21. 9. 2021

Výzva šéredaktorov

 Výzva šéredaktorov

Monika Tódová

 

Vyšetrovateľ na pokyn bratislavskej prokuratúry obvinil novinárov Denníka N Moniku Tódovú a Konštantína Čikovského z trestného činu vyzradenia utajovanej skutočnosti, trestné oznámenie podal Peter Tóth. Obvinenie sa týka článku z októbra 2018 o vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Šéfredaktori slovenských médií vydali toto spoločné vyhlásenie. 

Odsudzujeme obvinenie novinárov Denníka N Konštantína Čikovského a Moniky Tódovej za to, že si vykonávali svoju prácu v súvislosti s objasňovaním vraždy nášho kolegu Jána Kuciaka.

Obvinenie považujeme za ďalšiu snahu zastrašiť novinárov, ktorí dlhé roky odhaľujú prešľapy ľudí vo vysokých funkciách. Súčasný vývoj pripomína situáciu spred niekoľkých rokov, keď isté skupiny vytvorili v spoločnosti atmosféru neznášanlivosti voči novinárom. Aj tá medzi inými prispela k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Nesmieme dovoliť, aby sa niečo podobné opakovalo.

Využitie trestného práva proti novinárom za výkon ich povolania je v členskej krajine EÚ neprijateľné. Na zastrašenie nepohodlných novinárov ho využívajú predovšetkým diktátorské režimy napr. v Bielorusku.

Stojíme za našimi kolegami, nenecháme sa zastrašiť a budeme pokračovať vo svojej práci. Vyzývame kompetentné inštitúcie, aby obvinenie, ktoré považujeme za účelové zrušili. Vyzývame tiež vládu, aby naplnila svoje sľuby na legislatívne úpravy na ochranu novinárov.

Zuzana Petková, zakladateľka, Investigatívne centrum Jána Kuciaka
Beata Balogová, šéfredaktorka, SME
Peter Bárdy, šéfredaktor, Aktuality.sk
Lukáš Diko, riaditeľ, Investigatívne centrum Jána Kuciaka
Matúš Kostolný, šéfredaktor, Denník N
Štefan Hríb, šéfredaktor .týždeň
Lucia Yar, výkonná šéfredaktorka, Euractiv
Michaela Terenzani, šéfredaktorka, The Slovak Spectator
Jaroslav Vrábeľ, šéfredaktor, Korzár
Cs. Liszka Györgyi, šéfredaktorka, týždenník Vasárnap
Peter Palovič, šéf spravodajstva, Rádio Expres
Brano Závodský, zástupca šéfa spravodajstva, Rádio Expres
Marcela Šimková, šéfredaktorka, Hospodárske noviny
Júlia Kováčová, séfredaktorka, Nový čas
Alexej Fulmek, predseda, Asociácia tlačených a digitálnych a médií