RTVS uvedie premiérové časti dokumentárnej série Zrod divadla každú nedeľu od 6. novembra podvečer po 16.00 h na Dvojke. Nové časti budú mapovať súčasné divadelníctvo naprieč Slovenskom od Košíc cez Banskú Bystricu až po Bratislavu.

Pôvodne 11-dielna dokumentárna séria Zrod divadla odštartovala na obrazovkách RTVS ešte v Roku slovenského divadla (2020). Kvôli pandémii sa však odvysielalo len päť epizód, keďže nebola možná výroba ďalších častí. Po náročnom období uvedie RTVS v tomto roku v premiére šesť nových častí série, ktoré odštartujú na Dvojke v nedeľu 6. novembra po 16.00 h. Úvodná epizóda s názvom O slovenskom divadle: Cesty a vízie (réžia Peter Kováč) ponúkne divákom úvahy tvorcov slovenského divadla o jeho aktuálnom stave v zložitých pandemických časoch.

Milovníci divadla sa však môžu opäť tešiť aj na zdokumentovaný proces tvorby viacerých inscenácií „od nápadu až po realizáciu“. Konkrétne to budú:

13.11. Čert a Káča (Opera SND, Bratislava), réžia Juraj Nvota

20.11. Borodáč alebo Tri sestry (Štátne divadlo Košice), réžia Ján Sabol

27.11. Divadlo na konci sveta (Bábkové divadlo na rázcestí, Banská Bystrica), réžia Jaroslav Vojtek

4.12. Aj múdry schybí (Divadlo Alexandra Duchnoviča, Prešov), réžia Jaroslav Vojtek

11.12. Popoluška (Balet SND, Bratislava), réžia Laco Kraus

Premiérové epizódy dokumentárnej série Zrod divadla vznikli pod taktovkou režisérov Laca Krausa, Juraja Nvotu, Jara Vojteka, Petra Kováča a Jána Sabola.