30. 4. 2011

Štúrovo pero 2010

Štúrovo pero 2010

Zlaté Štúrovo pero v 16. ročníku celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero 2010 získal časopis Nový Blesk Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave. Ako TASR informovala riaditeľka Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene Milota Torňošová, do súťaže prihlásili stredoškoláci 83 časopisov a vysokoškoláci šesť. S novinárskymi príspevkami súťažilo 48 stredoškolákov. Tí do súťaže zaslali 113 prác. Prihlásených bolo aj 21 vysokoškolákov so 70 príspevkami. Práce hodnotila porota zložená z odborníkov. Boli medzi nimi vysokoškolskí učitelia žurnalistiky aj aktívni žurnalisti a spisovatelia. Na dnešnom vyhodnotení, ktoré sa uskutočnilo popoludní, súťažiacim poradili, ako zvýšiť kvalitu školských časopisov a novinárskych príspevkov. Víťazom súťaže stredoškolských časopisov sa stal Ťahák z Gymnázia Vráble. V kategórii vysokoškolských časopisov prvé miesto porota neudelila, druhé skončili dva časopisy, a to Občas nečas z Univerzity Konštantína Filozofa z Nitry a OKO/Časopis zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Cenu primátora mesta Zvolen získal časopis Špendlík, cenu Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra Zvolen časopis Vzlet a cenu Literárneho fondu Naša SOŠ-ka. Ministerstvo školstva SR udelilo ocenenie pedagógovi, ktorý pomáha pri rozvoji stredoškolských časopisov, tento rok ním je Božena Valková z Gymnázia Vráble. Cenu Slovenského syndikátu novinárov si zaslúžil časopis Verbum Strednej priemyselnej školy Trnava. Najlepší novinársky príspevok v kategórii vysokoškolákov mal Ján Glovičko z Fakulty sociálnych a ekonomických vied, Ústavu európskych štúdií a medzinárodných vzťahov Univerzity Komenského v Bratislave za súbor textov investigatívneho charakteru o podozrivom prijímaní študentov na Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, ktoré boli publikované v denníku Sme. V novinárskych príspevkoch stredoškolákov boli udelené dve prvé miesta, a to pre Soňu Klimčokovú z Gymnázia Janka Jesenského z Bánoviec nad Bebravou a Luciu Vittekovú zo Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave. Súťaž sa od roku 2000 stala vďaka finančnej, odbornej a organizačnej pomoci partnerov z oblasti médií najprestížnejším podujatím svojho druhu na Slovensku. Nádejní žurnalisti dostávajú hodnotné ceny a zaujímavé sú tiež finančné odmeny. Za 15 ročníkov konania súťaže sa vo Zvolene vystriedalo približne 1500 súťažiacich študentov a hodnotila sa tvorba viac ako 1000 časopisov.

Copyright © TASR 2011

TA 3 NEWS

TA 3 NEWS
Televízia TA3 upravila v nedeľu 1. mája svoju programovú štruktúru, kedy sa uskutoční blahorečenie Jána Pavla II. Divákom poskytne už od 9:00 živé vstupy spred Arcibiskupského paláca v Krakove, kde sa bude konať veľká sprievodná slávnosť. Živé vstupy priamo z miesta diania prinesie Jozef Slivenský. Divákom sprostredkuje tiež rozhovory obyvateľov a pamätníkov z rodnej obce Jána Pavla II. v Poľsku. Od 10:00 TA3 odvysiela priamy prenos z Vatikánu zo slávnostnej omše, počas ktorej bude pápež Benedikt XVI. blahorečiť Jána Pavla II. Priamy prenos bude v štúdiu TA3 komentovať katolícky kňaz Jozef Haľko. Vysielanie obohatia aj živé telefonáty priamo z Vatikánu, atmosféru diania priblíži kňaz Rastislav Havráček. Okrem živých vstupov pripravila spravodajská televízia počas celého dňa tematické reportáže, profilové materiály o živote a odkaze Jána Pavla II. TA3 zmapuje tiež cestu slovenských pútnikov do Ríma, kde sa zúčastnia na blahorečení.

Art Film Fest News

Art Film Fest News
Na 19. ročníku Art Film Festu (AFF), ktorý sa koná v dňoch 17. až 25. júna, si osobne prevezme ocenenie Hercova misia/Actor's Mission Zdeněk Svěrák. Jeden z najpopulárnejších českých hercov a najtalentovanejších scenáristov, otec legendárneho českého "hrdinu" Járu Cimrmana zároveň vlastnoručne pripevní mosadznú tabuľku so svojím menom vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach. "Pán Svěrák, i keď sa mu trochu krivdí, pretože ľudia ho vnímajú skôr iba v súvislosti s Járom Cimrmanom, je veľký herec. Treba si pozrieť prvé Menzlove filmy, Skřivánkov na niti, kde vlastne začínal, to už sú roky, takže to nie sú len cimrmanovské postavy," komentoval pre TASR tvorbu umelca, ktorý ovplyvnil myslenie, životný štýl a hodnoty svojej generácie, viceprezident AFF a riaditeľ Hercovej misie Peter Hledík. Ako ďalej uviedol, na AFF diváci pravdepodobne uvidia práve menej známe filmy s tohtoročným držiteľom Hercovej misie. "S najväčšou pravdepodobnosťou sa vrátime aj k Skřivánkom na niti, všetky notoricky známe filmy diváci poznajú a podaktorí vedia niektoré vety už aj naspamäť," priznal Hledík s tým, že jeden z filmov, ktorými sa Svěrák pripomenie divákom na festivale, si vyberie umelec sám. "Práve ten, ktorý si vyberie on, ešte nie je definitívny, aj on bude rozmýšľať," dodal riaditeľ Hercovej misie. Zdeněk Svěrák (1936) bol pôvodne učiteľom českého jazyka, pôsobil aj ako rozhlasový redaktor. K dramatickému umeniu sa dostal ako spoluzakladateľ dnes už kultového Divadla Járy Cimrmana (DJC). V roku 1967 spolu s Ladislavom Smoljakom vymysleli najväčšieho neexistujúceho českého hrdinu, ktorý už vyše 40 rokov vypredáva DJC. Od začiatku 70. rokov Svěrák sám a aj so Smoljakom písal námety a scenáre k snímkam ako Jára Cimrman ležíci, spíci, Vrchní prchni, Báječní muži s klikou. Spolu s Jiřím Menzlom získal za film Vesničko má, středisková prvú nomináciu na Oscara pre Česko po takmer dvoch desaťročiach. Najväčšie ocenenia mu však priniesli až filmy "svěrákovského tandemu" - otca Zdeňka a syna Jana. Pre celovečerný debut svojho syna napísal Svěrák scenár k filmu Obecná škola, ktorý bol v roku 1991 nominovaný na Oscara v kategórii najlepší zahraničný film. Oscara napokon získali za snímku Kolja v roku 1997. Úspešný film dostal aj Zlatý glóbus. Výsledkom spolupráce so synom sú aj oceňované snímky Tmavomodrý svět a Vratné láhve.
Copyright © TASR 2011

Sobotný pokus a NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

Sobotný pokus a
NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA
Hosťami diskusnej relácie V politike, ktorú televízia TA3 odvysiela v premiére v sobotu 30. apríla 2011 o 12.30 a v repríze v nedeľu 1. mája o 21.00 budú Igor Matovič a Rafael Rafaj. TA3 bude od 10.00 vysielať priamy prenos z Vatikánu zo slávnostnej omše, počas ktorej bude pápež Benedikt XVI. blahorečiť Jána Pavla II. Z toho dôvodu TA3 neodvysiela nedeľňajšiu reprízu V politike o 11.00. Hlavnou témou relácie V politike, ktorú moderuje Ľuba Oravová, bude voľba generálneho prokurátora, postavenie premiérky a kauza Daňového riaditeľstva. Moderátorka s Igorom Matovičom, poslancom NR SR (nezávislý ) a Rafaelom Rafajom, predsedom poslaneckého klubu SNS bude v sobotu diskutovať aj o témach týkajúcich budúcnosti SNS a Obyčajných ľudí a koalície. Poslanci budú generálneho prokurátora voliť opäť tajne. Ústavný súd totiž rozhodol, že v decembri boli porušené práva Dobroslava Trnku. Premiérka opäť hrozí: ak bude Trnka zvolený, podám demisiu. Ako sa tento príbeh skončí? Aj o tom budú diskutovať hostia relácie O 5 minút 12, ktorú STV odvysiela v nedeľu 1. mája 2011 v netradičnom čase od 12.30 h na Jednotke. Pozvanie prijal minister vnútra a podpredseda KDH Daniel Lipšic a podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič. Témou bude aj maďarská Ústava, rušenie priestupkovej imunity, či rušenie tzv. Mečiarových amnestií. Béla Bugár otvoril poslancom OKS v klube Mostu-Híd dvere na koaličnú radu. Ale iba vtedy, keď sa nezhodnú so zvyškom koalície. Strana im ponúka dohodu o budúcej spolupráci. Aká je ich odpoveď? Moderátor Radovan Slobodník „MEDZI 4 OČAMI“ vyspovedá predsedu OKS a poslanca NR SR Petra Zajaca. Hosťami Zlatice Puškárovej v relácii Na telo, ktorú televízia Markíza odvysiela v nedeľu 1. mája 2011 o 13:00 bude minister zahraničných vecí a predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Témami budú budúcnosť eurovalu, voľba generálneho prokurátora. kauza prenájmu budovy pre daňové úrady v Košiciach a slovensko-maďarské vzťahy .

29. 4. 2011

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Zdá sa, že ešte stále niekto nepochopil, že v Maďarsku musí byť poriadok a bezpečnosť. Táto krajina nie je tou, ktorá bola v uplynulých ôsmich rokoch, kedy bolo možné urobiť čokoľvek bez následkov. V prípade potreby sprísnime právne normy." Péter Szijjártó, hovorca predsedu maďarskej vlády

"Pozrite sa, ako v Čechách, kde bola politická strana Veci verejné dva mesiace rozoberaná, ako firmy pána námestníka ministra dopravy podľa médií tunelovali zákazky. A teraz našli kľúč na riešenie týchto Vecí verejných spájaných s korupciou tak, že ich predsedu stiahli z funkcie ministra vnútra a urobili z neho podpredsedu vlády na boj proti korupcii. Myslím si, že takéto počiny sú možné aj na Slovensku bez nejakých väčších problémov. Tu sa hoci aj snehuliaci budú brať s ohnivými mužmi a bude to všetko normálne. Samozrejme, že za každú cenu chcú prežiť. Štyri roky boli mimo korýtka, takže sa ho nechcú pustiť ani zaboha. Môže nastať aj táto situácia, ale podmienky vo všeobecnosti budú tak vyhrotené, že v jeseni sa určite niečo udeje. Napriek tomu príznaky našej upadajúcej spoločnosti určite vyvrcholia v priebehu letných mesiacov, ako som to avizoval. Samozrejme, rozsypať sa to môže aj dnes.“ Ján Slota

„Je to presne tak ako prvýkrát. O žiadnej materskej dovolenke neuvažujem. Samozrejme, všetko sa bude odvíjať od zdravotného stavu bábätka a aj môjho zdravotného stavu. Ale ak bude všetko v poriadku, nevidím dôvod, prečo by som mala ostávať na materskej. Pravdupovediac, ani sme sa o tomto s mojím zamestnávateľom nebavili, žiadne časové údaje, či to bude šestonedelie, alebo podobne. Moja práca nie je pre mňa stresujúca, práve naopak. Mám super kolegov, výbornú atmosféru, takže o to je to pre mňa ľahšie.“ Aneta Parišková

„ Maďarsku sa podarilo vytvoriť dôveryhodnú, národnú a európsku ústavu. Časti maďarského národa odtrhnuté štátnymi hranicami zvlášť oceňujú skutočnosť, že Maďarsko sa v ústave zaviazalo k zodpovednosti za Maďarov žijúcich za hranicami."

László Tökés,podpredseda Európskeho parlamentu a predseda Sedmohradskej maďarskej národnej rady.

„ Každý maďarský občan čoskoro dostane novú maďarskú ústavu, aby sa s ňou mohol oboznámiť a aby mohol byť na ňu aj hrdý. „ János Lázár. predseda frakcie vládneho Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz

Ekonomický zázrak. Ale len do konca roku

Ekonomický zázrak.
Ale len do konca roku

28. 4. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Britský herec Hugh Laurie, ktorý sa životnej úlohy dočkal v americkom televíznom seriáli Dr. House, známom aj zo slovenských obrazoviek, zažije dnes v severonemeckom Hamburgu koncertný debut. Rodák z anglického Oxfordu predstaví svoj prvý hudobný album v jednej z menších kaviarní zábavnej štvrte Reeperbahn prístavného mesta. Kolekcia 15 nahrávok s názvom Let Them Talk, ktorá je poctou neworleanskému bluesu, by sa už v blízkej budúcnosti mala objaviť v celej Európe na trhu s nosičmi zvukových záznamov. Opakovane oceneného umelca zažijú v novej úlohe nielen dnes diváci v Hamburgu, ale v nasledujúcich dňoch aj fajnšmekri v Berlíne, Paríži, Londýne a diváci na renomovanom jazzovom festivale v Cheltenhame v jeho rodnej krajine. Speváčka, herečka a porotkyňa americkej verzie Superstar - American Idol, Jennifer Lopezová, vytvorí s tvorcom tejto televíznej súťaže Simonom Fullerom novú televíznu šou, a mimo nezostane ani jej manžel Marc Anthony. Trio dnes oznámilo, že ich nový program sa bude volať Q'Viva!. Hviezdny pár v ňom bude cestovať po 21 krajinách, aby našiel najlepších interpretov latinskoamerickej hudby, tanca a ďalších umení s cieľom vytvoriť živú veľkolepú šou. Sponzorom programu Q'Viva! je BlackBerry, informovali tvorcovia v dnešnom vyhlásení s tým, že sponzorov určite bude viac. Zatiaľ nie je jasné, kedy by sa nový program mal vysielať. Lopezová sa stala porotkyňou súťaže American Idol tento rok. Na stredajšie rozhodnutie bieloruského ministerstva informácií o ukončení vydávania dvoch najväčších nezávislých periodík krajiny dnes kriticky reagovala predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu (OBSE) pre slobodu médií Dunja Mijatovičová. Ako vyplýva z textu jej vyhlásenia, zverejneného vo Viedni, ide o prejav "pokračujúceho potláčania nezávislých médií a novinárov po decembrových voľbách v Bielorusku", ktoré má negatívne dopady na ich slobodu. To je v členskej krajine OBSE "neprijateľné", konštatuje sa v texte, ktorý avizuje ďalší monitoring mediálnej situácie v Bielorusku. V zmysle predmetného rozhodnutie bieloruského rezortu informácií nebudú v budúcnosti vychádzať periodiká Narodnaja volja a Naša niva.
Copyright © TASR 2011

Art Film Fest News

Art Film Fest News
Filmy ocenené na prestížnych svetových festivaloch, majstrovské diela klasickej komédie, novinky domácich tvorcov či snímky z ázijskej filmovej kuchyne ponúkne 19. ročník Art Film Festu (AFF), ktorý sa uskutoční od 17. do 25. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. "Počet filmov vôbec nie je ešte istý ani presný. Program sa bude upravovať do polovice mája. Máme záujem, aby každá sekcia nebola kvantitatívne nafúknutá, ale obsiahnutá len titulmi, ktoré nesú kritérium najvyššej kvality," uviedol na stretnutí s médiami Peter Nágel, riaditeľ AFF, na ktorom sa tradične stretnú snímky z celého sveta v dvoch súťažných sekciách. Medzinárodná súťaž hraných filmov predstaví diela začínajúcich režisérov. O hlavnú trofej festivalu - Modrého anjela, sa budú uchádzať tvorcovia, ktorí sa podpísali pod svoj prvý, druhý alebo tretí film. Druhou súťažnou sekciou je Medzinárodná súťaž krátkych filmov, ktorá ponúkne zmes hraných, dokumentárnych, experimentálnych a animovaných filmov z celého sveta, profesionálnych i študentských. Po prvý raz sa na AFF ocitnú Nebezpečné deti. "Vždy sa snažíme do programu zaradiť tému, ktorá je niečím zaujímavá, provokatívna," komentoval pre TASR tematickú sekciu Nágel s tým, že ponúkne filmy, ktoré nie sú vhodné pre deti. "Nemali by ich vidieť maloleté deti, napriek tomu, že práve deti v takomto veku sú zväčša ich protagonistami. Sú to záležitosti nie veľmi príjemné na pozeranie, ale veci verejne a sociálne známe," dodal Nágel, ktorého doplnil zostavovateľ sekcie Martin Ciel: "Je o malých deťoch, ktoré by ste asi nechceli mať doma. Ponúkne napríklad hrôzostrašný film Deti (The Children) britského režiséra Toma Shanklanda o deťoch, ktoré ste priviedli na svet, ale ony vás z neho odvedú." Novinkou na AFF bude aj profilová prehliadka najnovších a najlepších kanadských filmov z filmársky najrešpektovanejšej časti Kanady, z Quebecu. Ako uviedol Nágel, myšlienka vytvoriť takýto výber z kanadského prostredia vznikla v spolupráci s Quebeckou filmovou nadáciou už pred dvoma rokmi, keď sa jej predstavitelia prišli pozrieť na AFF ako hostia. "Minulý rok sa výber uviesť nepodarilo, tak sme sa na to lepšie pripravili a som rád, že to vyšlo. Naozaj to bude absolútna špička kanadských filmov posledného obdobia, ktoré pre mnohých divákov budú objavom," dodal riaditeľ AFF. V sekcii Focus: Quebec Screen diváci uvidia napríklad snímku Curling režiséra Denisa Côtého, ktorá nie je dokumentom o športe s rovnakým názvom, ale drsnou rodinnou drámou ocenenou na minuloročnom filmovom festivale v Locarne.

Copyright © TASR 2011

Tlačová rada news

Tlačová rada news

V stredu 27. apríla 2011 sa stretla Tlačová rada Slovenskej republiky (TR SR) na svojom 54. zasadnutí, a to po dlhšom období znovu v plnej sile. Menovací dekrét si prevzal posledný siedmy člen, takže TR SR v súčasnosti pracuje v tomto zložení: Zuzana Ďurišová (predsedníčka), Amantius Akimjak, Peter Kerecman, Ľubica Suballyová, Marcela Košťálová, Zuzana Wienk a Július Lörincz. Tlačová rada SR sa aj na tomto zasadnutí venovala predovšetkým podnetom o porušení Kódexu novinárskej etiky. Vrátila sa ešte k jednej minuloročnej sťažnosti, pretože doteraz nemala k dispozícii všetky potrebné podklady. JUDr. Beáta Haverlová z Bratislavy sa v nej sťažuje na Spoločnosť 7 Plus, na porušenie zásad novinárskej etiky uverejnením článkov v denníku Plus jeden deň dňa 23. 9. 2010 pod názvom „Beáta Haverlová: Pani sudkyňa?“ a v týždenníku Plus 7 dní, č. 38/2010, pod názvom „Pani sudkyňa?“. Sťažovateľka žiada od Rady podporu a ochranu svojich práv, a to v záujme dodržiavania etických zásad novinárskej práce, aj v záujme ochrany svojej osoby pred neustálym uverejňovaním nepravdivých údajov. Vydavateľ sa zasa vyjadril, že podľa ich názoru nedošlo k porušeniu novinárskej etiky. Tlačová rada po vyčerpávajúcej diskusii podnet uzavrela konštatovaním, že uverejnením predmetných článkov nebol porušený Kódex novinárskej etiky. Potom sa Rada venovala prvým dvom tohtoročným podnetom, pri ktorých už postupovala podľa nového Kódexu, prijatého k 1. 1. 2011. V prvom prípade išlo o sťažnosť Dušana Slivku na porušenie zásad novinárskej etiky uverejnením viacerých jeho článkov v portáli Webnoviny tlačovej agentúry SITA. Podľa sťažovateľa si v redakcii jeho príspevky svojvoľne upravovali, čím znižovali ich odbornú, ale aj novinársku úroveň, okrem toho ich podpisovali svojimi menami ako autormi publikovaných materiálov. Šéfredaktor Webnoviny.sk vyvrátil všetky sťažnosti a navrhol, aby Tlačová rada tento podnet zamietla ako neopodstatnený. Rada napokon sťažnosť odmietla, pretože v zmysle platného rokovacieho poriadku môže rozhodovať iba o sťažnostiach, ktoré sa týkajú porušenia novinárskej etiky vo všetkých tituloch periodickej tlače na Slovensku a v ich redakciách alebo vydavateľstvách. Sťažnosť Maria Hudáka z Bardejova sa týkala porušenia zásad novinárskej etiky uverejnením článku pod názvom „Zase ten istý vodca vzbury v meste“ v regionálnom týždenníku Bardejovské novosti zo dňa 22. 3. 2011, č. 12, str. 4. Sťažovateľ uviedol, že k uverejneniu došlo napriek jeho vyslovenému nesúhlasu a žiadosti neuverejňovať v Bardejovských novostiach žiadne jeho texty, nielen zmienený súkromný e-mail, ktorý napriek tomu uverejnili v celom rozsahu. Šéfredaktor sa k sťažnosti vyjadril na výzvu Tlačovej rady, že podľa neho nedošlo k porušeniu súkromných práv občana. Tlačová rada SR prijala rozhodnutie, že došlo k porušeniu Etického kódexu novinára v čl. II, bod 1 a 2: „Pre prácu novinára sú prvoradé hodnoty osobnej slobody, spravodlivosti a sluš-nosti. Vo svojej práci sa snaží o presadenie týchto hodnôt v spoločnosti. Hlavnými zásadami, ktorými sa novinár riadi vo svojej práci, sú nestrannosť, vyváženosť, objektivita, poctivosť, pravdivosť, zodpovednosť a dôsled-né overovanie faktov.“ K porušeniu došlo aj v čl. IV, bod 1: „Novinár bez súhlasu dotknutej osoby nesmie písať, hovoriť o skutočnosti a zobrazovať skutočnosť tak, aby zasahoval do súkromného života dotknutej osoby; môže tak urobiť iba v prípade, že verejný záujem si vyžaduje poznať jej súkromie; nesmie znižovať jej dobré meno, česť a dôstojnosť, pokiaľ osoba sama nevyvoláva podozrenie, že postupuje protizákonne alebo vzbudzuje pohoršenie.“ V dôsledku toho Tlačová rada SR vyslovuje v súvislosti s uvedeným konaním týždenníku Bardejovské novosti pokarhanie. Ivica Ondrejičková, tajomníčka TR SR

GOOSE NEWS

GOOSE NEWS
Na pažitiach v okolí Záhorskej Bystrice sa povráva, že v máji odíde Radka Doehring a má ju nahradiť niekto z Bulharska. Holt, Dracula je Dracula.

27. 4. 2011

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Nový internetový projekt - "strážny pes" na slovenských novinárov, pod názvom Mediawatch, spustili tento týždeň. Blog, ktorý funguje v rámci portálu Mediálne.sk, bude hľadať faktické chyby v článkoch a reportážach, ale aj logické nedostatky v argumentáciách. Posvieti si aj na neetické novinárske postupy. "Hlavná pozornosť blogu bude venovaná mienkotvorným denníkom, spravodajským reláciám veľkých televízií a niektorým týždenníkom," informoval ďalej TASR šéfredaktor Mediálne.sk Tomáš Czwitkovics. Projekt podľa neho ideovo nadväzvuje na činnosť blogu Slovak Press Watch, ktorého činnosť bola ukončená na prelome rokov. Autorom nového blogu Mediawatch je Matej Hruška, spoluzakladateľ stránky Demagog.sk. V minulosti písal pre Mediálne.sk, FWD.sk, server EUobserver v Bruseli, naposledy bol editor pre ekonomiku servera Sme.sk. Končí štúdium politológie na Masarykovej univerzite v Brne. "Príspevky na Mediawatch budú vychádzať najmenej dvakrát do týždňa a na blogu bude vychádzať aj seriál článkov Politické debaty pod lupou, ktorý je zameraný na výstupy politikov a novinárov vo víkendových politických diskusiách," dodal Czwitkovics. Projekt budú financovať príspevky od sponzorov. Blog je prístupný na stránke www.mediawatch.sk alebo v rámci sekcie blogov na Mediálne.sk. Súťaž Miestne noviny 2011 majú uzávierku 30. apríla. V 3. ročníku celoslovenskej súťaže obecných, mestských, regionálnych a kultúrno-informačných novín a časopisov Miestne noviny 2011 sa súťaží v kategóriách noviny, časopis obce do 1000 obyvateľov, noviny, časopis obce nad 1000 obyvateľov, noviny, časopis mesta a mestskej časti, regionálne noviny, časopis a kultúrno-informačné noviny, časopis. Cieľom súťaže je podnietiť žurnalisticky profesionálnejšiu, tematicky bohatšiu a žánrovo kultivovanejšiu tvorbu regionálnych, mestských, miestnych a kultúrno-informačných novín a časopisov na Slovensku v záujme informovania o živote samosprávy. Rovnako aj hlbšieho poznania, zaznamenávania a zverejňovania slovenskej regionálnej a miestnej histórie, kultúry, voľnočasových záujmových a športových aktivít obyvateľstva, ako tiež spoločenských a kultúrnych tradícií našich obcí, miest, krajov či regiónov. Vyhlasovateľmi súťaže sú Národná osveta s garanciou Národného osvetového centra, Slovenský syndikát novinárov – Klub regionálnej a podnikovej tlače, Katedra žurnalistiky FiF UK v Bratislave, Združenie miest a obcí Slovenska, Obecné noviny, Literárny fond – Sekcia žurnalistiky a novinárskej fotografie – v spolupráci s Fakultou masmédií Paneurópskej univerzity. Prihlášku so súťažnými materiálmi treba zaslať s označením "MIESTNE NOVINY 2011" na adresu Národná osveta, mesačník pre rozvoj miestnej kultúry a záujmovej tvorivosti, Námestie SNP 12, 812 34 Bratislava 1. Informácie poskytol Štefan Cifra, predseda organizačného výboru súťaže Miestne noviny 2011.

Copyright © TASR 2011

TO JE TV !

TO JE TV !

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS
1. Tisíc a jedna noc – Markíza ; 2.Česko Slovenská SuperStar– Markíza ; 3. Modré z neba – Markíza ; 4. TELEVÍZNE NOVINY – Markíza ; 5. Športové noviny – Markíza ;6. Ordinácia v ružovej záhrade V – Markíza ; 7. Nočné Televízne noviny – Markíza ; 8. Počasie – Markíza ; 9.. ŠPORT- TV JOJ ; 10. Alvin a Chipmunkovia – Markíza ; 11. NAJLEPŠIE POČASIE- TV JOJ ; 12. NOVINY TV JOJ- TV JOJ ; 13. Hľadá sa MILIONÁR- TV JOJ ; 14. KRIMI NOVINY- TV JOJ ; 15. Panelák- TV JOJ.

26. 4. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Rapper RZA zo slávnej hip-hopovej formácie Wu-Tang Clan si zahrá v americkom seriáli Californication (2007). V piatej sérii populárneho seriálu sa nepredstaví iba v jednej, ale hneď vo viacerých epizódach. Podľa informácií TVLine dostala jeho postava meno Apocalypse. Bude to nebezpečný hip-hopový mogul, pre ktorého bude hlavná postava seriálu Hank Moody (v podaní herca Davida Duchovného) pripravovať film. RZA, občianskym menom Robert Fitzgerald Diggs, sa v minulosti predstavil vo filmoch ako Americký gangster (2007), Deadline (2010) alebo Tri dni k slobode (2010). V piatej sérii Californication (2007) si okrem Davida Duchovného zahrajú opäť aj Madeleine Martin (predstaviteľka Hankovej dcéry Beccy) a Natascha McElhone (predstaviteľka Karen van der Beek - Hankovej životnej lásky a zároveň matka Beccy). Hlavný tvorca seriálu Tom Kapinos avizuje, že piata séria bude v porovnaní s tými predchádzajúcimi iná, detaily ale neprezradil. Informáciu zverejnila webová stránka aceshowbiz.com. © 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. Juhoafrický fotoreportér rakúskeho pôvodu Anton Hammerl, ktorý bol nezvestný v Líbyi, je podľa všetkého v tamojšom väzení. Rakúska, ako aj juhoafrická diplomacia však získali informácie, podľa ktorých sa má v rámci možností dobre a mohol by čoskoro byť prepustený na slobodu. Vo Viedni o tom hovoril v pondelok hovorca tamojšieho rezortu zahraničných vecí Peter Launsky-Tieffenthal, ktorý však nechcel špekulovať o možnom termíne žurnalistovho prepustenia na slobodu. Hammerlov prípad súvisí so zadržaním ďalších troch zahraničných novinárov, Američanky Clare Morgany Gillisovej, jej krajana Jamesa Foleyho a španielskeho fotoreportéra Manuela Brava, ktorých stúpenci líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího zadržali v okolí mesta Briga 5. apríla. Všetci sú väznení v Tripolise a pravdepodobne podozrievaní z ilegálneho vstupu na územie Líbye. Anton Hammerl je potomkom rakúskych vysťahovalcov. V Rakúsku však nikdy nežil. Rodák z Juhoafrickej republiky pracuje pre viacero britských médií. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí upozornil na jeho zadržanie novinárov brat.

Copyright © TASR 2011

Na Juraja lastovičiek návrat do rodného kraja

Na Juraja lastovičiek návrat do rodného kraja

Slovenská televízia rezignovala na údaje z PMT a bola vyradená zo samostatného panelu a zaradená medzi ostatné televízie.
Markíza horšie, TV DOMA tiež zle.
JOJ horšie, JOJ PLUS o chĺpok horšie.
TA 3 lepšie.

Markíza - 31,05 %
TV DOMA - 3,21 %
TV JOJ – 18,18 %
JOJ PLUS- 3,54 %
TA 3 - 1,75 %

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK
Občan tejto republiky už trinásť rokov počúva o verejnoprávnej televízii a rozhlase, doteraz však z parlamentu nevyšiel zákon o verejnoprávnych organizáciách. To umožňovalo postupnú destabilizáciu STV.
Pán poslanec Galbavý asi pozabudol, že zákony schvaľujú poslanci práve tak isto, ako volia ústredných riaditeľov verejnoprávnych médií a ich kontrolné orgány Rady STV a SRo. Je na škodu veci, že v mnohých prípadoch sa pri hlasovaní riadia len svojou politickou príslušnosťou. Myslím si, že bez akejkoľvek odbornej prípravy a podkladov prepustiť viac ako polovicu zamestnancov a od daňovníkov si na to vypýtať ďalších 250 miliónov korún, zredukovať výrobu o 70 percent a pritom si vyžiadať od koncesionára ďalších 25 korún, na to stačí sebavedomie a politická podpora. STV zúfalo potrebuje systémové opatrenia, tých sa do pána Rybníčka zatiaľ nedočkali. STV i SRo pôsobia v budovách, ktoré im nepatria. Zákonodarci doteraz nenanašli spôsob, ako vyriešiť tento problém. A tak obe spravujú chátrajúce kolosy. Rozhlasu z koncesionárského poplatku dve tretiny "zhltne" súkromný podnikateľ Deutsche Telekom, ďalšiu časť si vezme Slovenská pošta. A tak SRo zostane necelá šestina z 30 Sk. Tajomstvo riešenia problémov nájsť správneho človeka, ktorý ich vyrieši SRo objavil oveľa skôr, ako sa pán poslanec stal členom výboru parlamentu pre médiá. ZDENKA BAUMANOVÁ, poverená predsedníčka Odborového zväzu médií

25. 4. 2011

Ako vyšibali Bugára

Ako vyšibali Bugára

D. Hushegyiová upozornila, že podla § 5 písm. g) zákona o RTVS by mala STV vysielat národnostné vysielanie 5 – 6 hodín denne, t.j. vysielanie časovo zodpovedajúce zloženiu obyvatelstva SR. M. Kollár vysvetlil, že pri príprave zákona bol výklad tohto ustanovenia taký, že sa to týka štruktúry národnostných menšín, aby kopírovala skutočnosť a nemá sa to týkat podielu vysielania z celkového objemu vysielania. To by bolo podľa neho ekonomicky nerealizovatelné. M. Zemková uviedla, že takýto objem, aký určuje takáto interpretácia, ako predniesla D. Hushegyiová sa nedá dosiahnúť ani v horizonte niekoľkých rokov. Vysvetlila, že bude treba požiadat o výklad predmetného ustanovenia zákona o RTVS.

Zákon o RTVS podľa všetkých, okrem Bugára, spôobí, že dôjde k poklesu výroby a vysielania v maďarskom jazyku. Za tento zákon hlasovali aj MOS- Híd a SNS. Vedeli prečo...?

KONEČNE ZMENA ! K HORŠIEMU

KONEČNE ZMENA !
K HORŠIEMU

24. 4. 2011

Zomrela Marie-France Pisierová

Zomrela Marie-France Pisierová

Francúzska herečka Marie-France Pisierová zomrela doma v Saint-Cyr-sur-Mer na juhu Francúzska vo veku 66 rokov. Jej telo našli dnes ráno bez známok života , informovali miestne úrady bez uvedenia príčiny úmrtia. Správu zverejnili francúzske elektronické médiá. Rodáčka z niekdajšej Indočíny, dnešného Vietnamu, sa s blízkymi vrátila do Francúzska vo veku 12 rokov a už o päť rokov neskôr ju pre film objavil jeden z najslávnejších tvorcov krajiny Francois Truffaut. Jej filmovým debutom sa tak stala Truffautova poviedka Antoine a Colette z filmu Láska v dvadsiatich rokoch, na ktorom sa spolupodieľali aj ďalší slávni filmári, napríklad Marcel Ophüls alebo Andrzej Wajda. O šesť rokov neskôr si Pisierová už ako obsadzovaná herečka zahrala v známej Truffautovej snímke Ukradnuté bozky. Ich ďalším spoločným projektom sa stal film Láska na úteku (1979), v ktorom si herečka nielen zahrala, ale sa podieľala aj na scenári. V tom čase bola už herečka dvojnásobnou laureátkou francúzskeho Oscara. Oboch Césarov získala za kreácie vedľajších postáv v snímkach Bratranec a sesternica (1975) Jeana-Charlesa Tacchellu a Barocco Andrého Techina (1976). Zosnulá, ktorá si vyskúšala aj filmovú réžiu v adaptácii vlastného románu Le Bal du Gouverneur, nakrútila ako herečka okolo sedem desiatok filmov zväčša renomovaných tvorcov vrátane Juliena Duviviera, Luisa Buňuela, Jacqua Rivettea, Henriho Verneuila, Yvesa Boisseta, Gerarda Ouryho alebo Jacqua Demyho. Na pľaci sa stretla s mnohými slávnymi kolegami, hercami a herečkami vrátane Jeana-Paula Belmonda, Victora Lanouxa, Isabelle Adjani, Philippea Noireta, Jeana Rocheforta, Isabelle Huppert, Jeana-Pierra Léauda, ale aj Timothy Daltona, Roda Steigera či Hansa-Christiana Blecha. Copyright © TASR 2011

Keď dvaja robia to isté

Keď dvaja robia to isté Alvin a Chipmunkovia-Markíza, 23.04.2011 :531 tisíc divákov, 11,2 % sledovanosť, 31,6 % share

Doba ľadová 2-TV JOJ,23.04.2011 : 209 tisíc divákov 4,4 % sledovanosť 12,5 % share

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť...

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť...