22. 7. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Izraelské vojenské lietadlá v sobotu zaútočili na telekomunikačné a televízne prenosové zariadenia v centrálnej a severnej časti Libanonu, informovala tamojšia polícia. Tri strely zo stíhačiek zasiahli antény prenosovej stanice Fatka v horskej oblasti Keserván, čím spôsobili okamžité prerušenie vysielania Libanonskej vysielacej spoločnosti (LBCI), ktorá má v krajine vedúce postavenie medzi súkromnými televíznymi sieťami. Cieľom ďalšieho leteckého útoku sa stala prenosová veža pri dedine Terbol v severnej časti Libanonu, uviedla polícia. Rozsah škôd zatiaľ nie je známy. Vysielač Terbol využívali televízne stanice LBCI, Future TV a al-Manár, vysielač šiitského radikálneho hnutia Hizballáh. V niektorých častiach krajiny po útokoch nebolo možné prijímať signál uvedených staníc, satelitné vysielanie však nebolo obmedzené. Sobotňajšie útoky na vysielače sú prvými tohto rozsahu v kresťanmi obývanej centrálnej časti Libanonu.

Zomrel Jack Warden

Zomrel Jack Warden
Jack Warden, držiteľ prestížnej televíznej ceny Emmy a nominácie na cenu americkej Filmovej akadémie, ktorý sa preslávil úlohami policajtov, trénerov a vojakov, zomrel vo veku 85 rokov. Ako uviedol jeho dlhoročný manažér Sidney Pazoff, herec, ktorý žil na newyorskom Manhattane, zomrel v stredu v nemocnici. "Vydal zo seba všetko. Zomrel na vek. Posledný mesiac ho začalo trápiť srdce, pečeň a mnoho ďalších problémov," uviedol. Warden získal dve nominácie na Oscara v dvoch filmoch Warrena Beattyho. Svoje nominácie získal za komédie Šampón (1975) a Nebo môže počkať (1978). V roku 1971 získal za vedľajšiu úlohu v televíznom filme Brianova pieseň cenu Emmy. Nominovaný na ňu bol ešte dva razy v 80. rokoch za komediálny seriál Crazy Like a Fox. Jack Warden sa narodil 18. septembra 1920. Tento pôvodne boxer, ktorý v druhej svetovej vojne slúžil ako parašutista, vyštudoval herectvo v New Yorku. Začínal v divadle v Dallase, hral na Broadwayi, no uplatnil sa aj v televízii. Vo filme debutoval v 50. rokoch, najprv v epizódnych úlohách, neskôr ako výraznejší charakterový herec. Počas svojej bohatej kariéry hral vo filmoch ako Dvanásť rozhnevaných mužov (1957), Tenká červená čiara (1964), Všetci prezidentovi muži (1976), Biely byvol (1977), Šampión (1979) či Dobrodružstvo poseidona (1979), Things to Do in Denver When You're Dead, Toys, The Presidio,The Verdict , ...And Justice for All, Death on the Nile.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hollywoodska herečka Anne Heche sa okrem svojich filmových úloh zapísala do povedomia verejnosti i búrlivým súkromným životom. Predtým, než sa vydala a mala dieťa, totiž chodila s komikom Stevom Martinom a v médiách sa dlho rozoberal jej rozchod s komičkou Ellen DeGeneres. Aj vďaka takýmto turbulenciám jej zrejme veľmi dobre sadne úloha v novom dramatickom seriáli Men in Trees spoločnosti ABC, ktorý sa na televíznych obrazovkách objaví 22. septembra. Heche v ňom bude stvárňovať manželskú poradkyňu, ktorá sa rozhodne usadiť na Aljaške. "Urobila som veľké množstvo chýb. Ale tam, kde momentálne som, je mi veľmi dobre," povedala 37-ročná herečka na letnom stretnutí Asociácie televíznych kritikov. "Som ten typ človeka, ktorý sa snaží poučiť od každého, koho stretne." Heche práca na seriáloch nie je veľmi cudzia, objavila sa totiž v niekoľkých epizódach seriálov ako Nip/Tuck, Everwood a Ally McBealová. "Je to tá najlepšia práca na svete a tento projekt som pripravovala už päť rokov. Spolu s mojou rodinou sme presvedčení, že je to najlepšie, čo môžem v živote urobiť, a práve sa to deje," dodala. Tvorcovia populárneho animovaného seriálu South Park Trey Parker a Matt Stone veria, že za úspechom ich kontroverzného seriálu stojí načasovanie na poslednú minútu. Obaja sú totiž presvedčení, že ak by ich právnici mali viac času pouvažovať nad riskantným obsahom jednotlivých dielov, nikdy by sa na televízne obrazovky nedostali. Toto tvorcovské duo si nedáva servítky pred ústa ani keď ide o náboženské skupiny, známe osobnosti či rodinné organizácie. V seriáli sa preto objavili postavičky ako Ježiš Kristus, Saddám Hussajn či Tom Cruise. Stone a Parker boli dokonca prekvapení, keď vedenie televíznej spoločnosti Comedy Central odobrilo jednu za najkontroverznejších častí seriálu, v ktorej si robili žarty zo sexuality a viery herca Toma Cruisa. "Tejto epizóde sme sa dlho vyhýbali, pretože ak si niekto robí žarty zo scientológie, môže skončiť na súde. Naši právnici chvalabohu nemali na rozhodnutie veľa času," povedal Stone. "Obvykle robíme epizódy s týždenným predstihom. Pre túto sme sa rozhodli na poslednú chvíľu. Naši právnici sa ani nespamätali a už sa to vysielalo," dodal Parker.

Talianska regulačná rada pre vysielanie chce uviesť do praxe pravidlá, ktoré prikážu spoločnosti Mediaset SpA a štátnej televízii RAI, aby ponúkli vstup do ich digitálnych televíznych sietí content providerom za ceny nákladov samotných sietí plus zisk. Problémom súčasných pozemných digitálnych sietí je nedostatok obsahu. Tí, ktorí obsah majú, alebo to aspoň tvrdia /Editoriale L'Espresso / , nemajú zase prístup do sietí, alebo je pre nich príliš drahý. Ceny zvýšil prenájom Canale 7 spoločnosťou Hutchison Whampoa Ltd minulý rok. Telecom Italia Media SpA zase vstúpil na trh minulý rok a nakupoval ferekvencie jednu za druhou.RAI , napriek veľkým frekvenčným kapacitám, urobila minulý rok pre rozvoj digitálneho trhu veľmi málo. Penetrácia DVB- T v Taliansku je cca 20 % domácností.

21. 7. 2006

GOOSE NEWS

GOOSE NEWS
Slovenská televízia , tesne po odchode RR , zakúpila nový formát od VATICAN TV .
Vysielať by sa mal na Vianoce .

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Izrael doteraz nespôsobil ujmu libanonskej armáde, ale nebude váhať a zaútočí proti akejkoľvek strane, ktorá koná proti nemu." Hovorkyňa izraelskej armády

" Izraelský sionistický režim napáda a usmrcuje nevinných civilistov, vrátane detí a žien v obytných oblastiach. Sionistický režim hľadá zámienky na svoju agresiu, tak ako svojho času Hitler a Džingischán. " Iránsky minister zahraničných vecí Manúčehr Mottakí

"Informácie o nezákonných praktikách vo verejnom obstarávaní sú väčšinou mystické .Čo sa týka problému v súvislosti s hasičskými striekačkami zaň môže Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý urobil podraz. "

Poslanec Národnej rady za KDH a bývalý minister vnútra Vladimír Palko

"Už nie som riaditeľom STV." Bývalý generálny riaditeľ Richard Rybníček

"Nikto na svete nie je taký ako ja. Myslím, že každé desaťročie má svoju ikonickú blondínu, podobne ako boli Marilyn Monroe alebo Princezná Diana. Teraz som tá ikona ja."

Paris Hilton

"Sýria by mala zatlačiť na Hizballáh, aby sa zastavili tieto sračky a bude po všetkom.Ďakujem za sveter, bolo to od teba veľmi pozorné. Vidno, že si ho vyberal ty.Ja nebudem rozprávať tak dlho ako ostatní. Mal by som už ísť domov. Mám v noci niečo na práci." George Bush

"Sýria sa pokúša vrátiť do Libanonu, tak nejako sa mi to javí." George Bush

20. 7. 2006

Good grief, What-a-Mess!

Good grief, What-a-Mess!

Dvoch zahraničných televíznych reportérov a ich libanonských pomocníkov uniesli príslušníci milícií Hizballáhu vo štvrtok v Bejrúte pre podozrenie zo špionáže, povedal predstaviteľ libanonských bezpečnostných jednotiek. "Televízny štáb filmoval v oblasti Sanajských záhrad (verejný park), kde ich chytili členovia Hizballáhu pre podozrenie zo špionáže," povedal muž pre agentúru AFP. Odmietol však uviesť národnosť novinárov alebo názov televíznej stanice, pre ktorú pracovali. Svedok únosu uviedol, že videl auto so zastretými oknami, ktoré zastalo pri novinároch a posádka žiadala, aby predložili doklady. Potom ich vtiahli do auta a odišli. Svedok povedal, že spolu s novinármi vtiahli do auta aj dvoch Libanončanov, muža a ženu. Libanonská polícia a vojská v oblasti začali po unesených novinároch pátrať. "Snažíme sa situáciu vyriešiť," povedal predstaviteľ bezpečnosti.

AND .....

Dvoch britských televíznych novinárov, o ktorých sa rozšírili správy, že ich uniesli milície Hizballáhu v Bejrúte, v skutočnosti nakrátko zadržali policajní dôstojníci a následne ich prepustili. Informovali o tom bezpečnostné zbroje. Išlo o Dava Masona a Richarda Gaisforda z televízie GMTV. Predstaviteľ libanonských bezpečnostných jednotiek predtým uviedol, že novinárov uniesli milície Hizballáhu. "Televízny štáb filmoval v oblasti Sanajských záhrad (verejný park), kde ich chytili členovia Hizballáhu pre podozrenie zo špionáže," povedal muž pre agentúru AFP.

Ši jak jebo z lesa FEST

Ši jak jebo z lesa FEST
Známi manželia Mojsejovci - turbomíňačka Nora a spevák Braňo - pripravujú 28. a 29. júla v areáli penziónu Hoffer pri Nitre prvý Mojsejfest. V piatok budú opekať a krstiť Mojsejvodku. Pre hudbychtivých návštevníkov zahrá skupina Challange, po nich príde Oldies Disco. V sobotu budú Mojsejovci opekať býka, z ktorého dajú ochutnať aj publiku. Deti a dospelí sa budú môcť zapojiť do súťaže Mojsejstar. Súčasťou ojedinelého festivalu bude vyhlásenie výsledkov ankety Outsider 2006. Turbomíňačka Nora bude rozdávať autogramy.

Ta co vam rajbe už načisto ?

Keď chceš mať zemiaky skoro v hrnci, zasaď ich v marci

Keď chceš mať zemiaky skoro v hrnci,
zasaď ich v marci

Je potrebné, aby nová vláda venovala ministerstvu kultúry viac pozornosti a to aj z hľadiska financií. Kultúrne dedičstvo je také, ktoré sa musí rozvíjať. Povedal to dnes prezident Ivan Gašparovič po tom, ako sa stretol z ministrom kultúry Marekom Maďaričom. Maďarič, informoval prezidenta o prioritách rezortu kultúry. "Prvou je oblasť médií s celým balíkom legislatívnych opatrení a riešení, ktoré by mali sprehľadniť situáciu v mediálnej oblasti, napomôcť ďalšiemu vývoju duálneho systému, ako aj nástupu nových technológií," povedal Maďarič. Za ďalšiu prioritu označil obnovu kultúrnych pamiatok, zintenzívnenie čerpania peňazí zo štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ) a sústredenie sa na obnovu pamiatok najmä v lokalitách celoslovenského významu. Treťou prioritou rezortu by mala byť podľa Maďariča miestna a menšinová kultúra a za štvrtú prioritu označil erbové inštitúcie celoslovenského významu, a to Slovenské národné múzeum, Slovenskú národnú galériu, Slovenskú filharmóniu, Slovenskú národnú knižnicu a Slovenské národné múzeum. "Je potrebné riešiť nielen otázku rekonštrukcie a modernizácie ich sídel, ale aj to, aby sa stali relevantnými partnermi svojich inštitúcii v zahraničí," konštatoval Maďarič. Nový minister kultúry tiež oboznámil prezidenta s predstavou riešenia problému verejnoprávnych médií. "Myslím si, že musí prísť legislatívna zmena, ktorá bude riešiť finančnú, organizačnú stabilizáciu verejnoprávnych médií," povedal. Za jednu z možností označil, že by mohlo ísť o akúsi zmluvu verejnoprávnych médií s Národnou radou SR. "V zmluve by boli jasne zadefinované hodnoty a poslanie verejnoprávnych médií, ich programové zameranie. Jasne by sa povedalo, ako budú tieto úlohy financované, čo sme schopní financovať z koncesionárskych poplatkov a z reklamy a čo by malo byť doplnené o účelové transfery zo strany štátu," vysvetlil Maďarič. Zmeny by sa mali podľa neho týkať aj samotného vytvárania orgánov verejnoprávnych médií tak, aby v zákone boli jasne definované kritéria, kto má byť členom mediálnych rád. "Rady boli vytvárané na odbornom princípe. Mali by tam byť najmä ľudia, ktorí majú prax a potrebné vzdelanie," uzavrel Maďarič. Aj prezident Gašparovič si myslí, že je potrebné zmeniť mediálny zákon.

Minister kultúry Marek Maďarič bude presadzovať, aby Slovenský rozhlas mohol začať opätovne vysielať do zahraničia na krátkych vlnách. "Považujem vysielanie do zahraničia prostredníctvom SRo za veľmi dôležitú vec. Štát by mal financovať toto vysielanie. Poprosil som riaditeľku Slovenského rozhlasu, aby urobila zatiaľ také opatrenia, aby sme neprišli o možnosť vysielať cez krátke vlny," povedal dnes Maďarič. Minister kultúry sa bude snažiť o získanie prostriedkov na zahraničné vysielanie, ktoré by mohol rozhlasu poskytnúť. Dobudúcna vidí otvorenú otázku, či by financie pre zahraničné vysielanie SRo mali prúdiť cez rezort kultúry alebo ministerstvo zahraničných vecí. Menšia investícia rádovo v niekoľkých miliónoch by pritom mala zabezpečiť kvalitnejší prenos cez krátke vlny. "Dnes je to, ako som bol informovaný, nejakým spôsobom zašumené," naznačil minister s tým, že nejde o veľký problém. "Myslím, že by to malo pokračovať a nemali by sme sa tejto možnosti vzdať," uzavrel Maďarič. Slovenský rozhlas prestal vysielať do zahraničia na krátkych vlnách 30. júna tohto roku. Vysielanie Rádia Slovakia International (RSI) tak už je len v Európe na satelite a internete. Jeho signál stratila Amerika i Austrália. Dôvodom je, že štát, ktorý má podľa zákona toto vysielanie financovať, tento rok na to nevyčlenil ani korunu. Od roku 2003, keď na šiesty okruh SRo naposledy uvoľnili 71,3 milióna korún, sa kapitola zahraničného vysielania v štátnom rozpočte neobjavila. Až na konci minulého roka vláda poslala rozhlasu dodatočnú dotáciu desať miliónov korún. Obe krátkovlnné frekvencie RSI sú lukratívne, Slovensku patria len do konca roka 2006. Najdrahšia je prevádzka vysielačov - 35 miliónov korún, celkovo stojí RSI asi 56 miliónov ročne.

Zomrel Gerard OURY

Zomrel Gerard OURY
Gerard Oury, režisér jedného z najpopulárnejších francúzskych filmov Veľký flám (1966) dnes ako 87-ročný zomrel vo svojom dome v letovisku Saint Tropez. Oury vytvoril v priebehu šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov úspešnú sériu komédií s komikmi Louisom de Funesom a Bourvilom v hlavných úlohách. Dej snímky Veľký flám sledoval osudy pilota spojeneckých vojsk, ktorý sa počas 2. svetovej vojny snažil uniknúť z okupovaného Francúzska. Do kina si ju prišlo pozrieť asi 17 miliónov ľudí. Po 32 rokoch sa tento rekord podarilo prekonať až dráme Jamesa Camerona Titanic (1996). Medzi ďalšie Ouryho filmové hity patria aj snímky Veľký šéf (1969) s Jeanom-Paulom Belmondom, Bourvilom a Davidom Nivenom v hlavných úlohách, či Dobrodružstvá rabína Jacoba (1973) s Louisom De Funesom. Parížsky rodák začal svoju filmovú kariéru ako herec v divadle Comédie-Française. Pre svoj židovský pôvod musel počas 2. svetovej vojny ujsť z Francúzska do Monaka a Švajčiarska. V päťdesiatych rokoch si zahral úlohy Francúzov v niekoľkých britských filmoch ako Father Brown po boku s Alecom Guinnessom, či The Heart of the Matter s Trevorom Howardom. Na konci desaťročia sa vzdal hereckej kariéry v prospech tej režisérskej. Oury počas svojho pôsobenia na režisérskej stoličke nakrútil 17 filmov. Od roku 1958 žil s herečkou Michele Morgan, hviezdou klasického filmu Le Quai des Brumes z roku 1938. Francúzsky premiér Dominique de Villepin označil Ouryho za úžasného reprezentanta francúzskeho ducha humoru, šľachetnosti a citlivosti. Ako dodal, jeho práce sú súčasťou dedičstva rodiny francúzskych filmov, ktoré človek môže pozerať stále dookola s rovnakým zanietením ako prvýkrát.

Správa RVR

Správa RVR

Správa o komparatívnom monitoringu spravodajstva televíznych staníc STV, TV Markíza, JOJ a TA 3 (monitorované obdobie: 15. marec 2006 – 15. apríl 2006)

Súhrny

STV /Súhrn

V monitorovanom období bolo v Správach STV odmonitorovaných 576 príspevkov, z nich 140 bolo relevantných, t.j. bola v nich zaznamenaná prítomnosť sledovaných subjektov. Popri prezidentovi, vláde a nezávislých poslancoch bolo prezentovaných 24 politických strán. Z hľadiska priestoru bola v Správach STV: - najprezentovanejšia vláda, jej predstavitelia zároveň dostali aj najväčší priestor na priamu prezentáciu, - opozičný Smer - SD bol najprezentovanejším z politických strán, - prezident SR zaujal spomedzi všetkých zaznamenaných subjektov piatu pozíciu. Z hľadiska spôsobu prezentácie možno konštatovať: - u všetkých sledovaných subjektov prevládali neutrálne informácie, - pozitívne aj negatívne informácie boli zaznamenané pri prezentácii KDH a SDKÚ – DS, - neutrálne informácie a jedna pozitívna sa vzťahovali k SMK, - neutrálno-negatívne bolo prezentovaných 6 subjektov – ĽS - HZDS, Smer - SD, KSS, SNS, Nádej, SĽS a nezávislí poslanci, - iba neutrálne bolo okrem prezidenta prezentované SF, ANO, HZD, ĽÚ, SLNKO, SDĽ, Agrárna strana vidieka, ZRS, Prosperita Slovenska, Misia 21, Strana občianskej solidarity, Ľavicový blok, ROI, OKS, - najviac negatívnych informácií bolo zaznamenaných pri prezentácii vlády, v rámci politických strán to bolo KDH. Z politických osobností mal najväčší priestor na prezentáciu M. Dzurinda. Druhú pozíciu obsadil bývalý minister kultúry F. Tóth, na tretej pozícii sa umiestnil prezident SR I. Gašparovič. Z hľadiska priamej prezentácie obsadil prvú priečku predseda vlády M. Dzurinda. Najnegatívnejšie prezentovanou politickou osobnosťou bol bývalý minister kultúry F. Tóth, po ňom nasledoval predseda vlády M. Dzurinda a predseda strany Smer - SD R. Fico. U žiadnej z politických osobností sme nezaznamenali pozitívnu zmienku. Z hľadiska výskytu nekorektných príspevkov možno konštatovať, že pri posudzovaní monitorovaného spravodajského programu, v zmysle vymedzených kritérií profesionálnej žurnalistickej práce neboli zaznamenané také príspevky, ktoré by mohli byť v rozpore s § 16 písm. b) zákona č. 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii.

TV Markíza /Súhrn

Za sledované obdobie sme v spravodajstve TV Markíza odmonitorovali celkovo 284 príspevkov, z ktorých 93 bolo relevantných, t. j. bola v nich zaznamenaná prítomnosť nami sledovaných subjektov. Celkovo bolo v monitorovanom období v Televíznych novinách TV Markíza prezentovaných okrem vlády, prezidenta a nezávislých poslancov 22 politických subjektov. Z hľadiska priestoru možno skonštatovať: - najprezentovanejším subjektom bola vláda, jej predstavitelia dostali aj najväčší priestor na priamu reč, - najprezentovanejšou politickou stranou a zároveň najväčší priestor na priamu reč z politických strán dostali zástupcovia strany Smer – SD, - plocha prezentácie prezidenta predstavovala v rámci všetkých zaznamenaných subjektov v spravodajstve TV Markíza 4. pozíciu. Z hľadiska spôsobu prezentácie možno konštatovať: - u všetkých sledovaných subjektov prevládali neutrálne informácie, - pozitívne aj negatívne informácie boli zaznamenané pri prezentácii jediného politického subjektu – Smer – SD, - najviac negatívnych informácii spomedzi všetkých sledovaných subjektov bolo zaznamenaných pri prezentácii vlády, z politických strán bola najnegatívnejšie prezentovaná stana Smer – SD, - spôsob prezentácie prezidenta I. Gašparoviča bol len neutrálny. Z politických osobností mal najväčší priestor na prezentáciu M. Dzurinda, nasledoval F. Tóth a R. Zajac. Z hľadiska priamej prezentácie obsadil prvú priečku premiér M. Dzurinda. Najnegatívnejšie prezentovaným politikom bol v monitorovanom období M. Dzurinda, za ním nasledoval R. Zajac, po ňom F. Tóth a R. Fico. Poslední dvaja menovaní získali aj zhodný počet negatívnych zmienok. Pozitívnu prezentáciu sme nezaznamenali u žiadneho politického predstaviteľa. Z hľadiska výskytu nekorektných správ neboli zaznamenané žiadne spravodajské príspevky, ktoré by mohli byť v rozpore s ust. § 16 písm. b) zákona č. 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii.

TV JOJ /Súhrn

V monitorovanom období bolo v Novinách JOJ odmonitorovaných 364 príspevkov, z nich v 71 bola zaznamenaná prítomnosť sledovaných subjektov. Popri prezidentovi, vláde a nezávislých poslancoch bolo prezentovaných 18 politických strán. Z hľadiska priestoru možno konštatovať: - najprezentovanejším subjektom bola vláda, jej predstavitelia zároveň dostali aj najväčší priestor na priamu prezentáciu, - ĽS-HZDS bolo najprezentovanejšia z politických strán, - plocha prezentácie prezidenta predstavovala až 9. pozíciu v rámci všetkých prezentovaných subjektov. Z hľadiska spôsobu prezentácie možno konštatovať: - u všetkých sledovaných subjektov prevládal neutrálny spôsob prezentácie, - najviac negatívnych zmienok bolo zaznamenaných v prípade vlády, z politických strán to bola ĽS – HZDS a KDH, - iba neutrálne zmienky zaznamenala ANO a mimoparlamentné subjekty – RIS, HZD, Misia 21, SDĽ, SLNKO a OKS, - v prípade ĽS – HZDS, Smer – SD, SDKÚ – DS a ZRS bolo zaznamenaných najviac pozitívnych zmienok, - prezident bol prezentovaný neutrálne i negatívne. Z politických osobností bol zaznamenaný najväčší priestor na prezentáciu v prípade M. Dzurindu. Druhú pozíciu obsadil F. Tóth, tretiu získal R. Fico. Najväčší priestor z hľadiska priamej prezentácie pripadol predsedovi vlády SR M. Dzurindovi. M. Dzurinda bol najnegatívnejšie prezentovanou politickou osobnosťou. Dve pozitívne zmienky sme zaznamenali pri R. Ficovi. Z hľadiska výskytu nekorektných príspevkov možno konštatovať, že pri posudzovaní monitorovaného spravodajského programu neboli zaznamenané žiadne príspevky, ktoré by mohli byť v rozpore s § 16 písm. b) zákona č. 308/2000.

TA 3/Súhrn

V monitorovanom období bolo v Hlavných správach TA 3 prezentovaných 24 politických subjektov, z toho 21 politických strán. Za sledované obdobie sme zmonitorovali 288 spravodajských príspevkov z nich 136 spadalo medzi relevantné správy. Z hľadiska priestoru možno skonštatovať, že v Hlavných správach TA 3 bola: - najprezentovanejšia vláda a jej predstavitelia dostali najväčší priestor na priamu prezentáciu, - najprezentovanejšou politickou stranou sa stal opozičný Smer – SD, - prezident SR sa umiestnil na tretej pozícii spomedzi sledovaných subjektov, - najväčší priestor priamej prezentácie spomedzi politických strán mal Smer – SD, - z mimoparlamentných strán mali v Hlavných správach zastúpenie SF, SNS a HZD, ostatné mimoparlamentné strany boli prezentované zväčša len krátkymi zmienkami súvisiacimi s ich registráciou do parlamentných volieb. Z hľadiska spôsobu prezentácie možno skonštatovať: - v rámci prezentácie sledovaných subjektov prevládali neutrálne informácie, - jedna pozitívna zmienka bola zaznamenaná v súvislosti s pôsobením vlády SR, - pri prezentácii politických strán nebola zaznamenaná žiadna pozitívna zmienka, negatívne informácie odzneli pri prezentácii 4 strán, - najnegatívnejšie bola prezentovaná vláda, z politických strán najviac negatívnych zmienok sme zaznamenali u strany Smer – SD, - iba neutrálne bol prezentovaný prezident SR, politické strany ĽS - HZDS, KDH, SMK, ANO, SF a ostatné mimoparlamentné strany (s výnimkou HZD). Z politických osobností mal najväčší priestor na prezentáciu M. Dzurinda. Na druhej pozícii sa umiestnil minister zdravotníctva R. Zajac, na tretej pozícii prezident SR I. Gašparovič. Z hľadiska priamej prezentácie obsadil prvú priečku taktiež M. Dzurinda. Najnegatívnejší spôsob prezentácie sme zaznamenali u predsedu vlády M. Dzurindu, osem negatívnych zmienok bolo naviazaných na osobu ministra kultúry F. Tótha, päť na osobu ministra zdravotníctva R. Zajaca. Pozitívnu zmienku sme nezaznamenali u žiadneho politika. Z hľadiska výskytu nekorektných správ sme počas sledovaného obdobia zaznamenali v prípade TA 3 jeden spravodajský príspevok,* ktorý nezodpovedal kritériám profesionálnej žurnalistickej práce a z toho dôvodu by mohol predstavovať možné porušenie ust. § 16 písm. b) zákona č. 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii.

* Hlavné správy, 8.4.2006 (názov príspevku: Štrajk zdravotníkov v Nitre bez nátlaku) Z. Wenzlová, moderátorka: „Do štrajku vstúpilo v Nitrianskej fakultnej nemocnici 880 z 1100 zdravotníkov nemocnice. Už druhý deň nevykonávajú ambulantnú činnosť ani plánované operácie. Na rozdiel od štrajkujúcich v Bratislave však plat dostanú. Minister zdravotníctva R.Zajac dnes pre rádio Expres zopakoval, že 25% zvýšenie platov je nereálne.“ Ľ. Raková, moderátorka: „Vedenie nitrianskej nemocnice na lekárov a sestričky nevyvíjalo žiaden nátlak. Riaditeľ V.Žák pre TA3 povedal, že žiadneho z lekárov nepostavil mimo službu, ani neodvolal. V štrajku sú totiž takmer všetci pracovníci a v nemocnici by mohol nastať kolaps. Od pondelka bude pokračovať víkendový režim.“ lekár, člen štrajkového výboru nitrianskej nemocnice: „Všetci budú vyšetrení a ten dotyčný lekár, príslušný, ktorý pacienta vyšetruje, ten určí až, že či ide o stav neodkladný alebo odkladný.“ anketárka 1: „Chcem, aby lekári dostali vyššie platy.“ anketár 2: „Neviem, či by nebolo lepšie dojednať sa.“ anketár 3: „Súhlasím, nech si vydobyjú svoje práva.“ Ľ. Raková, moderátorka: „Od pondelka by sa k štrajku, ktorý sa začal na Fakultnej nemocnici v Bratislave, mali pridať všetky krajské mestá. Predseda štrajkového výboru M.Kollár nevylúčil zmenu postupu.“ M. Kollár: „Voči vláde bude to trošku ráznejšie.“ Ľ. Raková, moderátorka: „Štrajkový výbor nitrianskej nemocnice dnes zaslal otvorený list, v ktorom odsudzuje zastrašovanie lekárov kvôli štrajku.“ lekár, člen štrajkového výboru: „Chceme sa obrátiť na prezidenta republiky, predsedu vlády, na obmudsmana, všetky nemocnice.“ Ľ. Raková, moderátorka: „Nitrianski lekári a sestričky v otvorenom liste nazvali súčasný stav v zdravotníctve krízou, za ktorú nesie zodpovednosť minister Zajac. To, akej odpovede sa dočkajú od premiéra či prezidenta, je zatiaľ otázne.“ V príspevku Štrajk zdravotníkov v Nitre bez nátlaku, ktorý informoval o postupe štrajkujúcich zdravotníkov v Nitre, sa divák o. i. dozvedel i informáciu, že štrajkový výbor nazval súčasný stav v zdravotníctve krízou, za ktorú nesie zodpovednosť minister Zajac a že štrajkový výbor zaslal otvorený list prezidentovi republiky, predsedovi vlády, ombudsmanovi a všetkým nemocniciam, v ktorom odsudzuje zastrašovanie lekárov kvôli štrajku. V samotnom príspevku reakcia vlády či ministra R. Zajaca na obvinenie zo strany štrajkového výboru nebola odvysielaná, ani nebol oslovený žiaden z adresátov tohto listu. V súvislosti so zaslaním otvoreného listu adresovaného prezidentovi republiky, predsedovi vlády, ombudsmanovi a všetkým nemocniciam hovoriacom o zastrašovaní štrajkujúcich lekárov, neprebehla žiadna informácia, či sa chystajú redaktori TA 3 v tejto veci zainteresovanú stranu osloviť alebo nie. Redaktorka v závere príspevku iba skonštatovala, že cit.: „To, akej odpovede sa dočkajú od premiéra či prezidenta, je zatiaľ otázne.“ ZÁVER Na základe zistených skutočností vyplývajúcich z výsledkov komparatívneho monitoringu hlavných spravodajských programov televízií STV, TV Markíza, JOJ a TA 3 možno skonštatovať nasledovné: - najprezentovanejšími a súčasne aj najkritizovanejšími politickými subjektami boli vláda a Smer –SD - spôsob prezentácie u väčšiny zaznamenaných subjektov, ktoré zaujali významnejšiu plochu v rámci celkového priestoru prezentácie bol neutrálno – negatívny - k neutrálno – pozitívnej prezentácii došlo v prípade stany SMK (v spravodajstve STV) a strán ZRS a Nádej (v spravodajstve JOJ) - z hľadiska výskytu nekorektných správ bol zaznamenaný jeden spravodajský príspevok (televízia TA 3), ktorý by mohol svojím spracovaním spochybniť kritériá profesionálnej žurnalistickej práce a predstavovať tak možné porušenie ust. § 16 písm. b) zákona o vysielaní a retransmisii. Celá správa

19. 7. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prvýkrát sa v hlavných správach francúzskej komerčnej televízie TF1 objavil černoch. Moderátor Harry Roselmack vystriedal hviezdu spravodajstva Patricka Poivre d'Arvora, pokiaľ je na dovolenke. Aj prezident Jacques Chirac povedal médiám, aby zamestnali viac ľudí z menšín po minuloročných nepokojoch. Tento krok naplnil titulky všetkých francúzskych novín. "Nie som čierny, ani biely. Nie som žena, ani muž. Som novinár," povedal Harry Roselmack. Už predtým pracoval v spravodajstve menších televíznych kanálov. James Woods je ďalšou hollywoodskou hviezdou, ktorá sa zjaví na TV obrazovke . Dvojnásobný nominant na Oscara /Salvador a Ghosts of Mississippi / by mal prevziať úlohu obhajcu Sebastiana Starka v seriáli CBS Shark. " Vždy som hovoril, že nechcem hrať v seriáloch, nie z dešpektu k televízii, ale nechcel som hrať dookola stále to isté. Zobral som túto úlohu preto, lebo je to to najlepšie, čo som za posledných desať rokov čítal.

Woods vyhral dva razy Emmy Awards-My Name Is Bill W. a Promise. Ďalšími hviezdami nových sérií CBS budú Skeet Ulrich / Jericho/, Ray Liotta, Virginia Madsen a Shohreh Aghdashloo /Smith/.

America Ferrera a Salma Hayek

Známa hollywoodska herečka Salma Hayek začínala svoju hereckú kariéru v mexických telenovelách. Po mnohých úspechoch na striebornom plátne, medzi ktorými nechýbala ani nominácia na Oscara, sa táto 39-ročná herečka rozhodla, že sa vráti ku svojim hereckým začiatkom a pre televíziu ABC nakrúti komediálnu telenovelu. Hayek je jednou zo šiestich producentov seriálu Ugly Betty, ktorý televízna spoločnosť ABC uvedie 22. septembra. Hlavnú postavu škaredej Betty, mladej dievčiny z newyorskej štvrte Queens, ktorá pracuje ako asistentka vydavateľ módneho časopisu, stvárni herečka America Ferrera. "Bude to sarkastické. O komkoľvek, kto nie je super štíhly a skutočne vysoký, si niektorí ľudia môžu myslieť, že je škaredý. My si z toho budeme strieľať. Skutočne si nemyslíme, že je škaredá," povedala Hayek.Nový americký seriál bude nadľahčene nakrútený na motívy kolumbijskej telenovely Yo Soy Betty La Fea (Škaredá Betty), ktorý sa vysielal aj na Slovensku. Táto telenovela zaznamenala obrovský úspech v španielskych televíziách po celých USA. "Myslím, že americké publikum po niečom takomto naozaj prahne a bude to skutočne milovať. Latinskoamerická komunita sa o to začala veľmi živo zaujímať. Myslím, že tejto Betty nebudú mať nikdy dosť," dodala. Mladá, iba 22-ročná Ferrera, ktorá sa preslávila vďaka filmu Real Women Have Curves (2002), si myslí, že Betty reprezentuje skutočné ženy. "Netušila som, aká som tučná, kým som nezačala hrať. No vo vnútri to tak necítim. Zdá sa, ako by úlohy, ktoré naozaj niečo znamenajú, boli zlé a nikto ich nechcel," dodala.

Aká by to bola sezóna sitcomov bez herca Teda Dansona? Herec známy z komediálnych seriálov ako Cheers či Becker, sa v septembri vráti na televízne obrazovky v novom sitcome Help Me Help You televíznej spoločnosti ABC o terapeutovi, ktorý má viac problémov ako jeho pacienti. "Aj ja, rovnako ako zvyšok sveta, musím platiť hypotéku. A preto musím pracovať," povedal Danson v utorok na letnom stretnutí Asociácie televíznych kritikov. "Sitcomy, ktoré som nakrúcal doteraz, sa dali len ťažko nazvať prácou. Teraz budeme nakrúcať 14 hodín denne, bez dovolenky." Podobne ako pri seriáloch Cheers a Becker, ani pri svojom najnovšom sitcome nebude Danson hrať pred živým publikom. "Bude to viac ako film. Chcem do toho vložiť jemnejší a slušnejší druh humoru, nie iba vtip za vtipom," dodal.

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again

Airplay 28. týždeň

1.Williams, Robbie - Sin Sin Sin 2. Madonna - get To Together 3. Cmorik, Peter - Dážď 4. Desmod - Niekto ti to povie skôr než ja 5. Ďurica, Adam - Tam kde slnko 6. Hex - Nikdy nebolo lepšie 7. Sinclair, Bob - World Hold On 8. Gladiator - Anjel 9. Rolins, dara - Túžim 10. Ryan, Kate - Jet´adore 15. No Name - Stromy 20. Peha - Spomaľ 23. Žbirka, Miro - Domino 27. P.S. - Ja a Ty 29. Kmeťoband - Hoj Amore 32. Polemic - Medzi nebom a zemou 39. Predná, Zdenka - Vietor 47. Smatanová, Zuzana - Pocestný 54. Hrdza - Na horách býva 58. Nocadeň - V súhvezdí 63. Gladiator - Bonboniéra 66. Müller, Richard - Pri orgazme 68. Lobo - Meniny 70. Cirkus - Neviem čo skôr 73. Stereo - K oblakom 75. I.M.T. Smile - Lietajúca 76. Vetroplach - Tancuj Tancuj 87. Tomeček, Samo - Wow!

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Dňa 18. 7. 2006 sa v príjemnom prostredí záhrady reštaurácie Steam & Coffee uskutočnilo rokovanie zástupcov verejnoprávnych médií Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie. Za SRo sa rokovania zúčastnila generálna riaditeľka Miloslava Zemková , programový riaditeľ Ľuboš Machaj a Vladimír Talian predseda Rozhlasovej rady, za STV štatutárny zástupca poverený vedením STV Branislav Zahradník a predseda Rady STV Miroslav Kollár. Zástupcovia oboch verejnoprávnych médií sa vzájomne informovali o aktuálnej situácii v jednotlivých médiách a diskutovali o možnostiach spolupráce oboch inštitúcií. Zhodli sa na potrebe prehĺbenia spolupráce SRo a STV, najmä v legislatívnej a programovej oblasti. Rokovania by mali v blízkej budúcnosti vyústiť k podpisu rámcovej zmluvy o spolupráci medzi SRo a STV. Jedným z výstupov spolupráce by v blízkej budúcnosti mohol byť aj spoločný návrh nového zákona o koncesionárskych poplatkoch, ktorý by systémovo riešil problém neefektívnosti súčasnej legislatívnej normy a z nej vyplývajúce negatívne dôsledky pre hospodárenie oboch verejnoprávnych inštitúcií.

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS

Top 10 všetky slovenské stanice 28. týždeň /10.7.2006- 16.7.2007 /

1. Televízne noviny Markíza 16.7.2006 , 2. Športové noviny Markíza 16.7.2006 ,3. Túžba tela Markíza 14.7.2006 ,4. NOVINY TV JOJ 16.7.2006 , 5. Túžba tela Markíza 12.7.2006 ,6. Rozhodnutie pri rieke Markíza 12.7.2006, 7. Hurikán Markíza 10.7.2006, 8. Monk IV. Markíza 16.7.2006, 9 . Nevesta pre milionára Markíza 16.7.2006, 10. Reflex Markíza 10.7.2006

18. 7. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Víťazka tretej série speváckej súťaže American Idol Fantasia Barrino nakrútila film o svojom živote. Televízny film dostal názov Life Is Not a Fairytale a speváčka sa tak vraj chcela podeliť o svoje životné skúsenosti. Vo filme hrá samu seba. Diváci uvidia ako ju vyhodia zo školy a ako sa stane slobodnou matkou. Problémy vraj mala len s jednou scénou - keď chcela režisérka nakrútiť jej znásilnenie. Všetko ale zvládla vďaka svojmu hereckému kolegovi. Fantasia Barrino svoj debutový r'n'b album Free Yourself vydala v roku 2004.

Azerbajdžanský reportér Sakit Zahidov, ktorého pred mesiacom zatkli za držanie drog, dostal infarkt. Ako informoval jeho brat Gannimat Zahidov, novinár ochorel v preplnenej cele a následne dostal infarkt. Sakit Zahidov bol básnik a žurnalista z opozičných novín Azadlyg. Polícia pri ňom pred mesiacom našla 10 kilogramov heroínu. Ak by bol obvinený, odsedel by si vo väzbe dvanásť rokov. Podľa obhajoby a jeho stúpencov mu polícia podložila heroín. Tvrdia, že odkedy je pri moci súčasný prezident Ilham Alijev, nastala politika zastrašovania opozície a médií.

V Indii uvedú koncom tohto roka nevinnú hviezdnu verziu Big Brother Show. Producent sľubuje, že táto show nebude zďaleka tak nemravná, na akú sú diváci zvyknutí. To, čím je známa po celom svete, sa v Indii zdá byť kontroverzné, a preto sa hviezdy show budú môcť držať len za ruky. V indických televíziách sa neobjavuje ani pohlavný styk medzi manželmi, a preto známe zábavy v sprchách a sex z programu bude musieť nahradiť niečo iné. Podľa informácií sa prihlásilo už veľké množstvo ľudí vo veku od 18 - 40 rokov. Vraj sa nebudú robiť žiadne rozdiely medzi moslimami a hinduistami, ale v programe nebudú môcť riešiť svoje náboženské konflikty. Americká kráľovná talk show Oprah Winfrey v pondelok poprela klebety o homosexuálnom vzťahu so svojou najlepšou priateľkou. Podľa televíznej hviezdy si mnohí iba zle vysvetľujú jej blízke priateľstvo s Gayle King. "Chápem prečo si ľudia myslia, že sme lesbičky," povedala Winfrey pre augustové vydanie časopisu O, The Oprah Magazine. "V našej kultúre neexistuje definícia pre takéto puto medzi ženami. Je mi teda jasné, prečo tomu ľudia musia dať nejakú nálepku. Ako by sme si nemohli byť také blízke bez toho, aby to bolo sexuálne," dodala. V spomínanom článku Winfrey a King, ktorá je rozvedená a má dve deti, rozprávajú o svojom 30-ročnom priateľstve a telefonovaní "štyrikrát denne." Priateľky pritom svorne tvrdia, že by nemali problém verejne priznať, ak by boli milenkami. "Pravda je, že ak by sme mali homosexuálny vzťah, povedali by sme vám to, lebo na homosexualite nie je nič zlé," reagovala King, ktorá priznala, že klebety ju spočiatku hnevali, ale už si ich nevšíma.

Dobre utajený digitálny plán ?

Dobre utajený digitálny plán ?
Na Regionálnej rádiokomunikačnej konferencii RRC 06, ktorá sa konala 15. mája až 16. júna 2006 v Ženeve boli Slovenskej republike definitívne pridelené frekvencie pre digitálne terestriálne vysielanie. Telekomunikačný úrad SR v rámci prípravy Slovenska na RRC 06 navrhol a do ITU zaslal plány frekvenčných vyhradení. Plán obsahoval 1 celoplošné pokrytie v pásme VHF a 7 celoplošných pokrytí v pásme UHF pre DVB-T a 3 celoplošné pokrytia pre T-DAB v pásme VHF. Zjednodušené znenie požiadaviek pre DVB-T, ktoré boli na RRC 06 schválené, nájdete v grafickej podobe na webe TÚ SR. Medzinárodná dohoda (GE 06) ktorej neoddeliteľnou súčasťou je digitálny plán pre región 1 a časť regiónu 3 nadobudne účinnosť 16.6. 2007. Vstupom do platnosti tejto dohody sa začne prechodné obdobie, ktoré na Slovensku skončí v roku 2012 úplným vypnutím analógového vysielania. TÚ SR po vytvorení legislatívnych podmienok postupne vyhlási výberové konania na prevádzkovateľov riadneho digitálneho terestriálneho televízneho vysielania (DVB-T), ktorí budú prevádzkovať vysielače, t.j. zabezpečia vysielanie po technickej stránke.

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Rozhlasová rada dnes vzala na vedomie dokumenty súvisiace so zavádzaním novej organizačnej štruktúry Slovenského rozhlasu (SRo), ktorá začne platiť od 1. augusta. K obsahom dokumentov predložených riaditeľkou SRo Miloslavou Zemkovou sa rada nevyjadrovala, keďže budú na budúci týždeň predmetom kolektívnych vyjednávaní s odborármi. "V tejto chvíli sú to v podstate len návrhy, ktoré budú skutkom až potom, keď sa vyjednajú s odbormi," uviedol predseda Rozhlasovej rady Vladimír Talian.Zamestnanci Slovenského rozhlasu (SRo) sa nemusia obávať o svoj trvalý pracovný pomer, ktorý mali nahradiť zmluvy na čas určitý. Generálna riaditeľka SRo Miloslava Zemková na dnešnom zasadnutí Rozhlasovej rady potvrdila, že vedenie verejnoprávneho rozhlasu o takejto zmene uvažovalo, avšak od tohto zámeru upustiloPodľa Zemkovej by to síce bolo dobré manažérske riešenie pri zavádzaní novej organizačnej štruktúry SRo, avšak nezohľadňuje sociálny rozmer. Mnoho zamestnancov SRo má alebo si plánuje vziať úver z banky a takýmto spôsobom by sa im v tom zamedzilo, skonštatovala Zemková. "Zamestnanci SRo by sa tak stali občanmi druhej kategórie," dodala. Vedúci pracovníci jednotlivých úsekov SRo zrejme nebudú môcť pracovať v rozhlase externe. Zemková členov rady informovala, že dala v tejto súvislosti vypracovať právnu analýzu, ktorá naznačuje, že takýto pracovný pomer nebude v prípade riadiacich funkcionárov možný. Budúci týždeň bude vedenie SRo vyjednávať s odbormi novú kolektívnu zmluvu, ktorá zavádza viacero úsporných opatrení. Zemková verí, že sa túto zmluvu podarí prijať čo najskôr, myslí si však, že obe strany budú musieť urobiť kompromisy. Zatiaľ sa však nejavia žiadne zásadné rozpory medzi zamestnávateľom a odbormi. Nasledujúce zasadanie Rozhlasovej rady bude 23. augusta, keď sa už majú riešiť programové otázky fungovania SRo. Po novom vo verejnoprávnom rozhlase nebudú jednotlivé okruhy fungovať ako samostatné rádiá. Vysielanie sa oddelí od výroby programu, duplicitné agendy sa zrušia a združia sa do útvaru, ktorý bude robiť servis pre všetky okruhy. Zmeny si majú vyžiadať aj prepustenie 180 pracovníkov v horizonte dvoch rokoch.

ZOMREL Mickey Spillane

ZOMREL Mickey Spillane
Americký spisovateľ Mickey Spillane - "stvoriteľ" detektíva Mikea Hammera, zomrel. V pondelok to potvrdil Brad Stephens z Goldfinch Funeral Home v juhokarolínskom meste Murrells Inlet, kde spisovateľ žil. Spillaneova manželka Jane uviedla, že 88-ročný autor kriminálnych románov trpel na rakovinu. Spillane sa narodil 9. marca 1918 v Brooklyne ako Frank Morrison Spillane, ale ako spisovateľa ho celý svet poznal pod menom Mickey. Svoju kariéru odštartoval komiksami a v roku 1946 napísal prvú knihu, v ktorej vystupoval detektív Mike Hammer. Po detektívke I, the Jury nasledovalo dvanásť ďalších, ktorých predaj presiahol 100 miliónov kópií. Viacero kníh o tomto svojskom detektívovi sa dočkalo aj filmového spracovania. Okrem iných to bol klasický film noir Kiss Me, Deadly (1955) a The Girl Hunters (1963), v ktorom si zahral aj sám autor. Hammerove príbehy sa pod názvom Mickey Spillane's Mike Hammer objavili aj v televízii. Okrem románov o detektívovi Hammerovi napísal Spillane tucet ďalších kníh. Koncom 20. storočia už čitatelia jeho knihy zháňali veľmi ťažko. Mnohé totiž vyradili z tlače. V roku 2001 ich ale vydavateľstvo New American Library začalo vydávať v reedícii. Mainstreamoví kritici Spillanea veľmi neuznávali, ale vo svete autorov mysterióznych a detektívnych príbehov sa dočkal mnohých úspechov. Okrem iného získal ceny za celoživotné dielo od Mystery Writers of America a Private Eye Writers of America.