19. 12. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecký súd nariadil prepustenie väznenej nemeckej novinárky tureckého pôvodu Mešale Toluovej a piatich ďalších obžalovaných. Čeliť obvineniam budú aj naďalej, ale na slobode. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na pozorovateľov v súdnej miestnosti.
Tridsaťdvaročnú novinárku a prekladateľku ľavicovo orientovanej tureckej tlačovej agentúry ETHA zadržali 30. apríla v jej istanbulskom byte. Spolu s ďalšími 17 obžalovanými čelí obvineniam zo šírenia teroristickej propagandy a tiež členstva v zakázanej teroristickej organizácii - Marxisticko-leninskej komunistickej strane (MLKP). Obvinenia odmieta.
Súd v Istanbule rozhodol, že Toluová po podmienečnom prepustení nesmie opustiť krajinu.
Novinárka má nemecké občianstvo a nemecká vláda vyzvala na jej prepustenie. Súdny proces sa začal v októbri a v pondelok sa pokračovalo v pojednávaní. V súdnej miestnosti bol aj nemecký veľvyslanec Martin Erdmann.
Toluová je medzi niekoľkými nemeckými a nemecko-tureckými občanmi zatknutými v Turecku pre dôvody, ktoré Berlín považuje za politické. Jej prípad je jednou zo záležitostí, ktoré naštrbili vzťahy medzi Tureckom a Nemeckom, pripomína agentúra AP.

Mjanmarský prezident Tchin Ťjo povolil tamojšej polícii konať vo veci dvoch spravodajcov agentúry Reuters zadržaných za porušenia zákona o ochrane štátneho tajomstva, ktorý platí ešte z koloniálnych čias. Potvrdil to v pondelok hovorca mjanmarskej vlády.
      Novinári Wa Lone (31) a Kyaw Soe Oo (27) boli zadržaní minulý utorok po tom, ako prijali pozvanie na večeru s policajnými dôstojníkmi, ktorá sa konala na predmestí najväčšieho mjanmarského mesta Rangún.
      Novinári sú podozriví z toho, že od policajtov získali dôležité tajné dokumenty a mali údajne v úmysle poskytnúť ich zahraničným médiám. Uvedení policajti pracovali v Jakchainskom štáte, kde násilnosti pripisované vo veľkej miere vládnym silám spôsobili masový útek vyše 630.000 príslušníkov moslimského etnika Rohingov, ktorí sa uchýlili v pohraničí susedného Bangladéša.
      Za porušenie zákona o ochrane štátneho tajomstva novinárom hrozí trest do 14 rokov väzenia. V rovnakej veci boli zadržaní aj obaja policajti.
      Podľa agentúry Reuters nie je známe, či sa do rozhodovania o začatí policajného vyšetrovania voči novinárom zapojila aj mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij, ktorá v Mjanmarsku zastáva funkciu štátnej radkyne a do krízy v Jakchainskom štáte požívala veľkú autoritu doma i v zahraničí.
      Zadržanie dvojice novinárov ako útok na slobodu slova odsúdilo mnoho vlád, vrátane USA, Kanady a Británie, ako aj generálny tajomník OSN António Guterres, či mnohé novinárske a ľudskoprávne organizácie, ktorí súčasne vyzvali mjanmarskú vládu na okamžité prepustenie oboch zadržaných mužov.
      Hovorca Aun Schan Su Ťij pre Reuters uviedol, že mjanmarské úrady rešpektujú všetky práva zadržaných novinárov. Podľa agentúry Reuters však novinárom nebol od ich zatknutia umožnený kontakt s príbuznými, ani s právnikom a ani so zamestnávateľom. Manželka jedného zo zadržaných pre Reuters uviedla, že novinárov krátko po zatknutí previezli z Rangúnu na neznáme miesto.


Twitter zablokoval v pondelok účty krajne pravicovej skupiny Britain First (Británia na prvom mieste) a jej dvoch lídrov. Táto sociálna sieť totiž spustila boj proti "nenávistnému a urážlivému obsahu", informovala agentúra DPA.
      Pozastavené boli účty podpredsedníčky skupiny Jaydy Fransenovej (ktorej protimoslimské videá minulý mesiac retvítoval americký prezident Donald Trump), jej lídra Paula Goldinga, ako aj účet vedenia Britain First. 
      Twitter uviedol, že začína "uplatňovať také pravidlá a mediálnu politiku, aby obmedzil nenávistné a urážlivé správanie".   
      Táto politika zahŕňa zákaz hrozieb, útokov alebo podpory násilia voči ľuďom "na základe rasy, etnickej príslušnosti, národnosti, sexuálnej orientácie, pohlavia, rodovej identity, vierovyznania, veku, zdravotného postihnutia alebo choroby". 
      Dva účty na Facebooku, ktoré používa Fransenová a organizácia Britain First, boli v pondelok stále viditeľné. Zdá sa však, že protimoslimské video, ktoré minulý týždeň Fransenová uverejnila na Facebooku, bolo zmazané, píše DPA.  
      Goldinga a Fransenovú zadržali minulý týždeň v severoírskom hlavnom meste Belfast po tom, čo Fransenová absolvovala na tamojšom súde vypočúvanie a Golding ju tam prišiel podporiť. Fransenová je totiž obvinená z nenávistného prejavu počas zhromaždenia s názvom "Severné Írsko proti terorizmu", ktoré sa konalo 6. augusta v Belfaste.
      Goldinga zatkli za to isté zhromaždenie a Fransenovú za zverejnenie odkazu, kritického voči islamu, na sociálnej sieti. 
      Politická skupina Britain First bojuje proti multikulturalizmu a "islamizácii" Británie, ako to sama nazýva.


Copyright © TASR 2017