22. 11. 2021

Rezort kultúry plánuje vytvoriť referenčný register vlastníkov médií

 Rezort kultúry plánuje vytvoriť referenčný

Portál dotácií Ministerstva kultúry SR

  register vlastníkov médií 

 Ministerstvo kultúry SR (MK SR) plánuje vytvoriť nový referenčný register vlastníkov médií. Rezort očakáva, že do registra, ktorý bude prístupný aj pre verejnosť, sa im podarí získať údaje aj o konečných užívateľoch výhod. Ako doplnil štátny tajomník MK SR Radoslav Kutaš, pre rezort nie sú zaujímaví len samotní vlastníci médií, ale aj osoby, ktoré za vlastníkmi stoja. Vzniknúť by mal spojením jednotlivých registrov, ktoré má k dispozícii MK SR, Rada pre vysielanie a retransmisiu, Slovenský filmový ústav či Audiovizuálny fond. Informovala o tom ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) a štátny tajomník Kutaš na dnešnej tlačovej besede, na ktorej predstavili balík mediálnych zákonov.

Súčasťou balíka je návrh zákona o mediálnych službách, novela autorského zákona a návrh zákona o publikáciách. Návrh zákona o mediálnych službách, o ktorom budú rokovať poslanci Národnej rady SR, je prípravou komplexnej právnej úpravy v oblasti audiovizuálnych služieb. Novela autorského zákona, ktorá sa už tiež nachádza v parlamente, prináša nové povinné výnimky z autorského práva a práv súvisiacich s autorským právom. Zákon o publikáciách predložil rezort kultúry do medzirezortného pripomienkového konania. Ministerka kultúry uviedla, že rezort modernizuje zákony, ktoré existujú už mnoho rokov a dostávajú ich na európsku úroveň 21. storočia. Zákony pripravovalo ministerstvo približne jeden rok a prešli aj rokovaním na koaličnej rade. „Nájdeme v nich kľúčové témy, ako sú transparentné vlastnícke vzťahy médií, ochrana zdroja, zrovnoprávnenie povinnosti televízií, rozhlasov a online médií,“ dodala Milanová.

Radoslav Kutaš objasnil, že zákon o mediálnych službách bude zaujímať najmä vydavateľov periodickej tlače a v širšom zmysle aj prevádzkovateľov webových portálov. „Chce zaviesť princíp technologickej neutrality. Už nás nezaujíma, či je televízia alebo rozhlas v éteri, na satelite alebo na internete. Regulácia sa bude vzťahovať na akýkoľvek typ tejto služby,“ povedal s tým, že to platí aj pre online priestor. Návrhom zákona chceli zrovnoprávniť periodickú tlač a internetové periodikum. Ako príklad uviedol právo na vyjadrenie, ktoré bude platiť aj pre online médiá.

Médiá by mali po novom zverejňovať aj svojich darcov, pokiaľ dostanú ročný príspevok, ktorý bude vyšší ako 1 200 eur. V balíku zákona chce priniesť zlepšenia aj pre znevýhodnených obyvateľov. „Najmä v prípade verejnoprávneho vysielateľa, kde sa kvóty pre hlasové komentovanie zvýšia až na 50 percent a kvóty pre titulkovanie až na 100 percent poskytovaných programov,“ pokračoval Kutaš s tým, že sa dohodli s celým sektorom na prechodnom období, aby mohli tieto zmeny implementovať.

 

Zdroj: SITA