19. 8. 2017

Zomrel Janusz Glowacki

Zomrel Janusz Glowacki


Renomovaný poľský dramatik, prozaik fejtonista a scenárista v jednej osobe Janusz Glowacki zomrel dnes vo veku 79 rokov.
S odvolaním sa na manželku zosnulého, ukrajinskú pesničkárku Olenu Leonenkovú-Glowackú o tom informovala spravodajská televízia TVN24.
Rodák z Poznane, absolvent štúdia polonistiky na Varšavskej univerzite zverejnil literárny debut ešte v roku 1960.
Stúpenci poľskej kinematografie či prác režiséra Andrzeja Wajdu si istotne spomenú film Poľovačka na muchy (1969), ktorý sa opieral o Glowackého predlohy.
Ešte slávnejším scenárom zosnulého je však predloha filmu Rejs (Plavba, 1970) režiséra Mareka Piwowského. Táto snímka je označovaná za najlepšiu poľskú filmovú komédiu histórie.
Glowacki opustil rodnú vlasť po vyhlásení výnimočného stavu v Poľsku z roku 1981 a usadil sa v New Yorku. Za divadelnú hru Antigona v New Yorku sa tam dočkal nominácie na ocenenie The Charles MacArthur Award a za rovnaké dielo aj ceny magazínu Time pre jednu z najlepších divadelných hier roka.
Zosnulý, ktorý sa po spoločenských zmenách v Poľsku vrátil do vlasti a žil striedavo doma i v zámorí, bol laureátom množstva poľských i zahraničných ocenení vrátane Ceny Asociácie amerických divadelných kritikov, Ceny Czeslawa Milosza či Ceny Gustaw (nesúcej meno renomovaného poľského herca Gustawa Holoubka). V roku 2014 si z rúk vtedajšieho poľského prezidenta Bronislawa Komorowského prevzal vysoké štátne vyznamenanie.
Glowackého dielo Good Night, Džerzi (2010) je dostupné na slovenskom knižnom trhu v preklade do češtiny.

Copyright TASR ©2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rozpačitú a nejednoznačnú reakciu amerického prezidenta Donalda Trumpa na víkendové násilnosti v Charlottesville, kde po útoku krajne pravicového extrémistu zahynula jedna žena a ďalších 19 ľudí utrpelo zranenia, v piatok kritizoval aj šéf spoločnosti 21st Century Fox James Murdoch, pod ktorú patrí televízia Fox News Channel. Práve táto televízia doteraz stála v prevažnej miere za Trumpom a americký prezident sa o nej vyjadroval pochvalne, na rozdiel od iných médií, ktoré podľa neho šíria "falošné správy".
Podľa Jamesa Murdocha, ktorý je synom známeho mediálneho magnáta a majiteľa 21st Century Fox Ruperta Murdocha, nielen udalosti v Charlottesville, ale tiež Trumpove reakcie na ne "sú znepokojujúce pre nás všetkých". "Neverím, že to musím písať: Postaviť sa nacistom je nevyhnutné. Neexistujú dobrí nacisti. Ani dobrí členovia Kukluxklanu, ani dobrí teroristi," napísal James Murdoch v hromadnom e-maile svojím priateľom a partnerom, o ktorom informuje agentúra AP.
Trump v prvej reakcii na sobotňajší útok na účastníkov antirasistickej demonštrácie v Charlottesville, do ktorých opakovane narážal autom dvadsaťročný neonacista James Alex Fields, síce násilnosti odsúdil, hovoril ale o nenávisti a násilí "na mnohých stranách". Za to utŕžil kritiku nielen zo strany demokratov, ale aj jeho vlastných republikánov, ktorí ho vyzývali, aby problém pomenoval adresne, keďže zo strany antirasistických demonštrantov k žiadnemu násiliu nedošlo.
V pondelok Trump pritvrdil a po rokovaní s ministrom spravodlivosti Jeffom Sessionsom a šéfom FBI Christopherom Wrayom vyhlásil, že neonacisti, členovia Kukluxklanu a ľudia presvedčení o nadradenosti bielej rasy sú "kriminálnici a zločinci" a tiež povedal, že konanie neonacistov "odporuje všetkému, čo je pre nás Američanov sväté".
Po tomto vyhlásení zas čelil kritike zo strany amerických pravicových extrémistov, z ktorých mnohí hovorili o zrade od človeka, ktorému doteraz verili a podporovali ho. "Prezident Trump, prosím, pre Božie zmilovanie, vy nie ste povinný hovoriť tieto veci. Ničomu tým nepomôžete," odkázal mu bývalý šéf Kukluxklanu a ikona americkej krajne pravicovej scény David Duke.
V utorok Trump opäť otočil a vyhlásil, že vinu za násilnosti v Charlottesville "nesú obe strany". Uznal, že medzi účastníkmi pochodu krajných pravičiarov, ktorý sa v meste konal súbežne s antirasistickou demonštráciou, boli "niektorí veľmi zlí", ale vyhlásil, že "na oboch stranách boli aj veľmi dobrí ľudia".
Sobotňajší pochod stúpencov extrémnej pravice v Charlottesville sa konal na protest proti plánom na odstránenie sochy generála Roberta E. Leeho, ktorý velil silám Konfederácie počas americkej občianskej vojny v rokoch 1861 - 1865.
Trump sa v utorok otvorene postavil na stranu tých, ktorí sú za zachovanie sochy Roberta E. Leeho, ako aj sôch ďalších postáv južanskej histórie, ktoré pre značnú časť americkej verejnosti symbolizujú v prvom rade otrokárstvo.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

18. 8. 2017

VÝROKY TÝŽDŇA

           VÝROKY TÝŽDŇA

„Když vidíme, co se stalo na Slovensku, že byl zvolen prezident Kiska, no tak to by pro nás všechny mělo být zásadním varováním, aby se něco takového nestalo u nás. Prostě to musí být někdo z politického systému, s jistou zkušeností, kdo tuší, o co v té politice jde.“
Václav Klaus

 "Podrazil ma .Padla pasca, ktorú dlho budoval."
Andrej Danko

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Facebook zrušil stránky rasistov, ktorí sa zúčastnili na víkendovom nacionalistickom zhromaždení v meste Charlottesville vo Virgínii. Hovorkyňa sociálnej siete Ruchika Budhrajová pre tlačovú agentúru The Associated Press uviedla, že odstránili účet Christophera Cantwella, ktorého meno bolo uvedené na letákoch k podujatiu a je označovaný za extrémistu. Facebook odstránil ešte aj najmenej osem ďalších stránok na sociálnej sieti a na Instagrame súvisiacich s demonštráciou extrémistov, ktorá sa skončila tragicky. Ako dôvod hovorkyňa uviedla porušenie politiky spoločnosti o organizáciách a prejavoch z nenávisti. Cantwell v reakcii uviedol, že jeho účet odstránili v snahe umlčať jeho názory.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Kosovský investigatívny novinár Parim Olluri sa v stredu večer stal v Prištine pred vlastným domom obeťou fyzického útoku trojice zatiaľ neznámych osôb.
      Žurnalista, ktorý je známy článkami o korupcii a obohacovaní sa v radoch politikov, vyviazol z útoku s ľahkými zraneniami.
      Misia EÚ na presadzovanie práva a spravodlivosti v Kosove (EULEX) odsúdila útok na novinára ako útok na slobodu prejavu v Kosove.
      Samotný Olluri, ktorý riadi internetový portál Insajderi.com, spája útok so svojím povolaním. Podľa neho sa však útočníci mýlia, ak sa domnievajú, že ich čin pozastaví jeho kritické materiály. Podobné útoky novinárov iba posilnia, dodal.



 V Rusku včera veľmi promptne zablokovali prístup na webovú stránku belošských nacionalistov The Daily Stormer po tom, ako sa objavila na internetovej doméne runet. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej Federálnej služby pre dohľad v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).
      Vo vyhlásení Roskomnadzoru sa uvádza, že webová stránka The Daily Stormer propaguje neonacistickú ideológiu a vyvoláva rasovú, národnostnú i iné druhy sociálnej nenávisti. V súvislosti s tým sa Roskomnadzor obrátil na domácich poskytovateľov internetových služieb, aby prístup na túto webovú stránku čo najskôr zablokovali.
      Americké úrady v dôsledku nepokojov v meste Charlottesville, kde sa odohrali pouličné strety medzi krajne pravicovými nacionalistami a ich odporcami, zablokovali prístup na neonacistický web The Daily Stormer. Web následne zmenil registračnú adresu a prešiel na doménu ".ru".
      Podľa ruskej tlače bol web dailystormer.ru zaregistrovaný 15. augusta.
      Web prišiel o svoju americkú doménu po tom, ako zverejnil urážlivý príspevok o obeti nepokojov v Charlottesville Heather Heyerovej.

Copyright TASR ©2017


17. 8. 2017

Otvorený list spoločnosti Tatralift šéfredaktorovi Denníka N

Otvorený list spoločnosti 


Tatralift šéfredaktorovi Denníka N

Vážený pán šéfredaktor, obraciam sa na Vás týmto otvoreným listom, nakoľko Vašim denníkom prezentovaný obraz o spoločnosti Tatralift sa ma dotkol nielen ako generálneho riaditeľa firmy Tatralift, a.s., ale aj ako človeka profesionálne činného v oblasti vývoja a strojárskej výroby. Je mi nesmierne ľúto, aký zákerný obraz o realite podsúva Denník N čitateľom.
O našu spoločnosť sa Váš denník nikdy nezaujímal, nikdy ste sa neprišli pozrieť ako ťažko sa podniká v našom regióne. Okres Kežmarok má stále tretiu najvyššiu nezamestnanosť na Slovensku. Zámerne a cielene ste informovali iba o žiadosti našej firmy o financovanie zo zdrojov Európskej únie, aj to nie v úplnosti. Potierajúc pravidlá objektivity sa Váš Denník N vôbec nezmienil o úspechoch nášho vývojového tímu.
Žiaľ, vôbec Vás nezaujíma, že naša spoločnosť patrí k štyrom na svete v našom obore, ktoré dokážu efektívne implementovať odpojiteľný systém. Vôbec ste sa nezmienili, že sme do unikátneho podnikového know-how doteraz investovali iba vlastné zdroje firmy. Tiež ste čitateľovi dôkladne nevysvetlili, že kofinancovanie z fondov EÚ je len 35 % a projekt bol v gescii Ministerstva hospodárstva SR. Ostatné je opäť náš vlastný kapitál.
Uráža nás, keď firmu s tradíciou od roku 1975, medzinárodnou prestížou a reputáciou u zahraničných zákazníkov spájate s politickými kauzami. Dôrazne Vás žiadam, aby Váš denník pri informovaní dodržiaval princíp vyváženosti, objektivity, morálky a nestrannosti.
S úctou, Vojtech Bodnár, generálny riaditeľ, Tatralift, a.s.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Ani rozšírenie pátrania po nezvestnej švédskej novinárke Kim Wallovej na morskú úžinu Öresund, nachádzajúcu sa medzi dánskym ostrovom Sjaelland a Škandinávskym polostrovom a spájajúcu Baltské more s prielivom Kattegat, neprinieslo očakávaný výsledok.
Po 30-ročnej žene, ktorú naposledy videli vo štvrtok večer na palube o čosi neskôr zrejme zámerne potopenej súkromnej ponorky UC3 Nautilus Dána Petera Madsena (46), sa akoby zľahla zem.
Nič na tom nemení ani skutočnosť, že sa do pátrania po nej dnes popri dánskych zložkách zapojili aj záchranári zo Švédska.
Dánska prokuratúra však informovala o prekvalifikovaní obvinenia majiteľa ponorky z doterajšieho zabitia z nedbalosti na ťažké zabitie z nedbalosti. Ak by súd potvrdil jeho vinu, pri tomto trestnom čine mu hrozí až osem rokov za mrežami.
Podľa mediálnych informácií sa prívlastok ťažké v prípade nedbalostného zabitia používa napríklad, ak motorista zapríčiní dopravnú nehodu so smrteľným následkom pod vplyvom alkoholu alebo drog.
Madsen však akékoľvek podozrenia odmieta a so svojou právnou zástupkyňou už skôr oznámil, že sa zatiaľ ku kauze viac vyjadrovať nebudú.

Izraelské úrady spustili procedúru odobratia akreditácie reportérovi panarabskej televízie al-Džazíra pôsobiacemu v Jeruzaleme.
Tlačové oddelenie izraelskej vlády prostredníctvom komuniké oznámilo, že sa rozhodlo odobrať akreditáciu udelenú novinárovi Iljásovi Karrámovi. Ako dôvod tohto kroku uviedlo okrem iného pochybnosti izraelských úradov ohľadom nezaujatosti novinárovho spravodajstva o izraelsko-palestínskom konflikte. Karrám je Arab pochádzajúci z Nazaretu ležiaceho na Izraelom okupovaných územiach.
Bezprostrednou príčinou odňatia akreditácie bol zrejme nedávny Karrámove slová pre inú televíznu stanicu o tom, že práca palestínskych novinárov je "integrálnou súčasťou odporu".
Agentúra AP vo svojej správe pripomenula, že Palestínčania zvyknú označovať svoje protesty a útoky - s použitím násilia i bez neho - voči izraelských bezpečnostným zložkám za prejav "odporu".
Avizované opatrenie je prvým konkrétnym krokom izraelských úradov voči al-Džazíre od 26. júla, keď izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril odhodlanie vyhostiť televíziu z krajiny, lebo podľa neho podnecuje k násiliu. Konkrétne ju obvinil z podpory násilia počas napätej situácie okolo Chrámovej hory v Jeruzaleme.
Izraelský minister telekomunikácií Ajúb Kará nedávno vyhlásil, al-Džazíru využívajú militantné skupiny na "podnecovanie" násilia a stanicu obvinil z "podpory terorizmu". Podľa neho "takmer všetky krajiny v našom regióne" zistili, že "al-Džazíra podporuje terorizmus, podporuje náboženskú radikalizáciu (...) a je nástrojom Islamského štátu, Hamasu, Hizballáhu a Iránu." Vyzval preto, aby Izrael nasledoval ich príklad.
Al-Džazíra sídli v Katare, s ktorým štyri arabské krajiny - Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty - prerušili 5. júna diplomatické styky za jeho údajnú podporu extrémistických skupín. Dauhe adresovali sériu 13 požiadaviek vrátane ukončenia vysielania al-Džazíry, ktorú považujú za kritickú voči svojim vládam.

Copyright TASR ©2017

TO JE TV!

TO JE TV!

16. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tweet bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, v ktorom odsúdil rasizmus pravicových extrémistov na zhromaždení v Charlottesville, sa stal vôbec najlajkovanejším v doterajšej histórii sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. Doteraz naň klikli a vyjadrili tak súhlas s Obamovým vyjadrením viac ako tri milióny používateľov.
Obama v tweete citoval zosnulého bojovníka proti apartheidu a bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu. "Nikto sa nenarodí s nenávisťou voči inému človeku pre jeho farbu pleti, pôvod alebo náboženstvo," napísal.
V nasledujúcich tweetoch pridal aj ďalšie dve vety z Mandelovej autobiografie Dlhá cesta k slobode. „Ľudia sa musia naučiť nenávidieť - a keď sa vedia naučiť nenávisti, môžu sa naučiť aj láske." Dodal tiež: „Láska je ľudskému srdcu bližšia ako jej protiklad". Každý z týchto tweetov mal vyše milión lajkov a státisíce zdieľaní, uvádza spravodajský portál orf.at.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Vystúpenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, v ktorom v utorok postavil na roveň Belošské nacionalistami a ich odporcov pri zrážkach v Charlottesville, vyvolalo v amerických médiách záplavu prekvapených aj nechápavých reakcií. Médiá píšu o surrealistických momentoch, o prezidentovi, ktorý ukázal svoju autentickú politickú dušu, a o tlačovej konferencii, ktorá bude patriť k určujúcim okamihom Trumpová prezidentovania.
Deň potom, čo upokojil členov svojej strany a jednoznačne odsúdil neonacistickej skupiny pri proteste v Charlottesville vo Virginii, prezident skoro nevysvetliteľne otočil, napísal denník The Wall Street Journal.
Naozajstným tajomstvom je, prečo to urobil.
Nemal žiadny skutočný dôvod sa o deň neskôr k celej kontroverziu vracať. Ale zjavne nemohol odolať a zdalo sa, že chce dať priechod hnevu nad kritikou svojho prvého sobotňajšieho vyhlásenia, ktoré chcel ospravedlniť tým, že excesy boli na strane stúpencov nadvlády bielej rasy aj na strane ich odporcov, uviedol WSJ.
Trumpov argument, že medzi tými, ktorí proste len prišli demonštrovať proti strhnutiu sochy z doby konfederácie, sú aj dobrí ľudia, je v rozpore s videom, na ktorom bieli nacionalisti vykrikujú heslá ako "Židia nás nenahradí" a "pôda a krv", poznamenal
denník.
Podľa agentúry Reuters prezidentovej výroky pri vystúpení v Trump Tower v New Yorku miestami hraničili sa surrealizmom.
Trump vytiahol vyhlásenie, ktoré čítal v sobotu v zjavnej snahe ukázať, že napriek kritike bol jeho pôvodný inštinkt, že v Charlottesville bolo na vine "veľa strán", správny, napísala agentúra.
Televízia Fox News citovala tiež známu konzervatívnu komentátorku Ann Coulterová, ktorá na twitteri po utorkových Trumpových výrokoch ocenila, že "dnes máme nášho lídra späť".
Bojovný a nespútaný prezident Trump ukázal svoju autentickú politickú dušu, uviedla na svojom webe televízie CNN.
Podľa nej išlo možno o najpamätnejšie tlačovú konferenciu v histórii amerických prezidentov a určite sa stane určujúcim okamihom jeho administratívy. Jeho výroky o bielych rasista a neonacistov vo Virgínii patrili k najviac surrealistickým momentom za posledné roky.

Copyright © ČTK 2017

Verejnoprávne médiá majú povinne informovať ľudí o znečistenom ovzduší

Verejnoprávne médiá majú povinne informovať ň

ľudí o znečistenom ovzduší


Verejnoprávnym médiám má pribudnúť nová povinnosť informovať ľudí o znečistenom ovzduší. Pokiaľ by v niektorom regióne na Slovensku vznikla smogová situácia, Slovenský hydrometeorologický ústav by im výstrahu bezodkladne poslal. Rovnako aj ministerstvu vnútra, ktoré prostredníctvom informačného systému civilnej ochrany vyrozumie okresné úrady a obce. Vyplýva to z novely zákona o ovzduší, ktorú dnes schválila vláda.
      "Začiatkom roka sme čelili na Slovensku smogovej situácii, na ktorú sme neboli zvyknutí. Oslovilo ma viacero starostov, že neboli dostatočne informovaní," povedal šéf envirorezortu László Sólymos (Most-Híd) s tým, že plánovaná legislatívna zmena má informovanie zlepšiť. Má tiež pomôcť riešiť znečistenie ovzdušia.
      Verejnoprávne médiá by podľa novely mali ľudí informovať o vzniknutej smogovej situácii najneskôr do dvoch hodín od prijatia výstrahy. Rovnako majú priniesť odporúčania na ochranu zdravia z dielne Úradu verejného zdravotníctva SR. Pokiaľ bude smogová situácia pretrvávať, verejnoprávne médiá majú o nej informovať pravidelne, najmenej dvakrát denne - ráno do 07.00 h a popoludní po 17.00 h. Povinnosť informovať majú mať aj obce, a to do šesť hodín od prijatia varovania.
      Na výstrahu pred smogovou situáciou slúži smogový varovný systém prevádzkovaný Slovenským hydrometeorologickým ústavom (SHMÚ), ktorý má dva stupne. Ak dôjde k smogovej situácii, prvotnú informáciu vydá SHMÚ. Keby šlo o oblasť v blízkosti hraníc, ministerstvo bude mať zase povinnosť informovať Poľsko, Maďarsko a Česko.
      Novela zákona o ovzduší, ktorá rieši najmä transpozíciu európskych smerníc a problémy z praxe, prináša tiež od budúceho roka nové povinnosti pre prevádzkovateľov veľkých zdrojov znečistenia predkladať údaje do Národného emisného informačného systému. Prevádzkovateľom stredných zdrojov má pribudnúť o rok neskôr. Rovnako zavádza novú povinnosť pre Slovenskú inšpekciu životného prostredia vypracovať a vykonávať monitorovací program pre stredne veľké spaľovacie zariadenia, ako aj pre druhotné palivá.
      Novela zákona by v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidenta by mala platiť od novembra 2017.




Copyright © TASR 2017
 

Novou hovorkyňou Univerzitnej nemocnice Bratislava je Eva Kliská

 Novou hovorkyňou Univerzitnej 


nemocnice Bratislava je Eva Kliská  

Novou hovorkyňou Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) je od 15. augusta Eva Kliská. Pred nástupom na túto funkciu pracovala na pozícii hovorkyne predsedu Národnej rady SR Andreja Danka.
      "Kliská aktívne pôsobila aj ako redaktorka vo viacerých mesačníkoch, v minulosti pracovala vo vydavateľstve Orbis In, vyštudovala Fakultu masmediálnej komunikácie Univerzity Sv. Cyrila a Metoda v Trnave," píše UNB v tlačovej správe.
      Kliská nahradila na poste hovorkyne UNB Petru Stano Maťašovskú.




Copyright © TASR 2017
 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Francúzsky prezident Emmanuel Macron podal trestné oznámenie na nemenovaného fotografa, ktorý mu údajne znepríjemňoval život počas dovolenky. S odvolaním sa na zdroj z prostredia Elyzejského paláca o tom dnes informovala agentúra DPA.
      Fotograf na motorke opakovane sledoval prezidentský konvoj a prenikol aj do záhrady rezidencie, kde prezident dovolenkoval s manželkou Brigitte. Počas uplynulého víkendu ho preto dvakrát zadržala polícia.
      Macron následne podal sťažnosť na políciu vo veci obťažovania a porušenia súkromia, dodal nemenovaný zdroj.
      Francúzske zákony chránia súkromný život oficiálnych predstaviteľov v čase nevykonávania povinností vyplývajúcich z úradnej funkcie. Podľa správ francúzskych médií trávia Macronovci svoju prvú "prezidentskú" letnú dovolenku v juhofrancúzskom Marseille.
      Regionálny denník citoval svedkov, ktorí videli prezidenta pestovať džoging v Marseilles a oboch manželov zahliadli na miestom kultúrnom podujatí.
      Elyzejský palác miesto pobytu dovolenky prezidenta oficiálne neprezradil. Uviedol iba to, že sa nachádza vo Francúzsku a že je kedykoľvek k dispozícii, aby sa v prípade nutnosti vrátil k svojim povinnostiam.



Britská spravodajská stanica BBC informovala, že na základe príkazu iránskeho súdu boli zmrazené bankové účty vyše 150 spolupracovníkov služby BBC v perzštine.
      Podľa vyhlásenia, ktoré ku kauze vydala BBC, v príkaze vydanom iránskym súdom sú mená súčasných aj bývalých zamestnancov iránskej sekcie BBC, ako aj mená prispievateľov. Na základe súdneho nariadenia nesmú osoby uvedené na zozname "predávať alebo kupovať nehnuteľnosti, autá a ďalšie komodity".
      Riaditeľka zahraničného vysielania BBC Francesca Unsworthová vo svojej reakcii uviedla, že je "desivé, keď niekto čelí právnym alebo finančným dôsledkom za svoje napojenie na BBC".
      Agentúra AP uviedla, že iránske úrady ani iránske médiá o súdnom príkaze neinformovali, ani sa k nemu vyjadrili.
      Redakcia BBC v jazyku fársí má zákaz pôsobiť v Iráne, ale mnohí Iránci počúvajú rozhlas a pozerajú televíziu BBC vďaka satelitným prijímačom.


Švédska novinárka Kim Wallová zostáva nezvestná napriek pokračujúcemu pátraniu za účasti lodí a lietadla. Tridsaťročnú ženu videli naposledy na palube ponorky UC3 Nautilus vo štvrtok večer, teda iba niekoľko hodín pred jej potopením.
      Dánska dánska polícia tvrdí, že k potopeniu plavidla došlo pravdepodobne úmyselne.
      Majiteľ ponorky Peter Madsen, na ktorého uvalili vyšetrovaciu väzbu pre podozrenie zo zabitia z nedbalosti, obvinenia odmieta. Tvrdí pritom, že novinárku, s ktorou si vo štvrtok večer vyrazil na plavbu ponorkou, ešte pred potopením plavidla vysadil na malom ostrove v oblasti kodanského prístavu.
      Policajní vyšetrovatelia sa teraz pokúšajú rekonštruovať posledné hodiny spomínanej ponorky, už do dnešného popoludnia dostali okolo 300 podnetov od verejnosti.
      Na pátraní sa zatiaľ nepodieľajú švédski záchranári, tamojšia polícia však spracúva odpovede na otázky dánskych kolegov.

Copyright TASR ©2017


Podpora mladých filmárov vo výzve 7/2017

Podpora mladých filmárov 

vo výzve 7/2017


Podľa uznesenia zo siedmeho rokovania Rady Audiovizuálneho fondu zo dňa 25. júla 2017 fond vyhlásil výzvu č. 7/2017. V tejto výzve môžu oprávnení žiadatelia v termíne od 7. augusta do 11. septembra 2017 predkladať žiadosti o poskytnutie finančných prostriedkov formou dotácie na zabezpečenie produkcie v programe 1 - Tvorba a realizácia slovenských audiovizuálnych diel.

Výzva je zameraná jednak na produkciu hraných, dokumentárnych a animovaných kinematografických diel s väčšinovým tvorivým aj producentským podielom slovenského producenta. Žiadatelia môžu predkladať aj žiadosti na poskytnutie dotácie určenej na zabezpečenie produkcie audiovizuálnych diel v podprograme 1.5 - Produkcia koprodukčných audiovizuálnych diel s menšinovým tvorivým a producentským podielom slovenského koproducenta. V tomto podprograme fond okrem podpory minoritných koprodukcií kinematografických diel prvý raz otvára aj možnosť pre žiadosti na minoritné koprodukcie animovaných audiovizuálnych diel primárne určených pre televízne vysielanie. Toto otvorenie podpory aj pre animované seriály s minoritnou účasťou slovenského koproducenta vyplynulo z rokovaní fondu s Asociáciou producentov animovaného filmu a tiež z medzinárodnej iniciatívy Visegrad Animation Forum, na ktorej sa fond aktívne zúčastnil.

Štandardné priority v tejto výzve sú určené Štruktúrou podpornej činnosti Audiovizuálneho fondu na rok 2017 a zohľadňujú najmä dôraz na medzinárodný koprodukčný a distribučný potenciál stvárnenia témy, rozvíjanie žánrov s dôrazom na divácky potenciál projektu, ako aj dobrovoľný záväzok prijímateľa preinvestovať z poskytnutej dotácie najmenej 80% oprávnených výdavkov na území Slovenskej republiky.

Osobitnou prioritou vo výzve 7/2017 sú nízkorozpočtové dlhometrážne hrané kinematografické diela začínajúcich tvorcov a/alebo producentov s dôrazom na prvé alebo druhé filmy režisérov alebo producentov resp. producentských spoločností (iniciatíva „MINIMAL“).

Po piatich rokoch sa tak Audiovizuálny fond vracia k iniciatíve „MINIMAL“, ktorá v minulosti dala príležitosť vzniknúť až trom filmom (Babie leto, Kandidát, Stanko). Podobne ako pri prvej takejto iniciatíve, aj tentoraz je zámerom fondu podnietiť a primeranou finančnou sumou garantovať realizáciu a následne aj verejné uvedenie nízkorozpočtových kinematografických diel ako vhodnej tvorivej aj producentskej príležitosti najmä pre mladých autorov a producentov. Podpora projektov zamerania „MINIMAL“ predstavuje úspešný a v minulosti už overený spôsob vytvorenia príležitostí pre začínajúcich profesionálnych filmárov vo všetkých tvorivých profesiách. Na túto osobitnú prioritu je v rámci výzvy 7/2017 predbežne určená suma 300.000 eur, pričom Audiovizuálny fond predpokladá podporiť v tejto výzve dva projekty, ktoré spĺňajú uvedené kritériá.