3. 5. 2017

Turecko: 250 000 ľudí žiada prepustenie novinárov

Turecko:

250 000 ľudí žiada prepustenie novinárov


Svetoví novinári, karikaturisti a umelci sa pridali ku kampani #FreeTurkeyMedia. Kampaň, ktorú od februára podporilo viac ako 250 000 ľudí, vyvrcholí dnes, počas Svetového dňa slobody tlače protestmi v mestách po celom svete, vrátane Bratislavy, a vydaním správy Amnesty International “Žurnalistika nie je zločin: zásah do slobody médií”.  Ľudia po celom svete žiadajú prepustenie viac ako 120 novinárov väznených v Turecku, ktorí boli uväznení po pokuse o prevrat z minulého leta a rovnako žiadajú  ukončenie bezohľadného zasahovania do slobody prejavu v krajine.

“Mnohí tureckí novinári chradnú za mrežami. Sú zadržiavaní celé mesiace bez obvinení alebo čelia stíhaniu na základe nejasných či nepodložených obvinení,” povedala Kamila Gunišová, vedúca kancelárie Amnesty International Slovensko. “Dnes si pripomíname všetkých novinárov, ktorí sú uväznení alebo čelia prenasledovaniu, vyhrážkam či pokutám. Špeciálnu pozornosť však smerujeme na Turecko, kde je sloboda slova bezohľadne umlčiavaná. Vyzývame turecké úrady, aby okamžite a bezpodmienečne prepustili všetkých novinárov zadržiavaných jednoducho len preto, že si robia svoju prácu. “

Od neúspešného pokusu o prevrat z júla 2016 bolo zatvorených viac ako 156 mediálnych outletov a približne 2500 novinárov a pracovníkov v médiách prišlo o prácu. Novinári boli zadržaní a obvinení z teroristických trestných činov pre tweetovanie, kreslenie karikatúr alebo vyjadrovanie svojich názorov. Novinári však nie sú jediní, voči ktorým vláda zasahuje. Viac ako 100 000 zamestnancov štátneho sektora bolo prepustených a 47 000 ľudí bolo uväznených, všetko kritici režimu.

Neprimerane dlhé lehoty predbežného zadržania, ktoré boli schválené po snahe o prevrat sa stali rutinnými. „Obvinenia voči pracovníkom z médií sú často vymyslené, niekedy zjavne absurdné alebo úplne chýbajú dôkazy o skutočnom trestnom čine,“ dodáva Gunišová. Ahmet Altan, bývalý redaktor, bol zadržaný v septembri 2016 spolu s jeho bratom, pedagógom Mehmetom Altanom. Boli obvinení z “vysielania podprahových posolstiev” pučistom počas televíznej diskusie v predvečer pokusu o prevratu. Nazlı Ilıcak, moderátor relácie, bol tiež zatknutý a zostáva vo vyšetrovacej väzbe. Ahmet Šik, investigatívny novinár, je od decembra väznený. V obžalobe proti nemu bolo uvedených osem tweetov, dva rozhovory a článok ako dôkaz toho, že pomáhal trom zakázaným skupinám, z ktorých všetky majú úplne odlišné, často protikladné agendy. Jeho manželka Yonca povedala Amnesty International: “Ahmetove uväznenie je odkazom pre ostatných:” Hovorte, ak máte odvahu “.

Viac ako 250 000 ľudí podpísalo online petíciu, ktorá vyzýva na prepustenie tureckých novinárov a za posledný mesiac tisíce podporili kampaň #FreeTurkeyMedia. Kampaň povzbudzuje ľudí, aby na Twitteri zdieľali “solidárnu selfie”. Kampaň podporili umelec Ai Weiwei, karikaturisti Zunar, Steve Bell a Martin Rowson, alebo aj v minulosti vyše 400 dní väznení Al Jazeera novinári Peter Greste, Mohamed Fahmy a Baher Mohamed. “Počas tých vyše 400 dní, keď sme boli väznení v Egypte, nám pomáhalo to, že ľudia na celom svete žiadali naše prepustenie a to nás držalo pri živote,” píše Peter Greste a Mohamed Fahmy v článku zverejnenom v novinách po celom svete. “Ak bolo vtedy správne postaviť sa za nás a požadovať #FreeAJStaff, je správne postaviť sa za všetkých novinárov, ktorí sú väznení len preto, lebo si robia svoju prácu. Preto podporujeme #FreeTurkeyMedia.”


Pre ďalšie informácie alebo dohodnutie interview kontaktujte Amnesty International v Londýne stefan.simanowitz@amnesty.org +44 2030365599 alebo na Slovensku kamila.gunisova@amnesty.sk 0948 936 528

Správa Amnesty International’s Journalism is not a crime: Crackdown on media freedom in Turkey, is available now.

Informácie o súťaži karikaturistov nájdete tu alebo na Twitter pod @freeturkeymedia

Viac o kampani #FreeTurkeyMedia v SK a ENG