25. 3. 2017

Martin Daňo making the world a better place

Martin Daňo 

making the world a better place

Sysoon Europe s. r. o.- Daňový nedoplatok: 89 155,23 €, 27.2.2017, Konateľ Martin Daňo

Prvé semifinále úspešného folklórneho formátu RTVS Zem spieva

Prvé semifinále úspešného folklórneho formátu

RTVS Zem spieva 

Po úvodných 7 epizódach, v ktorých odborná porota rozhodla o postupujúcich, máme pred sebou priame prenosy – 2 semifinálové prenosy sa uskutočnia 25. marca resp. 1. apríla a rozhodne sa v nich o finalistoch súťaže, priamy prenos z finále bude odvysielaný 8. apríla.

      O tom, kto zo súťažiacich postúpi do semifinále a zároveň aj o celkovom víťazovi Zem spieva budú prostredníctvom SMS hlasovania* rozhodovať diváci pri obrazovkách. Diváci z každého semifinále posunú do finále 4 sútažiacich s najvyšším počtom SMS hlasov.

      V semifinále a vo finále do kresiel zasadnú tri slovenské osobnosti - patrioti, ktorí budú hodnotiť výkony súťažiacich a celkový umelecký dojem. Sme veľmi radi, že naše pozvanie prijali naozaj významné osobnosti - Ľubica Čekovská ako odborníčka na hudobné výkony, Peter Dvorský bude hodnotiť spevácku stránku a Ján Ďurovčík, ktorý bude odborne posudzovať tanečné vystúpenia. Patrioti budú mať možnosť v oboch semifinálových kolách rozhodnúť o jednom súťažiacom, ktorý postúpi do finálového kola. V poslednom priamom prenose sa teda predstaví 10 finalistov.

      5 porotcov, ktorí semifinalistov na základe svojich odborných znalostí a skúseností vyberali, bude mať špeciálny priestor v zákulisí, odkiaľ bude vystúpenia sledovať a v rozhovoroch s moderátormi ich komentovať. So svojim hudobným číslom vystúpia aj moderátori Zem spieva S Hudbou Vesmírnou.

      Semifinalisti, ktorí sa divákom predstavia 25. marca (20.25 h na Jednotke): 


      Folklórny súbor Hornád
      Tanečná skupina Kumšt
      Horehronskí chlopi
      Sestry Matákové
      Zuzana Gajdošová-Paluška
      Folklórna skupina Sliačanka
      Detská spevácka skupina Šafolka
      Ľudová hudba Michala Nogu
      Štefan Štec
      Folklórny súbor Urpín

      Semifinalisti, ktorí sa divákom predstavia 1. apríla (20.25 h na Jednotke): 


      Folklórna skupina Raslavičan
      Folklórny súbor Poľana
      Ľudová hudba Martinky Bobáňovej
      Rusínske trio
      Ľudová hudba Javorníček
      Detský folklórny súbor Kornička
      Peter Vajda
      Ľudová hudba Paľáčovci a rozkazovači
      Ladislav Konečník a Veronika Zgurišová

      *Spätná SMS nie je spoplatnená, cena odoslanej SMS predstavuje štandardnú sumu, ktorú si účtujú mobilní operátori.
      Všetky informácie aj na www.facebook.com/zemspieva.

TO JE TV!

TO JE TV!

24. 3. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rusko aj Ukrajina odmietli návrh, aby ruská speváčka Julija Samojlovová, ktorá má zakázaný vstup na Ukrajinu, vystúpila na májovej pesničkovej súťaži Eurovízie v Kyjeve prostredníctvom telemostu.
Kompromisný návrh riešenia rusko-ukrajinského sporu okolo vystúpenia Samojlovovej ponúkli vo štvrtok výkonní producenti tohto medzinárodného podujatia. Využitie telemostu nemá v 60-ročnej histórii súťaže precedens.
Prvý kanál ruskej televízie však možnosť vysielania speváčkinho vystúpenia týmto spôsobom označil za "čudnú". Podľa neho by to bolo "v jasnom protiklade so samotnou podstatou" súťaže Eurosong.
Odmietavé stanovisko tlmočil aj ukrajinský vicepremiér Viačeslav Kyrylenko, podľa ktorého by aj vystúpenie ruskej speváčky na diaľku bolo v rozpore s platnými zákonmi Ukrajiny.
Európska vysielacia únia (EBU) však stále hľadá spôsob, ktorý by umožnil Samojlovovej vystúpenie, pričom neprestáva komunikovať s ukrajinskými úradmi. Prioritne sa EBU snaží o to, aby mohla ruská interpretka spievať priamo v Kyjeve.
V prípade, že budú ukrajinské orgány trvať na svojom zákaze, budú sa "skúmať alternatívne možnosti", povedal pre agentúru TASS Dave Goodman z komunikačného oddelenia EBU.
Ukrajinské úrady zakázali 27-ročnej ruskej speváčke vstup na územie krajiny, a to na obdobie troch rokov. Zdôvodnili ti tým, že Samojlovová v roku 2015 vystupovala na Kryme, ktorý Rusko anektovalo rok predtým. Podľa uznesenia ukrajinskej vlády musia mať totiž cudzinci osobitné povolenie na návštevu polostrova, ktorá Samojlovová nemala.
Kremeľ zákaz odsúdil ako "absolútne nespravodlivý" a obvinil Ukrajinu zo znevažovania tejto súťaže, ktorej interné pravidlá vylučujú akékoľvek politické gestá.

Copyright © TASR 2017

Americký r'n'b spevák Chris Brown sa predstaví v sitkome Black-ish (2014). Rodák z Tappahannocku vo Virgínii si zahrá v epizóde s názvom Richard Youngsta, ktorú televízia ABC odvysiela 29. marca. Dvadsaťsedemročný interpret sa ukáže ako populárny rapper Rich Youngsta, ktorý si nechá urobiť reklamnú kampaň u Dreho Johnsona v podaní Anthonyho Andersona. Ten ju však bude musieť prehodnotiť po tom, ako mu manželka Bow a matka Ruby naznačia, že sa zakladá na negatívnych stereotypoch.
Black-ish sa sústreďuje na afroamerickú rodinu z vyššej strednej triedy spomínaného Andreho 'Dre' Johnsona žijúcu v prevažnej belošskej štvrti. Dre sa opätovne snaží získať zmysel pre svoju kultúrnu identitu a to isté by chcel, aj pre svoje deti. Komediálny seriál sa zaoberá viacerými spoločenskými či politickými problémami, akými sú napríklad rasizmus, policajná brutalita či otázka LGBTI ľudí. Vyslúžil si štyri nominácie na ceny Primetime Emmy či tri na Zlatý glóbus, z ktorých jednu na víťazstvo premenila predstaviteľka Bow Tracee Ellis Ross. Okrem nej a Andersona v sitkome hrajú aj Yara Shahidi, Marcus Scribner, Miles Brown, Marsai Martin, Jenifer Lewis, Jeff Meacham, Peter Mackenzie či Laurence Fishburne. Ako hostia sa už v projekte predstavili napríklad Rashida Jones, Daveed Diggs, Lorraine Toussaint či Tyra Banks.
Christopher Maurice Brown má na konte osem albumov - sólovky Chris Brown (2005), Exclusive (2007), Graffiti (2009), F.A.M.E. (2011), Fortune (2012), X (2014), Royalty (2015) a spoločný album s rapperom Tygom s názvom Fan Of A Fan: The Album (2015). Za nahrávku F.A.M.E. získal v roku 2012 cenu Grammy v kategórii Najlepší r'n'b album. Zviditeľnil sa tiež konfliktami s Drakeom a Frankom Oceanom a napadnutím svojej bývalej priateľky Rihanny.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RVR NEWS.Výberové konanie - jar 2017

RVR NEWS

 Výberové konanie - jar 2017

Rada pre vysielanie a retransmisiu začína konania o udelenie/zmenu licencie na rozhlasové terestriálne vysielanie podľa ustanovenia § 48 ods. 1 a 3 zákona č. 308/2000 Z. z.

Konania sa budú viesť osobitne na každú jednotlivú frekvenciu.

Základné podmienky konaní:
1.    lehota na podanie žiadosti o udelenie licencie/zmenu licencie: 19. 4. 2017
2.    miesto podania žiadosti: sídlo Rady pre vysielanie a retransmisiu, Dobrovičova 8, 811 09 Bratislava
3.    dátum verejného vypočutia v konaniach: 24. 5. 2017
Zoznam frekvencií a územný rozsah vysielania:

 Lokalita  Frekvencia
 [MHz]
 Výkon
  [W]
 Bratislava  93,3  50
 Budulov     103,2  150
 Zvolen     100,7  200
 Žilina     101,9  500
 Žilina        88,2  500
 Senec     102,4   100
 

 

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


"Zablokujeme tomu, aby sme sa rázne zobudili."
Andrej Danko


„Po aprílovom referende moja krajina prehodnotí svoje vzťahy s Európou, ktorá je fašistická a krutá".

Recep Tayyip Erdogan ,turecký prezident


„Vražda Róberta Remiáša nebola vraždou. Oskar Fegyveres bol kúpený za milión šilingov. Remiáš  si ublížil sám svojou neopatrnosťou. Spis je utajený a ja som viazaný mlčanlivosťou. Pokiaľ ide údajnú vraždu Remiáša, tak tá bola  riadne vyšetrená.. Celé to bola krycia spravodajská hra, ktorá súvisela s tým, že tu chcel niekto získať moc“.

Ján Cuper

"Vrátim sa ku kauze Takže tak. Súdne rozhodnutie, podľa ktorého GINN PRESS, Martin Daňo a Rudolf Vaský majú odstrániť video Opitá sudkyňa a Husákov syn z YouTube nadobudlo vykonateľnosť voči GINN PRESS a Martinovi Daňovi. To znamená, že aj keď sa proti nemu odvolajú, musia ho odstrániť. Vaský sa vyhýbal prevziať na pošte súdne rozhodnutie, voči nemu zatiaľ nenadobudlo vykonateľnosť, ale neminie ho to. Nemám čas príliš často zisťovať na súde ako to stojí. Proti GINN PRESS a Daňovi som už vec dal exekútorovi. Teraz to už na súde nepôjde tak rýchlo, ale do dvoch mesiacov očakávam, že Daňo a GINN PRESS budú platiť prvú pokutu. Vaský hneď za nimi. Alebo si to rozmyslia a video stiahnu. Viem, že video už koluje po internete a to je iná vec. Ale Daňo a Vaský musia dostať príučku, aby sa naučili móresom. Medzitým Daňo oznámil, že sa rozišiel s Vaským. Myslím, že urobil dobre. Ja som ich pred touto kauzou nepoznal, ale známi mi hovorili, že Daňo bol celkom zaujímavý, kým sa nespojil s Vaským. Aj tak ich ďalšie právne prekvapenia ešte čakajú. Daňo má na krku štyri exekúcie, pretože neplatil Sociálnej poisťovni, inej poisťovni a ďalším dvom firmám. Jedna exekúcia je už takmer 15 rokov stará a úroky rastú každý deň. Preto on potrebuje vyzývať na finančnú podporu lebo vlastný príjem nemá, resp. nemôže ho ukázať a príjem z darov sa dá ľahšie zakamuflovať. Je blázon každý, kto im prispeje vraj na výrobu ich videí. My všetci platíme do Sociálnej poisťovne. Daňo by chcel dostávať dôchodok z našich peňazí. Ak video nestiahne, pribudne mu ďalšia exekúcia. Takže tak."
Ján Čarnogurský
 
 


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Ruská speváčka Julija Samojlovová, ktorej ukrajinské úrady zakázali vstup do krajiny na tri roky, sa bude môcť zúčastniť na pesničkovej súťaži Eurovízia prostredníctvom telemostu. Oznámili to dnes výkonní producenti tohto medzinárodného podujatia, ktorého tohtoročné kolo sa bude konať v máji v Kyjeve.
Ukrajinské úrady zakázali 27-ročnej speváčke vstup na územie krajiny z dôvodu, že v roku 2015 vystupovala na Kryme, ktorý Rusko anektovalo rok predtým. Kremeľ odsúdil daný zákaz ako "absolútne nespravodlivý" a obvinil Ukrajinu zo znevažovania tejto súťaže, ktorej interné pravidlá vylučujú akékoľvek politické gestá.
"Je imperatívom, aby Eurovízia zostala očistená od politiky. Vzhľadom na okolnosti Julijinho cestovného zákazu sme považovali za dôležité, aby sa táto situácia primerane vyriešila. S ukrajinskými úradmi sme stále v kontakte a snažíme sa, aby v Kyjeve boli prítomní všetci vystupujúci," uvádza sa v stanovisku producentov.
Samojlovová trpí vzácnym ochorením svalov a od detstva je pripútaná na invalidný vozík. Vo svojej vlasti sa teší značnej popularite, v roku 2014 spievala na otváracom ceremoniáli zimných paralympijských hier v Soči. Na Eurovízii hodlá zaspievať pieseň v angličtine Flame Is Burning (Horiaci plameň) o nachádzaní ľudskej odvahy.

Copyright TASR ©2017


Americký herec, režisér a producent David Boreanaz sa predstaví v zatiaľ nepomenovanom pilotnom filme o príslušníkoch Navy SEALs. Rodák z newyorského Buffala tak nahradí Jima Caviezela, ktorý sa rozhodol od projektu odstúpiť, a to pre kreatívne nezhody s tvorcami. Novinka sa zameria na členov elitnej jednotky počas tréningu, plánovania a vykonávania najnebezpečnejších misií. Štyridsaťsedemročný Boreanaz stvárni Jasona, rešpektovaného a oddaného lídra tímu, ktorý zažil už viac než tucet podobných nasadení. Pridá sa tak k hereckému obsadeniu, ktoré tvoria A. J. Buckley, Max Thieriot, Neil Brown Jr., Toni Trucks alebo Jessica Paré.
Autorom scenára je Benjamin Cavell, režisérom Christopher Chulack. Obaja sú spolu so Sarah Timberman a Carlom Beverlym aj výkonnými producentmi, pričom na produkcii sa podieľa aj samotný Boreanaz. Projekt pripravuje CBS TV Studios.
David Boreanaz je známy ako upír Angel zo seriálu Buffy, premožiteľka upírov (1997 - 2003) a samostatnej série Angel (1999 - 2004). Od roku 2005 stvárňuje špeciálneho agenta FBI Seeleyho Bootha v krimi seriáli Kosti (2005). Predstavil sa tiež v mysterióznom filme Valentín (2001), romantickej komédii Chodím s Lucy (2002), trileri Vrana 4: Pekelný kňaz (2005), dramédii Baby, sex a iné zvrhlosti (2005) či krimitrileri Officer Down (2013). Prepožičal tiež hlas jednej z postáv v animovanej snímke Justice League: The New Frontier (2008).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


23. 3. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Mesto Rimavská Sobota bude pokračovať vo vydávaní svojich regionálnych novín Gemerské zvesti/Gömori hírlap. Rozhodli o tom na svojom ostatnom zasadnutí poslanci mestského zastupiteľstva. Zároveň vzali na vedomie informatívnu správu o novinách a súhlasili so stanoviskom ich redakčnej rady, ktorá odmietla hodnotenie tohto dvojtýždenníka neziskovou organizáciou Transparency International Slovensko (TIS), v rámci ktorého boli vyhodnotené ako najmenej užitočné pre verejnú kontrolu.
      „Nevieme, z akého dôvodu, pretože sme nedostali žiadne oficiálne stanovisko, čo hodnotili a na akom základe hodnotili. Neinformovali nás, dočítali sme sa o tom jedine na internetovej stránke Denníka N,“ uviedol prednosta Mestského úradu Rimavská Sobota a predseda redakčnej rady novín Štefan Szántó.
      Podľa neho nie je pravdou, že GZ/GH prinášajú iba oficiálny názor vedenia mesta a chýba v nich diskusia. „Uverejnili sme článok každého poslanca, ktorý nám ho dal. Vyčíta sa nám tiež, že sa v hodnotených piatich číslach venuje veľa priestoru župe. Boli tam však len dva takéto články,“ povedal prednosta, podľa ktorého sa obidva navyše priamo týkali nemocnice v meste a kruhového objazdu na Malohontskej ulici.
      „Ja si myslím, že noviny sú štandardné. Možno sa nájdu na Slovensku aj lepšie, aj slabšie, ale vzhľadom na ich rozpočet si myslím, že redaktori spravia nadštandardnú prácu,“ zdôraznil poslanec a člen redakčnej rady Zoltán Cziprusz. Podobný názor vyjadril i poslanec Mikuláš Csirmaz, ktorý mal podľa vlastných slov dojem, že TIS hodnotila úplne iný dvojtýždenník a ani nezalistovali v GZ/GH. Ako doplnil poslanec Štefan Baláž, noviny by mali hodnotiť predovšetkým občania mesta, a nie organizácie z Bratislavy.
      Podľa poslanca Viliama Vaša však v GZ/GH chýbajú napríklad vyjadrenia poslancov zo zasadnutí MsZ. „Toto nie sú noviny, aké si ja predstavujem. Mám predstavu o novinách, kde bude pluralita názorov, kde nebude stále citovaný primátor a v úvodníkoch len prednosta, že tam budú aj názory občanov mesta,“ konštatoval Vaš s tým, že v posledných číslach sa noviny začali zlepšovať. „Pretože zistili, že je tu tlak verejnej mienky,“ dodal.
      GZ/GH vychádzajú v náklade 9000 kusov a podľa samosprávy sú distribuované do všetkých domácností v Rimavskej Sobote. Každé číslo má 16 strán, polovicu v slovenskom a druhú polovicu v maďarskom jazyku. Ich prípravu zabezpečujú dvaja redaktori.


Copyright TASR ©2017

JOJ NEWS

JOJ NEWS

Obľúbená politická relácia s moderátorkou Elenou Vacvalovou a glosátormi Mariánom Leškom, Milanom Lasicom, Milanom Kňažkom a Oľgou Feldekovou sa vracia po šiestich rokoch na televízne obrazovky. Úspešný formát Sedem bude mapovať aktuálnu situáciu zo Slovenska aj zo sveta za posledných 7 dní.
Prinášame vám malú ochutnávku z upútavky na túto reláciu, ktorá bola nakrútená v skorých ranných hodinách s pánom Lasicom. Ten sa vyjadril, že na danú reláciu sa veľmi teší. Môžeme teda očakávať, že na aktuálne dianie okolo nás a vo svete bude reagovať, ako vždy s láskavým a inteligentným humorom.
Prvá časť bude odvysielaná 23.3. o 22:00 na JOJke.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rozhodnutie Kyjeva zakázať ruskej speváčke účasť na piesňovej súťaži Eurovízia vyvolalo hnevlivo reakciu Moskvy, ktorá varovala pred "pochovaním" všetkého úsilia o mierové urovnanie krízy na východe Ukrajiny. Poslanci ruského parlamentu hovoria o úplnej nemravnosti "tlupy ukrajinských nacionalistov" a vyzývajú politiky západných krajín, aby v Kyjeve zasiahli.
Ukrajinská tajná služba SBU včera oznámila, že ruská speváčka Julija Samojlovová nesmie reprezentovať svoju krajinu v májovej súťaži Eurovízie v Kyjeve, pretože bez dovolenia ukrajinských úradov navštívila Krymský polostrov anektovaný Ruskom. Speváčka, ktorá sa od detstva pohybuje na invalidnom vozíku, nesmie na Ukrajinu tri roky.
"Pre Európu nastal okamih pravdy," napísala dnes na facebooku hovorca ruskej diplomacie Marija Zacharovová. "Buď sa podvolí ukrajinskej tajnej službe, povzbudí ukrajinskej radikály k ďalším 'hrdinským činom' a pochová tak všetko úsilie v rámci minského procesu, alebo dokáže, že Európa je s jej základnými hodnotami, ku ktorým sa vždy slovami hlásili aj ukrajinskí politici, stále živá , "uviedla hovorkyňa s odkazom na plán mierového urovnania v Donbasu, ktorý bol pred dvoma rokmi dohodnutý v bieloruskom Minsku.
V Kyjeve panuje presvedčenie, že Rusi schválne vybrali svoju zástupkyňu tak, aby Ukrajinu zdiskreditovali, píšu ukrajinská médiá. Krok ukrajinských úradov bolo podľa nich možné očakávať, pretože zákaz vstupu na ukrajinské územie postihol z toho istého dôvodu už niekoľko Rusov i cudzincov. Nedávno to bol napríklad aj poslanec českého hnutia Sloboda a priama demokracia Jaroslav Holík
Za cynické a neľudské označil rozhodnutie ukrajinskej tajnej služby námestník ruského ministra zahraničia Grigorij Karasín. "Je to ďalší otvorene cynický a neľudský skutok kyjevských úradov," povedal agentúre TASS. Šéf zahraničného výboru Štátnej dumy Leonid Sluckij vyzval západné štáty, aby Kyjev prinútili k zmene "diskriminačného" rozhodnutie.
Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková podľa agentúry Interfax súdi, že správanie Kyjeva je neprípustné. "Počkáme na reakciu organizátorov súťaže, a z neho potom urobíme závery," povedala ruská poslankyňa.
Súťaž Eurovízie organizuje Európska vysielacia únia (EBU), ktorá vo vyhlásení uviedla, že o incidente bude s Ukrajinou rokovať. "Z ich rozhodnutia sme hlboko sklamaní, pretože ide podľa nášho názoru proti duchu a charakteru súťaže," citovala z vyhlásenia EBU agentúra AP. Organizácia však upozornila, že musí rešpektovať zákony hostiteľskej krajiny.

Copyright ČTK ©2017



Tvorcovia krátkometrážneho pokračovania romantickej komédie Láska nebeská (2003) zverejnili jeho ďalší trailer. V takmer minútovej ukážke sa predstavilo viacero hercov vrátane Andrewa Lincolna, Keiry Knightley, Hugha Granta či Liama Neesona, ktorí prostredníctvom kariet s nápismi pripravujú divákov na to, čo ich v snímke čaká. Na záver ukážky sa potom umelci predbiehajú v tom, kto z nich po uplynulých rokoch vyzerá najlepšie, pričom podľa karty, ktorú držal spomínaný Grant, by to nemal byť Colin Firth. Video je podobne ako trailer, ktorý tvorcovia zverejnili 13. marca, odkazom na známu scénu z filmu, kde Lincolnova postava Mark vyznáva prostredníctvom kariet lásku manželke svojho priateľa v podaní Knightley.
Desaťminútový film s názvom Red Nose Day Actually by mal ponúknuť náhľad do života viacerých postáv po štrnástich rokoch od udalostí z prvej snímky. Okrem menovanej Knightley a jej spomínaných kolegov sa v ňom opäť predstavia aj Bill Nighy, Rowan Atkinson, Chiwetel Ejiofor, Martine McCutcheon, Lúcia Moniz, Marcus Brigstocke, Thomas Brodie-Sangster či Olivia Olson. Novinka sa na televízne obrazovky dostane pri príležitosti charitatívneho podujatia Red Nose Day 24. marca na BBC One a 25. mája v rámci vysielania americkej televízie NBC. O vznik pokračovania sa postará Richard Curtis, ktorý nakrútil pôvodný film a je jedným zo zakladateľov charity Comic Relief. Tá každoročne organizuje spomínanú televíznu zbierku, ktorú sprevádzajú vtipné skeče, paródie na súčasné televízne relácie či krátke pokračovania obľúbených projektov ako boli napríklad Čierna zmija (1983 - 1989) alebo Mr. Bean (1990 - 1995).
Láska nebeská sa odohráva v čase Vianoc a sleduje príbehy viacerých ľudí, ktorých životy sú nejakým spôsobom prepletené. Vo filme si okrem spomínaných hercov a herečiek zahrali tiež Emma Thompson, Alan Rickman, Laura Linney, Rodrigo Santoro či Martin Freeman. Snímka si vyslúžila dve nominácie na Zlatý Glóbus či tri nominácie na ceny BAFTA, z ktorých jednu na víťazstvo premenil Bill Nighy. Ten získal ocenenie pre Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe za stvárnenie muzikanta Billyho Macka. 

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

MASARYK

MASARYK

22. 3. 2017

Zomrel Alexander Kliment

Zomrel Alexander Kliment

V Prahe dnes po dlhej ťažkej chorobe zomrel spisovateľ, publicista a dramatik Alexander Kliment. Bolo mu 88 rokov. ČTK to povedali jeho synovia Lukáš a Peter. Literatúre a publicistike, v ktorej dominuje žáner fejtónu, sa Kliment venoval od konca 50. rokov. Neskôr podpísal Chartu 77, nesmel publikovať a tak až do roku 1990 jeho knihy vychádzali v samizdatových edíciách alebo v zahraničí. Niektoré z jeho diel bola sfilmovaná.
Kliment, ktorý je majstrom psychologického stvárnenie postáv, sa narodil 30. januára 1929 v Turnove. Pochádzal z rodiny ruského emigranta, ktorý bol brusičom drahokamov. V Prahe Kliment študoval najprv filozofiu a hudobné vedu a neskôr divadelné dramaturgiu, ale štúdia nedokončil. Do 70. rokov pracoval ako nakladateľský redaktor a dramaturg Československého štátneho filmu, potom musel kvôli svojim politickým názorom zamestnanie opustiť a živil sa ako robotník, vodič a vrátnik.
Do literatúry Kliment vstúpil v roku 1960 novelou Márie. K jeho ďalším dielam patrí novela Stretnutie pred odchodom, poviedkovej súbory Hodinky s vodotryskom a bezúhonní, romány Nuda v Čechách a Basic Love (neskôr premenovaný na Šťastný život) a tiež výber z publicistickej tvorby nazvaný Piano v mori. Je aj autorom básnickej zbierky Ťažká voda, rozprávok a próz pre deti, divadelných a rozhlasových hier a scenárov k filmom Márie, Pevnosť a Barometer.
V roku 2004 Kliment dostal za dlhoročné a systematické šírenie dobrého mena českej kultúry medailu Ministerstva kultúry Priatelia českého umenia a o dva roky neskôr prevzal za celoživotné zásluhy cenu Akadémie literatúry slovenskej. Na jeseň 2013 získal spolu s ďalšími osobnosťami uznanie za úlohu v odboji proti komunistickej totalite.

Copyright ČTK ©2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Senegalská náboženská televízna stanica Touba TV v pondelok neúmyselne odvysielala hardcorový pornografický film, čo mnohým divákom spôsobilo šok.
Tento explicitný program sa dostal do vysielania v popoludňajších hodinách, medzi 13.10 a 13.30 h miestneho času (14.10 a 14.30 h SEČ), informovala dnes spravodajská stanica BBC.
Trápny prešľap však neunikol pozornosti úradov; štátna regulačná rada pre audiovizuálny obsah požaduje od kanála vysvetlenie. Touba TV tvrdí, že situáciu spôsobila "sieťová chyba".
Vedenie náboženskej televízie uviedlo, že technici chceli vrátiť signál stanice na analógové vysielanie, omylom ho však pripojili na kódovaný kanál s tvrdým pornografickým obsahom.

Ruská občianka Julija Samojlovová, ktorá má Rusko v máji v Kyjeve reprezentovať na pesničkovej súťaži o Veľkú cenu Eurovízie, má na tri roky zakázaný vstup na Ukrajinu. Zákaz vydala ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). Informovala o tom dnes agentúra Interfax-Ukrajina, ktorá sa odvolala na facebookovú stránku hovorkyne SBU Oleny Hitľanskej.
      Správy o tom, že SBU pripravuje dokument o zákaze vstupu Samojlovovej na Ukrajinu, sa v médiách už objavili. Dnes o tom na brífingu v Kyjeve hovoril aj vedúci kancelárie šéfa SBU Oleksandr Tkačuk. Tkačuk dodal, že SBU si je vedomá dôsledkov zákazu i povolenia vstupu Samojlovovej na Ukrajinu. Kým zákaz môže vyvolať negatívnu reakciu EÚ, schválenie jej návštevy na Ukrajine môže mať za následok ostré protesty zo strany ukrajinských radikálov.
      Zákaz vstupu pre Samojlovovú súvisí s jej vystúpením na koncerte, ktorý sa na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove konal v roku 2015. Podľa uznesenia ukrajinskej vlády musia mať cudzinci osobitné povolenie na návštevu polostrova, takže Samojlovovej návšteva tam bola porušením právnej normy.
      Samotná speváčka označila za smiešne vyhrážky, že jej Ukrajina zakáže vstup na svoje územie.
      V súvislosti s tým hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok vyhlásil, že Moskva pochybuje, že by bola možnosť vymeniť ruského zástupcu v pesničkovej súťaži, ak by Ukrajina uskutočnila svoje vyhrážky ohľadom vstupu Samojlovovej.
      Samojlovová má na Eurosongu v Kyjeve súťažiť s piesňou Flame is Burning. Agentúra RIA Novosti pred nedávnom napísala, že Julija je od detstva na vozíčku. Trpí spinálnou amyotrofiou - Werdnig-Hoffmannovou chorobou. Vyhrala niekoľko regionálnych i celoštátnych speváckych súťaží. Bola aj finalistkou ruskej verzie súťaže X Factor, kde skončila na druhom mieste a získala osobitnú cenu ruskej speváckej divy Ally Pugačovovej. Spievala aj na otváracom ceremoniáli paralympijských hier v roku 2014 v Soči.


Copyright © TASR 2017

Španielska herečka Penélope Cruz sa predstaví v pripravovanej tretej sérii kriminálnej antológie American Crime Story (2016), ktorá sa bude venovať vražde talianskeho návrhára Gianniho Versaceho. Štyridsaťdvaročná rodáčka z Alcobendas stvárni Versaceho sestru Donatellu, ktorá je taktiež módnou návrhárkou. Pôvodne sa pritom špekulovalo, že sa v tejto úlohe predstaví americká speváčka Lady Gaga. Tvorcovia však tieto správy popreli s tým, že 30-ročnú interpretku pre jej pracovnú vyťaženosť ani neoslovili.
Cruz sa pridala k už skôr ohláseným Édgarovi Ramírezovi, ktorý si zahrá samotného Versaceho, a Darrenovi Crissovi ako jeho vrahovi Andrewovi Cunananovi. Sériový vrah a sociopat Andrew Cunanan zastrelil Versaceho 15. júla 1997 priamo pred jeho luxusnou rezidenciou v Miami Beach na Floride, pričom osem dní po čine spáchal samovraždu. Versace bol Cunananovou piatou obeťou a jeho dôvody na zavraždenie známeho návrhára dodnes neobjasnili. Tretia séria American Crime Story s pracovným podtitulom Versace vznikne podľa knihy Vulgar Favors: Andrew Cunanan, Gianni Versace, and the Largest Failed Manhunt in U.S. History (2000) investigatívnej novinárky Maureen Orth. Nakrúcať ju začnú budúci mesiac v Los Angeles a Miami, pričom na televízne obrazovky by sa mala dostať na budúci rok, krátko po odvysielaní druhej sezóny s pracovným podtitulom Katrina o rovnomennom hurikáne a jeho dôsledkoch v New Orleans. Tvorcovia okrem toho pripravujú už aj štvrtú sériu, ktorá sa bude venovať sexuálnemu škandálu bývalého amerického prezidenta Billa Clintona.
Penélope Cruz Sánchez získala v roku 2009 Oscara za herecký výkon vo vedľajšej úlohe snímky Vicky Cristina Barcelona (2008) Woodyho Allena. Nominácie na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied si vyslúžila aj v roku 2010 vedľajšou rolou v muzikáli Nine (2009) a v roku 2007 hlavnou rolou v snímke Volver (2006) Pedra Almodóvara. Zahrala si aj v jeho ďalších filmoch ako Na dno vášne (1997), Všetko o mojej matke (1999), Rozorvané objatia (2009) či Rozkoš v oblakoch (2013). Účinkovala i v snímkach Dievča tvojich snov (1998), Chilli, sex a samba (2000), Krása divokých koní (2000), Kokaín (2001), Vanilkové nebo (2001), Mandolína kapitána Corelliho (2001), Gothika (2003), Fanfán Tulipán (2003), Hlava v oblakoch (2004), Piráti Karibiku 4: V neznámych vodách (2011), Do Ríma s láskou (2012), Konzultant (2013), Ma ma (2015), Zoolander 2 (2016) alebo Grimsby (2016).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 


Skupina Nova sa v súvislosti s premenovaním a zlúčením všetkých svojich kľúčových značiek pod názov Nova rozhodla od 1. apríla 2017 premenovať prevádzkujúce spoločnosť CET 21 spol. s.r.o. na TV Nova s.r.o.
„V súvislosti s novou stratégiou pomenovanie vysielacích staníc, ktoré teraz stavia na kmeňovom mene Nova, sme sa rozhodli k zmene obchodného mena spoločnosti. Novým menom, nahrádzajúcim pôvodné CET 21 spol. s r.o., je TV Nova s.r.o. Zmena vychádza z prirodzenej potreby byť zrozumiteľnejšie v stále nepřehlednějším svete médií,“ hovorí Klára Brachtlová, konateľka TV Nova.
Nova premenovala a predstavila svoje stanice v novej podobe 4. februára 2017. Najvýraznejšou zmenou prešiel Smíchov, z ktorého sa stala Nova 2 - stanica s novou premiérovú lokálnou tvorbou, vrátane novej spravodajskej relácie TN2 a obľúbených medzinárodných formátov.
Fanda sa premenil v Nova Action, zo stanice Telka sa stala Nova Gold, Nova Cinema si ponechala svoj názov a divákom prináša najlepšie české a zahraničné filmy. Zmena názvu spoločnosti na TV Nova s.r.o. vojde do platnosti od 1. apríla 2017.

Zdroj : CET 21

Vypínanie českých komerčných staníc v Česku a slovenských staníc na Slovenskom sa dostáva do záverečnej fázy. Vedľa prevádzkovateľov TV Nova, TV Prima, TV Markíza a TV JOJ sa aj najmenšia televízna skupina Barrandov pripojila k požiadavke zastavenie ilegálnej distribúcie na území druhého štátu.
Podľa informácií hnonline.sk v minulých dňoch začala TV Barrandov požadovať od televíznych operátorov na slovenskom, aby zastavili distribúciu programov skupiny Barrandov - konkrétne TV Barrandov (HD), Barrandov PLUS (HD) a Kino Barrandov (HD). Na slovenskom sa teraz môže legálne vysielať len stanice Barrandov Family, ktorá je šírená na slovenskom v rámci celoplošného DVB-T multiplexu a v Česku v Regionálne sieti 8 (RS8).

Zdroj: hnonline.sk

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu
  • uložila sankciu – pokutu 5 000 eur vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programová služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo dňa 28. 9. 2016 o cca 20:39 hod tým, že program Za sklom, ktorý mal byť vzhľadom na obsah vulgárneho a obscénneho vyjadrovanie a zobrazenie erotických pomôcok označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 18 rokov, postupne označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov a odvysielal bez označenia, čím nesprávne uplatnil JSO;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi RÁDIO KISS, s.r.o. (programová služba RÁDIO KISS) za porušenie § 16 ods. 3 písm. o) ZVR, ku ktorému došlo tým, že nedoručil Rade v zákonnej lehote štatistiku s vyhodnotením podielu slovenských hudobných diel za mesiace júl až september 2016;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Marián Dokupil - Doko Media (programová služba Šláger Rádio) za porušenie § 16 ods. 3 písm. o) ZVR, ku ktorému došlo tým, že nedoručil Rade v zákonnej lehote štatistiku s vyhodnotením podielu slovenských hudobných diel za mesiace júl až september 2016;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Rádio WOW s.r.o. (programová služba RADIO WOW) za porušenie § 16 ods. 3 písm. o) ZVR, ku ktorému došlo tým, že nedoručil Rade v zákonnej lehote štatistiku s vyhodnotením podielu slovenských hudobných diel za mesiace júl až september 2016;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosťa nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s vysielaním príspevku Denník Pravda je údajne na predaj v programe Správy RTVS dňa 17. 12. 2016;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO) v súvislosti s vysielaním programu Dedičstvo dňa 19. 12. 2016 o cca 10:31 hod, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Radio One) vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 ZVR (ochrana maloletých - JSO) v súvislosti s vysielaním programu Radio One dňa 19. 12. 2016 o cca 18:00 hod;
  • uznala za neopodstatnené 13 sťažnosti resp. ich časti.