Meno Jozefa Gabčíka nesie nielen slovenské mesto, ale aj vodné dielo a mnohé ulice. Bol nebojácnym vojakom, splnil ten najťažší rozkaz a stal sa hrdinom. Spolu s Janom Kubišom vykonal úspešný atentát na tretieho najmocnejšieho muža nacistického Nemecka Reinharda Heydricha. Gabčíkov životný príbeh prinesie RTVS v dokudráme z cyklu Slovenský panteón už v nedeľu 31. januára na Jednotke.


Cyklus Slovenský panteón pokračuje na Jednotke už piatou časťou. Ani tentokrát nebude núdza o zaujímavé informácie, dobové zábery či fotografie, hrané scény v podaní skvelých hercov, ale divákom prinesieme aj prehľadnú vizualizáciu operácie Anthropoid, čo bol krycí názov pre útok na muža so železným srdcom Reinharda Heydricha. Atentát uskutočnili Jozef Gabčík a Jan Kubiš 27. mája 1942 v Prahe. Postavy týchto dvoch odvážnych vojakov si zahrajú slovenský herec Michal Režný a český divadelný herec Michal Košan.

„Slovenský panteón zaujímavým spôsobom pripomína osudy významných Slovákov. Sú milovaní a obdivovaní, ale aj zatracovaní. Avšak sú neoddeliteľnou súčasťou našej národnej identity. Diváci tak majú jedinečnú možnosť vytvoriť si vlastný názor," hovorí predstaviteľ Jozefa Gabčíka, herec Michal Režný. „Je to výnimočný životný príbeh mladého muža, ktorý riskoval a obetoval vlastný život pre vyšší cieľ, v snahe zvrátiť nepriaznivú situáciu. Vyvraždenie obyvateľov obcí Lidice a Ležáky a ich vyhladenie ako reakcia na atentát spáchaný na Heydricha sú len fragmentom mozaiky tragických udalostí druhej svetovej vojny," dodáva Režný. „Nakrúcanie Slovenského panteónu bolo zaujímavé. Jediná zvláštna scéna bola pre mňa tá, ktorú sme točili v krypte. Občas človeku behal mráz po chrbte, keď si predstavil, čo všetko museli tí hrdinovia prežívať a aké museli mať nervy a odhodlanie," hovorí predstaviteľ Jana Kubiša herec Michal Košan. „Myslím, že by si tento dokument mal pozrieť každý, aby si pripomenul výnimočnosť týchto ľudí a aby ich pamiatka a hrdinstvo nikdy neboli zabudnuté," dodáva Košan.

Nakrúcanie najbližšie vysielanej časti z cyklu Slovenský panteón sa odohrávalo na autentických miestach - v Prahe, v Pravoslávnom Chráme svätých Cyrila a Metoda, kde sa ukrývali a napokon aj zomreli páchatelia atentátu, nakrúcalo sa aj v Lidiciach, v Bratislave i v Gbeloch, v byte v starom zachovalom mlynárskom dome, ktorý slúžil ako odbojový byt. Programom bude divákov tradične sprevádzať hlas Dušana Jamricha a moderátorské vstupy Štefana Chrappu. Zaujímavé informácie prinesú aj plk. Mgr. Miloslav Čaplovič, PhD. a doc. PhDr. Jozef Bystrický, CSc. z Vojenského historického ústavu.

Dokudrámu Jozef Gabčík z cyklu Slovenský panteón odvysiela RTVS na Jednotke už v nedeľu 31. januára o 20.30 h. Najbližšiu časť cyklu doplní na Jednotke o 21.15 h aj historický film nakrútený podľa skutočnej tragickej udalosti Lidice. Všetky už odvysielané časti Slovenského panteónu nájdu diváci kedykoľvek aj v archíve na webe RTVS.sk.