7. 11. 2020

MURDOCHOV OBRAT

 MURDOCHOV OBRAT

Zomrel Michail Žvaneckij

Zomrel Michail Žvaneckij



Legendárny ruský spisovateľ, satirik a stand-up komik Michail Žvaneckij, ktorý zosmiešňoval absurdity sovietskeho, ako aj postsovietskeho každodenného života, zomrel v piatok vo veku 86 rokov. Príčina jeho smrti nebola bezprostredne známa, informujú tlačové agentúry AFP a TASS.
Žvaneckij sa narodil 6. marca 1934 v ukrajinskej Odese, kde vyštudoval za námorného inžiniera a neskôr pracoval v obchodnom prístave. Svoju kariéru náhle zmenil, keď začal písať prvé monológy a poviedky. V 60. rokoch si osvojil žáner stand-up comedy, charakteristický živým a sólovým vystupovaním pred publikom.
Postupne sa vypracoval na jedného z najobľúbenejších satirikov v bývalom Sovietskom zväze a mnohé frázy z jeho vtipov "zľudoveli". Jeho vystúpenia sa nahrávali na audiokazety a mnohí poznali jeho skeče spamäti. Žvaneckij počas svojich one-man show prednášal monológy osobitým štýlom a s prázdnym pohľadom.
Humor zohrával v ZSSR významnú úlohu, umožňujúc umelcom obchádzať politickú cenzúru a radovým občanom ľahšie znášať svoj hnev a frustráciu. Žvaneckij bol taký populárny, že mu úrady dovolili robiť si posmech z reality sovietskeho života vrátane byrokracie či nedostatku potravín bez toho, aby mu hrozilo zatknutie.
Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril jeho rodine "hlbokú sústrasť", uviedol Kremeľ. "Jeho príbehy, aforizmy i ostré slová sa stali symbolom jednej epochy," uviedol Putin vo vyhlásení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj - sám bývalý komik - tiež vyjadril sústrasť a vyhlásil, že je veľkým fanúšikom zosnulého satirika.

Copyright © TASR 2020

 MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Spoločnosť Twitter v piatok oznámila, že sa rozhodla natrvalo zrušiť účet bývalého poradcu Bieleho domu Stevea Bannona, ktorý po utorkových prezidentských voľbách na tejto sociálnej sieti vyzýval na stredovekú popravu federálnych činiteľov. Informovala o tom agentúra AFP.
Spoločnosť uviedla, že Bannonov účet @WarRoomPandemic bol "natrvalo pozastavený pre porušenie pravidiel Twitteru", a to konkrétne ich politiky týkajúcej sa "glorifikácie násilia".
Predtým, ako Twitter účet zablokoval, bol na ňom aj príspevok, v ktorom Bannon vyzýval na odrezanie hláv riaditeľovi Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopherovi Wrayovi a tiež hlavnému odborníkovi Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthonymu Faucimu.
Bannon tvítoval, že by obom "nabodol hlavy na kopije" a vystavil v Bielom dome ako "varovanie federálnym byrokratom". Okrem Twitteru zverejnil video s takýmto odkazom aj na svojom účte na platforme YouTube, ktorá ho taktiež odstránila.
"Toto video sme odstránili pre porušenie našich pravidiel proti podnecovaniu násilia. V presadzovaní našej politiky bude v povolenom období naďalej ostražití," uviedol vo vyhlásení Alex Joseph, hovorca platformy YouTube, ktorú vlastní spoločnosť Google. Platforma však Bannonov účet nezablokovala, ako uviedla vyznáva totiž v tomto smere pravidlo troch napomenutí. Konto je tak stále aktívne, iba naň Bannon nemôže týždeň pridávať nijaké nové videá.
Bannona, ktorý je považovaný za jedného zo strojcov úspechu Donalda Trumpa v prezidentských voľbách z roku 2016, prepustili v auguste 2017 z funkcie hlavného stratéga Bieleho domu. Stalo sa tak pre časté spory, do ktorých sa dostával s prezidentom Donaldom Trumpom i predstaviteľmi jeho administratívy.
Samotný Trump kritizoval Fauciho aj Wraya, ktorí sa verejne vyslovili proti jeho vyjadreniam o pandémii či zasahovaniu do amerických volieb zo strany zahraničia, pripomína DPA. Trump dokonca naznačil, že v prípade svojho znovuzvolenia do prezidentského úradu možno Fauciho odvolá.

             



Americký herec Johnny Depp sa odvolá proti pondelňajšiemu verdiktu londýnskeho súdu, ktorý rozhodol o tom, že britský bulvárny denník The Sun sa nedopustil urážky na cti, keď o hercovi písal ako o páchateľovi domáceho násilia. Herec to oznámil v piatok na svojom profile na sociálnej sieti Instagram, píše agentúra AFP.
"Neuveriteľný rozsudok súdu v Británii nezmení môj zápas o to, aby vyšla najavo pravda a potvrdzujem, že sa plánujem odvolať," napísal herec. Zároveň doplnil, že je odhodlaný dokázať, že obvinenia voči nemu sú nepravdivé a nedovolí, aby jeho život a kariéra boli definované len týmto jedným prípadom.
V príspevku tiež potvrdil, že odstúpil od natáčania pripravovaného filmu na námet autorky knižnej série Harry Potter J.K.Rowlingovej po tom, čo ho o to požiadalo filmové štúdio Warner Bros. Nešpecifikoval však, či tento krok súvisí so spomínaným súdnym procesom. Ukončenie spolupráce potvrdila aj samotná filmová spoločnosť.
Sudca Vrchného súdu v Londýne Andrew Nicol v pondelok rozhodol, že sporný článok, podľa ktorého Depp bil svoju vtedajšiu manželku Amber Heardovú, bol vo svojej podstate pravdivý.
"Obete domáceho násilia nesmú byť nikdy umlčiavané, ďakujeme sudcovi za jeho starostlivé zváženie (prípadu) a ďakujeme Amber Heardovej za jej odvahu svedčiť na súde," uviedol denník The Sun.
Deppovi právnici však uviedli, že súd sa rozhodol ignorovať "kopu protidôkazov", ktoré vyvracali Heardovej tvrdenia. Hercova právnička Jenny Afiaová uviedla, že by bolo "absurdné", keby sa Depp proti rozhodnutiu súdu neodvolal.


Copyright © TASR 2020




Kluby najvyššej českej hokejovej súťaže sa síce v stredu dohodli na pokračovaní súťaže po takmer mesačnej prestávke zavinenej zlou situáciou v krajine s pandémiou koronavírusu, v hokejovom hnutí v Česku však v stredu rozvíril hladinu brankár Dominik Hrachovina. Dvadsaťšesťročný gólman fínskej Tappary Tampere totiž na reprezentačnej akcii v rozhovore s novinármi označil situáciu okolo koronavírusu len ako vymyslené divadlo médií. Podľa správy na webe iDnes.cz bol brankár od prvého okamihu arogantný a používal aj vulgárny slovník. Po istom čase sa vedenie národného tímu od slov Hrachovinu dištancovalo a za celý výber sa ospravedlnilo.
Po pársekundovej pauze bez otázky brankár povedal: "Pokojne sa nepýtajte, mne je to u pi*e." Následne sa ho novinári pýtali, ako vníma situáciu okolo koronavírus vo Fínsku. Na čo rodák z Brna a odchovanec miestnej Komety odpovedal: "Toto divadlo vymyslené médiami, vami, sa tu rieši každý deň. My o tom vieme, ale vo Fínsku je situácia normálna, ľudia sa chovajú normálne. Našťastie, že nie sme v Českej republike a nemusíme riešiť také veci, čo sa tam dejú."
Tieto slová sa mediálnym priestorom v Česku rozleteli mimoriadne rýchlo, situáciu tak muselo hasiť vedenie reprezentácie. Mimoriadne kontroverzné názory totiž prišli v čase, keď v Česku denne pribúda päťciferný počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 a denne koronavírusu podľahne trojciferný počet pacientov.
"Rešpektujeme právo každého človeka na slobodu prejavu, v tomto prípade však s jeho výrokmi zásadne nesúhlasíme a naše názory sú diametrálne odlišné. Uvedomujeme si riziká a vážnosť situácie ohľadne pandémie, rovnako tak rešpektujeme a podporujeme kroky, ktoré majú šíreniu nákazy zabrániť," uviedlo vedenie českej hokejovej reprezentácie v tlačovej správe, priniesol ju web iDnes.cz.
Za celý národný tím sa ospravedlňoval tréner Filip Pešán. "S názorom Dominika Hrachovinu jednoznačne nesúhlasíme. Hokejová reprezentácia aj mnoho klubov realizovali mnoho aktivít na pomoc v boji s koronavírusom, či na podporu tých, ktorí pracujú v prvej línii. Celú záležitosť budeme riešiť interne. Za celý tím sa týmto všetkým ospravedlňujem. Najmä tým, ktorých sa jeho vyjadrenia dotkli," poznamenal Pešán.
Neskôr prišla od brankára protireakcia. "Mám svoje názory. Mrzí ma spôsob, akým som sa vyjadril, najmä vo chvíli, keď sa všetci sústredíme na to, aby sme vyhrali turnaj," uviedol Hrachovina.
Čechov od štvrtka do nedele čaká účinkovanie na turnaji Karjala Cup vo fínskych Helsinkách.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

6. 11. 2020

Zomrela Viera Petrusová

Zomrela Viera Petrusová


Zomrela dlhoročná moderátorka Slovenského rozhlasu Viera Petrusová, RTVS si ju pripomenie v rozhlasovom vysielaní. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Andrea Pivarčiová.
"Je mi to veľmi ľúto. Viem, že slová v takejto chvíli nestačia, pretože sa lúčime s úžasnou ženou, dámou a profesionálkou, ktorá písala tie najkrajšie dejiny košického rozhlasu. K pani Petrusovej som aj ja ako jeden z mnohých chodieval ako začínajúci redaktor na hodiny správnej výslovnosti a prejavu," povedal riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala s tým, že jej slová, činy, profesionalitu a čestnosť si v spomienkach už navždy ponesú všetci, ktorí ju poznali.
Rodáčka z Bratislavy strávila svoje rozhlasové začiatky ako hlásateľka v bratislavskom rozhlasovom štúdiu, do ktorého nastúpila v roku 1950. Od roku 1954 pracovala v košickom štúdiu, kde pôsobila až do odchodu do dôchodku, do roku 1990.
RTVS si ju pripomenie reláciou O živej reči, ktorú odvysiela v nedeľu (8. 11.) o 12.00 h v Rádiu Devín. Vznikla na základe rozhovoru, ktorý s Petrusovou v lete tohto roku nahrala Hana Rodová. Rovnako si ju pripomenie v stredu (11. 11.) vo svojom prúdovom vysielaní aj Rádio Regina Východ.

Copyright © TASR 2020

Historicky najlepšia sledovanosť Televízie TA3 aj návštevnosti webu

 Historicky najlepšia sledovanosť 

Televízie TA3 aj návštevnosti webu

 

Televízia TA3 má za sebou mimoriadne úspešný mesiac. V októbri zaznamenala niekoľko rekordov sledovanosti, pričom ide o druhý najúspešnejší mesiac v histórii televízie od začiatku peoplemetrového merania.

Medzi top najsledovanejšie relácie sa v októbri zaradil formát V politike (nedeľa 25. 10.), ktorý si zaplo viac ako 700 tis. divákov starších ako 12 rokov a tlačová beseda Ústredného krízového štábu (štvrtok 22.10., 770 tis. divákov).

Práve vo štvrtok 22.10. dosiahla televízia TA3 vysoký celodenný podiel takmer 10 %, čo je druhý najvyšší výsledok v histórii.

Tretím najlepším dňom z hľadiska sledovanosti bola sobota 31.10. s podielom takmer 9 %. Počas celého dňa TA3 informovala najmä o prvom kole plošného testovania. Vysielanie televízie si zaplo viac ako 1 mil. 600 tis. divákov a v tento deň bola televízia TA3 takmer 7 a pol hodiny jednotkou na trhu.

Jedinečný úspech má aj web TA3.com. Takmer 5 miliónov zobrazení v 44. týždni znamená prvenstvo vo svojej doterajšej histórii. Počet reálnych užívateľov webu TA3 za týždeň dosiahol 1 milión. Celkovo v októbri navštívilo portál www.ta3.com 1,3 mil. užívateľov a mal 12 mil. PV.

Televízia TA3 zrealizovala v mesiaci október niekoľko programových zmien. Upravila dramaturgiu spravodajských blokov - tradičný formát správ sa rozšíril o tematický blok, v ktorom sa rozoberá vždy aktuálne hlavná téma dňa. Divák má k dispozícii nielen základné informácie, ale aj rozsiahlejšiu analýzu, komentár či diskusiu dotknutých strán.

Počas uplynulých dní tvorili tematické bloky takmer väčšinu vysielacieho priestoru. Či už to bolo prvé kolo plošného testovania (31.10.-1.11.), alebo americké prezidentské voľby (3.-4.11.).

Novinkou sú aj dlhšie moderované štúdiá priamo z Národnej rady SR. Redaktorky Lenka Ježová a Hana Kostelníková si počas rokovaní parlamentu pozývajú hostí-poslancov k aktuálnym témam.

Ďalšou programovou novinkou televízie je relácia Za oponou. Tento formát prináša diskusiu a pohľad politológov, komentátorov a marketérov na udalosti posledného týždňa. Reláciu moderuje politická redaktorka a moderátorka TA3 Hana Kostelníková a dramaturgicky sa na nej podieľa odborník na politický marketing Radovan Choleva. Programovú novinku TA3 si môžete pozrieť v premiére každú sobotu o 20:00 hod. alebo v archíve na webe TA3.com.

Televízia TA3 pripravuje do konca roka ešte ďalšie nové publicistické formáty so zameraním na politiku a spoločnosť. Bližšie informácie zverejníme čoskoro.

HOAX: Smrtnosť ochorenia COVID-19 nie je nižšia ako smrtnosť chrípky

HOAX:


Smrtnosť ochorenia COVID-19 nie je nižšia ako smrtnosť chrípky


Tisíce užívateľov sociálnych sietí zdieľali záznam televíznej debaty na stanici CNN Prima News, v ktorej česká komentátorka portálu Echo24.cz Lenka Zlámalová tvrdila, že úmrtnosť pri ochorení COVID-19 je nižšia ako pri chrípke. Ako dôkaz citovala údajnú štúdiu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Zlámalová však neinterpretovala dáta správne a WHO poprela, že by išlo o jej vlastnú súhrnnú štúdiu. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Zlámalová bola jednou z účastníčok televíznej debaty Prima Partie na stanici CNN Prima News 25. októbra 2020. Počas nej uviedla: "Svetová zdravotnícka organizácia aktuálne vydala úplne novú štúdiu, je to dokonca takzvaná metaštúdia, ktorá dáva dokopy dáta asi zo sedemdesiat štúdií z celého sveta, z ktorých sa ukazuje, že nebezpečnosť toho vírusu, smrtnosť toho vírusu, je násobne nižšia ako sa uvádzalo. WHO, čo stále je snáď nejaká autorita, hovorí, že to je 0,23 percenta. Aby mali diváci predstavu, to je na úrovni nie chrípky, ale bežných viróz."
Štúdia, z ktorej citovala, je len jednou z mnohých vedeckých publikácií, ktoré WHO na svojich stránkach periodicky zverejňuje. Nejde o oficiálny dokument WHO, čo potvrdila aj česká kancelária organizácie na facebookovej stránke. "Štúdii Johna P. A. Ioannidisa zameranej na mieru smrtnosti ochorenia COVID-19, ktorá vychádza z dát o séroprevalencii uverejnených v Bulletine WHO, bola venovaná veľká pozornosť. Radi by sme uviedli, že za tvrdenia zverejnené v tejto publikácii sú zodpovední len autori. Jej postoje a závery nereprezentujú postoje WHO," uviedla česká kancelária WHO.
Aj autor štúdie, profesor medicíny na Stanfordskej univerzite John P. A. Ioannidis, hneď v záhlaví uvádza, že štúdia síce prešla tzv. peer review, ale nebola ešte finalizovaná. Podľa neho smrtnosť nemožno brať ako pevnú fyzikálnu konštantu, ktorú možno aplikovať naprieč populáciou. "V rôznych lokalitách sa môže výrazne líšiť v závislosti od štruktúry populácie, kombinácie prípadov infekcie a úmrtí a ďalších lokálnych faktorov. Mnou analyzované štúdie predstavujú 82 rôznych odhadov miery úmrtnosti na infekciu COVID-19, ale nie sú úplne reprezentatívne pre všetky krajiny a lokality po celom svete," uviedol v štúdii.
Aj hodnota smrtnosti ochorenia COVID-19 vo výške 0,23 percenta, ktorú Zlámalová citovala, je medián, teda stredová hodnota v rade čísel, nie priemerná hodnota, čo komentátorka nespomenula. V tomto prípade ide o dôležitú informáciu. Ioannidis do štúdie zahrnul tak vzorky z oblastí, kde bolo málo testovaných a žiadne úmrtia, ako aj čísla z takých miest, ktoré boli epidémiou silno zasiahnuté a kde bola smrtnosť ďaleko vyššia. Použitím mediánu namiesto priemeru sa ale všetkým súborom dát dáva rovnaká váha bez ohľadu na to, koľko bolo kde vykonaných testov.
"Smrtnosť tohto vírusu je násobne nižšia, než sa uvádzalo. Tie pôvodné čísla boli 3,4 percenta. Tie posledné, o ktorých sa hovorilo, boli napríklad medzi jedným a 0,4 percenta," povedala Zlámalová v televíznej relácii. Tu je podľa agentúry AFP možné sa domnievať, že komentátorka nerozlíšila dve rôzne hodnoty: Case Fatality Rate (CFR), t. j. počet úmrtí vydelený počtom pozitívnych testov, a Infection Fatality Rate (IFR), t. j. počet úmrtí vydelený odhadovaným počtom všetkých nakazených.
CFR sa zakladá na potvrdenom počte odhalených prípadov, takže je síce presnejšia, ale tiež vychádza z oveľa menšej vzorky. Podľa WHO bol v ČR k 24. októbru tento ukazovateľ na úrovni 2,22 percenta. Globálne sa CFR pohybuje medzi 3 až 4 percentami.
Naproti tomu je IFR nižšia, pretože toto číslo je založené na pomere mŕtvych k odhadovanému celkovému počtu nakazených, teda aj tých, ktorí ešte neboli testovaní, čo podľa WHO môže byť až desatina populácie. WHO odhaduje, že globálne IFR sa aktuálne môže pohybovať okolo 0,6 percenta. Maria Van Kerkhoveová z WHO to uviedla ako odpoveď na otázku AFP počas tlačovej konferencie z 12. októbra 2020. "Možno to neznie ako príliš, ale je to oveľa viac ako u chrípky," dodala van Kerkhoveová.
S tým, že ochorenie COVID-19 nemá nižšiu smrtnosť ako sezónna chrípka, súhlasia aj odborníci oslovení agentúrou AFP. "Podľa všetkých dostupných ukazovateľov má COVID-19 oveľa vyššiu smrtnosť než sezónna chrípka," povedala napríklad epidemiologička Sibylle Bernardová-Stoecklinová z francúzskej národnej agentúry pre verejné zdravie Santé Publique France.
Na nesprávnosť Zlámalovej výrokov poukázal aj portál Manipulátoři.cz a varovalo pred nimi aj Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR).

Copyright © TASR 2020


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Niekoľko médií v Spojených štátoch vrátane televíznych staníc MSNBC, NBC News, ABC, CBS či spravodajského portálu USA Today zámerne prerušilo prenos z tlačovej konferencie úradujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa vysielanej v noci na piatok, počas ktorej podľa nich šíril niekoľko neopodstatnených konšpiračných teórií a obvinení v súvislosti s údajnou snahou Demokratickej strany o spáchanie volebného podvodu v prospech jej kandidáta Joea Bidena. Informovala o tom televízia Sky News.
"Prezident Trump bez akýchkoľvek dôkazov tvrdil, že voľby boli skorumpované. Prerušili sme tak naše vysielanie a záznam z tlačovej konferencie vymazali zo všetkých našich platforiem. Našou prácou je šíriť pravdivé informácie a nie nepodložené konšpirácie," píše sa v stanovisku šéfredaktorky denníka USA Today Nicole Carollovej zverejnenom na twitterovom účte denníka.
Trump na tlačovej konferencii obvinil z manipulácií taktiež médiá, korporácie, veľké technologické spoločnosti a aj prieskumné agentúry. Poukázal tiež na výrazné rozdiely vo volebných výsledkoch oproti prieskumom napríklad v štátoch Florida, Indiana či Ohio, v ktorých zvíťazil napriek tomu, že prieskumy predpovedali jasné víťazstvo Bidena. "Prieskumy boli falošné s cieľom odradiť republikánskych voličov," poznamenal.
Podľa volebných odhadov televízie CNN Trump zatiaľ získal iba 213 voliteľských hlasov, pričom jeho demokratický vyzývateľ ich má 253. Na víťazstvo vo voľbách je potrebných 270 voliteľských hlasov.

 

Copyright © TASR 2020

Film Petra Bebjaka Správa bude bojovať o Oscara

 Film Petra Bebjaka Správa bude 

 


bojovať o Oscara



Slovenským národným kandidátom na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film je dráma Správa režiséra Petra Bebjaka. O nominácii rozhodla Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA). TASR o tom informoval PR manažér SFTA Radomír Brhlík.
"Mám z toho veľkú radosť a som naozaj poctený, že môžeme náš film o jednom z najväčších hrdinstiev druhej svetovej vojny odprezentovať americkej filmovej akadémii. Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba si takúto poctu zaslúžia," komentoval rozhodnutie akademikov Bebjak.
Tento rok členovia SFTA vyberali spomedzi 16 prihlásených filmov. Medzi snímkami sa stretli aj oceňovaná dráma Služobníci (r. Ivan Ostrochovský), thriller Amnestie (r. Jonáš Karásek), komerčne úspešný film Sviňa (r. Mariana Čengel Solčanská, Rudolf Biermann) či dokument režiséra Pavla Pekarčíka Hluché dni.
Film Správa, nakrútený podľa knihy Alfréda Wetzlera Čo Dante nevidel, stvárňuje príbeh dvoch mladých slovenských židov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, ktorým sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim a spísať podrobnú správu o tom, ako tábor smrti fungoval. Autentickosť príbehu o pekle, ktoré sa tam dialo a o správe, ktorej zverejnenie pomohlo zachrániť životy státisícov ľudí, dokresľuje medzinárodné herecké obsadenie. Hlavnú úlohu stvárnil herec Noel Czuczor. Spolu s ním sa v snímke objavia filmový, televízny a divadelný herec John Hannah a študent herectva Peter Ondrejička. Popri slovenských umelcoch a britskej hviezde vo filme režiséra Bebjaka účinkujú herci z Česka, Poľska aj Nemecka.
Brhlík ďalej upozornil, že situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu si vyžiadala zohľadnenie podmienok súvisiacich s pravidlami a spôsobilosťou filmov, ktoré sa v rámci 93. ročníka môžu uchádzať o cenu AMPAS v kategórii medzinárodný celovečerný film. Uzávierka prihlasovania snímok bola posunutá na neskorší termín, rovnako ako aj termín distribúcie filmov (do 31. 12. 2020): "Iba pre 93. ročník udeľovania cien platí (okrem štandardného premietania filmu v krajine pôvodu a jeho kinodistribúcie minimálne sedem po sebe nasledujúcich dní), že krajinami vybrané filmy, ktoré mali byť podľa pôvodného plánu uvedené do kín, môžu byť ešte predtým dostupné prostredníctvom etablovaných streamovacích služieb alebo služieb VOD v krajine pôvodu. Dané filmy môžu mať distribúciu aj mimo krajiny pôvodu za predpokladu, že sú premietané v komerčných kinách (okrem Spojených štátov a teritórií) s plateným vstupným minimálne sedem po sebe nasledujúcich dní."
Nominácie 93. ročníka udeľovania Oscarov vyhlási AMPAS 15. marca 2021. Ocenenia udelia 25. apríla v hollywoodskom Dolby Theatre v Los Angeles.

Copyright © TASR 2020