13. 3. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


American journalist Brent Renaud was killed by Russian forces in Ukraine -  Paudal 

Neďaleko ukrajinskej metropoly Kyjev zahynul reportér amerického denníka The New York Times (NYT) Brent Renaud. Jeho úmrtie v nedeľu potvrdil vedúci predstaviteľ miestnej polície. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.
Renaud (51) zahynulo po tom, ako ruské jednotky spustili paľbu na osobné vozidlo v blízkosti mestečka Irpiň neďaleko Kyjeva. Podľa The Guardian Renaud získal za svoju prácu v minulosti aj ocenenia.
V čase útoku bol s Renaudom aj ďalší novinár, ktorého so zranenia previezli do nemocnice.
O smrti amerického novinára informovala aj agentúra AFP, ktorá sa odvolala na očitých svedkov incidentu a zdravotníkov, ktorí boli na miesto privolaní. Reportéri AFP nachádzajúci sa v Irpini uviedli, že videli telo obete.


Saint Petersburg - Wikipedia

Najmenej 13 novinárov a 12 ďalších osôb údajne zadržala polícia v nedeľu v ruskom meste Petrohrad počas protestov proti ruskej invázii na Ukrajinu. Informovala o tom stanica BBC.
Stanica sa odvolala na novinára Andreja Okuna, ktorý na sociálnej sieti Telegram uviedol, že policajti "nevysvetlili dôvod zadržania".
Podľa Okuna zadržaní reportéri mali na sebe novinárske vesty a mali novinárske preukazy. "To však nikoho nezaujíma, cieľom je zabezpečiť, aby nikto o ničom neinformoval," dodal.

 

Copyright © TASR 2022