23. 12. 2017

Riešenie havarijných stavov v Mlynskej doline nemožno odkladať

Riešenie havarijných stavov v 
Mlynskej doline nemožno odkladať

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) musí riešiť havarijné stavy svojich budov v Mlynskej doline. Odhadovaných vyše 32 miliónov eur bez DPH však nemá, a preto o téme diskutuje s viacerými rezortmi, povedal v rozhovore pre agentúru SITA generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. „Vyvíjame úsilie na to, aby sme našli zdroje na vyriešenie havarijných stavov, akou administratívnou technológiou sa to dostane do zdrojov RTVS. Môžeme byť nápomocní a súčinní, ale to je všetko, čo môže v tomto urobiť,“ doplnil Rezník.
Nový šéf RTVS podľa vlastných slov rozumie „tomu, že manažment, ktorý prišiel v roku 2012, si nastavil priority, potreboval vytvoriť a zatraktívniť predovšetkým televíznu časť. Na to, aby mohol priniesť atraktívnu televíznu časť, potreboval zásadným spôsobom ‚upgradovať‘ (obnoviť, pozn. redakcie) výrobno-technologický reťazec a v pomerne krátkom čase vedeli ukázať - takto to vyzerá, to je to, čo sme urobili“, povedal v rozhovore pre SITA Rezník. Manažmentu Václava Miku tak neostal čas, aby obnovili aj celý areál televízie v bratislavskej Mlynskej doline. V súčasnosti však už ten čas nastal. Ak sa budovy nezačnú rekonštruovať, tak sa dostanú do stavu, že ohrozia nielen technológie, ktoré v nich sú, ale aj pracovníkov. Toto je reálny stav a je zhoda okolností, že to musí riešiť súčasné vedenie rádiotelevízie, upozornil Rezník, ktorý verí v to, že spôsob riešenia sa nájde. Garantuje však, že televízna časť RTVS bude v Mlynskej doline a rozhlasová na Mýtnej ulici v tzv. obrátenej pyramíde. V prvom rade treba podľa generálneho riaditeľa RTVS revitalizovať tú časť objektov STV v Mlynskej doline, ktorá je funkčná, kde sa vyrába a vysiela. Väčšia polovica televízneho areálu, vrátane výškovej budovy STV, sa nevyužíva. Až po obnove funkčnej časti sa dá uvažovať o ďalších objektoch. Potom „môžeme špekulovať na tým, čo s výškovou budovou. Určite by som ju nechcel zbúrať,“ tvrdí Rezník.
Jaroslav Rezník Radu RTVS aj Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá v septembri informoval, že budovy RTVS v Mlynskej doline, ale aj sídlo SRo na Mýtnej ulici v Bratislave sú havarijnom stave, na ktorého riešenie treba vyše 32 miliónov eur bez DPH. Minister kultúry Marek Maďarič v reakcii na túto požiadavku opakovane vyzval vedenie RTVS na hľadanie vnútorných rezerv. Nadviazal tým na vyjadrenie predsedu NR SR Andreja Danka zo 17. júla počas odovzdávania dekrétu o nastúpení do funkcie novému generálnemu riaditeľovi RTVS. Danko vtedy okrem iného pripomenul, že nechce zvyšovanie koncesionárskych poplatkov a od Jaroslava Rezníka očakáva, že nájde finančné rezervy v RTVS. „V každom systéme existujú vnútorné rezervy a isteže existujú aj v RTVS. Našli sme tu vnútorné rezervy a snažíme sa ich presmerovať do aktivít, ktoré považujeme za zmysluplné, do tvorby kvalitného programu,“ reagoval v rozhovore pre SITA Rezník na politické výzvy.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.