23. 7. 2022

Zomrel Stefan Soltész

Zomrel Stefan Soltész 
 Rakúsky dirigent Stefan Soltész skolaboval počas predstavenia a zomrel -  Svet SME

Vo veku 73 rokov zomrel v piatok rakúsky dirigent maďarského pôvodu Stefan Soltész. Hudobník skolaboval počas operného predstavenia v Mníchovskom Národnom divadle a krátko potom skonal. S odvolaním sa na vyhlásenie Bavorskej štátnej opery o tom v sobotu informovala agentúra AFP.
"So zdesením a hlbokým smútkom musí Bavorská štátna opera oznámiť úmrtie Stefana Soltésza," uviedol operný dom v piatkovom vyhlásení. Soltész zomrel v piatok večer "po tom, čo skolaboval počas dirigovania komickej (opery) Mlčanlivá žena od Richarda Straussa v Národnom divadle v Mníchove".
Príčina úmrtia nebola bezprostredne známa.
"Stratili sme talentovaného dirigenta," napísal na sociálnej sieti Twitter Serge Dorny, intendant Bavorskej štátnej opery, kde Soltész debutoval v roku 1995. "Stratil som dobrého priateľa," dodal s tým, že jeho myšlienky sú so Soltészovou manželkou Michaelou.
Stefan Soltész študoval na Univerzite hudobných a dramatických umení vo Viedni. V rokoch 1988 - 1993 pôsobil ako hudobný riaditeľ v štátnom divadle v nemeckom meste Brunswick. V rokoch 1992 - 1997 bol šéfdirigentom Flámskej opery v Antverpách a v Gente. Nasledovali angažmány v západonemeckom meste Essen. Počas svojej dlhej kariéry Soltész okrem toho pravidelne hosťoval v známych veľkých operných domoch vo Viedni, v Grazi, Hamburgu či v Berlíne.

Zdroj: TASR

22. 7. 2022

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

Na obrázku môže byť text, v ktorom sa píše „Romana Tabak je V meste Bratislava, Slovakia. 18h Bratislava, Slovakia Nadcasove spravodajstvo Ministerstvo Hospodárstva musí pomôct' Slovákom, ktorí kúria plynom alebo uhlím, pretože inak ich čaká vel'mi tažká zima. Ja mám to štastie, že doma nepoužívame na vykurovanie plyn ani uhlie, ale radiátory, takze nás vyššie ceny nezasiahnu, ale nie všetci maju také štastie.“

Na obrázku môže byť 1 osoba, stojaca osoba a text, v ktorom sa píše „Igor Matovic 13 m ...nuž, nie je koaličny partner ako koaličný partner. Kým jeden otravuje Slovensko svojimi mindrákmi, druhý zatial' vlastnoručne rieši skutočné problémy Slovenska #GratulujemBoris FOTO Dnes 02:00 Správy Domáce správy Boris Kollár má dalšieho syna: Dvanáste dieta šéfovi parlamentu porodila bývalá plavkyna!“ 



"Povolenie na odstránenie stavby som nepotreboval, lebo dom sa zbúral sám. Plánovať búranie môžete vtedy, keď chcete búrať, ale keď niečo spadne, tak vy to neviete naplánovať, kedy to spadne. A vtedy nemôžete plánovať búranie. Tak, ako nemôžete vedieť, či bude korona v decembri.“
Štefan Harabin

 

"Hasta la vista, baby."
Boris Johnson ,britský premiér

21. 7. 2022

Futbalový duel Ferencváros Budapešť – ŠK Slovan Bratislava najsledovanejším tohtoročným programom televízie Dajto

Futbalový duel Ferencváros Budapešť – ŠK Slovan Bratislava

 


 najsledovanejším tohtoročným programom televízie Dajto


Legendárna telenovela Divoký anjel sa stala novým diváckym hitom televízie Doma, zahanbiť sa však nedala ani najmladšia stanica Markíza KRIMI.


Televízia Dajto v stredu 20. júla 2022 výrazne zabodovala s priamym prenosom z druhého kola kvalifikácie Ligy majstrov, v ktorom sa po tridsiatich rokoch opäť stretol slovenský majster ŠK Slovan Bratislava s maďarským šampiónom Ferencvárosom Budapešť. Druhý polčas tohto atraktívneho duelu sa v oboch hlavných cieľových skupinách stal najsledovanejším tohtoročným programom stanice Dajto.

V obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 sa druhá polovica zápasu stala tiež najsledovanejším programom dňa s excelentným ratingom 4,9 % a vysoko nadpriemerným trhovým podielom 17,9 %. Napínavý futbalový súboj, ktorý sa po záverečnom obrate skončil fantastickým víťazstvom Slovana 2:1, si v priebehu rozhodujúceho druhého polčasu vychutnalo rovných 300-tisíc divákov starších ako 12 rokov, pričom v čase vysielania zasiahol až 443-tisíc divákov (AvRch v CS 12+). Priemerný rating celého zápasu dosiahol v cieľovej skupine 12-54 vynikajúcu hodnotu 3,9 % a podiel na trhu sa vyšplhal na fantastickú hodnotu 15,5 %.

Ďalšími najsledovanejšími stredajšími programami sa v cieľovej skupine 12-54 stali večerné spravodajské relácie TV Markíza Počasie (rating 4,8 % / share 22,3 %) a Televízne noviny (rating 4,4 % / share 21,6 %).

Novým diváckym hitom sa môže pochváliť televízia Doma. Tento týždeň s mimoriadnym úspechom odštartovala vysielanie legendárnej telenovely Divoký anjel, ktorá sa na slovenské obrazovky vrátila po neuveriteľných dvadsiatich rokoch. Stredajšie dve epizódy boli v cieľovej skupine 12-54 najsledovanejšími programami stanice Doma, pripísali si skvelé ratingy 1,5 % a 1,3 %, ako aj vysoko nadpriemerné trhové podiely 9,9 % a 8,5 %. Obe premiérové časti si obzvlášť získali cieľovú skupinu mladých žien 12-34, ktoré stanici Doma v čase vysielania seriálu zabezpečili priemerný trhový podiel až 21,5 %.

Výborne si aj naďalej počína najmladšia televízia z portfólia skupiny Markíza s názvom Markíza KRIMI. Včera zaznamenala vynikajúci celodenný trhový podiel 2,9 % a v prime-time 19:00-23:00 nemenej skvelý podiel na trhu 2,8 %. Najviac zabodoval seriálový hit Myšlienky vraha, druhá epizóda z pravidelnej večernej dvojporcie si pripísala rating 1,1 % a trhový podiel 4,0 % v cieľovej skupine 12-54.

Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto) bola v stredu v komerčne podstatnej cieľovej skupine 12-54 silným trhovým lídrom celodenne (share 28,2 %) aj v prime-time 19:00-23:00 (share 29,9 %).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA
 

MK SR navrhuje trvalo zrušiť povinné príspevky z autorských odmien a honorárov

MK SR navrhuje trvalo zrušiť povinné príspevky
 Portál dotácií Ministerstva kultúry SR
 
 z autorských odmien a honorárov


Od roku 2023 už nebudú musieť autori a umelci odvádzať povinný dvojpercentný príspevok zo svojich odmien umeleckým fondom. Povinnosť odvodu odpadne aj dedičom autorských práv. Vyplýva to z návrhu novely zákona o umeleckých fondoch, ktorý Ministerstvo kultúry (MK) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania (MPK). Právna úprava by do trvalej formy uviedla súčasné prechodné ustanovenie, ktoré z dôvodu dosahov pandémie ochorenia COVID-19 dočasne zrušilo povinnosť odvádzať dvojpercentný príspevok.
Rezort kultúry v predkladacej správe odôvodňuje návrh záujmom zlepšiť podmienky pre autorov a umelcov. "Umelecká obec dlhodobo vyzýva na zrušenie príspevkov príjemcov autorských a umeleckých odmien s odôvodnením, že ide o dodatočné zaťaženie ich príjmov," konštatuje MK.
Pripomína tiež, že z dôvodu dosahov pandémie spôsobenej ochorením COVID-19 pristúpilo ministerstvo k novelizáciám zákona, ktoré prechodne stanovili príspevky len ako dobrovoľné, rovnako sa znížili odvody dedičom autorských práv. "Opatrenia platia len do konca roka 2022," upozornilo MK.
Prechodným opatrením v predloženom návrhu novely, ktorá má začať platiť od 1. januára 2023, sa zároveň ponecháva možnosť dobrovoľného príspevku za rok 2022, ktorý si potom možno uplatniť ako daňový výdavok. Dedičom autorských odmien takisto ostáva pre rok 2022 povinnosť odviesť fondom príslušný odvod.


Zdroj: TASR

Zomrela Jana Kopsová

 Zomrela Jana Kopsová

 Jana Kopsová

Vo veku 60 rokov zomrela slovenská herečka Jana Kopsová.



Hrávala vo filmoch, seriáloch a televíznych inscenáciách ako Suzanne, Ulice bez mena ,Miliónový chlap ,Borgis,Zlatná krajina,Hra o Maruške,Majka,Neodchádzaj nocou letnou ,O mužoch, ženách a deťoch, Čistá biela stena ,Husiarka a kráľ ,Ordinácia v ružovej záhrade, Škriatok ,V službách zákona.








































20. 7. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


TV and MEDIA: MEDIA NEWS 

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) v stredu oznámila, že podniká kroky proti neziskovej organizácii Wikimedia Foundation, prevádzkujúcej internetovú encyklopédiu s otvoreným obsahom Wikipedia. Dôvodom je údajné porušenie ruských zákonov zameraných proti šíreniu dezinformácií o vojne na Ukrajine zo strany Wikipedie. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.
Vo vyhlásení Roskomnadzoru sa uvádza, že na stránkach Wikipedie sa nachádzajú "zakázané materiály vrátane nepravdivých správ o priebehu špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine". Internetové vyhľadávače v ruštine by preto mali mať podľa Roskomnadzoru povinnosť informovať užívateľov, že Wikipedia porušuje ruské zákony.
Nadácia Wikimedia Foundation sa pred mesiacom odvolala proti verdiktu moskovského súdu, ktorý jej uložil pokutu vo výške piatich miliónov rubľov (89.000 eur) za to, že odmietla odstrániť údajné dezinformácie v ruskojazyčných článkoch na Wikipedii o konflikte na Ukrajine vrátane jarného masakra civilistov v Buči.
Do Wikipedie prispievajú dobrovoľníci z celého sveta vo viac než 300 jazykoch. Reuters píše, že po sprísnení pravidiel fungovania médií v Rusku po začatí ruskej invázie na Ukrajinu sa Wikipedia stala pre Rusov jedným z posledných dostupných zdrojov overovaných informácií o prebiehajúcej vojne.

 

Copyright  © TASR 2022

 

 Netflix zdražuje: Ako to ovplyvní Slovensko? Poznáme odpoveď - Svetapple.sk



Streamovacia služba Netflix prišla od apríla do júla o takmer milión predplatiteľov. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na čísla zverejnené v utorok.
Straty však podľa BBC neboli také, ako sa vedenie firmy obávalo. Výkonný riaditeľ Netflixu Reed Hastings na otázku, čo podľa neho mohlo zastaviť ďalší úbytok predplatiteľov, konštatoval: „Ak to bola jediná vec, mohli by sme povedať Stranger Things“.
Spoločnosť v apríli informovala o prvom poklese predplatiteľov od roku 2011. Po týchto správach nasledovalo prepustenie stoviek zamestnancov. Straty, o ktorých firma informovala v utorok, sú najväčšie v jej histórii, pričom najviac zákazníkov Netflix stratil v USA a Kanade, za ktorými nasleduje Európa.
Pre Netflix, ktorý si roky užíval zdanlivo nezastaviteľný rast, keď zmenil spôsob, akým ľudia po celom svete sledujú filmy a seriály, je to obrovská zmena. Jeho pozícia globálneho obra sa ešte viac upevnila v roku 2020, keď svet zasiahla pandémia koronavírusu a ľudia, ktorí museli byť zavretí doma, trávili čas sledovaním hitov ako Squid Game (2021) alebo Koruna (2016). Keď sa však ľudia začali vracať k svojim predpandemickým zvyklostiam, Netflix začal mať problémy s lákaním nových zákazníkov a tiež s udržaním si tých existujúcich, najmä v čase rastúcich životných nákladov.
Spoločnosť tiež čelí tvrdej konkurencii v podobe Apple TV, HBO Max, Amazon Prime alebo Disney+. Niektorých zákazníkov tiež odradilo zdražovanie jeho služieb.
Na konci júna mala spoločnosti zhruba 220 miliónov predplatiteľov, čo je stále omnoho viac ako v prípade jej najbližšej konkurencie. Spoločnosť, ktorá si zvykla na rast v dvojciferných číslach, však zápasí s najvážnejším spomalením za celé roky, keď jej príjmy počas apríla až júna dosiahli 7,9 miliardy dolárov, čo je medziročný rast o 8,6 %.
Hodnota akcií firmy v tomto roku klesla už o viac ako 60 %, keďže investori veľmi neveria jej vyhliadkam.
Spoločnosť je presvedčená, že svoj rast opätovne naštartuje s pomocou novej, lacnejšej služby s pridaním reklamy a tiež vďaka ráznemu zakročeniu proti zdieľaniu hesiel, ktoré podľa jednej štúdie stojí Netflix ročne šesť miliárd dolárov. V niektorých krajinách Strednej a Južnej Ameriky už teraz účtuje ľuďom poplatok za zdieľané kontá a dúfa, že sa jej to podarí aplikovať aj vo zvyšku sveta.


Elon Musk Disparaged Twitter at Least 13 Times in Tweets - Variety

Miliardár Elon Musk neuspel so snahou o odklad súdneho procesu medzi ním a spoločnosťou Twitter, ktorá naňho podala žalobu za to, že zrušil ponuku na jej prevzatie za 44 miliárd dolárov. Delawarská sudkyňa totiž v utorok stanovila pre súd októbrový termín.
Svoje rozhodnutie zdôvodnila neistotou, ktorej firma čelí po tom, ako Musk vycúval z dohody na jej kúpu, pričom ďalšie odklady by podľa nej mohli spôsobiť nenapraviteľné škody.
Twitter žiadal o urýchlený proces už v septembri, zatiaľ čo Muskov tím chcel počkať do začiatku budúceho roka, čo zdôvodňoval komplikovanosťou prípadu. Miliardárov tím však podľa sudkyne podcenil schopnosť delawarského súdu „rýchlo spracovať komplikované spory“.
Firma požiadala súd v štáte Delaware, aby šéfovi automobilky Tesla nariadil dokončenie akvizície za dohodnutú sumu 54,20 dolára za akciu Twitteru. Žaloba okrem iného obviňuje Muska z početných porušení dohody o zlúčení, ktoré „zatemnili Twitter a jeho podnikanie“.

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

  Film and TV School of the Academy of Performing Arts in Prague -  #WeAreFreeMovers

Archívne a málo známe filmy o muzikantoch a kapelách, ktoré natočili českí režiséri v čase štúdií na FAMU, ponúka škola na webe. Sú medzi nimi práce známych tvorcov ako Ivana Zachariáša alebo Marka Najbrta a zachytávajú skupiny a interpretov ako napríklad Pražský výber, Stromboli, Hanu Hegerovú alebo Martu Kubišovú. ČTK o tom informovala hovorkyňa školy Klaudia Osičková. VOD portál FAMU Films aktuálne ponúka na pozeranie takmer 350 študentských snímok. Súčasťou sú archívne a prakticky neznáme filmy aj súčasná študentská tvorba, ktorá dosahuje úspechy v zahraničí. Portál sa stále rozrastá av júli do neho pribudli archívne snímky, v ktorých dnes už slávni režiséri zobrazovali legendy československej hudby. Výsledkom je kolekcia krátkometrážnych snímok, ktoré rozmanitými spôsobmi mapujú kultúru od druhej polovice 60. rokov do prelomu tisícročia. Najvýraznejším počinom kolekcie je snímka Nesmírna únava materiálu, ktorú v roku 1984 režíroval Michal Herz a ktorá pojednáva o koncertoch a tvorivom procese skupiny Pražský výber. Film sa natáčal tesne pred zákazom skupiny v roku 1983. Na FAMU Films je k dispozícii necenzurovaná verzia snímky vo vysokej obrazovej kvalite. O rok skôr natočil režisér a scenárista filmu Herz na škole portrét huslistu a skladateľa Otty Sattlera Ako si vyhrať život. Aj táto snímka je na portáli novo k dispozícii. Predrevolučná kariéra Báry Basikovej je predmetom dokumentárneho portrétu Milana Tomsy. Film, ktorý je pomenovaný po speváčke, vznikol v roku 1988 a prezentuje nielen jej angažmán v skupinách Stromboli a Precedens, ale aj osobné dilemy. Speváčka a herečka Monika Načeva je na FAMU Films k videniu vo farbistom diele Poludnica režisérky Nikej Papadopulosovej z roku 1999. Futuristická adaptácia balady Karla Jaromíra Erbena vznikla s použitím rôznych druhov klasickej i počítačovej animácie. Atmosféra pražskej jari prestupuje dvoma školskými snímkami zo 60. rokov. Dialóg Hana Hegerová a Eda Pergner režiséra Zdenka Zaorala z roku 1967 zachytáva rozhovor medzi dvoma osobnosťami českej populárnej hudby. Zrejme najznámejším filmom kolekcie je film Vynález krásy Marka Najbrta z roku 1993. Fiktívny dokument ukazuje amatérskeho vynálezcu, ktorý odhalí prekvapivú minulosť Karla Gotta. Avantgardnú hudbu tematizuje snímka Vojtech a Irena H., ktorú v roku 2019 natočil Ivan Zachariáš. Tvorca seriálov Pustina (2016) a Bez vedomia (2019) v ňom zachytáva manželskú a autorskú dvojicu Vojtecha a Ireny Havlových.

Copyright  © ČTK 2022