27. 2. 2021

Zomrel Vladimír Sadílek

 Zomrel Vladimír Sadílek


Vo veku 76 rokov zomrel Vladimír Sadílek, slovenský herec a divadelný režisér. Vyučil sa za stolára, dizajnéra nábytku na Strednej drevárskej škole v Spišskej Novej Vsi. Pôsobíl ako herec a režisér. Od roku 1995 až doteraz pôsobil ako herec a režisér v profesionálnych i ochotníckych divadelných súboroch

RTVS. Slovenský panteón: Alexander Dubček

 RTVS. 


Slovenský panteón: Alexander Dubček 


Slovenský panteón: Alexander Dubček vysielame v nedeľu 28. februára od 20.30 na Jednotke. Alexander Dubček bol slovenským politikom, štátnikom a presvedčeným komunistom, ktorý ale nebol tradičným skostnateným straníckym funkcionárom. Plne vnímal zločiny svojich predchodcov a dokázal si získavať bežných ľudí. Pre mnohých je symbolom nádeje a pozitívnych zmien v komunistickom Československu – otcom myšlienky "socializmu s ľudskou tvárou". Príbehy osobností, ktoré formovali dejiny Slovenska.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) vyjadrila vo štvrtok nesúhlas sú súčasnými krokmi slovinskej vlády zameranými proti svojmu členovi, Slovinskej tlačovej agentúre (STA).
Terajší neustály nátlak na túto štátnu tlačovú agentúru veľmi sťažuje jej novinárom prácu a plnenie verejnej služby, ktorou je správne a včas informovať verejnosť a poskytovať slovinským médiám tak veľmi potrebný a tiež oceňovaný obsah, uviedla EANA.
Rada európskej aliancie vo svojom vyhlásení zdôraznila, že nesúhlasí so žiadnymi krokmi slovinskej vlády, ktoré nejako obmedzujú slobodu STA. EANA zároveň vyzvala slovinské úrady, aby našli spôsob, ako obnoviť normálne fungovanie tejto tlačovej agentúry. Ak si to budú slovinská vláda alebo premiér želať, rada aliancie je naďalej pripravená podeliť sa o svojej najlepšie poznatky, postupy a prípadné riešenia, ktoré čo najskôr ukončia ťažkú situáciu STA.
Slovinský Vládny úrad pre komunikáciu (UKOM) v stredu oznámil opätovné zastavenie financovania STA. Agentúre podľa stanoviska nezaplatí za služby poskytované v januári, pretože s ňou stále nepodpísal dohodu o výkone služieb vo verejnom záujme na rok 2021. Podľa STA chce vláda premiéra Janeza Janšu finančným tlakom destabilizovať agentúru. Za útoky na slovinské médiá už Janšu kritizovala aj Európska komisia.
STA je spoločnosť s ručením obmedzením, ktorej 100-percentným vlastníkom je štát, píše sa vo vyhlásení vedenia agentúry STA. Štatút a fungovanie agentúry upravuje zákon o STA z roku 2011, na základe ktorého vláda musí zabezpečovať inštitucionálnu autonómiu a vydavateľskú nezávislosť agentúry a zaistiť náležité financovanie jej verejných služieb na základe ročného finančného plánu agentúry.
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.




Spojené štáty v piatok zverejnili správu tajných služieb, podľa ktorej vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího schválil tamojší korunný princ Muhammad bin Salmán. Informovala o tom agentúra AFP.
Americké tajné služby v čiastočne zrevidovanej správe spred dvoch rokov, ktorú zverejnila administratíva prezidenta Joea Bidena, zhrnuli, že korunný princ "schválil operáciu na zajatie alebo zabitie saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího v tureckom Istanbule".
"Od roku 2017 má korunný princ absolútnu kontrolu nad bezpečnosťou kráľovstva a nad tajnými operáciami. Je teda vysoko nepravdepodobné, že by saudskoarabskí predstavitelia vykonali operáciu tohto druhu bez jeho súhlasu," uvádza sa v správe.
Korunný princ Salmán podľa nej považoval Chášukdžího za hrozbu pre saudskoarabskú monarchiu a nevylučoval ani násilné prostriedky na jeho umlčanie.
V správe je tiež menovaných 15 osôb, ktoré odcestovali do Istanbulu a "s veľkou pravdepodobnosťou" sa podieľali na zabití novinára. Nie je však údajne jasné, či tieto osoby vedeli o tom, že daná operácia povedie ku Chášukdžího smrti.
Chášukdží bol pôvodne blízky saudskoarabskému kráľovskému dvoru, no neskôr sa stal kritikom tamojšieho režimu. Žil v dobrovoľnom exile v Spojených štátoch a písal pre denník The Washington Post. Zmizol 2. októbra 2018 po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Neskôr vyšlo najavo, že jeho telo bolo rozštvrtené.
Saudskoarabský súd 7. septembra zrušil päť rozsudkov smrti nad osobami podozrivými zo zapojenia do vraždy Chášukdžího a vyniesol konečný verdikt, na základe ktorého päť osôb dostalo 20-ročný trest väzenia, jedna osoba dostala desaťročný trest väzenia a dve sedemročný trest. Rozsudky smrti zrušil súd na základe oficiálneho odpustenia zo strany rodiny zavraždeného novinára.
Predmetná správa amerických tajných služieb bola publikovaná deň po tom, čo Biden telefonoval vôbec prvýkrát od svojho januárového nástupu do úradu so saudskoarabským kráľom Salmánom. Hovorili o záväzku USA pomôcť Saudskej Arábii pri obrane jej územia v súvislosti s útokmi skupín podporovaných Iránom. Biden však na rozdiel od svojho predchodcu Donalda Trumpa takisto "zdôraznil dôležitosť, ktorú Spojené štáty prikladajú ľudským právam a právnemu štátu".
Korunný princ síce priznal zodpovednosť krajiny za vraždy novinára, avšak akúkoľvek vlastnú vinu v tejto spojitosti odmietol.
Ústredná spravodajská služba (CIA) podľa denníka The Washington Post už asi mesiac po vražde uviedla, že vraždu si s veľkou pravdepodobnosťou objednal práve korunný princ. Hoci americká vláda vyzývala na potrestanie vinníkov, Trump v snahe udržať blízke vzťahy s Rijádom odmietol verejne vyvodzovať zodpovednosť za spáchaný čin voči princovi bin Salmánovi.
The Washington Post taktiež informoval, že americké tajné služby tiež zachytili telefonát, v ktorom korunný princ svojmu bratovi Chálidovi bin Salmánovi, niekdajšiemu veľvyslancovi v USA, dával inštrukcie, ako vylákať Chášukdžího do Istanbulu.

Copyright © TASR 2021



Šiestich bývalých predstaviteľov Severného Macedónska v piatok odsúdili za nelegálne odpočúvanie. Bývalá ministerka vnútra Gordana Jankulovská, niekdajší šéf tajnej služby Sašo Mijalkov a štyria ďalší dostali tresty odňatia slobody v rozmedzí od troch do 15 rokov.
Škandál o nepovolenej odpočúvacej operácii vyplával na verejnosť v roku 2016 a pomohol zosadiť vtedajšiu konzervatívnu vládu. Odpočúvanie sa dotklo zhruba 20-tisíc ľudí, medzi nimi opozičných politikov, sudcov a novinárov.
Proces v tejto veci trval tri roky a prokurátori počas neho identifikovali Mijalkova ako hlavného organizátora odpočúvacieho programu. Niekdajší šéf tajnej služby je bratranec expremiéra Nikolu Gruevského, ktorý v roku 2018 ušiel do Maďarska, aby sa vyhol dvojročnému trestu za účasť na korupčnom škandále. Mijalkov dostal 12-ročný trest.
Jankulovskú odsúdili na štyri roky väzenia, dvoch bývalých pracovníkov ministerstva vnútra, ktorí v roku 2018 ušli z krajiny, v neprítomnosti odsúdili na 15 rokov a dvaja predstavitelia polície dostali tri a šesť rokov odňatia slobody. Ďalší šiesti obžalovaní dostali dvojročné podmienečné tresty.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Online platformy prijali viac opatrení na boj proti dezinformáciám o očkovaní. Európska komisia  zverejnila nové správy od spoločností Facebook, Google, Microsoft, Twitter, TikTok a Moziila, ktoré sú signatármi Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií. Správy poskytujú prehľad vývoja opatrení prijatých v januári 2021. Vyplýva z nich, že spoločnosť Google rozšírila svoj vyhľadávač, tak aby poskytoval informácie o vakcínach a zoznam vakcinačných látok, ktoré sú povolené v lokalite, kde sa používateľ nachádza. Táto funkcia je dostupná v 23 krajinách EÚ. TikTok zaznamenal použitie tagu „vakcína proti Covid-19“ vo viac ako piatich tisícoch svojich videí v rámci Únie a spoločnosť Microsoft sa podieľala na kampani #VaxFacts, ktorá poskytuje bezplatné rozšírenie prehliadača, ktoré používateľov chráni pred dezinformáciami o vakcínach proti koronavírusu. Mesačný program podávania správ bol nedávno predĺžený a bude pokračovať do júna 2021. Cieľom je, aby online platformy prevzali väčšiu zodpovednosť za to, aby škodlivé a nebezpečné dezinformácie (domáce aj zahraničné) neohrozovali náš spoločný boj proti koronavírusu a samotné očkovanie.

Podrobnosti:

Správy online platforiem




Reklamná pauza, môžete sa...

 Reklamná pauza, môžete sa...


 

26. 2. 2021

Zomrel Ronald Pickup


Zomrel  Ronald Pickup



 Vo veku 80 rokov zomrel v stredu britský herec Ronald Pickup. Podľa stanice BBC, ktorá sa odvoláva na jeho agenta, herec "skonal pokojne po dlhej chorobe, obklopený svojou rodinou".
Rodák z anglického Chesteru pred svojím úspechom na striebornom plátne extenzívne účinkoval v divadle, televízii a rozhlase. Po absolvovaní štúdia na Leedskej univerzite a Kráľovskej akadémii dramatických umení (RADA) pôsobil v britskom Národnom divadle.
Zlom v jeho kariére prišiel v roku 1964 s úlohou v jednej z častí televízneho seriálu Doctor Who.
Následne sa objavil v množstve ďalších seriálov ako The Dragon's Opponent (1973), Život Verdiho (1982), Wagner (1983), Fortunes of War (1987), Panstvo Downton (2015) alebo Koruna (2016).
Z celovečerných filmov, v ktorých sa Ronald Pickup predstavil, sú známe Šakal (1973), Nižinský (1980), Nikdy nehovor nikdy (1983), Eleni (1985), Misia (1986), Lolita (1997), Princ z Perzie: Piesky času (2010) či Najtemnejšia hodina (2017).
Pickup v roku 2012 pre tlačovú agentúru PA uviedol, že filmovou úlohou, ktorú si obzvlášť cenil, bolo stvárnenie britského spisovateľa Georgea Orwella v televíznom filme Crystal Spirit: Orwell on Jura. Snímka rozpráva príbeh o tom, ako Orwell písal svoj uznávaný román 1984.

Copyright © TASR 2021


VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA





"Ani som nepostrehol, že niečo takéto by Richardovi vadilo. Trávil som tam pri e-karanténe asi pol hodinu a trvalo to o dosť viac. Keďže som mal stretnutie o jednej, tak som išiel na obed, aby som sa rýchlo za 15 minút naobedoval.Ak by prišiel a povedal, že chce, aby som bol pritom, tak by som si preniesol obed a jedol by som v rokovacej miestnosti. Boli vyrokované veci a keď som podstatné veci pri tej téme už vedel - a hlavne, keď povedal, že je schopný to zabezpečiť až za dva mesiace - tak som si povedal, že to už bude dobré ako mŕtvemu kabát. Tak som išiel pokojne na obed. Chcel som, aby aplikácia na e-karanténu fungovala už od tejto soboty."
Igor Matovič




„Opýtal som sa ho, či je to zlý vtip. Krajčí bojoval za životy ľudí, Sulík za otvorené bary a reštaurácie."
Igor Matovič

DÁVAM NA ZVÁŽENIE: ČO AK OTVORENIE KOSTOLOV MÔŽE POMÔCŤ? Je možné, že sa teraz na mňa spustí vlna internetového a...

Cenu #AllForJan získal nezávislý maďarský portál Telex.hu

 Cenu #AllForJan získal nezávislý

 maďarský portál Telex.hu 

 

Cenu #AllForJan a desaťtisíc eur získal redakčný tím maďarského spravodajského nezávislého portálu Telex.hu. Informoval o tom Peter Porubský z Ringier Axel Springer SK. Vyhodnotenie druhého ročníka súťaže sa uskutočnilo 25. februára na online konferencii Media for Freedom Summit Conferecnce. Organizáciu podujatia, ktoré je zamerané na súčasné hrozby pre slobodné a nezávislé médiá, mala na starosti European Magazine Media Association a European Newspaper Publishers’ Association. Organizátorom súťaže #AllForJan Award je spoločnosť Ringier Axel Springer Media. Udeľujú ju novinárom zo strednej a východnej Európy, ktorí sú pri svojej profesionálnej práci verní hodnotám, akými je otvorenosť, odvaha a nekompromisné spravodajstvo pri spoločensky dôležitých témach.

Predseda poroty a šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy konštatoval, že žurnalistika je úspešná, keď jej ľudia dôverujú, a to najmä v obdobiach, ktoré nemajú radi realitu a fakty. „Maďarskí kolegovia z Telex.hu hrajú vo svojej krajine mimoriadne dôležitú úlohu. Ocenenie, ktoré udeľujeme, spája ich vysokú profesionalitu a zároveň zodpovednosť, ktorú majú - byť médiom, ktoré stojí na strane spravodlivosti, faktov, slobody a demokracie,“ objasnil udelenie ceny.

Víťazný portál Telex.hu funguje od 2. októbra 2020 a pokrýva okrem veci verejných aj správy o ekonomike, kultúre, športe, najnovších technologických a vedeckých úspechoch. Porubský priblížil, že ich prihlásenie sa do #AllForJan súviselo s históriou založenia a fungovania portálu Telex.hu a celého tímu. Vysvetlil, že 50 členný redakčný tím spoločnosti predtým pracoval pre najväčšiu a najvplyvnejšiu maďarskú online službu Index.hu. „Takmer všetci novinári z Index.hu ukončili prácu pre tento portál v júli 2020, pretože cítili postupnú stratu nezávislosti a rastúci vplyv obchodných hráčov s väzbami na vládu na úroveň riadenia a vlastníctva Index.hu,“ uviedol.

Hromadný odchod novinárov portálu bol podľa Porubského veľkou udalosťou nielen v Maďarsku, ale aj na medzinárodnej scéne. Na demonštrácii za solidaritu s novinármi z Index.hu a na podporu slobody médií v Maďarsku sa v júli 2020 zúčastnili tisíce ľudí. Následne, deväť týždňov po tejto udalosti, cez crowdfunding, spustili bývalí novinári Index.hu nový nezávislý portál - Telex.hu. Porubský poukázal, že vysoká dôvera verejnosti v nový projekt sa prejavila aj pri zbieraní finančných prostriedkov. Dary pre portál Telex.hu poskytlo doteraz viac ako 40-tisíc ľudí.

Vo februári si Slovensko pripomenulo výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice archeologičky Martiny Kušnírovej. Kuciak ako investigatívny novinár, ktorý sa zameriaval hlavne na investigovanie daňových podvodov slovenských podnikateľov s prepojením na popredných slovenských politikov, pracoval pre portál Aktuality.sk. Spolu so snúbenicou boli zavraždení 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vyjadrenie: Reakcia MŽP k prednostnému očkovaniu úradníkov

Vyjadrenie: Reakcia MŽP k 

prednostnému očkovaniu úradníkov



Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR sa ohradzuje voči klamlivým a prekrúteným informáciám v súvislosti s očkovaním ministerských úradníkov vakcínou proti COVID-19, ktoré dnes zverejnil redaktor Pavel Knapko vo svojom článku na portáli eReport.sk.
Ministerstvu životného prostredia Slovenskej republiky (ďalej len "MŽP SR") bola dňa 18.2.2021 doručená oficiálna žiadosť – očkovanie osôb v piatej fáze od Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (ďalej len "MV SR"). MV SR v žiadosti požadovalo poskytnutie osobných údajov osôb, ktoré spĺňajú definíciu bodu E) vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 58/2021 Z. z., ktorou sa ustanovujú kritériá určovania poradia očkovania osôb proti ochoreniu COVID-19.
MŽP SR na základe požiadavky od MV SR zrealizovalo interný prieskum zamestnancov, cieľom ktorého bolo získanie požadovaných údajov zamestnancov, ktorí predmetnú definíciu spĺňajú. Tento zoznam má pripraviť MŽP SR, podľa požiadavky MV SR do 26.2.2021.
Informácie zverejnené v článku portálu ereport.sk týkajúce sa zaočkovania úradníkov MŽP SR považuje MŽP SR za zavádzajúce a zároveň sa od nich dištancuje.

25. 2. 2021

Prieskum MEDIAN SK

 Prieskum MEDIAN SK





Rádio Expres s dosiahnutým výsledkom 34,3 percenta (1.533.000 poslucháčov) je stále najpočúvanejším rádiom. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt v parametri rozhlasové stanice - počúval posledný týždeň.
Na druhom mieste je Rádio Slovensko s 24,9 percenta (1.112.000), tretie miesto obsadilo Fun rádio s 23,7 percenta (1.058.000). Nasleduje Rádio Vlna s počúvanosťou 19,1 percenta (853.000), Rádio Európa 2 dosiahlo 16,6 percenta (742.000), Rádio Jemné 14,4 percenta (645.000) a Rádio Regina 10,5 percenta (469.000).
V parametri podiel na trhu (share) je na prvej pozícii rovnako Rádio Expres s podielom 20,7 percenta, nasleduje Rádio Slovensko s 18,3 percenta a Fun rádio s 11,8 percenta. Ďalej Rádio Vlna s deviatimi percentami, Rádio Európa 2 s 8,6 percentným podielom na trhu. Podiel 6,6 percenta má Rádio Jemné a 5,2 percenta Rádio Regina. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 19,7 percenta z trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri počúval posledný týždeň predstavovala 89,1 percenta, čo je 3.978.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúvalo rádio viac ako 2,5 milióna ľudí (56,6 percenta populácie). Každý občan SR počúval denne rádio v priemere takmer dve hodiny a 15 minút. Každý poslucháč počúval rádio priemerne tri hodiny a 55 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky boli zbierané v termíne od 12. októbra do 13. decembra 2020 a od 4. do 31. januára 2021. Prieskum sa realizoval na vzorke 3188 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.



Copyright © TASR 2021

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS





Viacero poslancov košického mestského zastupiteľstva (MsZ) kritizuje spôsob vydávania nových mestských novín. Na svojom utorkovom (23. 2) zasadnutí preto primátora Jaroslava Polačeka požiadali, aby na rokovanie predložil materiál o tomto zámere. V súvislosti s tým schválili aj rozpočtové opatrenie – viazanie rozpočtových výdavkov na ich vydávanie. Podľa Polačeka je proces transparentný. V najbližších dňoch má byť do schránok obyvateľov distribuované druhé vydanie tohto periodika.
Prvé, tzv. nulté číslo mestských novín s názvom V skratKE, vyšlo v závere januára. Malo 12 strán a štvorstranovú prílohu. Celkové výdavky podľa magistrátu predstavovali zhruba 6600 eur. Ako pre TASR uviedol hovorca mesta Vladimír Fabian, plánovaný mesačný náklad by mal byť 100.000 kusov a noviny by mali vychádzať vždy posledný týždeň v mesiaci. Orientované by mali byť na projekty a zámery mesta a obsahovať by mali praktické informácie súvisiace s pandémiou nového koronavírusu, prípadne iné sezónne informácie. „Väčšiu časť by mali tvoriť publicistické a livestyleové témy,“ spresnil s tým, že ambíciou samosprávy je investovať do každého čísla len nevyhnutnú časť prostriedkov. Počíta s tým, že časť obsahu budú vypĺňať inzerenti, čo pokryje časť nákladov za vydanie.
Viacerí poslanci sa zhodli, že zámer vydávať mestské noviny nie je zlý. Kritizovali však, že o tom vopred neboli informovaní, či nemali možnosť zapojiť sa do rozhodovania, napríklad o zložení redakčnej rady. „Pripájam sa k názoru mnohých ďalších poslancov, že tento zámer nás prekvapil. Väčšinou takéto rozhodnutie v samosprávach prichádza kolektívne, keď sa poslanci so starostom, resp. s primátorom porozprávajú, akým spôsobom a čo chceme zabezpečiť, aká to bude forma, vytvoríme redakčnú radu,“ povedal pre TASR poslanec Jozef Filipko. MsZ schválilo jeho poslanecký návrh uznesenia, ktorý zahŕňal aj viazanie finančných prostriedkov vo výške 38.250 eur. Táto suma podľa Filipka odhadom zodpovedá nákladom na vydávanie tohto periodika. Peniaze majú byť viazané dovtedy, kým primátor na rokovanie MsZ predloží materiál o mestských novinách. „My sme ich primátorovi nezakázali vydávať. Možnosť nás poslancov je niečo korigovať rôznymi rozpočtovými opatreniami. Zrejme po čase, ak bude konsenzus, tie peniaze uvoľníme a bude sa to vydávať. Musí sa nájsť správna forma. To, čo teraz vyšlo, podľa môjho názoru obsahovo nebolo až také veľmi dobré,“ dodal.
Magistrát tvrdí, že veľká časť poslancov o zámere vedela a pred vydaním oslovili poslancov a starostov, ktorí dodali obsah do vyčlenených rubrík. „Všetky veci sú naozaj v tej najtransparentnejšej rovine. Bez nároku na odmenu pre nás pracuje niekoľko odborníkov, ktorým záleží na tom, aby sme s týmito novinami obsadili najvyššie priečky transparentnosti,“ reagoval primátor. Mesto doposiaľ svoje noviny nevydávalo. Podľa jeho slov sa tento zámer spomínal už vo vlaňajšom rozpočte. „Je to aj súčasť môjho volebného sľubu, že dostaneme informácie z magistrátu a z našich ulíc do domácností,“ uviedol s tým, že cieľom je informovať najmä tú časť Košičanov, ktorí nemajú aktívny a neustály prístup k internetu. Pripomenul, že v meste žije takmer 50.000 seniorov.
 

Copyright © TASR 2021