20. 11. 2021

Televízia Doma a VOYO prinášajú len týždeň po premiére v USA výnimočný večer so speváckou superhviezdou Adele

 Televízia Doma a VOYO prinášajú len týždeň po premiére v USA



 výnimočný večer so speváckou superhviezdou Adele


Adele sa vracia na koncertné pódiá v jedinečnom televíznom špeciáli, ktorý okrem unikátneho koncertného vystúpenia obsahuje aj jej exkluzívny rozhovor s americkou moderátorkou Oprah Winfrey.


Iba týždeň po odvysielaní v USA prinášajú televízia Doma a streamovacia služba VOYO výnimočný večer s celosvetovo známou speváckou superhviezdou Adele. Držiteľka 15-tich cien Grammy sa po dlhšej prestávke vrátila na koncertné pódiá v jedinečnom televíznom špeciáli s názvom ADELE - ONE NIGHT ONLY.

Toto unikátne vystúpenie sa natáčalo pod holým nebom v ikonickom observatóriu Griffith v Los Angeles v Kalifornii 24. októbra, pričom išlo o vôbec prvý koncert 33-ročnej anglickej speváčky a skladateľky od júna 2017. Adele počas tohto intímneho vystúpenia zaspievala naživo v sprievode vokalistov, klaviristu a orchestra viacero svojich najväčších hitov a vôbec prvý raz predstavila aj nové pesničky zo svojho dlho očakávaného 4. štúdiového albumu, ktorý nesie názov 30.

Špeciál obsahuje tiež exkluzívny rozhovor Adele s americkou moderátorkou Oprah Winfrey, ktorý sa natáčal priamo v jej záhrade. Speváčka otvorene prehovorila o svojom novom albume, príbehoch, ktoré sa skrývajú za jednotlivými piesňami, svojom živote po rozvode s manželom, výraznom úbytku na váhe, či o výchove svojho syna.

Diváci si tento neopakovateľný zážitok budú môcť vychutnať v pôvodnom znení so slovenskými titulkami. Televízia Doma odvysiela špeciál ADELE - ONE NIGHT ONLY už túto nedeľu, 21. novembra 2021, so začiatkom o 20:30 hod., predplatitelia služby VOYO ho budú mať k dispozícii v exkluzívnom predstihu už od nedeľného rána.

Pesničky, ktoré počas večera odznejú naživo:

1. “Hello”

2. “Easy On Me”

3. “Skyfall”

4. “I Drink Wine”

5. “Someone Like You”

6. “When We Were Young”

7. “Make You Feel My Love”

8. “Hold On”

9. “Rolling In The Deep”

10. “Love Is A Game”

Asociácia organizácií spisovateľov má nové vedenie

Asociácia organizácií spisovateľov
Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska - Home | Facebook
Slovenska má nové vedenie


Novým predsedom Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS) sa stal spisovateľ a publicista Peter Juščák. Vystriedal na tomto poste doterajšieho predsedu, básnika Erika Markoviča.
AOSS zvolila Juščáka na mimoriadnom zasadaní 16. novembra. Kandidatúru prijal s vedomím, že AOSS, ktorá združuje ďalších šesť spisovateľských organizácií, potrebuje zásadné organizačné zmeny. Jej doterajšie pôsobenie označil za ťažkopádne a málo účinné pri riešení postavenia literatúry a literátov v spoločnosti.
"Hlas spisovateľov v posledných rokoch neprimerane stíchol, najmä v médiách, ale aj v kultúrnom a spoločenskom prostredí. Spisovateľ je tvorcom hodnôt, ktoré ostávajú aj pre budúce generácie a bývajú ojedinelým svedectvom doby a jej ľudí. Preto sa pri obnove organizácie budem usilovať o jej dôstojné postavenie, silný humanistický a umelecký hlas, ako aj o výraznejšie postavenie jej členov a spolupracovníkov," vyjadril sa Juščák.
AOSS združuje šesť spisovateľských organizácií pôsobiacich na Slovensku. Patria do nej Klub nezávislých spisovateľov, Obec spisovateľov Slovenska, Spoločnosť maďarských spisovateľov na Slovensku, Spolok ukrajinských spisovateľov na Slovensku, Klub literatúry faktu a Slovenské centrum PEN.
Peter Juščák (1953) je prozaik a publicista, pôsobil v technických profesiách, pracoval v rozhlase a viacerých tlačených periodikách, bol hovorcom v Ústave pamäti národa a šéfredaktorom časopisu Pamäť národa. Vydal zbierky poviedok, dokumentárnu zbierku osudov zavlečených občanov do gulagov, niekoľko románov. Najnovší román s názvom "...a nezabudni na labute!" o osudoch žien v lágroch na Kolyme bol vo finálovej desiatke súťaže Anasoft litera (2015).



Zdroj: TASR



19. 11. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



UNESCO - UTEČ Z MESTA

Koronavírusová pandémia ťažko zasiahla už aj tak krehkú ekonomickú situáciu spravodajských médií a hrozí, že medzinárodná komunita budú čoskoro čeliť značnému nedostatku dôveryhodných informácií. Uviedli to odborníci na slobodu a rozvoj médií na panelovej diskusii vo francúzskej metropole Paríž pri príležitosti 41. zasadnutia Generálnej konferencie UNESCO.
Jedným z podkladov pre túto diskusiu, ktorej sa zúčastnili aj generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová a nositeľ Nobelovej ceny za ekonomiku Joseph Stiglitz, bola časť správy s názvom Svetové trendy v slobode prejavu a vývoji médií. Táto štúdia, ktorá bude neskôr zverejnená v plnom znení, je zhrnutím dôkazov o stave slobody médií, pluralizmu, nezávislosti a bezpečnosti novinárov po celom svete, uvádza Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) na svojej webovej stránke.
"Pandémia nám ešte viac ukázala hodnotu práce novinárov, ako aj nebezpečenstvá, ktorým každý deň čelia, aby nám aj vo veľmi náročných situáciách priniesli spoľahlivé informácie," povedala Azoulayová.
"Práve v čase, keď potrebujeme nezávislú, dôveryhodnú žurnalistiku – slobodnú tlač – je ich obchodný model narušený," povedal profesor ekonómie na Kolumbijskej univerzite Joseph Stiglitz.
Za uplynulých päť rokov klesli príjmy novín z reklamy o polovicu, uvádza UNESCO. Meta, materská spoločnosť sociálnej siete Facebook, a firma Google spolu momentálne inkasujú viac než 50 percent všetkých peňazí minutých na digitálnu reklame na svete.
V dôsledku tohto zníženia príjmov mnoho redakcií znížilo počet zamestnancov a niektoré mediálne spoločnosti úplne zanikli. Za posledných päť rokov sa navyše takmer zdvojnásobil počet užívateľov sociálnych médií, čo znásobilo počet dostupných nedôveryhodných informácií.
V roku 2020 bolo v obehu o 13 percent menej výtlačkov novín než v roku 2019, zatiaľ čo pokles medzi rokmi 2018 a 2019 bol iba tri percentá.
Ďalšou hrozbou pre nezávislé médiá sú podľa UNESCO aj útoky na slobodu tlače pod zámienkou boja proti koronavírusovej pandémii. Takéto prípady obmedzovania novinárov našla Organizácia Spojených národov v 96 zo 144 krajinách, ktoré sú predmetom spomínanej správy. Od roku 2016 navyše vlády 44 štátov urobili najmenej 57 legislatívnych zmien súvisiacich so slobodou prejavu na internete, ktoré ohrozili aj slobodu tlače, pokračuje správa.
Autori správy zdôrazňujú, že sa posledných päť rokov nebolo objasnených deväť z desiatich prípadov zabitia novinárov. Spomínajú aj problém s kybernetickou šikanou novinárok, ktorej sa sociálne siete podľa odborníkov dostatočne nevenujú.



Rostas dostal za hanobenie národa, rasy a presvedčenia peňažný trest -  Domáce - Správy - Pravda


Obhajca Ľubomír Hlbočan podáva odvolanie voči verdiktu nad vydavateľstvom šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa, ktorý podľa nedávneho verdiktu Okresného súdu (OS) Bratislava III má zaplatiť poslancovi Jánovi Benčíkovi (SaS) odškodné vo výške 33.000 eur. TASR o tom informoval v piatok advokát Hlbočan.
"Sudkyňa OS Bratislava III nemala vykázané doručenie a pojednávala. To sú také zákony. Môj klient na pojednávanie na OS Bratislava III regulárne nebol predvolaný. Jedno predvolanie, ktoré bolo, tak tam bol termín zrušený pre COVID-19 a druhé predvolanie nedostal. Odvoláme sa v zákonnej lehote tomu istému súdu a podávame návrh na zrušenie tohto nezákonného rozsudku, keďže sudkyňa rozhodla pre zmeškanie. Čiže tu bude tá istá sudkyňa rozhodovať, či odvolanie proti tomuto kontumačnému rozsudku pripustí," vyjadril svoj názor Hlbočan.
OS Bratislava III v rámci civilného sporu na ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy rozhodol už koncom októbra. Benčík o tom v pondelok (15. 11.) informoval na sociálnej sieti.
Predmetom sporu bol článok v časopise Zem a Vek z marca 2017. Časopis vtedy o Benčíkovi napísal, že kryje neonacistov a ohrozuje životy slovenských občanov. Verdikt OS Bratislava III vyniesol koncom októbra.
Rostasa koncom októbra odsúdil Najvyšší súd (NS) SR v inom prípade na peňažný trest vo výške 4000 eur. Pokiaľ by ho nezaplatil, išiel by do väzenia na tri mesiace. Obhajca avizoval, že voči verdiktu podajú dovolanie.

 

Copyright © TASR 2021

 


 

Prevádzkovatelia sociálnych sietí podľa vicepremiérky a ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej musia zvýšiť svoje kapacity pre odstraňovanie škodlivého obsahu. Predstavitelia rezortu investícií na stretnutiach v Bruseli so zástupcami spoločností Facebook a Google tlmočili stanovisko, že problém šírenia dezinformácií potrebuje celoeurópske riešenie, pričom prevádzkovatelia sociálnych sietí musia konečne prijať mieru svojej zodpovednosti. Ministerstvo investícií o tom informovalo v piatok v tlačovej správe.„V online priestore sme svedkami šírenia dezinformácií, hoaxov a nenávisti. Spoločnosti, ktoré sociálne siete prevádzkujú tvrdia, že len poskytujú platformu na šírenie obsahu a nenesú zodpovednosť za to, aký tento obsah je,“ uviedla Remišová. Sloboda, demokracia, ľudské práva, ľudská dôstojnosť i bezpečnosť podľa vicepremiérky nemôžu byť rukojemníkom nadnárodných korporácii, ktoré sa nikomu nezodpovedajú a len si pripisujú obrovské zisky.

Témou ďalších rokovaní zástupcov ministerstva investícií s Európskou komisiou boli riešenia problémov, ktoré má Slovensko s nevýhodnými IT zmluvami z minulosti. „Otvorili sme tému nevýhodných IT zmlúv medzi štátom a dodávateľmi na Slovensku. Nevýhodné zmluvy uzavreté za predošlých vlád spôsobujú, že štát je pri niektorých IT systémoch doslova rukojemníkom dodávateľov, keďže nevlastní ani majetkové práva k softvéru, ani dokumentáciu alebo zdrojové kódy,“ upozornil rezortný štátny tajomník Ján Hargaš. Úrady sú tak odkázané na využívanie služieb len jednej firmy, ktorá si diktuje podmienky. Zástupcom Európskej komisie predstavili alternatívy riešenia tohto dlhodobého problému, od zmeny vo verejnom obstarávaní až po novú legislatívu a podľa Hargaša dostali pozitívnu odozvu.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

 

VÝROKY TÝŽDNA

 VÝROKY TÝŽDNA

„Dnes to dala na Mařenu Škopkovú zo Slunce, seno. Už tomu chýbali len vidly. A vrieskajúca babka v posteli na dvore. Toto celé bola jedna pripravená inscenácia, kde si rozzúrená xantipa potrebovala kopnúť do Roberta Fica a Závodský jej tam robil roztlieskavača. Po dnešku by sme ešte poprosili, aby ste sa nesprávala ako nejaká rozzúrená doga a neštekala tam po opozičnom lídrovi ako ohrdnutá nevesta, ktorá sa chce za každú cenu pohádať a pľuje všade naokolo."
Ľuboš Blaha


„Týmto vám oznamujem, že ja Matej T. z rodu samson slavien som v zmysle Deklarácie ‚Deklaration as a living person from Cestui Que Vie trust‘ – ktorú som 4. júla 2021 predložil Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu – živá ľudská bytosť, ktorá nepodlieha nielen slovenskému právnemu poriadku, ale ani medzinárodnému obchodnému a trestnému právu.“
Matej T., antivaxer z Lidlu

Zomrel Mick Rock

Zomrel Mick Rock

Legendary Rock Photographer Mick Rock Dead at 72 - Rolling Stone 
Vo veku 72 rokov zomrel britský hudobný fotograf Mick Rock, ktorý sa preslávil snímkami umelcov ako David Bowie, Queen, Lou Reed, The Stooges či Sex Pistols.
Rockova smrť bola oznámená vo štvrtok večer prostredníctvom jeho oficiálneho účtu na Twitteri, informuje magazín Variety.
"Tí, ktorí mali to šťastie, že sa nachádzali na jeho obežnej dráhe, vedia, že Mick bol vždy viac než len človek, ktorý nafotil 70. roky. Bol to fotografický básnik, ktorý trávil čas tým, čo miloval," uvádza zmienená platforma.
Mick Rock, vlastným menom Michael David Rock, bol rodákom z Anglicka a svoje prvé skúsenosti s fotografiou získal v Cambridgei, kde dokumentoval miestne koncerty.
Rock sa stretol s Bowiem v roku 1972 a dlhší čas pracoval ako jeho oficiálny fotograf, pričom vytvoril legendárne snímky Bowieho ako fiktívnej postavy Ziggy Stardust. Režíroval tiež Bowieho videoklipy ku skladbám Space Oddity, Jean Genie a John, I'm Only Dancing.
Rockovu prácu však možno zhliadnuť aj na množstve obalov význačných platní vrátane titulov Transformer (1972) a Coney Island Baby (1975) od Loua Reeda, Raw Power (1973) od Iggyho Popa, Queen II (1974) od skupiny Queen, End of the Century (1980) od formácie Ramones či I Love Rock 'n Roll (1981) od Joan Jettovej.
Rock spolupracoval aj s ďalšími umelcami vrátane Misfits, Snoopa Dogga, Lady Gaga, The Killers, Alicie Keysovej, Miley Cyrusovej, Yeah Yeah Yeahs, Queens of the Stone Age, Daft Punk, Black Keys, Hall & Oates a MGMT.

Zdroj: TASR

 

RTVS si uctí Miroslava Žbirku aj v deň poslednej rozlúčky

RTVS si uctí Miroslava Žbirku aj 
 

v deň poslednej rozlúčky


Spevácku legendu Miroslava Žbirku si RTVS pripomenie aj v deň poslednej rozlúčky v piatok (19. 11.). TASR o tom informoval PR manažér RTVS Stanislav Čačko.
Jednotka prinesie o 16.25 h Mimoriadne správy venované rozlúčke so speváckou legendou a o 16.45 h portrét speváka Miroslava Žbirku z cyklu GEN.sk. Dvojka v piatok o 13.30 h a 22.50 h uvedie mimoriadnu reprízu talkshow Anjeli strážni s Miroslavom Žbirkom. Trojka odvysiela v piatok o 17.45 h archívnu reláciu Večer televízneho archívu so spevákom z roku 1993.
Žbirku si v deň poslednej rozlúčky pripomenú aj rozhlasové okruhy RTVS. Medzi pozvanými na poslednú rozlúčku so speváckou legendou je i moderátor Rádia Slovensko Roman Bomboš, ktorý v popoludňajšom vysielaní po 14.00 h prinesie aktuálne informácie z miesta jej konania - pražského Krematória Strašnice. K mikrofónu si pozve aj Laca Lučeniča, s ktorým Žbirka mnoho rokov hral a tvoril hudbu. Rádio Regina Stred v deň rozlúčky s československou hudobnou legendou prinesie svojim poslucháčom výber hudby z jeho tvorby. V reláciách Rádiobudík, Štvorlístok a U nás doma zaznejú spomienky na jeho život, koncertovanie i ohlasy poslucháčov.
Slovenský spevák a skladateľ žijúci v Prahe, moderátor hudobných podujatí, tvorca, ale aj propagátor hudby doma a v zahraničí Miroslav "Meky" Žbirka zomrel vo veku 69 rokov. Bol legendou slovenskej hudobnej scény, viacnásobný Slávik a víťaz ankety Spevák roka na Slovensku, od roku 2006 člen Siene slávy na Slovensku, hudobník, ktorého albumy vydávané od polovice 80. rokov dosahovali niekoľkostotisícové náklady. Absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí.



Zdroj: TASR

Na obrazovkách RTVS štartuje európska Superstar vážnej hudby

 Na obrazovkách RTVS štartuje

Archívy RTVS - Moja Muzika

európska Superstar vážnej hudby




Medzinárodná šou Virtuózi V4+ aj tento rok predstaví mladé talenty z krajín Vyšehradskej štvorky a Chorvátska. Mladí hudobníci ukážu divákom Jednotky svoje hudobné znalosti v oblasti vážnej hudby. Televízna relácia, ktorá existuje od roku 2016, minulý rok vstúpila pred medzinárodné publikum, a tak mohli diváci súčasne v 5 krajinách sledovať jedinečnú talentovú show, v ktorej sa predstavilo 20 súťažiacich. Prvé národné kolo uvidia diváci na Dvojke už v piatok 19. novembra o 20.15 h.


Šou Virtuózi sa sústreďuje na objavenie mladých hudobných talentov klasickej hudby, a objaveným talentom ponúka také možnosti rozvoja a podpory, ku ktorým by sa inak len máloktorí z nich mohli dostať.

Reláciu súčasne vysielanú v piatich krajinách sledovalo v minulom roku takmer 7 miliónov televíznych divákov a v čase od ukončenia súťaže si ich pozrelo vyše 66 miliónov online divákov.

Nádejní umelci odprezentujú svoj talent na televíznych obrazovkách v 5 epizódach. Už v piatok 19. novembra o 20.15 h uvedie Dvojka prvú z dvoch kastingových epizód zo Slovenska. Slovenské osobné kastingové kolá bude hodnotiť odborná porota zložená z významných slovenských umelcov. Porotcovské kreslá obsadia operná diva Adriana Kučerová, vilončelista Jozef Lupták, dirigent Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu Adrián Kokoš a hosťujúci porotca z Maďarska Apor Szüts.

„Na Slovensku je veľmi veľa talentov a ja sa teším, že takáto súťaž si našla priestor vo verejnoprávnej televízii a dáva priestor mladým talentovaným ľuďom. Verím, že vyberieme skutočne silnú štvoricu, ktorá bude Slovensko reprezentovať v medzinárodných kolách,“ hovorí Adrián Kokoš.

Počas kastingov sa predstavili mladí talentovaní hudobníci svojou hrou na hudobné nástroje alebo spevom. Porota tak mala možnosť vypočuť si pestrú ponuku vystúpení.

„Aj pre nás je to veľmi zaujímavá paleta mladých talentov, od najmenších až po tých starších, ktorí už sú zrelší vo výraze, v hraní aj v technike. Je to skvelé, že máme na Slovensku tieto talenty a ja sa z toho veľmi teším,“ vyjadril sa Jozef Lupták.

Radosť neskrývala ani Adriana Kučerová: „Detičky sú úžasné a ja sa nesmierne teším z toho, koľko talentu a radosti z hudby prinesieme divákom. Každé dieťa, na ktorom vidno radosť z hudby, z hrania, je pre mňa obrovské šťastie.“

Po národných výberových kolách sa diváci môžu tešiť na 2 semifinálové kolá a následne súťažiaci predstavia svoje výnimočné nadanie televíznym divákom v piatich krajinách počas finále. Počas semifinále a finále bude súťažiacich hodnotiť aj „superporotca“ Maestro Plácido Domingo. Moderátormi semifinále aj finále budú svetová hviezda, televízna legenda Thomas Gottschalk a hviezda poľských televíznych relácií Ida Nowakowska.

O šou Virtuózi

Talentová relácia klasickej hudby Virtuózi vznikla v roku 2014 a spôsobila revolúciu na maďarskom televíznom trhu. Iba za pár týždňov sa stala jednou z najlepšie hodnotených relácií verejnoprávnej televízie, čím predbehla aj „komerčné” programy súkromných staníc a od minulého roka sa jej vysielanie rozšírilo aj do ďalších krajín V4 a Srbska. V tomto roku sa predstavia aj súťažiaci z Chorvátska.

18. 11. 2021

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ
Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 18. novembra poslanec NR SR Peter Pčolinský (SME RODINA) a Erik Tomáš, poslanec NR SR (HLAS-SD).

Diskutovať budú o reforme daní a odvodov, o schopnosti vládnej koalície dohodnúť sa na ďalších reformách, ale aj o aktuálnych politických otázkach a protipandemických opatreniach.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 18. novembra o 21:45 na JOJke.

Jesenná šou RTVS Pečie celé Slovensko prichádza v siedmej epizóde s veľkou zmenou

 Jesenná šou RTVS Pečie celé Slovensko 

 Radi pečiete? Prihláste sa do novej šou Pečie celé Slovensko - Pečie celé  Slovensko - RTVS.sk

prichádza v siedmej epizóde s veľkou zmenou

Najsladšia šou jesene na obrazovkách RTVS sa teší obrovskej popularite. Každú nedeľu pritiahne k televíznym obrazovkám viac ako pol milióna divákov. Z tucta finalistov ostala už len šestica najlepších, ktorí sa už túto nedeľu budú musieť popasovať s výzvami francúzskeho pekárstva a cukrárstva. Tvorcovia si však pre nich, ale aj pre divákov pripravili veľké prekvapenie – hodnotiť ich bude tentokrát až trojica porotkýň a pripravovať budú dezert za 250 EUR. Kto je tajomná posila zo zákulisia a aké výzvy si pripravila pre súťažiacich? Siedmu epizódu šou Pečie celé Slovensko uvidia diváci RTVS už v nedeľu 21. novembra o 20.30 h na Jednotke.

Bratislava, 18. november 2021

Siedma epizóda úspešnej šou RTVS Pečie celé Slovensko opäť otestuje pekárske a cukrárske zručnosti finalistov z radov amatérskych cukrárov. Ostávajúca šestica tých najlepších zoberie divákov tentokrát do Francúzska, ktoré je známe výnimočnou pekárskou a cukrárskou tradíciou. Ich výtvory však tentokrát nebude hodnotiť len dvojica porotkýň – Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová, ale aj hosťujúca porotkyňa, cukrárka Natacha Pacal. Diváci ju síce na obrazovke ešte nevideli, ale k šou má až prekvapivo blízko. Je totiž odbornou garantkou projektu.

Dôležitá odborníčka v zákulisí

„Moja úloha začala už niekoľko mesiacov predtým ako sme začali natáčať. Výber súťažiacich, tvorba zadaní, konzultovanie osobnej a kreatívnej výzvy so súťažiacimi, konzultovanie a návrh potrebného náradia pre show,... Bola som súčasťou celej prípravy a potom prišla moja hlavná úloha počas natáčania a síce konzultácie so súťažiacimi, zabezpečovanie potrebného náradia a surovín, pomoc štábu porozumieť cukrárskym procesom a podobne. Vlastne všetko čo sa týka pečenia - od starostlivosť o tých, ktorí budú piecť, cez suroviny, dodávateľov, formy a formičky či náradie, až po finálny výsledok celého projektu po praktickej a odbornej cukrárskej stránke,“ prezrádza cukrárka a odborná garantka projektu Natacha Pacal.

Aj napriek tomu, že súťažiaci boli s Natachou v dennom kontakte, o jej účinkovaní v úlohe porotkyne až do poslednej chvíle netušili. „Počas súťaže som im bola nonstop k dispozícií na konzultovanie ich nápadov a dolaďovali sme spolu všetky detaily. Zabezpečovala som im všetko náradie a suroviny, ktoré potrebovali k svojim receptom a bola som pre nich taká cukrárska morálna podpora. Prekvapilo ma ako skvelo si ľudsky sadli,“ dodáva Natacha. Dodnes sme všetci v kontakte. Veľmi mi prirástli k srdcu.“

Natacha sa zúčastnila aj prípravy zadaní do jednotlivých epizód. „Prvotnú ideu zadaní sme vytvorili spolu s porotkyňami Peťou a Jožkou. Bola to spoločná práca, ktorú sme odprezentovali a potom už spolu s RTVS a režisérom doladili do finálnej podoby. Do úvahy sme brali samozrejme časy, ktoré sme museli dodržať. V každej výzve sme boli limitované určitým časom. A potom sme brali do úvahy diváka. Čo by ho potešilo v show vidieť, čo nové by sme mohli ľuďom ukázať, čo by sme nové ľudí mohli vďaka daným receptom naučiť atď. Tvorba zadaní ma neskutočne bavila,“ upresňuje Natacha. „Veľmi sa mi páčila 3. epizóda, ktorú sme nazvali „ľudovou“. Avšak moja srdcovka ešte len príde. Prezradím len toľko, že mi pripomenie detstvo a cukrárske štúdia. Bude aj slaná, aj sladká aj prekvapivá netradičným dezertom.“

Výnimočná siedma epizóda

Okrem výnimočnej posily v tíme porotkýň bol pre súťažiacich prekvapením aj výber zadaní z rodiska hosťujúcej porotkyne. Čo si pre nich pripravila?


V osobnej výzve budú musieť finalisti pripraviť quiche, ktorý je v podstate slaný koláč. Najznámejším je Quiche Lorraine, teda Lotrinský quiche, a pochádza z regiónu, kde sa Natacha narodila. Vo francúzsku sa s listovým šalátom konzumuje aj ako hlavné jedlo. Alebo samostatne ako rýchly snack. Quiche sa udomácňuje už aj na Slovensku v rôznych podobách mäsitých či bezmäsitých.

Jeho cesto by malo byť Pate brisée teda krehké cesto a Quiche Lorraine je plnený smotanovo-vajíčkovou zmesou s opečenou slaninkou. Originál by nemal obsahovať syr avšak existujú rôzne upravené receptúry.

V technickej výzve sa budú musieť súťažiaci popasovať s tradičným francúzskym Paris Brest. Francúzska klasika v okrúhlom tvare by mala pripomínať tvar kolesa. Paris Brest vymyslel cukrár Pierre Durand pri príležitosti cyklistických pretekov od Paríža do Brestu a späť. Síce tieto preteky už roky neexistujú /posledné sa konali v roku 1951/, tento zákusok je dodnes stálicou francúzskych cukrárni. Zacítite v ňom aj u nás veľmi obľúbené odpaľované cesto, orieškový krém a praliné. Originál je na vrchu posypaný mandľovými lupienkami. Paris Brest sa v modernejšom cukrárstve už robí v rôznych tvaroch, na dokonalosti mu to však neuberá.

Čerešničkou na torte bude kreatívna výzva. V nej budú súťažiaci pripravovať modernú Rubikovu kocku, ktorej cena sa pohybuje na hranici 250 EUR. Jej tvorca Cédric Grolet je jedným z najúspešnejších cukrárov na svete. Od roku 2015 získava rôzne ocenenia. V roku 2017 získal ocenenie „World Best Pastry Chef“. Je veľmi inovatívny, kreatívny a vytvoril mnohé zaujímavé dezerty. Najznámejšie jeho dezerty sú Rubíková kocka a dezerty – ovocia, ktoré sú vizuálne dokonalé a ich chuť je veľmi príjemne výrazná. Takisto francúzske klasiky svojou precíznosťou dostáva do dokonalosti. Cédric sa vždy snaží o plnú chuť. Momentálne je šéfcukrárom 5* Parížského hotela Le Meurice. Na jeho zákusky stoja pred cukrárňou hotela Le Meurice zástupy Francúzov aj turistov z celého sveta, ktorí obdivujú jeho tvorbu.

Kto je Natacha Pacal

Po rokoch podnikania v slanom gastro svete sa rozhodla svoje podnikanie rozšíriť aj o sladkú divíziu. Natacha Pacal - Francúzka žijúca od svojich 10 rokov na Slovensku.

Vyštudovala prestížnu cukrársku školu École Nationale Supérieure de Patisserie pri Lyone, kde ju učili tí najlepší svetoví odborníci v cukrárskom remesle. V cukrárskom remesle Natacha Pacal nezačínala hneď s „vysokým francúzskym umením“, ale s veterníkmi, ako niečím čo Slováci dôverne poznajú. Ako prvá ich začala ponúkať v širokom sortimente náplní ešte v roku 2014. Po štúdiách vo Francúzsku značku Veterník premenovala na svoje meno. Dnes prevádzkuje sieť cukrárni Natacha Pacal Patisserie a reštauráciu NP restaurant.

Postupne rozširuje svoje prevádzky, tvorí nové gastronomické koncepty a svoje umenie odovzdáva ďalej. Robí kurzy a workshopy pre amatérov aj profesionálov. Pravidelne sa vzdeláva a zdokonaľuje sa v svetovom cukrárstve. Zúčastnila sa mnohých úspešných projektov, tým posledným je úloha odbornej garantky celosvetovo úspešnej cukrárskej televíznej šou Pečie celé Slovensko.

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

Kaspersky Threats 

 Od začiatku roku 2020 do konca júna 2021 zachytila spoločnosť Kaspersky vyše 93 000 pokusov o infikovanie, ktoré boli maskované ako päť hlavných streamovacích platforiem Netflix, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video a Hulu. Ako vysvetľuje kyberbezpečnostná spoločnosť, obsah on-demand a streamovacie služby zaznamenali v posledných dvoch rokoch rapídny rast, pričom kyberzločinci využívajú záujem používateľov sledovať svoje obľúbené programy na týchto platformách.
Najviac zneužívanou streamovacou službou je Netflix, takmer 90 % zasiahnutých používateľov sa stretlo s malvérom alebo nechceným softvérom práve pri vyhľadávaní služby Netflix a súvisiaceho obsahu. Podľa spoločnosti Kaspersky sa okolo 60 % pokusov o infekciu uskutočnilo s využitím iba dvoch seriálov ako lákadiel. Ide o seriály The Mandalorian a Money Heist. Medzi ďalšie seriály z prvej päťky pravidelne zneužívané ako lákadlo pri phishingových útokoch patrili Rick and Morty, Peaky Blinders a Westworld.
„Čoraz viac používateľov si predpláca streamovacie platformy na sledovanie svojich obľúbených seriálov. Keďže sledovanie takéhoto obsahu si nevyžaduje sťahovanie žiadnych súborov, očakávali by sme, že tento typ škodlivých aktivít sa zníži. Kyberzločinci sa však rýchlo prispôsobujú novým trendom a prichádzajú tak so súvisiacimi typmi podvodov," uviedol generálny riaditeľ Kaspersky pre východnú Európu Miroslav Kořen.
Kaspersky je globálna kyberbezpečnostná spoločnosť založená v roku 1997. Jej portfólio zahŕňa komplexné riešenia v oblasti ochrany koncových bodov, ako aj množstvo špecializovaných bezpečnostných riešení a služieb poskytujúcich ochranu proti digitálnym hrozbám.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 Polish soldiers attack journalists shooting at Belarus border' - ESIZNEWS

Skupina ľudí v uniformách poľskej armády napadla v utorok blízko hranice Poľska a Bieloruska troch fotoreportérov, medzi ktorými bol aj český fotograf Martin Divíšek. Uviedol to dnes poľský denník Gazeta Wyborcza. Poľské ministerstvo obrany v reakcii na správu odmietlo, že by vojaci na fotoreportérov zaútočili. Zásah bol úplne legitímny, napísalo ministerstvo. Na poľsko-bieloruskej hranici panuje v poslednej dobe napätá situácia kvôli snahám množstva migrantov preniknúť do Poľska. V utorok migranti podľa poľských úradov na hraničnom priechode hádzali na poľské bezpečnostné zložky kamene a ostraha hraníc proti nim použila vodné delo a slzný plyn. Poľské združenie novinárov Press Club Poľska uviedlo, že k incidentu s fotoreportérmi došlo v utorok okolo 16:00 pri obci Wiejki neďaleko mesta Michalowo - mimo zóny, na ktorú sa vzťahuje výnimočný stav. Okrem Divíška, ktorý pracuje pre spravodajskú agentúru European Pressphoto Agency (EPA), boli medzi napadnutými Maciej Nabrdalik, ktorý pracuje pre The New York Times, a Maciej Moskwa, spoluzakladateľ dokumentárneho kolektívu Testigo. Podľa Press Club Poľska napadnutie pred vytvorením fotografií dokumentujúcich prítomnosť poľskej armády pri obci Wiejki pristúpili k bráne, predstavili sa stráži ako novinári a upozornili, že budú zvonku fotografovať. "Po fotografovaní nasadli do auta, aby sa vydali späť do Michalowa. Cestu im ale zablokovali ľudia v uniformách poľskej armády, ktorí vytiahli fotoreportérov z auta, pritom nimi šklbali a používali vulgarizmy. Novinári si museli vyzliecť bundy, boli spútaní a držaní takto do príchodu polície. Ľudia v uniformách im pritom prehľadávali auto a kontrolovali aj obsah pamäťových kariet vo fotoaparátoch, hoci boli informovaní, že by tak mohli porušiť novinárske tajomstvo. Rokovanie ľudí v uniforme sa vyznačovalo mimoriadnou agresivitou," povedal Press Club Poľska. Hovorca polície v Podlaskom vojvodstve Tomasz Krupa denníku Gazeta Wyborcza potvrdil, že k incidentu došlo. Podrobnosti neoznámil, pripustil však, že ľudia, ktorí napadli a spútali novinárov, boli vojaci jednej z jednotiek nasadených blízko miesta udalosti. Divíšek dnes ČTK povedal, že na základe dohody so zamestnávateľom sa k incidentu nebude vyjadrovať. Poľský fotograf Moskwa v telefonáte s ČTK uviedol, že on aj jeho kolegovia sú utorkovými dramatickými udalosťami šokovaní. "Sme v poriadku, ale šokovalo nás to. Snažíme sa teraz z toho spamätať," dodal. Podľa poľského ministerstva obrany bol zásah vojakov oprávnený. Fotoreportéri "boli maskovaní a nemali žiadne vonkajšie označenie, ktoré by ukazovalo, že sú novinári". Neoznačené bolo aj vozidlo, ktorým reportéri prišli, uviedlo ministerstvo. Európska únia viní režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že láka migrantov, predovšetkým z krajín Blízkeho východu, do svojej krajiny a potom ich posiela k hraniciam s EÚ. Minsk sa vraj tak mstí za sankcie, ktoré únia uvalila na jeho režim kvôli porušovaniu ľudských práv. Bieloruskí predstavitelia podobné obvinenia odmietajú.

 

Copyright © ČTK 2021

17. 11. 2021

M. Žilinka dá preveriť, či výrokmi o Sime Magušinovej nedošlo k trestnému činu

M. Žilinka dá preveriť, či výrokmi o Sime 
Maroš Žilinka - www.sme.sk
Magušinovej nedošlo k trestnému činu

Generálny prokurátor Maroš Žilinka dá prostredníctvom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) preveriť, či výrokmi komentátora denníka SME na adresu speváčky Simy Magušinovej nedošlo k spáchaniu trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.
"Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka považuje za absolútne neakceptovateľné hanobiace útoky pre vierovyznanie, ktoré prekračujú hranice slobody prejavu, a to zvlášť, ak sa k takému konaniu uchýlia novinári," uviedol šéf prokurátorov na sociálnej sieti.
Žilinka prisľúbil zabezpečiť, aby prostredníctvom Úradu špeciálnej prokuratúry, v ktorého pôsobnosti sú trestné činy extrémizmu, bolo vyšetrené, "či hrubým znevažovaním urážlivými verejnými víkendovými výrokmi na Twitteri komentátora denníka SME na adresu speváčky Simy Magušinovej, nedošlo k spáchaniu trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia".



Zdroj: TASR

32. výročie Nežnej revolúcie oslávi RTVS v televíznom aj rozhlasovom vysielaní

32. výročie Nežnej revolúcie oslávi RTVS 
v televíznom aj rozhlasovom vysielaní


V stredu 17. novembra si pripomenieme 32. výročie Nežnej revolúcie, ktorá významným spôsobom ovplyvnila dejiny Slovenska. Pri tejto príležitosti pripravila RTVS bohaté tematické televízne aj rozhlasové vysielanie počas niekoľkých dní.


Jednotka

Jednotka si výročie Nežnej revolúcie pripomenie už v utorok 16. novembra o 20.30 h priamym prenosom galavečera November 1989 – 2021. Divákom sa z historickej budovy Slovenského národného divadla prihovorí aj predseda vlády SR Eduard Heger a večerom ich bude sprevádzať herec Martin Huba. Galavečer pripomenie aj ďalšie významné osobnosti, akými boli Václav Havel, Milan Šimečka st. Ján Langoš, Miroslav Kusý, Martin Porubjak, Jozef Vavroušek či Milan Lasica. Okrem množstva známych osobností sa diváci môžu tešiť aj na hudobné vystúpenia Kataríny Koščovej, Jozefa Luptáka a Vladislava Šarišského, Zuzany Mikulcovej a špeciálne vystúpenie skupiny Tublatanka so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu.

Jednotka si výročie Nežnej revolúcie (zároveň Medzinárodný deň študenstva a Deň boja za slobodu a demokraciu) pripomenie aj viacerými filmami. Vo sviatočný deň v stredu 17. novembra odvysiela o 20.30 h v premiére koprodukčný film RTVS Služobníci. Príbeh Služobníkov sa odohráva v roku 1980 v bývalom Československu. Komunistický režim, ktorý občanom upieral základné slobody, sa snažil podmaniť si aj cirkev. Časť kňazov s ním naozaj spolupracovala – v auguste 1971 založili Združenie katolíckych duchovných Pacem in terris, mnohí však politický nátlak odmietali.

O 22.00 h ponúkne Jednotka film Muzika. Neďaleko veľkého mesta, niekoľko krokov od hraníc s nepriateľskou kapitalistickou krajinou v zapadákove, z ktorého cesty nevedú nikam len späť, sa začína veselý a trochu čierny príbeh o chlapíkovi, ktorý dúfal, že hudba mu pomôže z kaluže, ale namiesto toho vyváľa hudbu v blate.

Okrem týchto dvoch filmov odvysiela Jednotka v aj filmy Pupendo (18. 11.), 1989 – čas zmeny (25. 11.) a Dubček – krátka jar, dlhá zima (26. 11.).

Dvojka

Dvojka si 32. výročie nežnej revolúcie pripomenie takisto už večer 16. novembra. O 22.05 hsi pre divákov pripravila premiérovú Večeru s Havranom, ktorá sa bude venovať téme Politici: Láska a nenávisť. Diskutovať budú sociológ Michal Vašečka, novinár a spisovateľ Arpád Soltész a sociologička Zuzana Fialová. Následne o 23.15 hponúkne Dvojka divákom Noc so študentskými filmami - výber hraných, dokumentárnych a animovaných študentských filmov z dielne študentov pražskej FAMU, banskobystrickej Akadémie umení a bratislavskej VŠMU.

V stredu 17. novembra začne Dvojka tematickým vysielaním hneď z rána. O 8.00 hto bude dokumentárny film Rýchlikom za slobodou, ktorý prináša príbehy troch ľudí, ktorí zažili Nežnú revolúciu na vlastnej koži a následne o 8.30 h ďalší dokumentárny film Nežný revolucionár priblíži život herca a umelca Petra Raševa. Nasledovať bude literárno-hudobné pásmo s Karlom Krylom Slovíčka (9.00 h) a dokumentárny film Nežná '89 (9.40 h), ktorý sa snaží vytvoriť komplexný obraz Nežnej revolúcie. Popoludní o 16.05 h ponúkne divákom Dvojka film Fair play - príbeh o mladej atlétke, ktorá sa v normalizačnom Československu dostane do štátom riadeného dopingového programu. O 17.40 h odvysiela Dvojka dokumentárny film Spýtaj sa vašich: 89 a v prime time o 20.00 h priamy prenos z odovzdávania Cien Pamäti národa piatim laureátom, statočným ľuďom z Česka a Slovenska. Neskôr večer bude nasledovať nový dokument z dielne RTVS Komúna (21.25 h) - zabudnutý životný príbeh umelca, filozofa a politika Marcela Strýka premietnutý do osobných tragédií i víťazstiev predstaviteľov košického undergroundu a o 22.55 h premiérová epizóda diskusnej relácie Do kríža o nerealizovaných scenároch novembra 1989.

Trojka

Trojka aj tento rok vybrala z archívnych fondov RTVS formáty, ktoré reflektujú významné výročie 17. novembra 1989. Novembrové dni spred 32 rokov mapuje cyklus dokumentov režiséra Gejzu Kendyho Tie dni, ktoré diváci uvidia v dennom večernom slote v týždni od 15. do 21. novembra. Cyklus sa cez autentické zábery vracia k štrajku študentov v Prahe, vzniku Verejnosti proti násiliu, pádu totalitného režimu i k vzniku Vlády národného porozumenia.

Talkšou Andrey Vadkerti sa v dvoch pokračovaniach svojej relácie vracia k Nežnej revolúcii. Pod názvom Bol som pri tom spomína s jej hlavnými predstaviteľmi: Zuzanou Mistríkovou, Rudom Sikorom, Milanom Kňažkom, Jánom Čarnogurským na „horúce“ novembrové dni. Vo vysielaní je relácia zaradená vo večernom vysielaní v utorok 16.novembra. Vo štvrtkom večernom vysielaní bude talkšou pokračovať témou „Nežná revolúcia mi zmenila život“. Spomínať v nej budú napríklad Zuzana Szatmáry a Miroslav Kusý.

Pôvodný publicistický formát tretieho televízneho okruhu Klub na Trojke prinesie v predvečer výročia rozhovor s čelným predstaviteľom novembrových dní Milanom Kňažkom. Z cyklu Súčasník Trojka zaradila do sviatočného vysielania dokument Ten druhý v nás, filmové zamyslenie Jara Filipa o našej vonkajšej i vnútornej kultúre.

V deň výročia odvysiela Trojka televízny film Vida Horňáka Čierne ovce. Príbeh hovorí o osude človeka, ktorý sa vracia domov, do svojej dediny z väzenia. Film vyvolal už pri svojom vzniku vlnu nevôle všetkých, ktorí "bdeli" nad optimistickým obrazom spoločnosti, a tak musel film na svoje oficiálne docenenie čakať dlho. Čas však nič neubral na dramatickej sile príbehu so skvelými hereckými kreáciami Gustáva Valacha a Vlada Müllera.

Hosťom Nory Gubkovej v Rádiu Slovensko bude už v utorok 16. novembra po 13.00 h jeden zo študentských lídrov prvého pochodu proti komunistickému režimu, ktorý bol v predvečer 17. novembra 1989 v Bratislave, Radoslav Števčík. Porozpráva tiež o tom, prečo je potrebné, aby hlas mladej generácie bolo počuť aj dnes. V stredu 17. novembra ráno po 8.00 ho bude Roman Bomboš hovoriť s predstaviteľmi 17. novembra 1989 o vtedajších udalostiach a ich význame. Ďalšími hosťami budú historička Vlasta Jaksicsová, prognostik Pavol Kárász, líder českých študentov Jan Bubeník a lídri slovenského študentského hnutia z Novembra 1989. K novembrovému výročiu sa vrátia aj Kontakty večer po 20.00 h, v ktorých sa Eva Sládková bude budovaniu pamäti národa s predstaviteľmi o. z. Post Bellum a Ústavu pamäti národa.

Rádio Regina pripravilona stredu 17. novembra po 12.00 h Hudobné poludnie – Made in ´89 – hudobno-slovnú reláciu o populárnych skladbách z domova i zo zahraničia, ktoré boli vydané v roku 1989. Mnohé z nich v rozhlasovom éteri znejú dodnes. O 14.30 h je pripravená rozhlasová hra pre deti a mládež Denník Nežnej, spracovaná podľa rovnomennej knihy Viliama Klimáčka. Dielov v skratke zachytáva prelomové obdobie udalostí roku 1989. Po 20.00 h v rámci Národnostno-etnického vysielania Regina ponúkne besedu s Michalom Kaliňákom, ústredným riaditeľom Kancelárie ZMOS, témou bude vývoj severovýchodného Slovenska po Novembri 1989 z pohľadu samosprávy a o 22.00 h sa poslucháči môžu tešiť na rozhlasovú hru M. Materákovej Ružový bidet zo seriálu Čakanie na Nežnú. Zachytáva obdobie pred príchodom revolučných zmien. Po nej o 22.30 h nasleduje rozhlasová hra Evy Borušovičovej Otec vlasti z cyklu Dozvuky Nežnej, približujúca obdobie 90. rokov, poznačené dynamickými spoločenskými zmenami po Novembri ´89.

Regina Stred okrem toho po 11.00 h uvedie premiéru relácie Zakázané. Priblíži v nej rozmer slobody na pozadí zakázaných kníh v rôznych časových obdobiach. Na jednotlivé zoznamy zakázaných publikácií či spisovateľov nahliada autor Marcel Páleš so zástupcom rímskokatolíckej cirkvi, knihovníckeho sveta, sveta literárnej obce, ale aj zástupcom právnickej fakulty – nechýba tak duchovný ani svetský pohľad. Okrem toho sa poslucháči môžu tešiť na rozhovor s Františkom Neupaerom - historikom Ústavu pamäti národa – o novembrových udalostiach, súvislostiach, osobnostiach i o tom, čo sa dialo v ďalšom období. Prinesie tiež názory obyvateľov stredného Slovenska na to, ako vnímame "ponovembrové" zmeny v súčasnosti.

Regina Východ ponúkne poslucháčom pohľad na najväčšie revolučné udalosti v dejinách 17. novembra. Odpovede na otázky aký mali revolúcie priebeh a prečo sa väčšina z nich skončila neúspechom zaznejú v rozhovore s historikom Ondrejom Glodom po 11.00 h. Okrem toho v programe národnostného vysielania na vysielačoch Rádia Regina Východ zaznie 17. novembra o 20.05 h aj Beseda s NEV s Michalom Kaliňákom, ústredným riaditeľom Kancelárie ZMOS, témou bude vývoj severovýchodného Slovenska po Novembri 1989 z pohľadu samosprávy.

Rádio Devín sa bude venovať výročiu v rámci prúdového vysielania a večer uvedie premiéru jednej z častí dramatického seriálu Milenium, ktorý je pokračovaním dramatických seriálov Čakanie na Nežnú a Dozvuky Nežnej, konkrétne rozhlasovú hru Daniely Kapitáňovej 333.

Rádio_FM si výročie 17. novembra pripomenie cez niekoľko fíčrov s obsahom archívnych materiálov.

Rádio Slovakia International odvysiela spomienky bývalých študentov FiF UK v Bratislave, priamych aktérov novembrových revolučných udalostí, a ich hodnotenie z dnešného pohľadu, ako aj názory sociologičky Silvie Porubänovej a politologičky Sone Szomolányi, čo priniesol November ´89 ľuďom na Slovensku. V relácii Samizdat ako nástroj slobody slova poskytne rozhovory s Jánom Šimulčíkom, predsedom o. z. samizdat.sk a iniciátorom zapísania Dňa samizdatu medzi pamätné dni SR, s Františkom Mikloškom, vydavateľom samizdatovej literatúry na Slovensku pred rokom 1989 o tom, ako to počas režimu fungovalo, a tiež s Júliou Čížovou z Historického ústavu SAV o environmentálnych témach, o ktorých sa počas režimu nepísalo (napr. ekologické dopady výstavby Vodného diela Gabčíkovo-Nagymaros).

16. 11. 2021

RTVS: V mimoriadnych príhovoroch vystúpia prezidentka i premiér

RTVS: V mimoriadnych príhovoroch 
 

vystúpia prezidentka i premiér


Prezidentka SR Zuzana Čaputová a predseda vlády SR Eduard Heger vystúpia v RTVS s príhovorom pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu. Informovala o tom hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.
"Prejav hlavy štátu odvysiela RTVS v utorok o 20.00 h na Jednotke a v Rádiu Slovensko. V rovnakom večernom čase v stredu (17. 11.) sa prihovorí premiér, takisto na Jednotke a v Rádiu Slovensko," uviedla. Pripomenula, že obe vyhlásenia bude možné v rovnakých časoch sledovať aj na webe RTVS.sk a facebookovom profile Správy RTVS.


Zdroj: TASR

RTVS odvysiela koncert Simy Magušinovej, chce jej vyjadriť podporu

 RTVS odvysiela koncert Simy Magušinovej, 


RTVS odvysiela koncert Simy Magušinovej, chce jej vyjadriť podporu

chce jej vyjadriť podporu


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v utorok o 22.15 h na Jednotke mimoriadne odvysiela koncert Simy Magušinovej pod názvom Mosty Gesharim: Sima Martausová. Verejnoprávne médium chce vyjadriť podporu speváčke, ktorá bola v predchádzajúcich dňoch terčom urážok a hanobenia súvisiacich s jej náboženským presvedčením.
"RTVS si váži princípy tolerancie a ostro odsudzuje akúkoľvek diskrimináciu," zdôraznila hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová, pričom pripomenula, že práve utorok je Medzinárodným dňom tolerancie.

 

Zdroj: TASR

RADA RTVS

RADA RTVS

 


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) dostane v tomto roku od štátu okrem pôvodne zazmluvnených osem miliónov ďalších vyše 5,5 milióna eur, ako kompenzáciu za výpadok časti príjmov z úhrad za služby verejnosti. O dodatku zmluvy medzi Ministerstvom kultúry SR a RTVS informovalo vedenie verejnoprávneho média na utorkovom rokovaní rady RTVS.


Podľa dodatku zmluvy, ktorá bola 12. novembra zverejnená v Centrálnom registri zmlúv, má RTVS dostať prostriedky vo výške 5.551.324 do konca novembra, na televízne a rozhlasové vysielanie ich môže použiť do konca marca 2022.
Zmluva z konca augusta garantovala RTVS osem miliónov eur ako kompenzáciu za znížené príjmy z tzv. koncesionárskych poplatkov, spôsobené rozšírením skupín oslobodených od platenia úhrad.
Manažment RTVS upozorňoval, že ani táto suma nepokryje reálny výpadok príjmov. Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) Ministerstva financií (MF) SR a Inštitút kultúrnej politiky (IKP) MK už v lete 2020 v revízii výdavkov na kultúru potvrdili, že očakávaný výpadok príjmov z koncesií predstavuje len za rok 2020 sumu 11 miliónov eur a v ďalšom období sa bude zvyšovať v súvislosti s neustálym rozširovaním skupiny seniorov, ktorí boli spolu s poberateľmi dávok v hmotnej núdzi od januára 2020 úplne oslobodení od poplatkov.


Zdroj: TASR

Skupina Markíza získala exkluzívne vysielacie práva na futbalové EURO 2024 a EURO 2028

 Skupina Markíza získala exkluzívne vysielacie

práva na futbalové EURO 2024 a EURO 2028


Diváci televízií Markíza a Dajto sa môžu tešiť na priame prenosy zo všetkých duelov, vrátane vystúpení Slovenska, v prípade postupu našich reprezentantov na záverečný turnaj.


Skupina Markíza má skvelú správu pre všetkých fanúšikov futbalu. Na obrazovky trhového lídra miera najbližšie dvoje futbalové majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia v rokoch 2024 a 2028. Divácky mimoriadne atraktívny mužský futbalový turnaj každé štyri roky organizuje Európska futbalová únia (UEFA).

„Sme veľmi hrdí na to, že sa nám pre Slovensko podarilo získať exkluzívne vysielacie práva na EURO 2024 a EURO 2028. Divákom televízií Markíza a Dajto tak budeme môcť sprostredkovať výnimočné futbalové zážitky. Bude to naozaj fantastická udalosť pre všetkých fanúšikov,“ povedal Matthias Settele, generálny riaditeľ skupiny Markíza.

Najbližší šampionát sa bude konať v Nemecku od 14. júna do 14. júla 2024, hostiť ho bude desať miest - Berlín, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt nad Mohanom, Gelsenkirchen, Hamburg, Kolín nad Rýnom, Lipsko, Mníchov a Stuttgart.

Skupina Markíza do svojho vysielania zaradí priame prenosy zo všetkých duelov, vrátane vystúpení Slovenska, v prípade postupu našich reprezentantov na záverečný turnaj. EURO 2024 ponúkne spolu 51 zápasov, finále sa uskutoční v Berlíne alebo Mníchove.

Predstavené už bolo aj logo podujatia, inšpiráciou preň bol dizajn strechy Olympijského štadióna v Berlíne a obsahuje farby vlajok všetkých 55 členov UEFA.

O tom, ktorá krajina bude hostiť šampionát v roku 2028 by sa malo rozhodnúť najneskôr v septembri 2023.

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Danny Fenster: US journalist freed from Myanmar jail - BBC News 

Americký novinár Danny Fenster, ktorý bol pred pár dňami odsúdený na 11 rokov nútených prác v Mjanmarsku, bol prepustený z väzenia a je na ceste domov. Uviedol to v pondelok bývalý veľvyslanec USA pri Organizácii Spojených národov Bill Richardson. Správu priniesla agentúra AP.
"Môžeme potvrdiť, že (Fenster) bol prepustený a bude deportovaný. Podrobnosti budú zverejnené neskôr," uviedol hovorca mjanmarskej vládnucej vojenskej junty.
Oficiálny zdroj z letiska Nay Pyi Taw agentúre AFP potvrdil, že Fenster už odletel. Cieľovú destináciu však neprezradil.
"Sme vďační, že Danny sa konečne bude môcť znovu stretnúť so svojimi blízkymi, ktorí ho celý ten čas obhajovali, a to napriek obrovským prekážkam," povedal Richardson, ktorý rokoval o jeho prepustení počas nedávnej návštevy v Mjanmarsku.
Fenster, ktorý strávil 176 dní vo väzbe, bol minulý týždeň odsúdený na 11 rokov väzenia za nezákonné združovanie, poburovanie proti armáde a porušenie vízových pravidiel. Polícia ho zatkla v máji, keď sa z Mjanmarska pokúšal odcestovať.
V Mjanmarsku prebehol 1. februára vojenský prevrat. Moc k krajine prevzala armáda, ktorá zosadila a zadržala predstaviteľov civilnej vlády. Mjanmarské bezpečnostné zložky podľa OSN usmrtili už vyše 1000 civilistov, ktorí protestovali proti prevratu, a ďalšie tisíce ľudí zadržali.
V krajine bol vyhlásený výnimočný stav, ktorý má potrvať jeden rok. Po jeho skončení by sa mali v súlade s prísľubmi vládnucej vojenskej junty uskutočniť nové voľby.


Vietnam jails Facebook user for 7 years for anti-state posts | Arab News  

Na sedem rokov väzenia odsúdil v pondelok vietnamský súd 42-ročného muža po tom, čo ho uznal za vinného zo šírenia "protištátnej propagandy" na sociálnej sieti Facebook, uviedli miestne médiá. Informovala o tom agentúra Reuters.
Akvakultúrny farmár Nguyen Tri Gioan bol odsúdený za "tvorenie, prechovávanie a šírenie informácií, materiálov, položiek s cieľom odporovať štátu". Proces v centrálnej vietnamskej provincii Khanh Hoa trval jeden deň, spresnila oficiálna tlačová agentúra VNA.
Napriek rozsiahlej ekonomickej reforme a čoraz väčšej otvorenosti spoločenskej zmene si vietnamskí komunisti udržiavajú prísnu cenzúru médií a neveľmi tolerujú kritiku, pripomína Reuters.
Muža obvinili, že na svoj účet na Facebooku pridával básne a obrázky, ktorými "prekrúcal, ohováral a očierňoval vedenie (vietnamskej komunistickej) strany, štát a vodcu Ho Či Mina", uvádza sa v obžalobe.
Agentúre Reuters sa nepodarilo získať stanovisko obhajcu odsúdeného a k prípadu sa bezprostredne nevyjadrila ani sociálna sieť Facebook.
Vietnamské médiá uviedli, že muž počas procesu priznal vinu. Po tom, čo mu uplynie doba väzenského trestu, bude v domácom väzení ešte nasledujúce tri roky, píše Reuters.


Spotify Technology S.A. to Announce Financial Results for Third Quarter  2021 | Business Wire

Spoločnosť Spotify Technology S.A. (NYSE: SPOT) (ďalej len „spoločnosť“) dnes oznámila, že uzavrela konečnú dohodu o akvizícii spoločnosti Findaway, svetového lídra v oblasti distribúcie audiokníh. Podmienky transakcie neboli zverejnené.
Spoločnosti Spotify a Findaway spoločne urýchlia vstup Spotify na rýchlo rastúci trh s audioknihami, umožnia rýchlejšie inovácie a priblížia audioknihy stovkám miliónov existujúcich poslucháčov Spotify. Technologická infraštruktúra spoločnosti Findaway umožní službe Spotify rýchlo rozšíriť katalóg audiokníh a vylepšiť zážitok spotrebiteľov. Zároveň poskytne vydavateľom, autorom aj nezávislým tvorcom nové možnosti, ako osloviť nové publikum po celom svete. Akvizícia umožní službe Spotify premeniť túto oblasť rovnako revolučným spôsobom ako v prípade hudby a podcastov, pretože bude mať na svojej globálnej platforme možnosť osloviť široké publikum.
„Ambícia Spotify je stať sa miestom pre akékoľvek audio nahrávky. Akvizícia spoločnosti Findaway pomôže službe Spotify rýchlejšie si získať miesto v oblasti audiokníh. Budeme tak môcť naše ambície v tomto smere naplniť za kratší čas,“ hovorí Gustav Söderström, riaditeľ výskumu a vývoja v spoločnosti Spotify. „Máme veľkú radosť, že môžeme spojiť tím spoločnosti Findaway, najlepšej technologickej platformy vo svojej kategórii s rozsiahlym katalógom audiokníh, s odbornými znalosťami spoločnosti Spotify a zásadne tým premeniť trh s audioknihami, ako sa nám to podarilo s hudbou a podcastmi.“
„Spoločne so spoločnosťou Spotify máme príležitosť inovovať a demokratizovať ekosystém audiokníh,“ hovorí zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Findaway Mitch Kroll. „Spoločnosť Findaway sme založili, pretože sme rozpoznali silu hovoreného slova prostredníctvom audiokníh a jedinečnú príležitosť dať väčší priestor tým, ktorí rozprávajú príbehy a prepojiť ich s poslucháčmi. Tešíme sa na spojenie našich špičkových technologických nástrojov a prvotriedneho tímu s dosahom platformy Spotify, aby sme tvorcom, vydavateľom a poslucháčom po celom svete poskytli lepší zážitok z počúvania.“
Spoločnosť bude naďalej sídliť v Solone v štáte Ohio a na jej čele bude aj naďalej stáť zakladateľ a generálny riaditeľ Mitch Kroll, ktorého nadriadeným bude Nir Zicherman, vedúci oddelenia audiokníh v spoločnosti Spotify.
Očakáva sa, že transakcia bude uzavretá vo štvrtom štvrťroku 2021. Podlieha kontrole a schváleniu regulačných orgánov.

Ochrana novinárov a právny štát boli tiež témou rokovaní ministra Korčoka s podpredsedníčkou  EK Jourovou - Slovensko Aktuálne
Právny štát a ochrana novinárov boli témou stretnutia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka s podpredsedníčkou Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí (MZV).
EK plánuje v roku 2022 vydať tzv. zákon o nezávislosti médií (Media Freedom Act), ktorého cieľom bude zabezpečiť nezávislosť médií a poskytnúť vyššiu úroveň ochrany novinárov. „Treba si otvorene priznať, že vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je mementom pre nás všetkých. Som presvedčený o tom, že Slovensko má dnes povinnosť otvorene hovoriť o tejto téme na európskej úrovni,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. Korčok potvrdil podporu plánom EK zvýšiť ochranu novinárov a nezávislosť médií v členských štátoch Európskej únie.
Partneri diskutovali aj o Odporúčaniach EKna zabezpečenie ochrany, bezpečnosti a posilnenia postavenia novinárov a médií v EÚ, ktoré EK vydala v septembri tohto roka. Minister Korčok v diskusii s podpredsedníčkou Jourovou zdôraznil, že úloha médií sa vo svetle aktuálnych dezinformačných kampaní bude zvyšovať. „Potrebujeme dostať kvalitnú žurnalistiku bližšie k ľudom. Toto dosiahneme len ak budú mať médiá priestor tvoriť a novinári sa nebudú obávať o svoje zdravie a život,“ konštatoval Korčok.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.