8. 8. 2020

Zomrel  Ivan Minárik

Zomrel Ivan Minárik


Ivan Minárik bol producent,zvukový a hudobný režisér takých interpretov a skupín ako Slobodná Európa, Vašo Patejdl, Laco Lučenič, Miro Žbirka, Gladiátor, Pavol Hammel,Made2Mate, Hex,Fermáta,

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Spoločnosť Twitter Inc  začala osobitne označovať tie používateľské kontá, ktoré sú prepojené so štátom, niektorými jeho kľúčovými predstaviteľmi alebo vládnymi úradníkmi. Podľa agentúry Reuters to Twitter oznámil vo štvrtok vo svojom blogu.
V zozname mediálnych organizácií, ktoré budú takto špeciálne označené, Twitter uviedol ruskú tlačovú agentúru Sputnik, ruskú televíznu stanicu RT či čínsku tlačovú agentúru Sinchua. Hovorca Twitteru nateraz nechcel zverejniť celý zoznam médií.
V zozname Twitteru sú podľa Reuters médiá, v ktorých štát vykonáva kontrolu činnosti redakcie prostredníctvom finančných zdrojov, politického tlaku alebo kontrolou výroby a distribúcie.
"Veríme, že ľudia majú právo vedieť, ak je (twitterové) konto toho-ktorého média priamo alebo nepriamo spojené so subjektom štátu," uviedla spoločnosť vo svojom blogu, v ktorom dodala, že svojim používateľom prestane odporúčať tieto účty alebo zdieľanie ich tvítov.
Ruský veľvyslanec v USA Dmitrij Poľanskij vo svojom tvíte v reakcii kritizoval toto rozhodnutie, keď napísal: "Myslia si, že môžu stanoviť pravidlá hry! To je ilúzia. Takéto jasné dvojaké štandardy zlyhávajú a podkopávajú dôveryhodnosť západných médií, či už so štítkami o pridruženosti k štátu alebo bez nich. Ľudia tam už nenájdu pravdu a fakty".
Ruský spravodajský portál Novaja gazeta medzičasom informoval, že takéto upozorňovacie štítky už dostali účty agentúr TASS, RIA Novosti, RT i šéfredaktorka televíznej stanice RT Margarita Simoňjanová.
Twitter uviedol, že štátne médiá, v ktorých redakcie majú nezávislosť - ako napríklad National Public Radio (NPR) v USA alebo BBC či Rádio Sloboda v Británii -, nebudú takto označené. Reuters dodal, že NPR dostáva od vlády USA minimálny finančný príspevok.
Hovorca Twitteru tiež potvrdil, že na zozname nie sú žiadne americké médiá.
Ako Reuters dodal z citovaného blogu, Twitter bude štítkami označovať kontá vyšších štátnych úradníkov a subjekty, ktoré zastupujú daný štát v zahraničí, ako sú ministri zahraničných vecí, oficiálni hovorcovia a inštitúcie. Účty označené štítkami budú zahŕňať aj @WhiteHouse, @StateDept, @Elysee, @10DowningStreet a @KremlinRussia.
Podľa Reuters sa štítky spočiatku použijú iba na štátnych úradníkov z krajín, ktoré sú stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN: z Číny, Francúzska, Ruska, Británie a Spojených štátov.
Twitter oznámil, že osobné účty hláv štátov sa nebudú označovať, pretože o týchto jednotlivcoch existuje všeobecné povedomie verejnosti.
V súčasnosti - počas volebného cyklu v USA - Twitter označuje účty kandidátov do Snemovne reprezentantov USA a Senátu či kontá uchádzačov o post guvernéra.



Americký Senát vo štvrtok hlasoval za zákaz sťahovania aplikácie TikTok do telefónov vládnych zamestnancov, informovala agentúra AFP.
Návrh zákona, ktorý schválil republikánmi ovládaný Senát, musí potvrdiť Snemovňa reprezentantov, v ktorej má prevahu Demokratická strana.
"TikTok je obrovské bezpečnostné riziko a vo vládnych zariadeniach nemá miesto," povedal republikánsky senátor Josh Hawley.
Washington v súčasnosti aplikáciu vyšetruje pre podozrenie z narúšania bezpečnosti, pretože na svojich užívateľov zbiera informácie, ktoré je zákonom viazaná poskytnúť čínskym úradom, ak si ich vyžiadajú, píše AFP.
Americký prezident Donald Trump dal v pondelok čínskej spoločnosti ByteDance, ktorá aplikáciu vlastní, približne šesť týždňov na to, aby predala riadenie činnosti aplikácie v USA do rúk americkej firmy. Ak sa tak nestane najneskôr do 15. septembra, Trump aplikáciu v USA zakáže.


Americký prezident Donald Trump vo štvrtok (6. 8.) nariadil rozsiahle reštrikcie proti pôsobeniu čínskych sociálnych médií v USA.
Trumpove nariadenia zakazujú čínskym spoločnostiam ByteDance, ktorá vlastní aplikáciu na zdieľanie videa TikTok, a Tencent, prevádzkovateľovi aplikácie WeChat, vykonávať transakcie v USA. Tento krok povedie k eskalácii napätia medzi Washingtonom a Pekingom.
Nariadenia vstúpia do platnosti o 45 dní a prichádzajú po tom, ako Trumpova administratíva tento týždeň vyhlásila, že zintenzívňuje úsilie o očistenie amerických digitálnych sietí od „nedôveryhodných“ čínskych aplikácií, pričom označila TikTok a WeChat za „vážne hrozby“.
Nesmierne populárny TikTok sa dostal pod paľbu zákonodarcov a administratívy USA pre obavy zo zhromažďovania údajov o používateľoch, čo ohrozuje „národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a hospodárstvo Spojených štátov“.
TikTok automaticky zachytáva veľké množstvo informácií o svojich používateľoch, argumentujú USA, podľa ktorých by Čína mohla potenciálne využiť tieto údaje na sledovanie federálnych zamestnancov a dodávateľov či na podnikovú špionáž.
Americký minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo v stredu (5. 8.) uviedol, že USA zvýšia úsilie o zabezpečenie „čistej siete“ v snahe zabrániť rôznym čínskym aplikáciám, ako aj čínskym telekomunikačným spoločnostiam v prístupe k citlivým informáciám o občanoch a firmách v USA.
USA tak zvyšujú tlak na materskú spoločnosť ByteDance, aby uzavrela rokovania o predaji TikToku americkému Microsoftu.
Mobilnú aplikáciu TikTok si stiahlo v USA približne 175 miliónov používateľov a viac ako miliarda po celom svete.
Americký senát hlasoval vo štvrtok za zákaz pre zamestnancov vlády USA sťahovať si TikTok do telefónov. Po schválení návrhu zákona v republikánskom Senáte prichádza na rad Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú väčšinu demokrati.
Niekoľko amerických agentúr už zakázalo zamestnancom sťahovať si TikTok do svojich telefónov.
Trump, ktorý vedie spory s Čínou v mnohých záležitostiach vrátane obchodu a pandémie nového koronavírusu, stanovil konečný termín v polovici septembra na predaj amerických operácií TikToku firme z USA. Ak k tomu nedôjde, aplikácia bude v Spojených štátoch zakázaná.
Microsoft medzitým rozšíril rokovania s vlastníkmi TikToku a má záujem o kúpu globálnych operácií rýchlo rastúcej aplikácie na zdieľanie videa, informovali o tom vo štvrtok noviny Financial Times.
Microsoft odmietol komentovať túto správu. Ale predtým naznačil, že zvažuje dohodu o kúpe operácií TikTok v USA, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande.


Čína v piatok obvinila Spojené štáty z represie po tom, ako prezident Donald Trump nariadil rozsiahle obmedzenie aktivít čínskych sociálnych médií TikTok a WeChat v USA.
Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin na pravidelnom brífingu vyhlásil, že krok Spojených štátov je na úkor amerických používateľov a firiem.
Nariadenie prezidenta Trumpa, ktoré zakazuje čínskym spoločnostiam ByteDance, vlastníkovi aplikácie na zdieľanie videa TikTok, a Tencent, prevádzkovateľovi aplikácie WeChat, vykonávať transakcie v USA, má nadobudnúť platnosť do 45 dní.
Tento krok tak ešte vystupňuje napätie medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami, ktoré vedú celý rad sporov od obchodu cez nový koronavírus až po zákaz účasti čínskeho telekomunikačného gigantu Huawei na budovaní nových 5G sietí.
Trumpova administratíva tvrdí, že giganty čínskych sociálnych médií sú hrozbou pre americkú „národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a ekonomiku“, pretože zbierajú citlivé údaje o používateľoch a firmách v USA. Americký prezident sa snaží obmedziť moc Číny v globálnych technológiách.
Wang Wen-pin uviedol, že „USA často zneužívajú svoju moc a neoprávnene potláčajú firmy, ktoré sú z krajín mimo Spojených štátov“. A to aj na úkor práv a záujmov domácich používateľov.
Samotná aplikácia TikTok v piatok vyhlásila, že ju nariadenie amerického prezidenta o zákaze šokovalo a možno sa obráti na americké súdy, aby sa ubezpečila, že sa s ňou zaobchádza spravodlivo.



Copyright © TASR 2020


Zástupcovia videoaplikácie TikTok hrozia, že podniknú právne kroky proti novému zákazu, ktorý vo štvrtok vydal americký prezident Donald Trump. Šéf Bieleho domu podpísal dve nariadenia, ktoré začnú platiť o 45 dní a zakazujú transakcie v USA s čínskymi firmami ByteDance a Tencent. Prvá menovaná vlastní TikTok, druhá komunikačnú aplikáciu WeChat. Podľa Trumpa služby predstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť a údajne zbierajú dáta pre Peking.
Trumpovo nariadenie zástupcov TikToku prekvapilo a podľa nich sa zakladá na "nemenovaných správach bez citácií". Firma, ktorá opakovane popiera obvinenia zo strany USA, sa pokúšala "v dobrej viere" komunikovať s americkou vládou, ale namiesto toho sa stretla s tým, že "administratíva nevenovala pozornosť faktom, nakazovala si podmienky bez štandardných legálnych procesov a pokúsila sa zapojiť do rokovaní so súkromnými podnikmi". Nové prezidentské nariadenie podľa TikToku "riskuje podkopanie dôvery globálnych podnikov v záväzok Spojených štátov k právnemu poriadku" a stanovuje "nebezpečný precedens pre koncept slobody prejavu a otvoreného trhu". "Budeme sa usilovať o všetky opravné prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme sa ubezpečili, že právny poriadok nie je vyradený a že s našou spoločnosťou a našimi používateľmi sa zaobchádza spravodlivo - ako zo strany administratívy, tak potom amerických súdov," uviedli zástupcovia.
Tencent, ktorý má napríklad aj 40-percentný podiel v Epic Games, ktoré vlastní mimoriadne obľúbenú hru Fortnite, na Trumpov krok reagoval s tým, že nariadenie preverujú, aby ho plne pochopili.
Trump už pohrozil, že TikTok v USA, ktoré pre aplikáciu predstavujú jeden z najväčších trhov, zakáže. Aplikácia je v súčasnosti predmetom rokovaní o kúpe zo strany americkej firmy Microsoft. Dohodu musia dosiahnuť do 15. septembra - termínu, ktorý stanovil americký prezident. Trump sa tento týždeň vyjadril, že kúpu podporí, ak vláda dostane značný obnos z predaja.
V oboch nariadeniach Trump uvádza, že aplikácie v USA, ktoré vyvíjajú a vlastnia čínske firmy, "ohrozujú národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a hospodárstvo Spojených štátov". TikTok a WeChat podľa jeho slov zbierajú obrovské množstvo informácií, čo predstavuje hrozbu, pretože to "umožňuje Komunistickej strane Číny prístup k osobným a majetkovým informáciám Američanov". Zároveň tiež podľa neho umožňujú zbierať dáta o čínskych občanoch v USA, aby ich mohla vláda v Pekingu sledovať, a mohli by tiež Číne umožniť sledovať amerických vládnych zamestnancov a zbierať súkromné informácie s cieľom vydierania alebo podnikovej špionáže.
Nariadenia sú ďalším opatrením čoraz väčšej kampane, ktorú Trump vedie proti Číne. Krajiny majú v súčasnosti značne napäté vzťahy. Washington vo štvrtok tiež oznámil odporúčania na vyradenie čínskych firiem vedených na amerických akciových trhoch, pokiaľ neposkytli regulačným orgánom prístup k svojim auditovaným účtom.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

7. 8. 2020

HOAX: Video s jeleňmi nebolo natočené na Podbanskom, ale v Colorade

HOAX: 



Video s jeleňmi nebolo natočené na Podbanskom, ale v Colorade


Viac ako 10.000 ľudí zdieľalo na Facebooku video zachytávajúce stádo jeleňov, ktoré malo byť podľa popisu natočené začiatkom augusta na Podbanskom vo Vysokých Tatrách. Zábery v skutočnosti pochádzajú zo Skalnatých vrchov v Colorade v USA a video je viac ako mesiac staré. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Stránka Cesta Za Zdravím zdieľala 1. augusta 2020 video, na ktorom bolo vidieť, ako sa stádo jeleňov wapiti (Cervus canadensis) priblížilo k cyklistom, ktorí ich natáčali. Názov videa znie: "..DNES NA..PODBANSKOM..VYSOKÉ TATRY..ZDIEĽAJTE.." Napriek tomu, že sa cyklisti na videu rozprávajú medzi sebou po anglicky, video počas niekoľkých dní zdieľalo viac ako 10.000 používateľov Facebooku a videlo ho vyše 400.000 ľudí.
Video však na Podbanskom ani v Tatrách natočené nebolo, ale v Skalnatých vrchoch v americkom štáte Colorado, konštatuje AFP. Agentúra ho našla najskôr na Instagrame na profile @muley_pursuit, pričom v popise k videu sa ako autor spomína James Mason. Pri ďalšom vyhľadávaní tohto mena AFP zistila, že video bolo natočené v národnom parku Rocky Mountain National Park v Colorade, pričom do jedného z článkov bol vložený aj jeho originál nahratý na Facebook používateľom Jamesom Masonom dňa 28. júna 2020.
Mason v článku napísal, že k stretnutiu s jeleňmi došlo v sobotu 27. júna, keď sa so svojím 19-ročným synom bicykloval a narazili na skupinu jeleňov wapiti.
Jeleň wapiti žije v súčasnosti vo východnej Ázii a v Severnej Amerike. Na Slovensku sa vyskytuje vzrastom menší jeleň lesný (Cervus elaphus), teda druh, ktorý obýva väčšinu Európy a časti západnej Ázie.
Agentúra AFP poukázala na to, že stránka Cesta Za Zdravím prináša humorné videá a obrázky so škandalóznym obsahom, ktorý nabáda používateľov, aby ich zdieľali. Za stránkou stojí Adrián Figa, pripomína agentúra s tým, že v júni sa sám identifikoval ako autor stránky v príspevku, ktorý AFP označila za nepravdivý.  


Zdroj: TASR

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Pracovná skupina, ktorá sa zaoberá modelom financovania RTVS, sa na svojom štvrtkovom (6.8.) rokovaní venovala možnostiam finančnej stabilizácie RTVS, rovnako tak diskusii o vymedzení poslaní a úloh verejnoprávneho vysielateľa, ktoré budú zodpovedať jeho ekonomickým možnostiam. Ministerstvo kultúry SR o tom informuje na svojom webe.
"Osobitnou témou rokovania bolo aj spoplatnenie zamestnávateľov, ktorí v súčasnosti platia úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS v závislosti od počtu zamestnancov. K tejto téme sa bude vyjadrovať aj Ministerstvo hospodárstva (MH) SR,“ uviedol rezort kultúry.
Ďalšie rokovanie dočasnej pracovnej skupiny pre stabilizáciu verejnoprávneho vysielateľa sa uskutoční ešte pred koncom augusta. "Zameria sa na paragrafové znenie príslušných legislatívnych zmien,“ potvrdilo ministerstvo.
MK na portáli právnych predpisov avizovalo novelu, týkajúcu sa modelu financovania RTVS. Na neudržateľný stav, generujúci do budúcnosti stále väčšiu stratu v príjmoch z koncesionárskych poplatkov, upozornila aj nedávna revízia výdavkov na kultúru. Z hľadiska možností kompenzácie vznikajúcej straty sa spomína zvýšenie poplatku, ktorý sa nemenil 17 rokov a je tretím najnižším v Európskej únii, dorovnávanie straty formou štátneho transferu, zvýšenie podielu reklamy vo vysielaní, prípadne forma príjmu RTVS s fixnou sumou indexáciou tejto sumy v čase.
Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) je naklonená minimálne v určitej forme zachovať koncesionárske poplatky, šéf RTVS Jaroslav Rezník preferuje hybridný systém, pri ktorom koncesionárske poplatky dopĺňa suma zo štátneho rozpočtu, ktorou sa vykrýva deficit, vznikajúci čiastočným alebo úplným oslobodením niektorých skupín obyvateľstva od platby. Zamestnávatelia by naopak preferovali nahradenie súčasného systému úhrad domácností a firiem priamym financovaním zo štátneho rozpočtu, v utorok (4.8.) k tomu vyzvala napríklad Asociácia strojárskeho a elektrotechnického priemyslu (ASEP).


Copyright © TASR 2020

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA




"Choďte na čerpaciu stanicu a použite niekoľko kvapiek benzínu, je to dezinfekcia."
Rodrigo Duterte, filipínsky prezident

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 


Americká spoločnosť Twitter v stredu oznámila, že dočasne zablokovala oficiálny účet volebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa, lebo obsahoval tweet s dezinformáciou o ochorení COVID-19. Vo štvrtok to uviedla tlačová agentúra AFP.
Zavádzajúcou informáciou v tweete na účte Trumpovej kampane @TeamTrump bolo prezidentovo tvrdenie, že deti sú "takmer imúnne" voči smrtiacemu koronavírusu.
Tweet "je porušením pravidiel Twitteru vzťahujúcich sa na dezinformácie o ochorení COVID-19", uviedol pre agentúru AFP hovorca spoločnosti so sídlom v kalifornskom San Franciscu.
"Majiteľ účtu bude musieť najprv odstrániť spomínaný tweet, až potom môže Twitter znovu používať," dodal hovorca.
Aj spoločnosť Facebook v stredu už skôr oznámila, že odstránila odkaz zo stránky prezidenta Trumpa, lebo obsahoval "škodlivé dezinformácie o ochorení COVID-19". Tým odkazom bol videoklip z interview televízie Fox News, v ktorom Trump tiež tvrdil, že deti sú "takmer úplne imúnne" voči smrtiacemu koronavírusu. Išlo o vôbec prvý odkaz prezidenta odstránený poprednou spoločnosťou Facebook.
Účet Trumpovej kampane na Twitteri krátko po oznámení sociálnej siete už znovu fungoval - kritizovaný tweet bol teda odstránený.
"Silicon Valley (sídlo IT firiem v USA) je beznádejne zaujatý proti prezidentovi a dodržiavanie pravidiel vymáha iba jednostranne," napísal riaditeľ komunikácie v kampani Tim Murtaugh, ktorý tak okomentoval dočasný zákaz.
Aká veľké je riziko, že sa deti nakazia koronavírusom, alebo nakoľko ho šíria, to je v USA mimoriadne pálčivá téma. Znovuotvorenie škôl je totiž základný predpoklad, aby sa mohli rodičia vrátiť do práce.
Trump vyzýva na znovuotvorenie škôl aj firiem, pretože sa snaží oživiť americkú ekonomiku, ktorej zdravie bude hrať veľkú úlohu v blížiacich sa novembrových prezidentských voľbách.
Čoraz väčší počet školských okresov v USA sa však stavia proti znovuotvoreniu tried v septembri a volí si radšej čisto online vyučovanie, kým pandémie nezoslabne.


Spoločnosť Facebook v stredu oznámila, že odstránila odkaz zo stránky amerického prezidenta Donalda Trumpa, lebo obsahoval "škodlivé dezinformácie o ochorení COVID-19". Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AFP.
Odkazom bol videoklip z interview televízie Fox News, v ktorom Trump tvrdil, že deti sú "takmer úplne imúnne" voči smrtiacemu koronavírusu.
"Video obsahuje nepravdivé tvrdenia, že jedna skupina ľudí je voči ochoreniu COVID-19 imúnna, čo je porušením našej politiky týkajúcej sa škodlivých dezinformácií o COVID-19," uviedol pre agentúru AFP hovorca Facebooku.
Ide o vôbec prvý odkaz prezidenta odstránený spoločnosťou Facebook, ktorú už dlhšie ostro kritizujú za to, že opakovane dovoľovala Trumpovi porušovať jej vlastné pravidlá platné pre zverejňovanie obsahu. Upozornil na to denník The Guardian.
Sú dôkazy, že deti, ktoré sa nakazia koronavírusom, mávajú miernejšie príznaky infekcie než dospelí. Avšak deti nie sú voči nej imúnne a niektoré mali dokonca ťažký priebeh ochorenia alebo naň zomreli, pripomenul Guardian.



Populárna čínska aplikácia na zdieľanie videa TikTok, ktorej hrozí v USA zákaz, oznámila vo štvrtok plány na vybudovanie prvého európskeho dátového centra v Írsku.
Roland Cloutier, vedúci globálnej informačnej bezpečnosti spoločnosti TikTok, uviedol, že projekt v hodnote 420 miliónov eur bude uvedený do prevádzky začiatkom roka 2022.
Vo svojom príspevku na blogu uviedol, že "bude hrať kľúčovú úlohu pri ďalšom posilňovaní bezpečnosti a ochrany užívateľských údajov TikToku, pričom bude využívať najmodernejšie systémy".
"Toto nové regionálne dátové centrum prinesie hmatateľné výhody vrátane rýchlejšieho načítania údajov, čo pomôže komunite užívateľov dosiahnuť ešte lepší zážitok," napísal.
Dáta používateľov TikToku, ktorí pomocou aplikácie pre smartfóny vyrábajú krátke 60-sekundové videá, sa momentálne uchovávajú v USA a Singapure.
Spoločnosť, ktorá má až jednu miliardu používateľov na celom svete, je v súčasnosti predmetom najnovšieho diplomatického a obchodného sporu medzi Washingtonom a Čínou.
Prezident Donald Trump pohrozil zákazom aplikácie, ktorú vlastní čínska spoločnosť ByteDance, pokiaľ jej americké operácie nebudú rýchlo predané americkej firme.
Predstavitelia USA tvrdia, že aplikácia predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť, pretože môže zdieľať milióny osobných údajov Američanov s čínskymi spravodajskými službami. Peking následne obvinil Washington z "otvoreného šikanovania".


Copyright © TASR 2020




Domény, za ktoré prestanú spoločnosti platiť, sa často dostávajú na akčné stránky s tým, že sú na predaj. Na tie sú používatelia presmerovaní, keď sa usilujú neaktívnu webstránku navštíviť, aby zistili, že je na predaj. Takéto presmerovanie však dokážu zneužiť podvodníci, ktorí ho nahradia napríklad škodlivým odkazom a s pomocou rafinovaného systému infikujú používateľov alebo sa na nich obohacujú. Experti zo spoločnosti Kaspersky odhalili viac ako tisícku takýchto neaktívnych domén, ktoré presmerujú používateľov na nežiaduce, mnohokrát škodlivé, adresy.
Odborníci z Kaspersky pri skúmaní pomocného nástroja pre populárnu online hru objavili pokus aplikácie presmerovať ich na nechcenú URL adresu. Táto adresa bola uvedená na aukčnej stránke, že je na predaj. Namiesto presmerovania na adresu reálnej aukčnej stránky, však poslalo toto druhostupňové presmerovanie používateľov na inú webstránku, ktorá sa nachádzala na čiernej listine.
Dodatočná analýza odhalila približne 1000 webových stránok ponúkaných na predaj na rôznych aukčných platformách. Týchto tisíc stránok poslalo v druhej fáze presmerovania používateľov na viac ako 2 500 nežiaducich URL adries. Mnohé z nich pritom sťahujú trójskeho koňa Shlayer, ktorý predstavuje rozšírenú hrozbu pre operačný systém macOS, na infikovaných zariadeniach inštaluje advér a šíri sa prostredníctvom webových stránok so škodlivým obsahom.
Na stránky súvisiace s reklamami viedlo od marca 2019 do februára 2020 až 89 percent daných druhostupňových presmerovaní. Zvyšných 11 percent bolo škodlivých, pričom ponúkali inštaláciu škodlivého softvéru, stiahnutie infikovaných dokumentov alebo obsahovali škodlivý kód.
Odborníci predpokladajú, že tento viacvrstvový systém má finančný charakter - za smerovanie návštevnosti na webové stránky, legitímne i škodlivé, podvodníci získavajú príjmy. Kyberzločinci pravdepodobne dostanú platbu na základe počtu návštev. Napríklad na jednu z odhalených škodlivých stránok viedlo len za 10 dní v priemere 600 presmerovaní. V prípade trojana Shlayer dostali jeho distribútori platbu za každú inštaláciu na zariadení.
"Žiaľ, nie je toho veľa, čo by mohli používatelia urobiť, aby sa vyhli presmerovaniu na škodlivú stránku. Domény, na ktorých sa tieto presmerovania nachádzajú, boli v istej chvíli legitímnymi zdrojmi, pravdepodobne tými, ktoré používatelia v minulosti často navštevovali. Neexistuje žiaden spôsob ako zistiť, či v súčasnosti nedochádza k presmerovaniu návštevníkov na stránky, ktoré sťahujú malvér. Osobitnou výzvou je aj skutočnosť, že to, či používateľ bude alebo nebude presmerovaný na škodlivú webstránku, závisí od viacerých faktorov. Ak jedného dňa navštívite nejakú stránku z Ruska, nič sa nemusí stať. Ak sa ju však následne pokúsite navštíviť cez VPN, môže vás presmerovať na stránku, ktorá stiahne malvér Shlayer. Vo všeobecnosti sú tieto malvertising schémy zložité, a teda aj celkom náročné na odhalenie, takže najlepšou ochranou je komplexné bezpečnostné riešenie na vašom zariadení," vyjadril sa na margo škodlivých webov generálny riaditeľ spoločnosti Kaspersky pre východnú Európu Miroslav Kořen.
Je pravdepodobné, že tento podvod je výsledkom nedostatkov vo filtrovaní reklám pre modul, ktorý zobrazuje obsah reklamnej siete tretej strany, konštatuje Kaspersky. Používateľom odporúča, aby si pre zníženie rizika infikovania inštalovali programy a aktualizácie iba z dôveryhodných zdrojov a používali spoľahlivé bezpečnostné riešenie.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



6. 8. 2020

Zomrela Eva Horáková

Zomrela Eva Horáková


Vo veku 50 rokov zomrela dlhoročná česká sólistka baletu Laterny magiky a vedúca baletu Opery Národného divadla Eva Horáková. V stredu o tom informovala hovorkyňa Laterny magiky, ktorú citoval spravodajský portál Novinky.cz.
Horáková so svojím tanečným partnerom Pavlom Knollom získala za rok 2002 nomináciu na Cenu Thálie za výkon v predstavení Graffiti, o tri roky neskôr získala cenu pre najlepšieho baletného umelca v Česku Philip Morris Ballet Flower Award.
Horáková sa narodila v Bratislave, kde v roku 1988 absolvovala Tanečné Konzervatórium Evy Jaczovej. Štyri roky bola členkou Slovenského národného divadla (SND) a v roku 1992 prešla do pražskej Laterny magiky. Ako sólistka tancovala Paminu v Hre o Čarovnej flaute, Ariadnu v Minotaurovi, Penelopé a Nausiku v Odysseovi či Angeliku v Casanovovi.
V rokoch 2005 - 2009 viedla súbor Laterny magiky. Po pripojení tohto súboru k Národnému divadlu tancovala ďalej v Legendách magickej Prahy. Hosťovala v Pražskom komornom balete a Divadle F. X. Šaldu v Liberci. Spolupracovala tiež so súborom La Compagnie Commun Instant francúzskeho choreografa Jeana-Pierra Aviotta.
V roku 2012 sa Horáková stala vedúcou baletného súboru Opery Národného divadla. Ďalej tancovala menšie úlohy v operných choreografiách. Tanečného sveta sa nevzdala ani v štyridsiatich rokoch po narodení syna. Tento rok v júli oslávila päťdesiatku.


Copyright © TASR 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Bábku britského premiéra Borisa Johnsona zverejnili pred avizovaným návratom satirickej televíznej šou Spitting Image (Presná podoba). Program bežal v rokoch 1984-1996.
Okrem bábky ministerského predsedu producenti zverejnili aj podobizne jeho poradcu Dominica Cummingsa a britského princa Andrewa, informovala v stredu stanica BBC.
Nová séria programu, ktorá sa vráti na obrazovky túto jeseň, je zároveň zameraná na zosmiešňovanie svetových politikov vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa či kremeľského šéfa Vladimira Putina. Spitting Image vytvorili karikaturisti Peter Fluck, Roger Law a Martin Lambie-Nairn.
Program bol nominovaný na deväť cien BAFTA, pričom získal dve, a na štyri ocenenia Emmy.
Johnson, zobrazený s neupravenými blond vlasmi a zle uviazanou kravatou, je jedným z troch úradujúcich britských premiérov, ktorých si zobral daný program za terč kritiky.
Cummings, známy svojím zmyslom pre menej formálnu módu, je zobrazený v modrej mikine a čiernej veste so strieborným golierom.
Šou je známa zobrazením bývalej konzervatívnej britskej premiérky Margaret Thatcherovej v pánskom obleku, nadávajúcej členom svojho vládneho kabinetu. Jej nástupca v úrade John Major bol skarikovaný ako nudná postava so záľubou v hrášku.
Neskorší britskí premiéri - labouristi Tony Blair a Gordon Brown -, ako aj konzervatívci David Cameron a Theresa Mayová tejto príležitosti byť parodovaný "unikli". Pôvodnú šou v jej najlepších časoch sledovalo 15 miliónov divákov.

Copyright © TASR 2020


Americká spoločnosť Microsoft chce rokovania s čínskym podnikom ByteDance o prípadnej akvizícii jej aplikácie TikTok uzavrieť do 15. septembra, ktoré ako lehotu stanovil americký prezident Donald Trump. Ak sa americká softvérová spoločnosť s ByteDance nedohodne, hodlá Trump aplikáciu v USA zakázať. Microsoft by mohol za TikTok zaplatiť až 30 miliárd dolárov, napísal server CNBC.
Obe strany sa na cene ešte napevno podľa CNBC nedohodli. Tá sa môže pohybovať v rozpätí od desať do tridsať miliárd dolárov. Do vyjednávania je zapojený aj americký minister financií Steve Mnuchin. Trump skôr vyhlásil, že transakcia musí priniesť americkému ministerstvu financií veľa peňazí. Podľa CNBC nie je jasné, ako by taká vec prebehla a či je vôbec legálna.
Microsoft v nedeľu potvrdil, že s ByteDance jedná o prevzatí aktivít TikToku v Spojených štátoch, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande.
TikTok má v USA podľa odhadov zhruba 100 miliónov užívateľov. Akvizícia by ponúkla Microsoftu príležitosť stať sa veľkým konkurentom veľkých sociálnych médií, ako je Facebook a Snap. Microsoft vlastnú profesionálnu sociálnu sieť LinkedIn.
Trump ťaženie proti TikToku zdôvodňuje obavami, že čínske vlastníctvo firmy predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť, pretože čínska vláda tak podľa neho môže získavať informácie o amerických občanoch.
TikTok sa stáva novým ohniskom sporu medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta. Vzťahy medzi USA a Čínou sa v posledných rokoch zhoršili kvôli obchodu, autonómiu Hongkongu, kybernetickej bezpečnosti a šírenie nového koronavírusu.

Copyright © ČTK 2020



Instagram spustil novú funkciu Reels na zdieľanie videí, ktorou konkuruje obľúbenej aplikácii TikTok. Novinka umožňuje používateľom nahrať a upraviť 15-sekundové videá so zvukom, pričom budú môcť použiť aj rôzne vizuálne efekty. Príspevky môžu zdieľať na Instagrame v sekcii "Preskúmať" a tiež v "Príbehoch".
Instagram a jeho materská spoločnosť Facebook v minulosti už viackrát úspešne napodobnili funkcie iných aplikácií. V roku 2016 napríklad zaviedli spomínané Príbehy, ktoré po 24 hodinách zmiznú, čo sa podobá aplikácii Snapchat.
Reels je dostupný pre operačné systémy iOS a Android vo viac ako 50 krajinách, medzi ktoré patria napríklad USA, India, Brazília, Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia, Japonsko, Austrália i Slovensko.
Americký technologický gigant Microsoft najnovšie potvrdil, že napreduje s rokovaniami o kúpe amerických operácií videoaplikácie TikTok, ktorú vlastní čínska firma ByteDance. Microsoft by chcel kúpiť služby TikToku v USA, ale aj Kanade, Austrálii a na Novom Zélande.

Britský súd povolil, aby mená priateliek vojvodkyne Meghan, ktoré ju vlani obraňovali v anonymnom rozhovore pre americký magazín People, zostali v rámci jej prípadu voči Mail on Sunday utajené. Mená žien budú chrániť súdnym príkazom, "aspoň zatiaľ", uviedol sudca vyššieho súdu Mark Warby.
Spomínaný rozhovor v súčasnosti súvisí so žalobou Meghan na bulvárne noviny Mail on Sunday a ich vydavateľa Associated Newspapers za články s úryvkami "súkromného a dôverného" listu, ktorý napísala otcovi niekoľko mesiacov po svadbe s princom Harrym v roku 2018. Vojvodkyňa zo Sussexu v žalobe obviňuje noviny a vydavateľa z porušenia autorských práv, zneužitia súkromných informácií a porušenia britského zákona na ochranu osobných údajov.
Vojvodkyňa Meghan sa minulý mesiac vo svojej svedeckej výpovedi podanej na britskom vyššom súde vyjadrila, že sa Associated Newspapers vyhrážal zverejnením mien piatich žien, ktoré sa s People zhovárali anonymne, no sú menované v súdnych dokumentoch v rámci jej žaloby. Právni zástupcovia vydavateľa proti utajeniu argumentovali s tým, že priateľky v rozhovore spomenuli list, ktorý je predmetom žaloby, a sú "dôležité potenciálne svedkyne v kľúčovej otázke". Tiež tvrdili, že informovať bez možnosti odkazovať na mená vážne obmedzuje právo médií a odporcu informovať o prípade aj právo verejnosti sa o ňom dozvedieť. Žiadosťou Meghan sa súd v Londýne zaoberal minulý týždeň.
Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu odstúpili z pozície vyššie postavených členov kráľovskej rodiny 31. marca a prestali tak plniť povinnosti v mene kráľovnej Alžbety II. V súčasnosti žijú aj so synom Archiem v Kalifornii.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

HAVEL

HAVEL



Do slovenských kín príde 6. augusta životopisný film Havel režiséra Slávka Horáka, ktorého predchádzajúcu snímku Domáca opatera poslala Česká republika v roku 2015 ako národného kandidáta na Oscara. Magazín Variety vtedy Horáka vďaka tomu zaradil na svoj zoznam desiatich najnádejnejších svetových režisérov. Snímka Havel prinesie príbeh jednej z najvýraznejších postáv česko-slovenskej histórie disidentského obdobia, keď ešte Václav Havel nebol slávnou osobnosťou. Portrét štátnika však diváci a diváčky podľa Horáka čakať nemajú. Film sa sústredí na Havlov búrlivý osobný život, ktorému dominuje boj za pravdu a správnu vec, prenasledovanie, väzenie, ale aj milostné aféry, pochybnosti o sebe samom a humor.   V centre všetkého však stojí atypický, no o to silnejší vzťah s manželkou Olgou.
Dej filmu sa odohráva medzi rokmi 1968 a 1989 a zachytáva premenu hlavného hrdinu z ľahkovážneho, úspešného dramatika zo šesťdesiatych rokov cez bojovníka za ľudské práva v rokoch sedemdesiatych až po väzňa a potom vodcovskú osobnosť nežnej revolúcie v roku 1989. Dejiny sú ale až v druhom pláne, dráma Havel ponúka predovšetkým veľký, vzrušujúci a málo známy príbeh osobnosti svetového významu.
Scenár filmu vznikal tri roky, napísal ho režisér spolu s dramaturgom Rudolfom Suchánkom. Mnohé dramatické momenty príbehu podľa nich vychádzajú zo skutočných udalostí, niektoré sú však i výsledkom autorskej predstavivosti. „Havel je hraný film, nie učebnica. Ako hovoria všetci veľkí rozprávači, nikdy nenechajte stáť fakty v ceste dobrému príbehu,“ zdôraznil režisér.
V hlavnej úlohe sa vo filme predstaví držiteľ ceny Thálie Viktor Dvořák. „Čítal som, pozeral som si záznamy, pýtal som sa ľudí, ktorí Václava Havla zažili. Okrem toho som doma pred natáčaním ráčkoval,“ povedal herec o náročnej príprave. Olgu Havlovú si zahrala Anna Geislerová. „Bola to pre mňa výnimočná úloha, je to iné, keď hráte skutočného človeka, navyše človeka, ktorého si vážite. Olga je žena, ku ktorej cítim obrovskú úctu, a potom tu zrazu stojím v župane s cigaretkou v ruke. Bolo to zvláštne a mala som z toho trochu husiu kožu,“ vyznala sa herečka. Výraznou a neprehliadnuteľnou postavou filmu je i Havlov kamarát, herec, burič a živel Pavel Landovský, ktorého stvárnil Martin Hofmann.„Temperamentný, odvážny a skutočný,“ opísal svojho hrdinu.
V ďalších úlohách sa vo filme predstavia Barbora Seidlová, Jiří Bartoška, Stanislav Majer či slovenský herec Adrian Jastraban.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

5. 8. 2020

Rebríček slovenských influencerov


Rebríček slovenských influencerov 

Rebríček slovenských influencerov podľa časopisu Forbes vedie blogerka Janatini. Medzi troch najvplyvnejších ľudí na slovenskom internete patrí okrem nej aj Rasťo Chvála z Garáž.tv a fotografka Nina Skalíková. Agentúru SITA o tom informovala Adriána Heglasová z časopisu Forbes.
Spoločnosť GroupM zostavila pre Forbes poradie najvplyvnejších Slovákov na základe dopytovania viac ako 12-tisíc respondentov reprezentatívnych pre slovenskú online populáciu. Poradie bolo zostavené na základe viacerých kritérií. Vyhodnocovala sa nielen znalosť influencera, a teda potenciálny zásah, jeho obľúbenosť alebo prepojenie na značku, ale aj to, nakoľko dokáže influencer ovplyvniť svojich sledovateľov či odberateľov.
Pri porovnaní minuloročného a tohtoročného rebríčka podľa Forbes možno badať niekoľko zmien. Okrem toho, že vlaňajšiu jednotku, motoristického novinára a recenzenta Rasťa Chválu, vystriedala blogerka Janatini, prekvapivá je podľa časopisu aj celková zostava rebríčka.
„V našom rebríčku top slovenských influencerov sa v prvej dvadsiatke oproti vlaňajšku obmenila rovná polovica. Nováčikovia v zozname pôsobia v rôznych oblastiach, majú však jedno spoločné: rozhodne nepatria medzi tých, ktorých sledujú milióny, ba ani státisíce followerov. No vedeli si aj ,v menšom‘ vybudovať dosah a veľkú dôveryhodnosť, a sú tak schopní efektívne ovplyvňovať správanie svojich fanúšikov. To je niečo, čo teraz marketéri oceňujú,“ uviedla editorka Forbes Slovensko Tatiana Vavrová.
Prekvapením tohto roka je podľa Forbes aj to, že do rebríčka sa nedostal youtuber Gogo, ktorý prednedávnom dosiahol na Instagrame hranicu milióna sledovateľov a rovnako tak ani jeho partnerka LucyPug. „Veľkí influenceri v tomto rebríčku takpovediac trpia svojou slávou. Poznajú ich totiž aj ľudia, ktorí nie sú ich followermi, a nie je možné na sto percent vyhovieť vkusu masového publika,“ vysvetľuje jeden z dôvodov Barbora Gabrižová z agentúry GroupM.
Rebríček 20 najväčších slovenských influencerov bol zostavený na základe viacerých kritérií, pričom pri poradí bolo najdôležitejšie konečné Influence Power Index skóre. V rámci toho sa vyhodnocuje nielen znalosť influencera, a teda potenciálny zásah, jeho obľúbenosť alebo prepojenie na značku, ale aj takzvaný influence funnel, čo je meranie toho, nakoľko dokáže influencer ovplyvniť svojich sledovateľov či odoberateľov.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.