25. 8. 2023

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS






Americký exprezident Donald Trump vo štvrtok zverejnil svoju policajnú fotografiu na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Je to jeho prvý príspevok na tejto platforme od januára 2021. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky denníka The New York Times (NYT).
Policajná fotografia zhotovená vo väznici v okrese Fulton v Georgii zachytáva mračiaceho sa Trumpa a obsahuje text spojený s prezidentskými voľbami v roku 2024. Ide o nápisy "zasahovanie do volieb" a "nikdy sa nevzdávaj".
Trump sa vo štvrtok prihlásil v tejto väznici, kde ho formálne zatkli v súvislosti s obvineniami z pokusu zvrátiť výsledky volieb v štáte Georgia v roku 2020. Následne ho prepustili na kauciu 200.000 dolárov.
Exprezident je jednou z 19 osôb, ktoré minulý týždeň v Georgii obžalovali z vydierania a celého radu volebných podvodov. Došlo k tomu po rozsiahlom vyšetrovaní jeho snáh zvrátiť volebnú porážku v tomto štáte. Trump sa v budúcoročných voľbách plánuje znova uchádzať o zvolenie.
Štvrtkový príspevok signalizuje návrat Trumpa na Twitter. Táto sociálna sieť zablokovala jeho účet po útoku Trumpových priaznivcov na washingtonský Kapitol 6. januára 2021, pripomína NYT. Twitter rozhodol, že Trump, vtedajší prezident, porušil pravidlá tejto platformy.
Miliardár Elon Musk, ktorý Twitter kúpil vlani v októbri, Trumpov účet v novembri obnovil. Exprezident však naďalej uprednostňoval svoju vlastnú sociálnu sieť Truth Social, ktorá má oveľa menej odberateľov.


              


Úrady v meste Atlanta v americkom štáte Georgia zverejnili v noci na piatok fotografiu exprezidenta USA Donalda Trumpa, zhotovenú vo väznici v okrese Fulton pre policajné účely po jeho formálnom zatknutí. Ide o vôbec prvú policajnú fotografiu bývalého prezidenta Spojených štátov v histórii. TASR informuje podľa agentúr AFP, AP a DPA.
Fotografia vznikla po tom, čo Trumpa vo štvrtok formálne zatkli vo väznici v Atlante v súvislosti s obvineniami z pokusu zvrátiť výsledky volieb v tomto americkom štáte v roku 2020.
Trumpovu fotografiu zverejnil médiám úrad tamojšieho šerifa, píše DPA.
Exprezident USA, ktorý sa v budúcoročných voľbách plánuje opätovne uchádzať o znovuzvolenie, vo štvrtok priletel do Atlanty, kde ho vo väznici v okrese Fulton formálne zatkli. Po zhruba 20 minútach, počas ktorých vznikla aj spomínaná policajná fotografia, Trump budovu väznice opustil a odletel späť domov do New Jersey. Výška jeho kaucie bola stanovená na 200.000 eur.
Trumpa začiatkom minulého týždňa v Georgii obžalovali z vydierania a celého radu volebných podvodov. Došlo k tomu po rozsiahlom vyšetrovaní jeho snáh zvrátiť volebnú porážku v tomto štáte. Obžalovaných bolo aj ďalších 18 ľudí vrátane bývalého šéfa prezidentskej kancelárie Marka Meadowsa a Trumpovho bývalého osobného právnika Rudyho Giulianiho, ktorý sa prihlásil v atlantskej väznici už v stredu.
Trump svoje formálne zatknutie označil za "výsmech spravodlivosti" a trestné stíhanie v prípade zvrátenia volebných výsledkov v Georgii za "zasahovanie do volieb", píše AFP.



                          



Ruského opozičného blogera a aktivistu Maxima Kaca odsúdili vo štvrtok v neprítomnosti na osem rokov väzenia za šírenie údajných "dezinformácií" o ruskej armáde. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Maxim Kac po vlaňajšej ruskej invázii na Ukrajinu odišiel do exilu. Na svojom youtubovom kanáli však naďalej kriticky informuje o tomto konflikte a jeho príspevky aktuálne odoberá viac než 1,5 milióna užívateľov.
Aktivista figuruje na ruskom zozname hľadaných osôb aj v registri tzv. zahraničných agentov, a to so zdôvodnením, že jeho "protiruské" aktivity údajne financuje Ukrajina.
Proces s Kacom prebehol v neprítomnosti pred moskovským súdom. Napokon ho uznali za vinného z toho, že pod zámienkou poskytovania dôveryhodného spravodajstva verejne šíril "dezinformácie" o ruskej armáde, za čo mu hrozilo až desať rokov väzenia.
Obžaloba sa podľa správ ruských štátnych médií konkrétne týkala videa z apríla 2022, v ktorom vraj Kac obvinil ruskú armádu z útokov a zločinoch voči civilistom na Ukrajine.
Rusko po vlaňajšej totálnej invázii na Ukrajinu spustilo bezprecedentné represie voči kritikom vlády. Na väzenské tresty alebo pokuty boli odsúdené už desiatky ľudí, ktorí sa kriticky vyjadrili k ruskej agresii na Ukrajine.

                                   

Od tohto piatka musí 19 najväčších a najznámejších online platforiem ako Facebook, Google alebo TikTok uviesť do platnosti prísnejšie pravidlá na ochranu a bezpečnosť v online priestore EÚ. V prípade nesúladu s európskymi pravidlami uvedenými v Zákone o digitálnych službách (DSA) budú platformy čeliť vysokým finančným pokutám, informuje spravodajca TASR.
Týždenník Politico v tejto súvislosti upozornil, že európsky zákon, ktorý pripravil eurokomisár pre vnútorný trh Thiery Breton, má globálny vplyv, lebo sa ním musia riadiť platformy ako X (bývalý Twitter), Facebook, Google, Instagram, YouTube, Amazon, TikTok či Zalando.
Na týchto gigantov sa teraz vzťahujú prísnejšie povinnosti v oblasti nahlasovania a odstraňovania nelegálneho obsahu, boja proti dezinformáciám, ochrany neplnoletých a cielenia reklamy.

                                 

Nemecká prokuratúra v piatok uviedla, že vyšetruje pokus o vraždu ruskej novinárky žijúcej v Berlíne Jeleny Kosťučenkovej. Je jednou z troch novinárok v exile, ktoré mali príznaky možnej otravy. TASR správu prevzala z webových stránok denníkov The Guardian a The Wall Street Journal.
"Môžeme potvrdiť, že prebieha vyšetrovanie pokusu o vraždu novinárky Jeleny Kosťučenkovej," uviedol hovorca prokuratúry. Odmietol však poskytnúť ďalšie podrobnosti, čo zdôvodnil citlivosťou prípadu.
Kosťučenková informovala o ruských vojnových zločinoch na Ukrajine. Vlani v októbri začala byť počas cesty vlakom z Mníchova do Berlína dezorientovaná, mala bolesti v oblasti brucha a opuchli jej končatiny.
"Keď som vystúpila z vlaku, uvedomila som si, že nedokážem prísť na to, ako sa dostať domov," napísala novinárka pred dvomi týždňami v literárnom časopise n+1.
Nezávislý ruskojazyčný investigatívny portál The Insider pred dvoma týždňami oznámil, že lekári, ktorí novinárku vyšetrili, uviedli, že tieto príznaky zodpovedali otrave.
The Insider ďalej uviedol, že v tom istom čase mali príznaky otravy aj ďalšie dve ruské novinárky žijúce v exile. Išlo o šéfku Nadácie Slobodné Rusko (Free Russia Foundation) Nataliu Arnovú, ktorá ochorela v máji v Prahe, a Irinu Bablojanovú, ktorá mala príznaky vlani v októbri v gruzínskej metropole Tbilisi.
Breton dozeral v júli na "záťažové testy" uvedených platforiem a už vtedy upozornil, že niektoré platformy zaostávajú pri plnení pravidiel. "Mali dosť času prispôsobiť sa novým povinnostiam. Skutočný test začína až teraz," cituje Politico Bretona.
V praxi to znamená, že veľké digitálne platformy budú musieť preukázať, že dokážu rýchlo odstrániť nezákonný obsah, ako je teroristická propaganda, bojovať proti dezinformáciám a šikanovaniu a objasniť zmluvné podmienky.
Súlad s pravidlami DSA budú kontrolovať nezávislými auditmi pod dohľadom Európskej komisie. Ak platformy nesplnia potrebné požiadavky, eurokomisia má právomoc vyšetriť každý prípad a uložiť pokuty do výšky šiestich percent celosvetového obratu dotknutej spoločnosti. V prípade opakovaného nedodržania pravidiel existuje hrozba zákazu jej aktivít na pôde EÚ.
Belgická televízia RTBF pripomenula, že TikTok a Meta (Facebook, Instagram) nedávno oznámili zmeny, aby sa prispôsobili novým pravidlám. Tento štvrtok zmeny oznámil aj Google s cieľom zaručiť používateľom väčšiu transparentnosť pri zacielení reklamy a moderovaní obsahu.





Desiatky predstaviteľov afrických médií v piatok vyzvali vojenský režim v Nigeri, aby rešpektoval slobodu tlače. Reagovali na viacero incidentov z obdobia po júlovom prevrate. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) organizovala spoločnú výzvu približne 80 osôb vrátane majiteľov médií vo francúzsky hovoriacich krajinách Afriky.
"Žiadame juntu, aby rešpektovala právo na informácie, na pluralizmus a nezávislosť médií," uvádza sa vo vyhlásení. Účastníci na vládu v Niamey apelujú, aby prispela k bezpečnosti miestnych a zahraničných novinárov.
Signatári vo výzve pripomínajú viaceré incidenty v období od prevratu z 26. júla, počas ktorých boli novinári na demonštráciách terčmi útokov, vyhrážok či zastrašovania. RSF uviedla, že podľa údajov sa množstvo útokov na novinárov od prevratu zvýšilo.
Junta 3. augusta zablokovala vysielanie francúzskych staníc Radio France International (RFI) a France 24 TV, pripomína AFP. Tieto stanice už zakázali aj v susedných krajinách Burkina Faso a Mali, kde sa takisto odohrali prevraty.
Piatková výzva predstaviteľov médií sa vzťahuje aj na ďalšie krajiny v oblasti Sahelu, na ktorých čele je armáda. "Pripomíname im ich povinnosť rešpektovať práva novinárov a obzvlášť prístup k informáciám v záujme obyvateľov Sahelu," uviedli signatári.
Junta v Nigeri sa dostala k moci 26. júla, keď zadržala demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma. Niger s približne 26 miliónmi obyvateľov je od roku 2020 štvrtou západoafrickou krajinou, v ktorej došlo k štátnemu prevratu.












 

Copyright  © TASR 2023

Zomrel Pavel Taussig

Zomrel Pavel Taussig




Včera zomrel filmový historik, scenárista a publicista Pavel Taussig. Mal 74 rokov. Na facebooku o tom informoval Zlín Film Festival. Taussig na ňom zanechal výraznú a nezabudnuteľnú stopu, uviedli usporiadatelia zlínskeho medzinárodného filmového festivalu pre deti a mládež.
"Bol pravidelným hosťom a spolupracovníkom festivalu, podieľal sa aj na jeho dramaturgii av roku 2019 pripravoval besedu k nedožitej stovke režiséra Jozefa Pinkavu," povedala ČTK hovorkyňa festivalu Kateřina Martykánová.
Taussig bol autorom námetu k oscarovému filmu Jána Svěráka Kolja z roku 1996. Jeho najznámejším dielom bola zrejme dokumentárna séria Úsmevy českého filmu. Bol tiež autorom kníh a televíznych relácií o tuzemskej kinematografii a osudoch filmových hviezd. Taussig sa narodil 2. júla 1949 v Olomouci.

Zdroj: ČTK

Dunaj, k vašim službám aj vo štvrtok jednoznačne najsledovanejším programom dňa

 Dunaj, k vašim službám aj vo štvrtok

 jednoznačne najsledovanejším programom dňa

Trojicu najsledovanejších štvrtkových programov dopĺňajú večerné spravodajské relácie Počasie a Televízne noviny, výrazne zabodovalo aj Teleráno.  


Obľúbený dobový romantický seriál Dunaj, k vašim službám si na obrazovkách televízie Markíza pripísal na konto ďalšie suverénne víťazstvo. V oboch hlavných cieľových skupinách sa vo štvrtok 24. augusta 2023 stal aj napriek silnej futbalovej konkurencii absolútne najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

V obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 dosiahla včerajšia premiérová epizóda strhujúcej rodinnej ságy výborný rating 6,3 % a trhový podiel 23,2 %. Konkurenčný seriál Nemocnica na TV Joj v rovnakej cieľovej skupine výrazne zaostal s podielom na trhu iba 15,6 %.

Ďalšie príbehy obľúbených seriálových postáv si vychutnalo celkovo 397-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, pričom v čase vysielania Dunaj, k vašim službám zasiahol až 547-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Nasledujúce dve priečky vo štvrtkovom rebríčku sledovanosti obsadili taktiež v oboch hlavných cieľových skupinách večerné spravodajské relácie Počasie (rating 4,9 % / share 24,5 % v CS 12-54) a Televízne noviny (rating 4,4 % / share 26,5 % v CS 12-54). Aktuálne informácie o počasí si na Markíze pozrelo 341-tisíc divákov starších ako 12 rokov a súhrn najdôležitejších udalostí dňa si nenechalo ujsť 307-tisíc divákov, pričom dosah mal až na 541-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Vo štvrtok výrazne zabodovala aj dlhoročne najúspešnejšia ranná relácia Teleráno, ktorú si v cieľovej skupine 12-54 zvolilo 32,0 % z divákov pri televíznych obrazovkách. Konkurenčné Ranné Noviny na TV Joj zaznamenali značne nižší podiel na trhu iba 8,7 % v komerčnej cieľovej skupine.

Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto, Markíza KRIMI) bola vo štvrtok v komerčne podstatnej cieľovej skupine 12-54 silným trhovým lídrom celodenne (share 30,8 %) aj v prime-time 19:00-23:00 (share 29,1 %).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Reach je uvedený s podmienkou tri minúty a viac. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA



VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA




 





 

 



"Som rád, že sa pán predseda Kollár smeje so mnou.“
Robert Fico


"Niektoré neziskové organizácie sú roztlieskavači čurillovcov a niektoré médiá sú iba PR agentúry."
Boris Kollár


„Pracujeme. Teplota je 50 stupňov Celzia, všetko čo máme radi. Wagnerova skupina vykonáva prieskumné a pátracie akcie, robí Rusko ešte väčším na všetkých kontinentoch a Afriku ešte slobodnejšou. Prinášame šťastie a spravodlivosť pre africký ľuď a nočnú moru banditom ako Islamský štát a Al-Káida,“

Jevgenij Prigožin

24. 8. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Súd v Moskve vo štvrtok predĺžil o tri mesiace väzbu reportéra amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha, ktorý čelí obvineniam zo špionáže. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.
Hovorca súdu oznámil, že Gershkovich zostave vo väzbe do 30. novembra. Novinára zadržiavajú vo väznici Lefortovo v Moskve. Gershkovicha na súd priviezlo vozidlo na prevoz odsúdených. Bol spútaný a mal na sebe tričko, džínsy a tenisky.
Tohto 31-ročného novinára zatkli na konci marca v Jekaterinburgu a neskôr ho obvinili zo špionáže. Gershkovich a WSJ obvinenia odmietli a americké úrady jeho zadržanie označili za nezákonné. Rusko neposkytlo dostatočné dôkazy na potvrdenie obvinení, píše AP.
Korešpondent Wall Street Journal Gershkovich je prvým americkým reportérom, ktorý v Rusku čelí obvineniam zo špionáže od septembra 1986. Vtedy bývalá tajná služba KGB zatkla moskovského spravodajcu Nicholasa Daniloffa, pripomína americká agentúra.






Americká streamovacia sieť Paramount+ zverejnila prvú upútavku na novú sériu televízneho sitkomu Frasier.
V hlavnej úlohe psychiatra Frasiera Crana sa opäť predstaví Kelsey Grammer (68), spoločnosť mu bude robiť britský herec Nicholas Lyndhurst.
Lyndhurst bude hrať Frasierovho starého priateľa z vysokej školy Alana Cornwalla, z ktorého sa medzičasom stal univerzitný profesor. Ide o novú postavu.
Na rozdiel od predchádzajúcich sérií, ktoré sa odohrávali v Seattli, sa Frasier vracia do Bostonu, kde ho čakajú "nové výzvy, nové vzťahy a jeden či dva staré sny, ktoré si chce konečne splniť".
Nová séria sitkomu sa začne vysielať na platforme Paramount+ 12. októbra, informuje TASR podľa stredajšej správy stanice Sky News.
Frasierovho syna Freddyho, často spomínaného v pôvodnom seriáli, si zahrá britský herec Jack Cutmore-Scott.
Nigérijská herečka Toks Olagundoyeová sa predstaví v novej úlohe Olivie, Cornwallovej kolegyne a vedúcej univerzitného oddelenia psychológie.
Kanadská herečka Jess Salgueirová sa predstaví ako Freddyho spolubývajúca Eve, zatiaľ čo americký herec Anders Keith si zahrá Frasierovho synovca Davida.
V upútavke na seriál zaznieva nová verzia pôvodnej piesne "Tossed Salads & Scrambled Eggs".
Frasier sa pôvodne vysielal v rokoch 1993 až 2004. Účinkovali v ňom Jane Leevesová ako Daphne Moonová, David Hyde Pierce ako Niles Crane, Peri Gilpinová ako Roz Doyleová a John Mahoney ako Martin Crane.
Sitkom získal množstvo ocenení vrátane 37 cien Emmy. Grammer získal za stvárnenie postavy Frasiera Crana zmienené ocenenie, ako aj Zlatý glóbus a Cenu Združenia filmových a televíznych hercov.


 

Copyright  © TASR 2023

 


Hollywoodske štúdiá a streamovacie služby zverejnili podmienky revidovaného návrhu určeného scenáristom. Snaží sa tak ukončiť jednu zo štrajkov, ktoré zastavili veľkú časť filmovej a televíznej produkcie a stáli ekonomiku štátu Kalifornia miliardy dolárov. Scenáristi štrajkujú od mája, v polovici júla sa k protestu pridali aj herci. Žiadajú vyššie odmeny, lepšie podmienky poistenia či záruky týkajúce sa umelej inteligencie (AI). Zväz výrobcov AMPTP, ktorý rokuje v mene spoločností ako Walt Disney alebo Netflix, zmenil svoju ponuku tak, aby obsahovala nové podrobnosti o zásadných otázkach, ako je odmeňovanie, minimálny počet zamestnancov, tantiémy a obmedzenia umelej inteligencie v odvetví. REKLAMA Návrh zväzu scenáristov WGA ponúka zvýšenie odmeny v rámci trojročnej zmluvy o 13 percent a garanciu, že obsah generovaný umelou inteligenciou nebude považovaný za "literárnu tvorbu". Streamovacie platformy ponúkli, že budú zväzu WGA v dôverných štvrťročných správach poskytovať informácie o celkovom počte hodín zhliadnutí každého programu vytvoreného pre streamovanie. "Prišli sme k rokovaciemu stolu s ponukou, ktorá reaguje na hlavné obavy, ktoré autori vyjadrili. Sme hlboko odhodlaní štrajk ukončiť a dúfame, že WGA sa bude usilovať o rovnaké riešenie," uviedla vo vyhlásení prezidentka AMPTP Carol Lombardiniová. Hovorca WGA na žiadosť o komentár zatiaľ nereagoval. Zväz WGA združuje okolo 11 500 filmových a televíznych scenáristov. Do štrajku vstúpil 2. mája. Predchádzajúce rokovania o odmenách, minimálnom počte pracovníkov a tantiémach v ére streamovania sa dostali do slepej uličky. Herecká asociácia SAG sa k protestu pripojila 14. júla, čím sa zastavila veľká časť americkej filmovej a televíznej produkcie.

 

Copyright  © ČTK 2023

 

Konečne dobrá správa!

 Konečne dobrá správa!

RTVS odmieta obviňovanie zo šírenia fašistickej ideológie v Sobotných dialógoch

RTVS odmieta obviňovanie zo šírenia


 fašistickej ideológie v Sobotných dialógoch

Vo vysielaní ostatnej diskusnej relácie Sobotné dialógy (19. 8.) neprišlo k šíreniu fašistickej či komunistickej ideológie, obviňovať RTVS z ich propagácie je neopodstatnené. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS, ktorá sa zaoberala spravodajstvom verejnoprávneho média, to uviedla riaditeľka sekcie spravodajstva a publicistiky Anna Sámelová. Predseda rady Igor Gallo si myslí, že vášne vyvolala aj "nešťastná dramaturgia" augustových diskusných relácií RTVS.
Manažment túto dramaturgiu obhajoval tým, že chcel charakter prázdninových diskusií odlíšiť od relácií v priebehu roka. Je presvedčený o tom, že diskusie tohto typu nemusia prinášať len konfrontáciu ideovo odlišných politických strán, ale aj porovnanie názorov strán, ktoré sú si blízke programom. "Nepovažujem to za chybu," zdôraznil generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.
Šéfka spravodajstva doplnila, že verejnoprávny vysielateľ má povinnosť vytvoriť priestor aj pre menšinový názor spoločnosti. V súvislosti s mediálne pertraktovanou rozhlasovou debatou, v ktorej sa stretli zástupcovia strán Republika a ĽSNS, upozornila na to, že RTVS nemôže dlhodobo ignorovať politické subjekty, ktoré "majú svojich reprezentantov v slovenskom i Európskom parlamente a ich idey a názory sú dlhodobo prítomné v SR". Upozornila tiež na to, že činnosť strán nebola zakázaná súdom. "Vo vysielaní však neprišlo k šíreniu ani jednej myšlienky fašistickej či komunistickej ideológie," zdôraznila Sámelová a odmietla obvinenia z propagácie fašizmu. Dodala, že diskusia sa mala pôvodne odvíjať od témy národných hodnôt, tento zámer však nabúralo odmietnutie zástupcu SNS zúčastniť sa na diskusii.
Šéf orgánu dohľadu RTVS súhlasí s argumentáciou o napĺňaní zákonných povinností a rešpektovaní menšinového názoru. Gallo je však presvedčený o tom, že dramaturgia augustových relácií, postavená na ideovo blízkych stranách, sa nevydarila. "Tie vášne, ktoré vznikli v sobotu, vyvolal aj takýto dramaturgický plán," upozornil. Myslí si, že "pasca" zvolenej dramaturgie sa prejavila i pri nedeľňajšej (20. 8.) televíznej diskusii O 5 minút 12 so zástupcami strán Smer-SD a Hlas-SD, ktorá bola výrazne poznačená slovnými konfrontáciami medzi hosťami a moderátorom.
Machaj rešpektuje fakt, že Gallo, resp. Rada RTVS môže mať iný názor ako manažment. Uistil, že dramaturgiu i samotné vysielanie letných politických diskusií bude s autormi bilancovať v dôkladnej analýze.


Zdroj: TASR

HOAX: Video neukazuje továreň na výrobu ľudského mäsa, išlo o televíznu satiru

  HOAX: 

 
Video neukazuje továreň na výrobu ľudského mäsa, išlo o televíznu satiru


Na sociálnych sieťach sa šíri video zo satirického dokumentu britskej televíznej stanice Channel 4 s falošným tvrdením, že ide o propagáciu konzumácie ľudského mäsa. Televízia aj moderátor relácie Gregg Wallace však uviedli, že išlo o satiru a video nezachytáva skutočné udalosti. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
"Greg Wallace, moderátor britskej reality šou o varení MasterChef, na Channel 4 inzeruje ľudské mäso na varenie. V laboratóriu sa ľudské tkanivo premení na väčšie kusy mäsa, ktoré možno použiť na varenie steakov, hamburgerov a klobás," píše sa v zavádzajúcom príspevku na telegramovom účte Zem&Vek.
Príspevok obsahuje video s upútavkou na reláciu, ktorú na svojom webe zverejnil britský denník The Independent. Už v tomto videu sa na úvod píše, že ide o satirický dokument.
To, že išlo satirickú reláciu, pre AFP uviedla televízia Channel 4 aj Gregg Wallace, ktorý verejne prezentoval, že na tomto videu je len hercom a celá relácia je satirou. Na konci 23-minútového videa sa v titulkoch spomína šéfka kastingu, herci a aj Jonathan Swift, írsky spisovateľ, ktorého esej z 18. storočia bola pre reláciu inšpiráciou.
Zavádzajúce príspevky na sociálnych sieťach ukazujú zábery zo začiatku relácie, v ktorej Wallace uvádza tému satirického dokumentu a vysvetľuje, že so stúpajúcimi nákladmi na život v Británii sa na trh dostávajú produkty z "ľudského mäsa".
V celej relácii Wallaceovi zamestnanci (ide o hercov) údajnej továrne vysvetľujú, že spracovanie ľudského mäsa zákony Európskej únie zakazovali, ale po britskom odchode z Únie to už možné je. Továreň vraj dostáva od darcov vzorky tkaniva, ktoré v laboratórnom prostredí vyrastie na mäsové "koláče". Z nich sa môžu robiť steaky alebo klobásy.
Channel 4 pre AFP uviedla, že relácia je čisto fiktívna a každý, kto sa v nej objavuje, bol buď hercom, alebo vedel o satirickej povahe relácie. V angličtine sa pre satirické dokumenty používa výraz mockumentary, čo je podľa slovníka Cambridge Dictionary film alebo televízna relácia nakrútená ako dokument, aby vymyslené udalosti vyzerali ako skutočné. To je aj prípad relácie "Greg Wallace: British Miracle Meat".
"Je to vtipné, ale zároveň ide o komentár nabádajúci k premýšľaniu o mimoriadnych krokoch, ku ktorým musia ľudia pristúpiť, aby sa v našej spoločnosti udržali počas krízy rastúcich životných nákladov nad vodou," uviedol pre AFP hovorca Channel 4.
Paul Leather z Wharf Media, PR spoločnosti zastupujúcej Gregga Wallacea, pre AFP povedal: "Môžem potvrdiť, že išlo o satiru a tvrdenia uvedené v relácii neboli pravdivé."
Tom Kingsley, programový riaditeľ Channel 4, pre BBC Culture uviedol, že cieľom tvorcov bolo "satiricky zachytiť spôsob, ako sa utrpenie spôsobené rastúcimi cenami životných potrieb stáva normálnym".
Podľa britského denníka The Guardian bola relácia jednou z najodvážnejších satirických diel, aké sa kedy objavili v britskej televízii. "Divák si ani neuvedomil, že sledoval čiernu komédiu prezentovanú ako dokument o chudobných ľuďoch, ktorí musia predávať svoje telo, aby mali na obživu," píše autor recenzie Stuart Heritage.


Zdroj: TASR

 

 

TV JOJ NA HRANE

TV JOJ NA HRANE


Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 24. augusta poslanec NR SR Juraj Krúpa (SaS) a Robert Kaliňák, kandidát na poslanca za Smer-SD.

Hovoriť budú o SIS bez riaditeľa, o situácii v bezpečnostných zložkách, o plánoch zmien v polícii, ale aj o základných rozdieloch v nastavení opatrení v ekonomickej sfére v prípade strán Smer-SD a SaSka. Divákom ponúkneme prieskum agentúry AKO pripravený pre reláciu Na hrane o „druhej voľbe“.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 24. augusta o 21:50 na JOJke.

TO JE TV!

 TO JE TV!

22. 8. 2023

Zomrel Toto Cutugno

Zomrel Toto Cutugno

Zomrel taliansky spevák a skladateľ Toto Cutugno. Preslávil sa chytľavými  hitmi | TA3

 


Vo veku 80 rokov zomrel v utorok taliansky spevák a autor hitu L'Italiano Toto Cutugno. Podľahol dlhej chorobe, ktorá sa v posledných mesiacoch zhoršila. Uviedol to spevákov manažér Danilo Mancuso, informovala agentúra ANSA.
Cutugno zomrel v milánskej nemocnici San Raffaele, kde bol hospitalizovaný, dodal Mancuso.
Toto Cutugno sa narodil 7. Júla 1943 v toskánskej obci Fosdinovo. Ikonou a symbolom talianskej hudby sa stal najmä vďaka hitu L'italiano z roku 1983. Dvakrát vyhral hudobný festival v Sanreme a v roku 1990 sa stal víťazom pesničkovej súťaže Eurovízie, kde zaspieval pieseň Insieme: 1992. V roku 1982 vystúpil aj na československom hudobnom festivale Bratislavská lýra.
Medzi jeho ďalšie hity patria skladby Solo Noi, Serenata či Soli.
V neskorších rokoch začal trpieť zdravotnými ťažkosťami. Nevyhol sa i kontroverziám: V roku 2019 mal koncertovať v Kyjeve, no skupina ukrajinských poslancov listom požiadala o vydanie zákazu vstupu za Cutugnove údajné proruské pozície. Cutugno sa však vyhlásil za "apolitického" a vypredaný koncert sa nakoniec uskutočnil.
So spevákom sa na sociálnych sieťach rozlúčila i talianska premiérka Girogia Meloniová, ktorá ho označila za "pravého Taliana", či speváci Angelo Braduardi a Pupo.

Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Internetový vyhľadávač Google v utorok oznámil, že otvoril ďalší, v poradí už druhý región cloudových služieb v Nemecku, v oblasti Berlín-Brandenbursko. TASR o tom informuje na základe správy DPA.
Google mal doteraz v najväčšej európskej ekonomike jeden cloudový región, ktorý tvorí zoskupenie dátových centier, a to vo Frankfurte nad Mohanom: V celej Európe ich teraz má už 12.
Nový cloudový región zabezpečí kratšie časy odozvy na prenos dát, uviedol Google. Zákazníci v Nemecku tak budú môcť zlepšiť spoľahlivosť svojich služieb tým, že ich rozložia na dve miesta, pričom obe budú prevádzkované v súlade s nemeckými zákonmi o ochrane údajov.
Starosta Berlína Kai Wegner v tejto súvislosti povedal, že "nové možnosti, ktoré Google Cloud Region prináša, urobia z oblasti Berlín-Brandenbursko ešte atraktívnejšie miesto na podnikanie pre mnoho rôznych sektorov".
Google má po celom svete 38 cloudových regiónov.

 

Copyright  © TASR 2023

 





Platforma na prehrávanie videí YouTube spúšťa inkubátor hudby, ktorý bude v spolupráci s umelcami a muzikantmi skúmať zapojenie umelej inteligencie (AI) v hudbe. Podnik, ktorý patrí do skupiny Alphabet, o tom dnes informoval na svojom blogu.
Prvým partnerom projektu bude spoločnosť Universal Music. Zapojí sa tak do neho okrem iného brazílska speváčka Anitta, Björn Ulvaeus z Abby či britsko-nemecký skladateľ modernej vážnej hudby Max Richter.
"Inkubátor prispeje k informovanosti o postupe YouTube pri spolupráci s niektorými z najinovatívnejších umelcov, skladateľov a producentov z celého hudobného odvetvia," uviedol na blogu šéf spoločnosti Neal Mohan.
Tento projekt podľa neho "pomôže zhromaždiť poznatky o experimentoch a výskume generatívnej umelej inteligencie", ktoré sa na platforme YouTube vyvíjajú. Dodal, že YouTube priberie ďalších partnerov.
Termínom generatívnej umelej inteligencie sú označované systémy, ktoré na základe tréningu na obrovskom množstve dát dokážu vytvárať zdanlivo originálne výstupy vo forme textov, obrázkov či hudby v reakcii na zadanie užívateľa. Do povedomia širokej verejnosti sa dostali najmä vďaka vlaňajšiemu sprístupneniu chatovacieho programu ChatGPT, ktorý vyvinula spoločnosť OpenAI podporovaná Microsoftom.
YouTube uviedol, že bude ďalej investovať do technológií poháňaných umelou inteligenciou, vrátane vývoja svojho nástroja pre správu autorských práv Content ID.

 

Copyright  © ČTK 2023

Hostia a témy diskusnej relácie TV Joj Analýzy Na hrane

 Hostia a témy diskusnej relácie 

 Analýzy Na hrane | JOJ.sk | Stránka, ktorá sa dá pozerať!

TV Joj Analýzy Na hrane


Analýzy Na hrane - politická diskusná relácia, ktorá voľne naväzuje na štvrtkový formát Na hrane. Nová relácia má ambíciu ponúknuť priestor analytikom, odborníkom, ale napríklad aj politikom, ktorí nedostávajú priestor vo večernej relácii.

Analýzy Na hrane majú predovšetkým webovú podobu, televízia ich vysiela
na spravodajskej televízii JOJ 24, na stránke Novinyplus.sk, na svojich webových platformách a na facebookovej stránke Na hrane TV JOJ, kde si štvrtkový politický duel našiel svoju stálu divácku základňu.

Hosťami relácie v utorok 22. augusta budú kandidát na poslanca NR SR (PS) Jaroslav Spišiak a Tibor Gašpar, kandidát na poslanca NR SR (SMER-SD).

Rozprávať sa budú o postoji k aktuálnym udalostiam spojeným prioritne s aktivitami NAKA, o očakávaniach vo vzťahu k ďalšiemu vývoju, ale aj o plánoch a návrhoch opatrení po voľbách v oblasti fungovania polície a bezpečnosti.

Nenechajte si ujsť reláciu Analýzy Na hrane v utorok 22. augusta od 18:00.

Seriálový hit Dunaj, k vašim službám sa vracia dnes

 Seriálový hit Dunaj, k vašim 

 

službám sa vracia dnes

Dramatický príbeh prvého obchodného domu naberá na obrátkach, diváčky a diváci budú so svojimi obľúbenými postavami prežívať nielen romantiku, ale aj veľmi ťažké časy.


Obľúbený dobový romantický seriál Dunaj, k vašim službám sa vracia na obrazovky televízie Markíza s novými epizódami. Premiérová 3. séria odštartuje
už 22. augusta 2023, diváčky a diváci si ju budú môcť vychutnávať opäť každý utorok a štvrtok o 20:30 hod., alebo v exkluzívnom 24-hodinovom predstihu na Voyo.

„Veľmi nás teší, že si diváčky a diváci obľúbili seriál Dunaj, k vašim službám, pripravili sme si pre nich hneď niekoľko noviniek. Do deja vstúpia nové postavy, ktoré významne zamiešajú kartami, tešiť sa môžu na nové zaujímavé priestory, vizuálne atraktívne exteriéry a v neposlednom rade prekvapivé zápletky a zvraty. Hviezdnu hereckú zostavu doplnia napríklad obľúbená Janka Kovalčíková alebo charizmatický český herec Jan Révai,“ prezradila Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza.

Od vyhlásenia Slovenského štátu sa mnoho vecí zmenilo a ľudia si musia zvykať na nové pravidlá. Na pozadí týchto historických okolností sa odohrávajú osudy jednotlivých postáv - majiteľov a zamestnancov obchodného domu Dunaj. Niektoré sú smutné, pravdivé, komické i romantické. Tiež však napínavé, plné dramatických zvratov a fatálnych rozhodnutí.

Nacistické Nemecko obsadilo Paríž. Walter Klaus (Ján Koleník), ktorý sa má čoskoro stať otcom, očakáva, že ho do francúzskej metropoly preložia. Keď Dunaj vyplaví telo mŕtvej tehotnej ženy, Klára (Kristína Svarinská) s Alenou (Lesana Krausková) sa obávajú, že ide o nezvestnú Evu (Petra Dubayová). Peter Kučera (Marek Rozkoš), ktorý sa vrátil zo svadobnej cesty, neprestáva myslieť na Kláru, tá však ich vzťahu nastavuje jasné hranice. Alena sa snaží zachrániť Jakubových (Matúš Kvietik) súrodencov, kým on zažíva krušné chvíle vo väzení. Morálna zásadovosť dostáva Rudolfa (Emil Horváth) do zložitej situácie. Tentokrát je však v hre nielen jeho spoločenské postavenie, ale aj sloboda. Urban (Martin Mňahončák) urobí v snahe ochrániť svoju Annu (Petra Polnišová) prekvapivý krok...

„Je to moja najobľúbenejšia séria, už sa so všetkými postavami dobre poznáme, vieme, čoho sú a nie sú schopné, takže sa nám ich životy a postoje k tomu, čo sa im deje, píšu jednoduchšie. A že sa im toho deje naozaj veľa, to ani netreba špeciálne zdôrazňovať, keďže sme v roku 1940,“ zhodnotila Evita Twardzik, vedúca vývoja hranej tvorby skupiny Markíza a členka tímu scenáristov a storylinistov Dunaja.

Obľúbená herečka Jana Kovalčíková v nových častiach seriálu stvárni postavu Leny, mladšej Helginej (Jana Majeská) sestry. Je odvážna, priama, ale rezignovaná a so zvláštnym smútkom v očiach. Prichádza do Bratislavy s desivým tajomstvom, ktoré odzrkadľuje dobu, rodinu, z ktorej pochádza a ktoré bude ovplyvňovať celý jej ďalší život, aj konanie.

Do deja Dunaja vstúpi aj Martin v podaní charizmatického českého herca Jana Révaia. Tichý, priamy a čestný muž, Jakubov otec, ktorý sa vracia z Ameriky. Bez peňazí a s veľkou jazvou na bruchu. Odhodlaný starať sa o svoje deti po smrti manželky, trpezlivý voči hnevu, ktorý neskrýva Jakub. Prečo sa celé mesiace neozýval? Čo sa stalo, že sa vrátil tak náhle?

Výroba tohto programu prebieha v súlade s postupmi udržateľnej produkcie, teda s maximálnym ohľadom na životné prostredie.

Dunaj k vašim službám III. štartuje už v utorok 22. augusta 2023 o 20:30 hod. na TV Markíza.



21. 8. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Bývalý americký prezident Donald Trump v nedeľu povedal, že vynechá stredajšiu (23. augusta) debatu kandidátov súperiacich o nomináciu Republikánskej strany do budúcoročných prezidentských volieb. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.
"Verejnosť vie, kto som a aké úspešné bolo moje pôsobenie vo funkcii prezidenta," uviedol Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social. "Preto sa nebudem na debatách zúčastňovať," dodal. Trumpov hovorca bezprostredne neobjasnil, či exprezident plánuje bojkotovať každú debatu pred republikánskymi primárkami, alebo len tie, ktoré sú už naplánované, píše AP.
Bývalý prezident a favorit republikánov už dlhšie vyhlasuje, že nevidí veľký význam pripojiť s k svojim súperom z Republikánskej strany počas prvej debaty, pripomína americká agentúra. Debata je na pláne v stredu v meste Milwaukee v americkom štáte Wisconsin.
Trump bol prezidentom USA od januára 2017 od januára 2021, keď ho v úrade nahradil víťaz prezidentských volieb z novembra 2020 Joe Biden. Trump sa však v roku 2024 plánuje uchádzať o znovuzvolenie.
Tento exprezident v súčasnosti čelí viacerým obžalobám vrátane obvinení z účasti na sprisahaní s cieľom zvrátiť výsledky prezidentských volieb z roku 2020. Usvedčenie v žiadnom z prípadov by mu však nebránilo v kandidovaní na prezidenta alebo vo výkone tejto funkcie, pripomenula AP.




Súd v New Yorku v piatok zamietol už štvrtý pokus bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa posunúť súdny proces v prípade ohovárania. Žalobu v roku 2019 podala novinárka E. Jean Carrollová a pojednávanie sa má začať v januári. TASR správu prevzala z agentúry AP a CNN.
Trump žiadal pozastavenie súdneho procesu, pretože sa usiluje uspieť s odvolaním voči inému rozhodnutiu súdu. V tomto prípade ide o odmietnutie exprezidentových tvrdení, že na vyjadrenia o Carrollovej sa vzťahuje prezidentská imunita.
Sudca Lewis Kaplan to označil za ďalší pokus o zdržiavanie. "Tento prípad bol po celé roky z väčšej miery pozastavený, najmä pre opakované úsilie pána Trumpa dosiahnuť odloženie," uviedol Kaplan. "Trumpov posledný návrh - jeho štvrtá takáto žiadosť - je ďalším takýmto pokusom nadmieru oddialiť vyriešenie tejto záležitosti," uviedol.
Trump sa vo voľbách v roku 2024 chce usilovať o znovuzvolenie. Súdny proces, ktorý sa má začať v januári, je jednou z viacerých žalôb, ktorým čelí.
Carrollová pri podávaní žaloby tvrdila, že Trump ju ohováral v prípade jej obvinení zo znásilnenia. Exprezident povedal, že novinárka nie je jeho typ a tiež povedal, že si obvinenia vymyslela s cieľom zvýšiť predaj svojej knihy



 

Copyright  © TASR 2023

Slovak Press Photo už pozná svojich víťazov

 Slovak Press Photo už pozná


 svojich víťazov


Dvanásty ročník súťaže novinárskej fotografie Slovak Press Photo už pozná svojich víťazov. Víťazstvo hlavnej ceny Grand Prix poputuje po prvýkrát do rúk mladej fotografky, ktorá sa už niekoľko rokov venuje téme LGBTI+ komunity. „Je to signálom objektivity a nezávislosti medzinárodnej poroty, ako aj indíciou, že nielen etablovaní fotožurnalisti z veľkých vydavateľských domov majú šancu na úspech a výhru, ale aj voľní fotografi,“ uviedla riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová. Zo série z názvom Protest pre Matúša a Jakuba porota vybrala fotografiu s názvom Kričiaci a plačúci aktivisti aj s ohľadom na vplyv, ktorý má táto téma na spoločnosť na Slovensku. „Aj na Slovensku je evidentný celosvetový trend nástupu novej generácie fotografov, ktorých pohľad a vnímanie reality bežných dní je značne odlišná od toho, na čo ste doteraz boli zvyknutí,“ skonštatovala medzinárodná porota. Mená všetkých finalistov zverejní organizátor súťaže najneskôr týždeň pred slávnostným odovzdávaním cien, ktoré sa uskutoční 21. septembra v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave.

Do súťaže sa zaregistrovalo 151 fotografov, ktorí spolu zaslali 1 495 fotografií, z toho 152 sérií. Z Poľska sa prihlásilo 11 fotografov, z Maďarska osem, z Českej republiky 11 a 17 fotografov bolo z Ukrajiny. „Teší nás množstvo a kvalita prihlásených fotografií. Samozrejme, je veľmi dôležité, že sa prihlásili aj fotografi z Vyšehradskej štvorky a Ukrajiny, ktorí poslali množstvo fotografií, postupne rastieme a z našej súťaže sa stáva kvalitný medzinárodný projekt,“ zhodnotila Garvoldtová. Mnohí súťažiaci sú víťazmi rovnakej súťaže vo svojich krajinách. Tohtoročná porota pracovala v zložení: Maral Deghati (predsedkyňa poroty, Getty Images, Francúsko), Espen Rasmussen – fotograf (agentúra VII, Nórsko), Alexander Chekmenev – fotograf, Ukrajina, Jindřich Štreit (fotograf a pedagóg, ČR) a Jana Hojstričová (fotografka a pedagogička, SR).

Medzi súťažnými prácami dominovali témy tragických udalostí, ktoré výrazne rezonovali v minulom roku v celej našej spoločnosti a stali sa tak nezmyselným a nepochopiteľným mementom nenávisti jednotlivca voči skupine ľudí. Množstvo súťažiacich mapovalo vo svojich fotografických prácach rôzne sociálne problémy, ochranu životného prostredia, klimatickú krízu, vojnu na Ukrajine a jej následky. Porota vyjadrila veľkú spokojnosť v medzinárodných kategóriách Každodenný život, Dlhodobý dokument a Príroda a životné prostredie, ktorých úroveň výrazne presahovala úroveň ostatných kategórií.


Zdroj: SITA


Na telo sa po letnej prestávke vrátilo ako najsledovanejší program dňa

 Na telo sa po letnej prestávke vrátilo 

ako najsledovanejší program dňa

Ďalšie najvyššie priečky v nedeľnom rebríčku sledovanosti obsadili večerné spravodajské relácie Počasie a Televízne noviny.


Na obrazovky televízie Markíza sa v nedeľu 20. augusta 2023 po skrátenej letnej prestávke vrátila dlhodobo divácky najúspešnejšia politická diskusná relácia Na telo. V oboch hlavných cieľových skupinách sa stala dokonca absolútne najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

Včerajšie vydanie, v ktorom moderátor Michal Kovačič vôbec prvý raz privítal vo vzájomnom dueli podpredsedu strany Demokrati Jaroslava Naďa a predsedu hnutia Republika Milana Uhríka, zvíťazilo so skvelým ratingom 5,4 % a vysoko nadpriemerným trhovým podielom 30,3 % v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54.

Obsahovo atraktívnu reláciu, ktorá priniesla aj čerstvý exkluzívny prieskum preferencií strán od agentúry FOCUS, si na Markíze po 13:00 hod. pozrelo 361-tisíc divákov starších ako 12 rokov, pričom dosah mala až na 459-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Ďalšie dve priečky v nedeľnom rebríčku sledovanosti obsadili večerné spravodajské relácie Počasie (rating 5,3 % / share 23,8 % v CS 12-54) a Televízne noviny (rating 4,9 % / share 24,5 % v CS 12-54). Aktuálne informácie o počasí si nenechalo ujsť 336-tisíc divákov a súhrn najdôležitejších udalostí dňa 333-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, so zásahom až 551-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Na obrazovkách stanice Markíza KRIMI v nedeľu výrazne zabodovala dvojitá dávka českého kriminálneho seriálu Špecialisti (rating 1,4 % / share 5,4 % a rating 1,3 % / share 7,0 % v CS 12-54).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE+TS0-3+HOSTIA. Reach je uvedený s podmienkou tri minúty a viac. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA



Markíza, Expres a Nový Čas sú naďalej najpopulárnejšie slovenské médiá

Markíza, Expres a Nový Čas sú naďalej

 najpopulárnejšie slovenské médiá

Televízia Markíza, Rádio Expres, denník Nový Čas, týždenník Plus 7 dní, dvojtýždenník TV Max a mesačníky Emma, Doma v záhrade a Evita magazín patrili v prvom a druhom kvartáli 2023 medzi najpreferovanejšie slovenské médiá. Vyplýva to z výsledkov národného prieskumu spotreby, médií a životného štýlu Market & Media & Lifestyle - TGI. Zber dát sa uskutočnil v termíne od 9. januára do 25. júna na vzorke 4181 respondentov. TASR o tom informovala Linda Kleinertová zo spoločnosti Median SK.
Celková čítanosť celoštátnych denníkov dosiahla hodnotu 26 percent opýtaných - pri metodike "čítal posledné vydanie". Za posledných 14 dní denníky čítalo 53 percent opýtaných. Prvú pozíciu si udržal Nový Čas s 11 percentami. Nasledujú denníky Pravda (šesť percent), Plus jeden deň a Sme (päť percent). Denníky Šport a Hospodárske noviny majú zhodne štvorpercentný podiel, Denník N mal čítanosť tri percentá.
Posledné vydanie týždenníka si aspoň prelistovalo 27 percent opýtaných. Najčítanejším bol týždenník Plus 7 dní (päť percent). Týždenníky Život, Nový Čas pre ženy, Báječná žena a Eurotelevízia mali trojpercentnú čítanosť. Dve percentá si prečítali Rytmus života a Slovenku.
Čítanosť pri dvojtýždenníkoch predstavuje 12 percent vo veku od 14 do 79 rokov. Najčítanejším bol TV max (päť percent). Nasleduje Relax s tromi percentami, Tele plus s dvoma percentami a dvojtýždenníky Žena a život a 100+1 s jedným percentom.
Celková čítanosť mesačníkov bola v sledovanom období na úrovni 43 percent. Najviac (päť percent) mali časopisy Emma, Doma v záhrade a Evita magazín. Štvorpercentnú čítanosť mali Záhradkár, Zdravie, Slovenský rybár a Futbal magazín.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval včera" predstavovala 52 percent populácie. Prvú pozíciu si udržalo Rádio Expres so 16 percentami, nasledujú Rádio Slovensko (14 percent) a Fun rádio (desať percent). Rádio Európa 2 a Rádio Vlna dosiahli počúvanosť osem percent, Rádio Melody si zaplo šesť percent. Siedmou najpočúvanejšou stanicou bolo Rádio Regina (päť percent).
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" dosiahla hodnotu 91 percent. Prvé miesto obsadilo opäť Rádio Expres (38 percent), nasledujú Rádio Slovensko a Fun rádio (zhodne 26 percent). Dvadsať percent počúvalo aspoň raz týždenne Rádio Vlna a Rádio Európa 2, nasleduje Rádio Melody (15 percent). Sedmičku uzatvára opäť Rádio Regina s desiatimi percentami.
Sumárna sledovanosť všetkých televízií bola 76 percent, čo predstavuje viac ako 3,3 milióna divákov. Najsledovanejšou bola TV Markíza s 33 percentami, druhá TV Joj zaznamenala 26 percent a tretia verejnoprávna Jednotka RTVS dosiahla 24-percentnú sledovanosť. Rovnaké poradie predstavuje aj trhový podiel - TV Markíza (27 percent), TV Joj (17 percent), Jednotka RTVS (16 percent).


Zdroj: TASR

Udalosti augusta '68 pripomína pamätná tabuľa venovaná novinárke Ote Plávkovej

Udalosti augusta '68 pripomína pamätná tabuľa


 venovaná novinárke Ote Plávkovej




Pamätnú tabuľu venovanú novinárke Ote Plávkovej prenasledovanej bývalým režimom dnes odhalili na budove štúdia RTVS na ulici Profesora Sáru 1 v Banskej Bystrici. Ako mesto informuje na sociálnej sieti, stalo sa tak pri príležitosti 55.výročia okupácie Československej socialistickej republiky vojskami Varšavskej zmluvy.

„V súčasnosti je, viac ako kedykoľvek predtým, dôležité pripomínať si spomienkovými podujatiami udalosti augusta ´68. Musíme sa z nich poučiť a urobiť všetko pre to, aby sa táto historická etapa v našich dejinách už nikdy viac neopakovala,“ uviedol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Ota Plávková v okupačnom roku 1968 pracovala ako redaktorka Československého rozhlasu banskobystrického štúdia, z ktorého riadila v pohnutých augustových dňoch vysielanie. Vo svojich komentároch otvorene kritizovala zlyhávanie socialistickej ekonomiky, vykonštruované politické procesy 50. rokov a obhajovala práva bežných ľudí. Bola zástankyňou Pražskej jari na čele s Alexandrom Dubčekom.

V roku 1968 ju za to z banskobystrického rozhlasu prepustili. Následne sa zamestnala ako administratívna úradníčka v Bratislave. V tom čase neustále čelila výsluchom Štátnej bezpečnosti, odpočúvaniu telefónu aj bytu, tajným prehliadkam a spoločenskej diskriminácii.

Po roku 1989 bola Banskobystričanka Ota Plávková rehabilitovaná. Zomrela 1. novembra 2002 v Bratislave. Pochovaná je na evanjelickom cintoríne v Lazovnej ulici v jej rodnom meste pod Urpínom.

V noci z 20. na 21. augusta 1968 vtrhli vojská Varšavskej zmluvy, okrem Rumunska, do Československej socialistickej republiky. Jednotky Poľska, Maďarska, Bulharska a Nemeckej demokratickej republiky sa neskôr stiahli, no ZSSR rozmiestnil svoje vojská na území ČSSR. Sovietske vojská sa nakoniec stiahli až v roku 1991. Nádeje vkladané do vtedajšieho obrodného demokratizačného procesu v komunistickej strane a spoločnosti vedené prvým tajomníkom ÚV KSČ Alexandrom Dubčekom okupácia zmarila a nastúpila takzvaná politika normalizácie. Za prvého, neskôr generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Československa bol na jar roku 1969 zvolený Gustáv Husák, ktorý sa v roku 1975 stal aj prezidentom. Okupácia si vyžiadala desiatky mŕtvych a stovky zranených. Československá vláda zaznamenala od 21. augusta do 3. septembra 1968 72 mŕtvych, napokon ich priznala 90. Počty zranených sa líšili. Vojská za sebou nechali zničené cesty a rozstrieľané fasády domov. Podľa odhadov vtedajšieho ministerstva financií bola výška priamych škôd 1,4 miliardy korún. Neskôr boli škody odhadnuté na 4,48 miliardy korún, nepriame škody však boli oveľa vyššie. V súvislosti s pozvaním vojsk Varšavskej zmluvy do krajiny sa pred súdom ocitli viacerí predstavitelia komunistického režimu, nikto však nebol potrestaný.




Zdroj: SITA

NEZABUDNIME!

  NEZABUDNIME!



20. 8. 2023

RTVS si pripomenie 55. výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy špeciálnym spravodajským vysielaním


RTVS si pripomenie 55. výročie okupácie Československa vojskami



Varšavskej zmluvy špeciálnym spravodajským vysielaním


55. výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy si RTVS pripomenieme špeciálnym spravodajským vysielaním na RTVS :24. V pondelok 21. augusta počas celého dňa ponúkne divákom vstupy z exteriérového štúdia na Šafárikovom námestí v Bratislave, odkiaľ odvysiela aj relácie Interview :24.

RTVS :24 ponúkne divákom v pondelok 21. augusta mimoriadne vstupy a rozhovory s historikmi, sociológmi a ďalšími respondentmi z externého štúdia na Šafárikovom námestí v Bratislave. Moderátorom špeciálneho vysielania bude Viliam Stankay.

Šafárikovo námestie v Bratislave je výrazným dejinným miestom, kde vznikli najznámejšie fotografie Ladislava Bielika (muž s odhalenou hruďou pred tankom), ktorý dramatické dianie v augustových dňoch v roku 1968 dokumentoval. Okrem toho na schodoch budovy Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave zomrela v tento deň mladá študentka Danka Košanová.

Z externého štúdia odvysiela RTVS :24 Interview :24 s Mirom Frindtom, ktorý privíta ako hosťa moderátora Petra Bielika, ktorý si zaspomína na rodičov - fotoreportéra Laca Bielika a novinárku Alicu Bielikovú. Obaja v čase invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa pracovali pre denník Smena. Alica Bieliková bola po revolúcii aj jednou z najvýraznejších moderátoriek Rádiožurnálu Slovenského rozh
lasu.

S fašistami sa nediskutuje

 S fašistami sa nediskutuje



 


 

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

   NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

V politike | TA3

TA3 V politike v nedeľu o 11.00:

  • Robert Fico, poslanec NR SR, predseda strany Smer-SD
  •  Boris Kollár, predseda NR SR, predseda hnutia Sme rodina

 



 

O 5 minút 12, naživo v nedeľu od 11:55 h, Jednotka a vo vysielaní :24.

Hostia:

  • člen predsedníctva a šéf volebného štábu strany Smer-SD Robert Kaliňák
  • poslanec NR SR, podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš

Okruhy a témy:

1. Aktuálna politická situácia, pozície k aktuálnym problémom a ich riešeniu (napr.: situácia v bezpečnostných zložkách, dôvera v OČTK a stav právneho štátu, kompenzácie cien energií samosprávam, stav verejných financií, inflácia, pomoc ľuďom..)

  • možnosti spolupráce resp. vymedzenia sa v konštruktívnom prístupe
  • riešenia pri riadení štátu a realizácii rôznych politík
  • postoje k aktuálnym výzvam v súvislosti so zahranično-politickým dianím

2. Scenáre a výzvy politického vývoja na Slovensku po voľbách


Reláciu moderuje Marek Makara.     


Na telo: Najaktuálnejšie témy s Michalom Kovačičom | TVNOVINY.sk
 

NAKA tento týždeň obvinila špičky bezpečnostných zložiek – súčasného a bývalého šéfa SIS a tiež riaditeľa Národného bezpečnostného úradu. Smer-SSD vyhlasuje, že ide o štátny prevrat. Prezidentka aj premiér tieto vyjadrenia odmietajú a verejnosť ubezpečujú, že inštitúcie riadne fungujú. K zásahu NAKA sa v pondelok uskutoční aj mimoriadna schôdza parlamentu.

 

Do volieb zostáva šesť týždňov, vyjadrenia jednotlivých strán o povolebnej spolupráci naznačujú, že zostavenie vlády bude náročné. V relácii prinesieme čerstvý prieskum preferencií strán od agentúry FOCUS.

 

Aktuálny vývoj ofenzívy na Ukrajine a či sa zmení zahranično-politická orientácia Slovenska po voľbách – aj o týchto témach sa bude moderátor Michal Kovačič už túto nedeľu 20. augusta 2023 v relácii Na telo rozprávať s bývalým ministrom obrany a podpredsedom strany Demokrati Jaroslavom Naďom a predsedom hnutia Republika Milanom Uhríkom.

 

Relácia Na telo sa tradične začína o 13:00 hod. na obrazovkách TV Markíza a na webe TVNOVINY.sk.