19. 3. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


France 24 / RFI English - Culture - Home | Facebook 

 Malijská junta v stredu nariadila prerušenie vysielania francúzskej rozhlasovej stanice Radio France Internationale (RFI) a spravodajskej televízie France 24 v Mali po tom, čo údajne falošne obvinili armádu z páchania násilia voči civilistom. TASR správu prebrala od agentúry AFP.
Podľa svojho hovorcu vláda Mali "kategoricky odmieta falošné obvinenia proti chrabrým malijským ozbrojeným silám". V dôsledku toho junta podnikla kroky na prerušenie vysielania staníc RFI a France 24 až do odvolania. Zároveň zakázala miestnym médiám preberať akýkoľvek obsah týchto francúzskych staníc.
Vláda zároveň prirovnala RFI a France 24 k rwandskému rádiu Mille Collines, ktoré počas genocídy v roku 1994 vysielalo propagandu namierenú proti menšine Tutsiov.
Vysielanie veľkých zahraničných spravodajských kanálov doteraz nebolo v Mali nikdy pozastavené.


ofcom - SatelitnáTV.sk

Ruská štátom podporovaná spravodajská televízia RT už v Británii nemôže vysielať. Britský mediálny regulátor Ofcom jej totiž s okamžitou platnosťou odobral vysielaciu licenciu. V piatok o tom informovala britská spravodajská televízia Sky News.
Predstaviteľka RT Anna Belkinová v reakcii pre agentúru Reuters označila toto rozhodnutie Ofcomu za nespravodlivé a obvinila tento úrad, že "nie je ničím iným ako nástrojom britskej vlády". Vyhlásila tiež, že Ofcom odobratím licencie televízii RT "okradol britskú verejnosť o prístup k informáciám".
Ofcom na sociálnej vysvetlil, že pri svojom rozhodovaní vzal do úvahy skutočnosť, že RT financuje ruský štát, ktorý začal inváziu na územie inej krajiny a prijal nové zákony, ktoré "v podstate stavajú mimo zákona akúkoľvek nezávislú žurnalistiku s naratívom odlišujúcim sa od štátneho".
Sky News pripomenula, že podľa nového zákona sa o invázii ruských jednotiek na Ukrajine má v médiách informovať ako o "špeciálnej vojenskej operácii".
Ofcom dodal, že sloboda prejavu je hodnotou, ktorá si v Británii veľmi strážia a "latka pre činnosť vysielateľov je správne nastavená veľmi vysoko".
RT v súčasnosti v Británii nevysiela kvôli sankciám uvaleným Európskou úniou po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu, takže najnovší krok Ofcomu je skôr symbolický, konštatovala britská spravodajská stanica Sky News.


Breaking News, Sports and Politics today in Afghanistan | TOLOnews

V Afganistane zadržali popredného moderátora správ za šírenie informácie o tom, že vládnuce hnutie Taliban zakázalo vysielať v krajine zahraničné televízne seriály. V piatok to oznámil jeho zamestnávateľ, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.
Hlavná afganská nezávislá televízna sieť TOLOnews informovala, že hlásateľa správ Bahráma Amána zadržali vo štvrtok večer v kancelárii spoločne so šéfom spravodajstva a právnym poradcom. Dôvodom malo byť odvysielanie správy, že Taliban zakázal afganským televíznym kanálom vysielať zahraničné seriály.
Taliban zákaz zahraničných dramatických seriálov a telenoviel príliš nekontroloval, ale vyzerá to tak, že začal príslušné nariadenie presadzovať prísnejšie, píše AFP.
Právnika a šéfa spravodajstva neskôr prepustili, uviedla TOLOnews.
Skupiny pre ľudské práva odsúdili úpadok slobody médií a rastúci počet útokov na novinárov v Afganistane, odkedy sa Taliban minulý rok vrátil k moci. OSN po najnovšom zatknutí vyzvala vládnych predstaviteľov na ukončenie "zastrašovania a vyhrážania sa novinárom".
Taliban pri nástupe k moci prisľúbil, že jeho vláda bude miernejšia ako v čase prvého pôsobenia v rokoch 1996 – 2001. Napriek tomu pravidelne zasahuje proti novinárom, kritikom režimu a ženám, ktoré požadujú právo na prácu a vzdelanie.

Copyright © TASR 2022


Marina Ovsjannikovová | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
Ruská novinárka Marina Ovsjannikovová dúfa, že jej televízny protest, počas ktorého držala transparent s protivojnovým odkazom, povzbudí ľudí, aby spochybňovali správy miestnych médií. „Chcela som ukázať Rusom, že sú 'zombíci' tejto kremeľskej propagandy. Prestaňte jej veriť. Prestaňte počúvať kremeľské kanály,“ vyzvala v rozhovore pre BBC.
Krajanom taktiež adresovala slová, aby sa naučili hľadať a overovať informácie. „Sú západné zdroje, ukrajinské zdroje... Chápem, že v podmienkach informačnej vojny je veľmi ťažké nájsť alternatívne informácie, ale musíte sa ich pokúsiť hľadať,“ podotkla.
Ovsjannikovovú, ktorá pracovala pre ruský štátom kontrolovaný Prvý kanál, po jej pondelňajšom proteste okamžite zadržali a vypočúvali 14 hodín bez toho, aby jej poskytli právnu pomoc alebo možnosť zatelefonovať si. Upozornila, že od jej protestu sa o nej začali šíriť konšpiračné teórie, za ktorými podľa nej stojí Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie (FSB), nástupca niekdajšej sovietskej KGB.

 ©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

18. 3. 2022

RTVS odvysiela galavečer jubilejného 25. ročníka udeľovania ocenení Krištáľové krídlo

 



RTVS odvysiela galavečer jubilejného 


RTVS odvysiela galavečer jubilejného 25. ročníka udeľovania ocenení  Krištáľové krídlo - Film a televízia - Kultúra - Pravda

25. ročníka udeľovania ocenení Krištáľové krídlo



Krištáľové krídlo každoročne oceňuje významné osobnosti Slovenska v oblasti vedy, kultúry, filantropie či športu. Z vyše 140 nominácií za rok 2021, ktoré do odborných diskusií priniesli porotcovia, ale aj široká verejnosť, sa do finálneho výberu v 9 kategóriách dostalo 26 nominácií a jedna Mimoriadna cena. Slávnostný galavečer Krištáľové krídlo odvysiela RTVS v priamom prenose v nedeľu 20. marca o 20.30 h na Jednotke.

Už v nedeľu 20. marca sa v atraktívnom prostredí v priestoroch SND v Sále Opery a baletu uskutoční galavečer Krištáľové krídlo, počas ktorého sa dozvieme mená laureátov ocenenia za rok 2021 a odovzdaná bude aj mimoriadna cena Štefanovi Svitkovi. Diváci sa môžu tešiť na bohatý program plný prekvapení. Jubilejný 25. ročník bude mať výnimočne až 10 moderátorov, ktorí sa budú v moderátorských vstupoch počas večera striedať. Na pódiu sa postupne objavia Ivo Gogál, Janette Štefánková, Michaela Čobejová, Adriana Kučerová, Marianna Ďurianová, Karin Haydu, Anna Žitná Lučaiová, Danka Barteková, Lucia Hurajová a Karin Majtánová.

V programe galavečera vystúpia Adam Ďurica, Emma Drobná, Terézia Kružliaková, Adriana Kučerová, Rebeka Jenisová, Adam Pavlovčin, Michal Noga, Monika Bagárová a Radovan Tariška. Slávnostnú atmosféru večera hudobne podčiarkne Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod vedením dirigenta Adriana Kokoša.

„Som rád, že RTVS je aj v jubilejnom 25. ročníku partnerom tohto výnimočného projektu, že divákom môžeme aj tento rok priniesť ďalší priamy prenos z udeľovania ocenení Krištáľové krídlo, a zároveň vo vysielaní vyzdvihnúť a oceniť osobnosti, ktoré svoj pracovný život venujú hodnotným a zmysluplným celospoločenským počinom,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, ktorý je zároveň aj jedným z predsedov odborných porôt.

Ocenenie Krištáľové krídlo sa udeľuje od roku 1997 a tento rok prebieha jeho 25. ročník. Ocenenia udeľuje veľká porota za mimoriadny prínos v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života. Ocenenými kategóriami sú filantropia, hospodárstvo, architektúra, publicistika a literatúra, divadlo a audiovizuálne umenie, výtvarné umenie, rock pop džez, hudba, šport, medicína a veda, pričom počet kategórií sa rozrastá. V roku 2018 bola pridaná populárna hudba a inovácie a startupy. O ocenení v každej kategórii rozhoduje porota zložená z odborníkov pôsobiacich v danej oblasti. Hlavnou myšlienkou Krištáľového krídla je podľa organizátorov „objavovanie a vyzdvihnutie jedinečných ľudí a ich profesionálnych výkonov, ktoré si zaslúžia úctu“. Udeľuje sa i mimoriadna cena za celoživotné dielo, mimoriadny úspech v zahraničí či iný významný počin. „Napriek tomu, že bol rok 2021 poznačený pandémiou, každá kategória priniesla množstvo silných nominácií, výnimočných osobností a počinov, z ktorých bolo náročné vybrať tie najvýznamnejšie. Vďaka skúsenostiam, širokému prehľadu a profesionálnemu nadhľadu členov porôt sa nám podarilo vybrať 27 najvýznamnejších počinov v oblasti vedy, kultúry, filantropie aj športu za rok 2021,“ povedala riaditeľka Krištáľového krídla Katarína Srkala.

Jednotka RTVS odvysiela priamy prenos z odovzdávania cien jubilejného 25. ročníka Krištáľového krídla v nedeľu 20. marca o 20.30 h. Mená tohtoročných laureátov, ktorí sa o ocenenie v jednotlivých kategóriách uchádzajú, sú k dispozícii aj na webe RTVS.sk.

Slnko v sieti spustilo divácke hlasovanie

Slnko v sieti spustilo 
Prihlasovanie filmov na Slnko v sieti za roky 2020 - 2021
divácke hlasovanie


Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) spustila divácke hlasovanie v rámci národných filmových cien Slnko v sieti za roky 2020 a 2021. O svojom obľúbenom filme a laureátovi Diváckej ceny rozhodne verejnosť v internetovom hlasovaní. TASR o tom za organizátorov informoval Radomír Brhlík.
O Divácku cenu v 11. ročníku prestížneho filmového ocenenia zabojuje celkovo 29 filmov, ktoré vznikli v slovenskej produkcii alebo koprodukcii a boli uvedené na verejnosti počas posledných dvoch rokov. "Každý hlasujúci môže spomedzi nich vybrať jeden, ktorý považuje za najlepší, a vo formulári na webovej stránke Slnka v sieti mu udeliť svoj hlas," dodávajú organizátori k hlasovaniu na www.slnkovsieti.sk, ktoré potrvá do 3. apríla.
Snímku s najväčším počtom hlasov vyhlásia počas slávnostného večera v sobotu 9. apríla v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) spolu s laureátmi prestížnych filmových cien. Slávnostné odovzdávanie ocenení Slnko v sieti odvysiela v priamom prenose RTVS o 20.30 h na Jednotke.
Galavečer pripomenie najlepšie slovenské filmy za posledné dva roky a tiež storočnicu vzniku prvého slovenského celovečerného filmu Jánošík (1921) režiséra Jaroslava Siakeľa, ktorý odštartoval históriu slovenskej kinematografie.


Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA

Na obrázku môže byť 1 osoba a text, v ktorom sa píše „AdamPostansLDR @adam_ldr As a BBC-funded journalist I have to remain consistently politically neutral. So here's a photo of some flowers on a sunny day.“



 

 

" Chcem vyjednať mier medzi Ruskom a Ukrajinou. Dohodol som sa na tom s Bohom."
Martin Jakubec
 



„To si SIS, VOS, NAKA nepreveruje, kto je členom volebnej komisie? Ja som si myslel, že je preverený, keď je z volebnej komisie, Nakoniec mi novinári dnes povedia, že ten Mihalčin nie je ani obvinený. Pán minister, prečo ste ho neobvinili? Ak je vinný, že zradil Slovensko, nech dostane doživotie. Schváľme trest smrti, ja s tým nemám problém.“
Miroslav Suja poslanec-Republika
 

 



"V prvom rade by som chcela poznamenať, že prezident Biden je junior, takže Rusi zrejme uvalili sankcie na jeho zosnulého otca - nech odpočíva v pokoji. Nikoho z vás neprekvapí, že nikto z nás neplánuje turistické výlety do Ruska."
Jen Psakiová , hovorkyňa Bieleho domu 



"Západ zhodil svoju masku zdvorilosti a začal sa správať bojovne. To si žiada prirovnanie k antisemitským pogromom."
Vladimir Putin

RTVS na :Športe priniesla desiatky hodín vysielania zo zimnej paralympiády

RTVS na :Športe priniesla desiatky hodín 
 
vysielania zo zimnej paralympiády


RTVS ponúkla divákom vyše 74 hodín športového vysielania zo zimnej paralympiády, ktorá sa konala od 4. do 13. marca v Pekingu. Zamerala sa predovšetkým na súťaže slovenských reprezentantov v zjazdovom lyžovaní, curlingu a parahokeji. Slovenským parašportovcom sa podarilo získať 3 zlaté a 3 bronzové medaily v para alpskom lyžovaní a ich úspechy mohli vďaka RTVS oslavovať aj televízni diváci.



Počas 13 dní trvania zimnej paralympiády ponúkla RTVS divákom až 74 a pol hodiny programu, z toho vyše 70 hodín na novom televíznom okruhu :Šport a 4 hodiny na Dvojke pri zápasoch parahokejistov, ktoré kolidovali s iným športovým vysielaním. Športové výkony slovenských parašportovcov sledovala v 17 priamych prenosoch, 11 premiérových programoch a odvysielala aj 29 záznamov. Dokopy ponúkla divákom vyše 44 hodín premiérového športového obsahu. Téma ZPH 2022 rezonovala každý deň aj v športovom spravodajstve Góly-body-sekundy na Jednotke a rovnako v každom spravodajskom prehľade na :Športe.

„Olympijské hry sú bez debaty najväčším športovým podujatím a diváckym ťahákom pre všetkých športových fanúšikov. Netreba však zabúdať na to, že záverečným ceremoniálom každej olympiády sa súťaž nekončí a prichádza rad na rovnako výnimočných a nadaných športovcov v podobe paralympiády. Šport je celospoločenský fenomén a treba si pripomínať, že je súčasťou aj ľudí so zdravotným znevýhodnením a výkony parašportovcov na ostatnej paralympiáde sú dôkazom ich nesmierneho odhodlania, disciplíny a vnútornej sily, s ktorou nastupujú do súťaží a predvádzajú obdivuhodné výsledky. Veľmi ma teší, že samostatný športový televízny okruh nám dáva priestor aj na väčšiu propagáciu parašportu a všetci sme tak mohli byť pri úspechoch slovenských paralyžiarov, ktorým srdečne gratulujem k zisku neuveriteľných 6 medailí na tomto vrcholovom športovom podujatí,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

„Z celosvetového pohľadu sa aj športové podujatia zdravotne znevýhodnených športovcov stávajú mimoriadne sledovanými a atraktívnymi športovými udalosťami, ktoré ľudia radi pozerajú aj pre úžasné životné príbehy jednotlivých športovcov. Podpora tých našich najlepších parašportovcov na obrazovkách RTVS v čoraz väčšej miere, objeme a kvalite je aj pre RTVS záväzkom a cieľom,“ povedal riaditeľ sekcie športu RTVS Matej Hajko.

„Chceli by sme sa vedeniu RTVS poďakovať za spoluprácu pri projekte zimných paralympijských hier v Pekingu. Sme veľmi radi, že RTVS priniesla divákom takmer všetky súťažné vystúpenia našich paralympionikov. Slovenský paralympijský výbor teší, že počet paralympijského vysielania v RTVS sa navyšuje a verejnoprávna televízia sa výrazne podieľa na propagácii paralympizmu u nás. Priame prenosy ukázali obrovský potenciál z celosvetového, ale aj slovenského hľadiska. Napríklad zápasy v curlingu na vozíku zaujali celé Slovensko. Aj preto pevne veríme, že RTVS nadviaže na tradíciu a do jej vysielania sa dostanú aj ďalšie priame prenosy z paralympijského športu. Spoločnými silami by sa nám tak mohlo podariť vychovať ďalších nových paralympijských víťazov pre Slovensko,“ hovorí predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš.

17. 3. 2022

Zomrel Milan Polák

Zomrel Milan Polák

Osoba - Milan Polák | Literárne informačné centrum
Vo veku 90 rokov zomrel v utorok 15. marca teatrológ a divadelný kritik Milan Polák. TASR o tom informoval jeho syn Martin Polák. Posledná rozlúčka sa bude konať v stredu 23. marca o 12.00 h na Martinskom cintoríne v Bratislave.
Milan Polák sa narodil 16. januára 1932 v Lenartovciach. Bol teatrológ, novinár, spisovateľ, scenárista, dramatik i pedagóg. Podpísal sa napríklad pod knihy Divadlo - jeho cesta dejinami, Mária Kráľovičová - portrét herečky, Krátke dejiny divadla, Frontové divadlá slovenskej armády 1943, Bol raz jeden kabaret - Tatra revue či pod publikáciu Z dejín ochotníckeho divadla na Liptove. Napísal tiež niekoľko scenárov televíznych dokumentárnych filmov a je autorom viacerých dramatizácií literárnych diel pre rozhlas. Patril medzi najdlhšie publikujúcich slovenských divadelných kritikov, o divadle písal od roku 1960. Za svoje dielo získal viacero ocenení.

Zdroj:TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Roskomnadzor presented a list of foreign IT companies that need to open  offices in Russia - Aroged 
Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) zablokovala v Rusku prístup k hlavnému webovému portálu spravodajskej stanice BBC. Ruské ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že je to iba začiatok odvetných krokov mierených proti médiám. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
"Myslím si, že toto je len začiatok odvetných krokov v súvislosti s informačnou vojnou, ktorú proti Rusku rozpútal Západ," napísala na sociálnej siete Telegram hovorkyňa ruského rezortu diplomacie.
Roskomnadzor zaradil portál televízie BBC medzi webové stránky, ktoré sú v Rusku zablokované. Úrady pritom zablokovali aj portál ruskej verzie servisu BBC.
BBC však zverejnila video, na ktorom obyvateľom Ruska ukázala, ako môžu získať prístup k informáciám, ktoré toto médium zverejňuje, prostredníctvom služby VPN alebo použitím aplikácie. Televízia vyzvala svojich divákov a čitateľov, aby si stiahli jej aplikáciu a sledovali jej účty na sociálnych médiách.
Okrem portálu BBC Roskomnadzor zablokoval v stredu prístup aj k najmenej 31 ďalším spravodajským portálom. Agentúra AFP nemala z územia Ruska prístup k viac ako 30 spravodajským portálom so sídlom v zahraničí.
Týka sa to aj oceňovaného investigatívneho portálu Bellingcat, ako i niekoľkých portálov ruských regionálnych portálov ako Permdaily.ru.
Rusko od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu obmedzuje prístup k čoraz väčšiemu počtu nezávislých médií a zablokovalo i prístup k sociálnym sieťam ako Facebook, Twitter a Instagram.
  
 
  

      

Copyright © TASR 2022

 Introduced the Russian analogue of Instagram called "Rossgram" - Digit News

Ruskí podnikatelia chystajú pre domáci trh aplikáciu na zdieľanie fotografií, ktorá by nahradila sociálnu sieť Instagram. Tú Moskva na začiatku tohto týždňa zablokovala. Nová služba pomenovaná Rossgram bude fungovať od 28. marca, píše sa na jej webových stránkach. Na rozdiel od Instagramu bude ruská platforma pracovať aj s crowdfundingom či plateným obsahom. "Môj partner Kirill Filimonov a naša skupina vývojárov sa na túto možnosť pripravovali a rozhodli sa využiť príležitosť vytvoriť ruskú obdobu populárnej sociálnej siete, ktorú si naši spoluobčania tak veľmi obľúbili," uviedol podľa agentúry Reuters šéf marketingu novej platformy Alexander Zobov. Instagram, ktorý prevádzkuje americká spoločnosť Meta Platforms, je v Rusku nedostupný od pondelňajšej polnoci. Obmedzenie oznámil minulý piatok ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor, ktorý podobne zakročil aj proti Facebooku alebo Twitteru. Po sieti sa podľa neho šíria materiály obsahujúce nenávistné prejavy voči ruským občanom. Ruská prokuratúra na obmedzenie prístupu na Instagram vyzvala po správe agentúry Reuters, podľa ktorej spoločnosť Meta umožní používateľom v niektorých krajinách vyzývať k násiliu proti ruským vojakom v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Prokuratúra tiež požiadala súd, aby označil firmu Meta za extrémistickú organizáciu. Instagram bol veľmi populárny medzi ruskou mládežou. Pre mnoho ruských malých a stredných podnikov aj umelcov či remeselníkov sa navyše stal kľúčovým nástrojom na internetový predaj. Reuters pripomína, že Rusko v posledných mesiacoch pristúpilo k rozvoju domácich technológií vrátane smartfónu AYYA T1 z dielne štátneho konglomerátu Rostěch (Rostec). Skupina Gazprom Media vlani v novembri spustila aplikáciu Yappy ako domácu konkurenciu čínskej platformy TikTok.

  Pierre Zakrzewski Bio, Wiki, Wife & Family: Fox News Announces Death of  Benjamin Hall Companion In Ukraine



Francúzska prokuratúra začala v stredu vyšetrovať - ako možný vojnový zločin - smrť francúzsko-írskeho kameramana americkej spravodajskej stanice Fox News Pierra Zakrzewského, ktorý zahynul neďaleko Kyjeva pri pokrývaní vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP.
Francúzski prokurátori vyšetria možné obvinenia z "úmyselného ublíženia osoby chránenej medzinárodným právom" a "úmyselného útoku proti civilistom, ktorí sa nezúčastňovali na ozbrojenom konflikte".
Francúzska prokuratúra bežne vyšetruje prípady násilných úmrtí Francúzov, ktorí zahynuli v zahraničí, uvádza AFP.
Zakrzewski a ukrajinská producentka televízie Fox News Olexandra Kuvšynovová zomreli v pondelok, keď ich vozidlo zasiahla streľba v obci Horenka neďaleko Kyjeva. Pri tomto incidente utrpel zranenia aj korešpondent Fox News Benjamin Hall.
Zakrzewski bol skúseným kameramanom, ktorý v minulosti zdokumentoval aj ozbrojené konflikty v Iraku, Afganistane a Sýrii.
Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian vyjadril v stredu sústrasť jeho rodine a blízkym. Dodal pritom, že "ozbrojené zložky majú v súlade s medzinárodným právom povinnosť chrániť novinárov".
Počas troch týždňov trvajúcej vojny na Ukrajine zahynulo už viacero novinárov, vrátane amerického dokumentaristu Brenta Renauda a ukrajinského reportéra Jevgenija Sakuna.
Ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová v utorok oznámila i smrť ukrajinského novinára Viktora Dudara, ktorý zahynul v bojoch v okolí prístavného mesta Mykolajiv.


Sluha narodu (2015) | ČSFD.cz
Americká spoločnosť Netflix, poskytujúca platené streamovanie filmov a seriálov on-line, opäť zaradí do svojej ponuky ukrajinský satirický komediálny seriál Sluha národa, ktorý pomohol jeho hlavnému predstaviteľovi Volodymyrovi Zelenskému stať sa ukrajinským prezidentom. Informovala o tom v stredu agentúra AFP, citujúc z vyhlásenia Netflixu.
Návrat seriálu, v ktorom sa Zelenskyj neočakávane stane prezidentom Ukrajiny, prichádza v čase, keď sa na adresu tohto bývalého komika, ktorý teraz vedie svoju krajinu v boji proti ruskej invázii, znáša celosvetová vlna chvály a podpory.
"Žiadali ste ho a (seriál) je späť," uviedol Netflix na Twitteri.
Sluha národa, ktorého tri série vznikli v rokoch 2015, 2017 a 2019, vykresľuje Zelenského ako učiteľa, ktorý sa nečakane stane prezidentom po tom, ako sa rozšíri videonahrávka, v ktorej sa sťažuje na korupciu.
Seriál sa stal na Ukrajine veľkým hitom a odštartoval Zelenského politickú kariéru. V marci 2018 bola zaregistrovaná rovnomenná centristická strana (SN). Zelenskyj sa ako jej kandidát stal v apríli 2019 novým ukrajinským prezidentom; v druhom kole volieb získal vyše 70 percent hlasov.
Francúzsko-nemecký televízny kanál Arte vysiela Sluhu národa on-line od vlaňajšieho novembra, pričom sa odvoláva na obrovský divácky záujem.
Od začiatku vpádu ruskej armády na Ukrajinu (24. februára) si zabezpečilo vysielacie práva na daný seriál viacero európskych televíznych staníc ako Channel 4 (Británia), ANT1 (Grécko) či Pro TV (Rumunsko). Netflix ho pôvodne vysielal v rokoch 2017 - 2021.

Na internete kolovalo falošné video so Zelenským. Médiá podvrh ľahko  odhalili - Svet - Správy - Pravda 
 Na sociálnych sieťach kolovalo v stredu falošné video zachytávajúce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pri tom, ako Ukrajincom hovorí, že vo vojne zlyhali a nabáda ich, aby zložili zbrane a vzdali sa. Informovali o tom spravodajské stanice BBC a Sky News s tým, že nepravosť predmetného záznamu bolo pomerne ľahké overiť.
BBC upozorňuje na to, že hoci sa Zelenského pery v predmetnom videozázname pohybujú synchronizovane so zvukom, hlava sa mu nehodí k telu a ani hlas na nahrávke neznie ako jeho.
Sky News zase opisuje, že hlava je v záznamne neprimerane veľká voči telu Zelenského, ku ktorému je zároveň pripojená v nesprávnom uhle a je aj inak nesvietená. Sky News tiež uvádza, že ide o jasné "deepfake" viedo. Takýmto výrazom sa označuje technológia založená na manipulácii so zvukom či obrazom, pri ktorej sa obvykle tvár nejakej osoby nahradí inou.
Záber z predmetného videozáznamu sa najskôr nakrátko objavil vo vysielaní ukrajinskej televíznej stanice 24 Kanal súčasne so správou, že prezident Zelenskyj vyzýva Ukrajincov vzdorujúcich ruskej agresii, aby zložili zbrane. Televízna stanica následne vydala vyhlásenie, že jej vysielanie aj webstránka sa stali terčom kybernetického útoku. Falošné video neskôr kolovalo na internete.
Samotný Zelenskyj označil incident za "detinskú provokáciu" a ukrajinské úrady uviedli, že za ňou stáli ruskí hackeri, informovala v stredu stanica CNN. Zelenskyj tiež uviedol, že jedine ruským vojakom môže odporučiť, "aby zložili zbrane a išli domov". "My už doma sme, bránime našu zem, naše deti, naše rodiny. Takže zbrane odložíme až vtedy, keď zvíťazíme," dodal.
Spoločnosť Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook a Instagram, v stredu informovala, že videozáznam v priebehu dňa zachytila, pričom zo svojich platforiem ho rýchlo odstránila a upozornila naň aj iné sociálne médiá

Copyright © ČTK 2022