6. 5. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Spoločnosť Marvel zverejnila prvý teaser trailer pripravovaného seriálu Inhumans. Krátka 30-sekundová ukážka ukazuje logo Inhumans a na pozadí sa rozprávajú dve z postáv o tom, či majú zostať ticho a nasledovať kráľa, ktorý svojím hlasom dokáže zničiť celé mestá, alebo sa vzbúriť.
Seriál sleduje rasu superľudí s rozmanitými schopnosťami a približuje tiež vzostup najväčšieho hrdinu z radov Inhumans Black Bolta. Prvý raz sa títo hrdinovia objavili v komiksoch v roku 1965. Odvtedy sa stali jednými z najznámejších a najobľúbenejších postáv zo sveta marvelovských komiksov. Prvé dve epizódy Inhumans budú od 1. septembra dva týždne premietať ako minifilm v amerických kinách IMAX a koncom septembra sa seriál dostane do televízneho vysielania ABC. V seriáli sa predstavia Iwan Rheon, Anson Mount, Serinda Swan či Ken Leung.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Český vicepremiér a minister financií Andrej Babiš včera po prvý raz potvrdil, že sa stretol s medzičasom prepusteným novinárom denníka Mladá fronta DNES Marekom Přibylom. Audiozáznam ich rozhovoru, ktorý sa v uplynulých dňoch objavil na internete a podľa ktorého obaja aktéri preberali zverejňovanie článkov o Babišových politických oponentoch, by podľa investigatívneho novinára Českého rozhlasu Janeka Kroupu mal pripraviť samotný Přibyl. Ten mal svoj postup koordinovať s osobou blízkou známemu pražskému lobistovi Ivovi Rittigovi.
Podľa Kroupu mal jeden z účastníkov schôdzky na sebe nahrávaciu techniku a touto osobou bol s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou práve Přibyl, spolupracujúci so skupinou, ktorej súčasťou je aj bývalý pracovník Útvaru zvláštnych činností (ÚZČ). Niekdajší novinár MF DNES chodieval pre inštrukcie za Babišom podľa Kroupu s vedomím svojich nadriadených a Babiš ho využíval aj ako sprostredkovateľa. Vedel, s kým a prečo hovorí, dodal Kroupa.
Babiš označil rozhovor o ovplyvňovaní médií za provokáciu.
Vo štvrtok sa líder hnutia ANO ešte k autenticite záznamu nevyjadroval a skôr inklinoval k spochybňovaniu jeho pravosti hovoriac o podvrhu a kampani proti svojej osobe, pričom podal vo veci trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre sledovanie a odpočúvanie ministra financií. Dnes však svoj postoj evidentne zmenil.
Rittig reagoval na Kroupove tvrdenia prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí slovami: "Kroupa, čo hulíš? Ja si myslím, že hanby zo lživých a zavádzajúcich novinárskych článkov bolo už dosť, nie???"
Kroupa sa však domnieva, že jestvuje aj ďalšia nahrávka, ktorá sa môže objaviť na verejnosti a podľa ktorej Babiš spolupracoval so sovietskou KGB, podľa neskôr zverejnených informácií Českého rozhlasu so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB). Na zázname sa podľa Kroupu hovorí o príprave kompromitujúcich materiálov proti Babišovi údajne z dielne ľudí okolo Penty a niekdajšieho šéfa ŠtB Alojza Lorenca. Aj autorom tejto nahrávky by mal byť Přibyl, avšak za kľúčového muža spomínanej skupiny označuje investigatívny novinár expolicajta z ÚZČ s kontaktmi napríklad na Iva Rittiga a veľmi vplyvných ľudí z českého biznisu.
Kauza nahrávok ministra financií a šéfa hnutia ANO Andreja Babiša s už bývalým novinárom Mladej fronty DNES Markom Přibilom bude v stredu 10. mája témou mimoriadnej schôdze českej Poslaneckej snemovne, informoval jej predseda Jan Hamáček.
Babiš, ktorého odvolanie dnes navrhol premiér Bohuslav Sobotka, označil nahrávky, na ktorých hovorí s Přibilom o článkoch proti predstaviteľom ČSSD, za žurnalistovu provokáciu.
"Tá akcia s tým odposluchom toho novinára bola provokácia toho novinára. On mi tam niečo podsúval, ja som to kopal od seba," formuloval minister financií ČR.

Bývalý redaktor českého denníka Mladá fronta Dnes Marek Přibyl dnes poprel, že by audiozáznam stretnutia s lídrom hnutia ANO, vicepremiérom a ministrom financií ČR Andrejom Babišom bol pripravil on.
"Nikdy som nikoho nenahrával," napísal Přibyl na svojom profile na Facebooku a dodal, že Babiša vnímal v čase stretnutia ako šéfa (pretože mu až do februára 2017 patrilo vydavateľstvo Mafra vrátane spomínaného denníka).
Podľa vlastných slov sa s Babišom stretol trikrát, poprel však nahrávanie s tým, že to neurobil nikdy, "nie to, aby som pracoval pre (ministra vnútra Milana) Chovanca, ktorého som úhlavným nepriateľom", uvádza sa v Přibylovom vyhlásení.
Novinár, ktorý tak poprel tvrdenie investigatívneho kolegu z Českého rozhlasu Janeka Kroupu, súčasne avizoval, že sa k celej záležitosti viac nebude vyjadrovať.
Informoval o tom server Novinky.cz, ktorý sa márne pokúšal skontaktovať s Přibylom.
Novinári z denníka MF Dnes a servera iDNES.cz sa v reakciách na nahrávky už vo štvrtok ohradili proti správaniu vicepremiéra. Babiš, ktorý oba mediálne subjekty vlastnil do februára, podľa nich klamal, keď tvrdil, že nebude ovplyvňovať obsah médií vydavateľstva Mafra.

Copyright TASR ©2017

Z. Ťapáková bude kandidovať na generálnu riaditeľku RTVS


 Z. Ťapáková bude kandidovať
 
na generálnu riaditeľku RTVS 


Zuzana Ťapáková sa bude uchádzať o post generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Rozhodnutie kandidovať potvrdila v dnešnom rozhovore pre denník Nový čas a Denníku N.
      Po súčasnom šéfovi RTVS Václavovi Mikovi, generálnom riaditeľovi Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Jaroslavovi Rezníkovi a iných je bývalá generálna riaditeľka TV Markíza ďalšou kandidátkou, ktorá oficiálne prejavila záujem. Termín na predkladanie prihlášok v Národnej rade SR je do 10. mája.
      "Verejnoprávna televízia bola vždy predmetom môjho záujmu, je to záležitosť, ktorá ma dlhodobo láka," potvrdila kandidatúru Ťapáková Novému času. Pre Denník N uviedla, že možnosť viesť RTVS by bola pre ňu zavŕšením jej profesionálnej kariéry. "Určite by som rada prispela k budovaniu verejnoprávnej televízie ako významnej kultúrno-spoločenskej inštitúcie s ambíciou budovania rešpektu a vážnosti u diváka," ozrejmila.
      Za hlavné piliere svojho projektu označila návrat k verejnoprávnosti, budovanie kultúrnej ustanovizne, optimalizovanie financovania, tiež podporu rozhlasu, jeho väčší rozvoj. "V projekte hovorím aj o väčšom sústredení sa na programy pre deti, starších ľudí a národnostné menšiny, čiže zlepšenie obsahovej stránky programu," vysvetlila.
      Ťapáková ďalej pre Nový čas povedala, že aj napriek dlhoročnej kariére v komerčnej televízii bude vedieť posúdiť, ktoré programy patria na verejnoprávnu obrazovku. V súčasnosti sú podľa nej televízne kanály RTVS ladené skôr komerčne, chýbajú jej zaujímavejšie publicistické programy a kvalitné seriály.
      Miesto však Ťapáková vidí aj pre zábavné formáty typu Milujem Slovensko, Zem spieva alebo Čo ja viem, otázkou je len, v akom nastavení a množstve. Vie si predstaviť, že by sa pritom viac programov dalo vyrábať internými kapacitami, drahú externú výrobu pritom vyčítajú niektorí kritici súčasnému riaditeľovi RTVS Mikovi.
      Čo sa týka verejnoprávneho spravodajstva, to má podľa Ťapákovej rezervy v narábaní s faktami a ich overovaní, čiastočne aj v dramaturgii a komercializácii. Za urýchlené a nedôsledne pripravené rozhodnutie považuje spojenie televízie a rozhlasu pod jednu verejnoprávnu značku v minulosti. Teraz však už nepovažuje za rozumné inštitúciu rozdeľovať.
      K téme zvyšovania koncesionárskych poplatkov Ťapáková uviedla, že ho nepovažuje pri súčasnom nastavení na dva televízne kanály za potrebné. V prípade pridania tretieho kanála vidí potrebu zamyslieť sa nad ďalším spôsobom financovania RTVS. Okrem zvýšenia koncesionárskych poplatkov pripúšťa aj financovanie prostredníctvom pevného percenta z HDP.
      Pôsobenie Václava Miku vníma Ťapáková tak, že sa mu podarilo veľa vecí zlepšiť a pohnúť dopredu, určite podľa nej zlepšil celkový imidž RTVS. Za škodu označila, že sa téma RTVS v poslednom období spolitizovala, čo nebude dobré pre jej budúceho riaditeľa. Odmietla, že by mala byť vnímaná ako kandidátka strany Smer-SD, keďže pôsobila vo funkcii externej poradkyne na ministerstve zahraničných vecí vedenom Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD).
      "Neviem, ako by toto malo ovplyvniť moju kandidatúru, nikdy som do politiky nevstúpila. Vždy som sa tomu vyhýbala, aj keď som mala veľa ponúk, pretože sa chcem venovať profesii, ktorej rozumiem, viem ju robiť a baví ma," doplnila pre Nový čas Ťapáková.



Copyright TASR ©2017

Zomrel Andreas von der Meden

Zomrel Andreas von der Meden

Za mužom, ktorý dal svoj hlas v nemeckom dabingu žabiakovi Kermitovi z populárnych televíznych programov Sesame Street a Muppet Show, ale aj Davidovi Hasselhofovi v seriáli Knight Rider, smútia v spolkovej republike.
O úmrtí rodáka z Hamburgu Andreasa von der Medena ešte z 26. apríla vo veku 74 rokov informoval dnes Severonemecký rozhlas (NDR) s odvolaním sa na jeho produkčnú firmu.
Mnohí diváci, ktorí v bývalom Československu mohli v pohraničí sledovať svojho času spomínané produkcie vo vysielaní nemeckej a rakúskej televízie, si istotne spomínajú na typický hlas zosnulého.
Pamätné kreácie vytvoril von der Meden aj pri dabovaní Harveyho Keitela v Scorseseho filme Špinavé ulice a Richarda Pryora v snímke Brewsterove milióny režiséra Waltera Hilla.
Herec, ktorý začínal už v detstve s herectvom v divadle Thalia v Hamburgu, dostal neskôr príležitosti aj na divadelných scénach vo švajčiarskych mestách Luzern a Zürich.
Od konca 50. rokov sa potom von der Meden objavoval aj na televíznej obrazovke v rôznych produkciách vrátane seriálu Hamburg Transit zo začiatku 70. rokov.
Všestranný umelec hrával navyše od roku 1969 na bendžo a gitaru v jednom z najznámejších nemeckých dixielandových zoskupení - formácii Old Merry Tale Jazzband, ale aj ako sólista s inými skupinami.

Copyright TASR ©2017

TO JE TV!

TO JE TV!


5. 5. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká televízia HBO pripravuje štyri seriály zo sveta populárneho projektu Hra o tróny (2011). Ako informoval magazín The Hollywood Reporter, televízia začala spoluprácu so scenáristami Maxom Borensteinom, Jane Goldman, Brianom Helgelandom a Carly Wray, ktorí spolu s tvorcom knižnej predlohy Georgeom R. R. Martinom, navrhnú štyri projekty odohrávajúce sa v rôznych obdobiach fiktívneho sveta. Zatiaľ nie je známe či pôjde o pokračovanie Hry o tróny, jej prequely alebo spinoffy.
Projekty sú v súčasnosti v prípravných fázach. HBO zatiaľ nemá stanovené dátumy týkajúce sa výroby alebo vysielania. O nich rozhodne až keď budú všetky scenáre hotové a bude ich môcť zhodnotiť. Tvorcovia Hry o tróny Dan Weiss a David Benioff sa zatiaľ na tvorbe štyroch nových sérií scenáristicky nepodieľajú. V prípade, že sa televízia s niektorou z nich rozhodne napredovať, budú spolu s Martinom jej výkonnými producentmi.
Príbeh Hry o tróny, ktorej siedma sezóna odštartuje na HBO 16. júla, sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Prichádza však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa spomínaného Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich. Seriál by sa mal skončiť v roku 2018 ôsmou sezónou, ktorá bude mať šesť epizód.


Britská kráľovná Alžbeta II. ocenila rytierskym radom za prínos móde a žurnalistike editorku magazínu Vogue Annu Wintour. Šesťdesiatsedemročnej Wintour udelila panovníčka vyšší Rád britského impéria DBE ( Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire). Počas ceremónie v Buckinghamskom paláci Alžbeta II. do rytierskeho radu povýšila bývalého biskupa v Liperpoole Jamesa Jonesa za jeho prácu s rodinami obetí tragédie na štadióne v Hillborough. Medzi ďalšími ocenenými je tiež karikaturista The Times Peter Brookes, ktorý získal Rad britského impéria CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire) a spevák Marty Wilde sa stal nositeľom Radu britského impéria MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire)
Britská kráľovná udeľuje Rady britského impéria dva razy do roka - na Nový rok a pri príležitosti oficiálnej oslavy svojich narodenín v júni. Ocenených však vyberajú komisie zložené zo štátnych úradníkov z nominácií, o ktorých rozhoduje vláda a verejnosť. Najvyšším vyznamenaním je rytiersky rad, nasledujú CBE, OBE a MBE. Ocenení rytierskym radom môžu používať tituly sir a dame. Ostatní nemajú žiaden titul, no môžu si pred menom písať označenie radu CBE, OBE alebo MBE.



Turecký súd zamietol dnes odvolanie voči zákazu, ktorým tamojšia vláda zablokovala minulý týždeň na území Turecka webstránky internetovej encyklopédie Wikipédia. S odvolaním sa na turecké médiá o tom informovala agentúra AP.
Spoločnosť Wikimedia Foundation, ktorá projekt voľne dostupnej internetovej encyklopédie prevádzkuje, sa proti takémuto postupu úradov odvolala. Turecký kriminálny súd jej však nevyhovel, pričom sa vo verdikte odvolal na články zverejnené na Wikipédii, ktoré podľa neho "spájajú Turecko s teroristickými skupinami", priblížila agentúra DPA.
Turecká vláda v súčasnosti blokuje desaťtisíce webstránok a rôzne obmedzenia v minulosti zaviedla aj pre sociálne siete a médiá vrátane servera YouTube či siete Twitter. Prístup na Wikipédiu na území Turecka zablokovala 29. apríla, pričom uviedla, že Wikipédia spolupracovala so skupinami, ktoré sa snažili Turecko očierňovať.
K zákazu vláda podľa tureckých médií pristúpila po tom, ako Wikipédia odmietla zo svojho servera stiahnuť stránky tvrdiace, že Turecko poskytlo podporu džihádistom v Sýrii. Zákaz by mal podľa tureckej štátnej agentúry Anadolu platiť, dokým Wikipédia zmienené stránky zo svojho servera neodstráni.





Televízia Showtime predstavila vo štvrtok ďalší teaser trailer pokračovania mysteriózneho seriálu Mestečko Twin Peaks (1990-1991). V krátkej 40-sekundovej ukážke predstavili tvorcovia obyvateľov mesta po 25 rokoch v rýchlom slede záberov za sebou. V teaseri je možné zazrieť napríklad zástupcu šerifa Tommyho "Hawka" Hilla, matku zavraždenej Laury Palmer Sarah, ako nakupuje v obchode či špeciálneho agenta FBI Dalea Coopera.
Tvorcovia minulý týždeň zverejnili teaser trailer, v ktorom však ukázali iba v rýchlom slede zábery na budovy či miesta v meste bez akýchkoľvek postáv. Osemnásťdielny projekt odštartuje 21. mája vo vysielaní televízie Showtime dvojhodinovou premiérovou časťou, po ktorej televízia prostredníctvom svojej digitálnej platformy ponúkne aj tretiu a štvrtú epizódu. Ďalšie diely už bude televízia vysielať s týždňovým odstupom. Pôvodný seriál o záhadách a tajomstvách jedného malomesta, v ktorom zavraždili krásnu mladú Lauru Palmer, získal v roku 1990 dve ceny Primetime Emmy a o rok neskôr tri Zlaté glóbusy a Peabody Award.
V projekte sa opäť predstaví Kyle MacLachlan, ktorý si zopakoval úlohu Dalea Coopera, či samotný režisér Lynch, ktorý si zase zahral šéfa pobočky FBI Gordona Colea. Z pôvodného obsadenia sa do seriálu vrátili aj Sheryl Lee, Dana Ashbrook, Sherilyn Fenn, Catherine E. Coulson, Mädchen Amick, Michael Horse, Miguel Ferrer, Ray Wise, David Patrick Kelly, Grace Zabriskie, Warren Frost alebo Harry Dean Stanton. Po ich boku sa predstavia napríklad Naomi Watts, Monica Bellucci, Tim Roth, David Duchovny, Amanda Seyfried, Ashley Judd, Robert Knepper, Jennifer Jason Leigh, Laura Dern, Ernie Hudson, Balthazar Getty, Michael Cera, Trent Reznor či Richard Beymer.

Anglická herečka Ruth Wilson sa predstaví v dramatickom miniseriáli The Wilsons. Tvorcovia príbehu, ktorý sa odohráva v 30. rokoch v Indii a v 40. a 60. rokoch v Londýne, sa inšpirovali osudom herečkiných starých rodičov.
Alison verí, že žije v šťastnom manželstve, no keď jej manžel Alec zomrie, objaví sa u nej žena, ktorá tvrdí, že ona je skutočná pani Wilsonová. Zaumieni si preto dokázať, že jej manželstvo bolo skutočné, ale miesto toho sa dostane do sveta temných tajomstiev. Alec bol špión a spisovateľ a Alison sa o ňom snaží zistiť pravdu. "Som nadšená, že môžem na obrazovky priniesť neobyčajné životy mojich starých rodičov. Ich životný príbeh je nesmierne dojemný," vyjadrila sa 35-ročná herečka. Trojdielnu drámu pripravuje televízna stanica BBC One. Autorkou scenára je Anna Symon a Ruth Wilson je zároveň výkonnou producentkou.
Ruth Wilson je známa najmä zo seriálov Suburban Shootout (2006 - 2007), Jana Eyrová (2006), Väzeň (2009), Luther (2010 - 2015) alebo The Affair (2014). Zahrala si aj vo filmoch ako Anna Karenina (2012), Zachráňte pána Banksa (2013) či Osamelý jazdec (2013). Na konte má napríklad dve britské divadelné ceny Laurenca Oliviera, nomináciu na divadelné ocenenie Tony, po jednej nominácii na Zlatý glóbus a televíznu cenu BAFTA za titulnú rolu v miniseriáli Jana Eyrová a tiež Zlatý glóbus za stvárnenie Alison Bailey v seriáli The Affair.

Britská televízia BBC pripravuje v spolupráci so svojím americkým náprotivkom PBS trojdielnu adaptáciu románu Malé ženy (1868) spisovateľky Louisy May Alcott. Tvorkyňou minisérie bude Heidi Thomas, ktorá stojí aj za seriálom Zavolajte sestričky (2012). O réžiu sa postará Vanessa Caswill. Produkciu pre BBC aj antológiu Masterpiece, v rámci ktorej PBS projekt ponúkne, zastreší spoločnosť Playground. Rebecca Eaton a Lucy Richer sa pod novinku podpíšu ako výkonné producentky, o produkciu sa postarajú aj Susie Liggat, Colin Callender, Sophie Gardiner a spomínaná Thomas. S nakrúcaním by mali začať v júli. Mená hereckého obsadenia tvorcovia oznámia v blízkej dobe.
Príbeh sa zameriava na štyri sestry Jo, Meg, Beth a Amy Marchové, ktoré dospievajú v období americkej občianskej vojny. Zatiaľ čo je ich otec na bojisku, ony sa s pomocou svojej mamy musia naučiť vyrovnať s láskou či zármutkom. "Malé ženy je jeden z najmilovanejších románov v angličtine a to z dobrého dôvodu. Jeho ľudskosť, humor a láskyplnosť nestarnú a ako štúdia lásky, zármutku a dospievania nemá rovného," vyjadrila sa o predlohe Thomas v stanovisku. "Niet lepšieho času na to, aby sme sa znova pozreli na príbeh rodiny usilujúcej sa o šťastie v neistom svete a ja som nadšená, že môžem dievčatá Marchové priniesť novej generácii divákov," dodala.
Malé ženy sa dočkali viacerých filmových a televíznych spracovaní. Medzi ne patrí napríklad film z roku 1949, v ktorom si zahrala Elizabeth Taylor, televízny muzikál z roku 1958 alebo snímka z roku 1994. V nej sa ako sestry predstavili Winona Ryder, Claire Danes, Kirsten Dunst a Trini Alvarado. V súčasnosti je okrem minisérie vo výrobe aj filmová adaptácia Malých žien, v ktorej sa ukáže Lea Thompson.




©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

V stredu 10. mája sa uskutoční mimoriadna schôdza českej Poslaneckej snemovne. Témou bude kauza nahrávok ministra financií a šéfa hnutia ANO Andreja Babiša s novinárom Mladej fronty DNES Markom Přibilom. Českej televízii to dnes povedal predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček.
Babiš, ktorého odvolanie dnes navrhol premiér Bohuslav Sobotka, označil nahrávky, na ktorých hovorí s už bývalým novinárom MF DNES Přibilom o článkoch proti predstaviteľom ČSSD, za žurnalistovu provokáciu. 
"Tá akcia s tým odposluchom toho novinára bola provokácia toho novinára. On mi tam niečo podsúval, ja som to kopal od seba," citoval Babiša web Novinky.cz.
Dôvody na svoje odvolanie Babiš odmieta s tým, že ide o cielenú kampaň, lebo minister vnútra Milan Chovanec sa na vláde údajne vyhrážal ministrom za ANO, "aké kroky má pripravené".
"Som presvedčený o tom, že za mojím sledovaním a odpočúvaním stojí Chovanec," vyhlásil Babiš.
Novinári z denníka MF DNES a serveru iDNES.cz sa v reakciách na nahrávky už vo štvrtok proti správaniu vicepremiéra ohradili. Babiš, ktorý obe médiá do februára vlastnil, podľa nich klamal, keď tvrdil, že nebude ovplyvňovať obsah médií vydavateľstva Mafra. 


Copyright TASR ©2017

Nominácie na Novinárska cena 2016 sú známe

Nominácie na 
Novinárska cena 2016 sú známe



Mená novinárov, ktorí sa dostali do finále súťaže Novinárska cena 2016 sú známe. Ako agentúru SITA informovali z Nadácie otvorenej spoločnosti (Open society foundation, OSF), ktorá súťaž vyhlasuje, z 395 príspevkov, ktoré prihlásilo 187 autorov, vybrali poroty tie najlepšie. Nositeľov ocenení Novinárska cena v jednotlivých kategóriách a aj špeciálnych cien súťaže vyhlásia slávnostne v stredu 10. mája v priestoroch Slovenskej sporiteľne v Bratislave. Večer budú i tento rok moderovať Daniel Baláž a Pavol Hubinák.
Už vopred je tradične známy laureát jednej z cien. Na slávnostnom udeľovaní českej Novinárskej ceny, ktorá sa uskutočnila v Prahe v stredu 3. mája, vyhlásili víťaza spoločnej česko - slovenskej kategórie, Ceny Česko - slovenskej verejnosti. Už druhýkrát ju získal Martin Veselovský z DVTV za rozhovor s Jiřím Ovčáčkem „Nikdy nelžu, bráním prezidenta a chodím s kůží na trh. Vždycky budu politicky nekorektní “, ktorý získal v online hlasovaní 3 427 hlasov.
Vďaka partnerom súťaže ocení Nadácia otvorenej spoločnosti víťazné práce v jednotlivých kategóriách sumou 500 eur. Nadácia udelí aj špeciálnu Cenu otvorenej spoločnosti venovanú pamiatke Karola Ježíka, Cenu Asociácie vydavateľov tlače a Cenu Zastavme korupciu, ktoré sú honorované sumou 1 000 eur. Ceny udelia v trinástich kategóriách venovaných rôznym podobám audiovizuálnej a písanej žurnalistiky, ako aj online žurnalistike a novinárskej fotografii. V každej z kategórii sú traja nominovaní.
V oblasti audiovizuálnej žurnalistiky sú za najlepší investigatívny príspevok na cenu navrhnutí: Michal Kovačič (Podivné nákupy v Košickej záchranke, TV Markíza) a dva razy Pavol Fejér (Národná cyklistická jama a Panoptikum..., RTVS). V audiovizuálnej žurnalistike sú za najlepší rozhovor, besedu či diskusiu nominovaní: Michal Havran (Večera s Havranom, RTVS), Viktor Wurm (Očkovať či neočkovať?, Rádio Košice) a Braňo Závodský (Braňo Závodský Naživo, Rádio Expres). O titul najlepšia reportáž v audiovizuálnej žurnalistike súťažia: Pavol Fejér (Družba štátu a zločinu, RTVS), Soňa Gyarfašová (Neprejdú, RTVS) a tím z TV Markíza Zuzana Ondrušková, Zuzana Javorová a Martina Kašiarová za reportáž Černákovci.
Na Cenu za inovatívnu online žurnalistiku sú nominovaní: tím Peter Ivanič, Stanislava Luppová, Lukáš Onderčanin, Ondrej Podstupka, Martin Práznovský a Dávid Tvrdoň (Svet inak, SME), Dušan Karolyi za LIVE Diskusiu o parkovaní v Košiciach (TV KOŠICE: DNES) a autorský tím Michal Trško, Andrej Kuzmány, Miloš Šebela, Dávid Tvrdoň, Oliver Meres a Lukáš Beňo (Peter Sagan: Superstar made in Slovakia, SME). O ocenenie Najlepšia fotografia sa uchádzajú: Dorota Holubová (Balifornia - Bazénová spoločnosť v ryžovom poli, Pluska.sk), Juraj Mravec (Ofenzíva na Mosul, Denník N, Aktuality.sk, RTVS) a Boris Németh (Homeland, .týždeň). Na Novinársku cenu 2016 za najlepší regionálne publikovaný alebo odvysielaný príspevok sú nominovaní: Jaroslav Vrábeľ a Peter Bercik (Smeráci si na košickom kopci postavia luxusnú štvrť, Denník Korzár), Ivana Bajerová (“Funkčný rómsky model“ ľudí nezaujíma, Televízia Košice) a Katarína Gécziová (séria o nemocničnej zákazke, Denník Korzár).
V oblasti písanej žurnalistiky má Novinárska cena sedem kategórii, a to za najlepší: analytický príspevok; česko - slovenský kreslený vtip, komiks, karikatúru; článok uverejnený na blogu; investigatívny príspevok; komentár; rozhovor a reportáž. Na cenu za najlepší analytický príspevok sú navrhnutí: Konštantín Čikovský (Pár porozmýšľaní, ako funguje štát, Denník N), Dušan Mikušovič (Zaťať zuby a mať to za sebou. Skladanie vlády z pohľadu ľudí, ktorí boli blízko, Denník N) a Tomáš Nejedlý (Dlžnícke firmy „migrujú“ za správnymi súdmi, Týždenník TREND). O titul najlepší česko - slovenský kreslený vtip, komiks, karikatúra sa uchádza: Miroslav Kemel (séria karikatúr, Právo), Jiří Koštýř (séria karikatúr, Sorry) a Matúš Vizár (séria karikatúr, Denník N). O cene za najlepší článok uverejnený na blogu sa rozhodne medzi Jánom Benčíkom (séria blogov o extrémistoch a konšpirátoroch, Blog Denníka N), Tomášom Forróm (Bol som tam, keď Martin zmizol na krásnom modrom Dunaji, Blog Denníka N) a Jakubom Godom (séria blogov, Blog Denníka N). Na cenu za najlepší investigatívny príspevok sú nominovaní: Tomáš Forró (Ruský fantóm, jeho slovenskí špióni a ich poľský šéf, Denník N), Xénia Makarová a Zuzana Petková (Kauza Bašternák: Kaliňák a Počiatek mali dostať peniaze od firiem blízkych podnikateľovi, Aktuality.sk) a Rudolf Sivý, Ján Kuciak (Kauza Čistý deň, Aktuality.sk). O cenu za najlepší komentár sa uchádzajú: Beata Balogová (autorské strany Beaty Balogovej, Denník SME), Michal Havran (autorská strana Michala Havrana, Denník SME) a Filip Obradovič (séria komentárov, Týždenník TREND). Nominovaní na Novinársku cenu 2016 za najlepší rozhovor sú: Matúš Burčík (Kto je v pozadí kauzy Bašternák? Mafia prepojená so štátom, hovorí developer, Denník SME), Karol Sudor (Kapitáňová: Pochopila som, ako sme sa my, Slováci, s bryndzou v ústach aj gatiach hrali na veľkých pánov, Denník N) a Mirek Tóda (V mojej rodine sú všetci nacisti. Môj otec lovil na Slovensku Židov a partizánov, Denník N). Za najlepšiu reportáž sú na cenu navrhnutí: Milan Čupka (Aljašský losos nad zlato. Splnil želania aj Slovákom a Čechom, Denník Pravda), Tomáš Forró (Naši chlapci v Donbase. Babie leto u československých separatistov; Venezuela tri roky po Chávezovi: krajina, kde má mobil vyššiu cenu ako život; Reportáž z Ekvádora po zemetrasení: čas sekundárnych otrasov, Denník N) a Lukáš Onderčanin (Čaká Ukrajinu ďalší Černobyl?, MONO, Denník SME). Ďalšie podrobnosti možno nájsť na webstránke súťaže http://www.novinarskacena.sk.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Najlepšie fotografie slovenskej žurnalistiky visia v Múzeu SNP


Najlepšie fotografie slovenskej 
žurnalistiky visia v Múzeu SNP


Výstavu najlepších fotografií v slovenskej žurnalistike za vlaňajší rok otvorili včera podvečer v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Ako pre TASR konštatovala Jana Garvoldtová, riaditeľka súťaže Slovak Press Photo, aj v poradí 5. ročník súťaže dokazuje, že má medzinárodnú prestíž, vzrastá nielen počet prihlásených fotografií, ale najmä ich kvalita.
      "Predsedom poroty bol opäť svetoznámy americký fotograf Stanley Greene. V jednom ročníku neúprosne vyhádzal fotky, aby niekde nastavil latku, a už v minulom roku povedal, že máme fotografov, ktorí sú na svetovej úrovni. Kvalita našich fotografií vzrastá," konštatovala Garvoldtová.
      Ako poznamenala, v tomto ročníku súťaže bolo ocenených veľa ľudí, ktorí sú spätí s Banskou Bystricou. Podľa nej veľmi silnou témou bolo 72. výročie SNP, za ktoré získal známy banskobystrický fotograf Eduard Genserek prvé miesto. Prihlásené fotografie mapovali aktuálne udalosti na Slovensku a vo svete v súvislosti s utečeneckou krízou, vojnovými konfliktmi, rôzne sociálne témy a environmentálne problémy, sociálne i politické protesty či aktuálne športové i kultúrne udalosti.
      "Je to výzva, lebo porota je medzinárodná a ak sa zhodne na ocenení, je to pre mňa zadosťučinenie, že to, čo robím, nie je také zlé, ako si myslím," reagoval Genserek.
      "Aj napriek tomu, že útlm printových médií je z roka na rok väčší, myslím si, že fotografia ide dobrým smerom, čo sa odráža aj v tom, že naši fotografi sa umiestňujú nielen na Slovensku, ale i v medzinárodných súťažiach na popredných miestach," dodal Genserek s tým, že ceny skončili v dobrých rukách.
      Do piateho ročníka súťaže Slovak Press Photo sa prihlásilo takmer 200 fotografov. Súťaž obrazovej žurnalistiky prináša nezávislé autentické svedectvo o živote tak, ako ho vidia tvorcovia žijúci na Slovensku a v okolitých krajinách. Cieľom je umožniť verejnosti byť očitým svedkom udalostí a javov uplynulého roka. Zámerom je pozdvihnúť úroveň slovenskej obrazovej žurnalistiky ako významného komunikačného média i vizuálneho umenia, podporovať, zviditeľňovať a motivovať jej tvorcov na Slovensku, vytvoriť platformu pre konfrontáciu prác slovenských tvorcov i z okolitých krajín.
      Návštevníci banskobystrického Múzea SNP majú možnosť medzinárodnou porotou ocenené zábery fotografov vidieť do 29. mája.



Copyright TASR ©2017

Scenáristka Biba Bohinská pokrstila knihu Tajné životy

Scenáristka Biba Bohinská 

pokrstila knihu Tajné životy

Scenáristka Biba Bohinská pokrstila vo štvrtok večer v jednom z bratislavských kníhkupectiev knihu Tajné životy. Ako predloha pri písaní jej pritom poslúžil rovnomenný seriál RTVS z prostredia azylového domu, za ktorého scenárom sama stojí.
Prvá časť plánovanej knižnej série obsahuje polovicu prvej sezóny televízneho seriálu. Bohinská sa pri písaní držala odvysielaných častí seriálu, avšak na stránkach knihy vstupuje hlbšie do jednotlivých príbehov a odkrýva psychologické súvislosti. Čitateľ sa tak dozvie viac o motiváciách postáv a spozná aj osoby, ktoré sa na televízne obrazovky nedostali.
Pri písaní knihy autorka zároveň využila svoje poznatky z psychologickej metódy zvanej individuálna systemika. „Je to metóda, ktorú študujem a ktorá mi umožnila vysvetliť hlbšie motiváciu konania jednotlivých postáv. Verím, že tým prinášam pridanú hodnotu, pretože ako všetci vieme, kniha ponúka iné možnosti ako film,“ povedala autorka počas krstu.
Krstnými rodičmi publikácie sa stali herečka Zuzana Mauréry a herec Peter Kočiš. Novinku uviedli do života veľkými kovovými kľúčmi. „Jednak prajem tej knihe dlhý život, krásne plnohodnotné zážitky a čitateľov a prajem tejto knihe, aby symbolicky odomkla srdcia a zatvorené trináste komnaty mnohých žien,“ povedala počas krstu Mauréry.
So slovami známej tmavovlásky sa stotožnil aj jej herecký kolega a knihe rovnako zaželal všetko dobré. „Ja prajem čitateľom, aby si v tejto knižke našli veci, ktoré ich zaujmú a ktoré sa v seriáli neobjavili a aby ich to čítanie bavilo tak, ako nás bavila práca na tomto seriáli. Dúfam, že rovnako, ako divákov uchvátil seriál, čitateľov zaujme aj táto knižka a keď hovoríme o odomykaní, želám zároveň všetkým tým, ktorí sa tak trošku stretávajú s problémami, aby sa nebáli odomknúť tú svoju komnatu, ktorá sa nazýva odvaha a aby o svojich ťažkostiach hovorili a našli si spriaznené duše, ktoré im v živote pomôžu,“ dodal Kočiš.
Hudobným hosťom večera bola Sima Martausová, ktorej pieseň Dobrý deň, to som ja bola zvučkou seriálu Tajné životy.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA





„Le Penova nie je žiadna krajná pravičiarka, ako ju nálepkujú médiá, keď si odmyslíte jej protiimigračný program, kritiku islamu a EÚ, zvyšok jej programu je čistý socík.Nie sme spolu v jednej frakcii, ale sme obidvaja europoslanci. Správa sa vypočítateľne, jej prejavy majú svoju kontinuitu, dáva to logiku. Nehovorí žiadne ťažké šovinistické reči, žiada zastaviť príval migrantov. To hovorím aj ja . Dôležitejšie ako niektoré návrhy sú postoje, niektoré témy sú menej dôležité, preto ma až tak netrápia. Ak hovoríte o eutanázii, naša najdôležitejšia hodnota je osobná sloboda, nech sa každý rozhodne sám, preto som za eutanáziu. Ak chcú spolu žiť homosexuáli, nevidím dôvod, aby štát robil prekážky. Ale zároveň hovorím, že rodina je základ našej spoločnosti. Nemôže to byť inak, keby tu žili len homosexuáli, zanikneme v priebehu jednej generácie. Myslím si, že to ani homosexuál nemôže spochybniť.“
Richard Sulík

"Nemáte inú možnosť, ako otvoriť kapitoly, ktoré ste doteraz neotvorili. Pokiaľ ich otvoríte, bude to úžasné. Pokiaľ nie, potom dovidenia!"
Recep Tayyip Erdogan 


„Vaše rozhodnutie rešpektujem. Hoci sa pozastavujem nad mierou teatrálnosti tohto aktu.Vrátenie ocenenia je možné jedine jeho vrátením v plnom rozsahu. Dekréty pošlite poštou, finančnú hotovosť poukážte na toto číslo účtu: SK598180 0000 0070 00071919. Každé legálne existujúce médium na Slovensku je pre nás objektom výskumu a bolo by chybou, ak by unikalo našej pozornosti. Pretože existuje, pretože má svoje publikum, pretože komunikuje rôzne posolstvá, pretože má vplyv na verejnú mienku a nálady v spoločnosti. S týmto zámerom plánuje FMK UCM naďalej pristupovať ku všetkým médiám aj ich predstaviteľom. Či už ide o RTVS, SME, Denník N, Nový Čas, Extra Plus, Zem a Vek, časopis Záhradkár, Strážna veža Svedkov Jehovových, alebo akékoľvek iné médium."

Dana Petranová ,dekanka Fakulty masmediálnej komunikácie UCM reaguje na otvorený list troch absolventov.
 

ČESKÉ STANICE NA SLOVENSKU BUDÚ, ALE LEN S VYSPORIADANÝMI LICENČNÝMI PRÁVAM

ČESKÉ STANICE NA SLOVENSKU BUDÚ,

ALE LEN S VYSPORIADANÝMI LICENČNÝMI PRÁVAMI

O sporných otázkach spojených s témou šírenia českých staníc na Slovensku včera v panelovej diskusii, ktorú zorganizovala Rada pre vysielanie a retransmisiu, debatovali zástupcovia slovenských aj českých vysielateľov a prevádzkovateľov retransmisie. Zhodli sa, že české televízie budú v ponuke slovenských operátorov v budúcnosti len v prípade, ak budú disponovať právami na šírenie programu aj mimo územia Českej republiky. V praxi to znamená, že prostredníctvom slovenských retransmitorov sa k divákom na Slovensku dostanú len tzv. medzinárodné verzie staníc, akými sú napr. už aj dnes existujúce Nova International či Prima Plus, ktoré vysielajú prevažne vlastnú produkciu. Vysielanie programov, ku ktorým musia televízie získať práva, napr. zahraničných filmov či športových prenosov, je totiž spravidla teritoriálne obmedzené na územie, v ktorom má vysielateľ licenciu, a tak české televízie nemôžu udeliť slovenským operátorom súhlas s ich šírením na Slovensko. Diskutujúci boli jednotní aj v názore na to, že tieto stanice musia skvalitňovať svoj obsah do podoby, v ktorej budú dostatočne atraktívne pre divákov, čo okrem iného znamená jeho obohatenie aj o iný ako vlastný obsah.

Jednou z nosných tém úvodného bloku diskusie, ktorý vytvoril rámec pre spomenutú následnú debatu o otázkach spojených so šírením programových služieb medzi Slovenskom a Českom, s názvom „Televízia bez hraníc (a jej hranice)“ bola teritorialita, teda obmedzenie predaja licenčných práv len pre isté územie. Diskutujúci producenti, vysielatelia a zástupcovia inštitúcií v nej objasnili, že práve teritorialita spôsobuje divácky diskomfort vyplývajúci z obmedzení pri prijímaní zahraničných programových služieb. V debate odzneli možné scenáre riešenia tohto problému, pričom panelisti zdôraznili, že úplný zánik princípu teritoriality by predstavoval značné riziko výrazne zhoršených podmienok pre vznik európskej či lokálnej produkcie audiovizuálnych diel až jej možný postupný zánik. Diváci by síce mali neobmedzený prístup k programovým službám, ich obsah, ktorý by v takých podmienkach dokázali tvoriť len najväčšie štúdiá, by však stratil na rôznorodosti.

V druhej časti panelovej diskusie nazvanej „České stanice na Slovensku – mýty a fakty“ jej účastníci reagovali aj na mnohé ďalšie medializované informácie súvisiace s témou cezhraničného vysielania; okrem iného vyvrátili i dezinformáciu o právomoci Európskej vysielacej únie (EBU) udeľovať operátorom súhlas na šírenie verejnoprávnych staníc. Takýto súhlas môže vydať iba samotný vysielateľ, ktorý však má možnosť udeliť ho v čiastočne obmedzenej podobe – len na programy, ku ktorým vlastní práva. Pri ostanom obsahu by mal retransmitor danej programovej služby zamedziť jeho šíreniu. Keďže zástupcovia Českej televízie sa panelovej diskusie nezúčastnili, ich ďalší postup v tejto oblasti odprezentovaný nebol. RTVS však v súčasnosti v tomto smere neplánuje podnikať žiadne aktívne kroky, pokiaľ ju k tomu nezaväzujú už podpísané zmluvy alebo ich na zamedzenie nezákonnému šíreniu mimo Slovenska nevyzve držiteľ práv ku konkrétnym programom.

V bloku Televízia bez hraníc (a jej hranice) diskutovali:

Anton Škreko, generálny riaditeľ, Sekcia médií, audiovízie a autorského práva, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky
Jana Cappello, vedúca tlačového a politického oddelenia, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku
Martin Cach, výkonný riaditeľ ČAEK (Česká asociace elektronických komunikací)
Zuzana Mistríková, producentka, PubRes s.r.o.,

v bloku České televízie na Slovensku – mýty a fakty diskutovali

Marcel Grega, generálny riaditeľ JOJ Group
Andrej Doležal, riaditeľ, Sekcia technickej realizácie, Rozhlas a televízia Slovenska
Petr Horák, zástupca riaditeľa, Sekce nových médií a diverzifikace skupiny Nova
Ivan Peschl, generálny riaditeľ, Towercom, a.s.
Vlastimil Lakatoš, vedúci odd. IPTV – digitálna televízia, ANTIK Telecom s.r.o., člen SAKT (Slovenská asociácia pre káblové komunikácie),

obe diskusie moderoval Ľuboš Kukliš, riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Stredajší televízny duel kandidátov na funkciu francúzskeho prezidenta vyhral podľa prieskumov verejnej mienky centrista Emmanuel Macron.
Za presvedčivejšieho ho označilo 63 percent divákov, zatiaľ čo jeho protikandidátka Marine Le Penová oslovila 34 percent respondentov. Tri percentná opýtaných divákov nedokázali zaujať stanovisko. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Elabe, ktorý sa uskutočnil na objednávku televízie BFMTV.
Pre 64 percent opýtaných lepší program pre Francúzsko ponúka Macron, zatiaľ čo Le Penovej víziu považuje za lepšiu 33 percent.
Rovnakým pomerom sa skončilo aj vyhodnotenie odpovedí na otázku, ktorý z kandidátov má viac vlastností nutných na výkon funkcie prezidenta.
Macrona považuje za čestnejšieho 62 percent opýtaných televíznych divákov, kým pre tretinu opýtaných je to Le Penová.
Idey a hodnoty, ku ktorým sa hlási Macron, sú bližšie 60 percentám opýtaných, zatiaľ čo Le Penovej názory zdieľa 36 percent respondentov.
Pokles preferencií u Macrona sociológovia zaznamenali v odpovediach televíznych divákov na otázku, ktorý z kandidátov lepšie chápe bežných ľudí - Macronovi dalo svoj hlas 55 percent opýtaných, kým kandidátku Národného frontu podporilo 42 percent divákov.
Prieskum verejnej mienky bol vykonaný bezprostredne po stredajšej televíznej debate dvojice najúspešnejších kandidátov z prvého kola volieb. Ich druhé kolo sa bude konať túto nedeľu.
Podľa politických komentárov debata nebola takou, akú by radi videli voliči, a bola oveľa horšia ako diskusie kandidátov v predchádzajúcich voľbách.
Komentátori konštatujú, že Le Penová nebola schopná náležite predstaviť svoj volebný program, držala sa úlohy kandidáta opozície, ktorý sústavne a sústredene napáda predstaviteľa vládnucej strany. Macron podľa analytikov opäť nezvládal svoje emócie: veľkú časť debaty viedol zvýšeným hlasom a odvracal útoky Le Penovej.

Facebook v 1. kvartáli výrazne zvýšil tržby aj zisk. Vďačí za to prudkému nárastu príjmov z reklamy.
Zisk prevádzkovateľa najznámejšej sociálnej siete za tri mesiace od januára do konca marca vyskočil o 76 % na 3,06 miliardy USD (2,80 miliardy eur) alebo 1,04 USD na akciu z 1,74 miliardy USD alebo 60 centov na akciu v rovnakom období vlani. Tržby stúpli o 49 % na 8,03 miliardy USD, uviedla americká firma v stredu (3. 5.) po zatvorení burzy. Analytici v priemere počítali s tržbami na úrovni 7,84 miliardy USD.
Facebook počas prvých troch mesiacov tohto roka získal 80 miliónov nových užívateľov a počet jeho aktívnych mesačných užívateľov vzrástol o 17 % na 1,94 miliardy. Počet denných užívateľov stúpol o 18 % na 1,28 miliardy.
Facebook v poslednom čase čoraz viac vsádza na videoobsahy a reklamu v tejto oblasti. Jedným z motorov rastu je aj platforma Instagram na zdieľanie fotografií.

Organizátor Eurovízie zvažuje trest pre Rusko a Ukrajinu za porušenie pravidiel tejto medzinárodnej pesničkovej súťaže. Svoje rozhodnutie v tejto veci Európska vysielacia únia (EBU) oznámi 12. júna.
V rozhovore pre nemecký televízny kanál ZDF to uviedol predseda komisie EBU Frank-Dieter Freiling.
Podľa Freilinga mala Ukrajina ako hostiteľská krajina zabezpečiť účasť všetkých súťažiacich, čo však porušila, keď reprezentantke Ruska Juliji Samojlovovej zakázala vstup na ukrajinské územie.
Ako dôvod zákazu Ukrajina uviedla, že Samojlovová v roku 2015 vystupovala na Kryme, ktorý Rusko anektovalo rok predtým. Podľa uznesenia ukrajinskej vlády cudzinci musia mať na návštevu polostrova osobitné povolenie, ktoré však Samojlovová nemala.
Freiling spresnil, že Rusko zasa porušilo pravidlá súťaže tým, že od začiatku roka nezabezpečilo účasť svojej delegácie na rozličných stretnutiach s povinnou účasťou.
Predstaviteľ EBU konštatoval, že sankčné opatrenia budú určite prijaté, otvorenou otázkou zostáva len "objem týchto opatrení".
Ako možný trest Freiling uviedol pokutu, zastavenie sponzorského financovania alebo vylúčenie krajiny z účasti na pesničkovej súťaži na tri roky.
Súťaž o Veľkú cenu Eurovízie sa bude konať v Kyjeve v dňoch 9.-13. mája.


Čína pripravuje vlastnú internetovú encyklopédiu, ktorá bude akousi alternatívou k Wikipédii, jej obsah sa však nebude vytvárať verejnosť. Encyklopédiu, na ktorej pracuje vyše 20.000 odborníkov zo štátnych univerzít a výskumných inštitútov, plánuje Peking sprístupniť v roku 2018, informovala dnes agentúra AP.
      Čínska internetová encyklopédia by mala obsahovať okolo 300.000 hesiel, z ktorých každé bude vysvetlené zhruba 1000 slovami. Peking podľa šéfredaktora tohto projektu Janga Mu-ča čelil určitému medzinárodnému tlaku, aby vytvoril vlastnú intetnerovú platformu zameranú na usmerňovanie "verejnosti a spoločnosti".
      Na území Číny je v súčasnosti prístupná aj populárna Wikipédia, niektoré časti jej obsahu - napríklad citlivé informácie o dalajlámovi či čínskom prezidentovi Si Ťin-pchingovi - však tamojšie úrady blokujú a užívateľom sa nezobrazujú.
      V Číne v minulosti vyšli aj dve verzie knižnej Encyklopédie Číny (v roku 1993 a v roku 2012). Kritici však tvrdia, že v oboch vládou schválených vydaniach pri niektorých heslách rôzne údaje chýbali či prípadne boli zámerne skreslené z politických dôvodov.
      Nápad na vytvorenie internetovej verzie encyklopédie odobrila tamojšia vláda už v roku 2011, pracovať sa na ňom však začalo len nedávno, priblížila spravodajská stanica BBC.
      "Hlad po informáciách v Číne spôsobuje, že ľudia chodia na Wikipédiu prostredníctvom nástrojov, ktoré im zobrazujú nefiltrovaný obsah, čo je veľmi vzdialené ideálom diktátorského štátu. Táto iniciatíva má teda pritiahnuť viac užívateľov práve k štátom schválenému obsahu," povedal pre BBC Taha Yasseri z britského Oxfordského internetového inštitútu.



Minister financií ČR Andrej Babiš podal včera trestné oznámenie v súvislosti s audiozáznamom, na ktorom je zachytený jeho rozhovor s novinárom denníka MF Dnes Markom Přibylom, ktorého vydavateľstvo Mafra krátko po zverejnení záznamu prepustilo.
      Babiš hovoril s redaktorom vydavateľstva, ktoré mu do februára patrilo, na monitorovanom stretnutí o článkoch týkajúcich sa jeho politických súperov a zaujal postoje k termínom ich zverejnenia. Pritom sa líder hnutia ANO, vicepremiér a šéf rezortu financií v minulosti dušoval, že médiá zo svojho portfólia neovplyvňuje. Na tom trvá aj naďalej, audiozáznam v prvej reakcii označil za špinu, ktorá je súčasťou proti nemu vedenej diskreditačnej kampane.
      Pre dôvodné podozrenie z dlhodobého sledovania a odpočúvania v postavení ústavného činiteľa podal dnes Babiš trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, vyplýva z jeho slov pre internetový server Novinky.cz.
      Babiš aj v tomto prípade hovorí o tom, že nahrávku nepočul a nevie, či je autentická. Odmietol potvrdiť aj to, že vôbec hovoril so spomínaným novinárom, a zdôraznil, že chce, aby sa prípad vyšetril. Nahrávka nič nedokazuje, pokojne môže ísť o manipuláciu, podčiarkol.


Britský bulvárny denník The Sun sa včera dopustil závažného prešľapu, keď na svojej webovej stránke zverejnil mylnú informáciu o úmrtí princa Philipa, manžela britskej kráľovnej Alžbety II.
      Hoci bola predmetná správa o 95-ročnom vojvodovi z Edinburghu dostupná iba niekoľko minút, internetový vyhľadávač Google ju stále ponúka ako prvý výsledok, všímajú si online noviny Thejournal.ie so sídlom v Dubline.
      Buckinghamský palác zvolal dnes ráno do Londýna personál všetkých kráľovských sídel. Tento neavizovaný a "nezvyčajný" krok vyvolal v britskej tlači dohady, že v kráľovskej rodine došlo k nepredvídanej udalosti.
      Dôvodom však bolo oznámenie, že Philip sa z vlastného rozhodnutia nebude od jesene tohto roka zúčastňovať na verejných podujatiach súvisiacich s jeho postavením a plánuje sa stiahnuť z verejného života.
      Špekulovalo sa o zdravotnom stave panovníčky, ako aj jej manžela. The Sun sa však v snahe o senzáciu unáhlil a zverejnil správu s titulkom: "Princ Philip zomrel vo veku 95 rokov: Ako k tomu došlo atď., atď."
      Alžbeta i jej manžel sa v stredu objavili na verejnosti. Kým kráľovná prijala premiérku Theresu Mayovú, ktorá ju informovala o rozpustení parlamentu pred voľbami, princ Philip odhalil pamätnú dosku na kriketovom štadióne.


Copyright © TASR 2017