20. 2. 2016

Berlinale 2016

Berlinale 2016

Taliansko-francúzsky dokument Fuocoammare (Oheň na mori) venovaný problematike utečencov získal dnes prestížneho Zlatého medveďa pre najlepší film, hlavnú cenu 66. ročníka berlínskeho medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Informovala o tom agentúra DPA.
      Snímku talianskeho režiséra Gianfranca Rosiho, ktorá mala na festivale svetovú premiéru, ocenila sedemčlenná odborná porota pod vedením americkej oscarovej herečky Meryl Streepovej.
      Rosiho film sa odohráva na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý sa pre tisíce migrantov stal vstupnou bránou do Európy. V dvoch dejových líniách dokument zachytáva bežný život obyvateľov ostrova a ťažkú situáciu utečencov, ktorí sa na "lodiach smrti" snažia doplaviť na Lampedusu.
      Veľkú cenu poroty získala bosniansko-francúzska dráma Smrt u Sarajevu (Smrť v Sarajeve) bosnianskeho režiséra Danisa Tanoviča.
      Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu udelili Francúzske Mii Hansenovej-Löveovej za film L’avenir (Budúcnosť). Sošky strieborných medveďov za herecké výkony si prevzali Dánka Trine Dyrholmová (film Kollektivet) Tunisan Madžd Mastúra (Hedi).
      Dvakrát bodovala aj ázijská kimenatografia. Strieborného medveďa za výnimočný umelecký výkon dostal Mark Lee Ping-Bing, kameraman čínskeho filmu Crosscurrent. Cenou Afreda Bauera za nové perspektívy v kinematografii odmenili filipínsko-singapurskú drámu Hele sa Hiwagang Hapis.
      Za najlepšieho scenáristu v Berlíne vyhlásili Poliaka Tomasza Wasilewského, ktorý sa podieľal na vzniku poľsko-švédskej drámy Zjednoczone Stany Milosci.
      V kategórii krátkometrážnych filmov ocenili portugalskú snímku Balada de um Batráquio (Zlatý medveď) a britsko-dánsko-holandský koprodukčný film A Man returned (Strieborný medveď).
      Na festivale premietli tentoraz viac ako 400 filmov rôznych žánrov z celého sveta, 18 z nich sa uchádzalo o hlavné trofeje v súťaži celovečerných filmov. Ani slovenská, ani česká kinematografia v tejto súťaži nemala zastúpenie.
      Vlani Zlatého medveďa dostal film Taxi Teherán od iránskeho režiséra Džafara Panahího. 


Copyright © TASR 2016

Audit Bureau of Circulations News

Audit Bureau of Circulations News


Predajnosť celoštátnych denníkov klesala aj v uplynulom roku. Ako jediné v červených číslach neskončili Hospodárske noviny. Vyplýva to z najnovších údajov spoločnosti ABC Slovakia, ktorá realizuje pravidelný audit predajnosti tlače.
I v decembri 2015 bol najpredávanejším celoštátnym denníkom Nový Čas vydavateľstva Ringier Axel Springer Slovakia, ktorého sa predalo denne v priemere 95.283 výtlačkov. Priemerný ročný predaj zaznamenal na úrovni 96.437 výtlačkov, čo predstavuje medziročný pokles o 4,7 percenta. Jeho predaj sa po celý rok udržoval pod hranicou 100.000 výtlačkov.
Druhú priečku v predajnosti po celý rok kontroloval denník Plus 1 deň vydavateľstva News and Media Holding, ktorý mal vlani v decembri predaj 39.791 výtlačkov. Jeho priemerná predajnosť za rok 2015 bola 41.541 kusov. Zaznamenal 9,6-percentný pokles oproti roku 2014.
V poradí tretí denník Sme vlaňajšok ukončil s predajom 31.056 výtlačkov, ktorý je pod jeho minuloročným priemerným predajom 31.702 výtlačkov. Medziročne poklesol spomedzi štvorice auditovaných denníkov najviac – o 20,6 percenta.
Hospodárske noviny vydavateľstva Mafra Slovakia zaznamenali v decembri 2015 predaj 11.881 a za celý vlaňajšok priemerný predaj 12.175 výtlačkov. V priemere narástli za rok o 2,4 percenta. Okolo mesačnej predajnosti 12.000 Hospodárske noviny oscilujú už druhý rok.
Denník Pravda, ktorý sa nezúčastňuje auditu v spoločnosti ABC Slovakia, na svojej stránke informuje, že jeho priemerný predaj za rok 2015 bol 42.427 výtlačkov. Medziročne tak poklesol o 12 percent, v roku 2014 mal priemerný predaný náklad 48.212 kusov.

Copyright © TASR 2016

Zomrel Umberto Eco

Zomrel Umberto Eco


Taliansky spisovateľ a filozof Umberto Eco zomrel vo veku 84 rokov. Informuje o tom v noci nadnes britská spravodajská stanica BBC.
Úmrtie svetoznámeho filozofa, ktorý sa preslávil románmi Meno ruže (1980) či Foucaultovo kyvadlo, oznámila rodina. Eco skonal v piatok večer vo svojom dome, uviedli pozostalí bez ďalších podrobností.
Prvý román Umberta Eca Meno ruže dostal v roku 1989 filmové spracovanie, v ktorom si jednu z hlavných postáv zahral škótsky herec Sean Connery. V roku 1988 napísal ďalší medzinárodne úspešný román Foucaultovo kyvadlo. Filozof, estetik a teoretik umenia pokračoval v písaní po celý život. Medzi jeho ďalšie diela patria romány Ostrov včerajšieho dňa (1994), Baudolino (2000), Tajomný plameň kráľovnej Loany (2004), Pražský cintorín (2010) či Nulté číslo (2015).

Copyright © TASR 2016

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...
 

19. 2. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Medzinárodná mimovládna organizácia Výbor na ochranu novinárov (VON) so sídlom v New Yorku vyzvala na prepustenie sýrskeho novinára Rámího Džaráha, ktorého zatkli v Turecku.
Džaráh prostredníctvom internetu vo štvrtok večer pre tlačovú agentúru AP uviedol, že ho zadržali, keď si podával žiadosť o povolenie na pobyt v tureckom meste Gaziantep. Novinár dnes už nebol dostupný. Dôvod jeho zadržania nie je známy.
Džaráh po odchode zo Sýrie spoluzakladal nezávislú skupinu občianskych žurnalistov ANA Press. Táto tlačová agentúra poskytuje videá a správy o sýrskom konflikte zahraničným médiám.
Koordinátorka VON Nina Ogňanovová dnes vyhlásila: "Sýrski novinári ako Džaráh, ktorí prišli do Turecka hľadať bezpečné útočisko, by mali byť chránení, a nie zadržiavaní a prenasledovaní."
Agentúre AP sa zatiaľ nepodarilo skontaktovať s tureckým ministerstvom vnútra.

Copyright © TASR 2016



Americký seriál Vinyl (2016) sa dočká druhej sezóny. Pilotný film projektu uviedla HBO v americkej premiére v nedeľu 14. februára, pričom slovenskí a českí diváci a diváčky ho mohli sledovať už hneď v nasledujúci večer.
V seriáli, ktorého dej sa zameriava na newyorskú hudobnú scénu 70. rokov minulého storočia, kedy sa dostávali do popredia žánre ako punk aj disco, účinkujú napríklad Bobby Cannavale, Olivia Wilde, Ray Romano, Ato Essandoh, Max Casella, P.J. Byrne, J.C. MacKenzie alebo James Jagger. Posledný menovaný herec je synom Jerry Hall a lídra kapely The Rolling Stones Micka Jaggera, ktorý je spolutvorcom a spoluproducentom seriálu. Na jeho tvorbe sa podieľajú aj Rich Cohen, Terence Winter a Martin Scorsese, ktorý sa tiež postaral o réžiu pilotného filmu.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrela Harper Lee

Zomrela Harper Lee

Vo veku 89 rokov skonala americká spisovateľka Harper Lee, ktorá sa preslávila románom Nezabíjajte vtáčika, na Slovensku známym aj pod názvom Ako zabiť vtáčika. Správu jej o úmrtí potvrdil starosta autorkinho rodného mestečka Monroeville v štáte Alabama, kde spisovateľka aj naposledy vydýchla.
Nelle Harper Lee sa narodila 28. apríla 1926 v spomínanom Monroeville ako najmladšie zo štyroch detí. Študovala na Huntingdon College a University of Alabama, no štúdium nedokončila. V roku 1949 sa presťahovala do New Yorku, kde pracovala pre aerolínie, pričom písaniu sa venovala iba vo voľnom čase. V roku 1956 si však našla agenta a o štyri roky neskôr vydala spomínaný román Nezabíjajte vtáčika. Z toho sa stal okamžite bestseller a klasické dielo modernej americkej literatúry. V roku 1961 zaň Lee získala Pulitzerovu cenu. Knihu preložili do viac ako 40 jazykov a na celom svete sa z nej predalo viac ako 40 miliónov kópií. Román z pohľadu dievčaťa menom Scout rozpráva príbeh o jej otcovi, právnikovi Atticusovi Finchovi. Kniha venujúca sa témam ako rasizmus, zničenie nevinnosti, spoločenské rozdiely, odvaha, súcit či rodová rovnosť sa v roku 1962 dočkala filmového spracovania, ktoré jeho tvorcom prinieslo dva Oscary. Ďalšiu cenu americkej Akadémie filmových umení a vied získal Gregory Peck za stvárnenie Atticusa Fincha.
Vlani sa dostalo do predaja pokračovanie tohto románu s názvom Postav hliadku, ktoré pritom Lee napísala ešte pred svojím debutom. Autorka v ňom približuje osud už dospelej hrdinky Scout, ktorá sa vracia do rodného mesta Maycomb a snaží sa pochopiť postoj svojho otca Atticusa k spoločnosti, ako aj vlastné pocity voči miestu, kde vyrastala. Nezabíjajte vtáčika a Postav hliadku boli jediné dva romány, ktoré Lee vydala.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Eurovision Song Contest bude mať od aktuálneho ročníka nové pravidlá. Oznámila to Európska vysielacia únia, ktorá je organizátorom známeho podujatia. Príčinou zmien v štatúte súťaže, ktoré sú najväčšie od roku 1975, je snaha o dosiahnutie väčšieho napätia. Víťazi ostatných ročníkov súťaže boli totiž známi ešte skôr, ako všetky zapojené krajiny oznámili výsledky národného hlasovania.
V predošlých rokoch Eurovízie za každú zúčastnenú krajinu hlasovali profesionálna porota a verejnosť. Pridelené body sa skombinovali a výsledky oznámil zástupca danej krajiny. Od aktuálneho ročníka budú zástupcovia krajín oznamovať iba výsledky hlasovania národnej poroty. Body, ktoré jednotliví súťažiaci získali prostredníctvom hlasovania verejnosti z každej zúčastnenej krajiny, sa zatiaľ skombinujú a súčty oznámi na záver moderátor podujatia, pričom súťažiaceho, ktorý získal najviac bodov, ohlási ako posledného. Výsledky hlasovania verejnosti v jednotlivých krajinách organizátori zverejnia neskôr na oficiálnej stránke podujatia. Rovnaký princíp oznamovania výsledkov použijú aj v semifinálových kolách.
"Nový spôsob hlasovania zaručí, že pieseň, ktorá sa najviac páči verejnosti, získa dvanásť bodov bez ohľadu na to, ako hlasovala porota," priblížil výkonný supervízor súťaže Jon Ola Sand. "Táto zmena formátu vnesie novú úroveň napätia do záveru Eurovision Song Contest," povedal zasa výkonný producent aktuálneho ročníka podujatia Martin Österdahl.
Víťazom 60. ročníka sa stal Švéd Mans Zelmerlow, vďaka čomu sa ďalší ročník Eurovision Song Contest uskutoční v Štokholme. Semifinálové kolá sa budú konať 10. a 12. mája 2015, podujatie vyvrcholí 14. mája.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

“Je demokratické, aby v Bratislave šaškovali učitelia, ktorí robia tretinu oproti tomu, čo robia ľudia vo fabrikách? “
Vladimír Soták

"Načo vám je sloboda?"
Mária Janíková, poslankyňa

"Súdy rozhodli, že pán Fajád môže byť vydaný (do USA). Minister spravodlivosti je podľa môjho názoru skutočne aktívnym spolupracovníkom ruských spravodajských služieb, ale nemôžem to nijako preukázať, na to nebývajú písomné dôkazy. Ale keď sa niekto takto správa, tak to tak asi bude."
Miroslav Kalousek

"Nie, nie som ruským agentom, zatiaľ. Ale neviem, možno sa mi ozvú. Mám v tom guľáš, pretože naposledy hovorili, že som asi americký agent, pretože tu presadzujem zákon o štátnom zastupiteľstve, ktoré chce Schapiro. Tak teraz neviem, či som dvojitý agent alebo čo som, mám v tom proste neporiadok."
Robert Pelikán ,minister spravodlivosti ČR

"Pán Kalousek by mal prestať chľastať, aby neplodil takéto nezmysly."
Andrej Babiš



RTVS NEWS

RTVS NEWS

Okrúhle výročia začiatkov vysielania rozhlasu a televízie sa tento rok stali inšpiráciou pre Svetový deň sprievodcov 2016. Informačné centrum Banská Bystrica sa do podujatia zapája každý rok. V rámci 13. ročníka sa účastníci môžu tešiť na odborné aj interaktívne prehliadky, a to v sobotu 20. februára v čase od 14.00 h do 16.00 h.
Prvé rozhlasové vysielanie sa v slovenskom éteri ozvalo pred 90 rokmi v auguste 1926. Televízne štúdio v Bratislave má tento rok 60. výročie, začalo vysielať v novembri 1956.
"Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu je tento rok symbolický aj pre naše mesto. V Banskej Bystrici začal mestský rozhlas vysielať v roku 1936. Máme aj televízne štúdio, ktoré bolo zriadené v roku 1966. Okrem toho, že širokej verejnosti odprezentujeme prácu sprievodcov, oslávime s banskobystrickým štúdiom RTVS okrúhle výročia," hovorí Paula Hrežďovičová, vedúca Informačného centra v Banskej Bystrici.
Pri tejto príležitosti sa záujemcovia stretnú v Štúdiu RTVS Banská Bystrica na ulici Profesora Sáru 1, kde môžu nazrieť do zákulisia. Profesionálni sprievodcovia im priblížia históriu vzniku banskobystrického rozhlasového i televízneho vysielania a tiež pamätné udalosti, v ktorých zohralo štúdio významnú úlohu. Stretnú sa aj s hlasmi a tvárami RTVS, ktoré sa im denne prihovárajú spoza mikrofónov a z obrazovky. Svoju prácu im objasnia aj ľudia zo zákulisia, bez ktorých by obraz ani zvuk nefungovali.

Copyright © TASR 2016

18. 2. 2016

ÚV SR.Čo hovorí denník SME na tieto dotácie?

ÚV SR
Čo hovorí denník SME na tieto dotácie?


Denník SME dnes priniesol článok o tom, že Úrad vlády SR údajne zatajuje zoznam subjektov, ktorým boli pridelené dotácie z rezervy predsedu vlády. Redakcia si ani nepočkala na reakciu, pretože v takom prípade by musela napísať, že pre verejnosť i médiá je každá takáto dotácia verejne dostupná v Centrálnom registri zmlúv, pričom zoznam sa vždy vyhotovuje po zúčtovaní - pravidelne po polroku.
Denník dnes v téme pokračuje spôsobom, že minimálne v dvoch prípadoch malo dôjsť ku konfliktu záujmov. Mimochodom, išlo o podporu detí zo sociálne slabších rodín či publikácie o ľudských právach. Čo je však omnoho zaujímavejšie, denník SME už nebol taký prísny v prípadoch, keď dotácie z úradu vlády čerpalo jeho vydavateľstvo či jemu blízka nadácia, pričom v týchto prípadoch išlo o zjavný konflikt záujmov. V rokoch 2011 - 2012, keď bol generálnym riaditeľom Sekcie národnostných menšín ÚV SR terajší redaktor Új Szó Ján Lajos, bolo vydavateľstvu Petit Press vyplatených 117 000 eur z dotácií úradu vlády - a to priamo z programu Kultúra národnostných menšín, ktorého bol pán J. Lajos gestorom.
V rokoch 2013 - 2016 zasa získala dotácie od úradu vlády aj Nadácia Milana Šimečku, a to v hodnote 84 700 eur, celkovo od štátu až 384 178,45 eur - pričom pán Ladislav Oravec, programový riaditeľ nadácie, je zároveň členom Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.
Bude aj o týchto príkladoch konfliktu záujmov denník SME informovať, alebo mlčať?

TASR informoval tlačový odbor ÚV SR.

RADA RTVS

RADA RTVS

Verejnoprávnej RTVS sa podarilo zvýšiť výber úhrad za služby verejnosti, takzvaných koncesionárskych poplatkov. Za uplynulý rok 2015 zinkasovala od domácností a zamestnávateľov celkom 75,172 milióna eur. Na dnešnom zasadnutí Rady RTVS o tom informovala riaditeľka sekcie ekonomiky Radka Doehring.
Podľa informácií Doehring dosiahla RTVS medziročný nárast o 2,6 milióna eur. Z toho 2 milióny eur predstavujú staré dlhy, ktoré sa podarilo vymôcť od zamestnávateľov. Takýto výsledok prichádza po stabilizácii výberu úhrad v roku 2014, kedy sa zastavil desať rokov trvajúci pokles výberu úhrad, spôsobený aj legislatívnymi zmenami.
"Podarilo sa nám stabilizovať výber a teraz aj vrátiť k trendu vzostupu," zhodnotil generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Za priaznivým výsledkom vidí najmä systematickú prácu s databázou platiteľov a jej stabilizáciu. Doehring dnes uviedla, že RTVS sa vlani podarilo zvýšiť počet platiacich domácností o 60.000 a počet platiacich zamestnávateľov o 4.300.
Podľa Doering i samotného Miku tým však RTVS naráža na strop svojich možností. Na tento rok má inštitúcia naplánovaný výber koncesionárskych poplatkov v nezmenenej výške. "Suma, ktorú plánujeme v roku 2016 vybrať, zodpovedá roku 2015, to už je tá suma, ktorá hovorí, že platí väčšina domácností v zmysle zákona," nevidí Mika výraznejší priestor na nárast.
Ekonomická riaditeľka RTVS upozornila, že každoročne sa počet plných platiteľov úhrad zníži zhruba o 12.000 domácností. Dôvodom je podľa nej starnutie populácie a zvyšovanie podielu ťažko zdravotne postihnutých osôb. Mika aj dnes zopakoval, že po parlamentných voľbách plánuje opäť otvoriť otázku zvýšenia úhrad, ktoré sú nezmenené už 12 rokov.
Príjem z koncesií predstavuje zhruba dve tretiny príjmov RTVS pre tento rok. Z reklamy plánuje získať 5 miliónov eur, zo zmluvy so štátom 26 miliónov eur. Výdavková stránka rozpočtu predpokladá sumu 121,222 milióna eur. V súčasnosti platia fyzické osoby 4,64 eura mesačne a zamestnávatelia od 4,64 do 464,71 eura v závislosti od počtu zamestnancov.

Copyright © TASR 2016

World Press Photo 2015

World Press Photo 2015


Porota 59. ročníka fotografickej súťaže World Press Photo udelila hlavnú cenu za rok 2015 austrálskemu fotografovi Warrenovi Richardsonovi. Organizácia to dnes oznámila na svojej webovej stránke.
Richardsonova nočná snímka zachytáva utečenca, ktorý s batoľaťom prechádza zátarasou zo žiletkového drôtu na srbsko-maďarskej štátnej hranici. Záber bol vyhotovený 28. augusta 2015 neďaleko priechodu Horgoš-Röszke.
Muž s dieťaťom na víťaznej snímke patril k migrantom snažiacich sa prejsť zo Srbska na maďarské územie ešte pred dokončením bezpečnostného plota. Autor snímky je fotografom na voľnej nohe momentálne pôsobiacim v Budapešti.
"S utečencami som na hraniciach strávil päť dní. S touto skupinou sme sa celú noc skrývali pred políciou. Boli asi tri hodiny ráno a nemohol som použiť blesk, pretože by som ich prezradil," spomína si Richardson.
Do aktuálneho ročníka súťaže World Press Photo zaslalo svoje zábery 5775 fotografov zo 128 krajín sveta; porota vyberala medzi 82.951 snímkami. Ceny v celkovo ôsmich kategóriách si rozdelilo 41 fotografov z 21 krajín.
Tohtoročná porota pozostávala z 18 medzinárodne uznávaných profesionálov z oblasti fotožurnalizmu a dokumentárnej fotografie zo 16 krajín. Všetky súťažiace zábery boli kvôli zachovaniu objektivity tradične prezentované anonymne.
Hlavná cena je spojená s finančnou odmenou 10.000 eur a novým typom fotoaparátu značky Canon. Víťazné snímky budú sprístupnené verejnosti na putovnej výstave, ktorá zavíta do približne 100 miest v 45 krajinách sveta.

Copyright © TASR 2016

NME Awards

NME Awards
 

Anglické kapely The Libertines a Wolf Alice získali počas stredajšieho odovzdávania cien britského týždenníka New Musical Express (NME) po dve trofeje. The Libertines si ich vyslúžili vďaka najlepšej fanúšikovskej komunite a nečakanému koncertu na festivale Glastonbury. Wolf Alice vyhlásili za kapelu s najlepšími koncertmi, pričom ich singel Giant Peach triumfoval v kategórii Najlepšia skladba.
Najlepšou britskou skupinou sa stali The Maccabees a najlepšou medzinárodnou formáciou zas Run The Jewels. Najlepší album nahrali Foals (What Went Down). Medzi nováčikmi uspel Rat Boy, medzi britskými sólovými interpretmi Charli XCX a spomedzi medzinárodných sólových interpretov nenašla premožiteľov Taylor Swift. Skupina Slaves si pripísala na konto NME Award vďaka videoklipu k piesni Cheer Up London. Medzi festivalmi ocenili spomínaný Glastonbury, medzi malými festivalmi zas End Of The Road. Zosnulý David Bowie uspel v kategórii Najlepšia reedícia, a to vďaka boxsetu Five Years (1969 - 1973). Za najhoršiu skupinu vyhlásili 5 Seconds of Summer.
Najlepším filmom je Beasts of No Nation, hercom Idris Elba a herečkou zas Vicky McClure. V kategórii Najlepší hudobný film zvíťazila snímka Blur: New World Towers. Najlepšiu knihu napísala Patti Smith (M Train). Titul Zloduch roka dostal Donald Trump, naopak, hrdinom roka sa stal Dave Grohl. Coldplay získali Godlike Genius Award a Yoko Ono, ktorá dnes oslavuje 83 rokov, si v londýnskej O2 Academy Brixton prevzala NME Inspiration Award.

Prehľad víťazov a víťaziek NME Awards 2016:

Najlepšia britská skupina: The Maccabees
Najlepší album: Foals - What Went Down
Najlepšia medzinárodná skupina: Run The Jewels
Kapela s najlepšími koncertmi: Wolf Alice
Najlepší nováčik: Rat Boy
Najlepší britský sólový interpret alebo interpretka: Charli XCX
Najlepší medzinárodný sólový interpret alebo interpretka: Taylor Swift
Najlepšia skladba: Wolf Alice - Giant Peach
Najlepší televízny program: This is England '90
Najlepší film: Beasts of No Nation
Najlepší hudobný film: Blur: New World Towers
Najlepší videoklip: Slaves - Cheer Up London
Najlepší herec: Idris Elba
Najlepšia herečka: Vicky McClure
Najlepšia reedícia: David Bowie - Five Years (1969 - 1973)
Najlepšia kniha: Patti Smith - M Train
Najlepší festival: Glastonbury
Najlepší malý festival: End Of The Road
Hudobný moment roka: Nečakaný koncert The Libertines na festivale Glastonbury
Najlepšia fanúšikovská komunita: The Libertines
Najhoršia skupina: 5 Seconds of Summer
Zloduch roka: Donald Trump
Hrdina roka: Dave Grohl
Vloger roka: KSI
Godlike Genius Award: Coldplay
NME Inspiration Award: Yoko Ono

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Za 4 roky sa RTVS podarilo získať dvojnásobnú sledovanosť svojho hlavného spravodajského formátu. Prirodzene primerane stúpa záujem o všetky spravodajské relácie. Sledovanosť Správ RTVS o 19:00 potvrdzuje záujem divákov o kvalitné a objektívne spravodajstvo. Po rokoch sa stalo rešpektovaným a mienkotvorným zdrojom informácií. Priemer sledovanosti hlavnej spravodajskej relácie v roku 2012 bol 148 tisíc divákov. V 3. – 6. týždni roka 2016 je priemer 308 tisíc divákov v cieľovej skupine 12+. Spravodajstvo RTVS tak sleduje viac ako dvojnásobok divákov ako v roku 2012. V priemerných číslach od roku 2012 share Správ RTVS o 19:00 narástol o viac ako 75 percent a prekračuje hodnotu 15 percent.
Riaditeľ Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáš Diko k priaznivému vývoju sledovanosti vlajkovej lode verejnoprávneho spravodajstva: „Sme radi a vážime si, že spravodajstvo RTVS diváci vyhľadávajú stále viac a objektívne a kvalitne spracované informácie hľadajú na našich obrazovkách aj v čase veľkých udalostí, ako sú napríklad nadchádzajúce parlamentné voľby. Správy RTVS sa po troch rokoch usilovnej práce celého spravodajského tímu RTVS začínajú blížiť k predstave verejnoprávneho spravodajstva a teší nás, že táto koncepcia našla odozvu aj u divákov.“
Okrem spravodajských relácií na Jednotke, Dvojke, Rádiu Slovensko, Rádiu Regina, Rádiu FM a ďalších programových službách RTVS aktívne komunikuje na sociálnej sieti a stále rozširuje sieť zahraničných korešpondentov. Ambíciou je, aby spravodajstvo RTVS sledovali diváci všetkých cieľových skupín bez rozdielu, aj preto onedlho plánujeme spustenie nového komunikačného kanála v online prostredí mobilných zariadení.

RTVS- VOĽBY 2016

RTVS- VOĽBY 2016



V záverečnej predvolebnej diskusii RTVS, ktorá sa uskutoční 2. marca, sa stretnú lídri piatich strán OĽaNO-NOVA, Most-Híd, SNS, #Sieť a Smer-SD. Vyplýva to z listu, ktorý jednotlivým kandidujúcim politickým subjektom v stredu (17.2.) adresoval riaditeľ sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáš Diko.
O rozdelení strán do jednotlivých diskusných relácií dnes Diko informoval členov Rady RTVS. Rozdelenie Telerozhlas uskutočnil na základe priemeru zo štyroch prieskumov verejnej mienky. Výsledky posledného prieskumu, ktorý realizovala agentúra Median SK, boli zverejnené v stredu.
RTVS naplánovala celkom 12 predvolebných diskusií, ťažiskové budú záverečné štyri, ktoré verejnoprávna inštitúcia odvysiela v dňoch 26.2., 29.2., 1.3. a 2.3. o 20.25 h na svojich hlavných televíznych a rozhlasových okruhoch Jednotke a Rádiu Slovensko. V predposlednej z týchto diskusií, ktorá sa uskutoční 1. marca, sa stretnú strany SDKÚ-DS, Kotleba-ĽSNS, SMK, hnutie Sme rodina – Boris Kollár, strana SaS a hnutie KDH.
Do relácie odvysielanej v pondelok 29. februára prídu zástupcovia strán DS-Ľudo Kaník, Strana zelených Slovenska, TIP, Šanca, SKOK, Komunistická strana Slovenska. Diskusie odvysielanej v piatok 26. februára sa zúčastnia Strana moderného Slovenska, Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia, Maďarská kresťanskodemokratická aliancia, koalícia Spoločne za Slovensko, Priama demokracia, VZDOR-strana práce.
Okrem štvorice primárne televíznych predvolebných diskusií RTVS odvysiela aj osem primárne rozhlasových diskusií, prvá z nich sa uskutoční už tento piatok (19.2.). Premiéru budú mať na Rádiu Slovensko, vždy o 12.20 h. Na televíznej Dvojke budú odvysielané v ten istý deň o 18.00 h.
V záverečnej primárne rozhlasovej diskusii, ktorá sa uskutoční v sobotu 27. februára, sa stretnú predstavitelia strán SNS, #Sieť a Smer-SD. Primárne rozhlasové diskusie budú moderovať Braňo Dobšinský, Lucia Virostková a Juraj Jedinák. Kvarteto primárne televíznych diskusií Martin Strižinec.
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika dnes informoval, že primárne televízne diskusie budú mať dĺžku zhruba 90 minút. Podľa Dika budú obsahovať skryté titulky, naživo tlmočené a opatrené audiokomentárom, aby boli dostupné aj pre zdravotne hendikepovaných divákov RTVS.

Copyright © TASR 2016

Slovensko volí, buďte pri tom s RTVS

Slovensko volí, 
buďte pri tom s RTVS



RTVS prináša najkomplexnejší volebný informačný servis pre divákov a poslucháčov. Každodenné informácie v spravodajstve a aktuálnej publicistike, rady voličom doplnia aj viaceré diskusie všetkých kandidujúcich strán.
RTVS vyhradí desať hodín vysielacieho času na diskusné programy v rozhlasovom vysielaní a desať hodín vysielacieho času na diskusné programy v televíznom vysielaní. Kandidujúce subjekty budú do diskusných relácií v rovnocennom vysielacom čase v rozhlase aj v televízii zaradené na základe priemeru výsledkov kandidujúcich subjektov v 4 prieskumoch verejnej mienky, ktoré si špeciálne na tento účel RTVS objednala u dvoch renomovaných výskumných agentúr. Zástupca každého kandidujúceho subjektu bude mať k dispozícii časový úsek meraný časomierou. Predvolebná diskusia sa začne v hlavnom vysielacom čase Rádia Slovensko. V rozhlase RTVS diskusie odvysiela v dňoch 19. 2., 20. 2., 22. 2., 23. 2., 24. 2., 25. 2., 26. 2. a 27. 2. 2016 so začiatkom vždy presne o 12.20 h. Ich záznam, spôsobom relive, teda v nezmenenej podobe, bude odvysielaný na Dvojke v rovnaké dni – teda 19. 2., 20. 2., 22. 2., 23. 2., 24. 2., 25. 2., 26. 2., 27. 2. 2016 so začiatkom vždy presne o 18.00 h. Moderátormi diskusií budú Branislav Dobšinský, Lucia Virostková a Juraj Jedinák.
Ďalší rad predvolebných diskusií odvysiela simultánne Jednotka a Rádio Slovensko v dňoch 26. 2., 29. 2., 1. 3. a 2. 3. 2016 vždy so začiatkom presne o 20.25 hod z priestorov reštaurácie UFO v Bratislave. Moderovať ich bude Martin Strižinec. Všetky diskusie budú obsahovať titulky pre nepočujúcich a rovnako tak budú v prípade potreby ošetrené aj audiokomentárom pre nevidiacich. Parlamentné voľby 2016 vo vysielaní RTVS vyvrcholia počas volebnej noci, 5. 3. 2016. Zuzana Hanzelová a Martin Strižinec v televíznom štúdiu vysielanom na Jednotke a v Rádiu Slovensko privítajú renomovaných analytikov, sociológov, s ktorými budú komentovať priebežné výsledky volieb, ale aj výsledky špeciálneho volebného výskumu, ktorý odhalí správanie sa voličov, ale aj to, čo ovplyvnilo ich rozhodovanie pre jednotlivé strany. Analýzy doplnia aj aktuálne vstupy a priame prenosy z centrál jednotlivých politických strán.
Volebné vysielanie bude pokračovať v nedeľu 6. 3. 2016 od 08.00 h otvoreným volebným štúdiom na Jednotke, ktoré bude RTVS vysielať až do 14.00 h a sprevádzať ním budú Zuzana Hanzelová, Martin Strižinec a Ľubomír Bajaník. Súčasťou otvoreného štúdia bude aj špeciálne vydanie relácie O 5 minút 12, v ktorom Martin Strižinec a Branislav Dobšinský privítajú lídrov strán, ktoré sa dostanú do Národnej rady SR. Diskusiu o 11.55 h odvysielame súbežne aj v Rádiu Slovensko.
V Rádiu Slovensko a v Rádiu Regina bude, okrem podrobných informácií v prúdovom vysielaní a v spravodajských blokoch, aj špeciálne volebné štúdio taktiež od 08.00 h v nedeľu ráno, ktoré bude moderovať Lucia Virostková a privíta v ňom analytikov aj odborníkov, s ktorými rozoberie výsledky volieb.
Viac informácií k voľbám nájdete tu: https://www.rtvs.sk/televizia/clanky/92450/informacie-o-parlamentnych -volbach-2016
Logo projektu, ako aj celá grafická výbava vznikali v interných kapacitách Sekcie marketingu a komunikácie RTVS. Aj tentokrát sa ústredným hudobným motívom predvolebného vysielania RTVS stala skladba Dolu Váhom, ktorú nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR).

Saulov syn

Saulov syn


17. 2. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Viac než 100 afganských novinárov opustilo od začiatku roka 2015 túto krajinu Stredného východu a požiadalo o azyl v zahraničí, informuje dnes afganská tlačová agentúra Pajhwok Afghan News. Sedemdesiatsedem novinárov odišlo z hlavného mesta Kábul a 31 z provinčných oblastí.
Šéf afganskej organizácie na ochranu slobody médií Sádikulláh Tawhídí pre agentúru DPA uviedol, že hlavnými dôvodmi na útek z krajiny sú pre pracovníkov médií hrozby zo strany fundamentalistického hnutia Taliban ako aj všeobecný pocit neistoty. "Z krajiny odchádza ešte viac pracovníkov médií po januárovom útoku Talibanu na autobus televízie TOLOnews v Kábule," dodal.
Taliban túto miestnu televíznu stanicu označil za svoj vojenský cieľ vlani v októbri kvôli jej spravodajstvu namierenému proti džihádistom. Pri samovražednom bombovom útoku na autobus s pracovníkmi televízie TOLOnews zomrelo v Kábule sedem ľudí a 23 sa zranilo.

Seriál Šiesty zmysel (2011) sa nedočká nových častí. Televízna spoločnosť A+E sa rozhodla, že nenakrúti piatu sezónu série o výnimočnej detektívke Carrie Wellsovej. Titul tak dal za sebou definitívnu bodku na amerických televíznych obrazovkách koncom januára, keď televízia A+E odvysielala finálnu epizódu štvrtej sezóny.
Seriál Šiesty zmysel priniesol príbeh Carrie Wellsovej v podaní Poppy Montgomery, ktorá má výnimočnú pamäť a dokáže si v nej uchovať každý detail. Tvorcami série sú John Bellucci a Ed Redlich. Ďalšie postavy stvárnili napríklad Dylan Walsh, James Hiroyuki Liao či Jane Curtin. Titul pôvodne produkovala televízia CBS, ktorá projekt zastavila po troch sezónach. Štvrtú sériu vyrobila spoločnosť A+E.

Indická herečka, speváčka a Miss World 2000 Priyanka Chopra si zahrá vo filme inšpirovanom seriálom Baywatch (1989 - 2001), známym aj pod názvom Pobrežná hliadka. Prostredníctvom služby Instagram o tom informoval americký herec a wrestler Dwayne Johnson, ktorý sa v pripravovanej snímke predstaví po boku rodáčky zo štátu Bihar. "Je to jedna z najväčších hviezd na svete. Šialene talentovaná, neskutočne príťažlivá a extrémne nebezpečná - perfektná pre Baywatch,“ uviedol Johnson. Tridsaťtriročná Chopra by mala stvárniť zápornú postavu, Victoriu Leeds.
V snímke si zahrajú aj Zac Efron, Alexandra Daddario, Ilfenesh Hadera či Kelly Rohrbach. Posledná menovaná sa predstaví v role C. J. Parker, ktorou sa v minulosti preslávila kanadsko-americká herečka Pamela Anderson.
Spoločnosť Paramount Pictures plánovala nakrútiť film o pobrežnej hliadke dlhé roky. Vzniklo niekoľko verzií scenára, pričom o definitívnu podobu sa majú postarať Justin Malen a Robert Ben Garant. Réžie filmu by sa mal ujať americký filmár Seth Gordon. Nakrúcanie by malo začať budúci mesiac.
Priyanka Chopra sa stala celosvetovo známou po zisku titulu Miss World 2000. V súčasnosti patrí k najlepšie plateným a najpopulárnejším herečkám indického filmového priemyslu. Predstavila sa v desiatkach bollywoodskych filmov, ako napríklad Don (2006), Fashion (2008), Kaminey (2009) či Barfi! (2012). Účinkuje aj v americkom televíznom seriáli Quantico (2015).


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Zomrel Andrzej Žulawski

Zomrel Andrzej Žulawski


Vo veku 75 rokov zomrel v noci nadnes poľský filmový režisér a scenárista Andrzej Žulawski. Oznámili to dnes poľské médiá.
Jeho syn Xawery, ktorý je tiež režisérom, nedávno na Facebooku napísal, že otec leží v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti, prehráva boj s rakovinou a zomiera, informovala tlačová agentúra DPA.
Andrzej Žulawski sa narodil 22. novembra 1940 v ukrajinskom Ľvove. Bol synom poľského spisovateľa a diplomata ukrajinského pôvodu Miroslawa Žulawského a vyrastal v Paríži, kde v roku 1965 absolvoval inštitút filmových štúdií IDHEC. Prvé režijné skúsenosti zbieral v 60. rokoch ako asistent poľského filmového nestora Andrzeja Wajdu, ale upozornil na seba najmä v 80. rokoch vo Francúzsku.
Jeho prvým celovečerným filmom bola adaptácia románu svojho otca Tretia časť noci (1971). Preslávil ho však až film s Romy Schneiderovou Je dôležité milovať (1975). Medzi pozoruhodné diela patria i jeho filmy Posadnutosť (1981), Moje noci sú krajšie ako vaše dni (1989) či Szamanka (1996) a La Fidélité (Vernosť, 2000), v ktorom hrala jeho dlhoročná (1975-2001) družka Sophie Marceauová. V roku 1995 sa im narodil syn Vincent.
Matkou jeho prvého syna Xaweryho bola už nežijúca poľská herečka Malgorzata Brauneková.
V roku 2002 udelilo Francúzsko Žulawskému štátne vyznamenanie Rad Čestnej légie.
Vlani získal na medzinárodnom filmovom festivale v Locarne cenu za najlepšiu réžiu za svoj posledný film Cosmos, nakrútený vo francúzsko-portugalskej koprodukcii. Film bol nakrútený podľa románu poľského autora Witolda Gombrowicza, uviedla poľská tlačová agentúra PAP.
Žulawski sa venoval aj literárnej a esejistickej tvorbe.

Copyright © TASR 2016

RADA RTVS

RADA RTVS




 

Zomrel George Gaynes

Zomrel George Gaynes

Vo veku 98 rokov v pondelok zomrel americký herec George Gaynes, známy predovšetkým ako veliteľ Eric Lassard zo série Policajných akadémií. Denníku The New York Times smutnú správu potvrdila jeho dcéra Iya Gaynes Falcone Brown, ktorá uviedla, že skonal v jej dome v North Bend v štáte Washington. Príčinu úmrtia neuviedla.
George Gaynes sa narodil 16. mája 1917 v Helsinkách ako George Jongejans. Po druhej svetovej vojne sa predstavil ako spevák v newyorskej opere a od roku 1950 hral na Broadwayi, kde sa napríklad v roku 1953 predstavil v muzikáli Wonderful Town. V tom istom roku si zmenil priezvisko na Gaynes a oženil sa s herečkou Allyn Ann McLerie. Od 60. rokov minulého storočia sa začal dostávať do povedomia televíznych divákov epizódnymi úlohami vo viacerých televíznych projektoch, ako napríklad The Defenders (1961 - 1965), Mission: Impossible (1966 - 1973), Bonanza (1959 - 1973), Mannix (1967 - 1975) alebo Hawaii Five-0 (1968 - 1980). V roku 1980 sa predstavil v soap opere General Hospital (1963), po ktorej nasledovali seriály Punky Brewster (1984 - 1988), The Days and Nights of Molly Dodd (1987 - 1991) a Hearts Afire (1992 - 1995). Zahral si aj vo viacerých filmoch, pričom najznámejšími postavami, ktoré stvárnil, boli John Van Horn z komédie Tootsie (1982) a veliteľ Eric Lassard zo siedmich Policajných akadémií z rokov 1984 - 1989 a 1994. Okrem toho účinkoval napríklad aj v snímkach Zajatí vesmírom (1969), Takí sme boli (1973), Zmena stavu (1980), Mŕtvi muži nenosia škótsku sukňu (1982) či Vrtieť psom (1997). Jeho posledným filmom bola romantická komédia Medové týždne (2003).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

UPC NEWS

UPC NEWS

 Celkový počet zmlúv 373.600 vo všetkých segmentoch poskytovaných dosiahla za minulý rok spoločnosť UPC Broadband Slovakia. Predstavuje medziročne 2-% nárast. Zvýšil sa aj počet domácností, ktorým sú služby UPC na Slovensku dostupné, a to až na 540.000 domácností, čo je medziročný nárast o 35.300 domácností. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Jaroslav Kolár.
      Podnik evidoval k 31. decembru 2015 celkovo 123.500 užívateľov internetových služieb, čo je o 6700 viac ako rok predtým. Nárast zaznamenal aj v segmente digitálnej káblovej televízie, kde evidoval 144.100 služieb, čo je o 2300 viac. Medziročne sa zvýšil taktiež počet zákazníkov užívajúcich telefónne služby, a to o 1300 na celkovo 69.000 zákazníkov. Z dôvodu migrácie užívateľov na digitálnu televíziu, na konci roku 2015 spoločnosť evidovala 36.500 zákazníkov analógovej káblovej televízie, t.j. 2800 menej než rok predtým.
      UPC Broadband Slovakia, s.r.o., je súčasťou spoločnosti Liberty Global plc, medzinárodného poskytovateľa káblových služieb, pôsobiaceho v 14 krajinách.

Copyright © TASR 2016

16. 2. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pre Daniela Craiga mohol byť ostatný film o dobrodružstvách agenta 007 Jej Veličenstva Jamesa Bonda (Spectre) posledným, v ktorom stvárnil túto populárnu postavu.
Zatiaľ to síce žiadne oficiálne zdroje nepotvrdili, ale dobre informované médiá vrátane Variety dnes priniesli správu, že Daniel Craig bude v budúcnosti účinkovať v seriáli Purity podľa rovnomenného románu Jonathana Franzena. Predpokladá sa, že seriál bude mať viacero sérií vždy s 20 časťami.
Britský bulvárny denník The Sun dal dokonca priamu súvislosť medzi obe informácie v tom zmysle, že Craig opustí Jamesa Bonda kvôli projektu Purity, pričom sa odvolal na nešpecifikované zdroje.
Iné britské periodikum The Indenpendent však informovalo, že účasť na jednom z oboch projektov nevylučuje nevyhnutne pôsobenie v druhom.
Daniel Craig sa ešte v októbri 2015 v rozhovore pre magazín Time Out vyjadril, že by si radšej prerezal žily, ako by ešte raz stvárnil Jamesa Bonda. Súčasne štipľavým slovníkom naznačil, že mu je srdečne jedno, kto sa stane jeho nástupcom v tejto úlohe.
Podľa The Sun patria medzi adeptov Damian Lewis známy zo série Homeland, Tom Hardy známy z filmov Návrat Temného rytiera, ale aj Mad Max: Zbesilá cesta alebo Legendy zločinu, Henry Cavill, Michael Fassbender známy z filmov Steve Jobs alebo série produkcií X-men či Idris Elba, ktorý by sa stal vôbec prvým čiernym Bondom.

Americká herečka Anne Dudek sa predstaví v pilotnom filme seriálu Corporate. Okrem 40-ročnej rodáčky z Bostonu v Massachusetts sa v projekte, ktorého dej sa bude zameriavať na zamestnancov veľkej svetovej korporácie, objavia aj Adam Lustick, Lance Reddick, Matt Ingebretson a Jake Weisman. Poslední dvaja menovaní sa podieľali aj na scenári, s ktorým im pomohol Pat Bishop. Ten bude takisto režírovať pilotný film.
Anne Dudek si zahrala v snímkach ako Ľudská škvrna (2003), Niekto to rád blond (2004), 10 položiek a menej (2006) alebo Najkrajší vianočný darček (2013). V rokoch 2007 až 2012 účinkovala v seriáli Dr. House (2004 - 2012), v období 2010 až 2012 v kriminálnom projekte Agentka bez minulosti (2010 - 2014), či v rokoch 2007 - 2014 v seriáli Mad Men (2007 - 2015), vďaka ktorému ju spolu s kolegami a kolegyňami nominovali na Screen Actors Guild Award.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Stanovisko k reportáži TV Markíza „Podozrivý biznis“ zo dňa 14.2.2016

Stanovisko k reportáži TV Markíza 
„Podozrivý biznis“ zo dňa 14.2.2016



Poliklinika Terasa s.r.o.
Toryská 1
040 11 Košice
Slovenská republika

Tlačové stanovisko
Košice, 16.2.2016


Stanovisko k reportáži TV Markíza „Podozrivý biznis“ zo dňa 14.2.2016.

Dňa 14.2.2016 bola na TV Markíza v relácii Televízne noviny odvysielaná reportáž s názvom „Podozrivý biznis“, týkajúca sa domnelého predraženia pri preplácaní zákroku na liečbu bolestí chrbtice štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou v prospech Poliklinika Terasa s.r.o..

K informáciám zverejneným zo strany TV Markíza, následne šíreným aj cez ďalšie médiá, zaujíma Poliklinika Terasa s.r.o. (ďalej len ako „Poliklinika Terasa“) nasledovné stanovisko:

1) Poliklinika Terasa je jediným zdravotníckym zariadením v Slovenskej republike, ktoré vykonáva predmetný zákrok s odborným názvom Intradiskálna rádiofrekvenčná denervácia medzistavcovej platničky so systémom na diskektomické procedúry Disc FX (ďalej aj ako „zákrok“).

2) Ide o novú unikátnu metódu na liečbu bolestí chrbtice, ktorá sa doposiaľ využívala len v medicínsky vyspelých krajinách západnej Európy, kde bolo touto metódou ošetrených viac ako 200 000 pacientov.

3) Poliklinika Terasa sa stala poskytovateľom tejto služby, keďže zatiaľ ako jediná na Slovensku získala potrebné zahraničné certifikácie a zároveň splnila materiálno-technické, priestorové a personálne požiadavky na výkon zákroku na špecializovanom pracovisku jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Vďaka aktivite tímu Polikliniky Terasa tak klienti nie len zo Slovenska, ale aj zahraničia majú možnosť odstrániť svoj zdravotný problém tou istou metódou a na tej istej úrovni ako klienti, ktorí sa rozhodnú zákrok podstúpiť v Nemecku, Švédsku alebo Veľkej Británii.

4) Poliklinika Terasa má na uvedený zákrok uzavretú zmluvu so všetkými zdravotnými poisťovňami. Tie uhrádzajú oprávnenému zdravotníckemu zariadeniu uvedený zákrok v porovnateľnej cene.
Cena zákroku, ktorý sa vykonáva pod trvalou kontrolou RTG C ramena pozostáva z dvoch zložiek:
A) lekársky výkon s názvom "Intradiskálna rádiofrekvenčná denervácia medzistavcovej platničky“ a
B) súvisiaci Špeciálny zdravotnícky materiál (ŠZM) s názvom „Systém na diskektomické procedúry Disc FX“, ktorý sa pri výkone používa.
Cena zákroku bola Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky a zdravotnými poisťovňami pre všetky zdravotnícke zariadenia schválená takto:
A) lekársky výkon (cenu schvaľujú zdravotné poisťovne):
Intradiskálna rádiofrekvenčná denervácia medzistavcovej platničky v cene 565 €,
B) špeciálny zdravotnícky materiál (cenu schvaľujú MZ SR a zdravotné poisťovne):
Systém na diskektomické procedúry Disc FX) v cene 5.686 €;
= cena zákroku pozostávajúceho z A) a B) sa rovná spolu: 6.251 €.

5) Na TV Markíza komunikovaná cena zákroku 1500 € je cenou len za lekársky výkon (dnes v SR stanovená na 565 € podľa bodu 2A tohto stanoviska), ktorý sa robil v Českej republike ako predvádzací výkon pre intervenčných algeziológov z ČR, SR a EÚ, pričom systém na diskektomické procedúry Disc FX v daných prípadoch dodal výrobca/dodávateľ bezplatne.

6) Aktuálna cena zákroku v Slovenskej republike nie je neprimeranou cenou. Celková cena zákroku (lekársky výkon a systém na diskektomické procedúry Disc FX) v jednotlivých krajinách Európskej únie sa pohybuje od 6.251 € v Slovenskej republike až do cca 12.000,-€ v Nemecku, Švédsku alebo vo Veľkej Británii.


O Poliklinike Terasa:

Poliklinika Terasa je moderné poliklinické zdravotnícke zariadenie so sídlom v Košiciach, ktoré ponúka okrem komplexnej všeobecnej a špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti, vrátane pohotovostných služieb lekárskej služby prvej pomoci pre deti, dorast, dospelých a stomatológiu, aj dve samostatné špecializované pracoviská jednodňovej chirurgie so zameraním na mikrochirurgiu oka, na miniinvazívne chirurgické zákroky na medzistavcových platničkách a na ďalšie jednodňové výkony cievnej chirurgie, chirurgie ruky a gynekologické, resp. urogynekologické zákroky. Všetky ambulancie a pracoviská Polikliniky Terasa disponujú klimatizovanými priestormi a zázemím plnoautomatického laboratória, zariadením pracoviska RTG a denzitometrie a modernou prevádzkou Optiky. Doplnkovou službou Polikliniky Terasa je jediná košická pohotovostná lekáreň s nepretržitou „nonstop“ prevádzkou. Viac informácií je vám k dispozícii na stránke www.poliklinikaterasa.sk .

ÁNO! В Подмосковье прошёл крестный ход против... интернета.

ÁNO!
 
В Подмосковье прошёл крестный ход против... интернета.
 
 

ÚV SR: Denník SME klame a zamlčiava slová premiéra

ÚV SR:
Denník SME klame a zamlčiava slová premiéra


Keď predseda vlády SR povie, že garantuje 25-percentné zvýšenie platov učiteľov, pre denník SME to znamená, že "učitelia peniaze nedostanú".
Denník SME vo svojom dnešnom vydaní v článku "Štát vyberie viac eur, učitelia peniaze nedostanú", informujúcom o najnovšej daňovej prognóze rezortu financií, klame a zamlčiava slová premiéra, a to hneď v titulku článku.
Ako totiž na tlačovej konferencii premiér R. Fico k téme zvyšovania platov učiteľov doslovne uviedol: "Opakujem, že dáme 25 percent. Ako to máme inak povedať." Z uvedeného vyjadrenia je zrejmé, že súčasná vláda a strana SMER-SD sa verejne zaviazali k zvýšeniu platov učiteľov v nasledujúcich rokoch o štvrtinu a na tento rast budú prirodzene použité daňové príjmy štátu.
Uvedený klamlivý titulok dnešného vydania denníka SME je ďalším potvrdením pokračujúcej politickej opozičnej kampane, ktorú voči vláde a strane SMER - SD vedú niektoré médiá v kritickom čase pred záverom volebnej kampane.


TASR informoval tlačový odbor ÚV SR.

RÚ NEWS

RÚ NEWS

Terestriálne digitálne rozhlasové vysielanie v štandarde T-DAB (Terestrial-Digital Audio Broadcast) postupne začne aj v ďalších lokalitách Slovenskej republiky. Po vydaní povolenia spoločnosti Towercom, a.s. pre miestny multiplex T-DAB+ Bratislava Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) vydal na základe žiadostí spoločnosti AVIS s.r.o. povolenia na používanie frekvencií pre T-DAB v rámci miestnych multiplexov Nitra a Levice. Prevádzkovateľ spolupracuje na tomto projekte s Výskumným ústavom spojov.
Vysielač Nitra – Zobor má povolenú frekvenciu 11C a maximálny výkon ERP v nulovej rovine 5000 W. Platnosť povolenia je do 31.12.2016. Vysielač Levice – Nemocnica s poliklinikou má povolené frekvencie 10C a 11C s maximálnym výkonom ERP v nulovej rovine 2000 W. V prípade frekvencie 10C je povolenie platné do 30.6.2017 a v prípade frekvencie 11C je povolenie platné do 31.12.2016. U všetkých vysielačov je povolená vertikálna polarizácia, mód I, modulácia DQPSK.
Záujemca o frekvenciu pre miestny multiplex T-DAB si, podobne ako pri analógovom rozhlasovom vysielaní alebo pri miestnych multiplexoch DVB-T, na vlastné náklady vyhľadá vhodnú frekvenciu. RÚ túto frekvenciu posúdi a v prípade, že je vhodná začne proces koordinácie. Ak bude koordinácia úspešná, tak RÚ pridelí túto frekvenciu záujemcovi. RÚ prideľuje frekvencie pre miestne multiplexy na základe individuálne podanej žiadosti, t.j. bez výberového konania. V jednej lokalite môže požiadať o pridelenie frekvencií pre miestny multiplex viacero záujemcov.
Informáciu TASR poskytol tlačový hovorca Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Roman Vavro.

Copyright © TASR 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Spisovný jazyk v médiách, na školách i na úradoch žiada Tretia správa o stave používania štátneho jazyka na území Slovenskej republiky. Správu vypracovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR, ktoré má podľa zákona o štátnom jazyku na starosti dohľad nad dodržiavaním povinností vyplývajúcich zo zákona o štátnom jazyku. V správe sleduje úroveň používania spisovnej slovenčiny v štátnej správe, v ochrane spotrebiteľa, médiách a v školstve. Správa navrhuje rad úloh a odporúčaní. Venuje sa aj uplatňovaniu zákona o štátnom jazyku, konkrétne podnetom občanov na porušenie zákona o štátnom jazyku doručených na ministerstvo kultúry od 1. októbra do 30. septembra 2015 a konaniam, ktoré MK SR viedlo pre porušenia zákona o štátnom jazyku. K zisteniam a odporúčaniam správy sa dá v medzirezortnom pripomienkovom konaní vyjadriť do 19. februára.
V oblasti médií je v správe o stave používania štátneho jazyka uvedených osem odporúčaní, medzi inými odporúčanie zriadiť funkciu hlasového pedagóga v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) a zaviesť funkciu jazykového redaktora vo všetkých médiách. Tiež sa napríklad odporúča upraviť v zákone o RTVS povinnosť pre redaktorov, hlásateľov a moderátorov používať vo vysielaní slovenský jazyk v kodifikovanej podobe. Súkromným médiám sa napríklad odporúča organizovať systematické jazykové vzdelávanie redaktorov, moderátorov a ďalších zamestnancov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Grammy

Grammy


Britský spevák Ed Sheeran získal jednu z hlavných tohtoročných cien Grammy za svoju skladbu "Thinking Out Loud", ktorá bola vyhlásená za pieseň roka a zároveň najlepší popový sólový prednes. Ide pritom o prvý zlatý gramofón udelený tomuto 24-ročnému interpretovi, informovala dnes agentúra AP.
Svoj prvý zisk Grammy si počas pondelňajšieho galavečera v Los Angeles pripísali aj 21-ročný kanadský spevák Justin Bieber, jeho krajan the Weeknd, ako aj Američania Chris Stapleton, Pitbull či Alabama Shakes. Ceny za najlepší popový vokálny album a najlepší videoklip si odniesla Američanka Taylor Swiftová, víťazom v najmenej piatich kategóriách je raper Kendrick Lamar pochádzajúci priamo z Kalifornie.
Súčasťou hlavného ceremoniálu a predošlej šou známej ako "pre-telecast" sú vystúpenia viacerých hudobných hviezd vrátane Stevieho Wondera, Lady Gaga a britskej speváčky Adele, ktorej mimoriadne úspešný album "25" sa do tohtoročnej súťaže Grammy už nestihol dostať. Speváčka Rihanna svoje vystúpenie na poslednú chvíľu odvolala zo zdravotných dôvodov.
Medzi tohtoročnými držiteľmi Grammy sa objavil aj bývalý prezident USA Jimmy Carter, ktorého kniha "Naplnený život: Reflexie v deväťdesiatke" sa v audioverzii stala najlepším albumom hovoreného slova.
Zlaté gramofóny, ktoré odovzdajú v priebehu galavečera v niekoľkých desiatkach kategórií, sú považované za najdôležitejšie hudobné ceny na svete.

V americkom Los Angeles sa v noci nadnes uskutočnil 58. ročník udeľovania cien Grammy. Zlaté gramofóny, ktoré sa odovzdávajú v niekoľkých desiatkach kategórií, sú podľa agentúry AP považované za najdôležitejšie hudobné ceny na svete.
Do súťaže boli zapojené najlepšie nahrávky, kompozície a umelci kvalifikačného roka (1. október 2014 - 30. september 2015).

 Prinášame výberový zoznam víťazov:


Nahrávka roka: Uptown Funk (Mark Ronson s Brunom Marsom ako hosťom)

Album roka: 1989 (Taylor Swiftová)

Najlepší začínajúci umelec: Meghan Trainorová

Skladba roka (skladateľská cena): Thinking Out Loud (Ed Sheeran a Amy Wadgeová)

Najlepší sólový popový výkon: Thinking Out Loud (Ed Sheeran)

Najlepší popový výkon dua alebo skupiny: Uptown Funk (Mark Ronson s Brunom Marsom ako hosťom)

Najlepší vokálny album tradičného popu: The Silver Lining: The Songs of Jerome Kern (Tony Bennett a Bill Charlap)

Najlepší vokálny popový album: 1989 (Taylor Swiftová)

Najlepšia tanečná nahrávka: Where Are Ü Now (Skrillex a Diplo s Justinom Bieberom ako hosťom)

Najlepší tanečný/elektronický album: Skrillex and Diplo Present Jack Ü (Skrillex a Diplo)

Najlepší rockový výkon: Don't Wanna Fight (Alabama Shakes)

Najlepšia rocková skladba: Don't Wanna Fight (Alabama Shakes)

Najlepší rockový album: Drones (Muse)

Najlepší metalový výkon: Cirice (Ghost)

Najlepší alternatívny album: Sound & Color (Alabama Shakes)

Najlepší urban album: Beauty Behind the Madness (The Weeknd)

Najlepšia R&B skladba: Really Love (D'Angelo and The Vanguard)

Najlepší R&B výkon: Earned It (Fifty Shades of Grey) (The Weekend)

Najlepší R&B album: Black Messiah (D'Angelo and The Vanguard)

Najlepší rapový výkon: Alright (Kendrick Lamar)

Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca: These Walls (Kendrick Lamar s Bilalom, Annou Wiseovou a Thundercatom ako hosťami)

Najlepší rapový album: To Pimp a Butterfly (Kendrick Lamar)

Najlepšia rapová skladba: Alright (Kendrick Lamar)

Najlepší country album: Traveller (Chris Stapleton)

Najlepší country sólový výkon: Traveller (Chris Stapleton)

Najlepší country výkon dua alebo skupiny: Girl Crush (Little Big Town)

Najlepšia country skladba: Girl Crush (Little Big Town)

Najlepší jazzový vokálny album: For One to Love (Cécile McLorin Salvantová)

Najlepší jazzový inštrumentálny album: Past Present (John Scofield)


Najlepší world music album: Sings (Angélique Kidjová)


Copyright © TASR 2016