21. 8. 2023

Slovak Press Photo už pozná svojich víťazov

 Slovak Press Photo už pozná


 svojich víťazov


Dvanásty ročník súťaže novinárskej fotografie Slovak Press Photo už pozná svojich víťazov. Víťazstvo hlavnej ceny Grand Prix poputuje po prvýkrát do rúk mladej fotografky, ktorá sa už niekoľko rokov venuje téme LGBTI+ komunity. „Je to signálom objektivity a nezávislosti medzinárodnej poroty, ako aj indíciou, že nielen etablovaní fotožurnalisti z veľkých vydavateľských domov majú šancu na úspech a výhru, ale aj voľní fotografi,“ uviedla riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová. Zo série z názvom Protest pre Matúša a Jakuba porota vybrala fotografiu s názvom Kričiaci a plačúci aktivisti aj s ohľadom na vplyv, ktorý má táto téma na spoločnosť na Slovensku. „Aj na Slovensku je evidentný celosvetový trend nástupu novej generácie fotografov, ktorých pohľad a vnímanie reality bežných dní je značne odlišná od toho, na čo ste doteraz boli zvyknutí,“ skonštatovala medzinárodná porota. Mená všetkých finalistov zverejní organizátor súťaže najneskôr týždeň pred slávnostným odovzdávaním cien, ktoré sa uskutoční 21. septembra v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave.

Do súťaže sa zaregistrovalo 151 fotografov, ktorí spolu zaslali 1 495 fotografií, z toho 152 sérií. Z Poľska sa prihlásilo 11 fotografov, z Maďarska osem, z Českej republiky 11 a 17 fotografov bolo z Ukrajiny. „Teší nás množstvo a kvalita prihlásených fotografií. Samozrejme, je veľmi dôležité, že sa prihlásili aj fotografi z Vyšehradskej štvorky a Ukrajiny, ktorí poslali množstvo fotografií, postupne rastieme a z našej súťaže sa stáva kvalitný medzinárodný projekt,“ zhodnotila Garvoldtová. Mnohí súťažiaci sú víťazmi rovnakej súťaže vo svojich krajinách. Tohtoročná porota pracovala v zložení: Maral Deghati (predsedkyňa poroty, Getty Images, Francúsko), Espen Rasmussen – fotograf (agentúra VII, Nórsko), Alexander Chekmenev – fotograf, Ukrajina, Jindřich Štreit (fotograf a pedagóg, ČR) a Jana Hojstričová (fotografka a pedagogička, SR).

Medzi súťažnými prácami dominovali témy tragických udalostí, ktoré výrazne rezonovali v minulom roku v celej našej spoločnosti a stali sa tak nezmyselným a nepochopiteľným mementom nenávisti jednotlivca voči skupine ľudí. Množstvo súťažiacich mapovalo vo svojich fotografických prácach rôzne sociálne problémy, ochranu životného prostredia, klimatickú krízu, vojnu na Ukrajine a jej následky. Porota vyjadrila veľkú spokojnosť v medzinárodných kategóriách Každodenný život, Dlhodobý dokument a Príroda a životné prostredie, ktorých úroveň výrazne presahovala úroveň ostatných kategórií.


Zdroj: SITA