19. 3. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


France 24 / RFI English - Culture - Home | Facebook 

 Malijská junta v stredu nariadila prerušenie vysielania francúzskej rozhlasovej stanice Radio France Internationale (RFI) a spravodajskej televízie France 24 v Mali po tom, čo údajne falošne obvinili armádu z páchania násilia voči civilistom. TASR správu prebrala od agentúry AFP.
Podľa svojho hovorcu vláda Mali "kategoricky odmieta falošné obvinenia proti chrabrým malijským ozbrojeným silám". V dôsledku toho junta podnikla kroky na prerušenie vysielania staníc RFI a France 24 až do odvolania. Zároveň zakázala miestnym médiám preberať akýkoľvek obsah týchto francúzskych staníc.
Vláda zároveň prirovnala RFI a France 24 k rwandskému rádiu Mille Collines, ktoré počas genocídy v roku 1994 vysielalo propagandu namierenú proti menšine Tutsiov.
Vysielanie veľkých zahraničných spravodajských kanálov doteraz nebolo v Mali nikdy pozastavené.


ofcom - SatelitnáTV.sk

Ruská štátom podporovaná spravodajská televízia RT už v Británii nemôže vysielať. Britský mediálny regulátor Ofcom jej totiž s okamžitou platnosťou odobral vysielaciu licenciu. V piatok o tom informovala britská spravodajská televízia Sky News.
Predstaviteľka RT Anna Belkinová v reakcii pre agentúru Reuters označila toto rozhodnutie Ofcomu za nespravodlivé a obvinila tento úrad, že "nie je ničím iným ako nástrojom britskej vlády". Vyhlásila tiež, že Ofcom odobratím licencie televízii RT "okradol britskú verejnosť o prístup k informáciám".
Ofcom na sociálnej vysvetlil, že pri svojom rozhodovaní vzal do úvahy skutočnosť, že RT financuje ruský štát, ktorý začal inváziu na územie inej krajiny a prijal nové zákony, ktoré "v podstate stavajú mimo zákona akúkoľvek nezávislú žurnalistiku s naratívom odlišujúcim sa od štátneho".
Sky News pripomenula, že podľa nového zákona sa o invázii ruských jednotiek na Ukrajine má v médiách informovať ako o "špeciálnej vojenskej operácii".
Ofcom dodal, že sloboda prejavu je hodnotou, ktorá si v Británii veľmi strážia a "latka pre činnosť vysielateľov je správne nastavená veľmi vysoko".
RT v súčasnosti v Británii nevysiela kvôli sankciám uvaleným Európskou úniou po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu, takže najnovší krok Ofcomu je skôr symbolický, konštatovala britská spravodajská stanica Sky News.


Breaking News, Sports and Politics today in Afghanistan | TOLOnews

V Afganistane zadržali popredného moderátora správ za šírenie informácie o tom, že vládnuce hnutie Taliban zakázalo vysielať v krajine zahraničné televízne seriály. V piatok to oznámil jeho zamestnávateľ, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.
Hlavná afganská nezávislá televízna sieť TOLOnews informovala, že hlásateľa správ Bahráma Amána zadržali vo štvrtok večer v kancelárii spoločne so šéfom spravodajstva a právnym poradcom. Dôvodom malo byť odvysielanie správy, že Taliban zakázal afganským televíznym kanálom vysielať zahraničné seriály.
Taliban zákaz zahraničných dramatických seriálov a telenoviel príliš nekontroloval, ale vyzerá to tak, že začal príslušné nariadenie presadzovať prísnejšie, píše AFP.
Právnika a šéfa spravodajstva neskôr prepustili, uviedla TOLOnews.
Skupiny pre ľudské práva odsúdili úpadok slobody médií a rastúci počet útokov na novinárov v Afganistane, odkedy sa Taliban minulý rok vrátil k moci. OSN po najnovšom zatknutí vyzvala vládnych predstaviteľov na ukončenie "zastrašovania a vyhrážania sa novinárom".
Taliban pri nástupe k moci prisľúbil, že jeho vláda bude miernejšia ako v čase prvého pôsobenia v rokoch 1996 – 2001. Napriek tomu pravidelne zasahuje proti novinárom, kritikom režimu a ženám, ktoré požadujú právo na prácu a vzdelanie.

Copyright © TASR 2022


Marina Ovsjannikovová | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
Ruská novinárka Marina Ovsjannikovová dúfa, že jej televízny protest, počas ktorého držala transparent s protivojnovým odkazom, povzbudí ľudí, aby spochybňovali správy miestnych médií. „Chcela som ukázať Rusom, že sú 'zombíci' tejto kremeľskej propagandy. Prestaňte jej veriť. Prestaňte počúvať kremeľské kanály,“ vyzvala v rozhovore pre BBC.
Krajanom taktiež adresovala slová, aby sa naučili hľadať a overovať informácie. „Sú západné zdroje, ukrajinské zdroje... Chápem, že v podmienkach informačnej vojny je veľmi ťažké nájsť alternatívne informácie, ale musíte sa ich pokúsiť hľadať,“ podotkla.
Ovsjannikovovú, ktorá pracovala pre ruský štátom kontrolovaný Prvý kanál, po jej pondelňajšom proteste okamžite zadržali a vypočúvali 14 hodín bez toho, aby jej poskytli právnu pomoc alebo možnosť zatelefonovať si. Upozornila, že od jej protestu sa o nej začali šíriť konšpiračné teórie, za ktorými podľa nej stojí Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie (FSB), nástupca niekdajšej sovietskej KGB.

 ©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.