradí relácia Vtipnejší vyhráva s Karolom Polákom so začiatkom o 18:00

Program vysielania:

8.30 MA-TEL-KO s Karolom Polákom                   
Športový komentátor K. Polák na návšteve v škôlke a jeho rozhovory s deťmi a Drobčekom.



17.00 Takí sme boli: Šport a športové prenosy 
Karol Polák s kolegami bilancujú desaťročia športového vysielania.



17.15 Takí sme boli: Prvé vysielanie STV vo farbe                
Majstrovstvá sveta v klasických disciplínach aj pohľadom K. Poláka.



ZMENA PROGRAMU: 18.00 Vtipnejší vyhráva s Karolom Polákom
Archív televíznej zábavy s Karolom Polákom.



20.10 PREMIÉRA Za Karolom Polákom                
Strihový dokument RTVS o najslávnejších momentoch kariéry K. Poláka.



23.55 Spomienky športových komentátorských legiend a ich nasledovníkov
Veselé i vážne spomínanie športových komentátorských legiend a ich nasledovníkov: Karol Polák, Ján Lacko, Ivan Niňaj, Marcel Merčiak.
  

National Television Awards

National Television Awards

Dramatický seriál Panstvo Downton (2010 - 2015) získal v stredu ďalšiu britskú Národnú televíznu cenu. Na slávnosti, ktorá sa konala v Londýne, si tvorcovia projektu spolu s hercami a herečkami prevzali už štvrté ocenenie v kategórii Dráma. Seriál predtým v tej istej kategórii zvíťazil v rokoch 2015, 2013 a 2012. Anglický herec Hugh Boneville, ktorý v Panstve Downton stvárnil otca zámožnej rodiny Roberta Crawleyho, sa pri tejto príležitosti poďakoval tvorcovi Julianovi Fellowesovi, za úžasné repliky na prerozprávanie.
Dve ocenenia získal seriál Doctor Foster (2015). Zvíťazil v kategórii Nová dráma a Suranne Jones, ktorá stvárňuje hlavnú hrdinku, si vyslúžila cenu za Herecký výkon v dráme. Tehotná herečka pri preberaní ceny zavtipkovala, že pre odovzdávanie cien vynechala predpôrodné stretnutie. "Ak by ste mi chceli poslať rady ako porodiť, bolo by to užitočné," dodala s humorom. Dve ceny si tiež pripísal televízny projekt EastEnders (1985), ktorý vyhral v kategórii Dramatický seriál. Danny Dyer, ktorý v ňom stvárňuje Micka Cartera si prevzal svoju druhú Národnú televíznu cenu za najlepší herecký výkon v dramatickom seriáli. Za najlepšieho nováčika vyhlásili anglického herca a speváka Shaynea Warda, ktorý si zahral Aidana Connora v soap opere Coronation Street (1960). Moderátorská dvojica Ant & Dec vyhrala pätnásty rok po sebe v kategórii moderátorov.
Špeciálne uznanie získal za 50-ročnú kariéru škótsky komik Billy Connolly, ktorého na javisku privítal oscarový herec Dustin Hoffman. "Rád by som poďakoval katolíckej cirkvi za rytmickú metódu antikoncepcie, bez ktorej by som tu vôbec nebol," povedal s humorom 73-ročný rodák z Glasgowa. V kategórii International vyhral americký sitkom Teória veľkého tresku (2007). Nové ocenenie - Impact award za najlepší televízny moment si odniesol írsky herec Aidan Turner za scénu v seriáli Poldark (2015), v ktorej si vyzliekol košeľu. Ceremoniál už siedmy raz moderoval Dermot O'Leary.

Prehľad ocenených v rámci 21. ročníka National Television Awards:

Faktografický zábavný program: Gogglebox
Zábavný program: I'm a Celebrity... Get Me Out of Here!
Nováčik: Shayne Ward
Herecký výkon v dráme: Suranne Jones
Televízny magazín: This Morning
International: Teória veľkého tresku
Daytime: The Chase
Komédia: Peter Kay's Car Share
Herecký výkon v dramatickom seriáli: Danny Dyer
Televízni moderátori: Ant & Dec
Dráma: Panstvo Downton
Nová dráma: Doctor Foster
Dramatický seriál: EastEnders
Talentová šou: Strictly Come Dancing
Súťažná šou: The Great British Bake Off
Špeciálna cena: Billy Conolly
Impact Award: Aidan Turner

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
ruský novinář
rusko německo

Nemecký právnik Martin Luithle podal k berlínskemu prokuratúre trestné oznámenie na spravodajcu ruskej štátnej televízie "Pervyj kanal" v Nemecku za šírenie dezinformácií a nenávisti.
Ruský novinár Ivan Blagij pre ruskú televíziu referoval o prípade údajného znásilnenia trinásťročného dievčaťa pochádzajúcej z ruskej rodiny žijúcej v Nemecku. Únosu a znásilnenia sa podľa ruskej televízie mali dopustiť utečenci "výzoru odniekiaľ z Blízkého východu".
Faktom je, že rodičia dievčaťa sa na políciu skutočne pôvodne obrátili s tým, že ich dcéra neprišla domov. O deň neskôr sa ale sama vrátila. "Podozrenie zo znásilnenia sa nepotvrdilo," citovala berlínskou polícia stanice Deutsche Welle s tým, že vyšetrovanie ukazuje, že popísaný zločin "nezodpovedá realite". Detaily s ohľadom na vek dievčaťa polícia odmietla komentovať.
Ivan Blagij svoju správu odvysielal 16. februára, oprel ju predovšetkým o výpoveď Mariny, údajnej tety dievčatá: "Boli traja, sotva hovorili nemecky a vyzerali ako z Blízkeho východu. Odviezli ju niekam za mesto, "popisovala na kameru; informácie ďalej prevzaliaj ďalšie ruské médiá a weby.
Nemecké médiá o prípade píšu až v súvislosti s trestným oznámením na spravodajcu ruskej televízie. V Berlíne sa na protest proti údajnému krytie vinníkov zo strany polície zhromaždilo asi 250 ľudí, prevažne v Nemecku žijúcich Rusov, ale aj členov pravicových skupín.
Právnik Martin Luithle je naopak presvedčený, že ide o typickú ukážku ruskej propagandy ao podnecovanie nenávisti. Ide pravdepodobne o prvý prípad, kedy by mohla byť ruská propaganda a dezinformačnú kampaň predmetom vyšetrovania, prípadne aj súdneho pojednávania.
V takom prípade by mu podľa Martina Luithla za šírenie nenávisti proti skupine obyvateľov hrozil trest od troch mesiacov až päť rokov. Aj keď sa nemeckej zákony nevzťahujú na ruské médiá, nemecký právnik argumentuje tým, že Ivan Blagij žije a pracuje v Nemecku a svojím príspevkom mohol osloviť až šesť miliónov rusky hovoriacich ľudí v Nemecku. "Považujem tento incident za vážny zásah do nášho právneho poriadku a za extrémne nebezpečnú aktivitu," hovorí Luithle.

Zdroj:Hlidacipes.org




Sedem mŕtvych si včera v Kábule vyžiadal útok samovražedného atentátnika neďaleko ruského veľvyslanectva na autobus vezúci viac ako 30 členov afganskej televíznej produkčnej spoločnosti Kaboora Production. Pri výbuchu utrpelo zranenia 26 ľudí, informovala spravodajská televízia TOLOnews.
Kaboora Production patrí do Moby Group, ktorá vlastní aj TOLOnews a ďalšie televízne a rozhlasové stanice.
K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom svojho hovorcu Zabiulláha Mudžáhida prihlásilo povstalecké hnutie Taliban. Vo vyhlásení uviedol, že ho vykonal obyvateľ Kábulu. Zabiulláh Mudžáhid neskôr umiestnil na svoje konto na Twitteri logo TOLOnews preškrtnuté veľkým červeným X.
Taliban vlani v októbri oznámil, že popredné afganské televízne stanice TOLOnews a 1TV sú jeho nepriateľmi a vojenskými cieľmi, pretože "namiesto informovania šíria jedovaté lži a sú celkovo škodlivé".
Táto hrozba nasledovala po informáciách zverejnených okrem TOLOnews aj ďalšími afganskými médiami, že príslušníci Talibanu znásilnili študentky počas vlaňajšej okupácie mesta Kunduz. Taliban ich označil za "jasný, nehanebný príklad propagandy týchto satanských sietí", uviedol denník New York Times.

Copyright © TASR 2016



Lída Baarová

Lída Baarová


20. 1. 2016

Novým riaditeľom Českého rozhlasu je René Zavoral

Novým riaditeľom Českého rozhlasu 

je René Zavoral
Rada Českého rozhlasu (ČRo) zvolila nového generálneho riaditeľa, ktorým sa stal René Zavoral. Informoval o tom na svojej webovej stránke Český rozhlas.
Doterajší námestník Čro pre program a vysielanie získal v druhom kole tajnej voľby sedem hlasov; jeho protikandidát, bývalý člen predstavenstva vydavateľstva Mladá fronta Tomáš Skřivánek, získal dva hlasy.
René Zavoral dostal najviac hlasov už v prvom kole tajnej voľby, keď sa za neho vyslovilo päť z deviatich členov rady. Na zvolenie bolo potrebných šesť hlasov.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Český rozhlas (ČRo) čaká dnes (20.1.) voľba nového generálneho riaditeľa. O tom, kto bude verejnoprávnemu médiu šéfovať rozhodne deväťčlenná Rada ČRo. Vybrať si môže z piatich kandidátov.
Iba jediný z tejto pätice je pritom "človek zvnútra" súčasného ČRo. Je to René Zavoral, námestník bývalého generálneho riaditeľa Petra Duhana. Ďalšími štyrmi kandidátmi sú ľudia z externého prostredia, ktorí s médiami buď spolupracovali, alebo sa v oblasti médií pohybujú.
Novým generálnym riaditeľom ČRo chce byť mediálny historik Jakub Končelík, vedúci právnik psychiatrickej nemocnice a novinár Tomáš Němeček či bývalý riaditeľ jednej z divízií vydavateľstva Mladá Fronta Tomáš Skřivánek. Skúsenosti s médiami, ako poradca a manažér, má aj riaditeľ portfólia strategických projektov a finančného riadenia IT v Českej sporiteľni Michael Kralert.
Kandidáti sa zhodujú v tom, že chcú otvorene komunikujúci rozhlas, zhoda nastáva aj pri posilnení regionálneho vysielania. Pri otázke manažérskej reorganizácie sa Končelík a Němeček stavajú proti výrazným zmenám, naopak, trojica Skřivánek, Zavoral a Kralert plánuje zoštíhliť manažérsky stav. Skřivánek a Zavoral si myslia, že súčasný formát staníc ČRo nepotrebuje výrazné zmeny, Kralert naopak považuje za potrebné výraznejšie pracovať s adresnosťou jednotlivých staníc na cieľového poslucháča, jeho plánom je tiež celoplošná stanica pre mladých.
Mediálni analytici nevidia medzi kandidátmi vysloveného favorita. Nemusí ním byť ani Zavoral, za ktorého hovorí jeho najväčšia znalosť verejnoprávneho rozhlasu. "Rozhodnutie je v rukách Rady a je otvorené, či sa jej členovia priklonia k človeku z rozhlasu, alebo po desiatich rokoch, keď boli riaditeľmi ľudia zvnútra, sa rozhodnú pre zmenu," uviedla pre médiá mediálna analytička Irena Ryšánková. Odborníci v tejto súvislosti upozorňujú, že voľba nového riaditeľa nastáva v dobe výziev, ktoré stoja pred ČRo. Najväčšími z nich sú digitalizácia i profilácia programovej ponuky.
Svojho favorita nemá ani doteraz posledný generálny riaditeľ ČRo Peter Duhan. V rozhovore pre české Rádio Impuls uviedol, že mu vo všetkých projektoch chýba jasnejšia vízia programu a pozície ČRo v budúcnosti. Na priamu otázku ale priznal, že ak už medzi kandidátmi nevidí vizionára, rozhodol by sa pri voľbe pre technokrata. Tým je podľa neho jednoznačne Kralert. "Je to ekonóm, zaviedol by finančnú disciplínu, vedel by si vybrať najbližších spolupracovníkov tak, aby rozhlas dobre fungoval," vysvetlil svoju preferenciu bývalý riaditeľ, ktorý na svoju funkciu rezignoval na jeseň 2015, oficiálne zo zdravotných dôvodov.
Analytici sa v tejto súvislosti zhodujú, že ktokoľvek už post generálneho riaditeľa obsadí, bude mať pred sebou okrem iných výziev aj tú, aby vo svojom funkčnom období vydržal až do konca. Posledným trom predchádzajúcim sa to nepodarilo, jeden bol odvolaný, dvaja rezignovali.
Voľba nového riaditeľa Českého rozhlasu sa má konať v najväčšej miestnosti ČRo, kde skúša symfonický orchester. Za nového riaditeľa musí zahlasovať šesť z deviatich členov Rady ČRo. Voľbu sprevádza kauza okolo zverejnených mailov medzi českým premiérom Bohuslavom Sobotkom a predsedom Rady ČRo Petrom Šafaříkom. Týkala sa práve výberového konania nového generálneho riaditeľa. Šafařík pravosť mailov poprel.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) včera oznámil, že rozhodol v neprospech Turecka v kauze porušenia slobody prejavu novinárov z roku 2007. Rozsudok bol vynesený na základe informácií, že sa vláda v Ankare snažila identifikovať zdroje informácií žurnalistov, ktorí odhalili nekalé praktiky ozbrojených síl.
      Súdna inštancia Rady Európy (RE) dospela k záveru, že zásah do práce novinárov nebol v podmienkach demokratickej spoločnosti potrebný. Podľa ESĽP je pravdepodobné, že postup tureckej vlády "odradil všetky potenciálne zdroje", aby pomáhali nezávislým médiám informovať verejnosť o otázkach všeobecného záujmu vrátane tých, ktoré sa týkajú ozbrojených síl.
      Podľa rozsudku musí Ankara zaplatiť odškodné vo výške od 500 do 2750 eur šiestim novinárom, ktorí sa na ESĽP obrátili v novembri 2007.
      Článok, ktorý šestica novinárov zverejnila v časopise Nokta, odhalil systém klasifikácie novinárov na vhodných alebo nevhodných, ktorý turecká armáda využívala na sledovanie niektorých novinárov.
      V apríli 2007 turecké úrady uskutočnili raziu v kanceláriách časopisu a zhabali údaje zo 46 počítačov redakcie, aby mohli identifikovať zamestnancov, ktorí písali o tejto kauze.
      ESĽP vo svojom rozhodnutí pripustil, že dôvernosť informácií o vnútornom fungovaní ozbrojených síl môže byť odôvodnená. Sudcovia však zároveň zdôraznili, že utajenie by nemalo byť presadzované za každú cenu a označili zákrok úradov za "neprimeraný".
      Podľa stanoviska štrasburského súdu bol predmetný článok dôležitý pre diskusie o mediálnej diskriminácii zo strany štátnych orgánov a mal prispieť k verejnej diskusii o politických vzťahoch medzi ozbrojenými silami a verejnosťou.
      Rozhodnutie ESĽP prišlo v čase, keď dvaja boli novinári časopisu Nokta obvinení z pokusu o štátny prevrat a hrozí im až 20 rokov väzenia. Boli zatknutí deň po parlamentných voľbách z 1. novembra 2015, kvôli tomu, že na prvej strane časopisu kritizovali volebný triumf Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayipa Erdogana a označili ho za "začiatok občianskej vojny v Turecku".


Advokátka v oblasti ľudských práv Amal Clooneyová navrhla, že prípad uväznenej azerbajdžanskej novinárky Chadidže Ismajilovovej predloží Európskemu súdu pre ľudské práva (ESĽP). Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.
      Ismajilovovú, poprednú investigatívnu reportérku, odsúdili v Baku v septembri 2015 za údajné riadenie ilegálneho podniku, daňový únik, zneužívanie právomocí a spreneveru.
      Clooneyová, manželka hollywoodskeho herca a režiséra Georgea Clooneyho, sa angažuje aj v ďalších prípadoch popredných osobností v Egypte, Arménsku a Maldivách. Obhajovala klientov uväznených pre obvinenia, ktoré organizácie na ochranu ľudských práv pokladali za politicky motivované.
      Ismajilovovú odsúdili v septembri na sedem a pol roka väzenia. Novinárka a jej advokát posudzujú Clooneyovej ponuku, ako uviedlo Rádio Slobodná Európa, financované Spojenými štátmi, pre ktoré pracovala ako prispievateľka.



Copyright © TASR 2015



Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Steven Moffat a Mark Gatiss, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doyla, detektíva Sherlocka Holmesa, z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Okrem Benedicta Cumberbatcha v seriáli účinkujú Martin Freeman (John Watson), Una Stubbs (pani Hudsonová), Andrew Scott (Jim Moriarty), Mark Gatiss (Mycroft Holmes) či Amanda Abbington (Mary Morstan). Premiéru spomínaného špeciálu si vo Veľkej Británii pozrelo viac ako 11 miliónov divákov. Seriál predvlani získal sedem cien Primetime Emmy vrátane trofejí pre Cumberbatcha a Freemana a taktiež pre Moffata v kategórii Najlepší scenár miniseriálu, televízneho filmu alebo dramatického špeciálu.
Nová sezóna kriminálneho seriálu Sherlock (2010) by sa mohla na televízne obrazovky dostať na budúci rok. Vyplýva to z plánov americkej televízie PBS, ktoré prezidentka spoločnosti Paula Kerger predstavitelia v pondelok na stretnutí Asociácie televíznej kritiky (TCA). "Naozaj máme ohlásené, že ďalšia sezóna Sherlocka príde približne o rok," uviedla Kerger.
Na začiatku roka mali premiéru aj druhá a tretia sezóna titulu, ako aj tohtoročný špeciál s podnázvom The Abominable Bride, ktorý BBC a PBS odvysielali 1. januára. "Ako viete, Benedict Cumberbatch (predstaviteľ Sherlocka, pozn. SITA) sa stal populárnym, odkedy sme s ním začali spolupracovať a on veľmi chce pokračovať so Sherlockom. Ako viete, epizódy nakrúcajú takmer ako filmy a my dúfame, že ďalšia sezóna príde o rok," vysvetlila Kerger. Podľa najnovších informácií sa má nakrúcanie nových častí začať v apríli. Správu o premiére štvrtej sezóny Sherlocka na PBS zástupcovia BBC zatiaľ nekomentovali.



Anglická speváčka Adele zlomila s videoklipom k piesni Hello ďalší rekord na kanáli Vevo. Video v pondelok prekročilo miliardu pozretí, pričom sa mu to podarilo najrýchlejšie v histórii. Informáciu potvrdili zástupcovia vydavateľstva XL Recordings prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter.
Interpretka zverejnila klip vlani 22. októbra. Video prekonalo za prvých 24 hodín hranicu 27,7 milióna pozretí a za prvých päť dní od zverejnenia na YouTube hranicu 100 miliónov pozretí. V oboch prípadoch tak zlomilo predchádzajúce rekordy. Režisérom klipu, v ktorom si okrem 27-ročnej Adele zahral aj Tristan Wilds, je Xavier Dolan. Hello je prvým singlom zo speváčkinho albumu 25, ktorý vyšiel 20. novembra.
Adele, celým menom Adele Laurie Blue Adkins, sa na hudobnej scéne objavila v roku 2006. O dva roky neskôr vydala debutový štúdiový album 19, ktorý pozitívne prijali kritici i verejnosť. V roku 2009 si z udeľovania cien Grammy odniesla dve sošky - pre najlepšieho nováčika a za najlepší ženský popový spevácky výkon. Druhá štúdiovka 21 (2011) urobila z Adele jednu z najväčších hviezd. Speváčka za ňu získala okrem iného aj Grammy v najprestížnejšej kategórii Album roka a tiež BRIT Award v kategórii Najlepší britský album. Na konte má dovedna už desať cien Grammy, pričom tá zatiaľ posledná jej pribudla predvlani vďaka singlu Skyfall z rovnomennej bondovky. Za túto skladbu získala v roku 2013 spolu s Paulom Epworthom aj Zlatý glóbus a Oscara. Zásluhou Skyfall ovládla aj kategóriu Singel roka na BRIT Awards 2013. V rokoch 2011 a 2012 ju magazín Billboard označil za interpretku roka a americká televízia VH1 ju v roku 2012 zaradila na piate miesto rebríčka 100 najlepších žien v hudobnom priemysle. So spomínaným novým albumom 25 dobyla americký rebríček Billboard 200 aj UK Chart.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!


RADA RTVS

RADA RTVS



Zomrel Ettore Scola

Zomrel Ettore Scola




Filmový režisér Ettore Scola, vyše tri desaťročia popredná osobnosť talianskej a svetovej kinematografie, zomrel v utorok večer vo veku 84 rokov. Informovali o tom miestne médiá a tlačová agentúra DPA.
Scola, na filmovom festivale v Cannes v roku 1976 ocenený za film Škaredí, špinaví a zlí ako najlepší režisér, zomrel v nemocnici po dvoch dňoch v kóme.
Taliansky premiér Matteo Renzi vyzdvihol Scolu ako majstra s "jedinečnou schopnosťou rozumieť talianskej spoločnosti, jej rôznorodosti". Renzi na Twitteri dodal: "V talianskej kultúre po ňom zostane obrovská diera."
Taliansky minister kultúry Dario Franceschini označil Scolu za "veľkého majstra a neobyčajného muža, ktorý zostal mladý až do posledných dní svojho života".
Narodil sa v roku 1931 v mestečku Trevico neďaleko Neapola. Ako syn lekára začal najprv študovať medicínu, ale zamenil ju za právo a nakoniec pracoval vo filme.
Prelom prišiel v roku 1970 vďaka komédii Dráma žiarlivosti v hlavných úlohách s Marcellom Mastroiannim a Monicou Vitti.
K desiatkam Scolových diel patrí aj film Zvláštny deň z roku 1977, nominovaný na niekoľkých Oscarov, v ktorom hral Marcello Mastroianni úlohu prenasledovaného homosexuálneho rozhlasového hlásateľa a Sophia Loren jeho susedku, citlivú ženu v domácnosti. Spoznajú sa na pozadí silnejúceho fašizmu v Taliansku 30. rokov minulého storočia, keď krajinu v roku 1938 navštívi Adolf Hitler.
Scola bol tiež spoluautorom scenára k filmu Tančiareň, ktorý aj režíroval. Prelína sa v ňom "malý" osobný život pravidelných návštevníkov typickej tančiarne na okraji Paríža s veľkými dejinami. Snímka bola nakrútená úplne bez slov a zazneli v nej šansóny Édith Piaf a skladby skupiny Beatles.
K jeho dielam patria takisto snímky Vášeň lásky a Mali sme sa tak radi (1977), ktorá je obrazom povojnového Talianska.
Získal vyše 30 uznávaných filmových cien.
Scolove filmy sú typicky pokojné, súcitné a obsahujú kritiku sociálnych pomerov. Režisér bol pokladaný za skalného ľavičiara a jeho snímky boli vždy politické.



Copyright © TASR 2015

19. 1. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Pakistan zrušil trojročný zákaz prevádzky internetovej zdieľacej stránky YouTube.com po tom, ako tento server spustil svoju lokálnu verziu, ktorá umožňuje tamojšej vláde požadovať odstránenie obsahu vyhodnoteného ako nevhodný. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Pakistan zablokoval prístup k YouTube v septembri 2012, keď tam bol zverejnený protiislamský film Nevinnosť moslimov (Innocence of Muslims), čo vyvolalo násilné protesty vo všetkých väčších mestách tejto krajiny so 190 miliónmi obyvateľov.
Na základe novej verzie YouTube však môže Pakistanský úrad pre telekomunikácie (PTA) požiadať o zablokovanie urážlivého obsahu, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo informačných technológií.
"Pakistanská vláda na odporúčanie PTA umožnila tamojším užívateľom internetu prístup k nedávno spustenej regionálnej verzii YouTube," uviedol zmienený vládny rezort.
Spoločnosť Google, ktorej YouTube patrí, však pripomenula, že nebude automaticky odstraňovať materiály bez ich preskúmania a preverovací proces bude rovnaký ako v jurisdikciách iných verzií tejto on-line služby.

Copyright © TASR 2015





Holandský futbalový klub Feyenoord Rotterdam na dva týždne suspendoval svojho útočníka Colina Kazima-Richardsa. Dôvodom sú vyhrážky 29-ročného tureckého reprezentanta na tlačovej besede novinárovi, ktorý v miestnom periodiku Algemeen Dagblad spochybnil jeho prístup k povinnostiam. Kazim do 1. februára nesmie ani trénovať s tímom a po tomto dátume klub prehodnotí jeho situáciu. Rodák z Londýna odohral v tejto sezóne holandskej Eredivisie jedenásť zápasov a iba raz skóroval. Informácie sú z BBC.




©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Kolonáda II stúpla

Kolonáda II stúpla



Včerajšiu časť pôvodného seriálu Kolonáda II.slodovalo až až 417-tisíc divákov , čo predstavuje nárast o 21-tisíc divákov.
Trhový podiel mala 17,8% / minulý týždeň 16,7%/.
Seriál sa počas svojho vysielania stal najsledovanejším programom večera.



Na svätého Marcela zima lezie do tela

Na svätého Marcela zima

lezie do tela



Jednotka horšie, je po sviatkoch.
Dvojka horšie.
Spolu horšie - 12.30 % .


Markíza lepšie, ale nedobre.
TV Doma lepšie.
DAJTO lepšie.
Spolu lepšie, ale ešte pod tridsať- 29,40%


JOJ horšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU lepšie.
SENZI lepšie.
RIK rovnako.
Spolu horšie- 22,10%


TA 3 rovnako.



Jednotka - 9,80 % ;
Dvojka - 2,50 % ;
Markíza - 20,70 % ;
TV DOMA - 4,60 % ;
DAJTO- 4.10%
TV JOJ – 15.20% ;
JOJ PLUS- 3,80%;
WAU - 2.30 %;
SENZI- 0.70 %
RIK - 0,10%
TA 3 - 1.90 %

18. 1. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Služba WhatsApp, ktorú vlani zhltla spoločnosť Facebook, zruší ročné predplatné vo výške jedného dolára (92 centov). "Akvizícia nám umožnila sústrediť sa na rast namiesto zarábania peňazí," povedal spoluzakladateľ aplikácie Jan Koum počas internetovej konferencie DLD v Mníchove. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.
WhatsApp sa chce v budúcnosti viac zamerať na komunikáciu medzi podnikmi aj spotrebiteľmi. Pred októbrovou akvizíciou mala aplikácia zhruba 450 miliónov používateľov, v súčasnosti sa ich počet viac než zdvojnásobil. Akvizícia umožnila WhatsApp využívať infraštruktúru najväčšej sociálnej siete, napríklad, pri zavedení telefonickej služby, ktorá by bola príliš nákladná.
WhatsApp si zároveň chce ponechať nezávislosť a vývoj softvéru aj naďalej zabezpečuje vo vlastnej réžii. Facebook prevzal aplikáciu v októbri minulého roka a zaplatil za ňu 22 miliárd USD.



Copyright © TASR 2015


Profesionálny boxerský súboj o opasky organizácií IBF a WBA v superbantamovej hmotnostnej kategórii Carl Frampton (V. Brit.) - Scott Quigg (V. Brit.) z Manchester Areny bude 27. februára tohto kalendárneho roka divákom v Spojených štátoch amerických k dispozícii vďaka platenej televíznej stanici Showtime. Informoval o tom špecializovaný portál Bad Left Hook.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Critics' Circle Film Awards

Critics' Circle Film Awards


Austrálsko-americkú postapokalyptickú snímku Mad Max: Zbesilá cesta vyhlásili na 36. ročníku odovzdávania cien Združenia londýnskych filmových kritikov a kritičiek (London Film Critics' Circle - LFCC) za film roka, pričom ďalšiu cenu si pripísala v kategórii Režisér roka, v ktorej triumfoval George Miller.


Tri ocenenia získala v nedeľu v londýnskom hoteli May Fair dráma 45 rokov, ktorá uspela v kategóriách Britský/írsky film roka, Herec roka (Tom Courtenay) a Herečka roka (Charlotte Rampling). Cenu pre herečku vo vedľajšej úlohe získala Kate Winslet za životopisnú snímku Steve Jobs, v mužskej kategórii ocenili Marka Rylancea za Most špiónov. Tom Hardy sa stal najlepším britským alebo írskym hercom, a to za výkony v snímkach Legendy zločinu, London Road, Mad Max: Zbesilá cesta a Revenant Zmŕtvychvstanie, za najlepšiu britskú alebo írsku herečku vyhlásili Saoirse Ronan (Brooklyn a Lost River) a v kategórii Mladý britský/írsky umelec alebo umelkyňa roka zvíťazila osemnásťročná Maisie Williams (The Falling).


Cudzojazyčným filmom roka sa stal britsko-dánsky dokument Podoba ticha režiséra Joshuu Oppenheimera, cenu pre dokumentárny film roka získala snímka Amy v réžii Asifa Kapadiu a v kategórii Britský/Írsky krátky film roka triumfoval Stutterer režiséra a scenáristu Benjamina Clearyho. Josha Singera a Toma McCarthyho ocenili za scenár drámy Sledovačka, Cenu Philipa Frencha za prielom britského/írskeho filmára alebo filmárky dostal John Maclean za snímku Slow West a kameraman Ed Lachman získal za prácu na dráme Carol ocenenie za technický výkon. Cenu Dilys Powell za prínos filmovej tvorbe si z rúk Judi Dench prevzal Kenneth Branagh.




Prehľad víťazov a víťaziek 36. ročníka cien Združenia londýnskych
filmových kritikov a kritičiek (London Film Critics' Circle - LFCC):


Film roka: Mad Max: Zbesilá cesta
Britský/Írsky film roka: 45 rokov
Cudzojazyčný film roka: Podoba ticha
Dokumentárny film roka: Amy
Režisér roka: George Miller - Zbesilá cesta
Scenárista roka: Josh Singer a Tom McCarthy - Sledovačka
Herec roka: Tom Courtenay - 45 rokov
Herečka roka: Charlotte Rampling - 45 rokov
Herec vo vedľajšej úlohe: Mark Rylance - Most špiónov
Herečka vo vedľajšej úlohe: Kate Winslet - Steve Jobs
Britský/Írsky herec roka: Tom Hardy - Legendy zločinu, London Road, Mad Max: Zbesilá cesta, Revenant Zmŕtvychvstanie
Britská/Írska herečka roka: Saoirse Ronan - Brooklyn, Lost River
Mladý britský/írsky umelec alebo umelkyňa roka: Maisie Williams - The Falling
Cena Philipa Frencha za prielom britského/írskeho filmára alebo filmárky: John Maclean - Slow West
Britský/Írsky krátky film roka: Stutterer - Benjamin Cleary
Cena za technický výkon: Ed Lachman (kamera) - Carol
Cena Dilys Powell za prínos filmovej tvorbe: Kenneth Branagh



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.