27. 11. 2021

RTVS prinesie aj tento rok štyri adventné koncerty

 RTVS prinesie aj tento rok 

 RTVS prinesie aj tento rok štyri adventné koncerty



štyri adventné koncerty 

Slovensko Advent odvysiela Dvojka počas štyroch adventných nedieľ a zaspomína si aj na legendárneho Mekyho.

Slovensko Advent oslávi tento rok desiate výročie. RTVS odvysielala prvý adventný koncert už v roku 2011 a postupne sa na pódiu v úlohe moderátorov vystriedalo niekoľko obľúbených tvárí, vystúpilo množstvo známych umelcov.

 

V roku 2014 zahral a zaspieval v rámci jedného z koncertov Miroslav Žbirka. Legenda česko-slovenskej pop music, ktorá navždy odišla 10. novembra, sa objaví v zostrihu toho najlepšieho, čo mohli diváci vidieť za posledných desať rokov.

Tohtoročné adventné koncerty na Dvojke sú naplánované na nedele 28. novembra, 5. decembra, 12. decembra a 19. decembra. V posledný slávnostný večer vystúpi v Moyzesovej sále slovenská speváčka Mária Čírová.

Nezmeškajte večery plné silných príbehov, skvelých hostí a nádhernej hudby, ktoré vás naladia na blížiace sa vianočné sviatky.

 

 

Cena Nadácie Tatra banky za umenie

Cena Nadácie Tatra banky za umenie

Kto získa Cenu Nadácie Tatra banky za umenie? | Tatra banka 
Šesť slovenských umelcov sa v piatok stalo laureátmi Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. Nadácia ich vyhlásila po 26. raz. Informovala o tom hovorkyňa banky Simona Miklošovičová.
Za audiovizuálnu tvorbu získal ocenenie Juraj Johanides za réžiu cyklu Chvíľka poézie, ktorú natočil pre RTVS. V kategórii divadlo ocenila nadácia Slávu Daubnerovú za réžiu, scenár a herecký výkon v inscenácii SĽUK-u Masterpiece. Zuzana Gombošová dostala cenu za dizajn, konkrétne za vytvorenie biomateriálu Malai.
V kategórii hudba sa stal laureátom Andrej Šeban za autorstvo a interpretáciu Rock and Roll z Rači. Za poviedkový komiks Eklektik Bastard ocenili Ivanu Gibovú v kategórii literatúra. Juraj Gábor získal ocenenie za multikontextuálny projekt Dopĺňanie Sphéry/Completing the Sphere.
Nadácia ocenila aj mladých tvorcov do 30 rokov. Ocenenie Mladý tvorca v tomto roku získali Adam Gajdoš a Kristína Tomanová za námet dokumentárneho seriálu Ikony a Slávka Zámečníková za titulnú postavu v opere Korunovácia Poppey. Ďalej to boli Andrej Čanecký a Andrej Barčák za vizuálnu identitu Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, Richard Autner za autorstvo a interpretáciu albumu Odpovede, Dominika Moravčíková za knihu básní Deti Hamelnu, ako aj Kvet Nguyen za autorskú výstavu Reframing possibilities.



Zdroj: TASR

Zomrel Stephen Sondheim

Zomrel Stephen Sondheim

Musical theatre icon Stephen Sondheim dies at 91 - BBC News
Americký hudobný skladateľ a textár Stephen Sondheim zomrel vo veku 91 rokov. Správu o umelcovom úmrtí zverejnil Rick Miramontez, šéf public relations a komunikačnej agentúry DKC/O&M. Sondheimov advokát Rick Pappas pre denník The New York Times povedal, že skladateľ zomrel v piatok vo svojom dome v Roxbury v štáte Connecticut.

Sondheim je autorom hudby a textov piesní k muzikálom ako napríklad West Side Story, A Funny Thing Happened on the Way to the Forum, Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street alebo Malá nočná hudba. Sondheim si počas svojej kariéry vyslúžil nominácie na Grammy a Zlatý Glóbus, a za pieseň Sooner or Later (I Always Get My Man) z filmu Dick Tracy (1990) dostal Oscara.



Zdroj: SITA

TO JE TV!

 TO JE TV!

26. 11. 2021

Miniséria s názvom Prípad Roubal na VOYO!

Miniséria s názvom 


Prípad Roubal na VOYO!

 

 Najobľúbenejšia slovenská streamovacia služba VOYO dnes, v piatok 26. novembra 2021, štartuje úplne novú etapu z hľadiska ponúkaného obsahu a prináša doslova nový level zábavy! Predplatiteľom je už v tejto chvíli k dispozícii prvá epizóda mrazivej 3-dielnej minisérie s názvom Prípad Roubal, ktorá je inšpirovaná skutočnými udalosťami a činmi jedného z najväčších sériových vrahov československej histórie Ivana Roubala. Ide o prvý z množstva pripravovaných projektov, ktoré sú vyrábané exkluzívne pre VOYO pod značkou VOYO Originál.

RTVS pristupuje k modernizácii terestrickej distribúcie

 RTVS pristupuje k modernizácii

 terestrickej distribúcie

Jednou z dlhodobých priorít RTVS je prinášať svojim divákom nielen obsahovo, ale aj technicky čo najkvalitnejšie vysielanie. Aj z tohto dôvodu je nutné, aby RTVS pristúpila k modernizácii a technologickým zmenám v súvislosti s poskytovaním kvality televízneho vysielania v HD rozlíšení.


RTVS 13. decembra ukončí vysielanie svojich televíznych programových služieb v pozemnej, terestrickej distribúcií v kompresnom formáte MPEG-2. Po tomto termíne skončí v ponuke verejnoprávneho multiplexu Jednotka SD a programové služby Dvojka SD a Trojka SD budú šírené ďalej už len v efektívnejšom kompresnom formáte MPEG-4.

Zmeny spojené s vypínaním MPEG-2 distribúcie jednotlivých televíznych okruhov v pozemnom vysielaní sa dotknú predovšetkým majiteľov televíznych prijímačov a set top boxov prvej generácie. Diváci RTVS, ktorí na sledovanie programov využívajú prijímač, ktorý podporuje výlučne štandard vysielania DVB-T/MPEG-2 resp. používajú na sledovanie televízor alebo set top box starší odhadom viac ako 6 - 7 rokov, môžu z dôvodu týchto technologických inovácií o vysielanie svojich obľúbených programov prísť.

„V snahe o skvalitnenie nášho televízneho vysielania prosíme divákov pozemného vysielania, ktorí používajú vyššie spomínané staršie typy zariadení, aby si pred 13. decembrom zaobstarali odporúčaný typ televízneho prijímača, resp. set topu boxu, vďaka ktorému budú môcť vysielanie RTVS sledovať vo vyššej kvalite, bez poplatkov a v plnej programovej ponuke povedal riaditeľ sekcie techniky RTVS Roman Skřivánek.

RTVS definitívne prechádza na kompresný systém MPEG-4 po desiatich rokoch terestrickej distribúcie. Ukončenie SD MPEG-2 vysielania je nevyhnutné pre efektívnejšie využitie kapacity verejnoprávneho multiplexu a najmä umožňuje RTVS zaradiť novú programovú službu, ktorú veríme, že diváci v predvianočnom období privítajú.

 

Foltin vyzval vedenie RTVS, aby zintenzívnilo boj proti ochoreniu COVID-19

 Foltin vyzval vedenie RTVS, aby zintenzívnilo

 

 boj proti ochoreniu COVID-19 

Koaličný poslanec parlamentu Roman Foltin (SaS) vyzval vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), aby zintenzívnilo boj proti ochoreniu COVID-19. Ako napísal vo svojom profile na sociálnej sieti, boj s koronavírusom musí byť intenzívnejší aj vo verejnoprávnych médiách.

„Je na mieste, aby RTVS vysielala skutočné zábery z covidových oddelení a reálny pohľad na utrpenie pacientov. Aj toto je jedna z možností, ako zvýšiť záujem o očkovanie a vyvrátiť presvedčenie podaktorých, že sa jedná len o akúsi ,chrípočku´," priblížil. Denné reportáže z nemocníc by podľa neho mohli zvýšiť objektívne informovanie o aktuálnej situácii. „Som presvedčený o tom, že televízia má obrovský vplyv najmä na staršiu generáciu, ktorá je najviac ohrozená koronavírusom. Aj z tohto dôvodu vyzývam RTVS, aby konalo," dodal Foltin.

 

Zdroj: SITA

VÝROKY TÝŽDNA

  VÝROKY TÝŽDNA 

Na obrázku môže byť 1 osoba a text, v ktorom sa píše „Romana Tabak 7 minutes ago VZNIK NAŠEJ SLOVENSKEJ REPUBLIKY NEZAČAL KORONOU A ANI ÃOU NESKONČÍ! ZVLÁDNEME TO VŠETCI SPOLU!“

 

Na obrázku môže byť 1 osoba a text, v ktorom sa píše „Orange 8:50 98 Igor Matovic Igor Matovic 11h h Ak budete dobrí, tak možno aj imetku dostanete,) 2,4 tis. Páči sa mi to 940 komentárov Komentár Zdielat“

 

"Nejaká paralela by tu bola, obaja revolucionári si dali záležať na vizuáli: Lenin burcoval Rusov z obrneného transportéru, Matovič cez deti, baletku a hokejistu. Obsahu síce celkom nerozumiem, no vnímam, že tí, o ktorých viem, že tomu rozumejú, sú dosť vydesení.“
Ján Štrasser


"Skôr ako ústavný zákon na ochranu novinárov by bolo potrebné prijať zákon na ochranu pred novinármi a nepravdivými informáciami, ktoré predkladajú verejnosti.Vo verejnosti v tejto podobe vyvolá ešte väčšiu averziu voči novinárom.“
Rober Fico

100. výročie narodenia Alexandra Dubčeka si RTVS pripomenie naprieč celým svojím vysielaním

100. výročie narodenia Alexandra Dubčeka si RTVS pripomenie

 

 naprieč celým svojím vysielaním

Alexander Dubček je jednou z popredných postáv slovenskej histórie. 27. novembra 2021 by oslávil svoje 100. narodeniny. RTVS si na neho zaspomína vo viacerých reláciách televízneho i rozhlasového vysielania.

Televízna Jednotka v piatok, 26. novembra o 22.20 h, odvysiela film Dubček - krátka jar, dlhá zima a v nedeľu, 28. novembra o 17.30 h, slávnostný program Ľudská tvár politiky - 100. výročie narodenia Alexandra Dubčeka.

Dvojka venuje téme vo svojom vysielaní hneď viacero relácií. Vo štvrtok, 25. novembra o 14.05 h odvysiela Dvojka taliansko-slovenský dokumentárny film Korene budúcnosti, ktorý zachytáva život a dobu Alexandra Dubčeka. Film obsahuje bohaté archívne dokumentárne materiály z MOSFILMU (príchod nadšených budovateľov komunizmu z európskych štátov), ale aj autentické živé dokumenty z vrcholu Dubčekovej politickej kariéry, až po jeho pád. Bezprostredne v deň 100. výročia Dubčekových narodenín, 27. novembra, privíta Dvojka v relácii Anjeli strážni Dubčekovcov jeho syna, Pavla, o 21.05 h. Neskôr, o 21.30 h, si diváci môžu pozrieť dokument Vycestovacia doložka pre Dubčeka, ktorý zachytáva jeho sledovanie a peripetie pri prevzatí doktorátu honoris causa od Bolognskej univerzity, ktoré záviselo od získania “vycestovacej doložky”.

Televízna Trojka si toto významné výročie pripomenie vo štvrtok 25. novembra o 21.15 h dokumentom Blízky človek a v nedeľu, 28. novembra o 13.40 h, dokumentom Sedemdesiatnik Alexander Dubček.

Výročie neopomenie ani rozhlasové vysielanie RTVS. Rádio Slovensko odvysiela už v piatok 26. novembra Nočnú pyramídu s historikom Ústavu pamätí národa, Petrom Jašekom. V sobotu, 27. novembra, privítajú moderátori Barbara Štubňová a Juraj Šimko v živom vysielaní Laca Halamu, režiséra filmu Dubček. Slovo dostane aj Lýdia Mikušová, lektorka pôsobiaca v rodnom dome Alexandra Dubčeka v Uhrovci. Ďalším hosťom bude aj Adrián Jastraban, herec, ktorý si zahral samotného politika v životopisnom filme Dubček.

Rádio Devín pre svojich poslucháčov pripravilo tri umelecko-publicistické pásma venované osobnosti a životu Alexandra Dubčeka. Prvým bude v nedeľu 28. novembra o 12.00 h pásmo Emil Benčík: Tohto človeka sme mali radi, druhým 5. decembra o 12.00 h Emil Benčík: Prvý muž Pražskej jari, 1. časť a posledným pásmo Emil Benčík: Prvý muž Pražskej jari, 2. časť, ktoré sa odvysiela 12. decembra o 12.00 h.

Poslucháči Rádia Regina Stred spoznajú Dubčeka v relácii Štvorlístok cez rozprávanie uznávaného slovenského míma Milana Sládka, ktorý sa s ním síce nikdy nestretol, no celý život vnímal jeho pokrokovosť, humor, neľahký osud, ale aj nadšenie, ktoré vzbudzoval v zahraničí, kde Sládek žil. Relácia bude súčasťou vysielania 27. novembra po 10.30 h.

Napokon Rádio Regina Západ si na významnú slovenskú politickú osobnosť zaspomína v relácii Panoráma Rádia Regina Západ 27. novembra od 9.00 do 11.30 h. V rubrike Uličky sa poslucháči pomyselne prejdú miestami, ktoré sa spájajú s osobnosťou Alexandra Dubčeka alebo sú po ňom pomenované. Redaktorka Barbora Jurenová prinesie rozhovor s pamätníčkou Máriou Janou Jablonskou z Uhrovca a so študentami, ktorí sa zúčastnili na celoslovenskej literárnej súťaži “Mládež a odkaz Alexandra Dubčeka”. Po 10.00 hod. bude hosťom moderátora Richarda Šümeghyho v Panoráme Rádia Regina Západ historik Historického ústavu SAV, Stanislav Sikora, expert na život a osobnosť Alexandra Dubčeka.

25. 11. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Európska komisia, oficiálne webové sídlo


Európska komisia (EK) predložila vo štvrtok návrh týkajúci sa transparentnosti a zacieľovania politickej reklamy v Európskej únii.
Podľa nových pravidiel by každá politická reklama mala byť jasne označená ako reklama s uvedením informácií aj o tom, kto za ňu zaplatil a koľko. Techniky zacieľovania a zosilňovania politického obsahu by mali byť podrobne vysvetlené a použitie osobných údajov bez výslovného súhlasu danej osoby zakázané.
Cieľom EK je podporiť inkluzívnu a rovnocennú účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2024, ako aj v komunálnych voľbách v celej EÚ.
Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v tejto súvislosti uviedla, že voľby nesmú byť súťažou pokútnych a netransparentných metód a ľudia musia vedieť, prečo reklamu vidia a kto a koľko za ňu zaplatil. "Nové technológie by mali byť nástrojmi emancipácie, nie manipulácie. Tento ambiciózny návrh pozdvihne transparentnosť politických kampaní na úplne novú úroveň a obmedzí neprehľadné techniky zacieľovania," uviedla v správe pre médiá.
Podľa EK v období digitálnej transformácie ľudia musia vedieť ľahko rozlíšiť, či sa pozerajú na platený politický obsah, a musia mať možnosť zúčastňovať sa na otvorených diskusiách, ktoré nie sú ovplyvnené dezinformáciami, zasahovaním a manipuláciou. Každému by malo byť jasné, kto je sponzorom politickej reklamy a prečo.
Pojem "politická reklama" bude zahŕňať reklamu politického činiteľa, pre politického činiteľa alebo v jeho mene, ako aj reklamu zameranú na aktuálne problémy, ktorá môže ovplyvniť výsledok volieb alebo referenda či volebné správanie.
Platená politická reklama musí byť jasne označená a musí uvádzať meno sponzora i oznámenie o transparentnosti, v ktorom sa musia uvádzať tieto položky: suma vynaložená na politickú reklamu; zdroje použitých financií; súvislosť medzi reklamou a voľbami alebo referendami.
Techniky zacieľovania a zosilňovania politického obsahu, v ktorých sa využívajú alebo odvodzujú citlivé osobné údaje (etnický pôvod, náboženské presvedčenie, sexuálna orientácia), budú zakázané. Povolené budú len vtedy, ak k nim dá dotknutá osoba výslovný súhlas.
Po prvý raz bude povinné zahrnúť do reklamy informácie o tom, prečo reklama cieli na konkrétnu osobu. Takisto bude povinné zverejniť, na aké skupiny osôb bola reklama zacielená, na základe akých kritérií a s akými nástrojmi alebo metódami. Politická reklama sa neuverejní, ak nebude spĺňať všetky požiadavky na transparentnosť.
Členské štáty zavedú účinné, primerané a odrádzajúce pokuty za porušenie pravidiel transparentnosti politickej reklamy.
Komisia vo štvrtok navrhla aj revíziu pravidiel Európskej únie o financovaní európskych politických strán a nadácií. Cieľom je uľahčiť interakciu európskych politických strán s národnými členskými stranami i so zahraničím, zvýšiť transparentnosť, najmä pokiaľ ide o politickú reklamu a dary, znížiť administratívnu záťaž a zvýšiť finančnú životaschopnosť európskych politických strán a nadácií.
Okrem toho EK navrhla aktualizovať pravidlá európskych a komunálnych volieb týkajúce sa občanov EÚ, ktorí bývajú v inom členskom štáte, než je štát, ktorého sú štátnymi príslušníkmi. Takýchto "migrujúcich" občanov je približne 13,5 milióna, ale len málo z nich využíva právo voliť v európskych a komunálnych voľbách. Komisia navrhla zmeny tak, aby títo občania mohli voliť v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2024. Návrh obsahuje aj záruky pre migrujúcich občanov EÚ, že nebudú vyradení zo zoznamu voličov v krajine svojho pôvodu.
O návrhoch Európskej komisie budú rokovať Európsky parlament a Rada EÚ, pričom nové pravidlá by mali nadobudnúť účinnosť najneskôr na jar 2023, čiže jeden rok pred voľbami do Európskeho parlamentu. Členské štáty by ich mali dovtedy v plnej miere implementovať.


Copyright © TASR 2021

 


Dáni reagujú na dvoch zatknutých novinárov v Katare. Dostali odporúčanie,  aby MS 2022 nepokrývali osobne
Dánska asociácia novinárov neodporúča svojim členom, aby v decembri 2022 osobne pokrývali vystúpenie futbalovej reprezentácie Dánska na majstrovstvách sveta v Katare. Ako dôvod uviedla, že tejto arabskej krajine nemôžno dôverovať.
"Neverím Kataru. Obácam sa, že všetci, ktorí kritizujú miestnu vládu, riskujú zmiznutie alebo dlhý čas vo väzení, kde sa s nimi nebude zaobchádzať v rukavičkách," uviedol aktuálny šéf asociácie Allan Boye Thulstrup a pokračoval: "Nemá zmysel, že Katar najprv sľúbi, že môžu pracovať bez prekážok, no potom dvoch novinárov zatkne." Dánska asociácia novinárov združuje viac ako 18-tisíc členov.
Dáni týmto vyhlásení reagovali na udalosti z predchádzajúcich dní, keď v Katare zatkli dvoch novinárov z Nórska, keď sa snažili získať materiál z pracovného tábora migrantov, ktorí sa podieľajú na príprave budúcoročného svetového šampionátu vo futbale. Počas pobytu za mrežami im polícia zabavila všetko pracovné vybavenie.
Katarská vláda Nórov obvinila z "porušovania súkromného majetku a natáčania bez povolenia". Oboch novinárov zo severu Európy neskôr prepustili na slobodu. Po návrate do Nórska tvrdili, že na natáčanie mali ústny súhlas osôb, ktoré natáčali.
"Teraz úrady v Katare vedia, čo sa nachádza na nahrávkach. Ak novinári boli v kontakte so zdrojmi, ktoré kritizujú vládu, tak je ohrozená ochrana týchto zdrojov," dodal Allan Boye Thulstrup.
Katar počas príprav na MS 2022 dlhodobo čelí z rôznych strán kritike za podmienky, v akých musia pracovať migranti, prevažne z chudobných krajín Ázie či Afriky.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

 

 

RTVS sa nestotožňuje s rozhodnutím ÚVO pri zákazke na telekomunikačné služby

RTVS sa nestotožňuje s rozhodnutím ÚVO 
 
pri zákazke na telekomunikačné služby


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa nestotožňuje s rozhodnutím Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) v prípade zákazky na telekomunikačné služby. Podá voči nemu v zákonom stanovenej lehote žalobu na príslušný súd. Pre TASR to uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.
Skonštatovala, že RTVS pri zadávaní predmetnej zákazky postupovala na základe výnimky, ktorú stanovuje priamo zákon o verejnom obstarávaní a ktorá sa vzťahuje na zadávanie zákaziek, ktorých hlavným účelom je umožniť verejnému obstarávateľovi využívanie verejnej elektronickej komunikačnej siete. "V záujme hospodárnosti, efektívnosti a účelnosti bol pred zadaním predmetnej zákazky vykonaný prieskum trhu a na základe jeho výsledkov bola vybraná najvýhodnejšia ponuka," priblížila.
ÚVO pri kontrole zmlúv a dodatkov na telekomunikačné služby, ktoré boli zadávané viacerými verejnými obstarávateľmi, konštatoval porušenie zákona o verejnom obstarávaní. "Môžem potvrdiť, že úrad kontroloval zmluvy a dodatky ministerstva školstva, ministerstva pôdohospodárstva, ministerstva práce, ministerstva vnútra a Rozhlasu a televízie Slovenska, viaceré z nich aj na podnet Slovensko.Digital. Úrad preukázal, že uvedení verejní obstarávatelia zabezpečili telekomunikačné služby v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní," zdôraznil predseda úradu Miroslav Hlivák.
Títo verejní obstarávatelia podľa ÚVO zadali zmluvy či dodatky na telekomunikačné služby na základe výnimky zo zákona o verejnom obstarávaní. Úrad však podľa Hliváka preukázal, že použitie výnimky uplatnili v rozpore so zákonom.


Zdroj: TASR

TO JE TV!

 TO JE TV!

24. 11. 2021

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 

Po včerajšom ústnom vypočutí žiadateľov dnes Rada rozhodla o pridelení voľných frekvencií na terestriálne rozhlasové vysielanie. Najviac frekvencií získal vysielateľ Best FM Media, spol. s r.o. Ide o frekvencie, na ktorých spoločnosť v súčasnosti vysiela programovú službu Rádio BEST FM. Dôvodom zaradenia frekvencií do výberového konania je maximálna zákonná platnosť licencie 16 rokov, ktorá nastane v roku 2023. V dostatočnom predstihu s cieľom nenarušiť kontinuitu využívania frekvencií ich preto Rada zaradila do výberového konania a súčasní vysielateľ sa musel opätovne uchádzať o ich pridelenie. Rada udelila spoločnosti licenciu na ďalších osem rokov a pridelila jej všetkých 23 frekvencií, na ktorých aktuálne vysiela, napriek tomu, že o šesť z nich prejavili vo výberovom konaní záujem aj dvaja iní vysielatelia. Jednej z nich, 95,5 MHz Nové Mesto nad Váhom, sa spoločnosť SITY MEDIA, s.r.o. v rámci včerajšieho ústneho vypočutia vzdala; kolízne tak ostali len frekvencie, o ktoré sa uchádzal popri ich terajšom prevádzkovateľovi aj vysielateľ SUB FM s.r.o.

V podobnej situácii bola spoločnosť Rádio ON s.r.o. Aj platnosť licencie na vysielanie jej programovej služby THE END sa končí v roku 2023 a zo zákona ju nie je možné viac predĺžiť, spoločnosť sa preto o frekvencie, na ktorých aktuálne vysiela, musela znova uchádzať vo výberovom konaní. Rada na základe ústneho vypočutia a predložených podkladov udelila spoločnosti licenciu na ďalších osem rokov a pridelila jej všetky tri frekvencie, ktoré využíva, hoci sa aj o ne uchádzali tiež iní záujemcovia. Keďže spoločnosť FM Media s.r.o. počas ústneho vypočutia oznámila, že sa dvoch bratislavských frekvencií vzdáva, na zváženie ostala len tretia frekvencia balíka, o ktorú sa uchádzal aj vysielateľ SUB FM s.r.o.

Jediným novým projektom, ktorý bol vo výberovom konaní predstavený, je projekt Detského rádia Mareka Petráša, ktorý je dlhoročným vysielateľom Rádia Košice. Rada mu pridelila všetky frekvencie, o ktoré sa vo výberovom konaní uchádzal, a tak môže Detské rádio spustiť na štyroch frekvenciách v Košiciach, Prešove, Banskej Bystrici a v Žiline. Okrem toho Marek Petráš získal aj frekvenciu 97,4 MHz Stará Ľubovňa pre posilnenie pokrytia Rádia Košice.

Svoje pokrytie rozšíri tiež vysielateľ Rádio Mária Slovensko, s.r.o. pre svoje Rádio Mária, a to o štyri frekvencie, rovnako ako vysielateľ JF Property group s.r.o., vysielateľ programovej služby Rádio Prešov. Spoločnosti D.EXPRES, k.s. pridelila Rada pre účely vysielania EUROPA 2 obe frekvencie, o ktoré žiadala. Po jednej frekvencii získali vysielatelia Trnavského rádia a BB FM Rádia.

Dnešné rozhodovanie Rady o pridelení jednotlivých frekvencií bolo v záujme čo najväčšej transparentnosti, tak, ako včerajšie verejné vypočutie žiadateľov, ktoré rozhodovaniu predchádzalo, prenášané naživo prostredníctvom youtube kanálu Rady, kde ostáva dostupné vo forme záznamu.

Zoznam všetkých frekvencií a úspešných uchádzačov ukončeného výberového konania je uvedený v tabuľke.

 


 

Lokalita

Frekvencia
[MHz]

Výkon
[W]

Úspešný žiadateľ

Novo zaradené frekvencie

Banská Bystrica

100,3

50

BB FM s.r.o.

Piešťany

107,9

100

Trnavská produkčná s.r.o.

Frekvencie pridelené spoločnosti Radio ON s.r.o.
(platnosť licencie sa končí 17. 8. 2023)

Bratislava – Devínska Nová Ves

97,2

100

Radio ON s.r.o.

Bratislava - Technopol

97,2

250

Bratislava

106,1

50

Radio ON s.r.o.

Frekvencie pridelené spoločnosti Rádio Prešov, s.r.o.
(platnosť licencie sa končí 21. 8. 2023)

Prešov

91,4

500

JF Property group s.r.o.

Humenné

95,0

100

JF Property group s.r.o.

Stará Ľubovňa

97,4

500

Marek Petráš (Rádio Košice)

Košice

97,7

200

JF Property group s.r.o.

Poprad

106,6

200

JF Property group s.r.o.

Frekvencie pridelené spoločnosti Best FM Media, spol. s r.o.
(platnosť licencie sa končí 5. 12. 2023)

Bratislava

88,0

50

Best FM Media spol. s r.o.

Žarnovica

88,1

200

Best FM Media spol. s r.o.

Zvolen

88,1

200

Best FM Media spol. s r.o.

Nitra

88,2

200

Best FM Media spol. s r.o.

Považská Bystrica

89,5

300

Best FM Media spol. s r.o.

Poprad

90,3

200

Best FM Media spol. s r.o.

Kotešová

90,4

200

Best FM Media spol. s r.o.

Bratislava

90,6

50

Best FM Media spol. s r.o.

Žiar nad Hronom

91,0

160

Best FM Media spol. s r.o.

Piešťany

91,6

500

Best FM Media spol. s r.o.

Trebišov

93,0

250

Best FM Media spol. s r.o.

Trnava

93,0

200

Best FM Media spol. s r.o.

Košice

93,8

2 000

Best FM Media spol. s r.o.

Prešov

94,0

500

Nové Mesto nad Váhom

95,5

500

Best FM Media spol. s r.o.

Banská Bystrica

95,6

500

Best FM Media spol. s r.o.

Bratislava

95,6

100

Best FM Media spol. s r.o.

Žilina

98,0

250

Best FM Media spol. s r.o.

Trenčín

98,9

500

Best FM Media spol. s r.o.

Malacky

99,7

50

Best FM Media spol. s r.o.

Spišská Nová Ves

103,3

200

Best FM Media spol. s r.o.

Bratislava

105,5

50

Best FM Media spol. s r.o.

Stupava

105,6

100

Best FM Media spol. s r.o.

Frekvencie pridelené spoločnosti Mediálna a kultúrna spoločnosť Topoľčany, s.r.o.
(platnosť licencie sa končí 20. 12. 2023)

Topoľčany

102,9

250

nepridelená (žiadny záujemca)

Opakovane zaradené frekvencie
(vo výberovom konaní „Jeseň 2020“ o ne nikto nepožiadal)

Banská Bystrica

91,3

500

Rádio Mária Slovensko s.r.o.

Rimavská Sobota

92,9

150

D.EXPRES, k.s.

Spišská Nová Ves

97,7

300

nepridelená (žiadny záujemca)

Banská Bystrica

98,7

500

Marek Petráš (Detské rádio)

Žilina

101,9

500

Rádio Mária Slovensko s.r.o.

Žilina

104,2

500

Marek Petráš (Detské rádio)

Martin

107,2

250

Rádio Mária Slovensko s.r.o.

Frekvencie uvoľnené ich odňatím, resp. zánikom licencie

Prešov

104,1

500

D.EXPRES, k.s.

Topoľčany

94,7

150

nepridelená (žiadny záujemca)

Košice

102,5

500

Marek Petráš (Detské rádio)

Prešov

102,7

250