17. 10. 2009

Najlepšia recenzia, ktorú som videl :-)

Najlepšia recenzia, ktorú som videl :-)

STV NEWS

STV NEWS
Slovenská produkčná spoločnosť TRIGON PRODUCTION začala vo štvrtok 15. októbra nakrúcať podľa námetov skúseného kriminalistu, ktorého čitatelia detektívnych bestsellerov poznajú pod pseudonymom Dominik Dán, nový pôvodný seriál z prostredia centra Bratislavy s názvom Kriminálka Staré Mesto. Koprodukčnými partnermi pri tomto projekte sú Slovenská televízia a Česká televízia. Projekt podporilo Ministerstvo kultúry SR. „ Slovenská televízia veľmi rada vstúpila do koprodukčnej spolupráce na novom televíznom seriáli, ktorý pripravuje kvalitný tím tvorcov. Aj tento projekt je v súlade s trendom podpory pôvodnej slovenskej tvorby v STV,“ uviedol programový riaditeľ STV Roman Lipták. Ani jeden z jednotlivých príbehov, ktoré rieši Oddelenie násilnej kriminality, nemá knižnú podobu. Scenáristom seriálu je skúsený televízny autor, spisovateľ a publicista Alex Koenigsmark. V jednotlivých úlohách sa predstavia Zuzana Fialová, Matěj Hádek, Milan Lasica, Emília Vášáryová, Peter Šimun, Marián Slovák, Boris Farkaš, Táňa Pauhofová, Alexander Bárta a mnohí ďalší slovenskí i českí herci. Režisérom tohto seriálu je skúsený slovenský režisér pôsobiaci v Prahe Ján Sebechlebský . Kameramanom je mladý tvorca Peter Kelíšek (o.i. Nebo, peklo...zem, Mŕvola musí zomrieť, Pokoj v duši - II.kamera). Kriminálka Staré Mesto nie je prvým seriálom v portfóliu Trigonu. V roku 2002-03 vznikol v spolupráci s rovnakými koprodukčnými partnermi úspešný šesťdielny seriál Záchranári. Napätie v činnosti záchrannej horskej služby tento raz strieda napätie v práci kriminalistov. „Nápad nakrútiť detektívnu sériu vznikol pomerne skoro po Záchranároch. Hoci k jeho realizácii sme potrebovali pár rokov, verím, že výsledok bude stáť za to. Spojenie profesionálneho kriminalistu s overeným scenáristom, herecké obsadenie a skúsený režisér sú toho zárukou. Jednou z našich ambícií je aj povestná čerešnička na torte – a to v podobe významných hereckých osobností a hereckej legendy v jednej z postáv každého dielu. V prvej časti sa okrem osobností objaví aj Jozef Dóczy a verím, že aj ďalší nám povedia svoje ´áno´,“ povedal na margo nového seriálu producent Patrik Pašš. Nakrúcanie siedmich dielov prvej série potrvá cca 84 filmovacích dní, z toho necelé dva týždne v Prahe. Diváci by mali na televíznych obrazovkách seriál vidieť od októbra budúceho roku.

To je TV !

To je TV !

16. 10. 2009

Sociálny podnik náš každodenný

Sociálny podnik náš každodenný
Relácia Slovenskej televízie (STV) Reportéri, ktorú z októbrového vysielania stiahol generálny riaditeľ televízie Štefan Nižňanský, neporušila princípy nestrannosti, objektivity a vyváženosti. Myslí si to predseda Rady STV Martin Kákoš spolu s niekoľkými jej členmi. "Známky etiky boli zachované. Tá relácia prešla bez výhrad kontrolnou projekciou, preto si myslíme, že mala byť odvysielaná," tlmočil pre TASR neoficiálne stanovisko Kákoš. Šiesti zo 14 členov rady (jeden post je zatiaľ neobsadený, pozn. TASR) sa vo štvrtok (15.10.) zišli, aby o Reportéroch diskutovali so zástupcami verejnoprávnej televízie, ako aj s jej tvorcami. "Došlo samozrejme k pochybeniu na oboch stranách, pretože redakcia nedodržala v podstate najmä schvaľovacie termíny kontrolných projekcií tak, ako by mali byť - tri dni pred vysielaním. Tam došlo k prvému pochybeniu," uviedol Kákoš. Za druhú chybu však považuje zásah šéfa STV. Ten bol podľa Kákoša neodôvodnený. "Pretože nebol primeraný k vzniknutému problému," vysvetlil. Stiahnutú reláciu, ktorá mala poukázať na problémy v sociálnych podnikoch na konkrétnom príklade podniku pri Bardejove, by však mala STV odvysielať. Členov rady zaujímalo kedy. "Dostali sme odpoveď, že na tej reportáži sa bude pracovať, ešte treba dotiahnuť nejaké veci, ale že bude odvysielaná. My si však myslíme, že asi by nebolo dobré a rozumné nejaké zmeny robiť," podčiarkol predseda Rady STV. Na štvrtkovú, takmer trojhodinovú diskusiu pozvala rada aj generálneho riaditeľa Nižňanského. Ten sa ospravedlnil listom, v ktorom uviedol, že riešenie je ďalej v kompetencii vedúceho redakcie a šéfredaktora. Hovorkyňa verejnoprávnej televízie Želmíra Blašková dnes TASR potvrdila, že reportáž o sociálnom podniku v Bardejove od redaktorky Martiny Kubániovej odvysiela STV v pôvodnom znení v najbližšom vydaní relácie Reportéri v pondelok 19. októbra 21.50 h na Jednotke. "Veríme, že sa tým uzavrie táto umelo vytvorená mediálna kauza. Generálny riaditeľ bude aj naďalej trvať na tom, aby príprava relácie Reportéri dostala jasné pravidlá a boli prijaté systémové kroky tak, aby v budúcnosti nijakým spôsobom nebol ohrozený kredit televízie," dodala hovorkyňa. STV podľa nej trvá na tom, že nešlo o žiadnu "zakázanú reportáž" ani o cenzúru, ale o výlučne interný pracovnoprávny problém. "V tejto veci už vedenie STV konalo, vyvodilo dôsledky a uložilo vedúcemu redakcie Reportérov Otovi Nittmannovi, ako aj reportérom načas neodovzdaných reportáží - Martine Kubániovej a Jurajovi Mravcovi, disciplinárne opatrenie upozornenie na porušenie pracovnej disciplíny," poznamenala Blašková. Redaktori po stiahnutí svojej relácie reagovali aj listom Rade STV, v ktorom sa ohradili voči tomu, žeby v minulosti porušili pracovnú či programovú disciplínu.

Copyright © TASR 2009

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
„Za obsah komentárov je zodpovedný používateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok." Web stránka SNS "Opozícia hrubo politizuje slovenskú justíciu, o čom svedčí absolútne neopodstatnený návrh na odvolanie ministerky spravodlivosti Viery Petríkovej. Súčasná vláda by musela byť pri moci minimálne 1 000 rokov, aby napáchala v justícii toľko škôd, ako sa to podarilo SDKÚ-DS a KDH za pár rokov vládnutia." Robert Fico " Nech Zmajkovičová zruší rovno parlament. Načo je tu potom parlament? Nech si rozpráva kto chce, čo chce na ulici. Nijaký rozdiel medzi prezidentom, poslancom... Zrušme parlament a je to. Zrušme úrady, políciu, armádu. A kde budeme? V totálnom chaose a bordeli." Ján Slota "Slovincom, bojujúcim o prvé miesto v skupine, bude záležať, aby sme so Slovákmi zahrali vážne. Keď chcú, aby sme zahrali ešte s väčším charakterom, ako plánujeme, nech zavolajú do našej federácie a zložia nejakú ponuku pre PoliakovPre nás to bude stimul navyše. Dovolená podpora je dodatočná motivácia pre každého hráča." Mariusz Lewandowski ,kapitán poľskej reprezentácie „Preboha, dajte mi pokoj s Jánom Slotom a neporovnávajte moje názory s jeho, medzi nami je strašný rozdiel.Poznám Jána Slotu viac ako ktokoľvek druhý, dovolím si tvrdiť, že viac ako vlastná manželka.“ Vladimír Mečiar "Je pravda, že sme základné veci vystavali, ale investovali oni, a to im treba preplatiť, dohodnúť sa. Je to náročné na rokovanie.“ Marián Košut , právnik Minerál-Invod alias jakšíkovci „Ak ste si všimli, keď hovorila pani ministerka spravodlivosti, predkladateľ počúval a potom následne reagoval na pani ministerku vo faktických. Keď sa ujal slova pán predkladateľ, tak pani ministerka odišla zo svojho miesta za pani ministerkou Tomanovou, tam sa spolu bavia, chichúňajú ako dve také tety Dorky.“ Stanislav Janiš „Ak považujete za zločin a nezlučiteľné so štatútom člena vlády to, že ho navrhne HZDS, tak ma dobre počúvajte. Bez tohto HZDS by ste vy boli niekde v zadku a nikdy by ste neboli predsedom parlamentu slobodného štátu.“ Vladimír Mečiar P. Hrušovskému "Dráma priniesla mizerný koniec. Prišla totiž zlá správa z Chorzówa. Tak blízko od priameho postupu na šampionát, a predsa napokon zostal priďaleko... Poľský hráč spadol s prispením slovenského v pokutovom území, ale rozhodca Eriksson, ktorý nám v septembri pískal prípravný zápas v Anglicku, tentoraz neukázal na biely bod. Spomienka na to, ako ochotne to vtedy urobil proti nám, je pritom v živej pamäti. " Dnevnik (Slovinsko)

Stanovisko

Stanovisko
Rozhodnutie ministerstva kultúry neuzavrieť zmluvu so Slovenským rozhlasom o poskytnutí finančných prostriedkov potvrdilo naše obavy z toho, že tento inštitút sa zaviedol s cieľom podriadiť si verejnoprávne médiá. Slovenský rozhlas opakovane vyslovil právne podložené stanovisko, že viazanie financií na prípravu konkrétnych programov znamená politický vstup do média, ktoré má byť zo zákona nezávislé. Za túto obranu svojho postavenia bol potrestaný. Slovenská televízia, ktorá nemá obavy o svoju nezávislosť, naopak, opakovanie dokazuje svoju ochotu sa podriadiť politickým požiadavkám, s uzatváraním zmluvy s ministerstvom problémy nemala a peniaze dostane. Pripomínam, že zmluva so štátom nezabezpečuje verejnoprávnym médiám žiadne peniaze navyše. Tento model bol zavedený ako jeden z pilierov financovania médií spolu s prostriedkami z poplatkov za službu verejnosti a príjmov z reklamy, pričom prostriedky majú byť použité na to, aby verejnoprávne médiá mohli plniť úlohy, ktoré im ukladá zákon. Ak ministerstvo tento pilier zruší, nevidíme dôvod pre ďalšiu existenciu ostatných dvoch spôsobov financovania verejnoprávnych médií. Vyzývam ministra kultúry, aby opäť začal rokovanie s vedením Slovenského rozhlasu o poskytnutí finančných prostriedkov od štátu, a to bez hrozby politického zasahovania do programovej tvorby. Zároveň som pripravený na najbližšej schôdzi parlamentu predložiť opakovane návrh zákona, ktorý verejnoprávnym médiám zabezpečí financovanie spôsobom, ktorý nebude ohrozovať ich nezávislosť.
Tomáš Galbavý , Poslanec NR SR za SDKÚ-DS

15. 10. 2009

Koľko ľudí musí zomrieť, aby človek dostal cenu ? Musiq1 Awards

Koľko ľudí musí zomrieť, aby človek dostal cenu ?
Musiq1 Awards
Hudobná stanica Musiq1, ktorá dnes oslávila svoje prvé narodeniny, ocenila najlepších slovenských aj zahraničných interpretov. Prvý ročník Musiq1 Awards tak spoznal svojich víťazov v jedenástich kategóriách. Najlepším spevákom sa stal Peter Cmorik, najlepšou skladbou je Pokoj v duši od Jany Kirschner, najlepšou speváčkou sa stala Ewa Farna. Najlepším videom je Vo svetle žiariacich hviezd od Kataríny Knechtovej. Hitom roka Rádia Expres je Get A Chance od Save the Cookie. Za najlepšie živé vystúpenie bolo ocenené Ine Kafe. Ocenenie In Fashion Awards získala Dara Rolins, nováčikom roka je Horská chata. Ocenenie pre najlepšieho zahraničného interpreta získali Green Day a najlepšou zahraničnou skladbou je Angels od skupiny Morandi. Cenu Respect získal Michal Kaščák.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

OBJEKTIVITA....

OBJEKTIVITA ...
A staré veci JUDr. Ľ. Mikulášek, prehľad o stave súdnych sporov, redakcia „Reportéri“ . - Spol. priateľov a detí detských domovov Úsmev ako dar c/a STV o ochranu dobrého mena /odvysielanie programu „Reportéri“, príspevok „Adopcie ako biznis“/. OS BA IV. č.k.4C 377/2004 t.č. nám bolo doručené uznesenie OS BA IV., že žalobca návrh zobral späť. Uznesenie právoplatné. Rep.: Peter Janku - Mgr. Zuzana Mistríková c/a STV o uloženie povinnosti odvysielať opravu /odvysielanie relácie – program „Reportéri, príspevok „Pokazená oprava“ OS BA IV. č.k. 9C 155/05. Na prvom pojednávaní bolo súdu navrhnuté spojenie veci na spoločné konanie nakoľko v tej istej veci sa začali konania 22C 116/05 a 9C 155/05, tieto skutkove spolu súvisia a týkajú sa tých istých účastníkov a obsah oboch žalôb vrátane petitov je identický . OS nášmu návrhu na spojenie veci nevyhovel . V konaní sp. zn. 9C 155/05 prebiehajú pojednávania. Rep.: Katarína Meščanová - Mgr. Zuzana Mistríková c/a Eugen Korda, šéfredaktor zodpovedný za program „ Reportéri“ o uloženie povinnosti odvysielať opravu /odvysielanie programu „Reportéri“, príspevok „Pokazená oprava“. OS BA IV. sp. zn. 22C 116/2005 V spore bol dňa 27.9.2006 vynesený rozsudok. Dňa 14.12.2006 bolo podané na KS BA odvolanie. Pojednávanie vo veci ešte nie je vytýčené. Rep.: Katarína Meščanová - Ing.Ján Belák, Ing. Kadlček, Ing. Čarada, Ing. Gajda, Ing. Rehora, Ing. Čulen c/a STV o ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy v čiastke 1.000.000,-Sk. /odvysielanie programu „Reportéri“ , príspevok „Podielníci do počtu“/. OS BA IV. č.k. 11 C 204/05. V kauze bol vynesený rozsudok – žaloba sa zamieta. Žalobca podal na KS odvolanie. Pojednávanie nie je zatiaľ vytýčené. Rep.: Katarína Začková - JUDr. Daniel Hudák c/a STV o ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy v čiastke 100.000,- Sk/odvysielanie programu „Reportéri“ príspevok „Včera, des aj zajtra“ o stave v slovenskom súdnictve. OS BA IV. č.k. 5C 28/05. V spore bol dňa 4.10.2006 vynesený rozsudok s uložením povinnosti zaplatiť menovanému nemajetkovú ujmu 100.000,-Sk. Rozsudok bol splnený. Rep.: Katarína Meščanová - Air – Transport Europe, s.r.o. c/a STV o ochranu dobrej povesti práv. osoby a náhradu nemajetkovej ujmy v čiastke 2.000.000,-Sk /odvysielanie programu „Reportéri“, príspevok „Čakanie na záchranu“/ č.k. OS BA IV. 8C 304/05. V spore bol vynesený rozsudok, v ktorom sa ATE priznáva nemajetková ujma v čiastke l mio SK. STV podala proti rozsudku odvolanie. Pojednávanie nie je doposiaľ vytýčené. Rep.: Juraj Mravec - Miroslav Hájovský c/a STV o ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy v čiastke 500.000,- Sk/odvysielanie programu Reportéri“ príspevok „Z rúčky do rúčky“/ č.k.18C/54 /2005, OS BA IV. V spore bol vynesený rozsudok, priznaná nemajetková ujma v požadovanej čiastke. STV podala odvolanie, pojednávanie nie je zatiaľ vytýčené. Rep.: Katarína Meščanová - Waltec, a.s. c/a STV o povinnosti odvysielať opravu /odvysielanie programu „Reportéri“, príspevok „Poštový tunel“. OS BA IV. sp. zn. 9C 112/2006. V kauze žalobca zobral žalobu právoplatne späť. Rep.: Lýdia Kokavcová - Slovenské pramene a žriedla, a.s. c/a STV o povinnosť odvysielať opravu /odvysielanie programu „Reportéri“, príspevok „Vieme čo pijeme?“ OS BA IV. sp. zn. 9C 69/2006. Rozsudkom súd priznal právo na opravu. Oprava odvysielaná. Rep.: Katarína Meščanová - RNDr. Jozef Franzen c/a STV o ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy 1.000.000,-Sk /odvysielanie programu „Reportéri“, príspevok „Špecialisti na mapy“. OS BA IV. sp. zn. 7C 98/2006. V kauze prebiehajú pojednávania. Rep.: Katarína Začková v 1. rade Mgr. Zuzana Bollová, v 2. rade Mgr. Radovan Stretavský, v 3. rade PhDr. Pavol Rusko c/a STV, o uloženie povinnosti odvysielať opravu, ospravedlnenie a náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch OS BA IV. sp. zn. 12C 299/2004, (žalobcovia požadovali náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 600 000,- Sk, súd rozsudkom priznal sumu 200 000,- Sk). Rozsudok bol splnený. Rep.: Marcela Vošková - Róbert Peťko c/a STV o ochranu osobnosti a náhr. nemajetkovej ujmy 500.000,- Sk /odvysielanie programu „Reportéri“, príspevok „Antijastrab“. OS BA IV. č.k. 23C 171/2006 . V kauze prebiehajú pojednávania. Kauza odstúpená OS Malacky. Rep.: Peter Janku - Gemerské žriedla, s.r.o. c/a STV o ochranu dobrej povesti a náhradu nemajetkovej ujmy 500.000,- Sk. /odvysiel. programu Reportéri, príspevok „Kliatba bielej pani“/, OS BA IV. 12 C 121/2007. V kauze doposiaľ nebolo vytýčené pojednávanie. Rep.: Pavol Rýpal - Gemerské žriedla, s.r.o. c/a STV o určenie povinnosti odvysielať opravu /odvysiel. programu Reportéri, príspevok „Kliatba bielej pani“/, OS BA IV. 22 C 120/2007. Zatiaľ prebehlo jedno pojednávanie. Rep.: Pavol Rýpal - Avalanche SK, spol. s r.o. c/a STV o ochranu dobrej povesti práv. osoby a zapl. nemajetkovej ujmy. 3.000.000,-Sk./odvysiel programu Reportéri . prísp.“Lavína peňazí“ OS BA IV. č.k. 23C 291/2006. V kauze prebiehajú pojednávania. Rep.: Lýdia Kokavcová - Bioregeneračné centrum Skenar Slovakia, s.r.o. o ochranu dobej povesti práv. osoby a náhr. nemajetkovej ujmy 2.500.000,-Sk./odvysiel programu Reportéri, príspevok „Zázračné centrum“ OS BA IV. č.k. 6C 242/2006. V kauze prebiehajú pojednávania. Rep.: Katarína Meščanová - Milan Čambalík c/a STV o ochranu osobnosti a náhradu nemajtekovej ujmy 100.000,-Sk/odvysielanie programu Reportéri, príspevok „ Patová situácia“ „OS BA IV. č.k. 4C 98/2007. Doposiaľ nebolo vytýčené pojednávanie. Rep.: Katarína Meščanová - Relaxis. s.r.o. c/a STV zásah do dobrej povesti /odvysielanie programu Reportéri/ Návrh na vydanie predbežného opatrenia zdržať sa zásahov do dobrej povesti. OS BA I. č.k. 32Cb 11/2006 svojim uznesením návrh na predbežné opatrenie zamietol. Očakávame žalobu. Rep.: Katarína Meščanová

BA, 1.2.2008

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reportáž roka 2009

Reportáž roka 2009
Ešte do 19. novembra možno navrhovať adeptov na ocenenia Sociálny čin roka 2009 a Reportáž roka 2009, ktoré udelí ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR Viera Tomanová. Návrhy predkladajú samotné zariadenia sociálnych služieb, ale aj vyššie územné celky, obce, neštátne subjekty, právnické alebo fyzické osoby. Anketa bude hodnotiť len aktivity, ktoré sa uskutočnili počas roka 2009. Ministerka rozhodne o cene Sociálny čin roka 2009 na základe odporúčania komisie a v súlade s kritériami ankety odovzdá v decembri štyrom zariadeniam plakety a finančné odmeny. Na ocenenie Reportáž roka 2009 komisia navrhne tri príspevky s tematikou komunitnej sociálnej práce, ktoré vyšli v tlači alebo ich odvysielal rozhlas či televízia. Príspevky museli vhodne a účelne prezentovať niektorú z aktivít komunitnej sociálnej práce. Sociálny čin oceňujú od roku 2003, pričom každoročne má inú tému. V roku 2008 sa ocenenie orientovalo na humanizáciu podmienok v zariadeniach sociálnych služieb, a to v domoch sociálnych služieb pre deti alebo pre dospelých a v domovoch dôchodcov. Témou aktuálneho ročníka je komunitná sociálna práca v obciach, mestách alebo miestnych častiach. Komisia vyhodnotí a následne ocení komunitnú sociálnu prácu, ktorou sa zvyšuje sociálna mobilita cieľových skupín, zlepšuje sa životná situácia a integrácia sociálne vylúčených skupín obyvateľov. Ocení aj prácu, ktorá podporuje integráciu cieľovej skupiny obyvateľstva na trh práce, iniciuje štrukturálne zmeny a ozdravovacie procesy v lokalite, uskutočňuje rozvojové programy, mení prístup samospráv k sociálne vylúčeným lokalitám. Ocenenie je preto zamerané na zriaďovanie stredísk osobnej hygieny a práčovní, komunitných centier s aktivitami pre deti, komunitných centier zameraných na aktivity pre dospelých jednotlivcov, rodiny a skupiny či terénnu sociálnu prácu v prirodzenom a otvorenom prostredí. Ako agentúru SITA informoval Mediálny odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, informácie o kritériách ako aj prihlášku nájdu záujemcovia na internetovej stránke ministerstva http://www.employment.gov.sk/. © 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Michail Kalatozišvili

Zomrel Michail Kalatozišvili
Pôvodom gruzínskeho režiséra, producenta a scenáristu Michaila Kalatozišviliho (v anglickom prepise Mikheil Kalatozishvili) dnes pochovajú. Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Pozostatky tvorcu snímok ako Rcheuli (1991), za ktorý ho na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale nominovali na cenu Zlatý medveď, či Dikoe pole (2008) uložia v moskovskom Novodevičom cintoríne. Na cintoríne je okrem iných slávnych osobností pochovaný aj jeho starý otec Michail Kalatozov, režisér filmov ako Žeriavy tiahnu (1957) alebo Neodoslaný list (1959). Michail Georgevič Kalatozišvili sa narodil 19. mája 1959 v Tbilisi. Pochádzal z filmárskej rodiny. Okrem jeho starého otca sa v kinematografii uplatnil tiež jeho otec Giorgi Kalatozišvili, a to ako kameraman, režisér a scenárista. Michail Kalatozišvili debutoval krátkometrážnou snímkou Mechanik podľa poviedky Andreja Platonova v roku 1981. Zomrel ako 50-ročný v pondelok 12. októbra na infarkt.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

LIST MINISTROVI

List Ministrovi

Tulpan

Tulpan

14. 10. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Americký herec Matthew Perry pripravuje nový komediálny seriál, na ktorom sa bude podieľať ako herec, scenárista a výkonný producent. V zatiaľ nepomenovanom sitcome stvárni bývalá hviezda seriálu Priatelia (1994 - 2004) manažéra druhoradej športovej arény, ktorý po dovŕšení štyridsiatich rokov začína prehodnocovať svoj život. Perry, ktorý oslávil štyridsiatku 19. augusta tohto roka, bude na projekte spolupracovať s výkonnými producentmi seriálu Rules of Engagement (2007) Alexom Barnowom a Markom Firekom. Po Courteney Cox a Mattovi LeBlancovi je predstaviteľ Chandlera Binga už tretím hercom z Priateľov, ktorý sa vracia k seriálom.

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová v stredu po stretnutí s najvyššími predstaviteľmi Ruska odišla na stretnutie so študentmi prestížnej Moskovskej štátnej univerzity. Na jej pôde poskytla rozhlasovej stanici Echo Moskvy dvadsaťminútový rozhovor, v ktorom Moskvu kritizovala za nevyriešené vraždy novinárov. Informovala o tom tlačová agentúra RIA Novosti. Redaktor Echa Moskvy sa Clintonovej spýtal na jej názor ohľadom vraždy novinárky Anny Politkovskej a uväznenia bývalého šéfa ropného gigantu Jukos Michaila Chodorkovského. Ministerka sa podľa vlastných slov o týchto témach na schôdzke so svojím ruským partnerom Sergejom Lavrovom nerozprávala, myslí si však, že podobných káuz je "príliš veľa". "Myslím, že všetky tieto prípady - uväznenia, zadržania, násilie, vraždy - to je niečo, čo je z pohľadu z vonka bolestivé," vyhlásila Clintonová. "Každá krajina má aj kriminálne prípady, každá krajina má ľudí, ktorí sa snažia zneužiť moc. Ale za posledných 18 mesiacov... bolo tých incidentov príliš veľa." Ako dodala, Spojené štáty "nemajú dostatočnú vieru v to, že sa robí všetko preto, aby nikto nezostal nepotrestaný". "Toto je zdrojom veľkých obáv nielen pre Spojené štáty, ale aj pre ruský ľud. Teda nielen pre aktivistov, ale aj pre ľudí, ktorí sa obávajú, že nevyriešené vraždy sú veľmi vážnou ranou pre spravodlivú a fungujúcu spoločnosť," uviedla Clintonová. Od pádu Sovietskeho zväzu v roku 1991 sa Rusko stalo jednou z najnebezpečnejších krajín pre novinárov. Najmedializovanejším bol prípad vraždy Anny Politkovskej z októbra 2006 Od roku 2000 zavraždili v krajine už 17 reportérov, pričom polícia objasnila len jeden takýto prípad.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger podpísal návrh protipaparazzovského zákona, ktorý uľahčuje podanie žaloby na médiá, uverejňujúce fotografie narušujúce súkromie celebrít. Pondelkové vyhlásenie guvernéra informuje, že bývalý filmový hrdina Terminátor podpísal väčší počet návrhov zákonov, vrátane dodatku k desať rokov starému zákonu, ktorý umožňuje udeľovať pokuty paparazzom, keď protiprávnym alebo neprístojným spôsobom urobili fotografie či obrazové záznamy. Dodatok k zákonu umožňuje aj zažalovanie médií, ktoré platia za materiál alebo ho ako prvé použijú, hoci vedia, že bol získaný nevhodným spôsobom. Bulvárne časopisy, televízne programy či internetové stránky niekedy zaplatia milióny dolárov za materiál o celebritách. V americkom štáte Kalifornia sa nachádza druhé najväčšie mesto USA (po New Yorku) - Los Angeles, nazývané tiež hlavné mesto zábavného priemyslu, kde je žije množstvo celebrít. Súčasťou Los Angeles je povestný Hollywood, centrum filmového priemyslu. Novelizácia zákona nadobudne platnosť v januári 2010. Zdroj: Associated Press
Ruský premiér Vladimir Putin dnes navrhol lídrom Číny a stredoázijských štátov uskutočnenie spoločnej pesničkovej súťaže s názvom Intervision, ktorá by bola konkurenciou celoeurópskej súťaže Eurovízia. V Intervízii by čínski speváci súťažili s Uzbekmi, Tadžikmi, Kazachmi, Rusmi a Kirgizmi. "Uskutočnenie medzinárodnej súťaže moderných piesní Intervision by posilnilo kultúrne putá medzi našimi krajinami," vyhlásil Putin podľa tlačovej agentúry Interfax na stretnutí predsedov vlád krajín Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Pekingu. Zatiaľ nie je jasné, či sa súťaže zúčastnia aj Irán, India, Mongolsko a Pakistan, ktorí majú v SCO štatút pozorovateľov. Prvý ročník súťaže Eurovízia sa konal v roku 1956 a napriek povesti oslavy gýča ho v televízii sledovalo približne 100 miliónov ľudí. Krajiny v Európe a jej blízkom okolí do súťaže prihlásia pieseň a víťaz je volený zdĺhavým procesom, ktorý podľa zlých jazykov do väčšej miery ovplyvňujú geopolitické faktory, než hudobné kvality. Tento rok sa Eurovízia konala v Moskve.
Copyright © TASR 2009

Áčko 2009

Áčko 2009
Trinásty ročník festivalu študentských filmov Áčko, ktorý sa uskutoční 15 až 18. októbra v Bratislave v priestoroch Filmovej a televíznej fakulty a Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU, bude venovaný humoru. Divákom a diváčkam sa predstaví 106 prihlásených krátkych filmov, ktoré sú rozdelené do blokov, pričom celkový premietací čas bude vyše deväť hodín. Popritom sa predstavia aj zahraničné školy, vo dvoch blokoch premietnu vyše dvadsať cudzojazyčných študentských filmov. Vstup na festival je zdarma, akreditovať sa dá pri vstupe na premietanie. Pre prvých 800 návštevníkov a návštevníčok je pripravený darček v podobe DVD s víťaznými snímkami 12. ročníka podujatia a ďalšími bonusmi. Hlavným hosťom Áčka bude tvorca televíznych projektov ako Uragán (2001) či sitcomu Susedia (2006) Andy Kraus. Okrem zahraničných škôl, konkrétne Fínskej filmovej školy z Helsínk (University of Art and Design Helsinki) a pražskej FAMU, odprezentujú svoju tvorbu študenti a študentky z Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení Bratislava, Súkromnej strednej priemyselnej školy animovanej tvorby v Bratislave, Súkromnej strednej umeleckej školy filmovej v Košiciach, Fakulty umenia Technickej univerzity v Košiciach, Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici a Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Všetky prihlásené filmy sú zaradené do súťaže v troch kategóriách: hraná tvorba, dokumentárna tvorba, animovaná tvorba / videoart. V každej sekcii nominuje "malá porota" tri až päť filmov, ktoré posunie "veľkej" porote. Malé poroty sú zložené aj z filmárov a filmárok, v sekcii hraných filmov bude o nomináciách rozhodovať aj scenárista Marek Leščák, v bloku dokumentárnych filmov režisér Jaroslav Vojtek a o nominovaných animovaných filmoch a videoart režisérka Ivana Šebestová. Veľká porota v zložení český filmový kritik a novinár Radovan Holub, Peter Konečný z webovej stránky kinema.sk a zástupkyňa spoločnosti Kodak Ivana Weberová napokon vyberie víťazné diela. Okrem toho rozhodne o hlavnej cene Grand Prix za najlepší film a najlepšiu kameru a oceneniach Literárneho fondu pre výnimočné tvorivé výkony v rôznych oblastiach. Ako tvrdí minuloročný víťaz Grand Prix za najlepší film, konkrétne Studený spoj, Miroslav Remo, podujatie pomáha mladým autorom a autorkám získať na svoju prácu spätnú väzbu, prezentovať ju pred verejnosťou, prípadne získať možnosť pracovať na projektoch mimo svojej školy. Filmárovu novú snímku Arsy-Versy premietne aj niekoľko zahraničných festivalov. Popri filmoch sú pre návštevníkov a návštevníčky pripravené sprievodné podujatia. V piatok 16. októbra zahrajú kapely Para, Billy Barman, Sako a Talkshow, v sobotu 17. októbra sa bude konať divadelné predstavenie Ria Kotibal: Žena cez palubu, ktoré získalo nomináciu na ceny Dosky ako objav roka 2009. Okrem toho sa budú konať panelové diskusie zástupcov a zástupkýň zahraničných škôl, prednášky a diskusie ohľadom digitalizácie, štvordňový Roztoč to workshop v znamení „Študenti študentom“ a výstavy fotografií študentov a študentiek kamery. Kompletný program bude známy zrejme v pondelok 19. októbra. Viac informácií je na webovej stránke www.ackofestival.sk.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

musiq1 awards

musiq1 awards
Hudobná televízia musiq1 pripravila pre svojich fanúšikov narodeninový darček. K svojmu prvému výročiu, ktoré oslávi 15. októbra, sa rozhodla začať s tradíciou odovzdávania hudobných ocenení s názvom musiq1 awards. Ceny odovzdajú na základe hlasovania divákov v desiatich kategóriách. Do nominácií sa prebojovali spevácke stálice ako Dara Rolins, Tina, Chinaski, Desmod, Katarína Knechtová, Polemic či No Name, ale aj mediálne menej známi interpreti ako The Swan Bride, Horská Chata, From Our Hands alebo Billy Barman. V kategórii musiq1 speváčka sú nominované Ewa Farna, Jana Kirschner, Katka Knechtová, Aneta Langerová, Misha, Zdenka Predná, Dara Rolins, Zuzana Smatanová, Tina a Victoria. O titul musiq1 spevák zabojujú Peter Cmorik, Marián Čekovský, Čistychov, Miro Jaroš, Kuly, Michal Malátný, Robo Papp, Samo Tomeček, raper Vec a český objav Marek Ztracený. V kategórii musiq1 skupina boli nominovaní Chinaski, Desmod, H16, Horkýže Slíže, Indy a Wich, Komajota, Lavagance, Para, Polemic a Puding Pani Elvisovej. Stanica musiq1, ktorá sa snaží dávať priestor aj menej zvučným menám, vytvorila kategóriu musiq1 nováčik. Nominovaní boli Billy Barman, Mária Čírová, From Our Hands, Tomáš Hafner, Horská Chata, SAKO, Milan Lieskovský, Mukatado, The Swan Bride a Tomi. musiq1 vytvorila kategóriu aj pre najlepšie videoklipy, ktoré v súčasnosti nedostávajú v rámci slovenskej televíznej obrazovky dostatočný priestor. Do skupiny zaradili DNA s videoklipom Za Oponou, From Our Hands s Let it Burn, Katarínu Knechtovú s videoklipom Vo svetle žiariacich hviezd, Komajotu za klip k pesničke 7 nocí, Moju Reč za klip Slovensko, Noisecut a ich Zem stíchla, Tomiho s videoklipom k pesničke Waiting, duo Twiins s videoklipom Slip of the Tongue, Veca s pesničkou TU! a Victoriu s videom Boneshakin Hot. Musiq1 nebude oceňovať len vizuálnu stránku, ale chce nájsť aj najlepšiu zvukovú nahrávku. Tu sú nominovaní Billy Barman za pesničku Introvert, Mária Čírová za Búrku, Čistychov so skladbou Každý do ma pozná, Indy ft. Clou s pesničkou Rockstar, Jana Kirschner za pieseň Pokoj v duši, Katarína Knechtová za pesničku Vo svetle žiariacich hviezd, NightWork s Globálním oteplováním (Já jsem gay), No Name s Chinaski bojujú so spoločnou skladbou Ná Ná Nááá, Opak s Twistom a Vec s nahrávkou Turista. Za najlepšie živé vystúpenie sa do desiatky prebojovali A.M.O. a United Flavour, Billy Barman, Desmod so Symfonickým orchestrom, Horkýže Slíže, Ine Kafe, Para, Polemic, Puding Pani Elvisovej, Tomáš Sloboda Sounds Like This a raperi Vec so Zverinom. Špeciálnou kategóriou bude musiq1 rešpekt, ktorú podľa slov hovorcu Augustína Wolného získa výnimočný človek, ktorý si rešpekt slovensko-českého sveta určite zaslúži. Do oceňovania budú zahrnutí aj zahraniční umelci v kategóriách musiq1 international act, musiq1 international video a musiq1 international song. Diváci budú mať možnosť hlasovať vo dvoch kolách na stránke www.musiq1.tv/awards. Prvé z nich spustili v noci zo stredy 12. augusta na štvrtok 13. augusta a potrvá až do piatka 14. septembra. Počas tohto obdobia si hlasujúci môžu vybrať jedného z desiatich nominovaných v každej kategórii. Do druhého kola, ktoré spustia 15. septembra a potrvá do 14. októbra, sa dostanú len traja finalisti s najvyšším počtom hlasov. Víťaza v každej kategórii vyhlásia počas osláv narodenín musiq1 15. októbra.
Hviezdami 1. ročníka odovzdávania cien televízie musiq1 budú vo štvrtok 15. októbra v Banskej Bystrici britský hudobník Tinchy Stryder, slovenská speváčka Zdenka Predná s Hafnerom, česká speváčka s poľskými koreňmi Ewa Farna, domáca alternatívna kapela Lavagance, superskupina Billy Barman či britský dídžej Norman Jay. Fanúšikov hip-hopu určite poteší aj exkluzívne spoločné vystúpenie v podaní Veca, Zverinu, H16, DNA, Moja Reč a A.M.O. Živého vystúpenia sa dočkajú aj priaznivci česko-slovenskej neopunkovej legendy Ine Kafe. "Na odovzdávaní budeme hrať jednu skladbu na klavíri," uviedol na utorkovej tlačovej konferencii v bratislavskej reštaurácii UFO líder kapely Vratko Rohoň. "Som rád, že ľudia za nás hlasovali, aj keď už tri roky neexistujeme. Odohrali sme iba jediný koncert v Prahe, ktorý vyšiel na DVD," dodal spevák. Moderátormi večera budú v Klube Ministry of Fun tanečník Laci Strike a izraelská herečka a moderátorka Eden Harel. V bratislavskom UFE nad Novým mostom vo výške 85 metrov predstavili v utorok zástupcovia hudobnej televízie prostredníctvom prvej slovenskej Playmate Evy Cifrovej a bývalej Miss Universe Lucie Senášiovej cenu, o ktorú budú interpreti bojovať v jedenástich kategóriách. Ide o mrkvu zastrčenú do reproduktora. Vo štvrtok sa slávnostného odovzdávania cien zúčastní 735 pozvaných hostí, na pódiu sa ukáže 185 účinkujúcich, ktorých do dejiska dopraví 30 áut, 5 autobusov a jedno lietadlo. V kategórii musiq1 skupina sa do prvej trojky po 1. kole hlasovania divákov dostali Desmod, Horkýže Slíže a Para. Zo spevákov sa do druhého kola v kategórii musiq1 spevák prebojovali hudobník Marián Čekovský, slovenský Zlatý slávik Peter Cmorik a raper Vec. Šancu získať hudobné ocenenie v ženskej kategórii musiq1 speváčka má česká speváčka nominovaná tiež na cenu MTV Ewa Farna, slovenská speváčka Jana Kirschner a bývalá líderka kapely Peha Katarína Knechtová. Najvyšší počet hlasov v kategórii musiq1 videoklip dostali skupina From Our Hands s piesňou Let It Burn, Katka Knechtová s klipom Vo svetle žiariacich hviezd a videoklip 7 Nocí prešovskej skupiny Komajota. Kategóriu musiq1 song si “podelili” bratislavská skupina Billy Barman so skladbou Introvert, Jana Kirschner s megahitom Pokoj v duši a česká skupina NightWork s pesničkou Globální oteplováni (Já jsem Gay). Do kategórie musiq1 nováčik boli nominovaní Billy Barman, Horská Chata a Mária Čírová. Cenu za najlepšie hudobné vystúpenie musiq1 live si odnesie Billy Barman, festivalové stálice Horkýže Slíže alebo spomínaná kapela Ine Kafe. Ocenenia musiq1 awards udelia aj zahraničným interpretom. Finalistami v kategórii musiq1 international act sú Black Eyed Peas, Green Day a Kings of Leon. Sošku za najlepšie video „dostane“ videoklip Boom Boom Pow od Black Eyed Peas, Poker Face od Lady GaGa alebo Linkin Park s klipom New Divide. V kategórii musiq1 international song posunuli diváci do druhého kola Know Your Enemy od skupiny Green Day, Angels od skupiny Morandi a trojicu uzatvárajú The Killers s pesničkou Human. Hudobná stanica musiq1 sa rozhodla udeliť aj titul In Fashion Awards, ktorý víťazovi prisudzuje titul najštýlovejší interpret. Zabojujú oň speváčka Dara Rolins, frontman IMT Smile Ivan Tásler a líder skupiny Desmod Kuly.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Za "prinajmenšom vysoko neštandardnú" označila generálna riaditeľka Slovenského rozhlasu (SRo) Miloslava Zemková reakciu Ministerstva kultúry (MK) SR na niekoľkokrát prepracovaný návrh zmluvy štátu s rozhlasom a aj dodatok k nej na rok 2010. Ministerstvo kultúry v utorok 13. októbra prostredníctvo svojej webstránky a tlačového oddelenia informovalo, že so Slovenským rozhlasom neuzavrie zmluvu na výrobu pôvodných programov na rok 2010. Zaplatí však vysielanie do zahraničia. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku šéfky verejnoprávneho rozhlasu, o ktorom agentúru SITA informovala Alexandra Štullerová - Koreňová z Oddelenia pre styk s verejnosťou SRo, "výstupy z dohodovacieho konania Slovenský rozhlas rešpektoval - aj tie, ktoré sa týkali zmluvy, aj tie, ktoré riešili štruktúru dodatku. Upozornil však, že rozhlasová zmluva nemôže byť totožná s televíznou. K osobným invektívam ani k úlohe médií v procese tvorby zmluvy sa vyjadrovať nebude". K stanovisku Zemkovej zverejnenom na http://www.rozhlas.sk/ sú pripojené aj odkazy na návrh textu Zmluvy o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového vysielania a Dodatku č. 1 k zmluve o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového vysielania v znení, v akom ich Slovenský rozhlas poslal Ministerstvu kultúry SR 9. októbra spolu so sprievodným listom ministrovi kultúry. Ministerstvo kultúry v utorok informovalo, že s SRo neuzavrie zmluvu na výrobu pôvodných programov na rok 2010. Rezort kultúry tvrdí, že vedenie SRo nedokázalo ani v predĺženom termíne preukázať svoj záväzok uskutočniť pôvodné programy tak, aby bolo možné transparentne kontrolovať efektívne využitie štátnych peňazí na deklarovaný účel. V návrhu vraj chýbalo členenie programov na jednotlivé typy, minutáž či náklady na tvorbu a výrobu. Ministerstvo trvá na tom, že si nikdy nestanovilo také podmienky, ktoré by mu umožnili ovplyvňovať obsah navrhnutých programov. Rokovania o zmluve poznačili podľa ministerstva obštrukcie zo strany vedenia rozhlasu. Dôvodom vraj bola i "nekorektnosť generálnej riaditeľky Miloslavy Zemkovej, ktorá písomne deklarovala záujem uzavrieť zmluvu so štátom, no súčasne podsúvala verejnosti cez médiá názor, že zmluva ohrozuje nezávislosť SRo". Podľa ministerstva je na pleciach vedenia rozhlasu, aby vysvetlilo svojmu kontrolnému orgánu - Rozhlasovej rade, ako aj poslucháčom, prečo sa zbavilo možnosti získať významnú finančnú čiastku 2,5 milióna eur na výrobu pôvodných rozhlasových programov. Druhú časť zmluvy so štátom, ktorá sa týka zabezpečenia zahraničného vysielania Slovenského rozhlasu, je ministerstvo podľa hovorcu Jozefa Bednára pripravené naplniť. Toto vysielanie už aj v súčasnosti platí štát, zo štátneho rozpočtu cez MK SR. Predseda Rozhlasovej rady Igor Gallo pre agentúru SITA povedal, že k téme neuzatvorenia zmluvy mimoriadnu radu nezvolá. Rada sa k tomu môže vyjadriť na najbližšom riadnom rokovaní. MK SR tak uzavrie zmluvu len s STV. V pondelok 12. októbra ju predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. STV sa zatiaľ k zmluve odmieta vyjadriť. Počká si až na výsledky a zaslané pripomienky. STV má na základe zmluvy a dodatku k nej pre rok 2010 dostať už na budúci rok na program spolu 12 a pol milióna eur od štátu. Zmluva hovorí aj o možnosti použiť peniaze od štátu na účelové investičné projekty. Na základe dohody však verejnoprávna televízia použije peniaze na budúci rok len na program. Ak sa zmluva uzatvorí v navrhovanej podobe, mala by STV v rokoch 2011 až 1014 dostávať od štátu, podľa dodatku uzatvoreného na príslušný rok, najmenej 10 miliónov eur každý rok. STV nemôže peniaze od štátu použiť na nákup na spravodajstvo, investigatívnu publicistiku, nové akvizície a licencie, tiež na výrobu slovenského znenia zahraničných programov. STV chýba každoročne približne 20 mil. eur, teda približne štvrtina jej rozpočtu. Podobne štvrtina rozpočtu navyše by pomohla aj SRo.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS

1. Česko Slovenská SuperStar - semifinále -Markíza -22.8 %%, 51.7 % 2. *TELEVÍZNE NOVINY -Markíza ; 3. Modré z neba - Markíza ; 4. Česko Slovenská SuperStar - rozhodnutie -Markíza 5. Kvalifikácia na MS vo futbale 2010: Slovensko - Slovinsko -Jednotka ; 6. *DNES -Markíza ; 7. Česko Slovenská SuperStar - semifinále -Markíza ; 8. *NOVINY TV- JOJ TV JOJ ; 9. Ordinácia v ružovej záhrade III. -Markíza ; 10. Ordinácia v ružovej záhrade- Markíza ; 11 Ordinácia v ružovej záhrade –Markíza; 12. Ordinácia v ružovej záhrade III. -Markíza ; 13. *ŠPORT TV- JOJ ;14. *NAJLEPŠIE POČASIE -TV JOJ ; 15. *Športové noviny -Markíza ; 16. *Počasie -Markíza ;17.*Kvalifikácia na MS vo futbale 2010 - štúdio -Jednotka ; 18. Smotánka- Markíza ;19. Gólová šanca - Jednotka ; 20. Na streche -Markíza - 11.1 %, 32.5 %

Pozn. Pri reláciách opakujúcich sa každý deň (spravodajstvo, šport, sitcom a pod.) je uvedená relácia s najvyššou hodnotou ratingu za celý týždeň ; © Výskum programu STV

13. 10. 2009

Zomrela Leontína Gálová

Zomrela Leontína Gálová
Vo veku nedožitých 64 rokov podľahla ťažkej chorobe v sobotu 10. októbra dlhoročná novinárka, redaktorka Slovenskej televízie v Košiciach Leontína Gálová.Narodila sa 27.11.1945 v Rochovciach v okrese Revúca. Vyštudovala pedagogickú fakultu v Prešove a po krátkom pôsobení na Strednej ekonomickej škole v Košiciach nastúpila ako novinárka do Košického večera. Po praxi v redakcii Pravda a Československom rozhlase nastúpila v roku 1978 do košického štúdia Československej televízie ako odborná redaktorka.V redakcii publicistiky a dokumentaristiky vyrábala relácie Maják, Azimut, Kto je vinný, neskôr cykly Roky nezastavíš a Magazín pre rodinu. Autorsky sa podieľala aj na ďalších cykloch z košického štúdia - Slovenské osobnosti, Televíkendy, Duchoviny. Jej meno môžeme nájsť v titulkoch publicistických a vzdelávacích relácií Profily, Dobrá zvesť, Duchovné slovo, Vesmírne laboratórium, publicistický magazín XXL, Čo nás páli či dokumentov Na starej fare, Honba za čiernym slnkom, Slobodné matky, Čítanie z knihy života, 75. rokov košického rozhlasu, Legenda o sv. Alžbete, Som odnikiaľ.Zo Slovenskej televízie odišla 31. decembra 2002 do dôchodku. Posledná rozlúčka so zosnulou bude v piatok 16. októbra o 13.00 h v košickom krematóriu.
Copyright © TASR 2009

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) nie je spokojná s návrhom rozpočtu na budúci rok. Zaoberal sa ním dnes Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá. Problémom podľa predsedu licenčnej rady Miloša Mistríka je, že rada by mala šetriť na zamestnancoch. Má ich 36 a podľa návrhu rozpočtu na rok 2010 by musela prepustiť šesť novoprijatých zamestnancov. Musela by tým zároveň čiastočne zredukovať činnosť. Výbor návrh rady na zvýšenie prostriedkov na jej zamestnancov podporil. Celkové výdavky Rady pre vysielanie a retransmisiu by podľa májového návrhu ministerstva financií mali v roku 2010 dosiahnuť 1 272 240 eur. Z toho bežné výdavky sú 1 264 840 eur a ich súčasťou boli spolu vo výške 486 452 eur mzdy, platy a ostatné osobné vyrovnania. Kapitálové výdavky rady mali byť v roku 2010 spolu 7 400 eur a slúžia najmä na technické zabezpečenie monitorovania televízneho a rozhlasového vysielania. Počíta sa s príjmami 261 468 eur. Ministerstvo financií však v septembri oznámilo rade, že na bežné výdavky určené na mzdy, platy a ostatné osobné vyrovnania plánuje 405 376 eur, iné čísla nemenilo. Na zamestnancov rady by tak na budúci rok bolo o 81 076 eur menej. Rada pre vysielanie a retransmisiu okrem iného monitoruje vysielanie elektronických médií napríklad počas volieb, hlasitosť vysielania reklamy, udeľuje licencie na vysielanie. Podľa návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii by mala dostať nové kompetencie, medzi iným má sledovať aj televízne vysielanie na internete. Viac o jej činnosti možno nájsť na: http://www.rada-rtv.sk. Výbor bude o návrhu rozpočtu rady na budúci rok hlasovať pri najbližšom rokovaní, ktoré by malo byť tento štvrtok. Rovnako ako v prípade rozpočtu Ministerstva kultúry SR na rok 2010, návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii, návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2010 až 2012 a kandidátov na voľbu jedného člena Rady Slovenskej televízie, návrh prerokoval bez uznesenia. Pre neprítomnosť dostatočného počtu poslancov, totiž o návrhu výbor nemohol hlasovať.
Do voľby na člena Rady Slovenskej televízie (STV) odporučil Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá troch kandidátov. Na miesto zosnulého člena rady Ivana Králika bude plénum v tajnej voľbe vyberať z troch mien: Miroslav Kollár, Peter Kubica a Ivan Podstupka. Členom rady sa jeden z nich stane okamžite po zvolení a v rade by mal byť do 6. septembra 2012, teda do termínu, dokedy mal túto funkciu zastávať Ivan Králik. Návrh na kandidatúru Miroslava Kollára predložil klub poslancov NR SR za SDKÚ-DS, Petra Kubicu nominovalo Združenie Otvorená samospráva a Ivana Podstupku Nadácia Národohospodár. Redaktor a prekladateľ Ivan Králik zomrel vo veku nedožitých 72 rokov 14. augusta. Členom Rady STV bol od septembra 2006. Okrem toho pôsobil aj v rôznych medzinárodných expertných skupinách v rámci European Broadcasting Union a zároveň bol aj predsedom komisie programu AudioVízia 2009 - Grantového systému Ministerstva kultúry SR. Začiatkom budúceho roka sa vymení v Rade STV a Rozhlasovej rade pätica členov, teda jedna tretina. Výbor by mal návrhy na nových členov prijímať koncom tohto roka. Tí z nich, ktorí sú v radách prvé funkčné obdobie, sa môžu opätovne uchádzať o členstvo. Výbor k návrhu neprijal uznesenie, keďže nebol uznášaniaschopný iba ho prerokoval. Pre neprítomnosť dostatočného počtu poslancov presunuli hlasovanie na najbližšie rokovanie. Malo by byť už tento štvrtok.
Poslanci Výboru Národnej rady SR pre médiá a kultúru podporujú spustenie televízneho vysielania pre krajanov. Predsedníčka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Vilma Prívarová dnes výbor poprosila o pomoc pri príprave satelitného televízneho vysielania pre krajanov, ktorí oň dlhé roky žiadajú. Prívarová s vedením Slovenskej televízie (STV) o tejto službe rokovala. STV je pripravená po technickej a personálnej stránke toto vysielanie zabezpečiť, problém je však v prostriedkoch na jeho financovanie, informovala Prívarová výbor. Ako doplnila pre médiá, “stálo by to niečo cez 50 miliónov korún (1,66 mil. eur), ale je v tom samozrejme započítané technické vybavenie v prvom roku“, v ďalších rokoch by to už bolo menej. Podľa šéfky Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí bola nádej, že by sa televízne vysielanie pre krajanov dostalo do návrhu zmluvy štátu s verejnoprávnymi médiami, no nestalo sa tak. Pritom existuje už konkrétny projekt na denné štvorhodinové televízne vysielanie pre Slovákov v zahraničí. Prinášať by malo denné spravodajstvo, filmy slovenskej produkcie, rozprávky aj pre dospelých a ďalšie typy programov. Technicky je vysielanie doriešené, šíriť by sa malo satelitom, dodala Prívarová. Zároveň upozornila, že vysielanie by bolo dobré aj na prezentáciu Slovenskej republiky v zahraničí. Poslanci výboru ho podporujú a odporučili Vilme Prívarovej obrátiť sa na podpredsedu vlády Dušana Čaploviča, ktorý sa tejto téme venoval už aj v minulosti. Vláda by podľa nich mala v tomto smere urobiť konkrétne kroky. Predsedníčka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Vilma Prívarová mediálny parlamentný výbor okrem iného upozornila, že zníženie rozpočtu úradu na rok 2010 o približne 332-tisíc eur spôsobí, že úrad obmedzí svoje aktivity na Slovensku. Ak chcú totiž zachovať vlaňajšiu výšku grantov – v objeme viac ako 1,327 milióna eur, pre aktivity Slovákov v zahraničí, musia obmedziť konanie podujatí na Slovensku. Pre médiá tiež konštatovala, že v rámci rozpočtu úrad každoročne zabezpečuje výkon dohody medzi vládami Slovenskej republiky a Maďarskej republiky o vzájomnej podpore národnostných menšín vo výške približne 100-tisíc eur. Celkový rozpočet úradu na budúci rok má byť pritom 2,047 mil. eur. Výbor Správu o štátnej politike starostlivosti o Slovákov v zahraničí a o poskytnutej štátnej podpore Slovákom žijúcim v zahraničí za rok 2008 spolu s návrhom programu štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí na rok 2010 prerokoval a odporučil ju parlamentnému plénu.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.