16. 6. 2007

Zlatý žobrák 2007

Zlatý žobrák 2007

Hlavnú cenu 13. ročníka medzinárodnej súťažnej prehliadky lokálnych televízii - sošku Zlatého žobráka za snímku Matky z kráľovstva tieňov si odnášajú tvorcovia lokálnej televízie OWH Studio z moldavského Kišiňova. Medzinárodná porota ocenila citlivý, čistý a nepatetický pohľad na život trestankýň v ženskej väznici - žien-matiek, ich snov a zmarených túžob. O výsledkoch 13. ročníka festivalu Zlatý žobrák dnes na tlačovej besede v Košiciach informovala riaditeľka festivalu Eva Děkanovská a predseda medzinárodnej poroty americký novinár Ed Baumeister. Medzinárodná porota okrem hlavnej ceny udelila ešte ďalších deväť cien a čestných uznaní, ktoré dnes odovzdajú na galavečere v historickej budove Štátneho divadla v Košiciach.Cenu primátora Košíc získal program Spravodlivosť pre ľudstvo z TV France 3 Lyon za vecné a potrebné pripomenutie temnej histórie Francúzska v čase II. svetovej vojny v podobe procesu s lyonským katom. TV Šabac zo Srbska získala Cenu Asociácie slovenských lokálnych televízií za snímku Jeden kameň (Einstein), ktorá prináša portrét prvej ženy Alberta Einsteina pochádzajúcej zo Srbska a jej zabudnutého podielu na vzniku teórie relativity. Jedinou ocenenou slovenskou lokálnou televíziou je TV Nové Zámky za dielko "...a musíme to prežiť", ktorá získala cenu Slovenskej rady pre vysielanie a transmisiu. Ako na uviedla Děkanovská, je škoda, že nemohli udeliť až 15 cien, pretože na tomto ročníku by si ocenenia zaslúžilo viacero lokálnych televízií. Na strane druhej kritizovala prístup niektorých slovenských lokálnych televízií. "Posielajú tematicky rovnaké príspevky o boji proti drogám, ako by im chýbala tvorivá invencia," povedal Děkanovská. Do tohtoročnej súťažnej prehliadky bolo do finále zaradených 40 programov a filmov od 30 spoločností. Na podujatí sa zúčastnilo takmer 150 tvorcov a hostí z Európy i USA.

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again
IFPI SR Hitparáda - RADIO TOP 100 - Týždeň - 2007/23

1. PREDNÁ ZDENKA-KEĎ TO NEJDE 2. SUNRISE AVENUE-FAIRYTAILE GONE BAD 3. RIHANNA & JAY Z-UMBRELLA 4. TINA-BLÍZKO TEBA 5. FURTADO NELLY-SAY IT RIGHT 6. MIKA-RELAX 7. KOMAJOTA-RÁNO V NOVINÁCH 8. TIMBERLAKE JUSTIN-WHAT GOES AROUND 9. LANGEROVÁ ANETA-MALÁ MOŘSKÁ VÍLA 10. AKON-DON´T MATTER 11. MISHA-ČIARKY 16. EARS-NAOZAJSTNÉ 17. METROPOLIS & KULY-MLYNY 19. PARA-ABSTINENT 23. HEX-CYKLÓN 29. KIRSCHNER JANA-SHINE 33. I.M.T. SMILE-NIEKTO AKO KRÁĽ 34. STEREO-VRAH 35. KRISTÍNA ft. OPAK-SOM TVOJA 37. LE MONDE-VZDUCHOLOĎ 40. GLADIATOR-33 ROKOV 41. HORKÝŽE SLÍŽE-R´N´B SOUL 44. PEHA-RENESANCIA 46. TINA-VIEM ŽE POVIEŠ ÁNO 47. VETROPLACH-SMEJ SA! 50. AMO-PÁRTY SA MôŽE ZAČAŤ 52. CMORIK PETER-ME AND YOU 55. NOCADEŇ-VOĽNÝM PÁDOM 56. GRIGOROV ROBO-POVEDZME 57. HABERA PAVOL-AKO LÁVA 59. KRAUSZ MARTIN-KEĎ S TEBOU SPÍM 61. ZACHARY-POVEDZ MI ŽE SPÍM 68. DESMOD-ZHORÍ VŠETKO ČO MÁM 75. BIČ IVO-SNÁĎ 76. MADUAR-ONE WAY TICKET 77. NATAŠA-DO TLA ZHORÍM 79. GRIGOROV ROBO-NEVIEM ČI VIEM 80. KOŠČOVÁ KATKA-DNES 82. BYSTRÍK-MAMA 86. KOREŇ MATEJ-MOHLA BY SI 88. CLICHE-MôŽE SA STAŤ VIAC 93. SMATANOVÁ & MISHA & BYSTRÍK & BIČ-SVET NA DOSKÁCH 96. CMORIK PETER-SOM NAD VECOU 100. BUNDOVÁ MÁRIA-KRÍDLA

15. 6. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Ťažkým orieškom je pre odborníkov z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) detská izba na predmestí Chicaga. Od nedele tu totiž naživo sledujú video z vesmírnej lode Atlantis. Na "vesmírnej šou" je už rodinka takmer závislá a vzrušene čakajú, čo uvidia nabudúce. Natalie Meilingerová, matka trojmesačného Jacka a dvojročnej Rachel, jednoducho zapne "baby monitor" a na obrazovke sa zvyčajne objaví čierno-biele vysielanie priamo z útrob Atlantisu. Nikto nevie, ako sa signál na monitor dostal. Živé vysielanie z vesmírnej lode je dostupné na webovej stránke NASA, preto je možné, že "baby monitor" chytil signál z vysielača niekde v blízkosti Meilingerovcov. V každom prípade ide o výnimočnú vec, ktorú nikto neočakával. Podľa NASA vysielanie neprichádza priamo z lode, je to transfer.
Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger odporučil hispáncom, ktorí sa chcú integrovať do americkej spoločnosti, aby prerušili kontakt s médiami vysielajúcimi v v španielskom jazyku. Ak sa chcete rýchlo naučiť anglicky, musíte jednoducho vypnúť španielsku televíziu, povedal guvernér na kongrese zástupcov hispánskych médií v San José v Kalifornii. "Je to také jednoduché. Musíte sa učiť anglicky," zdôraznil Schwarzenegger, ktorý sa do Spojených štátov prisťahoval z rakúska. Schwarzenegger vo vystúpení poznamenal, že si uvedomuje problémy, ktoré mu môže spôsobiť táto "politicky nekorektná" poznámka. V tejto súvislosti zdôraznil, že on sám po svojom príchode do Ameriky hovoril po nemecky oba veľmi málo. Schwarzeneggerov výrok ostro kritizoval prezident Národného združenia hispánskych médií Alex Nogales, ktorý ho označil za neuveriteľný a naivný. Pre hispánskych emigrantov sú španielske médiá nevyhnutné, pretože bez nich by nedokázali fungovať v spoločnosti, povedal Nogales.
Dlhodobo známu televíznu moderátorku a novinárku Barbaru Walters poctili hviezdou na hollywoodskom Chodníku slávy. Jej hviezdu obklopujú hviezdy moderátora speváckej súťaže American Idol Ryana Seacresta a skupiny Destiny´s Child. Na slávnosti sa zúčastnili aj spolumoderátori z jej televíznej relácie The View Joy Behar a Elizabeth Hasselbeck. Zablahoželať jej prišiel šéf losangelskej polície William Bratton, generálny riaditeľ spoločnosti Walt Disney Bob Iger a Kathy a Nicky Hilton. "Musím povedať, že moji producenti sa tešia z tejto hviezdy, pretože sa môžu po nej prejsť a jeden z nich sa chystá na ňu sadnúť," zažartovala. Walters je nominovaná za svoju reláciu The View v kategórii najlepší moderátor a najlepší producent na dnešné ceny Emmy.
Tri americké seriály vo štvrtok vymenovali za najpopulárnejšie televízne programy roka 2006 - C.S.I.: Kriminálka Las Vegas (2000), Zúfalé manželky (2004) a Bohatí a pekní (1987). Podľa vyhodnotenia spoločnosti Eurodata TV Worldwide, predstihol seriál C.S.I.: Kriminálka Las Vegas o forénznych vyšetrovateľoch z Las Vegas svoje pokračovanie C.S.I. : Kriminálka Miami (2002). S celkovým počtom 79,9 milióna divákov je najpopulárnejším seriálom na svete. V kategórii najlepší komediálny seriál porazili Zúfalé manželky americký seriál Monk (2002) a britský seriál Mr. Bean (1989). Najpopulárnejšou telenovelou sa stal seriál Bohatí a krásni s 24,7 milióna divákov. Na druhom a treťom mieste sú kolumbijské telenovely El Cuerpo des Deseo (2005) a Skrytá vášeň (2003). Výsledky, vyhodnotené na základe sledovanosti zo 48. krajín s diváckym potenciálom 2,5 miliardy divákov, zverejnil Televízny festival v Monte-Carlo a spoločnosť Eurodata.
Mediálna magnátka Oprah Winfrey je späť na vrchole každoročného rebríčka stovky najvplyvnejších celebrít magazínu Forbes, ktorý pri poradí bohatých a slávnych ľudí zohľadňuje zárobky a záujem médií. Winfrey, ktorá minulý rok figurovala na treťom mieste, zarobila za posledných 12 mesiacov odhadom 6,7 miliardy korún. Na vrchole rebríčka stála naposledy v roku 2005. "Tá žena sa každý rok zapisuje do histórie," uviedla Lea Goldman, zástupkyňa šéfredaktora Forbes, ktorá dohliada na rebríček. Golfový magnát Tiger Woods, ktorému minulý rok pribudlo na účet 2,5 miliardy korún, sa umiestnil na druhom mieste. Popová diva Madonna, ktorá chýbala na minuloročnom zozname, sa vyšvihla až na tretie miesto. Jej minuloročné celosvetové turné Confessions bolo najziskovejším turné speváčky v histórii, hovorí Goldman a spolu s adopciou malawijského chlapčeka ju vrátili späť do centra pozornosti. Skupina Rolling Stones klesla z druhého miesta na štvrté. Na piatom mieste figuruje s 870 miliónmi zarobených korún herec Brad Pitt. Poskočil sem až o 15 priečok najmä pre to, že je jednou z najdiskutovanejších celebrít na svete, hovorí Goldman. Jeho partnerka Angelina Jolie je na 14. mieste. Ďalší atraktívny, rodinne založený muž Johnny Depp, je na šiestom mieste a celkovo je s 2,3 miliardami korún najlepšie zarábajúcim hercom minulého roku. Elton John, ktorého zdroj príjmov tvoria prevažne koncerty, zarobil minulý rok 1,3 miliardy korún. Minuloročná jednotka - herec Tom Cruise, klesol na ôsme miesto. Na deviatom mieste je raper Jay-Z, ktorý stojí na čele novej kategórie - "hip-hopový impresário". Prvú desiatku uzatvára hollywoodsky režisér Steven Spielberg. Do rebríčka pribudli niektoré nové mená - George Clooney (40. priečka), Justin Timberlake (34.), herecké obsadenie seriálu Klinika Grace (12.), Keira Knightley (71.), Bon Jovi (18.), Dane Cook (89.), Vince Vaughn (54.) a Cate Blanchett (63.). Problémové párty dievčatá Paris Hilton, Lindsay Lohan a Britney Spears sa do zoznamu nedostali.
Radikálne palestínske hnutie Hamás v piatok uviedlo, že sa nakontaktovalo na únoscov zadržiavaného korešpondenta BBC Alana Johnstona a podniká vážne kroky, aby dosiahlo jeho prepustenie. Novinárom to na polnočnej konferencii povedal hovorca Hamásu Abú Ubejdá. Hnutie Hamás, ktoré vo štvrtok prevzalo kontrolu nad Gazou, "nedovolí žiadne útoky na novinárov alebo cudzincov, pretože pomáhajú našim ľuďom", povedal Ubejdá. Hamás svojim úsilím dosiahnuť prepustenie Johnstona vysiela jasný signál ostatným ozbrojeným skupinám, že chce v chaotickej Gaze nastoliť poriadok. 45-ročného korešpondenta BBC uniesli v Gaze pred troma mesiacmi. Hamás vyjednáva s únoscami za pomoci prostredníka. Oficiálny predstaviteľ, ktorý je zapojený do týchto rozhovorov pod rúškom anonymity povedal, že únoscovia v piatok prisľúbili, že Johnstona v priebehu 24 hodín prepustia.

Art Film 2007 a STV

Art Film 2007 a STV
Na pätnástom ročníku filmového festivalu Artfilm v Trenčíne a v Trenčianskych Tepliciach bude mať Slovenská televízia vlastnú kinosálu. Festivalové filmové predstavenia sa v Trenčíne budú preto konať nielen v Kultúrnom a metodickom centre Ozbrojených síl Slovenskej republiky (ODA) a v kinách Metro, ale po prvýkrát aj v STV Art Cinema, ktoré bude situované v nákupnom centre Max. V Trenčianskych Tepliciach sa budú filmy premietať v kinách Prameň a Bažant Kinematograf. V novom, klimatizovanom kine s najmodernejšou projekčnou i zvukovou technikou, bude Artfilm uvádzať snímky hlavnej súťažnej prehliadky ako aj tie z informatívnej sekcie Panoráma - Čo videlo slnko, Pieseň dúhy, Neviditeľné vlny, Cesta s milencom mojej ženy, Čas zimy, Prílivy, Nočné tiene, Ten druhý a iné. V piaty festivalový deň, 26. júna sa o 12:00 uskutoční v STV Art Cinema aj prezentácia koprodukčných projektov STV. Počas nej predstaví výrobný riaditeľ STV Roman Lipták spolu s tvorcami sedem hraných a štyri dokumentárne filmy ako aj ďalšie plánované projekty. Artfilm potrvá od 22. do 30. júna.

By the way

By the way

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Trpíte nutkavým syndrómom predkladania iniciatív, ktoré nie sú priechodné. " Rafael Rafaj Danielovi Lipšicovi

"Predpokladám, že Viliam Veteška je skutočne v nemocnici a nechcem do toho zasahovať ale i napriek tomu kandidovať mohol. Keďže stiahol kandidátku kladiem si určité otázniky. Celý dvojmesačný cirkus považujem za bublinu, keďže Veteška nakoniec nekandidoval. Výsledok volieb sa dal očakávať a Tibor Mikuš vedel už z rozhodnutia o spôsobe hlasovania, ako nakoniec verejná voľba dopadne. Aj keby bolo hlasovanie tajné, určite by to neovplyvnilo výsledok. Hlasovalo sa podľa abecedného poradia kandidátov a o Mikušovi sa preto nakoniec nehlasovalo." Ján Kovarčík, HZDS- ĽS

" Veteška sa rozhodol kandidovať na post predsedu strany po nie veľkom uvážení. Vyhlásil to na tlačovej besede na sneme predseda strany . Veteška mi ešte pred minuloročnou operáciou srdca povedal, že kandidovať nebude. Niekto ho však na túto cestu zatlačil a on sa nechal. Veteška nie je zlý človek. " Vladimír Mečiar

"Liberálnu orientáciu ĽS-HZDS som si zatiaľ nevšimol " Pavol Rusko

"Súčasná vláda je vládou Smeru-SD s dvoma miništrantmi ." Pál Csáky

"No zakončím to tým, že skutočne verím tomu, že vydavatelia, novinári a všetci zúčastnení konečne pochopia, že čas nemôže zostať stáť a všetko sa musí vyvíjať. Tak ako napríklad môj prvý videoblog na začiatku tohto roku. Hľa už sa opičia v SME po mne, nech sa opičia, je to dobré. Je to vývoj! " Braňo Mojsej

„Myslím, že na svete sú dôležitejšie problémy, ktoré treba riešiť. Napr. hladné a choré deti, alebo nevydarené manželstvá a ich nedozierne následky na deti. Potom to môže dopadnúť tak, ako v tomto prípade, že dieťa, ktoré nevyrástlo v usporiadanej rodine plnej lásky, je zmätené počas celého života a stále niečo hľadá a ani vlastne nevie čo. Vracia sa síce domov k „MAME“, ktorú v dospelosti môže nahradiť jeho partnerka, ale občas potrebuje z domu ujsť. Myslím si teda, že je nevyhnutné venovať sa deťom, ich dušiam a potrebám, aby stránky bulváru potom nezapĺňali takéto nezmyselné články.“ Marianna Ďurianová

„Viete čo keď vy ste buzerantka, tak mne to moc nevadí. Ale keď to silou mocou budete prezentovať ako v Sao Paule, kde bolo tri milióny buzerantov, tak to už mi vadí. To je obrovské nebezpečie pre normálnu.... normálnych ľudí. Viete čo, ja sa vás pýtam, či ste normálna?A nie ste buzerantka? Tak čo sa ma pýtate, či som ja normálny. Ja som normálny určite.Vy chcete akurát otočiť, vždy chcete otočiť niečo, čo je normálne voči niekomu. Ale v konečnom dôsledku slovenská spoločnosť uvidí, že čo ste za špiny. Vy konkrétne, vy ste špina." Ján Slota

„Slotove vyjadrenia boli primerané. Pravda má vyššiu hodnotu ako takzvaná slušnosť.“ Rafael Rafaj

"Koho som tak označil ? Šutkovú, veď ja ju ani nepoznám. Viete čo, ja o tom nič neviem. Som na dovolenke, dovidenia. Ján Slota

14. 6. 2007

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Šport Progress News

Šport Progress News
Predseda predstavenstva spoločnosti Šport Progress, marketingového partnera Slovenského futbalového zväzu, Vojtech Miklós na štvrtkovom aktíve klubov Corgoň ligy v City Hoteli Bratislava informoval, že aj v nastávajúcom ročníku bude Slovenská televízia vysielať priame prenosy z najvyššej slovenskej súťaže. "Tie sa uskutočnia vždy v nedeľu v popoludňajších či podvečerných hodinách. STV plánuje priame prenosy už od 1. kola, a to od polovice júla do konca septembra v čase od 18.00, resp. 18.30 h. Od začiatku októbra do konca marca 2008 by mali byť výkopy ´televíznych´ duelov od 16.30 h alebo 17.00 h a od začiatku či polovice apríla až do konca súťažného ročníka budú priame prenosy opäť od 18.00, resp. 18.30 h," vysvetlil V. Miklós.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Akcionári spoločnosti Yahoo zamietli plán prijať obchodnú stratégiu, ktorá by pôsobila proti zavedeniu cenzúry na internete. Yahoo sa tak nepridá k organizáciám pre ľudské práva, ktoré sa snažia monitorovať a chrániť internetovú slobodu prejavu. Zástancovia ľudských práv tvrdo kritizujú Yahoo od roku 2005 za to, že sprístupnila úradom v krajinách s neslobodným režimom súkromné e-maily politických disidentov. Tieto materiály boli použité na ich odsúdenie a uväznenie. Yahoo sa bráni tvrdením, že musí dodržiavať zákony tamojších krajín. Návrh pôsobiť proti internetovej cenzúre získal na výročnom zhromaždení spoločnosti Yahoo podporu iba 15 percent akcionárov. Minulý rok, organizácia chrániaca ľudské práva Human Rights Watch obvinila firmy Yahoo, Google a Microsoft z toho, že "vykonávajú cenzúru pre čínsku vládu". V Číne sú zablokované viaceré internetové stránky, vrátane stránok mediálnych spoločností. Yahoo ani žiaden iný subjekt nezverejnil zoznam stránok, ktoré čínske úrady zakázali kvôli ich politickému či náboženskému obsahu.
Avizovanú reality šou bývalej členky skupiny Spice Girls Victorie Beckham na americkej televíznej stanici NBC, zredukovali na hodinový špeciál, v stredu o tom informovala televízna stanica. Program Victoria Beckham: Coming to America, odvysielajú 16 júla o 20. hodine. Ako vyplýva zo samotného názvu, zameriava sa na jej príchod do Los Angeles z Londýna spolu s jej manželom, futbalovou hviezdou Davidom Beckhamom. NBC ohlásil šesťdielny projekt vo februári. V britských médiách sa nedávno objavili špekulácie o problémoch s výrobou programu, keďže minulý mesiac zavolali Beckhama, aby si zahral v anglickom národnom tíme. Jeho kontrakt s klubom Real Madrid vyprší 30. júna a začne hrať pre futbalový tím z Los Angeles Galaxy. V prípade, že špeciál uspeje, NBS nakrúti viac špeciálov, alebo jeho častí. Arménska novinárka Anna Karapetian, ktorá 12 rokov pracovala pre americkú rozhlasovú stanicu Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) so sídlom v Prahe, kvôli výpovedi zo zamestnania zažalovala v Česku svojho bývalého zamestnávateľa. Na prvý pohľad banálny prípad sa však možno dostane až pred ústavný sud. Kauza totiž odhalila, že v americkej stanici v Prahe existujú tri "kasty" zamestnancov, z ktorých jednu nechránia ani americké, ani české zákony. Z prípadu, na ktorý poukázal denník Lidové noviny vyplýva, že kým americkí zamestnanci RFE/RL sa môžu s žiadosťou o riešenie pracovno-právneho sporu obrátiť na americkú Federálnu komisiu pre rovné pracovné príležitosti so sídlom vo Washingtone, a českí zamestnanci stanice majú oporu v českom zákonníku práce, cudzinci z tretích krajín sa nemajú na koho obrátiť. Novinárka z arménskej redakcie RFE/RL mala pracovnú zmluvu, ktorá sa riadi americkými zákonmi, ale po tom, ako dostala výpoveď, s ktorou nesúhlasí, sa na americkú federálnu komisiu nemôže obrátiť. Tvrdí to je advokát David Uhlíř, ktorý sa už v minulosti v mene inej nemenovanej klientky z RFE/RL na komisiu obrátil. "Odpovedali jej, že riešenie sporu im nepatrí," uviedol advokát s tým, že naopak, dva české súdy obvodný aj odvolací mestský súd konštatovali, že RFE/RL môže svoje zmluvy s cudzincami uzatvárať podľa amerického práva. Uhlíř očakáva, že v prípade Anny Karapetian české súdy rozhodnú rovnako. Táto situácia ale de facto znamená, že cudzinci pracujúci v ČR môžu byť zbavení zamestnaneckých práv, ktoré sú občanom ČR garantované. Prípad môže rozťať Najvyšší súd ten môže konštatovať porušenie práva a rozsudky zrušiť. V opačnom prípade zostáva iba možnosť podania návrhu na Ústavný sud ČR. O nerovnoprávnom postavení rôznych skupín zamestnancov americkej rozhlasovej stanice v Prahe by mohlo svedčiť aj to, že vlani v novembri ešte pred uplynutím výpovednej lehoty dostala arménska novinárka od personálneho oddelenia stanice list so žiadosťou, aby podpísala záväzok, že proti svojmu prepusteniu sa nebude súdne brániť ani v ČR ani v USA. Personálne oddelenie RFE/RL podpisom tohto záväzku podmieňovalo vyplatenie odchodného. Vedenie RFE/RL nechcelo spor s Annaou Karapetian komentovať. Nevyjadril sa ani hovorca Vysielacej rady guvernérov Larry Hart, ktorá dozoruje vysielanie rozhlasových staníc financovaných vládou USA. Členkou tejto rady je aj šéfka americkej diplomacie Condoleezza Riceová.

TA 3 NEWS

TA 3 NEWS
Televízia TA3 pripravuje na letné mesiace obohatenie programovej štruktúry. Spravodajská televízia bude pokrývať mnohé dôležité kultúrne udalosti, festivaly a ďalšie podujatia na Slovensku. V sérii materiálov prinesie divákom prostredníctvom živých vstupov a reportáží koncom týždňa a počas víkendov informácie z programu a atmosféry podujatí. Zároveň bude pravidelne prinášať na obrazovke letný dovolenkový servis - avíza na relevantné kultúrne a iné tuzemské udalosti.V rámci plnohodnotného spravodajstva počas letných mesiacov tiež TA3 pripravuje v spolupráci s centrálnou záchrannou službou seriál o poskytovaní prvej pomoci. „Počas dovolenkového obdobia má každodenný život predsa len iný rytmus, na pretrase sú iné témy, nepochybne aj preto, že veľká politika má prázdniny a tak spravodajská televízia chce reflektovať aj túto podobu letného žitia. Hoci spúšťame z hľadiska výroby náročný projekt, som presvedčený, že diváci ho príjmu a že v ňom nájdu množstvo užitočných a inšpiratívnych informácií,“ vyjadril sa riaditeľ spravodajstva a publicistiky TA3, Ľubomír Urban.

13. 6. 2007

STV NEWS ?

STV NEWS ?
Slovenská televízia so svojim spravodajstvom bola jediným slovenským médiom, ktoré nespomenulo taký závažný atak na menšiny a médiá, aký urobil Ján Slota.
Je na to iba jediné vysvetlenie. V Slovenskej televízii nepracujú ani buzeranti a ani špiny.

ZLATÝ ŽOBRÁK 2007

ZLATÝ ŽOBRÁK 2007
Na 13. ročník medzinárodného súťažného festivalu lokálnych televízii Zlatý žobrák, ktorý sa dnes začal v Košiciach, prišlo takmer 150 účastníkov z 21 krajín. Hosťom dnešnej popoludňajšej panelovej diskusie bol aj americký veľvyslanec na Slovensku Rodolphe M. Vallee. Počas štyroch dní medzinárodná odborná porota pod vedením amerického novinára Eda Baumeistera spomedzi 40 finálových programov z produkcie 30 lokálnych televízií musí vybrať ten, ktorý získa hlavnú cenu, sošku Zlatého žobráka, a udeliť ďalších deväť cien. Štvordňový maratón vyvrcholí v sobotu slávnostným udeľovaním cien v historickej budove Štátneho divadla Košice. Festival lokálnych TV Zlatý žobrák, ktorý je prvým a najstarším festivalom tohto druhu v Európe, od roku 1995 organizujú manželia Eva a Marcel Děkanovskí, ktorí založili a vedú košickú lokálnu televíziu TV Naša. Festival je nielen súťažnou prehliadkou, ale organizátori vytvárajú priestor na odborné diskusie, workshopy, ale aj priateľské stretnutia, výmenu názorov a skúseností. Dnes popoludní účastníci hovorili o rodovej rovnosti v médiách, o skúsenostiach krajín V4 týkajúcich sa existencie a pôsobenia lokálnych televízií a iných médií, ale aj o novinárskej etike počas krízových situácií. O horúcich miestach konfliktov a pôsobení novinárov hovoril francúzsky novinár Yves Izard i maďarský televízny reportér Tvrtko Vujitim. Na tému novinárska etika v čase krízových situácií hovoril dekan masmediálnej fakulty univerzity v americkom štáte Tennessee Anantha Babbili. Vo štvrtok festival pokračuje dopoludnia súťažnou prehliadkou. Poludní bude pracovné stretnutie venované skúsenostiam krajín V4 z pôsobenia lokálnych televízií. Podvečer v obchodnom centre Cassovia bude slávnostná vernisáž fotografií Alaina Lafarté.

Hovorca roka 2007

Hovorca roka 2007

Top hovorcom roka 2007 na Slovensku sa v prvý rok vyhlasovania tejto profesijnej ceny stal Marek Trubač, hovorca Kancelárie prezidenta SR. Ako ďalej informovala Mariana Butkovská-Lisá, riaditeľka marketingu a služieb zákazníkom spoločnosti TREND Holding, ocenenie najlepší hovorca roka v súkromnom sektore získal za rok 2007 Peter Švec zo spoločnosti PSA Peugeot Citroën Slovakia. Najlepším hovorcom v kategórii štátna správa je Juraj Tomaga, bývalý hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR. Najlepšie hodnoteným hovorcom vo verejnom a neziskovom sektore je Milan Vajda, bývalý hovorca primátora mesta Bratislava. Výročnú cenu Asociácie hovorcov Slovenska (AHS) za prínos k budovaniu tejto profesie získal Róbert Merva, donedávna hovorca Daňového riaditeľstva SR. Mená víťazov ankety oznámili dnes večer počas spoločenskej časti odbornej TREND konferencie Marketingový manažment 2007 v Bratislave. Anketu Hovorca roka 2007 vyhlásila AHS v spolupráci s týždenníkom TREND a prostredníctvom portálu http://www.medialne.sk. V prvej fáze ankety bola prostredníctvom e-mailového hlasovania oslovená skupina 150 hodnotiteľov - 50 politikov, 50 novinárov a 50 top manažérov. Každý z nich mal možnosť nominovať piatich hovorcov v troch kategóriách - štátny, verejný a súkromný sektor. V druhej fáze porota slovenských odborníkov z oblasti komunikácie vyberala tajným hlasovaním zo 17 najčastejšie nominovaných mien Top hovorcu roka 2007 a víťazov troch kategórií. Cenu AHS udelilo víkendové Valné zhromaždenie tejto stavovskej organizácie. Porotu tvorili Eva Güttlerová, Zuzana Kušová, Nataša Slavíková, Eva Žilineková, Tibor Búza, Dušan Deván, Tibor Huszár, Roman Lipták, Andrej Tušer a Juraj Vaculík. Porote predsedala Eva Bacigalová

BADNEWS

BAD NEWS
Slovenská televízia možno bude musieť vysielať nekrátené záznamy zo schôdzí parlamentu. Vláda dnes podporila iniciatívu troch poslankýň ĽS-HZDS, ktoré túto zmenu navrhli v novele zákona. Oproti pôvodnému zneniu predlohy však nemá byť v novele stanovený presný čas, kedy má STV záznamy vysielať. Tvrdí to jedna z navrhovateliek Katarína Tóthová. Definitívne o novele rozhodnú až poslanci.S návrhom pôvodne nesúhlasilo ministerstvo kultúry. Tvrdilo, že je neuskutočniteľný a vážne by narušil programovú štruktúru verejnoprávnej televízie. "Na základe komunikácie so zástupcami Slovenskej televízie sme dospeli k záveru, že sa to dá vyriešiť," povedala Tóthová. STV zas pôvodne argumentovala aj ekonomickými stratami. Niečo sa pravdepodobne zmenilo a STV má namiseto plánovanej straty na účte nové desiatky miliónov korún. Poslankyne Tóthová, Ľudmila Mušková a Zdenka Kramplová tvrdili, že vysielaním neskrátených záznamov sa zvýši informovanosť občanov o tom, čo sa v snemovni odohráva. V súčasnosti STV vysiela skrátené záznamy v nočných hodinách. Podľa novely by televízia divákom ponúkla úplné záznamy vždy nasledujúci deň. Čas vysielania by si mohla televízia zvoliť, povedala Tóthová, podľa ktorej by to však malo byť cez deň. Ak by poslanci návrh schválili, platil by od septembra tohto roku.Záujemcovia o sledovanie diania v parlamente môžu v súčasnosti okrem skrátených televíznych záznamov využiť aj zvukové alebo obrazové záznamy či textové prepisy na internetovej stránke parlamentu.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

34 otázok , ktoré otriasli svetom

34 otázok , ktoré otriasli svetom
34 otázok poslanca Národnej rady Slovenskej republiky pána Mgr. Art. Dušana Jarjabka, doručených generálnej riaditeľke Slovenského rozhlasu PhDr. Miloslave Zemkovej dňa 2. 6. 2007 a 34 odpovedí na predložené otázky.

Otázky a odpovede TU

STV NEWS

STV NEWS
Slovenská televízia dnes o 20.10 uvedie v premiére na Dvojke Dokumentárny film Milana Homolku Noc na Švédskom vale. Film hovorí o období niekoľko týždňov po skončení druhej svetovej vojny, keď sa na Švédskom vale neďaleko Přerova odohrala jedna z najväčších povojnových tragédií. Príslušníci 17. pešieho pluku z Petržalky, ktorí sa vracali z vojenskej prehliadky na Václavskom námestí, postrieľali 265 obyvateľov Dobšinej, Kežmarku, Mlynice a Janovej Lehoty pri Žiari nad Hronom. Išlo predovšetkým o karpatských Nemcov, ktorých na sklonku vojny odsunuli do českého pohraničia. Medzi obeťami bolo 120 žien,71 mužov a 74 detí. Najmladšie mali šesť a osem mesiacov. Otrasný masaker sa za socializmu zamlčiaval a mnohé archívne materiály o ňom sa stratili. Do pátrania po tragickej udalosti sa pustil po roku 1989 PhDr. František Hýbl, riaditeľ Múzea Komenského v Přerove. Celé roky sústreďoval archívne materiály a výpovede svedkov a v roku 1995 vydal prvú publikáciu o přerovskej tragédii. Keďže v priebehu nasledujúcich rokov sa mu podarilo sústrediť ďalšie kľúčové materiály, v súčasnosti pripravuje aktualizovanú verziu publikácie. K tragédii prišlo v noci z 18. na 19. júna 1945. Karpatskí Nemci sa vracali železničným transportom späť na Slovensko z okolia Šluknova, kam ich v druhej polovici roku 1944 násilne evakuovala ustupujúca nemecká armáda.Medzi transportovanými boli aj ľudia, ktorí bojovali na strane partizánov a vlastnili legitimácie, ktoré vydal miestny národný výbor v Dobšinej v čase SNP. Ráno 18. júna prišiel dôstojník obranného spravodajstva, poručík Karol Pazúr, na okresný národný výbor v Přerove a zisťoval, či tam nemajú zaistených kolaborantov a žiadal ich vydanie. Bezpečnostný referent ho odmietol s tým, že najprv treba riadne vyšetriť ich činy. Pazúr odišiel, no vtedy už mal zrejme v oku vlakový transport s nemeckými občanmi. Spolu s osvetovým dôstojníkom Bedřichom Smetanom /vl. menom Hoffmann/zostavili zoznamy osôb, ktoré neskôr vyvolávali z vlaku. Tvrdili im, že pôjdu iba na výsluch, prípadne ich pridelia na pomocné práce. Uvoľnené vagóny začali rabovať, Nemcov oberali o zlato a úspory. Veliteľom pluku bol štátny kapitán Eugen Surovčík. Tomu Pazúr údajne tvrdil, že ako dôstojník obranného spravodajstva má právo Nemcov strieľať a tvrdil, že v transporte sú aj bývalí príslušníci SS.Týmto momentom sa začali pre karpatských Nemcov nekonečné minúty strachu, na konci ktorých bola smrť. Uniklo jej iba sedem ľudí z transportu. Bol medzi nimi aj Pavol Molnár. Dnes má 68 rokov a žije v Rožňave.

12. 6. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
V Spojených štátoch amerických odvysielali záverečnú epizódu z populárneho televízneho seriálu z prostredia mafie Sopranovci. Oceňovaný seriál, ktorý bežal na káblovej stanici HBO, sa krúti okolo gangsterskej rodiny Sopranovcov, žijúcich v New Jersey. Seriál prišiel po ôsmich rokoch a 86 epizódach ku koncu. Sopranovcov častujú ako nevídaný úspech v histórii televízie, porovnateľný so Shakespearovou drámou a gréckou tragédiou. So svojimi komplexnými postavami, sociálnou satirou a bohatou iróniou, Sopranovci neboli len o prostredí mafie. Vykreslením hlavnej postavy - Tonyho a jeho spoločníkov ako radových občanov, sú mnohí presvedčení o tom, že seriál nadstavil zrkadlo modernej spoločnosti. Sopranovci sa stali kultúrnou a cenami ovenčenou senzáciou.
Svetový židovský kongres (WJC) si v nedeľu za svojho nového predsedu zvolil dediča kozmetického impéria Estée Lauder, miliardára Ronalda Laudera. Do funkcie ho vybral riadiaci výbor WJC jednoznačnou väčšinou delegátov. Lauder (63) je známy tiež ako zberateľ umenia, v minulosti bol veľvyslancom USA v Rakúsku. Pôsobí tiež na mediálnom trhu v rámci spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), ktorá spoluvlastní televízne spoločnosti v krajinách východnej a strednej Európy, vrátane slovenskej TV Markíza. Do čela WJC nastúpil Lauder po Edgarovi Bronfmanovi, ktorý organizáciu viedol od roku 1979.
Americké hudobné vydavateľstvo Warner Music v pondelok potvrdilo, že stále zvažuje podanie akvizičnej ponuky pre britskú spoločnosť EMI, ktorá sa dohodla na svojej akvizícií za 2,4 mld. GBP v hotovosti zo strany private equity firmy Terra Firma. "Takáto ponuka bude predbežne podmienená schválením protimonopolnými úradmi, avšak nebude mať iné podmienky," vyhlásila spoločnosť Warner Music. EMI v druhej polovici mája informovala, že sa dohodla na svojej akvizícii zo strany Terra Firma, avšak trh čakal, že Warner, dlhodobý záujemca o EMI, sa vráti s vylepšenou ponukou. EMI je tretie najväčšie hudobné vydavateľstvo na svete, pod ktoré patria umelci ako Kylie Minogue a Robbie Williams. Warner je štvrtým najväčším vydavateľstvom, ktoré zastrešuje hviezdy ako Madonna alebo Red Hot Chili Peppers.
Najväčšia hviezda bollywoodskeho filmového plátna Amitabh Bachchan, ktorý znovu naštartoval svoju upadajúcu kariéru ako moderátor televíznej hry Milionár, sa vráti znovu na televízne obrazovky, informoval denník Mumbai Mirror. Podľa denníka Bachchan rokuje s niekoľkými televíznymi kanálmi o účinkovaní v rôznorodých programoch, vrátane telenoviel a relácií iného typu. "Čoskoro plánujem prijať jednu alebo možno viac ponúk," uviedol 64-ročný Bachchan. Hviezda vysokého herca so šedivou kozou briadkou začala hasnúť na konci 90. rokov a čelil aj obchodným problémom v jeho zábavnej spoločnosti. Potom začal moderovať indickú verziu televíznej súťaže Milionár, ktorá sa aj v Indii stala veľmi populárnou a znovu ho katapultovala na výslnie. Odvtedy neúčinkoval v žiadnom televíznom programe.
Spoločnosť Nielsen zverejnila závery štúdie, ktoré hovoria o tom, že v Spojených štátoch amerických sú najčastejšími divákmi mobilných videí pohodlní muži v strednom veku s vyššími príjmami. 46 % týchto divákov mobilných videí je starších ako 35 rokov a 54 % predstavujú muži. Viac ako 55 % má ročný príjem vyšší ako 75 000 USD.
Reklamné obrazovky inštalované vo fitnes centrách a športových kluboch patria medzi najsledovanejšie v USA. Vyplýva to zo správy Arbitron study. „Destinácie mimo domova sú miestami s obrovským potenciálom pre zadávateľov,“ píše sa v štúdii. Odvoláva sa tak na jedno z kľúčových zistení prieskumu, ktoré hovorí, že pozeranie TV je najpopulárnejšou aktivitou počas cvičenia v kluboch. Ako sa zistilo, až 70 % návštevníkov športových klubov sleduje TV, pričom 55 % návštevníkov si spomenulo aspoň na jednu z vysielaných reklám. Ďalším zo zistení je, že 95 % návštevníkov fitnes a športových klubov sem prichádza najmenej raz týždenne, 48 % ich navštevuje 3 až 4-krát týždenne a 37 % až 5-7-krát týždenne. priemerný čas strávený cvičením je 1 hodina a 38 minút.

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Slovenský rozhlas v stredu 13. 6. 2007 zverejní na svojej internetovej stránke 34 otázok pána poslanca NR SR Dušana Jarjabka spolu s odpoveďami. Verejnosť má právo vedieť, čo a v akom rozsahu za svoje koncesionárske poplatky dostáva. Otázky nie sú koncipované tak, aby identifikovali systémové nedokonalosti fungovania tohto veľkého média. Aj tak však odpovede dokumentujú, že rozhlas napriek ťažkej krízovej situácii plní svoju zákonnú verejno právnu programovú službu. Status verejno právnych médií v SR vyrieši len moderná legislatíva, nie právne neurčité poslanecké prieskumy, ani úlohy ukladané manažmentom nad rámec zákona. Keďže sa niektorým poslancom Výboru pre kultúru a médiá NR SR javím ako príliš suverénna štátna úradníčka, čestne prehlasujem, že mi ide len o to, aby sa rešpektoval a plnil zákon oSlovenskom rozhlase. Ak zákon určí, že generálny riaditeľ nezávislého verejno právneho média má byť závislý, poslušný, servilný, a ešte k tomu štátny úradník, zo svojej funkcie odstúpim.
Miloslava Zemková, Generálna riaditeľka SRo

Art Film 2007 News

Art Film 2007 News
Pätnásty Medzinárodný filmový festival Artfilm otvorí v piatok 22. júna americký film Dannyho trinástka (2007). Počas slávnostného večera udelia srbskej herečke Mirjane Karanović Hercovu misiu. Diváci budú môcť vidieť herečku aj vo filme Das Fräulein (2006), ktorý premietnu v trenčianskom Kultúrnom a metodickom centre Ozbrojených síl SR (ODA). Na otvorení festivalu, ktoré bude moderovať Elena Vacvalová, predstavia tiež päťčlennú medzinárodnú porotu, do ktorej prijal pozvanie ruský režisér Iľja Chržanovskij, český "kráľ soundtrackov" Varhan Orchestrovič Bauer, iránsky režisér Jafar Panahi, organizátorka filmových podujatí Phyllis Molletová a ocenená herečka Mirjana Karanović. V hlavnej súťaži dlhometrážnych hraných filmov bude o Modrého anjela bojovať 14 snímok mladých filmárov z celého sveta. Slovensko ani Česká republika v nej však svojho zástupcu nemajú. Výber filmov má sledovať, aké trendy a témy zaujímajú mladých režisérov. Spomedzi európskych filmov uvedú nemecko-lotyšskú snímku You Am I (Ty som ja; réžia Kristijonas Vildziunas), švajčiarsky film Night Shadows (Nočné tiene; réžia Nasser Bakhti) či nórsku drámu Reprise (Repríza; réžia Joachim Trier). Rusko bude zastupovať Dvoynaya Familya (Dvojité priezvisko) Stanislava Mitina, Rumunsko Hartia va fi albastra (Papier bude modrý; réžia Radu Muntean). V súťaži budú bojovať aj koprodukčné snímky Falafel (réžia Michel Kammoun; Francúzsko, Libanon), Klopka (Pasca; réžia Srdan Golubovic; Srbsko, Nemecko, Maďarsko), Amor conquista todo (Láska všetko prekoná; réžia Tan Chui Mui; Malajzia, Holandsko), La marea (Prílivy; réžia Diego Martinez Vignatti; Argentína, Belgicko), El Otro (Ten druhý; réžia Ariel Rotter; Argentína, Francúzsko, Nemecko) či Sonhos de Peixe (Sny rýb; réžia Kirill Mikhanovsky; USA, Brazília, Rusko). Blízky východ budú prezentovať filmy Zemestan (Čas zimy; réžia Rafi Pitts; Irán) a Parinawa La Ghobar (Prašná cesta; réžia Shawkat Amin Korki; Kurdistan, Irak). Južnú Kóreu predstaví snímka Ane-eui aein-eul mannada (Cesta s milencom mojej ženy; réžia Tai-sik Kim). Ako uviedol na tlačovej besede umelecký riaditeľ festivalu Petr Svoboda, Artfilm poskytuje divákom alternatívu k filmovej distribúcii, pretože v našich kinách je veľmi málo filmov z nášho regiónu, ale aj z Ázie či Južnej Ameriky. Prezident festivalu Milan Lasica v tom vidí jeden "drobný problémik." Ako povedal, "nekryjú sa často dve veci, a síce herci, ktorých poznáme my, a herci, ktorí znamenajú niečo vo svete filmu. Takže sa môže stať, že budeme oceňovať niekoho, kto tu vo všeobecnosti nie je až taký známy. Ale predsa o to ide, aby sme sa vo svojom vedomí dostali do sveta filmu." Filmové projekcie doplní bohatý sprievodný program. Traja uznávaní filmoví teoretici Alain Bergala, Nik Powell a Jacques Comets pripravujú pre poslucháčov a pedagógov filmových škôl, ale aj pre odbornú verejnosť workshopy. K pätnástemu výročiu festivalu sprístupnia pre verejnosť výstavu fotografií Viliama Malíka. O hudobnú zábavu sa budú starať v trenčianskom Artfilm STEPS Clube poprední dídžeji. Vo Festivalovej kaviarni Kúpeľná dvorana v Trenčianskych Tepliciach večery spestria Adriena Bartošová, Jiří Schmitzer, Komajota, Erich Boboš Procházka Blues Band a iní. Vyvrcholením sprievodných podujatí bude koncert svetoznámeho skladateľa filmovej hudby Gorana Bregovića v piatok 29. júna o 20:30 na trenčianskom Mierovom námestí.
Počas XV. ročníka MFF Artfilm pribudnú na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach tri bronzové plakety. Vlastnoručne ju príde pripevniť srbská herečka Mirjana Karanović, ktorú diváci poznajú z filmov Emira Kusturicu či Gorana Paskaljeviča a francúzska herečka Isabelle Huppert, ktorá stvárnila hlavnú úlohu v snímke Pianistka (2001). Cenu Hercova misia si za mimoriadny prínos do hereckého umenia v oblasti filmu prevezme aj slovenský herec Marián Labuda. Actor's Mission Award, teda Hercovu misiu, udeľujú na Artfilme od roku 1995. Je určená pre hercov a herečky, ktorí svojou tvorbou vo filme výrazne ovplyvnili myslenie, životný štýl a životné hodnoty svojej generácie. Podmienkou udelenia ceny je však osobná účasť nominovaného umelca na festivale. Mosadznú plaketu už pripevnilo na Most slávy v Trenčianskych Tepliciach 32 popredných svetových i domácich hereckých osobností. Ako prvý sa na slávnostnom akte zúčastnil taliansky herec Franco Nero, nasledovali svetoznáme herečky Gina Lollobrigida, Geraldine Chaplin, Annie Girardot, Sophia Loren, Catherine Deneuve, Nastassja Kinski či Ornella Muti. Zo svetových hercov sa prihliadajúcemu davu predstavil Jean-Paul Belmondo či Jerzy Stuhr. Bohaté zastúpenie však majú aj českí a slovenskí herci ako Jozef Kroner, Ladislav Chudík, Vlastimil Brodský, Emília Vášáryová, Boleslav Polívka či Štefan Kvietik. Vlani pripevnila na Most slávy plaketu so svojím menom francúzska herečka Jacqueline Bisset a český herec Lubomír Lipský. Všetci ocenení si odniesli krištáľovú kópiu plakety.
Na XV. Medzinárodnom filmovom festivale Artfilm udelia tento rok tri Zlaté kamery (Golden Camera). Osobne by si ich mali prísť prevziať popredný ruský filmový a divadelný herec Oleg Pavlovič Tabakov, svetoznámy režisér Roman Polanski a český režisér Jiří Menzel. Snímky ocenených filmárov, hercov a hostí uvedú v sekcii Zvláštne uvedenia (Special Screenings). Cenou Zlatá kamera každoročne oceňujú domácich a zahraničných filmových profesionálov za mimoriadny prínos v oblasti kinematografie. Vlani si ju odniesol poľský režisér Andrzej Wajda a slovenský režisér Dušan Hanák.

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Presné znenie otázok, ktoré začiatkom júna doručili členovia parlamentného výboru pre kultúru a médiá vedeniu Slovenského rozhlasu, budú zverejnené. Počas dnešného výjazdového zasadnutia výboru NR SR pre kultúru a médiá v Martine to povedal jeho podpredseda Dušan Jarjabek (Smer-SD). Ako ďalej uviedol, táto téma nebola pôvodne na programe rokovania. Otázky by sa na intenetovej stránke výboru (http://www.nrsr.sk, časť výbory) mali objaviť v najbližších dňoch. Výbor ich chce sprístupniť v plnom znení každému, kto sa zaujíma o problematiku rozhlasu. Ide o otázky, ktoré koaliční členovia výboru adresovali vedeniu SRo po májovom mimoriadnom rokovaní o situácii vo verejnoprávnom rozhlase. Na ňom sa tiež dohodli, že v SRo urobia poslanecký prieskum. Generálna riaditeľka SRo Miloslava Zemková prijala 1. júna poslancov a členov výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) a Ľudmilu Muškovú (ĽS-HZDS), ktorí chceli urobiť poslanecký prieskum. Zemková s odvolaním sa na právnu analýzu Radoslava Procházku, ktorú poslala aj predsedovi výboru Pavlovi Minárikovi (KDH), odmietla hovoriť o prieskume. Podľa Zemkovej jej Jarjabek odovzdal 34 písomných otázok, na ktoré pripravuje odpoveď. Tvrdí, že na otázky o osobných a mzdových údajoch zamestnancov odpovedať nemôže. Sú totiž chránené zákonom. Poslanci mediálneho výboru na rokovaní v sídle Slovenskej národnej knižnice v Martine v druhom čítaní schválili návrh audiovizuálneho zákona. Mediálny výbor sa ako gesčný výbor k spoločnej správe výborov NR SR k návrhu audiovizuálneho zákona vyjadrí 18. júna. Výbor tiež schválil návrhy záverečných účtov Rady pre vysielanie a retransmisiu, ministerstva kultúry a Návrh štátneho záverečného účtu SR za rok 2006. O situácii v Slovenskej národnej knižnici ich informoval jej generálny riaditeľ Dušan Katuščák. Výbor jeho správu zobral na vedomie. Podľa Jarjabka ich Katuščák informoval, že knižnica má dlhodobo menej peňazí než by potrebovala na riešenie svojich problémov. Minister kultúry Marek Maďarič jej však prisľúbil pomoc. Poslanci si prezreli priestory knižnice, navštívili martinského primátora Andreja Hrnčiara a Národný cintorín v Martine.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Kto je divákom hlavnej spravodajskej relácie STV

Kto je divákom
hlavnej spravodajskej relácie STV
Úryvky z Sociodemografická analýza: „Kto je divákom hlavnej spravodajskej relácie STV“ (zadané z Rady STV)

DIVÁK Správ STV

Správy STV sú charakteristické najvyšším podielom starších divákov zo všetkých 3 hlavných spravodajstiev: Správy STV 60% (podiel divákov viac ako 55 ročných/55+) ;TN Markízy 50% (podiel divákov 55+) ;Noviny JOJ 40% (podiel divákov 55+) .Divákmi Správ STV (podielom na sledovanosti relácie-saturácia) sú: výrazne staršieho veku (60%), stredný vek 35-54 roční (21%) ; s prevahou vysokoškolského vzdelania (31%), základné, učňovské a stredné vyrovnane po 23%; o niečo viac z dedín (25%) ; najmenej z veľkých miest (17%) viac z Prešovského (17,8%) a Trenčianskeho (16%) kraja, menej z Nitrianskeho a Banskobystrického kraja (9,5%)

Z 3 hlavných spravodajských relácií sú Správy STV v píplmetrovej histórii sledovanosťou 3. na trhu (priemer 1.-4.mesiac 2007) . 12+ , Rtg%, Share, AvReach%

Správy STV 9,5 23,4 12,9 19:30

Noviny JOJ 13,8 34,1 17,3 19:30

TN Markíza 27,4 73,1 31,7 19:00

Správy STV majú historicky klesajúci trend sledovanosti, ovplyvnený najmä 2 medzníkmi:

1. - na konci roka 2005 TV JOJ rozšírila svoj signál na 83% tv divákov (zo 78% v jeseni 2004) a posilnila sledovanosť Novín na úkor Jednotky a ostatných televízií ;

2. - od mája 2006 Markíza vysiela magazín Reflex, čím posilnila svoj vysielací čas 19:30-19:50 z 20 na 30% share na úkor Jednotky a ostatných tv a čiastočn TV JOJ

SHARE 12+ Jednotka Markíza TV JOJ Dvojka ostatné tv

2005 29,1 17,8 33,6 2,5 17,1

2006 pred Reflexom (1.-4.m) 27,3 20,9 34,5 2,5 14,8

2006 po Reflexe (5.-12.m) 24,8 29,4 32,4 2,4 10,9

2007 1.-4.m 22,4 30,2 33,8 1,7 11,8

Pokles sledovanosti je viditeľný u všetkých základných diváckych skupín, najmenej u starších divákov .Spoločné sledovanie hlavného spravodajstva -30% divákov TN Markízy si pozrie aj Správy STV, 40% aj Noviny JOJ, 65% divákov Správ STV si pozrie aj TN Markízy, 70% divákov Novín JOJ videlo aj TN Markízy . Sledovanosť Správ STV má v roku 2007 naďalej mierne klesajúci trend, možné príčiny budú identifikované špecifickým kvantitatívnym a kvalitatívnym výskumom.

Poznámka:

Správy STV sú vysielané v časovom pásme s vysokým sezónnym výkyvom celkovej sledovanosti (index. rozpätie 0,7-1,2), o trendoch preto vypovedá podiel na trhu (share).