Už po piatykrát budú výnimočné vedecké osobnosti hlavnými hviezdami ESET Science Award, každoročného oceňovania vedeckých a pedagogických osobností,nielen za vedeckú prácu, ale aj za prínos do ďalších oblastí života. Hlavným motívom piateho ročníka je ”veda bez hraníc”. Záštitu nad ocenením opäť prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a po prvýkrát aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Organizátorom ESET Science Award je Nadácia ESET. Partnerom podujatia je RTVS, verejnosť sa tak mená laureátov dozvie v priamom prenose slávnostného galavečera zo Slovenskej filharmónie, ktorý odvysiela Dvojka vo štvrtok 12. októbra o 20.10 h.

Večerom, ktorý bude plný inšpiratívnych vedeckých osobností a zaujímavých umeleckých vystúpení, budú divákov sprevádzať moderátori Emma Smetana a Ľubomír Bajaník. Galavečer svojimi vystúpeniami obohatia Monika Kýšková, Ján Koleník, Katarzia a skupina Korben Dallas.

Ocenenie ESET Science Award bude odovzdané v troch kategóriách: Výnimočná osobnosť vedy na SlovenskuVýnimočná osobnosť vedy do 35 rokov a Výnimočná osobnosť vysokoškolského vzdelávania. Počas galavečera sa dozvieme aj meno víťaza Ceny verejnosti 2023 v kategórii Výnimočná osobnosť vedy na Slovensku, o ktorej v hlasovaní rozhodla verejnosť a diváci a poslucháči RTVS. Toto ocenenie odovzdá generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

„Je mi cťou, že RTVS ako partner ESET Science Award aj tento rok môže byť pri vyhlasovaní výsledkov a ocenení talentovaných vedeckých osobností, ktoré na Slovensku máme, a ktorých prácu si nesmierne vážim. Práca všetkých finalistov je dôkazom toho, že kvalita vedy na Slovensku neustále stúpa. O to viac ma teší, že tento výnimočný večer a atmosféru odovzdávaní ESET Science Award sprostredkujeme prostredníctvom priameho prenosu cez televízne obrazovky širokej verejnosti,” povedal generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

O laureátoch v kategóriách Výnimočná osobnosť vedy na Slovensku a Výnimočná osobnosť vedy do 35 rokov rozhoduje medzinárodná komisia na čele s nositeľom Nobelovej ceny Michelom Mayorom. Laureáta alebo laureátku kategórie Výnimočná osobnosť vysokoškolského vzdelávania vyberie odborná porota zložená zo zástupcov slovenských vysokých škôl a univerzít.

ESET Science Award organizuje Nadácia ESET v úzkej spolupráci s ambasádormi ocenenia, významnými vedeckými inštitúciami a veľvyslanectvami na Slovensku, Učenou spoločnosťou a Alumni klubom. Tento rok predsedá medzinárodnej komisii opänositeľ ť Nobelovej ceny. Je ním švajčiarsky astrofyzik Michel Mayor, ktorý toto vedecky najvýznamnejšie ocenenie získal v roku 2019 spolu s astrofyzikom Didierom Quelozom za objavenie 51 Pegasi b, prvej extrasolárnej planéty obiehajúcej materskú hviezdu 51 Pegasi. Ďalšími členmi medzinárodnej komisie sú Jan Konvalinka, český biochemik, vedúci výskumnej skupiny a riaditeľ Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied v Prahe, Anne Leriche, profesorka na Université Polytechnique Hauts-de-France a výskumná pracovníčka v Laboratóriu pokročilých keramických materiálov a procesov v Maubeuge, Dominique Bonvin, profesor a riaditeľ Laboratória automatického riadenia EPFL v Lausanne a Maria Grazia Valsecchi, vedúca špecializovaného pracoviska Oddelenia lekárstva a chirurgie na milánskej Univerzite Milano-Bicocca.

Laureáti ocenenia ESET Science Award sú vyberaní na základe náročného hodnotiaceho procesu, ktorý zohľadňuje celý komplex kritérií, ako sú prínos ich vedecko-výskumnej práce pre spoločnosť, vedecký výkon, merateľné scientometrické dáta, účasť na riešení významných medzinárodných výskumných projektov, zviditeľňovanie slovenskej vedy a výskumu v zahraničí či v prípade vysokoškolských pedagógov aj ich pedagogické zručnosti, inovácie vo výuke a ohlasy študentov.

Kompletný prehľad finalistov jednotlivých kategórií pre rok 2023 nájdete tu: Výnimoční vedci posúvajú Slovensko o krok vpred | ESET Science Award

Slávnostné vyhlásenie laureátov ESET Science Award sa uskutoční 12. októbra o 20.10 h a diváci si ho môžu pozrieť v priamom prenose RTVS na Dvojke.