23. 12. 2017

Vianočná reklamná pauza

Vianočná reklamná pauza


Riešenie havarijných stavov v Mlynskej doline nemožno odkladať

Riešenie havarijných stavov v 
Mlynskej doline nemožno odkladať

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) musí riešiť havarijné stavy svojich budov v Mlynskej doline. Odhadovaných vyše 32 miliónov eur bez DPH však nemá, a preto o téme diskutuje s viacerými rezortmi, povedal v rozhovore pre agentúru SITA generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. „Vyvíjame úsilie na to, aby sme našli zdroje na vyriešenie havarijných stavov, akou administratívnou technológiou sa to dostane do zdrojov RTVS. Môžeme byť nápomocní a súčinní, ale to je všetko, čo môže v tomto urobiť,“ doplnil Rezník.
Nový šéf RTVS podľa vlastných slov rozumie „tomu, že manažment, ktorý prišiel v roku 2012, si nastavil priority, potreboval vytvoriť a zatraktívniť predovšetkým televíznu časť. Na to, aby mohol priniesť atraktívnu televíznu časť, potreboval zásadným spôsobom ‚upgradovať‘ (obnoviť, pozn. redakcie) výrobno-technologický reťazec a v pomerne krátkom čase vedeli ukázať - takto to vyzerá, to je to, čo sme urobili“, povedal v rozhovore pre SITA Rezník. Manažmentu Václava Miku tak neostal čas, aby obnovili aj celý areál televízie v bratislavskej Mlynskej doline. V súčasnosti však už ten čas nastal. Ak sa budovy nezačnú rekonštruovať, tak sa dostanú do stavu, že ohrozia nielen technológie, ktoré v nich sú, ale aj pracovníkov. Toto je reálny stav a je zhoda okolností, že to musí riešiť súčasné vedenie rádiotelevízie, upozornil Rezník, ktorý verí v to, že spôsob riešenia sa nájde. Garantuje však, že televízna časť RTVS bude v Mlynskej doline a rozhlasová na Mýtnej ulici v tzv. obrátenej pyramíde. V prvom rade treba podľa generálneho riaditeľa RTVS revitalizovať tú časť objektov STV v Mlynskej doline, ktorá je funkčná, kde sa vyrába a vysiela. Väčšia polovica televízneho areálu, vrátane výškovej budovy STV, sa nevyužíva. Až po obnove funkčnej časti sa dá uvažovať o ďalších objektoch. Potom „môžeme špekulovať na tým, čo s výškovou budovou. Určite by som ju nechcel zbúrať,“ tvrdí Rezník.
Jaroslav Rezník Radu RTVS aj Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá v septembri informoval, že budovy RTVS v Mlynskej doline, ale aj sídlo SRo na Mýtnej ulici v Bratislave sú havarijnom stave, na ktorého riešenie treba vyše 32 miliónov eur bez DPH. Minister kultúry Marek Maďarič v reakcii na túto požiadavku opakovane vyzval vedenie RTVS na hľadanie vnútorných rezerv. Nadviazal tým na vyjadrenie predsedu NR SR Andreja Danka zo 17. júla počas odovzdávania dekrétu o nastúpení do funkcie novému generálnemu riaditeľovi RTVS. Danko vtedy okrem iného pripomenul, že nechce zvyšovanie koncesionárskych poplatkov a od Jaroslava Rezníka očakáva, že nájde finančné rezervy v RTVS. „V každom systéme existujú vnútorné rezervy a isteže existujú aj v RTVS. Našli sme tu vnútorné rezervy a snažíme sa ich presmerovať do aktivít, ktoré považujeme za zmysluplné, do tvorby kvalitného programu,“ reagoval v rozhovore pre SITA Rezník na politické výzvy.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Pred 70 rokmi predstavili v USA prvý tranzistor

Pred 70 rokmi predstavili 
v USA prvý tranzistor

Vedci z Bellových laboratórií (Bell Laboratories) v Spojených štátoch amerických (USA) predstavili odborníkom pred 70 rokmi prvý tranzistor. Revolučná súčiastka sa stala základným stavebným prvkom dnešného digitálneho sveta.
John Bardeen, Walter Brattain a William Shockley, traja pracovníci laboratórií americkej spoločnosti Bell Laboratories v New Jersey, demonštrovali tranzistor pred vedením podniku dňa 23. decembra 1947 a označili ho za veľkolepý vianočný darček. Zástupcovia spoločnosti predstavili tranzistor verejnosti na tlačovej besede v New Yorku (USA) 30. júna 1948.
Tranzistory sa považujú za jeden z najdôležitejších vynálezov 20. storočia. Ich základnou vlastnosťou je schopnosť zosilňovať elektrický prúd. Malé zmeny napätia alebo prúdu na vstupe môžu vyvolať veľké zmeny napätia alebo prúdu na výstupe.
Revolučná súčiastka sa veľmi rýchlo etablovala ako vydarená náhrada za dovtedy používané elektrónky v rádioprijímačoch a vysielačkách. Prednosti novej súčiastky boli zrejmé od začiatku - tranzistor bol menší, rýchlejší, jeho výroba jednoduchšia a bol schopný pracovať pri nižšom napätí.
Vďaka výhodným výrobným nákladom sa stal už začiatkom päťdesiatych rokov 20. storočia masovo produkovaným tovarom a v roku 1954 umožnil vznik prvého prenosného rádia známeho pod označením tranzistorové rádio.
Trio vedcov Shockley, Bardeen a Brattain sa v roku 1956 podelili o Nobelovu cenu za fyziku.

Copyright © TASR 2016

TO JE TV!

TO JE TV!

Měření kaprů od oka s Jaromírem Soukupem.

Dnes 13.00-16.00. Václavské náměstí, 110 00 Praha, Česká Republika

Předvánoční projev předsedy čs. vlády soudruha Antonína Zápotockého

Předvánoční projev předsedy čs. vlády


soudruha Antonína Zápotockého

Chtěl bych dnes ve svém předvánočním projevu promluvit k těm, kteří se o Štědrém večeru nejvíce shromažďují kolem vánočních stromků: k našim dětem a mládeži.

Vy, kteří dorůstáte, nepozorujete ani, jak mnohé se u nás v poslední době změnilo a mění. Ani legendární Vánoce nezůstávají beze změny. Září sice dále vánoční stromky, čekají se dárky, ale mizí už jesličky, které dříve bývaly nezbytným doprovodem vánočních svátků, jesličky s malým Ježíškem musely být dříve o Vánocích v každé domácnosti, i když jsme je museli vystříhané z papíru zapíchat jen do mechu za okny.

Malý Ježíšek, ležící ve chlévě na slámě vedle volka a oslíka, to byl symbol starých Vánoc. Proč? Měl připomínat pracujícím a bědným, že chudí patří do chléva. Když se mohl ve chlévě narodit a bydlet Ježíšek, proč byste tam nemohli bydlet vy, proč by se tam nemohly rodit vaše děti?

Tak mluvili k chudým a pracujícím bohatí a mocní. Proto také v době kapitalistického panství, kdy bohatí vládli a chudí se dřeli, pracující namnoze ve chlévech bydleli a jejich děti se tam rodily.

Doby se ale změnily. Nastaly mnohé převraty. Děti pracujících se již nerodí ve chlévech. I Ježíšek vyrostl a zestaral, narostly mu vousy a stává se z něho děda Mráz. Nechodí již nahý a otrhaný, je pěkně oblečený v beranici a v kožichu. Nazí a otrhaní nechodí již dnes ani naši pracující a jejich děti.

Děda Mráz přijíždí k nám od východu a na cestu mu září také hvězdy, nejen jediná betlémská. Celá řada rudých hvězd na našich šachtách, hutích, továrnách a stavbách. Tyto rudé hvězdy hlásají radostně, že vaši tatínkové a maminky splnili na svých pracovištích úkoly čtvrtého roku první Gottwaldovy pětiletky.

Čím více je těchto zářivých hvězdiček, tím radostnější budou naše svátky, které se stávají svátkem radostné oslavy splnění úkolů celoroční naší práce. Čím důsledněji je tato práce vykonána a úkoly splněny, s tím větší nadílkou je příjezd dědy Mráze provázen.

Do Vánoc splníme závazky Stalinovi. Proto dnes k radostnému vánočnímu svátku slibme našemu osvoboditeli, příteli a učiteli soudruhu Stalinovi, slibme našemu prezidentu soudruhu Gottwaldovi všichni my, velcí i malí, že se budeme starat každý ze všech svých sil, abychom své pracovní schopnosti ve školách, závodech i kancelářích a na každém pracovním místě rozvíjeli tak, aby úkoly vytyčené pro poslední rok Gottwaldovy pětiletky byly do příštích Vánoc na všech pracovištích splněny.

Aby nad všemi závody, šachtami, státními statky, JZD, ve městech i na vesnicích se rozzářily jasné rudé hvězdy splněných závazků, aby naše krásná vlast rozkvetla novými květy splněných úkolů a plánů.

Tím zkřížíme také zločinné plány a úmysly těch, kteří místo tvůrčí práce chtějí připravovat novou světovou válku, aby mohli znovu zotročit naše národy a vykořisťovat lidskou práci.

Slibme si, že ubráníme mír a zachováme tak na celé zemi pokoj a klid všem lidem dobré vůle!

Vianoce s RTVS - na Jednotke

Vianoce s RTVS - na Jednotke

22. 12. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Rakúska telekomunikačná spoločnosť T-Mobile Austria , ktorá je dcérou nemeckého telekomunikačného operátora Deutsche Telekom, plánuje kúpiť káblového operátora UPC Austria za 1,9 mld. eur. T-Mobile, ktorý o tom informoval v piatok, uviedol, že kúpa firmy UPC Austria, mu umožní byť silnejším konkurentom terajšieho lídra na rakúskom telekomunikačnom trhu, spoločnosti A1 Telekom Austria.
Akvizícia umožní dcérskej firme nemeckého operátora poskytovať v Rakúsku širšiu škálu služieb v oblasti mobilnej komunikácie, komunikácie prostredníctvom pevných liniek a internetových a televíznych služieb. T-Mobile očakáva, že transakcia, ktorú musí schváliť protimonopolný úrad, sa uzavrie v druhej polovici budúceho roka.

Ruský kolektív hackerov známy pod názvom Fancy Bear, o ktorom sú odborníci na bezpečnosť internetu z renomovaných firiem ako SecureWorks či CrowdStrike jednoznačne presvedčení, že pôsobí v súčinnosti s ruskou vojenskou tajnou službou GRU, sa nabúrali do e-mailových schránok najmenej 200 domácich aj zahraničných novinárov. Ide o rovnakú skupinu hackerov, ktorí útočili na americké prezidentské voľby, nemecký Bundestag či proti francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi v čase, keď bol ešte len prezidentským kandidátom.
Ako v piatok na základe rozhovorov s desiatkami novinárov a tiež s odborníkmi z firmy SecureWorks informovala agentúra Associated Press (AP), hackeri z Fancy Bear si priebežne sťahovali súkromné e-maily z gmailových adries desiatok prozápadných novinárov, publicistov a analytikov, pričom táto ich aktivita sa začala minimálne v polovici roka 2014 a posledné nabúranie sa do e-mailových schránok novinárov bolo zaznamenané pred mesiacom.
Medzi obeťami týchto útokov sú aj niektoré veľmi známe novinárske mená. Vo všeobecnosti sa hackeri koncentrovali najmä na tri skupiny novinárov - ruských žurnalistov, zahraničných spravodajcov z Moskvy, ktorých je v zozname podľa AP takmer 50, a tiež novinárov z krajín bývalého východného bloku venujúcich sa problematike Ruska.
Natalia Gevorkjan, jedna z ruských novinárok, ktorej e-maily Fancy Bear opakovane špehoval, je po zoznámení sa so správou o pôsobení tejto skupiny proti novinárom presvedčená, že hackeri sa nielen snažili od žurnalistov získať cenné informácie, ale predovšetkým si odkladali do zásoby e-maily s citlivým obsahom, ktorými budú môcť neskôr ich odosielateľov či príjemcov vydierať, čo sú obvyklé praktiky tajných služieb.
Reakcie novinárov, ktorých AP oslovila s tým, že sú na zozname obetí ruských hackerov, boli veľmi rôznorodé, od šoku a prekvapenia až po odpovede otrlých novinárov, ktorí vyhlásili, že o aktivitách hackerov vedeli alebo tušili. Viacerí oslovení novinári sa nechali počuť, že ich prítomnosť ich mena na zozname potešila, pretože to znamená, že si svoju robotu robia dobre.
Skladba mien na zozname novinárov špehovaných skupinou Fancy Bear je podľa AP ďalším zo série dôkazov, že táto skupina pracuje na príkaz ruského vedenia. Je to podľa agentúry vidno nielen z toho, akí ľudia na zozname sú, ale možno ešte viac aj z údajov o tom, kedy sa o každého z nich hackeri začali zaujímať.
Známej arménskej novinárke Marii Titizian bol napríklad už na prvý pohľad povedomý dátum prvej "návštevy" hackerov v jej mailboxe, ktorým bol 26. jún 2015."Vtedy bol Elektrický Jerevan," povedala v sekunde a neskôr vysvetlila, že šlo o protesty proti rastúcim cenám energií, ktoré novinársky pokrývala a pri ktorých sa Moskva od začiatku obávala, že by mohli ohroziť ruský vplyv v tejto nástupníckej krajine Sovietskeho zväzu.
Okamžite povedomé bolo obdobie najčastejších návštev ruských hackerov v jeho e-mailovej schránke aj Eliotovi Higginsovi, zakladateľovi investigatívneho portálu Bellingcat. Fancy Bear sa o jeho e-maily začali veľmi živo zaujímať práve v čase, keď sa Bellingcat začal angažovať v prípade zostreleného lietadla MH17 nad východnou Ukrajinou.
Práve Bellingcat priniesol viaceré dôkazy o tom, že lietadlo malajskej spoločnosti zasiahla strela z ruského raketového systému Buk, ktorý chvatne premiestnili z Ruska na Ukrajinu a bezprostredne po útoku odviezli zase naspäť.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 


 V Číne môže byť kritizovanie komunistických "mučeníkov a hrdinov" na internete už čoskoro občianskym prehreškom. Návrh predmetného zákona predložili v piatok Stálemu výboru Všečínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov, ktorý je de facto legislatívnym orgánom krajiny.
      Zákon bude vyžadovať, aby prevádzkovatelia internetových služieb "včas oznamovali prípady hanobenia hrdinov a mučeníkov", inak im bude hroziť súdny proces. Nový zákon bude chrániť "hrdinov" ako Mao Ce-tung - zakladateľ modernej Číny - aj menej významných "mučeníkov", ako bol Norman Bethune, kanadský lekár a nadšený komunista, ktorý počas služby v Maovej armáde v 30. rokoch 20. storočia zomrel na otravu krvi.
      Legislatíva by takisto sprísnila vládny dosah na interný historický naratív Číny. Peking už teraz cenzuruje napríklad informácie týkajúce sa sporných momentov minulosti krajiny vrátane masakru na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) v roku 1989.
      Na základe navrhovaného zákona by "oddelenia vrátane verejnej bezpečnosti, kultúry, tlače a kybernetického priestoru mali v rámci svojho dozoru zodpovednosť ochraňovať reputáciu a česť hrdinov a mučeníkov".

Copyright © TASR 2016

Vianoce s RTVS - na Dvojke

Vianoce s RTVS - na Dvojke


VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


...niekto si myslí, že si ideme naliať čistého vína ...a pritom to isté víno prelievame z jedného pohára do druhého...  Pekný neskorý večer priatelia a na zdravie 😉

...oži v koži 

„Ak na mňa bude kričať Boris Kollár, preslávený pedofil, podozrivý z obchodovania s drogami a odfotografovaný so všetkými mafiánmi, ak bude na mňa kričať Igor Matovič, potvrdený daňový podvodník.Ak títo ľudia budú na nás útočiť, ako útočia, bez dôkazov, má prvá Smer-SD sa ohradiť voči týmto ľuďom? Prečo by som nemal mať právo tieto veci hovoriť?“
Robert Fico

“Približujme sa viac k Rusku."
Ľuboš Blaha

"Aj prezident má obrovský tím ľudí právne vzdelaných na Úrade vlády aj v Národnej rade hľadať legálnu ústavnú cestu, z ktorej vzájomne nebudeme vytĺkať politické body horúceho gaštana."
Andrej Danko

Zomrel Rajko Doleček

Zomrel Rajko Doleček

Známy lekár česko-srbského pôvodu Rajko Doleček († 92) zomrel, oznámil na Facebooku arcibiskup Jáchym. Bol autorom viac ako 200 odborných publikácií, popularizoval endokrinológiu, diabetológiu, zdravú výživu a dietológiu, najmä v televízii a v populárno-náučných knižných publikáciách. Predovšetkým v 70. a 80. rokoch minulého storočia bol známy z televíznych relácií, ako bol napríklad Nebezpečný svet kalórií. Zomrel po krátkej vážnej chorobe vo Fakultnej nemocnici v Ostrave-Porube.

21. 12. 2017

Reakcia MH SR na nezmyselný článok Plus 7 dní o stravovaní zamestnancov

Reakcia MH SR 
na nezmyselný článok Plus 7 dní o stravovaní zamestnancov

Ministerstvo hospodárstva sa ohradzuje voči nezmyslom a klamstvám o stravovaní zamestnancov, ktoré si autor článku bulvárneho týždenníka Plus 7 dní vo svojom článku pod názvom „Tlačia do nich obedy“ doslova vymyslel a nemajú nič spoločné s realitou. Bizarné je, že výsledkom článku plného rôznych domnienok a konšpirácií je vlastne – že sa nestalo vôbec nič.

Rezort sídli v prenajatých priestoroch, žiadnu jedáleň neprevádzkuje, ani si žiadne služby, ktoré by zmenili súčasný stav neobjednal. Preto úvahy o zneužívaní čohokoľvek a spájaní s kýmkoľvek ani nedávajú zmysel. Viacerých zamestnancov rezortu článok doslova pobúril.

Redaktor, ktorý tvrdí, že vedenie rezortu údajne nútilo zamestnancov obedovať v areáli pracoviska, čo nie je pravda, by mal vedieť, že na Slovensku a vo svete je úplne bežné, že sa zamestnanci stravujú v závodnej jedálni. Zamestnávateľ nemá povinnosť za každých okolností poskytovať zamestnancom gastrolístky, ako sa mylne domnieva Plus 7 dní.

Napriek tomu však MH SR vyšlo zamestnancom v ústrety a umožnilo zamestnancom vyjadriť sa prostredníctvom ankety, či uprednostňujú jedáleň alebo stravné lístky. Vedenie ministerstva na jej základe súhlasilo s tým, že zachová súčasný stav a stalo sa tak dávno pred zverejnením tohto nezmyselného článku. A to napriek podozreniu, že niektorí zamestnanci zneužívajú možnosť obedovej prestávky, aby opustili budovu a areál na dlhší čas.

MH SR ubezpečuje týždenník Plus 7 dní, že ako každý normálny zamestnávateľ na Slovensku, si zisťuje a bude zisťovať dodržiavanie dochádzky a či si zamestnanci plnia svoje pracovné povinnosti. Nemá to však nič spoločné s tým, kam chodia na obed. Všetky tieto fakty sú dôkazom, že článok je vyfabulovaný a doslova „postavený na vode“.

Odbor komunikácie MH SR

Rádiám udelili výnimky z povinného podielu slovenskej hudby

Rádiám udelili výnimky z povinného
podielu slovenskej hudby


O udelenie výnimky v súvislosti s povinnosťou hrať stanovený podiel slovenských hudobných diel požiadali Radu pre vysielanie a retransmisiu ôsmi vysielatelia. So žiadosťou o výnimku sa na Radu obrátili len komerční vysielatelia; verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska pre svoje programové okruhy udelenie výnimky nepožiadal. Na včerajšom zasadnutí Rada rozhodla o všetkých žiadostiach, ktoré jej boli doteraz doručené. V minulosti udelené výnimky sú platné do konca tohto roka.  

Štyria vysielatelia požiadali Radu o udelenie plošnej výnimky, ostatní žiadali len o čiastočnú výnimku na dodržiavanie podielu nových slovenských hudobných diel. V rámci povinnosti vysielať jednu pätinu slovenských diel nie starších ako päť rokov udelila Rada výnimku vysielateľom rockovo zameraných rádií Rádio Anténa Rock, ALIGATOR – CLASSIC ROCK RADIO, Radio One Rock a Radio One Retro a tzv. oldies rádií Rádio Vlna a Rádio Best FM. O udelenie tejto výnimky požiadal Radu aj vysielateľ stanice Rádio 7, jeho žiadosť však Rada zamietla. V prípade držiteľov licencií na vysielanie programových služieb Rádio Anténa Rock, ALIGATOR – CLASSIC ROCK RADIO a Rádio Vlna ide len o čiastkové vyhovenie žiadosti, keďže Radu žiadali o celkovú výnimku, na základe ktorej by nemuseli dodržiavať stanovenú kvótu na slovenskú hudbu vôbec. O rovnakú výnimku požiadal aj vysielateľ stanice Europa 2, jeho žiadosť však Rada komplexne zamietla.  

Výnimky Rada vysielateľom udelila na obdobie roka 2018. Vysielatelia bez udelenej výnimky sú povinní dodržiavať zákonom stanovený podiel slovenskej hudby, ktorá má tvoriť štvrtinu vysielania hudobných diel za kalendárny mesiac, pričom jednu pätinu z nich majú tvoriť nové diela. Do podielu sa zarátavajú len skladby odohrané medzi 
6. hodinou ráno a polnocou.  

Prehľad rozhodnutí o jednotlivých žiadostiach a udelených výnimkách     


ŽiadateľSlovenské dielaNové slovenské diela
Rádio Anténa RockGES Slovakia, s.r.o.žiadosť zamietnutáudelená výnimka
ALIGATOR – CLASSIC ROCK RADIO       Radio ON s.r.o.žiadosť zamietnutáudelená výnimka
Radio One Rock   RADIO ONE ROCK, s.r.o.nepožiadaludelená výnimka
Radio One RetroRADIO ROCK, s. r. o.nepožiadaludelená výnimka
Rádio VlnaCORPORATE LEGAL, s. r. o.žiadosť zamietnutáudelená výnimka
Rádio Best FMBest FM Media spol. s r.o.nepožiadaludelená výnimka
Rádio 7T.W.Rádio s.r.o.nepožiadalžiadosť zamietnutá
Europa 2EUROPA 2, a.s.žiadosť zamietnutážiadosť zamietnutá
 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V Mexiku zatkli muža podozrivého zo zabitia vysokopostaveného zástupcu mediálnej spoločnosti Grupo Televisa Adolfa Lagosa. Vláda štátu Mexiko vyhlásila, že ho zatkli pre podozrenie z pokusu o okradnutie Adolfa Lagosa a tiež pokusu o vraždy jeho osobných strážcov. Podľa stredajšieho vyhlásenia pátrajú aj po ďalšom podozrivom.
Lagosa zastrelili 19. novembra, keď sa bicykloval neďaleko Teotihuacánu. Úrady vtedy uviedli, že motívom útoku bola zrejme lúpež.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Televízia Barrandov v decembrovej relácii Aréna výrazne favorizovala prezidentského kandidáta Miloša Zemana. Uviedla to česká Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie. Išlo o reláciu, ktorej hosťom bol 5. decembra prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Moderátor Jaromír Soukup podľa rady dostatočným spôsobom neplnil úlohu kvalifikovaného oponenta. Televízia má rade do 30 dní vysvetliť, aký je formát tohto programu a akým spôsobom zabezpečuje dodržiavanie zásad objektivity a vyváženosti.
"Uvedené vydanie vysielané v období pred prezidentskými voľbami bolo koncipované takým spôsobom, že výrazne favorizovali jedného z kandidujúcich, súčasného prezidenta Miloša Zemana," uviedla rada v tlačovej správe zo zasadnutia, ktoré sa konalo v utorok. V relácii podľa rady "ani nedochádzalo k ostrým výmenám názorov medzi hosťom a publikom, ako sľubuje anotácie relácie". Publikum naopak vyjadrovalo Ovčáčkovi a prezidentovi Zemanovi svoju podporu, dodala rada.
Rada tiež s prevádzkovateľom TV Barrandov, spoločnosťou Barrandov Televizní Studio, začala konanie o priestupku kvôli relácii Duel Jaromíra Soukupa zo 7. septembra. Dôvodom je zaradenie prezentácia časopisov Týždeň, Sedmička, Exkluziv a ďalších, ktorá malo propagačný zámer. "Táto prezentácia napĺňala definičné znaky skrytého obchodného oznámeniaí," uviedla rada. Časopisy patrí rovnako ako TV Barrandov do portfólia vydavateľstva Empresa Media.

V súvislosti s vraždou maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej predstúpia pred súd traja muži, informoval vo štvrtok vyšetrujúci sudca poverený týmto prípadom. Dátum súdneho pojednávania ešte nebol určený.
      K tomuto rozhodnutiu sudca dospel po oboznámení sa s policajnými vyšetrovacími spismi. Podľa agentúry AP pred súd predstúpia bratia Alfred a Vincent Muscatovci a George Degiorgio, ktorých zadržali začiatkom decembra na základe monitorovania ich mobilných telefónov a dôkazov v podobe DNA.
      Vyšetrovateľ prípadu Keith Arnaud vo výpovedi pred súdom uviedol, že trojica mužov pred policajtmi odmietla odpovedať na otázky. Zadržaní boli 4. decembra spolu s  ďalšími siedmimi Malťanmi, ktorí boli neskôr prepustení na kauciu. Spomínaná trojica zostáva vo vyšetrovacej väzbe. 
      Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute a odpálená počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho bydliska v dedine Bidnija. Podľa agentúry AP odvolávajúcej sa na predstaviteľov oboznámených s vyšetrovaním bola pri výbuchu použitá trhavina TNT.
      Výbuch nálože, pri ktorom novinárka zahynula, pravdepodobne iniciovala krátka textová správa, uviedli začiatkom decembra vyšetrovatelia. 
      SMS bola na novinárkin mobilný telefón zaslaná z jachty plávajúcej pri pobreží. Vyšetrovatelia pracujú s verziou, že SMS z paluby plavidla poslal na novinárkin telefón George Degiorgio, keď dostal signál od svojho brata Alfreda, ktorý sa nachádzal v blízkosti miesta činu. Galiziovej dom z iného miesta pozoroval tretí podozrivý zo spoluúčasti na vražde, ktorým je Vince Muscat, pričom zhoda jeho priezviska s priezviskom súčasného maltského premiéra je podľa polície čisto náhodná.


Copyright © ČTK 2017

Slovensko vykročilo smerom k digitálnej Európe

Slovensko vykročilo smerom 

k digitálnej Európe

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) uzavrel dohody s národnými regulačnými autoritami všetkých okolitých členských krajín EÚ, ako aj s Ukrajinou, týkajúce sa frekvenčných plánov pre digitálne terestriálne televízne vysielanie vo frekvenčnom pásme 470 – 694 MHz, čím naplnil požiadavky čl. 1 ods. 2 Smernice (EÚ) 2017/899 o využívaní frekvenčného pásma 694 – 790 MHz (ďalej len "700 MHz") v Európskej únii (EÚ).
Uzavretiu dohôd predchádzal viac ako dvojročný „maratón“ náročných dvojstranných rokovaní s regulačnou autoritou každej susednej krajiny jednotlivo, v rácmci štvorstrannej skupiny (AUT, CZE, HNG, SVK), ako aj skupiny NEDDIF (North Eastern Digital Dividend Implementation Forum) združujúcej krajiny strednej, východnej a severnej Európy. Bez uzavretia týchto dohôd by Slovensko nemohlo prideliť frekvencie z pásma 700 MHz pre budovanie sietí piatej generácie (5G).
Frekvencie z pásma 700 MHz sa v smernici uvádzajú v súvislosti s budúcim budovaním sietí 5G. RÚ bude po uvoľnení frekvenčného pásma 700 MHz prideľovať frekvencie z tohto frekvenčného pásma vo výberovom konaní. Z dôvodu zachovania rozsahu programov šírených prostredníctvom digitálneho terestriálneho televízneho vysielania a modernizácie vysielacích zariadení v prospech technológií členské štáty EÚ prechádzajú z DVB-T na DVB-T2, resp. na DVB-T2/HEVC.
RÚ v tejto súvislosti odporúča občanom, ktorí nevyužívajú služby niektorého z operátorov, ale prijímajú televízne stanice terestriálne, t.j. prijímajú programy prostredníctvom vonkajšej alebo izbovej antény, aby brali do úvahy prichádzajúce zmeny. Frekvencie z frekvenčného pásma 700 MHz, t.j. frekvencie, ktoré sa používajú na televízne vysielanie, budú onedlho používať mobilní operátori. Aj okolité krajiny preto prechádzajú z DVB-T na DVB-T2. RÚ odporúča občanom, aby si pri kúpe nového televízneho prijímača všímali, či podporuje štandard DVB-T2/HEVC. V súčasnosti je v predaji už dostatok takýchto prijímačov. Starší televízor, s ktorým sú spokojní, ale nie je nevyhnutné ho meniť, stačí k nemu dokúpiť prídavné zariadenie s podporou DVB-T2/HEVC. Prídavné zariadenie sa pripája medzi anténu a televízor a starší televízor je možné aj naďalej používať. Čo by občania mali vedieť pred kúpou nového televízneho prijímača obsahuje krátke video - https://youtu.be/JexyJq1lyj4.
Členské štáty EÚ majú povinnosť do 31.12.2017 uzavrieť všetky nevyhnutné dohody o cezhraničnej koordinácii frekvencií v rámci EÚ a do 30. júna 2020 umožniť využívanie frekvenčného pásma 700 MHz na pozemské systémy schopné poskytovať bezdrôtové širokopásmové elektronické komunikačné služby. Členské štáty podľa smernice majú do 30. júna 2018 prijať a zverejniť svoj národný plán a harmonogram, ktorý bude obsahovať podrobné kroky týkajúce sa uvoľnenia frekvenčného pásma 700 MHz. V Slovenskej republike je prijatie a zverejnenie národného plánu v gescii Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Copyright © TASR 2017

Ponuka na ZÁBAVNÍK v Rádiu Slovensko

Ponuka na ZÁBAVNÍK 

v Rádiu Slovensko

 Rozhlas a televízia Slovenska vyhlasuje súbeh námetov na pôvodnú rozhlasovú tvorbu v zmysle Zmluvy o zabezpečení služieb verejnosti

v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania (MK 57/2017/M) na roky 2018 – 2022 a podľa § 3 písm. k) Zákona č. 308/2000
Z. z. o vysielaní a retransmisii


Podrobnosti v prílohe

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


20. 12. 2017

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) opäť uložila sankcie a začala správne konanie voči verejnoprávnej RTVS v súvislosti s októbrovou reportážou Truc akcia? v programe Reportéri. Ide o podozrenie z porušenia zákona v otázke všestrannosti informácií a názorovej plurality. O výsledkoch rokovania RVR informovala jej hovorkyňa Lucia Michelčíková.
Pokutu 6638 eur má zaplatiť televízia JOJ preto, že rade nedodala súvislé záznamy vysielania programov sprevádzaných hlasovým komentovaním pre nevidiacich odvysielaných počas februára 2013. Sankciu 99 eur uložila Rádiu Kiss za to, že nedoručilo riadne rade štatistiku o podiele slovenských pesničiek.
Pre toto isté upozornila rada na porušenie zákona aj Rádio Frontinus. Upozornenie ako sankciu uložila RVR aj televízii Markíza za to, že pri niektorých seriáloch neboli titulky pre sluchovo postihnutých zosynchronizované so zvukom.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európsky parlament (EP) dal tento mesiac „zelenú začatiu rozhovorov s Radou ministrov EÚ o konečnej podobe normy, ktorá divákom a poslucháčom v EÚ zabezpečí širší online prístup k programom televíznych a rozhlasových staníc“. Agentúru SITA o tom informovala tlačová atašé EP na Slovensku Soňa Mellak. Ako pre SITA v reakcii na začatie rozhovorov o nových pravidlách online vysielania uviedla hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Michelčíková, „veľké zmeny pre slovenských užívateľov sa zrejme neprejavia. Vec sa týka najmä autorských práv a ich kolektívnej správy, ktoré naďalej môžu ostať teritoriálne obmedzené. Jednoduchšie šírenie by sa mohlo týkať len obsahu, ktorý nie je autorskoprávne chránený, ako napríklad spravodajstvo, inak existujúce výnimky umožňujú obmedzenie šírenia“. Nové pravidlá by totiž mali zaistiť väčší cezhraničný prístup k online spravodajským a publicistickým reláciám a zjednodušenie procesu zúčtovania autorských práv v iných členských štátoch.
Poslanci EP 12. decembra pomerom hlasov 344 za a 265 proti (36 sa zdržalo) podporili návrh mandátu EP na rokovania so zástupcami členských štátov, ktorý v novembri vypracoval Výbor EP pre právne veci (JURI). Europarlament tak môže začať rokovania s Radou ministrov EÚ. Ministri sa však najprv musia dohodnúť na vlastnom rokovacom mandáte. Ako ďalej informovala Mellak, nové pravidlá sú reakciou na rastúci dopyt používateľov internetu v EÚ po online obsahu rozhlasových a televíznych staníc. Text nariadenia z dielne výboru JURI by mal zjednodušiť proces zúčtovania autorských práv a uľahčiť tak vysielateľom sprístupnenie ich spravodajských a publicistických programov prostredníctvom internetu v ďalších členských štátoch EÚ. Vysielatelia musia v súčasnosti vykonať celý proces zúčtovania autorských práv vo veľmi krátkom čase a pre každú krajinu, v ktorej sprístupňujú svoje online spravodajské a publicistické programy. Nové pravidlá by im umožnili zúčtovať autorské práva len raz - vo svojom domovskom členskom štáte. Proces zúčtovania by sa zjednodušil aj pre operátorov, ktorí ponúkajú predplatené vysielacie balíky. Ako v tlačovej správe z 12. decembra dodala tlačová atašé EP na Slovensku, poslanci však zároveň zdôraznili dôležitosť umožnenia geografického blokovania v prípade, ak sa na tom zmluvne dohodnú držitelia autorských práv s vysielateľom.
Ako dodala hovorkyňa RVR Michelčíková, uvedené zmeny si nevyžiadajú úpravu zákona o vysielaní a retransmisii. Ak by sa v nejakom zákone mohli zmeny prejaviť, tak potom skôr v autorskom. Zo zverejnených informácií z EP podľa Michelčíkovej vyplýva, že „proces prijatia nových pravidiel je zatiaľ v štádiu, v ktorom do jeho zavŕšenia ostávajú mesiace, odhadom aj dva roky. Nové pravidlá majú navyše charakter nariadenia, nie smernice, takže nie je potrebná implementácia do národnej legislatívy“. Rada pre vysielanie a retransmisiu vykonáva štátnu reguláciu v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania, retransmisie a poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

RTVS pripravila na predvianočný čas tri premiéry koprodukčných dokumentárnych filmov o aktuálnej celosvetovej problematike – migrácii, ale aj o osudoch majiteľov kaštieľa a statku v Parížovciach, ktorých časti zaliali vody Liptovskej Mary. Dvojka snímky odvysiela od 21. do 23. decembra.
V ďalekom Nórsku sa odohráva dej celovečerného dokumentu Nový život, ktorý tri roky natáčal filmársky tím režisérky a producentky Tiny Diosi v Škandinávii aj na Slovensku. Aktuálnu tému odchodu Slovákov za prácou do zahraničia zobrazujú filmári s dôslednou vernosťou prostredníctvom početnej komunity Slovákov v nórskych fjordoch, kde v druhom najväčšom mäsokombináte krajiny tvoria až polovicu zamestnancov. Diváci ho uvidia vo štvrtok 21. decembra o 21.00 h na Dvojke. Na snímke sa podieľala spoločnosť Furia Film Plus a RTVS v spolupráci s Kontrafilm Praha za finančnej podpory Audiovizuálneho fondu.
Zatopené je dokumentárny film režisérky Sone G. Lutherovej o osude ľudí a ich kaštieľa v Parížovciach. Niektoré jeho časti pretrvali naprieč stáročiami, ostatné zaliali vody Liptovskej Mary. Pre potomkov jeho posledných majiteľov - rodiny Steinovcov, je kaštieľ spomienkou na stratenú minulosť. Pre múzejníkov zase fénixom, ktorý povstal z mútnej vody, pýchou Liptova. Film RTVS, spoločnosti AH Production a Slovenského filmového ústavu je zároveň odrazom spoločenských premien na Slovensku v 20. storočí. Dvojka ho uvedie v piatok 22. decembra o 21.00 h.
O strete dvoch odlišných svetov a civilizačných hriechov, ktoré nezvratne ovplyvňujú ľudské životy, rozpráva snímka Sedem hriechov civilizácie. Režiséri Ľubomír Viluda a Ivan Kršiak ju nakrúcali štyri roky v Keni. Koprodukčne na nej spolupracovala RTVS. Hlavnými hrdinami sú najmä Slováci, ktorí v Keni našli svoj trvalý či prechodný domov, alebo do tejto africkej krajiny prichádzajú ako turisti. Sú tak konfrontovaní s teroristickými útokmi či klimatickou zmenou, ktoré už nie sú len otázkami budúcnosti. Navyše sa Európou prevalila migračná vlna, takže tento problém sa stal našim spoločným. Snímka hľadá odpovede na otázky, čo môžeme urobiť, aby títo migranti mohli a hlavne chceli zostať doma, tam pracovať a žiť lepšie ako doteraz.
Film získal tento rok hlavnú cenu na medzinárodnom filmovom festivale World Documentary Awards v Indonézii ako aj ocenenie za najlepší zvuk. Dvojka ho odvysiela v sobotu 23. decembra o 20.00 h.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prezident švajčiarskeho futbalového klubu Sion Christian Constantin čiastočne uspel s odvolaním proti 14-mesačnému trestu zákazu vstupu na štadióny v krajine. Šesťdesiatročného architekta sankcionovali v októbri za fyzickú konfrontáciu s televíznym analytikom. Novým rozhodnutím mu znížili trest na deväť mesiacov. Constantin musí tiež zaplatiť pokutu 30-tisíc švajčiarskych frankov, o 70-tisíc menej ako pôvodne. Vedenie tamojšej ligy zdôvodnilo zmiernenie postihu tým, že čin nebol plánovaný, ale išlo o útok v afekte.
Constantina zachytili kamery pri útoku na Rolfa Fringera, bývalého trénera národného tímu Švajčiarska, po stretnutí domácej súťaže, ktoré Sion vyhral v Lugane. Zámožný majiteľ architektonickej firmy sa vyjadril, že Fringer si zaslúžil "kopanec do zadnej časti tela" za kritiku, ktorú predniesol na hru Sionu. Constantin sa môže proti sankciám odvolať. Zákaz sa vzťahuje aj na zápasy Švajčiarskeho pohára a stretnutia mužskej reprezentácie Švajčiarska. Sion je aktuálne posledný v ligovej tabuľke.


V novom spracovaní muzikálu Jesus Christ Superstar si zahrá aj americký spevák John Legend. Tridsaťosemročný umelec v televíznom špeciáli Jesus Christ Superstar Live! televízie NBC stvárni Ježiša Krista. Rodák zo Springfieldu v Ohiu si v projekte zahrá spolu so spevákom Aliceom Cooperom, ktorý sa v ňom objaví ako kráľ Herodes. "Hudba (muzikálu, pozn. SITA) si vyžaduje speváka s úžasným rozsahom a herca s obrovskou hĺbkou a neexistuje nikto lepší, kto by tento príbeh mohol priniesť novému publiku. Jeho obsadenie je okrem toho prevratné, pretože tradičný obraz Krista bude možno vidieť v novom svetle," vyjadril sa na margo Legendovho obsadenia zástupca NBC Entertainment Robert Greenblatt. NBC muzikál, ktorý usporiadajú v newyorskom Brooklyne, odvysiela naživo na Veľkonočnú nedeľu, teda 1. apríla 2018.
John Legend, vlastným menom John Roger Stephens, mal na konte dve demá, keď v roku 2001 stretol rappera Kanyeho Westa, ktorý mu pomohol presadiť sa v hudobnom priemysle. Ešte pred vydaním debutového albumu Get Lifted (2004) na seba upozornil spoluprácami s viacerými interpretmi ako Jay Z, Alicia Keys či Lauryn Hill. Po spomínanom debute nasledovali sólovky Once Again (2006), Evolver (2008), Love In The Future (2013) a Darkness And Light (2016). Okrem toho vydal tiež štyri koncertné nahrávky, spoločný album s The Roots s názvom Wake Up! (2010) a podieľal sa aj na nahrávke Cruel Summer (2012) labelu G.O.O.D Music. Na konte má desať cien Grammy a získal tiež Oscara a Zlatý glóbus za pieseň Glory, ktorú nahral s rapperom Commonom na soundtrack snímky Selma (2014). Okrem hudby sa venuje aj herectvu, predstavil sa napríklad vo filme La La Land (2016).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

 Nominantka americkej strany Zelených v minuloročných prezidentských voľbách Jill Steinová priznala, že sa zúčastnila osláv 10. výročia vzniku ruskej mediálnej spoločnosti RT, ktoré sa konali v roku 2015 v Moskve. Informovala o tom agentúra AP.
      Steinová tiež uviedla, že spolupracuje s americkým senátnym výborom pre kontrolu tajných služieb, ktorý vyšetruje zasahovanie Ruska do prezidentských volieb v USA v roku 2016, a poskytla mu "všetky relevantné záznamy" komunikácie.
      Steinová, ktorá pracuje ako lekárka, priznala, že pozvanie na oslavy 10. výročia RT prijala, avšak jej volebný štáb za to neprijal nijaké platby ani náhrady. V novembrových prezidentských voľbách získala Steinová približne jedno percento hlasov voličov.
      Oslavy 10. výročia založenia televízie RT vyvolali pozornosť americkej verejnosti potom, čo vyšlo najavo, že sa ich zúčastnil aj bývalý poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michael Flynn. Ten počas slávnostného programu sedel vedľa ruského prezidenta Vladimira Putina.
      Flynn odstúpil z postu poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť vo februári len po 25 dňoch vo funkcii, keď pripustil, že "neúmyselne" poskytol kľúčovým predstaviteľom Bieleho domu "neúplné informácie" o svojej komunikácii s ruským veľvyslancom vo Washingtone. Prezident Donald Trump sa svojej funkcie ujal 20. januára.
      Americké tajné služby obviňujú Kremeľ, že RT použil ako nástroj na zasahovanie do procesu amerických prezidentských volieb v roku 2016. Rusko všetky takéto obvinenia odmieta. 

Neznámi útočníci vtrhli v utorok do základnej školy v mexickom meste Acayucan, keď sa tam práve konala vianočná párty, a zastrelili reportéra Gumara Péreza. Stal sa tak najmenej desiatym novinárom zavraždeným tento rok v Mexiku. Podľa pozorovateľov zažíva krajina krízu v slobode prejavu, napísala tlačová agentúra AP.
      Koordinátor bezpečnosti v mexickom štáte Veracruz, kde sa nachádza spomínané mesto Acayucan, vo vyhlásení uviedol, že na vianočnej párty na prvom stupni základnej školy boli prítomné desiatky rodičov a detí, ktoré sa stali svedkami zastrelenia Péreza. Školu navštevuje aj jeho vlastné dieťa.
      Pérez (34) písal o kriminalite pre množstvo miestnych médií, založil internetovú spravodajskú stránku La Voz del Sur a pracoval aj pre miestnu vládu.
      Podieľal sa na štátnom programe na ochranu novinárov, ktorí sa venovali "vysoko nebezpečnej" žurnalistickej práci - ide o samostatný projekt, odlišný od programu federálnej vlády známeho ako "mechanizmus", ktorý ponúka novinárom bezpečnostné opatrenia ako spúšťač poplachu v ich mobilných telefónoch či zabezpečenie ich domova.
      "Od roku 2015 bol zaradený do preventívneho programu pre bezpečnú novinársku prácu; ide o mechanizmus pre reportérov, ktorý znižuje nebezpečenstvo na vysoko riskantných podujatiach," uviedla vo vyhlásení komisia štátu Veracruz na ochranu novinárov. "Žiaľ, predsa len nás neupovedomil, že dostáva vyhrážky, ktoré sú preňho rizikové," dodala komisia.
      Predsedníčka komisie Ana Laura Vázquezová oznámila, že komisia bude sledovať vyšetrovanie, a vyzvala vládu pobrežného mexického štátu, aby priviedla vrahov pred spravodlivosť.
      Vdova po Pérezovi Adelina Mendozová povedala v interview pre miestnu redakciu internetového spravodajského média E-Consulta, že celý minulý rok prosila manžela, aby zanechal žurnalistiku a otvoril si s ňou reštauráciu, ale odmietol to.
      Vdova dodala, že Pérez prišiel v utorok načas na vianočnú párty a plánoval robiť spoločnosť ich synovi, aby mohla ona odísť skôr.
      Kým Pérez zostal v miestnosti, "ja som vyšla von a aj môj syn vyšiel z miestnosti so svojimi malými kamarátmi", povedala Mendozová. "Objala som syna, dala som mu bozk, lebo som odchádzala, a práve vtedy som počula výstrely. Ale myslela som si, že je to zábavná pyrotechnika, ktorú donieslo nejaké dieťa," dodala.
      "Boh to zariadil tak, že môj syn nevidel otca zomierať," uviedla.
      Guvernér Miguel Ángel Yunes odsúdil streľbu a vyhlásil, že nariadil štátnej polícii, aby poskytovala novinárovej rodine ochranu.
      Veľvyslankyňa USA v Mexiku Roberta Jacobsenová napísala na Twitteri, že sa jej dotkla Pérezova smrť rukami "zbabelých vrahov".
      "Pravdu nemožno zabiť zabíjaním novinárov," uviedla v tvíte.
      Mexiko je jednou z najnebezpečnejších krajín pre novinárov a za najhorší je pokladaný práve štát Veracruz, sužovaný násilím drogových gangov a korupciou, tento rok tam zabili niekoľko žurnalistov.
      Podľa Výboru na ochranu novinárov (VON) so sídlom v New Yorku zabili v Mexiku od roku 1992 až 95 novinárov.


Copyright © TASR 2016

19. 12. 2017

Penta a čínska CEFC dali záväznú ponuku na kúpu TV Markíza


Penta a čínska CEFC dali záväznú

ponuku na kúpu TV Markíza 

Televízia Markíza možno čoskoro zmení majiteľa. Investičná skupina Penta dala spolu s čínskou spoločnosťou CEFC záväznú ponuku na odkúpenie európskej mediálnej spoločnosti CME. Upozornil na to na webovej stránke denník Sme.
      Mediálna spoločnosť združuje viaceré televízie v šiestich krajinách strednej a východnej Európy, vrátane televízií Markíza a Nova. Balík televízií chce Penta a čínska CEFC kúpiť za dve miliardy eur. Podľa medializovaných informácií vraj treba doladiť len posledné podrobnosti.
      Prípadná transakcia by podľa denníka nebola prekvapením, Penta totiž o záujme prevziať televíziu Markíza hovorí už od roku 2014.
      Penta navyše nedávno oznámila, že kupuje všetky magazíny od vydavateľstva Ringier Axel Springer.



Copyright © TASR 2016

Reakcia MV SR na medializované informácie

Reakcia MV SR 
ma medializované informácie

BRATISLAVA 19. decembra - Zákon o whistleblowingu, ktorý presadil minister vnútra počas II. vlády R. Fica, je účinný od roku 2015 a v prvom rade riešil vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom.

O whistleblowing by v tomto prípade išlo, keby takto získané pravdivé informácie asistent poslanca J. Rajtára posunul banke, finančnej polícii alebo prokuratúre. To sa však nestalo. Naopak, na radu svojho šéfa poslanca SaS J. Rajtára pozmenené informácie posunul novinárom. A jeho cieľom bolo vyrobiť politickú kauzu. Navyše si pán Rybanič pozrel účty aj ďalších osôb.

Všetky operácie v súvislosti s kúpou akcií B. A. Haus, sa odohrali na jednom a tom istom účte. Teda pôžička od banky na kúpu podielu, ako aj zaplatenie za samotné akcie, čo pán Rybanič novinárom zamlčal. O tom, že pán Rybanič spáchal trestný čin nikto nepochybuje a so závermi vyšetrovania, ktoré iniciovala samotná banka, sa stotožnila aj prokuratúra, ktorá podala obžalobu.

Tlačový odbor kancelárie Ministerstva vnútra SR

RSF: Tento rok zabili vo svete 65 novinárov

RSF: 
Tento rok zabili vo svete 65 novinárov

V roku 2017 bolo na celom svete zabitých 65 novinárov, čo je najmenej za posledných 14 rokov. Podľa agentúry AP o tom informovala v utorok medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Jej štatistiky uvádzajú, že až 60 percent z týchto žurnalistov bolo zavraždených.
Podľa RSF pokles v úmrtiach nastal najmä kvôli tomu, že z krajín, ktoré "sa stali príliš nebezpečnými", mediálni pracovníci odchádzajú. Organizácia tiež zaznamenala všeobecne "rastúce povedomie o potrebe ochrany novinárov".
RSF zároveň upozornili, že aj niektoré štáty, ktoré nie sú vo vojnovom konflikte, sú pre novinárov rovnako nebezpečné ako vojnové zóny. Podľa údajov Reportérov bez hraníc došlo v roku 2017 až k 46 percentám úmrtí práve na takýchto miestach, pričom rok predtým to bolo len v prípade 30 percent.
Najnebezpečnejšou krajinou bola tento rok Sýria, kde zabili 12 novinárov, o jedného menej než v Mexiku.
 
Copyright © TASR 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecký súd nariadil prepustenie väznenej nemeckej novinárky tureckého pôvodu Mešale Toluovej a piatich ďalších obžalovaných. Čeliť obvineniam budú aj naďalej, ale na slobode. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na pozorovateľov v súdnej miestnosti.
Tridsaťdvaročnú novinárku a prekladateľku ľavicovo orientovanej tureckej tlačovej agentúry ETHA zadržali 30. apríla v jej istanbulskom byte. Spolu s ďalšími 17 obžalovanými čelí obvineniam zo šírenia teroristickej propagandy a tiež členstva v zakázanej teroristickej organizácii - Marxisticko-leninskej komunistickej strane (MLKP). Obvinenia odmieta.
Súd v Istanbule rozhodol, že Toluová po podmienečnom prepustení nesmie opustiť krajinu.
Novinárka má nemecké občianstvo a nemecká vláda vyzvala na jej prepustenie. Súdny proces sa začal v októbri a v pondelok sa pokračovalo v pojednávaní. V súdnej miestnosti bol aj nemecký veľvyslanec Martin Erdmann.
Toluová je medzi niekoľkými nemeckými a nemecko-tureckými občanmi zatknutými v Turecku pre dôvody, ktoré Berlín považuje za politické. Jej prípad je jednou zo záležitostí, ktoré naštrbili vzťahy medzi Tureckom a Nemeckom, pripomína agentúra AP.

Mjanmarský prezident Tchin Ťjo povolil tamojšej polícii konať vo veci dvoch spravodajcov agentúry Reuters zadržaných za porušenia zákona o ochrane štátneho tajomstva, ktorý platí ešte z koloniálnych čias. Potvrdil to v pondelok hovorca mjanmarskej vlády.
      Novinári Wa Lone (31) a Kyaw Soe Oo (27) boli zadržaní minulý utorok po tom, ako prijali pozvanie na večeru s policajnými dôstojníkmi, ktorá sa konala na predmestí najväčšieho mjanmarského mesta Rangún.
      Novinári sú podozriví z toho, že od policajtov získali dôležité tajné dokumenty a mali údajne v úmysle poskytnúť ich zahraničným médiám. Uvedení policajti pracovali v Jakchainskom štáte, kde násilnosti pripisované vo veľkej miere vládnym silám spôsobili masový útek vyše 630.000 príslušníkov moslimského etnika Rohingov, ktorí sa uchýlili v pohraničí susedného Bangladéša.
      Za porušenie zákona o ochrane štátneho tajomstva novinárom hrozí trest do 14 rokov väzenia. V rovnakej veci boli zadržaní aj obaja policajti.
      Podľa agentúry Reuters nie je známe, či sa do rozhodovania o začatí policajného vyšetrovania voči novinárom zapojila aj mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij, ktorá v Mjanmarsku zastáva funkciu štátnej radkyne a do krízy v Jakchainskom štáte požívala veľkú autoritu doma i v zahraničí.
      Zadržanie dvojice novinárov ako útok na slobodu slova odsúdilo mnoho vlád, vrátane USA, Kanady a Británie, ako aj generálny tajomník OSN António Guterres, či mnohé novinárske a ľudskoprávne organizácie, ktorí súčasne vyzvali mjanmarskú vládu na okamžité prepustenie oboch zadržaných mužov.
      Hovorca Aun Schan Su Ťij pre Reuters uviedol, že mjanmarské úrady rešpektujú všetky práva zadržaných novinárov. Podľa agentúry Reuters však novinárom nebol od ich zatknutia umožnený kontakt s príbuznými, ani s právnikom a ani so zamestnávateľom. Manželka jedného zo zadržaných pre Reuters uviedla, že novinárov krátko po zatknutí previezli z Rangúnu na neznáme miesto.


Twitter zablokoval v pondelok účty krajne pravicovej skupiny Britain First (Británia na prvom mieste) a jej dvoch lídrov. Táto sociálna sieť totiž spustila boj proti "nenávistnému a urážlivému obsahu", informovala agentúra DPA.
      Pozastavené boli účty podpredsedníčky skupiny Jaydy Fransenovej (ktorej protimoslimské videá minulý mesiac retvítoval americký prezident Donald Trump), jej lídra Paula Goldinga, ako aj účet vedenia Britain First. 
      Twitter uviedol, že začína "uplatňovať také pravidlá a mediálnu politiku, aby obmedzil nenávistné a urážlivé správanie".   
      Táto politika zahŕňa zákaz hrozieb, útokov alebo podpory násilia voči ľuďom "na základe rasy, etnickej príslušnosti, národnosti, sexuálnej orientácie, pohlavia, rodovej identity, vierovyznania, veku, zdravotného postihnutia alebo choroby". 
      Dva účty na Facebooku, ktoré používa Fransenová a organizácia Britain First, boli v pondelok stále viditeľné. Zdá sa však, že protimoslimské video, ktoré minulý týždeň Fransenová uverejnila na Facebooku, bolo zmazané, píše DPA.  
      Goldinga a Fransenovú zadržali minulý týždeň v severoírskom hlavnom meste Belfast po tom, čo Fransenová absolvovala na tamojšom súde vypočúvanie a Golding ju tam prišiel podporiť. Fransenová je totiž obvinená z nenávistného prejavu počas zhromaždenia s názvom "Severné Írsko proti terorizmu", ktoré sa konalo 6. augusta v Belfaste.
      Goldinga zatkli za to isté zhromaždenie a Fransenovú za zverejnenie odkazu, kritického voči islamu, na sociálnej sieti. 
      Politická skupina Britain First bojuje proti multikulturalizmu a "islamizácii" Británie, ako to sama nazýva.


Copyright © TASR 2017