20. 8. 2023

RTVS si pripomenie 55. výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy špeciálnym spravodajským vysielaním


RTVS si pripomenie 55. výročie okupácie Československa vojskami



Varšavskej zmluvy špeciálnym spravodajským vysielaním


55. výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy si RTVS pripomenieme špeciálnym spravodajským vysielaním na RTVS :24. V pondelok 21. augusta počas celého dňa ponúkne divákom vstupy z exteriérového štúdia na Šafárikovom námestí v Bratislave, odkiaľ odvysiela aj relácie Interview :24.

RTVS :24 ponúkne divákom v pondelok 21. augusta mimoriadne vstupy a rozhovory s historikmi, sociológmi a ďalšími respondentmi z externého štúdia na Šafárikovom námestí v Bratislave. Moderátorom špeciálneho vysielania bude Viliam Stankay.

Šafárikovo námestie v Bratislave je výrazným dejinným miestom, kde vznikli najznámejšie fotografie Ladislava Bielika (muž s odhalenou hruďou pred tankom), ktorý dramatické dianie v augustových dňoch v roku 1968 dokumentoval. Okrem toho na schodoch budovy Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave zomrela v tento deň mladá študentka Danka Košanová.

Z externého štúdia odvysiela RTVS :24 Interview :24 s Mirom Frindtom, ktorý privíta ako hosťa moderátora Petra Bielika, ktorý si zaspomína na rodičov - fotoreportéra Laca Bielika a novinárku Alicu Bielikovú. Obaja v čase invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa pracovali pre denník Smena. Alica Bieliková bola po revolúcii aj jednou z najvýraznejších moderátoriek Rádiožurnálu Slovenského rozh
lasu.