3. 5. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Transparency International Slovensko (TIS) pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače organizuje tichý protest na podporu väznených tureckých novinárov. Protestujúci sa zídu dnes o 18:00 pred tureckým veľvyslanectvom na Holubyho ulici v Bratislave. Kampaň bude vo viacerých svetových mestách súčasne.
Ako agentúru SITA informovala Kamila Gunišová z TIS, Iniciatíva #FreeTurkeyMedia, ktorú od februára podporilo viac ako 250 000 ľudí, vyvrcholí dnes pokojnými protestmi v mestách po celom svete vrátane Bratislavy. Amnesty International pri tejto príležitosti publikovala správu Žurnalistika nie je zločin: zásah do slobody médií, v ktorej odsudzuje represie tureckej vlády.
Ľudia z celého sveta v rámci kampane požadujú prepustenie viac ako 120 väznených novinárov v Turecku, ktorí boli zadržaní pri pokuse o prevrat v júli minulého roku. „Sú zadržiavaní celé mesiace bez obvinení alebo čelia stíhaniu na základe nejasných či nepodložených obvinení,“ uviedla vedúca kancelárie Amnesty International Slovensko Kamila Gunišová.
„Dnes si pripomíname všetkých novinárov, ktorí sú uväznení alebo čelia prenasledovaniu, vyhrážkam či pokutám. Špeciálnu pozornosť však smerujeme na Turecko, kde je sloboda slova bezohľadne umlčiavaná. Vyzývame turecké úrady, aby okamžite a bezpodmienečne prepustili všetkých novinárov zadržiavaných jednoducho len preto, že si robia svoju prácu,“ dodala Gunišová.
Amnesty International vo svojej správe uvádza, že mnohí zo zadržaných môžu čeliť neopodstatneným obvineniam z terorizmu, ktorých skutočným cieľom je prenasledovanie a zastrašovanie novinárov. „Žurnalistika nie je zločin.Obhajujeme samotnú podstatu a etiku žurnalistiky, zatiaľ čo vláda sa ju snaží zničiť," povedal pre Amnesty International šéfredaktor denníka Evrensel Fatih Polat. Od vlaňajšieho júla bolo v Turecku zatvorených viac ako 156 médií a približne 2500 novinárov prišlo o prácu. Turecko v súčasnosti zadržiava tretinu všetkých väznených novinárov na svete. V sobotu Turecko zablokovalo prístup na Wikipédiu, voľne prístupnú internetovú encyklopédiu. Žiadne vysvetlenie, prečo je webová stránka neprístupná, nebolo vydané, ale turecké médiá naznačujú, že dôvodom bol „obsah súvisiaci s terorizmom“.
Čistky sa týkajú aj štátnych zamestnancov, vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn v sobotu v Ženeve uviedol, že od vlaňajška ich bolo prepustených vyše 150 000. Mnohí boli obvinení zo stykov s exilovým moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorému turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripisuje neúspešný pokus o puč.
V Turecku panuje napätá atmosféra už od 15. júla 2016, kedy sa skupina ľudí pokúsila zvrhnúť vládu, no pokus o prevzatie moci krvavo potlačila turecká armáda. Pri zásahu zahynulo vyše 240 ľudí a vláda následne začala so sériou represií voči novinárom, médiám, neziskovým organizáciám a opozičným politickým stranám.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.