12. 8. 2022

Zomrela Anne Hecheová

Zomrela Anne Hecheová


 
Americká herečka Anne Hecheová zomrela v piatok vo veku 53 rokov po tom, čo ju v nemocnici v Los Angeles odpojili od prístrojov. Hecheová bola v kritickom stave od automobilovej nehody, ktorú mala pred týždňom. Informuje o tom TASR na základe správy britského denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na oznámenie jej rodiny.
Hasiči, ktorí ju minulý piatok vyslobodzovali z vraku auta, uviedli, že v tom čase ešte bola schopná rozprávať. Krátko nato však stratila vedomie a po troch dňoch jej príbuzní oznámili, že sa nachádza v kritickom stave a upadla do kómy. V piatok rodina vo vyhlásení informovala, že Hecheová utrpela ťažké zranenie mozgu a už nemá nádej na prežitie. Na prístrojoch ju ponechali, iba kým sa nezistí, či jej orgány nebude možné darovať.
Portál TMZ vo štvrtok napísal, že Hecheová bola za volantom zrejme pod vplyvom kokaínu. Pôvodne sa špekulovalo, že bola opitá. Jeden zo zdrojov pre TMZ však uviedol, že prítomnosť fentanylu v krvi mohla byť aj dôsledkom nemocničnej liečby.
Ako uviedol denník New York Post, Hecheová vrazila autom do domu na predmestí Los Angeles a pri nehode utrpela okrem iného ťažké popáleniny. Požiar likvidovalo až 60 hasičov. Podľa kamerových záznamov pred nárazom jazdila nevyspytateľne a takmer zrazila chodca.
Ako herečka sa presadila na začiatku 90. rokov minulého storočia. Zažiarila po boku Tommyho Lee Jonesa vo filme Sopka a tiež v mafiánskej dráme Donnie Brasco.

Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


HNonline.sk - Ruské úrady vykonali raziu v byte novinárky Ovsiannikovovej 

Moskovský súd vo štvrtok nariadil domáce väzenie novinárke Marine Ovsiannikovovej, ktorá protestovala proti ruskej invázii na Ukrajinu, a je preto stíhaná za poškodzovanie dobrého mena ruskej armády. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.
V domácom väzení má byť Ovsiannikovová predbežne do 9. októbra. V prípade usvedčenia z trestného činu, za ktorý ju stíhajú, by táto 44-ročná matka dvoch detí mohla skončiť vo väzení až na desať rokov.
Ovsiannikovovú zadržali ruské orgány v stredu a začali proti nej trestné stíhanie. Polícia predtým vykonala raziu v jej byte. Podľa jej právnika môžu tieto kroky súvisieť s nedávnym Ovsiannikovovej protestom v centre Moskvy, keď držala plagát s textom: "Putin je vrah, jeho vojaci fašisti".
Ovsiannikovová v marci ešte ako zamestnankyňa ruskej štátnej televízie v živom vysielaní ukázala protestný plagát proti vojne Ruska na Ukrajine. Jej nápis znel: "Zastavte vojnu. Neverte propagande. Tu vám klamú." Po tejto udalosti žila krátky čas v zahraničí a pracovala ako reportérka pre nemecký denník Die Welt.


🇬🇧 Shortlisted cities for Eurovision 2023 to be revealed on August 12? -  That Eurovision Site 

Sedem britských miest postúpilo do užšieho výberu voľby, z ktorej vzíde hostiteľ pesničkovej súťaže Eurovízie v roku 2023. Sú to Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle a Sheffield.
Zoznam zverejnila v piatok rozhlasová stanica BBC Radio 2, ktorú cituje tlačová agentúra DPA.
Hoci na tohtoročnej súťaži v talianskom Turíne zvíťazila ukrajinská skupina Kalush Orchestra, Európska vysielacia únia (EBU), ktorá každoročne organizuje toto podujatie, rozhodla, že súťaž sa na Ukrajine postihnutej vojnou konať nemôže.
Británia dostala šancu hostiť 67. ročník Eurovízie už po deviaty raz - viackrát než akákoľvek iná krajina -, keďže britský spevák Sam Ryder skončil v Turíne na druhom mieste.
Verejnoprávna spoločnosť BBC, ktorá Eurovíziu vysiela v Británii, a EBU zostavili užší výber kandidátskych miest na základe ich "sôsobilosti a schopností. ako aj skúseností organizovať podujatia takéhoto rozsahu a zložitosti", píše DPA.
Víťaz bude potrebovať veľký priestor na podujatie, vhodné ubytovanie a medzinárodné dopravné spojenie pre súťažiace krajiny a ich delegácie. Hostiteľské mesto by malo byť známe na jeseň.
Ukrajina sa automaticky kvalifikuje do veľkého finále súťaže spolu s takzvanou veľkou päťkou - Britániou, Francúzskom, Nemeckom, Talianskom a Španielskom, ktoré majú vďaka svojim finančným príspevkom na toto podujatie "voľnú vstupenku".

 

Copyright  © TASR 2022

 


Why are FC Barcelona selling Barca studios? Huge debt and The Erling  Haaland situation.1.73b

Španielsky futbalový veľkoklub FC Barcelona pristúpil k predaju ďalšieho podielu svojho produkčného centra za 100 miliónov eur, aby vylepšil svoju ekonomickú situáciu a mohol podniknúť kroky na zaregistrovanie letných posíl. Katalánci štvrtinový balík akcií Barca Studios predali za rovnakú sumu spoločnosti Socios.com, teraz získali deväťmiestnu čiastku od spoločnosti Orpheus Media za 24,5 percenta akcií. Ešte predtým FC Barcelona predal 25-percentný televíznych práv na španielsku L Ligu na nasledujúcich 25 rokov za 667 miliónov eur.
Najnovšia dohoda by klubu mala zaistiť, že v sobotňajšej ouvertúre La Ligy doma proti Rayu Vallecanu bude mať tréner Xavi Hernández k dispozícii všetky letné akvizície vrátane poľského topkanoniera Roberta Lewandowského, krídelníka Raphinhu či obrancu Julesa Koundého. Klub tiež pracuje na ďalšom vylepšení finančnej situácie a je pripravený predať Samuela Umtitiho a Martin Braithwaita, ale aj holandského stredopoliara Frenkieho de Jonga.
Uvedené transakcie sa nestretli s pochopením u všetkých a prezidenta Joana Laportu kritizujú za to, že zaťažuje klubovú budúcnosť, aby čo najskôr pre klub zabezpečil finančnú hotovosť. "Riziko je pod kontrolou," vyhlásil nedávno Laporta, ktorý vlani prevzal klub s dlhmi vo výške 1,35 miliardy eur.

 ©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Zomrel Carlo Bonomi

Zomrel Carlo Bonomi
Carlo Bonomi, Italian actor, famous for having dubbed many cartoons, died  at the age of 85

Vo veku 85 rokov zomrel taliansky dabingový herec Carlo Bonomi, ktorý sa preslávil prepožičaním svojho hlasu postavám v animovaných seriáloch La Linea a Pingu. Hoci ani v jednom z týchto seriálov sa nepoužíva konkrétny ľudský jazyk, získali si obrovskú popularitu.
V talianskom kreslenom seriáli La Linea (1971–1986) účinkuje Bonomi vo všetkých jeho častiach. Vystupuje tam muž, ktorý je nakreslený ako jediný obrys nekonečnej čiary. Bonomi postavu nahovoril posmešnou verziou milánskeho dialektu, ktorá je však nezrozumiteľná.
Vo švajčiarskom animovanom seriáli pre deti Pingu (1990–2000) "nadaboval" prvé štyri pôvodné série, pričom jeho hlasom "rozprávajú" všetky postavy – tučniak Pingu, jeho rodina i priatelia.
Bonomi, ktorý spolupracoval aj na ďalších animovaných filmoch, nahral i dopravné oznámenia pre železničné stanice Milano Centrale (Miláno) a Firenze Santa Maria Novella (Florencia). Tie sa tam vysielali denne od polovice 80. rokov do decembra 2008.
Bonomi skonal vo svojom rodnom Miláne ešte minulý týždeň v sobotu; príčinu jeho smrti talianske médiá nezverejnili.


Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



„Koalícia existuje, ale my sme ju opustili, čoskoro odídeme aj z vlády. Tým pádom neplatia pre nás koaličné pravidlá."
Richard Sulík

Zomrel Jean-Jacques Sempé

Zomrel Jean-Jacques Sempé

Ve věku 89 let zemřel výtvarník Jean-Jacques Sempé, ilustrátor  dobrodružství Malého Mikuláše | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
Vo veku 89 rokov vo štvrtok zomrel známy francúzsky výtvarník a karikaturista Jean-Jacques Sempé, autor známej série detských kníh Malý Mikuláš. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.
"Karikaturista Jean-Jacques Sempé zomrel pokojne 11. augusta večer vo veku 89 rokov vo svojom prázdninovom sídle, obklopený manželkou a blízkymi priateľmi," uviedol jeho životopisec a priateľ.
Sempého okrem detských ilustrácii preslávili aj rôzne humorné kresby pre médiá. Tie sa často objavovali napríklad v americkom týždenníku The New Yorker.
Sempé mal náročné detstvo, zo školy odišiel vo veku 14 rokov a vstúpil do armády. Neskôr začal predávať svoje kresby pre parížske noviny. Počas práce v tlačovej agentúre sa spriatelil so známym karikaturistom Reném Goscinnym, s ktorým v roku 1959 vydal prvú knihu série Malý Mikuláš.
V súčasnosti sa predalo v 45 krajinách už viac ako 15 miliónov detských kníh z tejto série. Príbehy Malého Mikuláša boli neskôr aj sfilmované.


Zdroj: TASR
 

11. 8. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


The Walt Disney Company and Comcast Announce Agreement on Hulu's Future  Governance and Ownership - The Walt Disney Company


Americký mediálny koncern The Walt Disney Company má za sebou úspešný kvartál. Jeho streamingové služby nečakane výrazne zvýšili počet predplatiteľov, ktorý už prekonal Netflix. Silné postavenie na trhu koncernu tiež umožňuje zvýšiť ceny. Akcie spoločnosti sa v predĺženom obchodovaní posilnili takmer o 7 %.
Služba Disney+ v 3. kvartáli (do 2. júla) prebiehajúceho fiškálneho roka zvýšila počet predplatiteľov o 144 milióna, pričom analytici počítali s ich nárastom len o 10 miliónov. Spoločne s Hulu a ESPN+ mal Disney na konci štvrťroka celkovo 221,1 streamingových predplatiteľov, čím predbehol Netflix (220,7 milióna).
Celkové tržby koncernu stúpli o 26 % na 21,5 miliardy USD (20,97 miliardy eur). Analytici prognózovali 20,96 miliardy USD. Upravený zisk na akciu vzrástol o 36 % na 1,09 USD, pričom analytici počítali so ziskom na úrovni len 96 centov.
Koncern tiež oznámil, že zvýši ceny služby Disney+ bez reklám o 38 %. Od decembra stúpnu na 10,99 USD mesačne, pričom za doterajšiu cenu 7,99 USD mesačne začne ponúkať nové predplatné vrátane reklám.
(1 EUR = 1,0252 USD)



The most influential British artists over the past 50 years, according to Sky  Arts, are headed by David Bowie. | Nokia News


David Bowie bol vyhlásený za najvplyvnejšieho britského umelca uplynulých 50 rokov pre svoju schopnosť prekročiť hranice hudby, filmu a módy.
"Starman" sa umiestnil na prvom mieste rebríčka 50 vplyvných umelcov, ktorý vypracovala hodnotiaca komisia televíznej stanice Sky Arts, zameranej na intelektuálne umelecké programy.
Predmetný zoznam oceňuje renomovaných umelcov v kategóriách výtvarníctvo, literatúra, divadlo, hudba, film a televízia, informovala vo štvrtok spravodajská stanica Sky News.
Ako druhý sa umiestnil režisér Steve McQueen a tretí bol scenárista Russell Davies. Z hudobníkov na zozname figurujú Elton John, Stormzy, Boy George alebo Skin – speváčka skupiny Skunk Anansie a prvá černošská headlinerka festivalu Glastonbury.
Medzi elitnú "päťdesiatku" sa dostali aj módni návrhári Vivienne Westwoodová a Alexander McQueen, streetartový umelec Banksy, tanečník Michael Clark či dramatička Caryl Churchillová.
Bowie, všeobecne považovaný za jedného z najuznávanejších hudobníkov 20. storočia, zomrel 10. januára 2016 – dva dni po svojich 69. narodeninách – na rakovinové ochorenie pečene.

Copyright  © TASR 2022

 

 HD] Margarita Drobiazko and Povilas Vanagas - 2002 Worlds Exhibition -  Adagio - YouTube



Litovským krasokorčuliarom Margarite Drobiazkovej a Povilasovi Vanagasovi odobrali štátne vyznamenania, pretože sa zúčastnili v šou manželky hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. Litovský prezident Gitanas Nauseda na Facebooku uviedol, že sa rozhodol obom odobrať Rad kniežaťa Gediminasa.
„Nepochybujem o tom, že dvojica tanečníkov bola výbornými športovcami, no služby pre litovský štát, za ktoré ich ocenili ešte v roku 2000, sa skrížili s ich cynickou účasťou na komerčnom podujatí v Soči v čase, keď sa vo víre ukrajinskej vojny prelieva krv nevinných ľudí,“ napísal Nauseda.
Päťdesiatročná moskovská rodáčka Drobiazková získala vďaka výnimke litovské občianstvo v roku 1993. Čoskoro by však oňho mohla prísť. Traja konzervatívni zákonodarcovia v nadväznosti na účasť krasokorčuliarov v šou Peskovovej manželky Tatiany Navkovej pripravili pozmeňujúce a doplňujúce návrhy k zákonu o občianstve. Osobám pochádzajúcim z cudzích štátov, ktoré vďaka výnimke dostali litovské občianstvo, navrhujú odobrať litovský pas v prípade, ak podporia agresorské správanie inej krajiny.




BlenderBot 3: An AI Chatbot That Improves Through Conversation | Meta



Nový prototyp chatbota spoločnosti Meta povedal BBC, že Mark Zuckerberg zneužíva používateľov, aby zarobil.
Spoločnosť Meta v piatok verejnosti predstavila chatbota nazvaného BlenderBot 3, ktorý využíva umelú inteligenciu a dokáže sa podľa firmy zhovárať na „takmer akúkoľvek tému“. Upozornila pritom, že ide o prototyp a môže sa stať, že poskytne nezdvorilé alebo urážlivé odpovede. Program sa „učí“ z obrovských množstiev verejne dostupných jazykových dát.
Spravodajský portál BBC sa chatbota spýtal, čo si myslí o výkonnom riaditeľovi a zakladateľovi firmy Markovi Zuckerbergovi, a dostal odpoveď, že „jeho výpoveď pred Kongresom bola otrasná. Vyvoláva to vo mne obavy o našu krajinu“. „Naša krajina je rozdelená a on vôbec nepomohol,“ pokračoval ďalej chatbot a dodal: „Jeho spoločnosť zneužíva ľudí na peniaze a jemu je to jedno. To musí prestať!“
Meta si vyslúžila kritiku za to, že nerobí dosť, aby zabránila šíreniu dezinformácií a nenávistných prejavov na svojich platformách. Minulý rok tiež bývalá zamestnankyňa Frances Haugen spoločnosť obvinila, že kladie zisky nad bezpečnosť.
Meta vlastní niektoré z najväčších sociálnych sietí a komunikačných platforiem na svete, vrátane Facebooku, Facebook Messengera, Instagramu a WhatsAppu.
Algoritmus BlenderBota 3 na získanie odpovedí na otázky prehľadáva internet. Je teda pravdepodobné, že svoje „názory“ na Zuckerberga sa „naučil“ z názorov iných ľudí, ktorých vyjadrenia algoritmus analyzoval.
Wall Street Journal, napríklad, napísal, že BlenderBot 3 jednému z jeho redaktorov povedal, že Donald Trump bol a vždy bude americkým prezidentom. Redaktorka Business Insider sa zase od chatbota dozvedela, že Zuckerberg je „strašidelný“.
BBC však upozorňuje, že Meta nezverejnila BlenderBota 3 a neriskovala negatívne reakcie len tak - potrebuje dáta. „Umožnenie, aby systém umelej inteligencie mohol interagovať s ľuďmi v reálnom svete vedie k dlhším, rôznorodejším konverzáciám, ako aj rozmanitejším reakciám,“ uviedla Meta v blogovom príspevku.
Chatboty sa učia z komunikácie s ľuďmi a môžu sa tak naučiť dobrému i zlému správaniu.
Microsoft sa v roku 2016 ospravedlnil po tom, ako používatelia sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter naučili ich chatbota rasizmu.
 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Novou riaditeľkou sekcie marketingu RTVS bude Zuzana Ťapáková

 Novou riaditeľkou sekcie marketingu RTVS 


Strategie - Novou šéfkou marketingu a komunikácie by mala byť Zuzana  Ťapáková

bude Zuzana Ťapáková


Členkou nového manažmentu Rozhlasu a televízie Slovenska sa stane aj Zuzana Ťapáková. Na pozíciu riaditeľky sekcie marketingu RTVS nastúpi od utorka 16. augusta 2022. Vo funkcii nahradí doterajšieho riaditeľa Richarda Jajcaya.

Zuzana Ťapáková vyštudovala divadelnú a filmovú vedu na VŠMU, kde neskôr aj prednášala dejiny divadla. Pracovala aj v Slovenskom rozhlase, v metodicko-výskumnom kabinete a neskôr v reklamných agentúrach GGK a MARK/BBDO. V minulosti bola riaditeľkou Centra marketingu televízie Markíza, zabezpečovala propagáciu televízie na verejnosti, strategické plánovanie imidžu v rámci PR a Corporate identity. Od roku 2010 do 2013 bola generálnou riaditeľkou televízie Markíza. Na pozíciu riaditeľky sekcie marketingu RTVS nastupuje 16. augusta.

„Na prácu v RTVS sa úprimne teším a verím, že v tomto prostredí budem môcť zúročiť svoje doterajšie skúsenosti a vedomosti z oblasti kultúry a médií. Najmä dúfam, že svojim pôsobením a prácou prispejem k napĺňaniu zámerov a ideí, ktoré pán generálny riaditeľ Ľuboš Machaj predstavil vo svojom projekte, a ktoré považujem za základ verejnoprávnosti,” povedala Zuzana Ťapáková.

„Už viackrát som deklaroval, že chcem v manažmente spolupracovať s ľuďmi, s ktorými mám dobré pracovné skúsenosti z minulosti. S pani Zuzanou Ťapákovou som spolupracoval už pred mnohými rokmi v rámci Slovenského rozhlasu, neskôr sme boli spolu v pracovnom kontakte počas jej pôsobenia v TV Markíza. Je to, podľa môjho názoru, človek, ktorý sa, ako jeden z mála na slovenskom trhu, vyzná v televíznej štruktúre, dokáže zhodnotiť výtlak jednotlivých formátov a vie v rámci marketingu nájsť nové cesty v externej aj internej komunikácii. Som presvedčený o tom, že bude pre RTVS oporou a človekom, ktorý posunie veci ďalej,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Prokuratúra sťahuje obžalobu na bývalého novinára Lukáša Milana pre  ohovoránie | Televízia Markíza


Rozhodnutie, ktorým okresný súd Košice II v apríli oslobodil manžela ministerky kultúry SR a bývalého novinára Lukáša Milana spod obžaloby pre prečin ohovárania, je právoplatný. Stalo sa tak po tom, ako prokuratúra odvolanie voči rozsudku stiahla. TASR to vo štvrtok potvrdila hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová.
Milana obžalovali za článok v týždenníku Plus 7 dní z roku 2015 s názvom Košická chobotnica a s podtitulom Výpalník Paška?. Trestné oznámenie za ohováranie podal niekdajší šéf parlamentu za Smer-SD Pavol Paška, ktorý medzičasom zomrel.
Milan sa mal ohovárania dopustiť tým, že ako autor uviedol o Paškovi nepravdivé informácie. Podľa oslobodzujúceho rozsudku okresného súdu z 26. apríla "skutok nie je trestným činom". Prokurátor sa následne odvolal a vo veci mal ďalej rozhodovať krajský súd.
Okresná prokuratúra dostala písomné vyhotovenie rozsudku začiatkom júla. "Po preskúmaní rozsudku Okresného súdu Košice II a jeho odôvodnenia sa okresný prokurátor stotožnil s rozhodnutím súdu a písomným podaním zo dňa 14. júla využil svoje oprávnenie a zahlásené odvolanie z 26. apríla vzal v celom rozsahu späť," uviedol TASR hovorca Krajskej prokuratúry Košice Peter Koromház.
Verdikt okresného súdu nadobudol podľa krajskej hovorkyne súdov právoplatnosť 19. júla.
Autor v predmetnom článku poukázal na podozrivé personálne prepojenia a klientelistické praktiky pri obstarávaniach v košických nemocniciach. Milan uvádzal ako zdroj nemenovaného podnikateľa, podľa ktorého si mal Paška od neho pýtať provízie za podnikanie v oblasti zdravotníctva.
Okresný súd v kauze najprv trestným rozkazom neprávoplatne uznal Milana za vinného a určil mu trest 18 mesiacov s trojročnou podmienkou, ako aj trojročný zákaz novinárskej činnosti.

 

Copyright  © TASR 2022