13. 3. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Odsúdený bloger. 

Saudskoarabského blogera Ráifa Badawího prepustili z väzenia v Saudskej Arábii, kde si odpykal desať rokov väzenia za urážku islamu a odpadlíctvo, ktorých sa dopustil okrem iného obhajovaním myšlienky sekularizácie verejného života. Informovala o tom v piatok jeho manželka, ktorá žije v Kanade s ich deťmi. "Volal mi Ráif. Je voľný," povedala agentúre AFP.
Tohto blogera a politického aktivistu zatkli v saudskej Arábii v roku 2012 a súdili za to, že vytvoril webstránku Saudskoarabskí liberáli, kde polemizoval napríklad o tom, či by bolo správne, keby sa v Saudskej Arábii podarilo skoncovať s ovplyvňovaním verejného života náboženstvom.
V roku 2014 bol za svoje aktivity odsúdený na desať rokov väzenia, pokutu milión rijálov (230.000 eur) a trest tisíc rán bičom, ktoré mal dostávať postupne po 50 ranách celkom 20 týždňov.
Nasledujúci rok dostal Badawí Sacharovovu cenu Európskeho parlamentu za slobodu myslenia.
Prepustenie Badawího privítali viaceré humanitárne organizácie, ako Amnesty International a Reportéri bez hraníc (RSF).
Blogerovo prepustenie z väzenia ešte nezaručuje, že bude môcť odcestovať do Kanady, kde žije jeho rodina - má totiž desať rokov zákaz opustiť krajinu, napísal v piatok kanadský denník Le Journal de Montréal.
Colette Lelievreová, vedúca kanadskej pobočky Amnesty International, nedávno naznačila, že Raif Badawí na slobode zrejme nebude smieť používať ani sociálne siete.

Copyright © TASR 2022

 Die ARD - Gemeinsame Login-Funktion für die Mediatheken von ARD und ZDF



Nemecké verejnoprávne vysielacie spoločnosti ARD a ZDF uviedli, že obnovia informovanie zo svojich moskovských štúdií. Túto činnosť zastavili po schválení ruskej legislatívy trestajúcej pre správy o ruskej armáde, ktoré vláda krajiny považuje za falošné informácie. ARD a ZDF uplynulý víkend oznámili, že prerušujú informovanie z Moskvy, kým nepreskúmajú dôsledky opatrení, ktoré rátajú s väzením do 15 rokov. Podobne sa vtedy rozhodli aj pobočky ďalších západných médií.
ARD a ZDF v piatok konštatovali, že teraz sa rozhodli v najbližších dňoch obnoviť z moskovských štúdií informovanie o „politickej, ekonomickej a sociálnej situácii v Rusku“. Informovanie o vojenskej situácii na Ukrajine však budú robiť z iných lokalít. ARD a ZDF uviedli, že budú transparentné v súvislosti s „mimoriadnymi podmienkami“ informovania z Ruska.


Concept Of Global Internet Connection Network . World Provided By Nasa  Stock Photo, Picture And Royalty Free Image. Image 89758245.
Ak by sa Ruská federácia odstrihla od globálnej internetovej siete, stala by sa z nej krajina v štýle Severnej Kórey alebo Číny, kde majú ich lídri absolútnu kontrolu nad tokom informácií cez internet. Agentúre SITA to povedal Pavel Havlíček, vedecký pracovník českej Asociácie pre medzinárodné otázky.
Ak by sa Rusko skutočne odpojilo od celosvetovej internetovej siete, mohlo by nastať markantné zrýchlenie doterajšieho trendu posilňovania izolácie sa od západného sveta a svetových médií. „Utužila by sa kontrola nad informačným priestorom, ktoré by krajinu priviedli do područia ruskej propagandy a štátnych či štátom nepriamo riadených médií, ktoré by nemali žiadnu alternatívu,“ konštatuje politológ.
Havlíček však pochybuje, či je Rusko kompletného odstrihnutia sa od internetu vôbec schopné. Uvádza, že o takzvanom ruskom internete Runet sa hovorí už dlhšiu dobu, no ani napriek opakovaným deklaráciám nemá Moskva na jeho spustenie dostatok technických schopností. „V poslednej dobe sa ale tento proces dramaticky zrýchlil, ale Rusko Runet stále ešte nevyskúšalo,“ uzavrel.



Youtube nefunguje? Aktuálne problémy a výpadky | Downdetector
YouTube začal s blokovaním kanálov spojených s ruskými štátom financovanými médiami v celosvetovom rozsahu. Už skôr ich, konkrétne RT a Sputnik, zablokovali v rámci Európy. Rozhodnutie oznámili v piatok prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter.
YouTube tiež informoval, že odstraňuje obsah týkajúci sa ruskej invázie Ukrajiny, ktorý porušuje jeho pravidlá zakazujúce „zľahčovanie alebo trivializovanie dobre zdokumentovaných násilných udalostí“. Kremeľ pritom inváziu označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“ a nie vojnu.
Ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov v tejto súvislosti prostredníctvom platformy Telegram predpovedal, že Kremeľ YouTube v Rusku čoskoro zablokuje. „Je to len otázka času,“ skonštatoval.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.