1. 8. 2020

Bafta TV Awards 2020

Bafta TV Awards 2020



Miniséria Černobyľ od televíznej stanice Sky Atlantic na piatkovom udeľovaní televíznych cien britskej filmovej a televíznej akadémie (BAFTA) dostala ocenenie za najlepšiu minisériu a herec Jared Harris, ktorý stvárnil sovietskeho vedca Valerija Legasova, vedúceho vyšetrovacej komisie černobyľskej havárie, dostal cenu za najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Ocenenie za najlepšiu herečku dostala Glenda Jacksonová, uviedla BBC.

Pre Jacksonovú to bola prvá televízna rola za 27 rokov. Oscarová herečka si v snímke Elizabeth is Missing (Alžbeta sa stratila) zahrala starnúcej ženu s demenciou. Jacksonová, ktorá bola nominovaná na cenu BAFTA naposledy v roku 1974, uviedla, že je "úplne ohromená", píše BBC.

Tohtoročné udeľovanie sa kvôli koronavírusy konalo v uzavretom štúdiu a umelci ocenenie prijímali virtuálne. Moderátor Richard Ayoade o netradičných podmienkach tohtoročnej akcie žartoval. "Škoda, že musela nastať pandémie, aby boli nastolené tie najzákladnejšie parametre osobného priestoru," povedal v úvode.

Herec Idris Elba dostal zvláštne ocenenie za svoje dielo a podpore rozmanitosti a nových talentov. Ocenenie získala aj celé rada ďalších snímok vrátane dokumentu Leaving Neverland (Odchod z Neverlandu), v ktorom dvaja Jacksonovi niekdajší blízki priatelia Wade Robson a James Safechuck otvorene porozprávali o tom, že je kráľ popu ako deti dlhé roky sexuálne zneužíval.

Britská filmová a televízna akadémia bola založená v roku 1947 a udeľuje televízne ceny od roku 1955.


Prehľad držiteľov televíznych cien BAFTA za rok 2020:

Najlepší seriál: Černobyľ

Réžia: Johan Renck - Černobyľ

Herec v hlavnej úlohe: Jared Harris - Černobyľ

Herečka v hlavnej úlohe: Glenda Jacksonová - Elizabeth is Missing (Alžbeta sa stratila)

Herec vo vedľajšej úlohe: Will Sharpe - Giri / Haji

Herečka vo vedľajšej úlohe: Naomi Ackieová - The End of the F --- ing World

Dokument: The Last Survivors

Neanglicky hovorený seriál: Keď nás vidia - When They See Us (USA) - réžia Ava DuVernayová

Scenár: Jesse Armstrong - Boj o moc (Succession)

Hudba: Hildur Gudnadóttirová - Černobyľ

Zvuk: Černobyľ

Kostýmy: Odile Dicksová-Mireauxová - Černobyľ

Masky: Loz (Laura) Schiavoová - Gangy z Birminghamu (Peak Blinders)

Strih: Černobyľ - Simon Smith, Jinx Godfrey

Vychádzajúca hviezda: Scenáristka Aisling Bea (Aisling O'SULLIVAN) - This Way Up

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

31. 7. 2020

Nominácie 2020 MTV Video Music Awards


Nominácie 
2020 MTV Video Music Awards


 Zoznamu kandidátov na 2020 MTV Video Music Awards vládnu Ariana Grande a Lady Gaga, ktoré si pripísali po deväť nominácií. Nasledujú Billie Eilish a The Weeknd, ktorí majú v hre po šesť.
Všetci štyria uvedení sa pritom uchádzajú o trofej v kategórii Videoklip roka, kde si nominácie vyslúžili Eilish s Everything I Wanted, Eminem a Juice WRLD (Godzilla), Future a Drake (Life Is Good), Gaga a Grande s hitom Rain on Me, Taylor Swift a jej The Man a napokon The Weeknd s videom Blinding Lights.
Gaga a Grande sa vďaka Rain on Me uchádzajú aj o ceny pre pieseň roka, najlepšiu popovú pieseň, za najlepšiu spoluprácu, najlepšiu kameru, najlepšie vizuálne efekty a tiež najlepšiu choreografiu.
V kategórii Pieseň roka proti nim stoja Billie Eilish (Everything I Wanted), Doja Cat (Say So), Megan Thee Stallion (Savage), Post Malone (Circles) a Roddy Ricch (The Box). Umelcom alebo umelkyňou roka sa môžu stať DaBaby, Justin Bieber, Lady Gaga, Megan Thee Stallion, Post Malone alebo The Weeknd.
V súlade s rokom 2020, poznačeným pandémiou koronavírusu, organizátori ocenení pridali dve nové kategórie - Najlepšie video z domu a Najlepšie vystúpenie počas karantény, ktoré upozorňujú na kreatívne spôsoby, ktorými sa umelci vysporiadali so situáciou. Na vma.mtv.com zároveň spustili hlasovanie v 15 genderovo neutrálnych kategóriách, ktoré potrvá do 23. augusta.
O cenu pre Najlepšie video z domu sa uchádzajú 5 Seconds of Summer (Wildflower), Ariana Grande a Justin Bieber (Stuck With U), Blink-182 (Happy Days), Drake (Toosie Slide), John Legend (Bigger Love) a Twenty One Pilots (Level of Concern). V druhej menovanej si nominácie vyslúžili Chloe x Halle (Do It (from MTV Prom-Athon)), CNCO: MTV Unplugged At Home, DJ D-Nice: Club MTV Presents: #DanceTogether, John Legend: #TogetherAtHome Concert Series, Lady Gaga: Smile z One World: Together At Home a Post Malone: Nirvana Tribute.
Udeľovanie 2020 VMAs z brooklynského Barclays Center a ďalších ikonických miest New Yorku odvysielajú naživo v nedeľu 30. augusta. Newyorský guvernér Andrew Cuomo sa v súvislosti s podujatím minulý mesiac vyjadril, že "bude dodržiavať všetky bezpečnostné pokyny, vrátane obmedzeného alebo žiadneho publika".
Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.mtv.com.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Alan Parker

Zomrel Alan Parker

Vo veku 76 rokov zomrel anglický režisér a scenárista Alan Parker, ktorý nakrútil snímky ako Bugsy Malone (1976) či Evita (1996). Smutnú správu oznámila jeho rodina s tým, že filmár naposledy vydýchol v piatok v Londýne po dlhom boji s chorobou.
Sir Alan William Parker, ktorý sa narodil 14. februára 1944, bol jedným z najúspešnejších britských režisérov. Svoju kariéru začínal v reklame ako copywriter, no odtiaľ rýchlo prešiel k réžii reklám a následne k filmu. Nakrútil napríklad snímky Sláva (1980), Krídla (1984), Angel Heart (1987), Navštívte raj (1990), Angelin popol (1999) či Život Davida Galea (2003). Jeho filmy dovedna vyhrali 19 cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA) a 10 cien americkej Akadémie filmových umení a vied. On sám si vyslúžil dve nominácie na Oscary, a to za réžiu snímok Polnočný expres (1978) a Horiace Mississippi (1988).
Parker bol jedným zo zakladajúcich členov organizácie Directors Guild of Great Britain, ktorá mu v roku 1998 udelila cenu za celoživotné dielo, bol tiež predsedom Britskej filmovej rady. V roku 1984 mu BAFTA udelila prestížnu Michael Balcon Award za mimoriadny prínos britskému filmu a v roku 2013 dostal ocenenie BAFTA Fellowship. Rytiersky titul dostal v roku 2002.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Nie som svätec, ale nie som ani vrah. Vo svojej záverečnej reči v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka to uviedol obžalovaný Marian K. Argumentoval najmä spochybňovaním svedka Petra Tótha, ktorého považuje za agenta tajnej služby. Spochybňoval tiež tvrdenia Zoltána Andruskóa, ako aj spôsob, akým sa pracovalo s jeho telefónom pri extrakcii komunikácie cez aplikáciu Threema. Po jeho záverečnej reči prednáša tú svoju obžalovaná Alena Zs.

Marian K. sa pristavil pri svojej údajnej motivácii k vražde novinára potom, čo zverejnil analýzu o kauze Donovaly. „Z tých serióznych analýz sa ani jedna neobjavila v obvinení a o pár týždňov to budú tri roky, odkedy som bol obvinený. V tej kauze sme sa nepohli ani o milimeter,“ uviedol.

V záverečnej reči si pomáhal aj vizuálnymi pomôckami, napríklad aj pri lustráciách Kuciaka. Obhajoba Mariana K. prefotila pôvodný lustračný graf, v ktorom chýba jeho kompletná adresa. Správu Petrovi Tóthovi s adresou preto považuje za dodatočne doplnenú do jeho komunikácie.

Marian K. extenzívne rozprával aj o Tóthovi, ktorý podľa jeho slov opakovane klame a vymýšľa si. Naďalej ho považuje za agenta v legalizácii, čo má potvrdzovať aj výpoveď Miroslava Kriaka, ktorý pre Tótha realizoval sledovanie novinárov a politikov. Marian K. zároveň upozornil, že sa v spise nachádza informácia o tom, že Tóth dostal od neznámej spoločnosti sídliacej v Spojených arabských emirátoch po vražde 50.000 eur, a následne sa mu vyplácalo mesačne 5.000 eur. Súhlasí so splnomocnencom poškodených Danielom Lipšicom, ktorý uviedol, že si sledovanie novinárov nemohol Tóth financovať sám.

Na margo Zoltána Andruskóa skonštatoval, že dopĺňal svoju výpoveď postupne podľa toho, čo sa publikovalo v médiách. To, že je klamár, má dokazovať aj jeho nepotvrdené obvinenie voči Marianovi K. v kauze smrti televíznej redaktorky Leony Kočkovičovej Fučíkovej.

Marianovi K. prekáža aj spôsob, akým Europol narábal s jeho telefónmi pri extrakcii dát z Threemy. Vyčíta nezrovnalosti vo forenzných správach.

„Nie som neinteligentný hlupák, ktorý by si neuvedomoval, čo vražda novinára spôsobí,“ poznamenal Marian K. Ku koncu záverečnej reči kritizoval splnomocnencov, ktorí podľa neho absenciu dôkazov kompenzovali emóciami. Následne na to sa postavil a otočil smerom k predsedníčke senátu Ružene Sabovej. "Verím, že medializácia tohto prípadu, politika a emócie zostávajú za dverami tejto súdnej siene. Verím, že rozhodnete na základe nesporných faktov a dôkazov," uzavrel.



Objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka je Zoltán Andruskó, ktorý mal z objednávky krivo obviniť Mariana K. Vo svojej záverečnej reči to uviedla Alena Zs., vyjadruje sa v nej najmä k Andruskóovi a jeho údajne klamlivej výpovedi.



Copyright © TASR 2020


Obžalovaný Tomáš Sz. poprel účasť na vražde Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára. Uviedol to dnes vo svojej záverečnej reči pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku. Zároveň povedal, že ako policajt aj ochranka námorných lodí pracoval na tom, aby chránil ľudský život. "Nikdy som nikomu neublížil, neviem si predstaviť, že by som niekomu vzal život," povedal.
Súd rozsudok v kauze vraždy investigatívneho novinára a ďalších skutkov vynesie v stredu 5. augusta. Tomáš Sz. aj Alena Zs. deklarovali, že sa vynesenia verdiktu nechcú zúčastniť.
Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian K., jeho známa Alena Zs. a bývalý policajt Tomáš Sz. Podľa prokuratúry zadala objednávku vraždy Kuciaka Alena Zs. Zoltánovi Andruskóvi, ktorý objednávku zadal Tomášovi Sz. a Miroslavovi M. Ten priznal, že zastrelil Kuciaka aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Taktiež sa priznal k vražde podnikateľa Petra Molnára z roku 2016.
Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K.




©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 

Niektoré z vyššie postavených katolíckych mníšok zneužívajú svoje postavenie a právomoci vrátane toho, že ostatným sestrám odopierajú zdravotnú starostlivosť či teplé oblečenie. Uvádza sa to v piatkovej správe zverejnenej v katolíckom časopise La Civilta Cattolica, píše agentúra AFP.
Problému zneužívania právomocí mníšok "sa doteraz nevenovala dostatočná pozornosť", uvádza sa v publikovanom článku. Tieto prípady "väčšinou nezahŕňajú sexuálne násilie a netýkajú sa neplnoletých osôb".
Niektoré abatiše sa pozície matky predstavenej držia celé roky a stáva sa, že si do kláštora privedú aj členky svojej rodiny, aby tam bolo o ne bezplatne postarané a získali ubytovanie zadarmo. Tieto príbuzné sú nakoniec po smrti často pochované spolu s ostatnými členkami konventu.
Jedna abatiša napríklad priviedla do rehoľnej komunity svoju matku, ktorá tam žila 20 rokov. "Vždy v lete komunitu opustila, aby matku vzala na dovolenku," píše sa v článku.
Postavenie matky predstavenej v niektorých prípadoch zaisťuje výrazné privilégiá, ako napríklad najlepšiu zdravotnú starostlivosť, zatiaľ čo bežná mníška často nemôže ísť ani k zubárovi či k očnému lekárovi, pretože "má šetriť peniaze".
Podľa zverejnenej správy došlo aj k tomu, že kláštor mníškam zamietol žiadosti o teplé oblečenie s odôvodnením, že nemá peniaze.
"Skrine abatíš sú plné oblečenia nakúpeného za komunitné peniaze bez toho, že by to bolo s kýmkoľvek prekonzultované, zatiaľ čo ostatné (mníšky) si majú sotva čo obliecť," píše sa v správe.
V januári kardinál Joao Braz de Aviz uviedol, že vo vatikánskej rezidencii založenej pápežom Františkom poskytli útočisko bývalým mníškam, ktorých sa katolícka cirkev zriekla.
Poznamenal pritom, že z niektorých sa dokonca stali prostitútky, aby si dokázali zarobiť na živobytie.
Abatiše v niekoľkých prípadoch totiž mníškam, ktoré sa rozhodli konvent opustiť, vzali ich osobné dokumenty alebo im nariadili, aby odišli. 


Austrália hodlá prinútiť amerických technologických gigantov Facebook a Google platiť austrálskym médiám za spravodajský obsah. Ako v piatok informovala tlačová agentúra Reuters, ide o prelomový krok zameraný na ochranu nezávislého novinárstva, ktorý bude sledovaný na celom svete.
Austrália sa tak stane vôbec prvou krajinou, ktorá bude od Facebooku a Googlu požadovať, aby platili mediálnym spoločnostiam na základe systému autorského honoráru, ktorý sa ešte v tomto roku stane zákonom, oznámil austrálsky minister financií Josh Frydenberg.
"Je to spravodlivé pre podnikanie austrálskych médií. Zabezpečuje to lepšiu konkurenciu, zvýšenú ochranu spotrebiteľa a udržateľné mediálne prostredie," povedal Frydenberg novinárom v Melbourne.
Opatrenie prichádza v čase, keď technologickí giganti čelia na celom svete požiadavkám na väčšiu reguláciu. Austrálska vláda koncom minulého roka Facebooku a Googlu oznámila požiadavku, aby s tamojšími mediálnym spoločnosťami dosiahli dobrovoľnú dohodu o využívaní ich spravodajského obsahu.
Táto iniciatíva však nenašla živnú pôdu a Canberra teraz tvrdí, že ak do 45 dní nedôjde k dosiahnutiu dohody prostredníctvom arbitráže, Austrálsky úrad pre telekomunikácie a médiá (ACMA) v mene vlády stanoví právne záväzné podmienky.
Podľa odhadov minuloročnej štúdie v Austrálii zaniklo za uplynulé desaťročie približne 3000 novinárskych pracovných miest, keďže tradičné mediálne spoločnosti utrpeli straty z príjmu z reklamy na úkor Googlu a Facebooku, ktoré im za spravodajský obsah nevyplatili nič.


Copyright © TASR 2020



Americká internetová spoločnosť Facebook v druhom štvrťroku zdvojnásobila čistý zisk na 5,18 miliardy dolárov z 2,62 miliardy dolárov pred rokom. Hospodárske výsledky prekonali očakávania analytikov. Počas pandémie, kedy prudko stúpol prevádzka na internete využívalo jeho cielenej reklamy viac firiem.
Hospodársky výsledok z minulého druhý štvrťrok zahŕňal tiež pokutu dve miliardy dolárov od americkej Federálnej obchodnej komisie (FTC) za porušenie ochrany súkromia. Zisk na akcie z tohtoročného druhého kvartálu predstavoval 1,80 dolára.
Celkové tržby Facebooku v tomto období medziročne stúpli o 10,7 percent na 18,69 miliardy dolárov, a prekonali tak odhady odborníkov opýtaných spoločností Refinitiv. Tí mali za to, že tržby internetové spoločnosti budú 17,4 miliardy dolárov.
Počet aktívnych mesačných užívateľov v období od apríla do júna vzrástol na 2,7 miliardy, zatiaľ čo analytici odhadovali, že sociálna sieť bude na konci júna mať 2,62 miliardy užívateľov.
Akcie Facebooku v riadnom obchodovaní spevnili o pol percenta na 234,5 dolárov. Po konci seansy si okolo 22:45 SELČ mimo burzové obchodovanie pripisovali pred šesť percent.


Copyright © ČTK 2020



Členovia amerického Kongresu vypočúvali generálnych riaditeľov veľkých technologických firiem v súvislosti s ich dominantným postavením a údajnými monopolistickými praktikami, ktoré utlmujú konkurenciu. Zákonodarcovia v podvýbore Kongresu pre hospodársku súťaž vypočúvali šéfa Facebooku Marka Zuckerberga, generálneho riaditeľa Amazonu Jeffa Bezosa, šéfa Googlu Sundara Pichaia a riaditeľa firmy Apple Tima Cooka. Panel poslancov totiž už rok prešetruje podnikateľské praktiky gigantov zo Silicon Valley s cieľom zistiť, či je potrebné ich prísnejšie regulovať alebo dokonca prikázať ich rozdelenie.
Šéfovia firiem poskytli mnoho údajov, ktorých cieľom bolo ukázať, akej veľkej konkurencii čelia a aké hodnotné sú pre spotrebiteľov ich inovácie a služby. Občas však mali problém odpovedať na otázky v súvislosti s ich podnikateľskými praktikami. Čelili aj sérii ďalších otázok v súvislosti s ich údajnou politickou zaujatosťou, s ich vplyvom na demokraciu v USA či s ich rolou v Číne.
Predseda panelu zákonodarcov člen Snemovne reprezentantov za štát Rhode Island, demokrat David Cicilline, o prešetrovaných firmách povedal, že "majú príliš veľa moci". Nestranní pozorovatelia dospeli k radikálne rozdielnym záverom z vypočúvania. Richard Hamilton, bývalý protimonopolný právnik na americkom ministerstve spravodlivosti, uviedol, že pravdepodobne všetci v podvýbore sa zhodujú na potrebe tvrdšej regulácie všetkých štyroch firiem. Avšak Stephen Beck, generálny riaditeľ poradenskej firmy cg42, uviedol, že prešetrované technologické spoločnosti a ich značky vyšli z vypočúvania v Kongrese relatívne bez ujmy.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

HOAX: Tvrdenia o tom, že v Japonsku je zakázaný islam, sú nepravdivé

HOAX: 


Tvrdenia o tom, že v Japonsku je zakázaný islam, sú nepravdivé
 

Na sociálnych sieťach sa opäť objavili príspevky, podľa ktorých je v Japonsku uzákonený zákaz islamu, moslim môže do krajiny vstúpiť iba na 15 dní a na japonských univerzitách nie je možné študovať arabčinu. Ide o dezinformáciu, ktorá siaha až do roku 2012. V Japonsku, kde je podľa ústavy garantovaná sloboda vierovyznania, žije viac ako 100.000 moslimov. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Na súkromnom profile sa v októbri 2019 objavil obrázok, podľa ktorého má byť v Japonsku zákonom zakázaný islam. Príspevok zdieľalo viac ako 8000 používateľov Facebooku. V súčasnosti nepravdivý príspevok zaznamenáva približne 40 zdieľaní denne.
Obrázok tvorí text, v ktorom sa píše, že v Japonsku majú "uzákonený zákaz islamu", že "moslim môže vstúpiť na územie ich krajiny len obchodne a len na 15 dní" a že sa "nesmie modliť na verejnosti".
Okrem tohto príspevku sa v minulosti šírili správy o údajnej neznášanlivosti Japoncov k moslimom vo forme 18 bodov, ktoré zahŕňali tvrdenia ako napríklad "Japonsko je jediný národ, ktorý neuznáva občianstvo pre moslimov", "V Japonsku moslimom nie sú udeľované povolenia na trvalý pobyt", "Na univerzite v Japonsku sa neučí arabčina alebo iné islamskej jazyky".
Tvrdenia o tom, že v Japonsku je islam postavený mimo zákona, sú nepravdivé. Článok 14 japonskej ústavy ustanovuje: "Všetci ľudia sú si rovní pred zákonom a nesmie dôjsť k diskriminácii v politických, ekonomických alebo sociálnych vzťahoch na základe rasy, vyznania, pohlavia, sociálneho statusu alebo rodinného pôvodu."
Článok 20 ústavy zasa zaručuje náboženskú slobodu; náboženstvo je podľa neho osobnou vecou jednotlivca: "Sloboda vierovyznania je garantovaná pre všetkých. Žiadna náboženská organizácia si nebude užívať žiadne privilégiá od štátu ani nebude mať žiadnu politickú autoritu. Žiadna osoba nemôže byť donútená zúčastniť sa na náboženskom akte, oslave, rituáli či praktike. Štát a jeho orgány sa zdržia náboženského vzdelávania alebo akýchkoľvek iných náboženských aktivít."
Nie je pravda ani to, že moslimovia v Japonsku nemôžu získať japonské občianstvo. V japonskom národnostnom zákone nie je nič, čo by naznačovalo, že moslimovia nemôžu byť japonskými občanmi, zákon nemá nič spoločné s náboženskou príslušnosťou.
Pravdou nie je ani to, že moslimom nie je udeľované povolenie na trvalý pobyt. Dokazujú to Pokyny pre povolenie trvalého pobytu, ktoré vydáva japonská Imigračná agentúra a ktoré špecifikujú kritéria pre trvalý pobyt, pričom sa v nich nespomínajú žiadne obmedzenia spojené s náboženstvom.
V Japonsku podľa štúdie profesora Hirofumiho Tanadu z Univerzity Waseda žilo v roku 2011 približne 100.000 moslimov pôvodom zo zahraničia a 10.000 japonských moslimov.
Taktiež nie je pravda, že moslimovia môžu vykonávať náboženské rituály len vo svojich domovoch. Podľa článku profesora Tanadu je v Japonsku viac ako 90 mešít. Najväčšou z nich je mešita Tokyo Camii, ktorá svoje služby prezentuje aj online.
Čo sa týka univerzít, arabčina sa vyučuje napríklad na Tokijskej univerzite alebo na tokijskom Arabsko-islamskom inštitúte (Arabic Islamic Institute in Tokyo).

Zdroj: TASR

Novým televíznym programovým riaditeľom RTVS sa stane Anton Šulík

Novým televíznym programovým riaditeľom RTVS 
sa stane Anton Šulík

Post televízneho programového riaditeľa RTVS obsadí od 1. augusta divadelný a filmový režisér Anton Šulík.

Vystrieda tak Mateja Hajka, riaditeľa Sekcie športu, ktorý bol po odchode Mareka Ťapáka dočasne poverený aj vedením Sekcie programových služieb.

„Televíziu mám rád a vďaka otcovej práci herca som v nej prežil veľkú časť svojho detstva. Som rád, že teraz môžem tejto inštitúcii skutočne pomôcť svojou skúsenosťou a poznaním. Ponuku na pozíciu programového riaditeľa RTVS som prijal ako šancu na nové nastavenie a zlepšenie programovej ponuky pre dnešného diváka, pre odkrytie rezerv a hlavne vytvorenie ďalších kreatívnych impulzov. RTVS považujem za jeden z najslobodnejších priestorov v audiovizuálnej tvorbe. V súčasnosti je jedným z najväčších producentov na mediálnom trhu, ktorý za svojich 65 rokov existencie vychoval v audiovizuálnom priemysle desiatky generácií profesionálov a odborníkov," vyjadril sa Anton Šulík.

Anton Šulík absolvoval divadelnú a rozhlasovú réžiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a v štúdiu pokračoval na poľskej Akadémii dramatických umení Ludvíka Solského v Krakove. Pôsobil ako riaditeľ žilinského Bábkového divadla, neskôr viedol oddelenie zábavy a hudby v Slovenskej televízii. V rokoch 2012 - 2019 pôsobil ako riaditeľ Mestského divadla v Žiline, kde predtým vykonával aj funkciu poslanca miestneho mestského zastupiteľstva (1998 - 2012).

„Teším sa, že Anton Šulík prijal ponuku RTVS a stane sa súčasťou nášho tímu. Som presvedčený o tom, že jeho dlhoročné profesionálne skúsenosti v oblasti divadla, televízie, ako aj vedenia kultúrnych inštitúcií budú významným prínosom pre RTVS," povedal Jaroslav Rezník, generálny riaditeľ RTVS.

Zomrel Josef Nedorost

Zomrel Josef Nedorost

Český herec Josef Nedorost, známy z filmu Bony a klid, zomrel vo veku 64 rokov. Informoval o tom v piatok spravodajský server Novinky.cz.
Vo filme Bony a klid (1987) režiséra Víta Olmera a scenáristu Radka Johna hral Nedorost šéfa vekslákov.
V poslednom čase žil Nedorost sám a mal veľmi vážne zdravotné problémy. Podľa susedov mu pred časom zomrela matka a keď sa dlho neobjavoval, niekto zavolal políciu, ktorá sa podľa Noviniek musela dostať do bytu násilím.
Nedorost sa narodil v Českých Budejoviciach a v 80. rokoch hral v niekoľkých filmoch (Päste v tme, Anjel zvádza diabla). V 90. rokoch sa ešte objavil v snímkach Playgirls II či Kamarát do dažďa II - Príbeh z Brooklynu. Menšiu úlohu si zahral aj v koprodukčnej snímke ruského režiséra Nikitu Michalkova Barbier sibírsky.
Nedorost účinkoval aj v televíznych seriáloch Ulica, Redakcia, Cesty domov alebo Strážca duší. Svoju poslednú úlohu dostal v roku 2014 v pokračovaní filmu Bony a klid.


Copyright © TASR 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



Všetci, čo sa podieľali na vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, považovali potrebu zistenia a usvedčenia páchateľov za vec osobnej a profesionálnej cti. Pre TASR to uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a nový európsky prokurátor zastupujúci SR Juraj Novocký.
„Prirodzene, pred a počas vykonávania prípravného konania sme si plne uvedomovali možnosť, že v rámci neho zistíme aj skutočnosti nasvedčujúce spáchaniu inej trestnej činnosti. Napriek tomu, miera závažnosti aj jednotlivé osoby, ktoré sa na jej spáchaní pravdepodobne podieľali, ma úprimne prekvapili,“ uviedol pre TASR Novocký. Prokurátor tým odpovedal na otázku, či ho šokovali informácie o niektorých sudcoch, prokurátoroch a policajtoch, ktoré vyplynuli z vyšetrovanie vraždy novinára. Novocký zároveň pevne verí a je presvedčený, že skutočnosti zistené tímom Kuciak budú riadne preverené a objasnené a prípadní páchatelia trestnej činnosti aj potrestaní.
Prokurátor Juraj Novocký dozoroval prípad vraždy Jána Kuciaka spolu s prokurátorom Vladimírom Turanom. Ako uviedol pre TASR, je v súlade s praxou ÚŠP, že prípad dozorujú a pred súdom obžalobu zastupujú dvaja prokurátori, a to obzvlášť v prípadoch závažnej trestnej činnosti alebo zločineckých skupín.
Hlavné pojednávanie v kauze vraždy Jána Kuciaka pokračuje v piatok pred senátom Špecializovaného trestného súdu prednesom záverečných rečí obhajoby a obžalovaných Mariana K., Aleny Zs. a Tomáša Sz. Po tých bude nasledovať záverečné slovo obžalovaných, ktoré predchádza rozsudku. Ten sa očakáva 5. augusta.




Reťaz dôkazov, ktorú popisuje obžaloba v prípade kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka, sa podľa obhajcu Mariana K. Mareka Paru pretrháva. Obhajca navrhol oslobodiť Mariana K. spod obžaloby.
Vo svojej záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde sa Para sústredil najmä na Zoltána Andruskóa. V prípade vraždy novinára mu pripisuje inú úlohu ako sprostredkovateľa. Zároveň tvrdí, že dostával nezákonné výhody. Dokazovať to má Andruskóove tvrdenie o sľube prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimíra Turana o osemročnom väzení. Turan to odmietol, čo Para považuje za prejav nedôvery prokurátora voči korunnému svedkovi. "Klamstvá Andruskóa milosrdne nazýva prokurátor omylmi," doplnil obhajca.
Para upozorňoval na údajné rozpory medzi tvrdeniami Andruskóa a neprávoplatne odsúdeného strelca Miroslava M. Ilustroval to na fotkách zo sledovania novinárov, ktoré podľa obžalobnej verzie Miroslav M. opoznal. Para to odmieta a tvrdí, že s fotkami nebola urobená riadna rekognícia, kde by sa mu ukázali aj iné fotky.
Prekáža mu aj to, že Andruskó bol vylúčený na samostatné konanie, čím sa mu znemožnil prístup do spisu a možnosť poukazovať na rozdielnosť Andruskóových výpovedí v priebehu vyšetrovania.
V záverečnej reči sa venoval aj správam cez aplikáciu Threema a údajným šifrám. Šifry sa podľa neho dajú vybrať z hocijakého slova. Rovnako pri Threeme upozornil, že si Alena Zs. s Marianom K. písali o možných vrahoch novinára, čo má dokazovať, že to nemohli byť oni.
"O mojom klientovi píšu novinári od 90. rokov," spochybňoval Para aj motív na vraždu Kuciaka. Tvrdil tiež, že motív je príliš všeobecný a pripadá do úvahy aj iná publikačná činnosť Kuciaka. Mal na mysli teóriu, podľa ktorej stáli za vraždou podvodníci s DPH z južného Slovenska a Maďarska, s ktorými spájal Andruskóa.
Para sa v záverečnej reči venoval rovnako ako prokurátor Turan aj médiám. "Ak bol môj klient od začiatku vysnívanou verziou, tak za akú inú verziu by mohol dostať Andruskó takú istú výhodu?" pýtal sa obhajca. S médiami spojil aj splnomocnencov poškodených Daniela Lipšica a Romana Kvasnicu, ktorí podľa neho diktovali novinárom, čo o procese písať, a od rozsudku nad Miroslavom M. už diskutovali nie o vine Mariana K., ale iba o tom, aký trest má dostať.
"Celková sústava nepriamych dôkazov musí byť uzavretá tak, že musí viesť k jedinému skutkovému záveru a musí vylučovať akýkoľvek iný záver. Toto kritérium pri Marianovi K. splnené nie je," uzavrel Para.



Copyright © TASR 2020

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA








„Možno by stálo za úvahu, aby sa právnou cestou bránil nielen pán Igor Matovič, ale aj príslušní predstavitelia školy a fakulty.“
Vladimír Zajačik (OĽaNO)

„Slovensko v minulosti preinvestovalo stovky miliónov eur do digitalizácie, avšak v mnohých prípadoch sa používajú systémy zo 70. a 80. rokov.“
Igor Matovič

„Dištancujem sa od vyjadrenia vedenia UK, ktoré popiera možnosť plurality názorov na pôde univerzity.“
Michal Greguš , dekan fakulty manažmentu

„Do projektu som vložil svoj um, myšlienky a program. Nikto ani neočakával, že by som do strany vkladal svoje peniaze, nakoniec, kde by som ich vzal? Celý život žijem iba zo svojho platu. Naspäť nič neočakávali, ani neviem, čo by mali očakávať. Rozhodli sa dať dobrovoľne a dávali z presvedčenia, Rodina ma pozná ako principiálneho človeka a hlavne chceli, aby v úrade prezidenta nebol človek, ktorý sa podvodne zapísal do komory advokátov. Všetko pripravujem a sťažnosť, samozrejme, podám. Ako som už v minulosti hovoril, tam nemôžem prehrať, ani keby som chcel.“
Štefan Harabin

30. 7. 2020

Zomrel Bent Fabric

Zomrel Bent Fabric

Vo veku 95 rokov zomrel dánsky hudobný skladateľ a klavirista Bent Fabricius-Bjerre, medzinárodne známy pod menom Bent Fabric. Umelec podľahol rakovinovému ochoreniu, informovala vo štvrtok tlačová agentúra AP s odvolaním sa na jeho rodinných príslušníkov.
Fabricius-Bjerre sa vo svojej vlasti preslávil v roku 1961 inštrumentálnou skladbou Omkring et flygel (Okolo klavíra), ktorú napísal pre dánsku televíznu šou. O rok neskôr túto kompozíciu vydal aj v zahraničí ako Alley Cat. Skladba sa stala medzinárodným hitom a vyniesla mu cenu Grammy. Zo singla sa predalo vyše milióna kópií.
Fabricius-Bjerre je všeobecne považovaný za barda dánskej populárnej hudby. Skomponoval aj hudbu do vyše 70 filmov, televíznych programov a divadelných predstavení. V roku 1950 založil nahrávaciu spoločnosť, ktorá mala vo svojom portfóliu dánskych umelcov, neskôr sa stala spoločnosťou zameranou na produkciu filmov.
Fabricius-Bjerre získal počas kariéry množstvo ďalších ocenení vrátane ceny Harpa za celoživotný prínos, ktorú mu v roku 2017 udelila Spoločnosť severských skladateľov filmovej hudby.
Hudobník sa narodil 7. decembra 1924 v meste Frederiksberg. Na Kráľovskej dánskej hudobnej akadémii v Kodani vyštudoval hru na klavír a viedol jazzovú skupinu. Zanechal po sebe tretiu manželku a štyri deti z prvého manželstva.


Copyright © TASR 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 


Marockého novinára Umara Rádího vzali v stredu do väzby na základe podozrení z podkopávania "štátnej bezpečnosti" a zo znásilnenia, informovala agentúra AP s odvolaním sa na prokuratúru v meste Casablanca.
Umar Rádí, 33-ročný novinár a ľudskoprávny aktivista bol od 24. júna už desaťkrát predvolaný na vypočúvanie a následne umiestnený do väzby v meste Casablanca.
Vyšetrujú ho pre údajné "prijatie finančných prostriedkov zo zahraničia s cieľom narušiť vnútornú bezpečnosť štátu". Podozrivý je aj z toho, že udržiaval kontakty so zahraničnými agentmi tajných služieb s cieľom oslabiť diplomatické postavenie Maroka.
Rádího podľa prokuratúry tiež vyšetrujú v súvislosti s "použitím násilia" a "znásilnením" na základe obvinení jednej mladej ženy.
Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) minulý mesiac tvrdila, že marocká vláda použila dômyselné metódy sledovania s cieľom odpočúvať Rádího telefón. Vláda to odmietla a požiadala túto Amnesty, aby svoje tvrdenia podložila spoľahlivými dôkazmi.
Rádí sa do povedomia verejnosti dostal minulý rok, keď ho zatkli po tom, ako na Twitteri zverejnil príspevok, v ktorom sa postavil na obranu protivládnych demonštrantov, pripomína AP. V marci tohto roka mu súd udelil štvormesačný podmienečný trest a pokutu vo výške približne 42,6 eur (50 dolárov).


Sociálna sieť Twitter zrušila v stredu účet známemu britskému raperovi Wileymu. Dôvodom sú antisemitské komentáre, ktoré tam v ostatnom čase zverejňoval. Twitter sa zároveň ospravedlnil za to, že na situáciu reagoval pomaly, informovala agentúra AFP.
Britská polícia taktiež oznámila, že hanlivé výroky rapera vystupujúceho pod umeleckým menom Wiley vyšetrí.
Twitter uviedol, že účet rapera "natrvalo" zrušil pre "pre opakované porušenie pravidiel ohľadom nenávistných komentárov a správania".
Spoločnosť však k takémuto rozhodnutiu pristúpila až po 48-hodinovom bojkote, ktoré voči jej platforme spustilo v pondelok viacero britských politikov a celebrít. Reagovali tým na skutočnosť, že niektoré z hanlivých príspevkov rapera Twitter dlho nezmazal - viditeľné boli dokonca až 12 hodín po zverejnení.
Britský premiér Boris Johnson sa do bojkotu nezapojil, keďže musel informovať o "dôležitých správach týkajúcich sa verejného zdravia," uviedla jeho kancelária.
"Zároveň sme sa však jasne vyjadrili, že reakcia Twitteru na antisemitické komentáre nebola dostatočne dobrá a v budúcnosti musí byť oveľa lepšia," povedal premiérov hovorca James Slack.
Twitter spolu so sociálnou sieťou Instagram hudobníkovi zakázali ešte v piatok, po tom, ako zmienené príspevky zdieľal, na sedem dní prístup do jeho konta. Po kritike osobností verejného života s Wileymu zrušila zmluvu aj jeho nahrávacia spoločnosť.
V statusoch Wiley nazýva židov okrem iného napríklad aj "zbabelcami" a "hadmi". 




Ľudia, ktorí prežili holokaust, spustili v stredu kampaň, v rámci ktorej plánujú každý deň zverejňovať na Facebooku videá a vyzývať v nich šéfa spoločnosti Marka Zuckerberga, aby odstránil zo sociálnej siete odkazy popierajúce nacistickú genocídu Židov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
Do kampane sa zapojili preživší z celého sveta, vrátane nevlastnej sestry Anny Frankovej, a nakrútili 30-sekundové posolstvá, ktoré umiestnili na viacerých sociálnych sieťach, napríklad na Instagrame a Twitteri, a majú hashtag #NoDenyingIt (Žiadne popieranie).
Online kampaň prichádza v čase, keď Facebook bojkotujú stovky inzerentov (aj spoločnosti Coca-Cola, Hershey či Adidas), a má donútiť k ráznejším krokom proti škodlivému a poburujúcemu obsahu, ktorý propaguje násilie a nenávisť.
"Stratila som celú svoju rodinu. Mnoho, mnoho členov rodiny. To sa nedá popierať! Odstráňte z Facebooku popieranie holokaustu," vraví vo svojom videu Eva Schlossová, nevlastná sestra Frankovej.
Ďalším preživším holokaust, ktorý do projektu prispel, je 84-ročný Serge Klarsfeld, popredný "lovec nacistov". Pomohol nacistických vojnových zločincov vypátrať a doviesť pred spravodlivosť.
Kampaň organizuje v New Yorku sídliaca Konferencia Židov s materiálnymi nárokmi voči Nemecku.
Nezisková organizácia sa snaží dosiahnuť odškodnenie od nemeckej vlády a návrat židovského majetku ukradnutého nacistami.
Zuckerberg, ktorý je tiež Žid, vyvolal v roku 2018 ostrú diskusiu, keď vyhlásil, že nemôže odstraňovať odkazy popierajúce fakt, že nacisti vyvraždili šesť miliónov Židov.



Hongkonská polícia na základe nového čínskeho zákona o národnej bezpečnosti zatkla v stredu štyroch ľudí pre podozrenie z podnecovania aktivít smerujúcich k odtrhnutiu Hongkongu od Číny prostredníctvom príspevkov na sociálnych sieťach. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AP.
Polícia zadržala troch mužov a jednu ženu vo veku od 16 do 21 rokov. Všetci z nich sú pravdepodobne študentmi.
"Naše vyšetrovanie preukázalo, že skupina nedávno na sociálnych médiách oznámila, že založila organizáciu pre nezávislosť Hongkongu," povedal vedúci pracovník novovytvorenej jednotky zameranej na presadzovanie bezpečnostného zákona.
Mesiac po zavedení sporného zákona sú prodemokratické protesty v krajine na ústupe. Aktivisti spolu s akademikmi si teraz kladú otázku, či sa polícia zameria aj na ich činnosti.
Tieto zatknutia sa totiž uskutočnili len deň po tom, ako univerzitného profesora a vedúcu osobnosť politickej opozície Bennyho Taia prepustili zo zamestnania.
Ústredná čínska vláda v Pekingu schválila koncom júna zákon o národnej bezpečnosti pre územie Hongkongu po tom, ako hongkonskí predstavitelia neboli schopní podobný zákon schváliť lokálne.
Čína však prisľúbila Hongkongu, že bude mať vlastný vládny a právny systém na základe princípu "jedna krajina, dva systémy" až do roku 2047, teda 50 rokov po tom, ako Británia v roku 1997 odovzdala svoju bývalú kolóniu pod čínsku správu.
Medzi obyvateľmi Hongkongu vyvolal bezpečnostný zákon obavy, že im budú odopreté slobody a autonómia a úrady využijú zákon na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom.
Na základe novej právnej normy polícia zatkla niekoľko ďalších ľudí, najmä účastníkov prodemokratických protestov, ktorí skandovali slogany či mávali vlajkami.



Copyright © TASR 2020

Aktualizované stanovisko Úradu špeciálnej prokuratúry k nepravdivým a zavádzajúcim informáciám o trestnej veci, v ktorej je obvinená M. J.

Aktualizované stanovisko Úradu špeciálnej prokuratúry k nepravdivým a zavádzajúcim informáciám o trestnej veci, 

v ktorej je obvinená M. J.


„K publikovaným informáciam v niektorých médiách v súvislosti s aktuálnym priebehom vyšetrovania trestnej činnosti obvinenej M.J. a spol. Úrad špeciálnej prokuratúry uvádza, že sú nepravdivé a zavádzajúce.
V prípravnom konaní dozor nad dodržiavaním zákonnosti pred začatím trestného stíhania a v prípravnom konaní vykonáva prokurátor, ktorý okrem iného je oprávnený podľa Trestného poriadku dávať záväzné pokyny na postup vo vyšetrovaní, ktoré sú súčasťou spisu, zistiť, či vyšetrovateľ riadne vykonáva procesné úkony, zrušiť nezákonné alebo neopodstatnené rozhodnutia, rozhodnúť o právnej kvalifikácii aj v priebehu vyšetrovania podľa vývoja dôkaznej situácie a podobne.
Prokurátor v priebehu vyšetrovania nemá oprávnenie zakázať alebo znemožniť obvinenému vypovedať. Nie je pravdou, že by sa dozorujúca prokurátorka stretla s riaditeľom NAKA Branislavom Zurianom a že by znemožnila výsluch obvinenej M.J.
Práve naopak podľa vedomosti dozorujúcej prokurátorky, obvinená M.J. bola predvolaná na výsluch pred vyšetrovateľa na základe listu zaslanej riaditeľovi NAKA, v ktorom však neuvádzala žiadne konkrétne skutočnosti, bola jej daná možnosť vypovedať, ona však vypovedať na základe vlastného rozhodnutia odmietla.
Na záver Úrad špeciálnej prokuratúry opätovne zdôrazňuje, že predmetná trestná vec sa nachádza v štádiu neverejného prípravného konania, v ktorom orgány činné v trestnom konaní, naďalej nebudú sprístupňovať informácie o vykonávaných úkonoch ani o svojom postupe v prebiehajúcom vyšetrovaní z dôvodu, aby nedošlo k zmareniu výsledkov vyšetrovania. Dozorujúca prokurátorka bude naďalej postupovať v súlade s výsledkami a priebehom vyšetrovania, v súlade s Trestným zákonom a Trestným poriadkom.“

Informácia pre médiá k zverejneniu "Správy o vyšetrení leteckej nehody vojenského lietadla An-24“

Informácia pre médiá k zverejneniu 


"Správy o vyšetrení leteckej nehody vojenského lietadla An-24“

Aby sme predišli akýmkoľvek nedorozumeniam v súvislosti s termínmi odtajnenia a zverejnenia „Správy o vyšetrení leteckej nehody vojenského lietadla An-24“ uvádzame, že dňom ?31. júla 2020 nadobúda platnosť rozhodnutie ministra obrany SR Jaroslava Naďa o zrušení stupňa utajenia správy. Pred uverejnením spisu je však potrebné jeho rozsiahle spracovanie - vynechanie osobných údajov, fotografií obetí a dodržanie príslušných právnych predpisov a nariadení EÚ – napr. zákona o ochrane osobných údajov či Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ o vyšetrovaní a prevencii nehôd a incidentov v civilnom letectve.
Intenzívne na tom pracuje zodpovedná zložka, avšak musí spracovať a zoskenovať približne 1000 strán, čo znamená, že spis bude vo forme PDF dokumentu uverejnený na webovej stránke ministerstva obrany pár dní po jeho odtajnení.

"Nobody Likes Me."

"Nobody Likes Me."

Zomrela Anna Simková

Zomrela Anna Simková

V utorok 28. júla zomrela vo veku 89 rokov bývalá členka činohry Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove Anna Simková. Narodila sa v Medzilaborciach a herectvu venovala celý svoj život. Členkou činohry vtedajšieho Ukrajinského národného divadla v Prešove bola od roku 1946. Stvárnila množstvo postáv rôzneho charakteru a druhu, ako napríklad Annu Kareninovú (L. N. Tolstoj), Máriu Stuartovú (F. Schiller), Desdemonu (W. Shakespeare) a iné. „So svojou pokorou prijímala všetky postavy, či už hlavné alebo vedľajšie ako na scéne v divadle, tak aj v živote. Nehrala pre seba. Hrala pre diváka, ktorý bol pre ňu všetkým. Potlesk, úsmev no niekedy aj jeho slzy ju posúvali vždy ďalej a utvrdzovali ju, že to čo robí prináša aj osoh či inšpiráciu,“ uviedlo v súvislosti s úmrtím herečky vedenie Divadla Alexandra Duchnoviča.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





29. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Turecký parlament v stredu schválil kontroverzný návrh zákona, ktorý poskytne vláde širšiu kontrolu nad sociálnymi sieťami. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie médiá.
Na základe novej legislatívy budú musieť mať platformy ako Facebook a Twitter v Turecku miestnych zástupcov a budú musieť vyhovieť nariadeniam tureckých súdov o odstránení určitého obsahu, inak im bude hroziť vysoká pokuta.
Kritici tohto opatrenia sa obávajú dosahu nového zákona na slobodu slova.
Schválená legislatívna norma je zameraná na sociálne siete s viac než miliónom jedinečných návštev denne, pričom tiež nariaďuje, aby sa servery s dátami tureckých užívateľov nachádzali v Turecku.
Predmetný návrh zákona predložila v parlamente vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) a jej nacionalistický partner MHP, ktoré majú v parlamente väčšinu. Návrh schválili po rozprave, ktorá sa začala v utorok a trvala do stredy.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v júli prisľúbil sprísnenie vládnej kontroly sociálnych médií po tom, ako podľa jeho slov používatelia internetu "s temným srdcom" inzultovali tureckého ministra financií Berata Albayraka a jeho manželku Esru - prezidentovu dcéru - po narodení ich štvrtého dieťaťa.



Copyright © TASR 2020

Služba Instagram zakročila proti speváčke Madonne, ktorá na svojom účte zdieľala video o konšpiračnej teórii súvisiacej s koronavírusom. Interpretka, ktorá má na konte zopár kontroverzných vyjadrení o víruse, vo svojom príspevku tvrdila, že vakcína na COVID-19 už existuje, ale je skrytá, aby "mohli boháči bohatnúť". Instagram video rozmazal, označil ho popiskom "falošné informácie" a zároveň presmeroval používateľov na webstránku, ktorá vyvracia tvrdenia v ňom.
Podľa Instagramu označenie jej videa skomplikovalo používateľom ho nájsť, pretože ho prefiltrovalo z navrhovaných príspevkov a znížilo jeho viditeľnosť.
Video neskôr z Madonninej instagramovej stránky zmizlo, no pred jeho zmazaním sa fanúšikovia obrátili na speváčku s kritikou. Okrem iných naň zareagovala aj speváčka Annie Lennox, ktorá to označila za "úplné bláznovstvo". "Nemôžem uveriť, že podporuješ toto nebezpečné šarlatánstvo. Snáď tvoju stránku hackli a ty sa to chystáš vysvetliť," uviedla interpretka.
Video ukazovalo skupinu America's Frontline Doctors, ktorá reční pred americkým najvyšším súdom počas podujatia organizovaného iniciatívou Tea Party Patriots Action. V klipe hovorí lekárka Stella Immanuel z Houstonu, ktorá tvrdí, že úspešne vyliečila 350 pacientov s koronavírusom hydroxychlorochínom a lieči aj ďalších. Sociálne siete Facebook a Twitter už video odstránili a označili ho za dezinformáciu, syn amerického prezidenta Donald Trump Jr. dostal za jeho zdieľanie od druhej menovanej zákaz tweetovať na 12 hodín.

Rusko popiera obvinenia amerických predstaviteľov, že v USA šíri dezinformácie o novom koronavíruse. Podľa Moskvy sú to len "konšpiračné teórie" a "pretrvávajúca fóbia".
Americkí vládni predstavitelia, ktorí s agentúrou The Associated Press (AP) komunikovali pod podmienkou anonymity, uviedli, že ruské tajné služby využívajú trojicu webstránok v angličtine na šírenie dezinformácií o pandémii v snahe využiť krízu, s ktorou Spojené štáty bojujú pred novembrovými prezidentskými voľbami. Webstránky od konca mája do začiatku júla zverejnili zhruba 150 článkov o reakcii na pandémiu, vrátane textov zameraných na podporu Ruska alebo očierňovanie USA. Za dezinformačné úsilie zamerané na Západ a USA sú podľa amerických predstaviteľov zodpovední dvaja Rusi, ktorí mali popredné pozície vo vojenskej tajnej službe GRU.
Ruské dezinformácie sú súčasťou pretrvávajúceho a trvalého úsilia o podsúvanie falošných informácií a spôsobovanie zmätku, povedali americkí predstavitelia. Či toto konkrétne úsilie na troch weboch súviselo so spomínanými voľbami, ale neuviedli.
One World, jedna zo spomínaných webstránok, v stredu reagovala na tvrdenia o spolupráci s ruskými tajnými službami a šírením propagandy s tým, že sú "kategoricky falošné".
"Ruské médiá sa aktívne zaoberajú situáciou s koronavírusom. Pokiaľ ide o Rusko, prechádza týmto ťažkým obdobím lepšie ako mnoho iných krajín, aj keď nie bez problémov. Všetky médiá skutočne poukazujú na značné problémy, s ktorými sa Spojené štáty v tomto období stretávajú. V takom prípade, ak niekto hovorí o nejakých dezinformáciách, ide o istý druh pretrvávajúcej fóbie a nie je potrebné obviňovať objektívnu a kvalitnú prácu médií," reagoval v stredu na obvinenia hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Poslanec Konstantin Kosačev, ktorý šéfuje výboru zahraničných záležitostí hornej komory parlamentu, americké tvrdenia označil za "nové konšpiračné teórie" vymyslené novinármi alebo "hoax amerických bezpečnostných služieb". Ako dodal, zatiaľ sa "žiadna z konšpiračných teórií" publikovaných v západných médiách v realite nepotvrdila.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.