25. 9. 2021

Tri ceny na Slovak Press Photo 2021 získal maďarský fotograf S. Móricz-Sabján

Tri ceny na Slovak Press Photo 2021 získal 
 

 
maďarský fotograf S. Móricz-Sabján


Slávnostné odovzdávanie ocenení v Primaciálnom paláci v Bratislave dalo v piatok bodku za 10. ročníkom súťaže novinárskej fotografie Slovak Press Photo 2021. Dominovala v ňom najmä téma pandémie ochorenia COVID-19. Veľké množstvo súťažiacich mapovalo vo svojich fotografiách rôzne sociálne problémy, otázky chudoby a sociálneho vylúčenia doma i v okolitých krajinách. Porota vyjadrila veľkú spokojnosť s medzinárodnými kategóriami Študenti a mladí fotografi do 26 rokov a Dlhodobý dokument. "Ich úroveň výrazne presahovala úroveň ostatných kategórií," konštatovala riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová.
V jubilejnom ročníku Slovak Press Photo sa do súťaže zapojilo vyše 150 fotografov z piatich krajín s viac ako 1300 fotografiami, ktoré hodnotila päťčlenná medzinárodná porota. Hlavnú cenu Grand Prix si za fotografiu #SpoločnáZodpovednosť odniesol študent zo Žiliny Daniel Stehlík. Mladým talentom roka je študentka Natália Dominiková, ktorej ocenenie patrí za snímku Stay in Touch. Osobitnú cenu Grant Bratislavy za rok 2021 dostal Matej Kalina z News and Media Holding za sériu fotografií Tapiola na Dunaji.
Víťazmi v kategórii Aktualita sa stali už spomínaný Daniel Stehlík a fotograf denníka Nový čas Branislav Račko, ktorý uspel so sériou fotografií s názvom Protest. V medzinárodnej kategórii Dlhodobý dokument získal 1. miesto oceňovaný maďarský fotograf Simon Móricz-Sabján s projektom Rodina Borsos. Zvíťazil tiež v kategórii Každodenný život, v ktorej mu patrí prvé miesto za samostatnú fotografiu Silvester online i prvenstvo za fotografickú sériu s názvom Nová norma.
V kategórii Príroda a životné prostredie patrí prvenstvo Robertovi Barcovi a fotografovi Denníka N Tomášovi Benedikovičovi, ktorý získal prvé miesto tiež v kategórii Reportáž za samostatnú fotografiu COVID-19. V kategórii Študenti a mladí fotografi do 26 rokov ocenenie získali Natália Dominiková a Eszter Asszonyi. V kategórii Svet umenia a kultúry sú víťazmi študent Tomáš Hrivňák a profesionálna fotografka Vanda Mesiariková. V kategórii Portrét patrí ocenenie Richardovi Dömösovi za sériu fotografií s názvom Testovanie. V kategórii Šport prvé miesto porota neudelila.
Slávnostný večer pokračoval vernisážou výstavy Slovak Press Photo 2021, ktorú otvorili na Vajanského nábreží. "Sme si vedomí, aká je v našej krajine pandemická situácia, a preto od júna tohto roku inštalujeme výstavy v exteriéri, kde si ich môže pozrieť široká verejnosť a zadarmo," uviedla riaditeľka súťaže. Garvoldtová potvrdila, že práce víťazov a finalistov jubilejného ročníka súťaže budú vystavené bezplatne do 31. októbra.



Zdroj: TASR



24. 9. 2021

V Trnave sa uskutočnilo bienále Festivalu rozhlasovej hry

V Trnave sa uskutočnilo bienále 
Zobraziť zdrojový obrázok
Festivalu rozhlasovej hry


Trnava 24. septembra (TASR) – V Divadle Jána Palárika v Trnave sa uskutočnilo od 21. do 23. septembra bienále Festivalu rozhlasovej hry, kde boli víťazné diela a ich tvorcovia ocenení. TASR o tom informovalo komunikačné oddelenie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).
Podujatie organizovali Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a TTSK. "Počas troch dní si fanúšikovia dramatického prednesu mohli vypočuť to najlepšie z aktuálnej tvorby naprieč žánrami. Vďaka spolupráci s RTVS sme pripravili aj sprievodný program. V Knižnici Juraja Fándlyho išlo napríklad o počúvanie hier a besedy so spisovateľmi. Ponúkli sme odborné semináre na stredných a vysokých školách či sledovanie výroby rozhlasovej hry a hudobné večery. Verím, že tento ročník prevýšil očakávania zainteresovaných a podľa spätnej väzby najmä poslucháčov," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.
Cenu Predsedu TTSK získala Tatiana Kulíšková. "Žáner dramatickej hry sa v priebehu rokov stal skvostom rozhlasovej tvorby. Zvlášť v súčasnosti, dobe plnej prázdnych slov a fráz ma teší, že tento žáner má potenciál vhodne formovať kultúrno-hodnotovú orientáciu a estetické cítenie poslucháčov," uviedla laureátka ocenenia, ktorá je členkou umeleckého súboru Divadla Jána Palárika.
Odborná porota udelila ceny v troch kategóriách. Ide o rozhlasové hry do 45 minút, nad 45 minút a kategóriu Fórum mladých autorov. Cenu za najlepšiu hru do 45 minút získala rozhlasová adaptácia prózy Jarka Elena Hriech pátra Marcela z cyklu Naša zabudnutá klasika. Cenu za originálny prístup k rozhlasovému médiu v tejto kategórii si odniesol za hru Chorus delicti Ján Mikuš z cyklu Ako to bolo ďalej.
V kategórii najlepšia hra nad 45 minút odborná porota prisúdila víťazstvo rozhlasovej hre autorky Terezy Semotamovej Vnútroblok. Ako najlepší individuálny umelecký výkon v kategórii rozhlasových hier nad 45 minút odborná porota ocenila rozhlasovú adaptáciu románu Ruda Slobodu Rozum Kalinky Búr v režijnom podaní Táni Tadlánkovej.
Laureátom kategórie Fórum mladých tvorcov sa stala rozhlasová hra Davida Vyhnánka Nie je kde umrieť. Cenu za originálny prístup k rozhlasovému médiu v tejto kategórií porota prisúdila Hane Launerovej za hru Black-out.


Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

TVN24 - Wikipedia 
Hrozby pre slobodu médií v Poľsku pretrvávajú aj po rozhodnutí národného regulátora predĺžiť vysielaciu licenciu pre najsledovanejší poľský spravodajský kanál TVN24, kritický voči poľskej vláde, ktorý vlastní americká spoločnosť Discovery. Uviedol to vo štvrtok na brífingu v Bruseli hovorca Európskej komisie pre oblasť spravodlivosti a právneho štátu Christian Wigand.
Poľský regulačný úrad KRRiT v stredu síce po poldruha roku predĺžil licenciu pre TVN24, zároveň však prijal špeciálne uznesenie, v ktorom žiada vládu, aby vysvetlila právne predpisy, podľa ktorých môže stanica vysielať, a o stanovisko žiada aj ústavný súd.
Wigand v tejto súvislosti podľa agentúry Reuters povedal, že predĺženie licencie pre TVN24 je "pozitívnym vývojom", exekutíva EÚ však vníma aj osobitné uznesenie regulačného úradu o pravidlách udeľovania licencií pre rozhlasové a televízne stanice.
"Budeme aj naďalej veľmi pozorne sledovať vývoj situácie. Očakávame, že členské štáty zabezpečia, aby ich politika a legislatíva nemali negatívny vplyv na ich záväzky zaistiť slobodu, nezávislosť a rozmanitosť mediálneho prostredia," konštatoval Wigand.
Ak parlament sprísni súčasný zákon o poľských médiách v zahraničnom vlastníctve - ako to požadujú niektorí členovia vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) - spoločnosť Discovery bude možno nútená zbaviť viac ako polovice svojich mediálnych aktivít v Poľsku. Návrh z dielne PiS má zabrániť tomu, aby boli poľské médiá vlastnené subjektmi, ktoré sídlia mimo krajín EÚ.
Americký koncern Discovery má v Poľsku vo svojom portfóliu okrem televíznych kanálov aj platformu VOD (video on-demand). Skupina TVN uvádza, že zamestnáva 4200 zamestnancov a v roku 2019 zaznamenala čistý zisk 540 miliónov zlotých (137 miliónov dolárov).



Navaľnyj po údajnom otrávení upadol do kómy. Chcú ho previezť do Nemecka -  Svet - Správy - Pravda.sk 
Väznený opozičný politik Alexej Navaľnyj vo štvrtok obvinil spoločnosti Google a Apple, že sa správali ako komplici Kremľa, keď pred nedávnymi ruskými parlamentnými voľbami odstránili zo svojej ponuky aplikáciu Chytré hlasovanie. Tá mala ruským voličom pomôcť pri výbere kandidátov schopných vytesniť tých prokremeľských.
V príspevku zverejnenom na sociálnych sieťach Facebook a Twitter Navaľnyj píše, že ak ho v posledných voľbách niečo prekvapilo, "vôbec to nebol (prezident Vladimir) Putin falšujúci výsledky (hlasovania), ale to, ako sa všemocný Big Tech zmenil na jeho pomocníkov".
Navaľnyj pripomenul, že spoločnosti Apple a Google, "spĺňajúc požiadavky Kremľa, vymazali našu aplikáciu". Dodal tiež, že podobne sa zachoval aj kanál YouTube či cloudová služba Telegram.
Podľa Navaľného tieto - podľa Putina extrémistické - aplikácie "neobsahovali nič iné ako informácie o opozičných kandidátoch vo vašom okrese". Zdôraznil, že "podľa zákona a zdravého rozumu má každý z nás právo", aby vyzval voliť alebo nevoliť nejakého kandidáta.
Navaľnyj súčasne citoval z médií, ktoré píšu, že "Kremeľ prinútila Big Tech (veľké internetové spoločnosti) robiť ústupky tým, že im takmer dal zoznam zamestnancov, ktorých môže dať zatknúť".
"Ak je to tak, potom mlčať o tom je ten najhorší zločin. Toto je povzbudzovanie teroristu, ktorý berie rukojemníkov," upozornil Navaľnyj.
Deklaroval, že vie, že väčšina zamestnancov Google či Apple sú čestní a dobrí ľudia. Vyzval ich pre to, aby sa "nezmierili so zbabelosťou svojich šéfov".
Dodal, že ho veľmi sklamal Pavej Durov, ktorý svojho času založil spoločnosť Telegram. "Nečakal som, že ho uvidím na zozname Putinových blokátorov," vysvetlil Navaľnyj.
Pripomenul, že "nie tak dávno" on osobne vystúpil na zhromaždení proti zámerom Kremľa dať v Rusku zablokovať prístup k sociálnej sieti Telegram.
Spresnil, že na takomto zhromaždení by vystúpil znova. "To, že niekto zradí svoje zásady, neznamená, že by sme my mali zradiť tie naše," dodal Navaľnyj.
Počas uplynulého víkendu, ktorý sa v Rusku niesol v znamení volieb, Durov krátko pred odstávkou bota Chytré hlasovacie informoval, že administrátor Telegramu bude blokovať "boty spojené s predvolebnou agitáciou", pričom sa odvolal na obvyklé moratórium - zákaz volebnej agitácie počas volieb.
Podľa Durova považuje Telegram takýto postup za legitímny, preto vyzval používateľov "svojej" sociálnej siete, aby ho rešpektovali.
Durov vo svojom príspevku okrem toho kritizoval spoločnosti Apple a Google, ktoré odstránili aplikáciu Navaľnyj zo svojich obchodov v Rusku.
Aplikácia Navaľnyj s funkciou Chytré hlasovanie bola z Google Play a App Store odstránená minulý piatok a bola dostupná len v obchodoch v iných krajinách.
Obe spoločnosti tým vyhoveli ruskému cenzúrnemu úradu - Federálnej službe pre dozor v oblasti telekomunikácií (Roskomnadzor) -, ktorý to od nich žiadal od polovice augusta, pričom sa im vyhrážal pokutami.
Denník New York Times a agentúra Bloomberg napísali, že Google sa rozhodol aplikáciu odstrániť pod hrozbou trestného stíhania svojich zamestnancov.
Samotná webová stránka Chytré hlasovanie je v Rusku zablokovaná už niekoľko týždňov. Roskomnadzor tiež požadoval od spoločností Apple, Google, Cloudflare a Cisco, aby nedovolili obísť zablokovanie prístupu k nej.

Copyright © TASR 2021

23. 9. 2021

Febiofest 2021

 Febiofest 2021




Hlavnú súťaž Medzinárodného filmového festivalu Praha - Febiofest vyhral švédsky film Charter o matke hľadajúci cestu k svojim deťom. Zvláštne uznanie sa porota rozhodla udeliť filmu Počúvaj, ktorý približuje komplikovaný osud päťčlennej rodiny portugalských prisťahovalcov na predmestí Londýna. 

Usporiadatelia dnes večer na záver 28. ročníka festivalu odovzdali aj ceny v ďalších súťažiach. Galavečer vo Slovanskom dome zakončil Oscarmi ocenený film Otec s Anthonym Hopkinsom. Víťazný film Charter je druhým celovečerným filmom režisérky Amandy Kernellové. Predstavil sa na festivale Sundance a potom vyhral švédskej filmovej ceny za réžiu, kameru a herecký výkon Ane Dahl Torpové. "Film Charter rozpráva nijako neobvyklý príbeh, ktorý je však majstrovsky spracovaný. Udržuje si napätie a na každom kroku prináša nový impulz, nový uhol pohľadu, ktorý nás ženie filmom vpred až do poslednej chvíle," uviedli členovia poroty. Tými boli slovenský filmár Ivan Ostrochovský, ktorý s filmom Služobníci vlani vyhral Hlavnú súťaž, Mahnaz Mohammadiová, iránska režisérka drámy Syn-Matka, ktoré vlani získalo Amnesty International Febiofest Award, a herec, režisér a scenárista Jiří Mádl. 

Zvláštna cena zamierila k tvorcom sociálneho drámy Počúvaj. Portugalská režisérka Ana Rocha De Sousa za neho na minuloročnom MFF v Benátkach získala cenu pre najlepšiu debut. "Film odhaľuje fatálne stret jednotlivca so systémom, ktorý v západnom svete, ktorý sám seba považuje za spravodlivý, férový a priateľský k deťom, funguje ako nadprirodzená sila. Obnažujú sa tu skryté zlo zrodené z dobrých úmyslov. Je veľmi dôležité točiť filmy, ktoré našej spoločnosti nastavujú plné zrkadlo, aj keď to niekedy môže byť bolestné, "uviedol Mádl. Divácku porotu na čele s čestným predsedom Michaelom Kocábom medzi šiestimi súťažnými filmami v Súťaži komédií najviac zaujal humorný portrét dvoch vyhnaných duší Večera v Amerike. Natočil ho režisér a kameraman Adam Carter Rehmeier. O Amnesty International Febiofest Award sa uchádzali filmy vybrané naprieč všetkými sekciami, ktoré sa týkajú tematiky slobody, ľudských práv, slobodného vyjadrovania a boja za dôstojný život. 

Tohtoročný porotcovia - čelistka Terézia Vodička Kovalová, filmový režisér Vít Klusák a vedúci oddelenia ľudskoprávneho vzdelávanie Amnesty ČR Jiří Bejček, spoločne rozhodli o víťazovi. Stal sa ním film Exil režiséra Visari Morin reflektujúce imigráciu a integráciu. Snímka sa predstavil aj v súťaži Sundance, s úspechom sa premietal aj na Berlinale 2020 a stal sa kosovským kandidátom na Oscara. Zvláštne uznanie Amnesty International Febiofest Award bolo udelené filmu Nevieš dňa. Fínsko-iránsky režisér a scenárista Hamy Ramezani vo svojom celovečernom hranom debute o osudoch iránskej rodiny vo Fínsku využil vlastné zážitky z detstva. 

 Pražská časť tohtoročného Febiofestu skončí piatkovými projekciami, ale Ozveny v regiónoch prinesú zážitky so súčasnou svetovou kinematografiou divákom v Prostějove, Hradci Králové, Olomouci, Českých Budějoviciach, Brne, Beroune, Děčíne, Zlíne, Liberci a Ostrave, kde bude 8. októbra pri slávnostnom zakončení uvedený dokumentárny film Karel. 

 

Copyright © ČTK 2021

 

Zomrel Roger Michell

Zomrel Roger Michell 

Roger Michell | dafilms.sk

Vo veku 65 rokov zomrel britský divadelný, televízny a filmový režisér Roger Michell, ktorý nakrútil obľúbenú romantickú komédiu Notting Hill (1999). Smutnú správu vo štvrtok oznámila jeho rodina s tým, že naposledy vydýchol deň predtým. Neuviedla však miesto ani príčinu úmrtia.

Roger Michell sa narodil 5. júna 1956 v Juhoafrickej republike, kde jeho otec pôsobil ako britský diplomat. Svoju režisérsku kariéru začal v britských divadlách vrátane Národného divadla či Royal Shakespeare Company. Pre televíziu napríklad v roku 1995 nakrútil adaptáciu románu Jane Austenovej Láska slečny Elliotovej.

Spomenutý Notting Hill bol jeho najväčší komerčný úspech. Okrem neho nakrútil snímky ako Incident (2002), Matka (2003), Nezničiteľná láska (2004), Venuša (2006), Krásne vstávanie (2010), Kráľovský víkend (2012), Moja sesternica Rachel (2017), Čierny víkend (2019) alebo The Duke (2020). Pred smrťou pracoval na dokumente o britskej kráľovnej Alžbete II. 

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

Poslanci nezvolili člena Správnej rady TASR, voliť sa bude znova

Poslanci nezvolili člena Správnej
 

 rady TASR, voliť sa bude znova


Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtkovom opakovanom verejnom hlasovaní nezvolili člena Správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) pre oblasť žurnalistiky.
Voľba sa opakovala, pretože ešte v júli žiaden zo šiestich kandidátov nezískal potrebný počet hlasov. Do opakovanej voľby postúpili dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov, a to Henrieta Hrubá a Jozef Bednár. Ani vo štvrtok nezískal žiaden z nich dostatočný počet hlasov. Po oznámení výsledkov v pléne uviedli, že sa bude konať nová voľba.
Parlament má zvoliť člena Správnej rady TASR na funkčné obdobie do 26. februára 2024, ktoré začne plynúť dňom jeho zvolenia. Doterajší člen správnej rady Árpád Korpás sa vzdal svojej funkcie 17. mája.
Správna rada dohliada na plnenie úloh, ktoré tlačovej agentúre vyplývajú zo zákona, volí a odvoláva generálneho riaditeľa. Okrem iného tiež schvaľuje dlhodobé plány a koncepcie rozvoja TASR, návrh jej rozpočtu či účtovnej uzávierky, výročnú správu o činnosti a hospodárení TASR, návrhy na podnikateľské zámery, kontroluje hospodárenie agentúry a nakladanie s jej majetkom. Správna rada tiež prerokováva návrhy, podnety a sťažnosti týkajúce sa činnosti tlačovej agentúry.


Zdroj: TASR

Súd EÚ rozhodol v prospech slovenskej mediálnej spoločnosti

Súd EÚ rozhodol v prospech
 Súdna rada vo vzťahu k medzinárodným súdnym orgánom | Súdna rada Slovenskej  republiky
 slovenskej mediálnej spoločnosti

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vo štvrtok rozhodol, že vydavateľstvo Ringier Axel Springer Slovakia v roku 2012 neporušilo článok 10 o slobode prejavu Európskeho dohovoru o ľudských právach.
Prípad sa týkal televíznej relácie, v ktorej známy spevák údajne vyjadril podporu marihuane a moderátor programu s ním mal súhlasiť, uvádza ESĽP v tlačovej správe. Médiu, ktoré tento program odvysielalo, úrady následne udelili pokutu.
Moderátor podľa ESĽP nemal v úmysle chváliť marihuanu alebo podporiť jej užívanie. Udelená pokuta bola preto neprimeraná a v demokratickej spoločnosti nepotrebná.
Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) vo februári 2014 poskytovateľovi audiovizuálnej mediálnej služby Ringier Axel Springer Slovakia uložila pokutu 500 eur za porušenie paragrafu, ktorý hovorí o zákaze propagácie alkoholizmu, fajčenia či užívania omamných látok.
K tomuto porušeniu malo dôjsť v lete 2012 na internetovej stránke www.cas.sk v sekcii tivi.sk, kde v rubrike Celebrity zverejnili príspevok s názvom Majk Spirit na Slávikovi: Chcel šokovať, keď ďakoval za rastlinku?



Zdroj: TASR

Utajený šéf prevalcoval novú šou konkurencie a suverénne zvíťazil

Utajený šéf prevalcoval novú šou



 konkurencie a suverénne zvíťazil

Excelovala aj nasledujúca reality šou Farma, ktorá v cieľovej skupine 12-54 zaznamenala v rámci aktuálneho ročníka doposiaľ rekordný trhový podiel.


Obľúbená reality šou Utajený šéf v stredu, 22. septembra 2021, nedala konkurencii najmenšiu šancu a v oboch hlavných cieľových skupinách sa na obrazovkách televízie Markíza stala jednoznačne najsledovanejším nespravodajským programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

V obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 dosiahol Utajený šéf výborný rating 8,5 % a nadpriemerný trhový podiel 27,3 %. Originálna šou si obzvlášť získala mladé diváčky vo veku od 12 do 24 rokov, ktoré Markíze v čase jej vysielania zabezpečili trhový podiel až 39,9 %.

Utajený šéf si bez problémov poradil aj s novou konkurenčnou šou Dom snov na TV Joj, ktorá v rovnakej cieľovej skupine zaznamenala výrazne nižší podiel na trhu 15,0 %. Detektívny film Vraždy v Lisieux získal na Jednotke RTVS trhový podiel 8,6 %.

Na to, ako si šéf spoločnosti Tatry Mountain Resorts a jeden z najbohatších Slovákov Igor Rattaj počínal v koži radového brigádnika Samuela, bolo zvedavých celkovo 403-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov. Utajený šéf však mal v čase vysielania dosah až na 679-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Excelovala aj nasledujúca reality šou Farma, ktorá si v cieľovej skupine 12-54 pripísala skvelý rating 5,3 % a v rámci aktuálneho ročníka absolútne rekordný trhový podiel 28,9 %.

Celkovo najviac divákov si v stredu v oboch hlavných cieľových skupinách pozrelo večernú reláciu Počasie (rating 8,7 % / share 28,5 % v CS 12-54), pri obrazovkách Markízy ich v tom čase bolo dovedna 540-tisíc (CS 12+). Zabodovala však aj hlavná spravodajská relácia Televízne noviny (rating 8,0 % / share 27,8 % v CS 12-54), ktorá sa umiestnila na tretej priečke v stredajšom rebríčku sledovanosti. Súhrn najdôležitejších udalostí dňa si nenechalo ujsť 503-tisíc divákov (CS 12+).

Podvečerné vysielanie aj v stredu ovládol rodinný seriál Oteckovia, v cieľovej skupine 12-54 dosiahol v rámci aktuálnej série druhý najvyšší rating 6,1 % a nadpriemerný trhový podiel 27,9 %. Konkurenčná šou Bez servítky na TV Joj v rovnakej cieľovej skupine výrazne zaostala s podielom na trhu 15,2 %.

Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto) bola v stredu v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 silným trhovým lídrom celodenne (share 31,0 %) aj v prime-time 19.00-23.00 (share 33,5 %).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA